Książki o narkomanach. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-22, 13:17   #61
gwiazdeczka89
Rozeznanie

Dot.: Książki o narkomanach.

witam.
Ja czytałam klasyk "Dzieci z dworca zoo", "Ćpuna", "Pamiętnik narkomanki" i "Here", "Mistycy i narkomani"

Do tych dwóch pierwszych wracam często, ta ostatnia natomiast wogole mi sie nie podobała.

Prócz tego oczyuwiście biografie Doorsów a raczej Jima i biografię Ryśka którego uwielbiam

Edytowane przez gwiazdeczka89
Czas edycji: 2011-11-28 o 23:21
gwiazdeczka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-21, 17:16   #62
majka521
Raczkowanie

Ja preferuję bardziej powieści niż biografie, choć zależy jakie.

Od kwietnia ćwiczę!

Moja wymiana!
majka521 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 14:07   #63
estamira
Przyczajenie

Dziewczyny! Jeżli chodzi o ksiażki dotyczące narkomanii, (ale nie tylko) to jest jedna, którą mogę polecić w 100%!!!
"Przełamać noc" Liz Murray Na rynku polskim pojawiła się stosunkowo niedawno- kilka miesięcy temu. Wkleję, krótki opis wydawcy bo sama lepiej bym tego nie ujęła

Liz ma 5 lat. Wraz z siostrą i uzależnionymi od narkotyków rodzicami mieszka na nowojorskim Bronksie. Rodzice pochłonięci nałogiem zaniedbują dziewczynki, dla których czasem jedynym sposobem na przetrwanie jest jedzenie pasty do zębów i ssanie kostek lodu.
Liz ma 15 lat. Jej rodzina się rozpada, Liz jest bezdomna, żebrze o jedzenie i śpi w metrze. Gdy umiera jej mama, dziewczyna wraca do szkoły, zdobywa stypendium New York Times’a i dostaje się na Harvard.

Przeczytałam ją przez święta i do dziś nie mogę otrząsnąć się z emocji, które towarzyszyły mi przy tej lekturze
O samej bohaterce Liz Murray, która z ulicy dostała się na Harvard jest całkiem sporo w Internecie. Poczytajcie sobie- to na pewno was zachęci!
estamira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 14:16   #64
estamira
Przyczajenie

Dziewczyny! Jeśli chodzi o książki dotyczące narkomanii, (ale nie tylko) to jest jedna, którą mogę polecić w 100%!!!
"Przełamać noc" Liz Murray Na rynku polskim pojawiła się stosunkowo niedawno- kilka miesięcy temu. Wkleję, krótki opis wydawcy bo sama lepiej bym tego nie ujęła
Liz ma 5 lat. Wraz z siostrą i uzależnionymi od narkotyków rodzicami mieszka na nowojorskim Bronksie. Rodzice pochłonięci nałogiem zaniedbują dziewczynki, dla których czasem jedynym sposobem na przetrwanie jest jedzenie pasty do zębów i ssanie kostek lodu.
Liz ma 15 lat. Jej rodzina się rozpada, Liz jest bezdomna, żebrze o jedzenie i śpi w metrze. Gdy umiera jej mama, dziewczyna wraca do szkoły, zdobywa stypendium New York Times’a i dostaje się na Harvard.

Przeczytałam ją przez święta i do dziś nie mogę otrząsnąć się z emocji, które towarzyszyły mi przy tej lekturze
O samej bohaterce Liz Murray, która z ulicy dostała się na Harvard jest całkiem sporo w Internecie. Poczytajcie sobie- to na pewno was zachęci!
estamira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 22:44   #65
maszToCoChcesz
Zakorzenienie

pamiętnik narkomanki, my dzieci z dworca zoo oraz lot komety
Stary 2012-02-02, 18:33   #66
enazet
Przyczajenie

