|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Sesja, to... | |||
... najgorszy okres w roku. Wpadam w histerię miesiąc przed. Pomocy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
95 | 33,22% |
... stres, ale mam na niego sposoby, o których napiszę w tym wątku. |
12 | 4,20% |
... to prostu sesja. Trzeba z tym żyć. Nie mam sposobów, bo się nie przejmuję. |
116 | 40,56% |
... to trudny czas, chętnie bym się dowiedziała kilku sposobów. Ze swej strony też coś podpowiem. |
63 | 22,03% |
Głosujący: 286. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia: przed sesją i w czasie sesji
Cytat:
![]() ![]()
"Nie jest przesadne stwierdzenie, iż spokój i szczęście zaczynają się tam, gdzie, geograficznie rzecz ujmując, w kuchni używa się czosnku". John Lanchester "Cnym rozkoszom" .-.-.-.-.-.-.-. (uprawiam "dukanie" do 30.12.2010 r.)Tutaj możesz znaleźć ciekawe przepisy do diety dr Dukana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
przerażająca ta sonda
![]() przygotujcie się, teraz już Sesja bedzie zawsze z Wami ![]()
Edytowane przez Sesja Czas edycji: 2011-01-04 o 20:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
a ja też historia 1 rok tyle że w częstochowie
![]() mam egzamin z prahistorii ziem polskich- ponad 50 stron skryptu napisane maczkiem a starożytność i średniowiecze w czerwcu z 2 semestrów to będzie sajgon
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A starożytność i średniowiecze dałam sobie też na czerwiec i żałowałam, że nie pisałam któregoś w zimie... tak było u nas. Ze średniowieczem dali nam popalić. Problem zrobili z tak prostej epoki, że odsiało ludzi na maxa.
"Nie jest przesadne stwierdzenie, iż spokój i szczęście zaczynają się tam, gdzie, geograficznie rzecz ujmując, w kuchni używa się czosnku". John Lanchester "Cnym rozkoszom" .-.-.-.-.-.-.-. (uprawiam "dukanie" do 30.12.2010 r.)Tutaj możesz znaleźć ciekawe przepisy do diety dr Dukana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
na przekór do celu
|
widzę że temat ciekawy i ma wzięcie. chętnie poczytam bo czeka mnie pierwsza sesja, czyli "odsiew", a tak bardzo chciałabym zostać w tym sicie
![]()
![]() |
![]() |
#66 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
U mnie prehistoria była jako normalny egzamin, ale B.W. osobno w starożytności. Coś za coś, że tak to ujmę
![]() A, przypomniał mi się system małych karteczek. Znacie go? Głównie w językach obcych się sprawdza. Ale na historii też jest jak znalazł! Na małych karteczkach na jednej stronie, powiedzmy, datę - a na odwrocie - wydarzenie. Tak jakby: pytanie - odpowiedź. I wymieszać. A potem można się sprawdzać w ten sposób. Jeśli pytanie są jakoś podzielone na kategorie, dobrze jest, by kartki były kolorowe, albo miały obrazki charakterystyczne dla danej "kategorii". Dla wzrokowców to będzie idealne ^^. Polecam. Sprawdza się, jak jest duuuużo materiału.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ehh 3 dzień w ksiązkach.. a ja zamiast umieć coś uświadamiam sobie jak mało wiem xD
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
eee tam polonistyka potrafi być zajmująca, zwłaszcza, kiedy ma się zajęcia z młodą, żywiołową kadrą
![]() moja rada - zacząć wczesnie, uczyć się poza domem (np u mnie wszyscy jeżdżą do buwu), nie dać się zjeść stresowi ![]() mollisia - te 'małe karteczki' to fiszki, jest taki fajny program fiszka do robienia ich na kompie
Edytowane przez makeupnotwar Czas edycji: 2011-01-05 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Ja nie studentka, ale:
łykam korzeń arktyczny-Rhodiola. Naprawdę pomaga mi się skupić, łatwiej zapamiętuje, a miałam problemy z koncentracją. No i kwasy omega 3 i w ogóle, zdrowa dieta ![]() Najważniejszy jest chyba spokój, nie panikowanie " nie zdążę, nie potrafię ![]() ![]() Z doświadczenia wiem,że na takie ogromne testy sprawdzające wiedze o wiele lepiej mi się uczy, gdy uczyłam sie z lekcji na lekcję. Może nie pamiętam super wszystkiego, ale łatwiej wchodzi do głowy. Dużo siły i wytrwałości ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do fiszek - właśnie podobno to jest dobre przy filologiach - studiuję filolgię obcą i nie polecam tego sposobu (może przy historii sprawdza się lepiej) - ja zazwyczaj zapamiętywałam jedną stronę karteczki - czyli pamiętam albo słowo po portugalsku, a nie wiem co znaczy po polsku, albo pamiętam tylko, ze było na karteczce (nawet kolor karteczki pamiętam) ale nie wiem jak jest po portuglasku. Moim zdnaiem lepszy sposób to lista słów w kolumnie z tłumaczeniem obok, ale napisana tak, że słowo obce jest zakreślone kolorowym markerem - bardziej rzuca się w oczy, ale dalej mamy w polu widzenia polskie znaczenie - i wszystko gra. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
U mnie tam w sumie luz, jakoś specjalnie się nie stresuję samą sesją, co niektórymi egz. ale to i tak na dzień przed. Jedyne, co mnie teraz przeraża to obrona pracy mgr, ale mam jeszcze kilka miesięcy
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a jak się kogoś spotka - można pogadać ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Wiem, fiszki. Ale mnie one pomagają, bo uczę się wtedy na wyrywki i w "obie strony". No, ale to każdy musi sprawdzić na sobie, czy to działa u niego. Bo u Ciebie, abraxas2871, może się to nie sprawdzać.
Aha, no i ja lubię się uczyć na dworze (chociaż sesja zimowa odpada, niestety). Niektórych otoczenie rozprasza. Ale np w lesie, czy na łące, gdzie niewiele się dzieje...? Ja lubię. Często też na skojarzenia - chyba najbardziej popularna metoda. Tylko skojarzenia muszą nie być powiązane, a bardzo głupie. Chodzi o to, żeby nie zapamiętać tylko "pierwszy człon", czyli przy filologiach tylko słówko powiedzmy w j. obcym i znac go, ale bez powiązania z tłumaczeniem. Tylko tłumaczenie powiązać z fonetycznym brzmieniem słówka. trudno się tłumaczy, ale to proste. Najgłupsze, co mi przyszło, to "cat" = "kot". "cat", skojarzyć z katowaniem. I wyobrażam sobie, jak ktoś katuje to biedne zmierzę. Wiem, przykład brutalny, ale to pierwsze-lepsze, co mi przyszło do głowy. Oczywiście, to się sprawdza nie do wszystkiego. W historii np się sprawdza, jak muszę jakies śmiesznie brzmiące nazwiska połączyć z jakimś jeszcze śmieszniejszym miejscem, a oba to dziwolągi fonetyczne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
oo, skojarzenia są pomocne
![]() Ja ostatnio nie mogłam zapamiętać takiego czegoś : Sulbaktan +Ampicylina= Unasyn Potem sobie wymyśliłam,że facet Sulbaktan przespał się z kobietką Ampicyliną i powstał im jeden syn ![]() Albo nie mogłam też zapamiętać protens mirabilis. Zamieniłam to na protezę mi robili ![]() Jeśli mam sie uczyć czegoś co jest np od myślników, to lubie sobie ułożyc jakieś słowo z początków. Nie zawsze się niestety da.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja właśnie też ostatnio byłam w bibliotece i się uczyłam ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do skojarzeń - o boże, u mnie to plaga. Samo mi to niestety przychodzi. Ostatnio miałam słowo verter (wylewać) i po prostu widziałam Wertera Goethego wylewającego ze swoich żył może krwi w jakiejś wannie, jak na beznadziejnych horrach. Ale fakt, pamiętam jak jest wylewać już chyba na zawsze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
O wątek dla mnie
![]() Niestety nie mam żadnych rad bo przede mną dopiero pierwsza sesja. ![]() 2 dni temu już nawet przeszłam załamanie nerwowe, bo dzień w dzień siedze w książkach a zapomniałam że odpoczynek tez jest ważny ![]() ![]() Powodzenia dziewczyny ![]() Edytowane przez yasminuuum Czas edycji: 2011-01-06 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Przede mną też pierwsza sesja, pierwszy egzamin za tydzień w piątek i to na dodatek fizyka.
