Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-25, 12:56   #31
pani-jesień
Zakorzenienie

Dot.: Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25351637]Mnie akurat uczyli całkiem fajni księża, mieli dobre podejście do dzieciaków, z chłopakami grali na przerwach w piłkę [/QUOTE]

Nasz grał z chłopakami w ping-ponga
Stary 2011-02-25, 13:12   #32
Hvid
Zakorzenienie

Ksiadz Stanislaw Malkowski, przyjaciel Jerzego Popieluszki. O nim malo sie mowi, a codziennie zasuwa z jednego konca Warszawy na drugi, zeby uslugiwac przy pogrzebach na Wolce Weglowej (to mu jeszcze wolno). Ciagna sie za nim pewne restrykcje jeszcze od Stanu Wojennego. Ostatnio grozila mu utrata pracy w Hospicjum, w ktorym zreszta mial zapewniony jeden cieply posilek dziennie. Lecz najlepiej by bylo, gdyby po prostu znikl i sluch o nim przepadl, ksiadz Sowa lepiej sie w mediach sprzedaje.

Ale vixen oczywiscie wie najlepiej - nie zna czlowieka, ale juz wie, ze to guru ludzi z frondy (ja nie z frondy).

Dalej ekscytujmy sie tym, co napisza rozne pisemka. Powodzenia.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 13:32   #33
beasz26
Raczkowanie

Pamiętam jednego ksiedza, który mnie bardzo ujął. Był młody chyba zaraz po seminarium. Bardzo skromny nawet miał taki zegarek stary, pasek juz sie przecierał i dostał go na I komunie. Uczył mnie w szkole religii niesamowity Z wielką pasją nam wszystko opowiadał
Niestety po pół roku został gdzies przeniesiony jak się potem okazało za mało rentowny był, bo chodząc po kolędzie nie przyjmował pieniędzy od biednych emerytów. I mówił im jeszcze, że maja przyjść do Kościoła jak będą w potrzebie
beasz26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 13:38   #34
_vixen_
Zakorzenienie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25350609]
U nas kościół sprzątają parafianie, jest wywieszony grafik, co tydzień ludzie z innej klatki w bloku.[/QUOTE]

No bo po co zatrudnić jakąś potrzebującą kobietę czy mężczyznę do sprzątania, jak ludzie za darmo to zrobią?

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Ksiadz Stanislaw Malkowski, przyjaciel Jerzego Popieluszki. O nim malo sie mowi, a codziennie zasuwa z jednego konca Warszawy na drugi, zeby uslugiwac przy pogrzebach na Wolce Weglowej (to mu jeszcze wolno). Ciagna sie za nim pewne restrykcje jeszcze od Stanu Wojennego. Ostatnio grozila mu utrata pracy w Hospicjum, w ktorym zreszta mial zapewniony jeden cieply posilek dziennie. Lecz najlepiej by bylo, gdyby po prostu znikl i sluch o nim przepadl, ksiadz Sowa lepiej sie w mediach sprzedaje.

Ale vixen oczywiscie wie najlepiej - nie zna czlowieka, ale juz wie, ze to guru ludzi z frondy (ja nie z frondy).

Dalej ekscytujmy sie tym, co napisza rozne pisemka. Powodzenia.
Vixen w ogóle nie wie, o kim piszesz
Ale ciesze się, że wiesz lepiej, co ja wiem.

Ale wyszukałam w wikipedii:
Cytat:
W swoich wypowiedziach i publikacjach opowiada się od lat za obdarzeniem przez Polaków Jezusa Chrystusa tytułem Króla Polski.
No cóż, tylko podziękować za ciekawą koncepcję...

I Smoleńsk jako zbrodnia z zimną krwią:
http://www.bibula.com/?p=25937

Fajnie...rzeczywiście idealny przykład.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-02-25 o 13:41
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 13:50   #35
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
No bo po co zatrudnić jakąś potrzebującą kobietę czy mężczyznę do sprzątania, jak ludzie za darmo to zrobią?
Wiesz, ja akurat nie mam nic przeciwko temu, żeby ludzie zadbali o kościół, do którego chodzą
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 13:50   #36
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:

Vixen w ogóle nie wie, o kim piszesz
Ale ciesze się, że wiesz lepiej, co ja wiem.

.
Nie wiem lepiej, po prostu czytam to, co piszesz w roznych watkach. Co do reszty - wiedzialam, ze akurat to wyciagniesz. Tak, jest kontrowersyjny, dlatego musi siedziec cicho.
To, ze jezdzi po wiezieniach, ze pomaga ludziom chorym i potrzebujacym, juz Cie nie zainteresowalo. Nie dziwi mnie to.
Stary 2011-02-25, 13:54   #37
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem lepiej, po prostu czytam to, co piszesz w roznych watkach. Co do reszty - wiedzialam, ze akurat to wyciagniesz. Tak, jest kontrowersyjny, dlatego musi siedziec cicho.
To, ze jezdzi po wiezieniach, ze pomaga ludziom chorym i potrzebujacym, juz Cie nie zainteresowalo. Nie dziwi mnie to.
Musi siedzieć cicho?
Przepraszam bardzo, ale lepiej by było, gdyby w telewizji publicznej czy tvn24 codziennie głosił, że Chrystus powinien zostać królem Polski i mówił rzeczy jak w wywiadzie, do którego link zamieściłam?

