![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Moja biżuteria - plecionki i nie tylko
Oj, czas poważnie odświeżyć ten wątek - nie pokazałam tu chociażby biżuterii z obydwu wymianek, w których miałam wielką przyjemność brać udział
![]() Chciałam Wam pokazać najnowsze dzieło, pierścionek, za który zabierałam się jak pies do jeża, przede wszystkim dlatego, że brakowało mi materiałów, najpierw długo czekałam, aż sprzedawca dostanie zamówione mniejsze bicone i perełki, o które specjalnie prosiłam, a później nie potrzebowałam akurat nic innego, żeby tylko to zamawiać, więc znów odkładałam ![]() Schemat znalazłam na bodajże francuskiej stronie. Pierwszy egzemplarz zrobiłam jakoś jesienią chyba, z kolorów, w których szałowo nie wypadł, więc nawet nie pokazywałam (zdjęcie 1) - ale akurat takie miałam pod ręką ![]() ![]() Mimo wszystko uważam, że wersja z biconami jest ciekawsza, bardziej efektowna - jakkolwiek mój pierwowzór wygląda nędznie ![]() Na przerobienie czekają jeszcze dwa kolory biconów, ale to dopiero w przyszłym tygodniu zapewne. Prawda, że efektowny?
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
zupełnie nie noszę pierścionków, ale fakt - są nadzwyczajnie efektowne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
A ja uważam że wersja z perełkami wygląda fantastycznie! Bardzo mi się podoba
![]()
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Perełkowy jest po prostu do schrupania
![]()
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() Zaraz zabieram się za małe biconki ![]()
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Czas odkopać swój wątek
![]() Zgodnie z obietnicą kolejny pierścionek, tym razem również użyłam biconów 4mm, ale odrobinę zmieniłam schemat i biconów użyłam mniej, przez co pierścień ładniej się układa na palcu, jest bardziej dopasowany i nie przeszkadza sąsiednim paluszkom ![]() Oprócz pierścionka wiosenne kwiatki ze Swarków (zielone były na zamówienie i musiałam na szybko cyknąć zdjęcie w fatalnym świetle, bez namiotu... wyszło okropnie nawet po edycji ![]() kolejne krople w stylu pierwowzoru Drops On The Desert (właśnie interesuje się nimi klientka i być może do kompletu będę robić bransoletkę), oraz 12mm rivolki w oplocie z Toho - obkupiłam się w kilkanaście kolorów Rivoli i leżą i czekają na swoją kolej ![]() Poza tym popełniłam swój pierwszy sznur koralikowo-szydełkowy, nie ma się czym chwalić, bo z baaardzo starych zwykłych szklanych koralików, ale musiałam się sprawdzić ![]() ![]() ![]()
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Nowości
![]() Ostatnio też udało mi się zakoralikować jedno rivoli i już nie mogę się doczekać wakacji, żeby móc więcej ich okiełznać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() Gosiu kwiatuszki mają średnicę ok. 1,8 cm, więc są naprawdę delikatne i urocze ![]() Jeszcze robiłam błękitne (Aquamarine) "niezapominajki" jednemu panu na zamówienie, ale już zdjęcia nie wstawiam, bo to powtórka wzoru i już widziałyście ![]() ![]()
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
A robiłaś może kwiatki zawieszone na żmijkach? Myślę, że też by ładnie wyglądały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Nie robiłam, ale myślałam o tym, żeby je na czymś zawiesić - tylko musiałabym pewnie albo zmodyfikować splot z tyłu, albo i tak w środek wsadzić jakąś blaszkę (albo jedno i drugie), bo nie wykluczam, że to właśnie po części dzięki opleceniu wokół bazy sztyftu kwiatki trzymają kształt
![]()
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Zapraszam wszystkich chętnych do wzięcia udziału w małej zabawie na facebooku - do wygrania oczywiście kolczyki mojego autorstwa
![]()
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Urzekły mnie Twoje plecionki.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() Biżuteryjnie aktualnie "męczę" sznur szydełkowy z upatrzonym wzorem... zaczęłam w piątek, rozplatałam już chyba milion razy, bo jakoś to mi się nie układa ładnie i wzór się rozjeżdża. Już kilka razy zauważyłam, że np. źle przeprowadziłam nitkę i jeden koralik się schował do środka (a ja nie zdążyłam się dopatrzeć), albo coś innego... chyba wreszcie zaczyna się równo układać, zrobiłam narazie jedno powtórzenie i ma to jakieś ręce i nogi ![]() No cóż, trening czyni mistrza, pewnie następnym razem będzie lepiej, jak już skończę to się pochwalę ![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Jak mi się koralik chowa, to wyciągam go na wierzch igłą czy czymś takim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Bardzo ładne rzeczy.
A że spodobało mi się takie osadzenie kryształów, a sama nie wiem jak takie zrobić, to pozwolilam sobie spróbować swojego szczęścia w losowaniu na fb ![]()
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czuję narastającą frustrację ![]() mARTucha, życzę powodzenia w losowaniu, i oczywiście dziękuję za komplement ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Nić do plecionek jest dosyć śliska, może być ciężko (mi przynajmniej było bardzo ciężko, ale ja nigdy wcześniej szydełka w ręku nie miałam- oczko, które zaciągniesz, rozjeżdża się potem samo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Gosiu a robiłaś z tych 11/0 ile w rzędzie? bo mi się wydaje, że one się za bardzo "ściskają" i dlatego się przesuwają. Albo jest jakiś patent, żeby zacząć luźniej, albo potrzebne są mniejsze koraliki.
Ja wcześniej miałam w ręku szydełko w podstawówce na tzw. ZPT ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Robiłam różnie. Na 6,7,8,9 koralików w rzędzie. Grubszych nie próbowałam.
Ta: http://1.bp.blogspot.com/-8lZ8ZQv2KK..._gwiazdka2.JPG jest na 7. Właśnie jak odpowiednio mocno zaciśniesz oczko, to nie będą się przesuwać ![]() Pierwsze 3 rzędy to u mnie tragedia, robię je z różnokolorowych koralików, bo i tak potem chowam je do końcówek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Może ja się po prostu na zbyt głęboką wodę rzuciłam - po zrobieniu jednej bransoletki z 6 koralików w rzędzie wzięłam się za taką na 10k/rz i to na dodatek z wzorem...
![]() Ale wiesz, one mi się przesuwają w pionie, nie w poziomie... przeskakują sobie jakby o rząd do góry ![]()
Edytowane przez pctrx Czas edycji: 2012-05-16 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Hmm, a może to dla tego, że nie wibjasz się za koralikiem, tylko przed? Wiem, że trudno zrozumieć o co mi chodzi, ale nie potrafię tego lepiej wytłumaczyć...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Wg tutoriala weraph zrozumiałam, że koralik ma się znajdować za szydełkiem. Staram się więc wbić szydełko przed koralikiem, a jeśli wbiję się za koralikiem, to przesuwam go tak, żeby był za szydełkiem. Czy to znaczy, że robię źle?
![]() Czy jest różnica, czy wbiję się za koralikiem i przesunę szydełko przed koralik, czy wbiję szydełko od razu przed koralikiem?...
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Jesteś praworęczna, tak? (może przy leworęczności to jest z innej strony). ale jak wbijesz szydełko pod koralik to koralik trzeba przesunąć tak, żeby znajdował się po prawej stronie od szydełka. Bo może kierunki się pomyliły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Tak, jestem praworęczna i robię dokładnie tak jak piszesz
![]()
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
Może spróbuj poszukać tutka na płaską bransoletkę szydełkową (Weraph gdzieś go podawała u siebie, mam wrażenie). Ten inny sposób przerabiania koralików sprawia, że koraliki nie wpadają do środka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przy dziesięciu koralikach, tak jak Ty robisz jest problem tego typu, że w bransoletce robi się pusty środek, co sprzyja temu że koraliki się chowają. Ale to jest tylko i wyłącznie kwestia wprawy ![]() Jeśli masz w domu 8-ki to spróbuj najpierw na nich przy sześciu koralikach - to wg mnie najłatwiejsze bransoletki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
zanna4, te płaskie nawet bardziej mi się podobają od okrągłych, i na pewno się skuszę, ale chyba jednak problem leży w czymś innym
![]() Biedronka1, robię na nici Opal - to chyba jednak nie kordonek ![]() Co do chowania się koralików to już to opanowałam raczej i nie chowają mi się. Nie wiem, jak opisać mój problem. Kiedy mam już zrobionych ileś rządków - powiedzmy wykonany cały motyw, dł. ok. 2 cm - widać, że w pewnym momencie niektóre koraliki się przesuwają do innego rzędu. Nawet je sto razy liczyłam, nadal jest ich po 10 w rzędzie, ja nie wiem, czy się jakoś zamieniają czy jak??? może spróbuję zrobić zdjęcie. Po prostu nagle robią mi się "schody" a wzór się rozjeżdża. Nie ma tam żadnego schowanego do środka koralika. Wszystkie są na zewnątrz. Tylko nie tam, gdzie być powinny. Nie pomyliłam się w sekwencji przy nawlekaniu. Wydaje mi się, że nie mylę oczek przy przebijaniu się szydełkiem. Nici rzeczywiście nie udaje mi się trzymać mocno tą lewą ręką, ciągle ją poprawiam, naciągam, bo wisi luźno, nie umiem tego opanować. ![]()
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
Witam drogie Panie. Mam gorące zapytanie i zarazem prośbę. poszukuje technik oraz metod wykonywania biżuterii. różnego rodzaju. interesuje mnie poprostu wszystko. czy moge prosic o przesłanie jakichkolwiek informacji na maila kinga-makowiecka@wp.pl. z gory dziekuje i pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
Dokładnie [oszukuje opisu takiej metody (załaczone fotki)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.