![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Pampersy czy tetra?
Co sądzicie o pieluchach tetrowych?
Córkę miałam w tetrze prawie rok, pampersy miała tylko na wyjście. Potem mnie to przerosło i przeszłam na pampersy. Myślałam,że jak dziecko będzie znało dyskomfort mokrej pupy to szybciej nauczy się sikać do nocnika ale moja teoria się nie sprawdziła. Teraz oczekuję drugiego dziecka i nie wiem czy znów pakować się w tetrę ( po małej mam 60 pieluch!!) czy darować sobie prasowanie i pranie i od razu pampersiki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pampersy czy tetra?
wyszukiwarka
![]() podpowiem ze taki watek zakladala szajajaba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja też myślałam, że mój synek będzie w tetrze a na wyjścia pampers, jednak chyba z wygody pozostałam w pampersie od samego początku, i wcale tego nie żałuję, kiedyś kupiłam nawet takie majteczki które się zakładało na tetrę aby nie przemokła i ją podtrzymywała ale do dziś leżą w szafie bezużyteczne, także ja bym się nie bawiła w tetrę. jak dla mnie wystarczy, że prasuje pieluchy do codziennego użytku i ciuszki a miałabym jeszcze prasować kolejną stertę aby mały miał na przewinięcie pupci, strata czasu o kolejne kilka godzin
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja jestem wielką zwolenniczką tetry
No ale wypowiedziałam się tu https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...t=tetra&page=2 więc powtarzac się nie będę Dodam tylko ze rozwala mnie na łopatki czasto w takich dyskusjach argument 'mam pampersowych ' ![]() -zamiast prać i prasować to ja ten czas wolę dziecku poświęcić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
No przecież pralka sama pierze, też argumentu nie rozumiem. Prasować lubię, ale nie zawsze mam czas/ochotę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja raczej wolalabym pampers... ja mam 2 cory obie w pampersach tetry uzywalam raczej przy karmieniu jakby sie ulalo czy cos. w domu nie mam miejsca zeby wieszac pranie poza tym zeby prasowac nie mialabym czasu. przy 2 dzieci wystarczajaco bylam przemeczona teraz juz troszke mniej bo maja 2 i 4 latka. a co do nauki na nocnik hmm... moja starsza sadzalam na nocnik jak miala roczek i mogla siedziec godzine i nic nie zrobila tylko na podloge przy tym plakala. a mlodsza jak usiadla miala ok 1,5 roku i wystarczylo jej tylko raz pokazac i zalapala. moze dlatego ze widziala jak siostra to robi. ale co ty zrobisz to twoja sprawa dla mne tetra byłaby tylko utrudnienem w codziennych obowiązkach...
polecam pampersy z lidla duża paka kosztuje ok 27zł niczym sie nie roznia od prawdziwego pampersa "pampers" a nawet powiedzialabym ze sa lepsze bo bardziej chłonne i nie przemakają!!
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
teraz są ulepszone wersje tetry.. tzw wielorazowe pieluchy
![]() do kolorowego otulacza, zapinanego na zatrzaski wkłada się wielorazowego użytku wkład i bibułkę na grubsze sprawy ![]() ten wkład może być bawełniany z mikrofibry lub np z włókna bambusowego ![]() a otulacz jest nie przemakalny ![]() tych pieluch sie nie prasuje i nie gotuje ![]() uważam ze to 100 razy ciekawsze rozwiązanie niż tetra.. sama nigdy bym córce tetrowej pieluchy nie założyła ale te wielorazowe są fajne ![]() po praniu na suszarce na pewno zajmują mniej miejsca.. Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2010-11-08 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
nie goraco dziecku w takim otulaczu ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
U mnie tylko pampersy - jestem za leniwa na tetrę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Reni Jusis dostała eko świra i promuje takie pieluchy
![]() Osobiście używałam pampersy ,nie koniecznie firmowe. 10 lat temu nie bylo lub byly bardzo drogie takie wynalazki. w pewnych kwestiach nie można byc eko bo albo plastikowe jednorazówki albo pranie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
cen nie znam ale wystarczy wpisać w google "pieluchy wielorazowe" i wyskakują sklepy i wiecej info ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;23115790]nie goraco dziecku w takim otulaczu ?[/QUOTE]
Nie, taki otulacz przepuszcza powietrze, więc skóra dziecka oddycha. Natomiast pieluchy jednorazowe również przepuszczają powietrze (podobno, wg producentów), ale to tylko jak są suche. Spróbuj nalać do takiej pieluchy trochę wody (np 1/3 czy 1/2 szklanki) i założyć sobie na nadgarstek na pół godzinki czy godzinę (może w czasie oglądania serialu). Jak zdejmiesz to sama zobaczysz, na ile taka pieluszka oddycha i przepuszcza powietrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale oczywiście nie będę W końcu kazda matka chce dla swojego dziecka najlepiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Dziekuję za info -poszukam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tez zalety tetry to jakaś wiedza tajemna.. nikt jasno nie potrafi tego uzasadnić.. i zamiast wymienic pare zalet tetry zawsze lecą wady pamperów .. których ja nie dostrzegam (poza zaśmiecaniem środowiska).. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a dwóch par nie noszę, bo .... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;23122363]majtki bawełniane też przepuszczają powietrze
a dwóch par nie noszę, bo ....[/QUOTE] Nie rozumiem, dlaczego miałabys nosić dwie pary? Jeśli piszesz to w kontekście zakładania otulacza na pieluszkę wielorazową to chyba nie do końca doczytałaś, jak taki otulacz działa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
czym się ten otulacz różni od zwykłych majtek ? mój syn latem nosił tetrę i majtki trzy pieluchy zasikał w ciągu 20 minut |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja jestem wygodnicka...