Grupka licealistów za cel życiowy obiera przyjemne umieranie – pije i bierze coraz mocniejsze środki w rosnących ilościach, nieuchronnie tracąc umiar, trzeźwy osąd, moralność, aż w końcu własną osobowość. Narratorzy to dwoje chłopców i dziewczyna. Jeden z chłopców jest pomysłodawcą kultu przyjemnej śmierci, drugi fanatykiem religijnym, natomiast dziewczyna to twórcza, znudzona szarą rzeczywistością ofiara ich z pozoru pociągającej profesji sprawiania sobie przyjemności. Snując opowieść o swym upadku, raczą czytelnika szokującą historią drastycznego, systematycznego wyzbywania się człowieczeństwa. Książka ukazuje dzisiejszą rzeczywistość promującą hedonizm w szyderczym, palącym sumienie świetle. Przez całą treść przewija się także motyw różnorakiej miłości, która w zderzeniu z bezsensem ideologii bohaterów i ich rosnącym uzależnieniem ulega spaczeniu i prowadzi do nieludzkich czynów. <--- Bestie. Apostołowie hedonizmu
enazet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 12:31   #67
Mileva_
Zakorzenienie

Najbardziej znane Dzieci z Dworca ZOO i Trainspotting - dużo dojrzalszy. Czytałam jeszcze Ćpuna i Pamiętnik narkomanki. Ogólnie w wieku 13 - 14 lat przechodziłam swego rodzaju fascynację literaturą o narkomanach
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-26, 17:43   #68
wiktorpodszewko
Przyczajenie

Monar moje ocalenie to żywa historia wychodzenia z nałogu, oraz świadectwo na to, że wyleczenie jest możliwe.
Książka ma charakter terapeutyczny. Autor na przykładzie autentycznych i bolesnych wydarzeń przestrzega wszystkich chętnych skosztowania narkotyków, że ten moment może stać się prostą drogą do piekła na ziemi. A w szczególności kieruje swój apel do młodzieży o rozwagę, kiedy staną przed możliwością wyboru, czy warto wejść w coś z czego może nie być już powrotu. Jest też wielkim hołdem dla Marka Kotańskiego, który zapoczątkował walkę o ludzi uzależnionych stworzył pierwsze ośrodki i całe życie poświęcił dla Monaru . Podziękowania również dla jego spadkobierców, którzy niestrudzenie kontynuują jego dzieło i prowadzą MONAR.

W TV w programie Pytanie na Śniadanie w dniu 14 grudnia 2012 wystąpił autor książki MONAR MOJE OCALENIE Pan Marek Plona.
Opowiadał jak wpadł w narkomanię i jak dzięki MONAROWI wygrał walkę z nałogiem. Książka została wydana przez Wydawnictwo Astrum z Wrocławia, opatrzona Patronatem Medialnym Monaru. Szczególne podziękowania dla Pani Jolanty Łazugi-Koczurowskiej przewodniczącej stowarzyszenia, która napisała bardzo mądry i pouczający wstęp do książki, oraz dla MONARU, że nadal jest miejscem do którego może trafić każdy, którego ten nałóg dotknął i nie odmówi pomocy nikomu potrzebującemu i walczy również o tych, którzy zostali szczególnie doświadczeni przez życie, bezdomni i inni skazani na wykreślenie z Polskiego społeczeństwa.

PYTANIE NA ŚNIADANIE- Zobacz program.

Autor udzielił wielu wywiadów dla czasopism, portali społecznościowych brał również udział w audycji radiowej poświęconej narkotykom oraz zapobieganiu narkomanii.
WŁĄCZ SIĘ W WALKĘ Z NARKOMANIĄ !
Być może przeczytanie tej książki uratuje czyjeś życie.
Choćby ku przestrodze, abyś Ty lub Twoje dziecko nie wpadło w nałóg i nie dało się usidlić przez widmo narkomani.

Dostępna w wielu księgarniach internetowych, których dostępność pojawi się po wpisaniu słowa kluczowego MONAR MOJE OCALENIE
Od siebie autor całkowicie bezinteresownie a ramach pomocy odpowiada na meile udziela porad i wskazówek, dla uzależnionych, ich matek oraz rodzin. Bezpośredni e-meil do autora na końcu książki
wiktorpodszewko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-05, 21:47   #69
milena22x
Raczkowanie

Smile Dot.: Książki o narkomanach.

Zachęcam do poczytania opowiadania "Bogowie Olimpu" ze zbioru "I życzę ci żeby" . Można zakupić książkę na stronie wydawnictwa PUBLIXO lub też pobrać darmowego e-booka ;-) głównym tematem opowiadania są narkotyki.

Witaj górska przygodo!

milena22x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości