Duży niemowlaczek - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-09, 10:22   #61
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: Duży niemowlaczek

Cytat:
Napisane przez biankaaa Pokaż wiadomość
To jakaś patologia, naprawde.

Z tego co podaje WHO czy Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią rzeczywiście przekarmić się nie da, ale... moim zdaniem, jesli piers podowana jest na kazde jękniecie dziecka to naturalnym jest ze bedzie ssalo: bo zmeczone, bo marudne, bo znudzone, bo cos tam. Glod przy okazji pewnie nie wystapi bo zoladek bedzie wiecznie zapchany. Dlatego pierś na żądanie - TAK, ale przy okazji warto nauczyć się rozróżniać płacz dziecka i karmić je jeśli rzeczywiście sygnalizuje głód, a nie inne, m.in. wyżej wymienione potzreby.

Piszę to ja - mama 3,5 miesiecznego chłopca o wadze 7700g i długości 68cm, karmionego nż srednia il. karmień w ciągu doby to 7-8 (z tego 2 nocne).
Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość

To chyba nie do końca tak jest... przecież z piersi to najpierw leci wodniste mleko dla dziecka do popicia, dopiero potem treściwsze do jedzenia. Często właśnie dzieci które co chwilę domagają się piersi czyli non stop wiszą na cycu - są własnie drobniejsze i za mało przybieraja na wadze, bo chlipią co chwilkę ale ten lichutki pokarm...a potem czesto zasypiają i z jedzenia nici...
No ale chyba koniec w tym temacie bo to przeciez nie wątek o karmieniu piersią
Swoją drogą to Nesca się nie odzywa, a my tu deliberujemy
Niby racja, mleko zawiera tuczący tłuszcz po jakichś 12 - 18 min ssania.

Jednakże mój syn karmiony piersią na każde żądanie, często wiszący na cycu do popicia (częściej niż co 3h) przytył w pierwszych trzech tyg. życia 1kg. Za kolejne trzy tyg. miał na plusie nastęne 1,2 kg.
Lekarka kazała mi go poić wodą zamiast piersią, karmić co 3-4 godziny, nie częściej i nie dłużej niż 10 min. z każdej piersi.

Jak widać można więc dziecko upaść na piersi.
Gdy tylko przeszłam na modyfikowane i zaczęłam karmić co 3h, a poić wodą lub cieńką herbatką, syn zaczął przybierać na wadze bardziej racjonalnie. Mając 3 mce ważył 6kg, przestał tak pędzić.

Nie z każdym dzieckiem jest tak samo. To nie matematyka, nic nie jest z góry wiadome.

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-09-09 o 10:24
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 10:41   #62
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Niby racja, mleko zawiera tuczący tłuszcz po jakichś 12 - 18 min ssania.

Jednakże mój syn karmiony piersią na każde żądanie, często wiszący na cycu do popicia (częściej niż co 3h) przytył w pierwszych trzech tyg. życia 1kg. Za kolejne trzy tyg. miał na plusie nastęne 1,2 kg.
Lekarka kazała mi go poić wodą zamiast piersią, karmić co 3-4 godziny, nie częściej i nie dłużej niż 10 min. z każdej piersi.

Jak widać można więc dziecko upaść na piersi.
Gdy tylko przeszłam na modyfikowane i zaczęłam karmić co 3h, a poić wodą lub cieńką herbatką, syn zaczął przybierać na wadze bardziej racjonalnie. Mając 3 mce ważył 6kg, przestał tak pędzić.

Nie z każdym dzieckiem jest tak samo. To nie matematyka, nic nie jest z góry wiadome.
Wlasnie dlatego dla dzieci karmionych wylacznie mlekiem matki nie ma gornej granicy przyrostow (w przeciwienstwie do dzieci karmionych mieszanka gdzie te granice sa ustalone).
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 11:41   #63
Nesca77
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Nesca77

o ho ho!

Ale zawrzalo...!