tylko pampersy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Otulacz zatrzymuje wilgoć w środku, nic nie cieknie. Zwykłe majtki z tetrą w środku zmieniasz po każdym siknięciu, bo inaczej przecieka wszystko, a otulacz i pielucha w środku wystarczą na dłużej. To tak w skrócie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale fajna ta pielusia wyglada jak z flinstonow hihi. szkoda ze moja mala juz nie potrzebuje chetnie bym jej taka zalozyla
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Wkład zmieniasz bo jest cięzki i mokry ,prawda?
otulacz moze i jest suchy ale trzeba go prać . pampers ma mega wchanialność i wyrzucasz go . w tych otulaczach oprocz strony eko nie widzę żadnych innych korzyści . finansowe ? przeciez to trzeba prac a proszek i woda,prad tez kosztują. rozumiem,ze być może więcej kosztuje i niszczy srodowisko wyprodukowanie pampersa niż takiej eko pieluchy ale pytanie czy szary człowiek musi się tym przejmować i zawrac sobie głowę w obliczu prywatnych samolotów itd. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
No coz mi sie wydaje ze wymienia sie wady pampersow zamiast zalet tetry dlatego ze tetra poza tym ze nijak nie szkodzi dziecku innych zalet nie posiada, jednakże wole sie troche pomeczyc zamiast pakowac dziecko przez 3 lata chemia ktora moze bvc przyczyna roznych chorob wieku doroslego. Ja sie odchowalam na tetrze i moja mama jakos zyje. To ja tez przezyje.
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście, że otulacz trzeba prac, ale nie zmienia się go z każdą pieluchą, tylko co kilka (zwykle co 4-5 pieluszek). Aspekt eko to jeden z powodów stosowania pieluch wielorazowych, wiem, że nie każdy chce być eko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja znalazłam też kilka innych opcji pieluchowania, bo przeraziło mnie kiedyś to co przeczytałam artykule o pampersach (nie pamiętam już gdzie to było). Przede wszystkim nie sama ekologia mnie martwi tak bardzo, jak substancje rakotwórcze w ty czymś, co zaienia wodę w żel.
Ale są też pieluchy jednorazowe, gdzie zamiast tej substancji jest po prostu użyta skrobia kukurydziana a otoczka nie jest z plastiku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
bambusowa nie jest mokra ? z czego jest ten otulacz ? z goretexu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
przyczyna chorob jest samo życie ![]() Ani ty ani tym bardziej twoja mama nie miala do wyboru tetra czy pampers bo ich zwyczajnie nie było. ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
Tylko jak byc eko gdy trzeba uzywac wody ,prądu i srodków pioracych. ? ![]() i tetra i ekopieluchy i pampersy maja swoje + i - ,trzeba to wypośrodkowac i nie dac się zwariowac a niestety mlodzi rodzice sa podatni na manipulację ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Wśród wad pampersopodobnych pieluch nieraz wymieniane jest, że odparzenia się robią. No ok, ale ja wiem, kiedy moja córka się zleje, od razu zmieniam. Odparzeń nie ma - raz się malutkie coś zrobiło w lipcowe czy czerwcowe upały, szybko wyleczyłam.
Ja młodą (ok, tatuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.