![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie miesięcznie na...
Kosmetyki:zalezy,czasami na miesiac wydam $20 czasami i $100-zalezy co sie konczy
![]() Jedzenie-okolo $120 tygodniowo(2 osoby +2 psy)(nie licze jedzenia na miescie) Ubrania -roznie czasami nic nie kupie,czasami wydam $30 na miesiac,czasami $60 - rzadko kupuje ubrania Rachunki-wole nie myslec ale b duzo...sama rata za dom to okolo $1200 na miesiac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
perfumowy zawrót głowy
|
omg dopiero sobie uświadomiłam ile kasy idzie na wszystko
![]() 1.Kosmetyki - 100 zł min, bywa nawet i 300 jak kupuję perfumy, za dużo wydaję na fryzjera ok.100zł co 2 miesiące no i kosmetyczka 3x w roku, czasem też leki, dentysta i zbiera się pokaźna sumka... 2.Ciuchy różnie ok. 100-300zł, bywają miesiące gdy trzeba się obkupić na full. 3. Nie wiem jak to policzyć, pewnie z 1500 będzie ale nie żałujemy sobie ale też nie rozwalamy się na prawo i lewo, nie wiem, jak można wydać 500zł na jedzenie miesięcznie na 2 dorosłe osoby ![]() 4.Dużo: rata ok. 600, czynsz 420, prąd, ok.80, telefony ok.80, tv i net 90, paliwo ok. 200 / na 3 osoby
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Przy niższych zarobkach procentowo najwyższe wydatki przeznaczane są na wyżywienie. Co jest oczywiste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Różowy Jednorożec
|
1. kosmetyki i akcesoria kosmetyczne - pracuję w drogerii także większość dostaję w paczkach i na różnych specjalistycznych szkoleniach
![]() 2. ubrania - ok. 200 - 300 zł 3. jedzenie - ok. 500 zł 4. rachunki (mieszkanie, czynsz , kredyt, prąd, itd) - ok. 650 (mieszkanie, czynsz, prąd, woda) + 40 internet. W pkt. 3, 4 TŻ płaci drugie tyle. ![]()
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
dla mnie to proste- jak sie duzo nie zarabia, to i nie ma z czego wydawac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Ja się zastanawiam jak my sobie damy radę - tylko mąż pracuje, zarabia ok. 2400 zł, czynsz za kawalerkę i inne opłaty (Internet, telefon, gaz itd.) 600 zł, paliwo 200 zł, raty 700 zł, jedzenie (plus kotek) - ok. 800 zł... Zostaje 100 zł na chemię i niezaplanowane wydatki.
W grudniu pojawi się dzidziuś. Jestem załamana!
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czemu tylko maz pracuje?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 1.ok. 150zł, są miesiące że i do 400zł dochodzi ![]() 2.ok.200zł 3.ok.300zł 4.ok.200zł różnie bywa.
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Nie kazde dziecko jest planowane.
Chociaz ja jestem zdania, ze jak ktos w XXI wieku NAPRAWDE nie chce zajsc w ciaze, to nie zajdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż moja mama powtarza "skoro Pan Bóg dał dzieci to da i na dzieci". ![]() sceptycznie do tego podchodzę ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dokładnie dla mnie też to szok.Obecnie niektóre kobiety zachowują się,jakby ciąża to była choroba.
![]() |
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
a potem żebranie na socjal z naszych podatków bo mamusia nie ma za co dzidziusia utrzymać... jakby pracowała wcześniej to by ciagle albo miała z czego dorobić/zaoszczędzić albo mieć macierzyńskie należne.
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
1. kosmetyki i akcesoria kosmetyczne - mało kupuję kolorówki ale mam szał jeżeli chodzi o pielęgnację - ok 400 zł/mies.
2. ubrania -ostatnio wyleczyłam się z kupowania ubrań bo nie mam ich gdzie trzymać i tak naprawdę niczego nie potrzebuję także mogę wpisać 0zł 3. jedzenie - lubię gotować i dobrze zjeść - ok 500 zł/mies 4. rachunki (mieszkanie, czynsz , kredyt, prąd, itd) kredyt 700 zł, prąd 80 zł, gaz 70 zł, telefony 120 zł , internet 100 zł, kablówka 45 zl, czynsz 300 zł, paliwo - 400 zł |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
Na początek napiszę że mieszam w UK w niedużym mieści. Wydatki jakie tu wpisze ponoszę wspólnie z mężem mym (wspólne konto, wspólne wydatki). Jestem dość oszczędna (wychowana w biedzie) ale nie chytra, nie oszczędzam na jedzeniu.
1. kosmetyki i akcesoria kosmetyczne - średnio 30Ł ale bywa że i 100Ł na pielęgnacje (jestem alergikiem, mam problem z pigmentacją, muszę stosować silne blokery) i 10Ł na kolorówkę 2. ubrania - bardzo różnie ale nie przekraczam 60Ł miesięcznie (zwłaszcza teraz kiedy jestem na diecie i ciągle zmienia mi się rozmiar nie inwestuje w dobrą jakość) 3. jedzenie i artykuły higieniczne - około 120Ł na dwie osoby tygodniowo 4. rachunki (mieszkanie 2 pokoje, podatek, woda, światło, internet, bilety, czasami taksówki, dwa telefony itd) około 700Ł. Nie doliczam rachunków które płacimy w PL mieszkając w UK bo ciężko było by mi to dokładnie obliczyć. Dodam punkt 5. dobra rozrywkowe (kino, basen, książka, czasopisma, bilard, koszykówka, kwiatki doniczkowe ![]() Czy dużo wydaje? Nie wiem, staram się nie skupiać na pieniądzach. Nie mniej jednak co miesiąc odkładamy z TZ na konto oszczędnościowe i zostawiamy sumkę na tzw wydarzenia losowe (np naprawę laptopa). Nie wyobrażam sobie nie mieć ani grosza oszczędności ![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Tylko mąż pracuje, ja zaszłam w ciążę na sam koniec studiów, więc ani do pracy, ani macierzyńskie...Dziecko nie było planowane, ale bardzo się cieszymy i w sumie nie chcieliśmy planowac, liczyliśmy że jak ma być to będzie
![]() A raty - trochę za mieszkanie i trochę za remont.
