![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pampersy czy tetra?
Co do rakotwórczości jednorazówek i innych rzeczy, to pewnie okaże się dopiero za kilkadziesiąt lat, ile w tym było prawdy. Albo będzie tak, że nic się w tym temacie nie dowiemy.
Papierosy też na początku były zachwalane jako samo dobro, a teraz co? ![]() Ja używam wielorazowych pieluch, już niejednokrotnie o tym pisałam, mam też w domu pieluchy jednorazowe na nagłe wypadki (eko z rossmanna, mnie bardzo pasują ![]() Natomiast jeśli chodzi o toksyczność jednorazówek, to pamiętam, że gdzieś czytałam, jak wygląda praca w fabryce tychże - pracownicy muszą podobno chodzić w kombinezonach ochronnych i maskach, ze względu na chemikalia. Możliwe,że zaraz odezwie się tutaj jakiś chemik, pisząc, że to jest normalne, mnie jednak niespecjalnie przekonuje (ale to nie był mój argument za używaniem pieluch wielorazowych) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do rossmanowskich eko-pieluch-jedorazówek, widziałam ostatnio, niewiele drozsze od zwykłych, a jak z ich chłonnością? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie chłoną super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() w kazdej fabryce obowiązuje ubiór ochronny ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
I dochodzimy do wniosku, że wszystko jest złe i szkodliwe
![]() Ja wychodzę z założenia, że nie można wierzyć każdemu i we wszystko, ale nie można też nie wierzyć w nic. Ja swoje przekonania opieram na wiedzy mi dostępnej, może się mylę, ale to czas pokaże. Każdy niech robi jak chce, w końcu to co dobre dla mnie nie będzie dobre dla wszystkich ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Zgadza się ![]() Ale ja nie miałam na myśli zwykłych fartuchów, bo to oczywiste. Chodziło mi o bardziej specjalistyczną odzież ochronną. Jeszcze jedno: im bardziej się wczytuję w temat produktów dla dzieci (dotyczy higieny, żywności, zabawek i całej reszty), tym bardziej przekonuję się, że to co najprostsze jest najlepsze. Edytowane przez Kasia.234 Czas edycji: 2010-11-16 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Rynek dziecięcy jest wart miliony i pewnie dlatego pojawia się coraz więcej nowych produktów. Koncerny chcą po prostu wyrwać od nas kasę. A że każdy chce dla swojego dziecka jak najlepiej.... oni z tego korzystają
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
![]()
No wiadomo - sobie odmówisz, ale dziecku już nie
![]()
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
a ja tak. Ograniczam wszelkie sprzęty dzieciowe do minimum, do naprawdę, minimum. Nie mam tony kosmetyków dla dzieci, ani zabawek, 100 000 butelek i 10 smoczków, ksiażek i poradników o wychopwywaniu dzieci, nawet przewijaka nie mam, przyborników zadnych, dwóch szaf ubranek, nie lubię zbierać rzeczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo oprócz tego ze koncerny, reklamy, że tylko każdy chce kase od nas wyrwać to ja najzwyczajniej w świecie czuję przyjemność w kupowaniu swoim dzieciom rzeczy. Począwszy od takiego a nie innego kocyka, poprzez smoczek, który mi sie podoba i jednoczenie pasuje mlodemu, ubranka bo lubie jak jest ladnie ubrany, zabawki, pieluszki pampersa bo sprawdzily sie najlepiej. Nie szastam kasą, nie zawsze kupuję tylko rzeczy nowe (okazje na allegro), ale z pewnością nie odmawiam sobie przyjemności kupieniu dzieciom nie zawsze i nie tylko "niezbednych" przedmiotów. Szanuję podejście np Jaatki, podziwiam bo nie mam takiej samodyscypliny w wydawaniu kasy (szczególnie na dzieci wlasnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
Kto chce niech przeczyta ten artykuł.