W sumie to zalezalo mi na tym aby uslyszec od mam 9-10 miesiecznych dzieci lub starszych...
no i mam, ktore byly, sa w takiej sytuacji jak ja...

Takze wielki uklon do Alkamor - widze, ze mamy to samo - wlasciwie to Ty mialas, i synus wyrosl z tej wagi bo byl wysokim chlopczykiem

Moj tez jest dosc wysoki, 10 cm wiekszy niz rowiesnicy, a to ma jakis wplyw na wage...
trudno zeby wazyl tyle co nizsi chlopcy bo wtedy bylby anorektyczny... :P

Ale, przechodze do sedna - ograniczylismy posilki - wlasciwie to 2 mleczka wycofalismy i wieczorna kaszke

a maluch jakby wogole nie zauwazyl roznicy... hmmm...

ja tu czekam na placz i zgrzytanie zebami a on po prostu zero reakcji - ma wiecej czasu na szalenstwa...

Widze jak sie rozwija i rzeczywiscie co 2 miesiace a czesem i czesciej musielismy wymieniac mu ubranka bo nie miescil sie, tak szybko rosl wzdluz..

I widze, ze chyba jednak wyjdziemy na prosta, widocznie teraz to taka jego niemowleca uroda

ale trzeba tez wziac pod uwage, ze on jest wysoki i caly czas sie rusza, szczegolnie jak teraz od ponad miesiaca raczkuje -

wiec tak jak Alkamor wspomniala - to sie zgubi albo inaczej - waga stanie w miejscu..

Takze reasumujac - tragedii nie bylo jak odjelam az 3 posilki,

Malutki zasypia o 19:00 spi do 5:00 i o:

5:00 butla - i spanko do 7:00
7:00-8:30 - spacerek
9:00 sniadanie - kaszka
10:00 - spanko
12:30 - obiadek - warzywka z mieskiem
14:00 sapnko
15:30 - deserek - owoce lub jogurt
18:30 mleczko
19:00 niuniu pajku

i mniej wiecej co druga noc sie budzi na butle o 24:00
tego to nie potrafie jakos wyeliminowac,
przesypial mi nocki bardzo ladnie a od jakichs 2 miesiecy domagal sie wlasnie tak jakos neiregularnie w nocy butli...

Dziewczyny tylko nie pozjadajcie sie prosze..

Mial to byc watek dla mamus dzieci podobnych do mojego, zebysmy sobie pomogly bo pewnie takich mamus jest wiecej i moze wstydza sie przyznac ze dzieciaczek duzy i gdzies po cichu nas podczytuja

Dzieki jeszcze raz Mamusie - nie bylo tak trudno o zmaiane jak myslalam..

Pozdrawiamy z goracego Abu Dhabi
Nesca77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-09, 11:58   #64
Salomea1
Zadomowienie

Nesca77- super,że tak gładko poszło. Jakbym mogła zasugerować delikaną zmianę - owoce daj troche później, żeby między deserkiem a kolacją było 2h, wtedy nie powinien się juz budzić.
Salomea1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 09:33   #65
gosikk_s
Zakorzenienie

Nesca, i super że udało się bez bólu

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-10, 10:38   #66
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nesca77 Pokaż wiadomość
o ho ho!

Ale zawrzalo...!

Moj tez jest dosc wysoki, 10 cm wiekszy niz rowiesnicy, a to ma jakis wplyw na wage...
trudno zeby wazyl tyle co nizsi chlopcy bo wtedy bylby anorektyczny... :P

Ale, przechodze do sedna - ograniczylismy posilki - wlasciwie to 2 mleczka wycofalismy i wieczorna kaszke

a maluch jakby wogole nie zauwazyl roznicy... hmmm...

Pozdrawiamy z goracego Abu Dhabi
super!

wiesz moja córa też do małych nie należała i nie należy.... ale od roku jej waga praktycznie stoi w miejscu a ona się wydłuża (2,5 roku) babcie narzekaja że Mała pupy nie ma

fajnie ze obeszło sie bez płaczu a jadłospis jest ksiazkowy.

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości