![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?
Cytat:
Inny znowu na początku wydawał si fajny ale jak zaczął filozofować to już stracił u mnie swój autorytet. A znowu w podstawówce pamietam książulko faworyzował chłopaków. No pecha mam do ksieży i tyle ![]() A tak poważnie wierząca nie praktykująca także odpychaja mnie ksieża. Tylko patrzeć jak Wyrak tu wpadnie i zrobi rozróbe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25356308]Różnica jest taka, że kościoły, w przeciwieństwie np. do szkół, nie dostają z budżetu państwa (czy raczej samorządów) środków na zatrudnienie sprzątaczki. Nasza parafia ma 2 kościoły, w jednym sprząta kościelna, ale to starowinka, pomaga w kościele, odkąd pamiętam (czyli ponad 20 lat na pewno). Drugiego, dużego kościoła nie dałaby rady wysprzątać. A że osiedle jest spore, bloków ze 20, to nasza kolejka sprzątania wypada raz na półtora roku mniej więcej. To taka tragedia?
![]() Taaak, faktycznie, parafie takie biedne są, że nie stać ich na sprzątaczkę raz w tygodniu, dobre sobie ![]() Niby dlaczego, jak u mnie, ludzie mają sami z miotłami i mopami za darmo zapierdzielać, a jeśli nie chcą, to zapłacić muszą? Żenada ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-25 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25356308]Różnica jest taka, że kościoły, w przeciwieństwie np. do szkół, nie dostają z budżetu państwa (czy raczej samorządów) środków na zatrudnienie sprzątaczki. Nasza parafia ma 2 kościoły, w jednym sprząta kościelna, ale to starowinka, pomaga w kościele, odkąd pamiętam (czyli ponad 20 lat na pewno). Drugiego, dużego kościoła nie dałaby rady wysprzątać. A że osiedle jest spore, bloków ze 20, to nasza kolejka sprzątania wypada raz na półtora roku mniej więcej. To taka tragedia?
![]() Prawdę powiedział - nie muszą ![]() dobre sobie - a to szkoły sa tylko publiczne? Prywatne też sa i daję Ci gwarancję, że tam też są sprzątaczki, a budżet nawet grosza nie dokłada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Jeśli człowiek jest zły to będzie złym księdzem. Jeśli idzie do seminarium bo jest np. gejem, nie ma pomysłu na życie, bądź też, wyobraża sobie, że będzie bogaty no to jaki z niego będzie ksiądz?
![]() Myslę, że wiekszość mężczyzn w seminarium nie znajduje się tam z powodu powołania ale np. a bo mama chciała, żebym był księdzem, a bo dziewczyna mnie rzuciła. I potem wychodzi szydło z worka. Prawdziwych księży z powołania jest zdecydowanie mniej, ale takich można odróżnić od reszty pd razu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
U Ciebie muszą płacić, u mnie na szczęście nie. Faktycznie w Twojej parafii kiepsko to wygląda... Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-02-25 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Najpierw pozwolę sobie polecić artykuł - http://www.wprost.pl/ar/203325/Prawd...yslone/?I=1434 . To tak w ramach refleksji i pytania czy ci rzekomi księża sami zgłosili się do dziennikarki, ponieważ czuli potrzebę podzielenia się swoim rozpustnym życiem? ![]() - przynajmniej wedle mojej wiedzy- nie warto posiłkować się dziennikarskimi wypocinami, a ewentualnie własnym doświadczeniem ![]() Na jakiej podstawie stwierdzasz, że "porządni" księża to promil zjawiska?Dysponujesz statystykami potwierdzającymi to? Bo wydawało mi się, że tak jak w każdej społeczności, również wśród księży zdarzają się patologie..ale widocznie w ten stan wchodzi sam margines społeczny, przepraszam, moja ignorancja ![]() "Czy księża powinni prowadzić wystawne życie za pieniądze parafian, pobierać drogie opłaty za udzielanie sakramentów, brać pieniądze od schorowanych staruszek"- mają to dają, czy ktoś siłą te pieniądze wydziera? ksiądz chodzi po kolędzie i pod karą ekskomuniki wyrywa wypchane koperty? Owszem, jest z całą pewnością cały szereg duchownych, którzy na świadczone usługi mają ustalony sztywny grafik, życząc sobie bajońskich czasem sum, ale idąc do lekarza, też możesz trafić na takiego co zamiast recepty zwolnienie wypisze i wymownie na kieszeń spojrzy. Ryzyko takie jak wszędzie, natomiast sensu w tego typu generalizowaniu całkowicie brak ![]() "Ksiądz pedofil co najwyżej jest przenoszony do innej parafii, a ten mający dziecko z kobietą robi z niej gosposię na plebani..."