Jak dla mnie jest bardzo interesujący. Z cyklu - dokąd ten świat zmierza ? http://www.focus.pl/cywilizacja/zoba...lepa-amunicja/ Na naszą płodność pracują już nasi rodzice” ........ ---- Tak czasami rozkminiam jak moja córka trafi na niepłodnego chłopaka bo jego mamie było zbyt wygodnie by prać i prasować ![]() Nieee nooo żart of kors ![]() (?) Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2010-11-17 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz, jak byłam mała, to dostawałam multum zabawek, słodyczy i wszystkiego, czego zapragnęłam. dostawałam co chciałam. Miałam pokój pełen lalek, oryginalnych barbie i wszystkich gadżetów najnowocześniejszych do nich dostępnych. Potem mnei już to nei bawiło, wolałam bawić sie w szkołę, jak zwykłe dziecko ale rodzice wciaż kupowali mi te nowe lalki i gadżety do nich. Nie oznacza to, ze nie miałam od nich miłosci. Miałam, oczywiscie. Ale te lalki nie były dla mnie atrakcyjne, jak i zadne zabawki. Dzieci mi zazdrościły, a ja sie czułam niefajnie, bo nie chciałam aby mi ktoś zazdroscił czegokolwiek. Przychodziły do mnie dzieci oglądać to całe ustrojstwo, oglądały, a ja siedziałam z boku i zastanawiałam się w co by sie pobawic - ale nie tymi zabawkami. Nie oznacza to, ze byłam jakoś strasznie neiszzceśliwa. Ale uwazam, że bez tych zabawek, lalek, domków, autek i pierdzielstwa, moje dziecinstwo byłoby o wiele fajniejsze. Dzis moi rodzice robią to samo z moją córką. Kupuja jje mnóstwo zabawek (bo jaj jej mało kupuję). I wyglada to tak, ze te całe 3 wielkie skrzynie leżą sobie zakurzone, a córka sie bawi zabawkami z kinder-niespodzianek. Może jestem neitypowa, ale nie lubie kupować ubrań, chodzic do fryzjerów, ani mizdrzyć się. Co nie oznacza, ze tego nie robię, jakos życ tzreba, z bólem serca, ale robie i wcale mnie to nei bawi. Plotki z koleżankami też mnie nei bawią. Taki facet troche jestem, no. Moja postawa nie oznacza, ze odmawiam dzieciom wszystkiego. Staram sie wychować je tak, aby miały jak najmniej komercyjnych potzreb. I da się tak. Poza tym uważam, że lepiej oszczedzać na dziadostwie i nei brać kredytu na mieszkanie, tylko zwyczajnie je kupić - za odłozone , uciułane pieniadze.... ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
Na szczescie pzrystopowałam ten proceder. Edytowane przez Jaatkaa85 Czas edycji: 2010-11-17 o 13:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Łajka a ja jednak się będę upierać przy tym, że wina nie leży w pielusze typu pampers tylko po stronie matki, której się tej pieluchy nie chce (z oszczędności, z wygody?) zmienić dziecku, które już ją użyło. Jak pisałam, niektóre kobiety dziwnie pojmują słowo "jednorazowa"
![]() -------------------------- A artykuł przeczytałam owszem, ale nic nowego się nie dowiedziałam, ale pewnie dlatego, że ja w temacie niepłodności siedziałam dosyć długo i dosyć głęboko. O tych zagrożeniach wiadomo nie od dziś i prawdę mówiąc nic nie możemy zrobić (jako jednostki). Bo trudno nie jeść czy przeprowadzić się do jaskini, zresztą nie jesteśmy w stanie przeżyć bez zdobyczy cywilizacjnych. Wystarczy się zastanowić co by się z nami (w sensie ludźmi) stało gdyby np. przez jeden miesiąc nie było prądu. Płowa ludzkości musiała by pójść na straty...