![]()
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Fioleciasto, można wiedzieć co studiujesz?
![]() ![]()
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Mam to samo, zupełnie nie wiem jak się za to zabrać.
Chemia kosmetyczna i na szczęście fizyka tylko przez jeden semestr. A Ty? ![]()
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Inżynierię biomedyczną :P I niestety fizyka przez cały rok, do tego jest na poziomie takim jak na fizyce i fizyce technicznej -,- także nie wiem jak to zaliczę, a w lo byłam noga z fizyki
![]()
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
za mną już pierwszy egzamin i to z anatomii ! pochwalę się swoją czwóreczką
![]() ![]() a mój sposób na uczenie to gadanie do siebie ( jak dobrze, że nie mam współlokatorów ![]() ![]() i skojarzenia - staram się kojarzyć z jakąś osobą , najlepiej którą lubię bądź rzeczą ![]()
Kim do cholery jesteśmy, żeby rościć sobie prawo do oceniania innych? Nawet jeśli wiodą najnudniejszy żywot na tym padole i piją wino z dolnej półki, mogą przecież uważać, że ich życie jest najlepsze na świecie. Venila Kostis |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |||||||||
na przekór do celu
|
Przebrnęłam przez cały wątek i jak wcześniej się nie bałam to teraz czuję jak mi tętno podskoczyło
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() hehe, no ja już kompletnie nie mam co robić poza odpisywaniem w tym temacie, jak skończę (o ile dziś skończę z Wizażem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
albo, zapamiętać na co działa karbopenicylina
Pałeczka ropy błękitnej enterobakterie nieliczne infekcje zakażeniowe czyli.. PRENIZ ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Prinzessinnen - wooow gratuluje
![]() a ja cały dzień zbieram się do nauki chemii na koło i dopiero co przez 1 strone przebrnęłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
Przyłączę się do Was
![]() Ja się zawsze uczę w łóżku. Nie potrafię spokojnie przy biurku. Zawsze się to kończy włączeniem komputera ![]() Ale od jutra zaczynam tak intensywną naukę, że na egzaminie zaskoczę profa (mam nadzieję, że nie swoją głupotą).
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
ech mi wolno idzie cos nauka
jakos w szkole to potrfiłam sie w jeden dzien sie na spr nauczyć a teraz ![]() dzisiaj tylko matme se przejrzalam ale to na przyszły weekend dopiero uff |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
u mnie nauka tylko i wyłącznie na łóżku
![]() ![]() ![]() ![]() Moim sposobem na naukę jest jeszcze masa zakreślaczy. Mam ich multum! We wszystkich kolorach tęczy ![]() ![]()
Kim do cholery jesteśmy, żeby rościć sobie prawo do oceniania innych? Nawet jeśli wiodą najnudniejszy żywot na tym padole i piją wino z dolnej półki, mogą przecież uważać, że ich życie jest najlepsze na świecie. Venila Kostis |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
ja również ucze się tylko w łóżku bo biurka wogóle nie mam
![]() też mi ta nauka ślimazarnie idzie ![]() więc życze wam dziewczyny powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:53.