- tego już nie skomentuję, bo poziom rodem z "Z życia wzięte" ![]() Pewnie, jest masa zaniedbań w KK, mnie też razi cały szereg przejawów hipokryzji jak wywalanie takiej Świątyni Opatrzności, ale pedofile , gosposie, kochanki.. ![]() A jeszcze pozwolę sobie dodać, że sformułowanie tematu aż razi takim specyficznym kompleksem zaściankowości. Ten zawsze zły, obciachowy polski kościół katolicki. Edytowane przez kasiaen1 Czas edycji: 2011-02-25 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiadomo, że media nie będą roztkliwiać się nad księdzem, który robi swoje, bo przecież "od tego on jest". Za to jak tylko znajdzie się taki, który nie zachowuje się we właściwy sposób to od razu się to nagłaśnia i oczernia wszystkich księży jak leci. Oczywiście nie jestem za nabieraniem wody w usta, niech takie sprawy ujrzą światło dzienne tylko szkoda, że te afery przesłaniają codzienną mozolną pracę "prawdziwych" księży z powołaniem. I dziwi mnie postawa ludzi, że tak łatwo dają się podpuszczać mediom i też wrzucają wszystkich do jednego worka, ale widać tak im wygodnie, bo później można mówić, że nie chodzi się do kościoła przez księży. ![]() Cytat:
Bo jakby mnie denerwował ksiądz z mojej parafii to zaczęłabym chodzić do innego kościoła. Zresztą ja akurat lubię odwiedzać różne parafie i bywa (zwłaszcza jak się robi cieplej i wyjście do kościoła łączę ze spacerem), że co tydzień jestem w innym kościele i zdarza się, że podczas tych "wędrówek" odkrywam prawdziwe perełki tzn. księży głoszących piękne kazania. A termin "wierzący niepraktykujący" powoduje u mnie totalną dezorientację. Chodzi o zostawienie sobie furtki, by odwiedzać kościół w święta, wziąć ślub, ochrzcić dziecko i posłać je (dosłownie) do komunii? Bo rozumiem, że postawienie jasno sprawy "jestem niewierzący, nie chodzę do kościoła, jego sprawy w ogóle mnie nie interesują" wyklucza branie udziału w wyżej wymienionych uroczystościach. Przykre, że do tego sprowadza się "wiara". Denerwuje mnie taka hipokryzja. I śmieszy mnie, że na ogół najwięcej nad stanem finansów księży ubolewają ci, którzy kościoła nie odwiedzają i na tace nie łożą. ![]() Swoją drogą miałam kiedyś w szkole księdza, który posiadał samochód (nie jakieś cudo, zwykłe auto), który dostał od rodziców. A że ludzie lubią sobie dopowiadać różne rzeczy, to tu też potworzyli historie jak to za parafialne pieniądze ksiądz sobie samochód kupił (mimo, że już z tym samochodem do tej parafii zajechał, czyli nawet jakby, to nie tego kościoła by uzbierał). W końcu ksiądz dał w prezencie to auto swojej siostrze w dniu jej ślubu, bo już miał dość plotek. Brak słów. Niektórzy chyba oczekują, że jak ktoś jest księdzem to powinien żyć o samym chlebie i wodzie. Ja rozumiem, że może denerwować nadmiar dóbr u księży (mnie też to w niektórych przypadkach razi, ale nie jest to dla mnie powód by zaprzestać chodzenia na msze), ale nie popadajmy w skrajności. Ps. "Ojca Dyrektora" w ogóle nie traktuje jak osobę duchowną, dla mnie to biznesmen. I szkoda na niego komentarza.
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale przecież to widać! Widać, jaki człowiek idzie do seminarium, jakie ma predyspozycje do wykonywania zawodu ![]() Ale wiadomo, ze przykład idzie z gory... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25357117]Księża na wiernych, lekarze na pacjentach itd.[/QUOTE]
To przecież całkiem co innego ![]() Leczenie ludzi jest pracą lekarza, więc naturalne jest, że ludzie mu płacą, ale płacenie księdzu np. za udzielenie sakramentu, i to ciężkie pieniądze, już takie naturalne nie jest ![]() Aż jestem ciekawa, ile nasz proboszczunio bierze za ślub ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-25 o 18:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
sukienka 5000 (może nie najtańsza, ale moja wymarzona) fotograf 4000 (wiem, że drogo, ale to tylko raz w życiu przecież) buty 500 (super wygodne z mięciutkiej skórki) dla księdza 500 (najchętniej nie dawałabym nic, ale trzeba co łaska, więc niech już ma) Czytając takie opowieści zastanawiam się gdzie tu sens ślubu kościelnego, bo mam wrażenie, że tu chodzi o sukieneczki, kwiatuszki, ładnie ustrojone ławki kościelne etc. A gdzie tu miejsce na mistykę, duchowego przeżywania chwili? ![]() I nagle większość się oburza, że trzeba księdzu dać. I nie popadajmy tutaj w skrajność, że nie wszystkich stać. Oczywiście, że nie wszystkich stać, ale jak kogoś nie stać to nie robi ślubu i wesele z pompą. Ja wiem, że gdybym poszła do swojego księdza i mu przedstawiła sprawę, że mnie nie stać to nie wziąłby ode mnie ani grosza, ale po czymś takim nie przyszłabym wystrojona na ślub w drogą suknię i nie zaprosiła na wesele 100 gości, bo zwyczajnie byłoby mi przed księdzem wstyd. Znajomy ksiądz powiedział mi, że tylko jeden jedyny raz zdarzyła mu się sytuacja, że przyszła do nich para, że nie mają pieniędzy by księdzu dać, on nie robił żadnych problemów i panna młoda przyszła na ślub w jasnej garsonce i skromnym bukietem z sezonowych kwiatów, a po ceremonii zaprosili tylko najbliższych do domu na poczęstunek. O reszcie "ubogich", którzy jak się później okazało tacy biedni nie byli ksiądz z nami nie rozmawiał, ale ja się księżom nie dziwię, że takie zachowanie ich zniesmacza. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mów mi, że bez tych okrągłych tysięcy miesięcznie (w sezonie ślubnym przynajmniej), ksiądz nie dałby rady się utrzymać ![]() Mnie nawet nie chodzi o to, że za sakramenty trzeba zapłacić, ale o to, ile często księża sobie za to życzą. Ja za swój ślub zapłaciłam 84 zł ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-25 o 19:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Są różniaści księża
![]() i z powołania i dla kasy albo ministrantów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Z tym utrzymaniem księdza - czytałam kiedyś bardzo ciekawy rzeczowy artykuł, bodajże w "Przekroju", chętnie bym go przeczytała jeszcze raz, jak na niego trafię to wkleję. Były w nim opisane wydatki księży (rachunki jesienią i zimą za prąd i ogrzewanie powalają, że niektóre parafie muszą odkładać składki "tacowe" z wiosny i lata by je opłacić), renowacje, do tego każda parafia musi dawać podatek na kurię. Ogólnie nie wygląda to tak kolorowo jakby się wydawało i oczywiście tak jak w życiu w jednych parafiach panuje dostatek w innych księża z trudem opłacają rachunki. I bardzo dobrze, przynajmniej nie jesteś kolejną sfrustrowaną, która prze 10 najbliższych lat będzie wspominać, że dała 600 zł księdzu za ślub. Na szczęście przymusu nie ma, więc każdy robi jak uważa.
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
Tak z ciekawości, skąd u ludzi stojących poza Kościołem zatroskanie sprawami kościoła? Nałóg wtykania nosa w nie swoje sprawy, czy uraz wyniesiony z dzieciństwa? Misja dana od boga?
![]()
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim, autorko, skąd wiesz, że uczciwi księża to tylko promil zjawiska? Jakieś badania? Pytam bo ciekawa jestem, jakoś w to nie wierzę. Powiedziałabym raczej, że jest odwrotnie
![]() Odnośnie nie chodzenia do kościoła z powodu księży, no cóż... Ja uważam, że jeśli komuś zależy, to znajdzie rozwiązanie... Wystarczy zmienić parafię... Albo po prostu olać. Ksiądz to tylko człowiek, to oczywiste, że ludzie są różni, więc i ksiądz może się trafić nieciekawy... A co katolicy chyba wiedzą, do kościoła chodzi się dla siebie a nie dla księdza więc to akurat kiepski argument. Niektóre historie aż mnie zszokowały, sama nigdy się z czymś takim nie spotkałam a znam na prawdę wielu księży i zakonników. Może mam jakieś szczęście ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
Widać poczucie misji jest w naszym narodzie głęboko zakorzenione
![]() Mnie to szczerze bawi, a właściwie nie ma o czym dyskutować. Zawsze znajdą się zarówno ludzie, którzy będą księdza-obłudnika chronić za wszelką cenę i nie dopuszczać do siebie prawdy, z drugiej strony - zaraz ktoś wyskoczy z jakąś sensacyjną wieścią, jacy to księża nie są, jaki to niewielki procent ma powołanie etc. ![]() No i warto przypomnieć, że powołanie nie musi iść z umiejętnością przemawiania, zjednywania sobie ludzi czy wyjątkową empatią. W Kościele istnieje grzech - podkreśla to wiele duchownych - i jestem pewna, że nie jest to grupa społeczna bardziej zdegenerowana od innych. Owszem, od księży powinno oczekiwać się więcej - co wtedy? Patrz wyżej. Kościół nie jest wolny od zła, bo jest tworzony przez ludzi, którzy do grzechu mają skłonność. Natomiast problemem jest czasami brak jasnego stanowiska ze strony Kościoła. Moim zdaniem osoby oskarżone o pedofilię czy mające inną, poważną 'skazę moralną' powinny być odsunięte od "życia parafialnego". Bo kpiną jest, że księdza przenosi się do innej parafii i tuszuje sprawę gdy okazuje się, że jest ojcem gromadki dzieci.
![]() |
![]() |
#90 | ||
Rozeznanie
|
Dopisałaś dopiero po czasie, więc się jeszcze odniosę:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:59.