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy któras z Was Dziewczyny,mogłaby zadać to pytanie Klarissie? Ona nie widzi moich postów biedaczka ![]() ![]() Czy któras z Was tez tak robi?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem po prostu rece mi opadaja jak czytam takie glupoty... ![]()
Edytowane przez raspberry69 Czas edycji: 2010-11-18 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Jaatkaa85, w tym wypadku nie ma CO oszczędzać
![]() Nie to nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Twój problem, jeśli tak myślisz. Ja wiem co się działo ze skórą mojej córki po tygodniu używania pampersów i chusteczek myjących. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Bardzo uznanej pani nefrolog (z Zabrza) też opadały ręce
Dokładnie z przeciwnych powodów niz Tobie Problem tkwi w nadużywaniu chusteczek i pampersów Zresztą czy trzeba byc od razu lekarzem by wyciągać wnioski ? Mozna kupić chusteczki nawilżające do rąk(czy hig.intym) które są bardzo przydatne w awaryjnych sytuacjach np podróży Ale chyba nikt o zdrowych zmysłach, a przede wszystkim chcących mieć naprawdę uczucie odświeżenia nie bedzie takowych uzywał non stop np w domu jest kran +woda+mydło Analogicznie chusteczki do pupy dla dziecka Ja tam sobie nie wyobrażałam maziania kupy wte i wewte wte i wewte ![]() Gdy moja mała miała podejrzenie o groźną bakterię cewki moczowej (odpukać !!! fałszywy alarm) to jednym to podstwowowych zaleceń było...odstawienie pampersów.Gdyż te świetnie miały pomagać w jej -tej bakterii- rozmnażaniu ,ot środowisko ciepłe i wilgotne. Zresztą różne inne świństwa nawet w domu rozmanażają sie gdy jest wilgoć.To tak znów analogicznie ![]() Więc wiesz ...różnym ludziom z różnych powodów mogą opadać ręce ![]() Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2010-11-19 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Ja powiem szczerze, że mnie przeraża, kiedy widzę, że dziecko mojej bratowej ma pieluchę, ewidentnie juz zasikaną a ona jeszcze czeka z jej zmienieniem.
Czego ze słowa "jednorazowa" ludzie nie rozumieją? Dla mnie to jest obrzydliwe, kiedy czuć ten żel w pieluszce a nie zmienia się go. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
Patologie bywają.My nie o tym
Dla mnie to patologia trzymac dziecko w mokrej pieluszce Tak samo jak sprawdzać dziecku pampka co 4 godz ,gdy ten od 3 i 55 min moze tam miec kupe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo pisze na opakowaniu" do 10kg" ![]() ![]() ![]() Widziałam przypadki zużycia 3 pampersów dziennie przez 2letnie dziecko. Wiadomo,że takie dziecko ma już na tyle pojemny pęcherz,że ilość tych siuśków jest juz znaczna. Widać w nocniku. Cóż... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
ja zmieniałam pieluche zaraz po zlokalizowaniu siknięcia.. ale trzeba stwierdzić ze np nowo narodzone dziecko sika dosłownie po kilka kropel które pampers od razu "zasysa" i nie byłam w stanie stwierdzić czy juz się zsikała czy nie..
teraz używa pampów tylko na noc i cała noc śpi w jednym.. nie przewijam jej na śpiocha(tak to wygląda odkąd skończyla 2 miesiące i przesypia noce)..rano ma nalane i nie wiem o której sika.. ale tyłek ma zawsze suchy i nigdy nie miała odparzonego..musiałabym na głowe upaść by budzić i dziecko i siebie i latac co np 1h cała noc sprawdzac czy sie zlała się juz czy nie.. może to i patologia ale wolę to niż paranoję i nie przespane noce swoje i dziecka..(imo mogło by dostać nerwicy budzonę co godzinę w celu sprawdzenia suchości pieluchy) ![]() wooow no i moje dziecko ma 2 lata i tez zużywa 1 pieluchę na dobę - na noc! poza tym sika do nocnika..zjawisko po prostu.. jak się usłyszy plotę to trzeba pomyśleć a nie smarować dalej bez pomyślunku ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-11-19 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że zacietrzewiłaś się zupełnie niepotrzebnie. Nikt tu nie mówił o nocy, a te trzy pieluchy na dobę u dwulatka to koleżanka mam wrażenie podała jako przykład konkretnej osoby, która w pielusze trzymała dziecko nienocnikowe cały dzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wydaje mi sie to patologią, jakoś tak w praktyce wyszło,że taka ilośc jest dla niej ok. Pierwsze przewinięcie w godz 10.00-11.00, ostatnie to różnie, bo wieczorami ćwiczymy siusianie do sedesu,ale nie wcześniej niż 20.00. A to i tak zależy włąśnie od skóry dziecka, skłonności do podrażnień,alergii... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.