![]() ![]() Edytowane przez urwisek Czas edycji: 2011-07-03 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
zielony stworek
|
1) kosmetyki do 100zł miesięcznie tak średnio- pielęgnacja i kolorówka
2) ubrania- w zeszłym roku to było ok 200zł/miesiąc, w tym ok 100zł , ale buty tak 200zł/ miesiąc 3) jedzenie 250 do 300zł na miesiąc - nie jadam na mieście, nie jadam słodyczy prawie w ogóle 4) mieszkanie- wynajem pokoju 680 zł z rachunkami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
1. około 100zł
2. około 100zł 3. około 500zł ( w tym leki) 4. 300zł sporo wydaje na książki, kursy tańca, kursy angielskiego i francuskiego(głownie biznesowe), wypady na strzelnice
"Tak rzadko zdarza się słyszeć, żeby kobiety mówiły: „Nie mogę się doczekać, żeby rozkręcić swój własny interes" albo „Już bym chciała chodzić na te zajęcia z handlu nieruchomościami". Cel większości kobiet brzmi „Za rok chcę być już mężatką"." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
kosmetyki - 50zł
ubrania - różnie, nie kupuję w każdym miesiącu raczej, a jak już idę na zakupy to kupuję dużo jedzenie - 250zł rachunki - 700 szkoła, 400 mieszkanie, 35 - internet, 75 telefon
![]() |
#83 |
Rozeznanie
|
troche wstyd sie przyznawac, ile ja wydaje, ale zastanawia mnie jak mozna na jedzenie wydawac 150zł miesiecznie? :O na wszystkim moglabym oszczedzac, tylko nie na jedzeniu i perfumach :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
niektórzy wożą wałówki z domów
![]()
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
No cóż, ja mam niewielkie pole do popisu:
akademik 300 zł, bilety autobusowe około 30 zł/msc kosmetyki kupuję kiedy muszę, nic z górnej półki, normalnie ograniczam się zapewne do jakichś 10-15 zł na podstawowe kosmetyki, jeśli dochodzi podkład albo coś takiego to już trochę więcej jedzenie około 250 zł/msc ubrania też kupuję jeśli muszę :P czasami 0 zł, czasami 150 resztę wydaję na rozrywkę, jakieś kina, piwo, czasami imprezy ogólnie zamykam się w 700 zł/msc.
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Dwie osoby.
1. Bardzo różnie - bywa, że kupię jeden szampon, a bywa, że skończy się kilka rzeczy (podkład, tusz) i trzeba wydać wtedy więcej. Nie sądzę bym w "najgorszej" opcji przekroczyła 200zł. U TŻ bywają miesiące z żelem pod prysznic, a bywają z perfumami (200-250zł). 2. Na siebie około 100-150zł (nie liczę wydatków z którymi trzeba się zmierzyć raz na jakiś czas - zimowy płaszcz, buty zimowe), podobnie u TŻ ok. 150zł. 3. Aktualnie na dwie osoby ok. 800-900zł - mocno się kontrolując wydawaliśmy ok. 600, ale przestawiliśmy się na inne jedzenie, stosujemy lepszą dietę. 4. Około 1700zł (mieszkanie i opłaty z nim związane ok. 600zł, telefony 130zł, reszta to raty - meble, remont, auto). Dodatkowo MPK i paliwo 350zł. Do tego dochodzą ZAWSZE (serio, zawsze się coś znajdzie) nieplanowane wydatki - leki, coś do auta, coś do domu, dentysta - myślę, że ok. 200-300zł/mc.
![]() Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2011-07-03 o 23:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
ijaa Co do wydatków nieplanowanych to My również mamy co miesiąc. A to coś naprawić trzeba, a to grzejnik trzeba wymienić, rodzicom coś posłać (nie proszą, my wiemy że czasami trzeba), ostatnio roletę w kuchni rozwaliłam. Cóż życie kosztuje
![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
1. kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
2. ubrania 3. jedzenie 4. rachunki (mieszkanie, czynsz , kredyt, prąd, itd) 1. 100 max 2. ok. 600zł 3. ok. 800?? ciężko mi policzyć 4. 1400zł Ja+ TŻ gdzie ubrania to tylko ja ![]() Plus jakieś fitnessy i inne wydatki zawsze wpadną.
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A teraz ciężko jest o tak zwany dobry czas na dziecko, coraz trudniej o umowę o pracę, zawsze jest COŚ do zrobienia, osiągnięcia, a czas leci i dla niektórych może być za późno. Co oczywiście nie oznacza, żeby hulaj dusza zrobić dzieciaka i się w biedę wpakować, bo o ile ze skromnych, ale przyzwoitych warunków można dojśc do lepszego statusu z biegiem czasu, to z biedy wyrwać jest się już ciężko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2.ubrania ok.100zł 3.jedzenie ok.300zł(ta suma "idzie"głównie na fast foody,owoce,słodycze/przekąski,śniadania do pracyi napoje- ( ponieważ mieszkam z rodzicami i to oni uzupełniaja lodówke) 4.rachunki: szkoła 310zł karta do tel 30zł +paliwo 400zł (najbardziej odczuwalny wydatek,ale jezdze baaardzo dużo) karma dla psów 100zł
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.