Cytat:
Prokap: Czy uważa ksiądz, że strona rządowa, prezydencka ugnie się czy też nastąpi jakieś przewartościowanie?

Ks.M: Przewartościowanie? Nie sądzę. To są ludzie tak cyniczni i okrutni, że nie nastąpi. Jestem absolutnie przekonany, że jest to zbrodnia z zimną krwią wykonana, planowana w szczegółach przez kilka miesięcy wcześniej, wykonana przy współudziale służb rosyjskich i jakichś istotnych czynników na Zachodzie. W normalnym kraju byliby osądzeni i dostaliby najwyższy wyrok. Mam tu na myśli Tuska, Komorowskiego, Arabskiego, Bogdana Klicha i szereg ich wspólników. Proces powinien to wykazać, ale kto ten proces w Polsce przeprowadzi? Wiemy jakie są sądy, jaka jest prokuratura, wiemy kto Polską rządzi, wiemy jaki jest stan świadomości większej części społeczeństwa.
To ja już wolę księdza Sowę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 13:58   #38
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Ks. Małkowski nie został przypadkiem odsunięty od powinności za to, że przyłączył się do buntu pod krzyżem przy Pałacu Prezydenckim?

Przecież tamta sytuacja wymknęła się kurii spod kontroli a to nie przypadkiem on jeszcze zachęcał ludzi by "bronili" krzyża?
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 14:00   #39
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
z tego co wiem sprzeczne z regulaminem jest przytaczanie wypowiedzi z innych watków więc się nie popisuj
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 14:04   #40
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
Musi siedzieć cicho?
Musi, wlasnie dlatego, co przytoczylas. Kazdy ksiadz ma prawo do wlasnego zdania i roznych zaszczytow, pod warunkiem, ze jego zdanie jest poprawne . Ot, taki mamy ukladzik w naszym KK.

agusiajnw - Cos Ci stanelo na przeszkodzie, zeby mnie zglosic do moderacji? Droga wolna
Stary 2011-02-25, 14:04   #41
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ks. Małkowski nie został przypadkiem odsunięty od powinności za to, że przyłączył się do buntu pod krzyżem przy Pałacu Prezydenckim?

Przecież tamta sytuacja wymknęła się kurii spod kontroli a to nie przypadkiem on jeszcze zachęcał ludzi by "bronili" krzyża?
Wszystko się zgadza

Cytat:
W lecie 2010 roku brał udział w zgromadzeniach i przewodniczył wieczornym modlitwom przed Pałacem Prezydenckim w Warszawie[20]. 3 sierpnia 2010 poświęcił tzw. krzyż smoleński, który w kwietniu 2010 roku postawili przed pomnikiem Józefa Poniatowskiego polscy harcerze. 13 września 2010 roku postępowaniem tym ściągnął na siebie ostrzeżenie kurii archidiecezji warszawskiej i groźbę obłożenia karą suspensy[21][22][23]. Mimo upomnień pozostał nadal sympatykiem Społecznej Inicjatywy Obrońców Krzyża, dla której poświecił nowy krzyż[24].

W listopadzie 2010 na życzenie kurii archidiecezji warszawskiej przestał pełnić posługę w Domu Opieki i Hospicjum Res Sacra Miser w Warszawie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanisł...kowski_(ksiądz)

Jak ktoś robi takie zadymy, bierze czynny udział w gorszących scenach spod Pałacu Prezydenckiego, to co się dziwić, że taki to ma finał
Stary 2011-02-25, 14:17   #42
muszynianka
Zakorzenienie

Znałam osobiście księża i jego kochankę. Żaden szalony katolicki fanatyk mi nie wmówi że to się nie zdarza. Zdarza zdarza zwłaszcza jeżeli przypadek pochodzi z bardzo bliskiej rodziny albo z naprawdę bliskich znajomych.
Żeby było najśmieszniej, tożsamość księdza została wykryta przez przypadek. Ktoś szukał go na naszej klasie by dodać do znajomych. Nie było. Wpisał w google a tam "parafia tralalalala " a w google grafika zdjęcia z ministrantami i fotki ze święceń. Także wiecie

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Koniec historii jest taki że kupili mieszkanie w innym mieście a on czekał na emeryturę. Prawdopodobnie tam wyjechali zrywają kontakty z częścią rodziny zwłaszcza matka nie mogła tego znieść. Nie dziwię się
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 14:18   #43
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:

Jak ktoś robi takie zadymy, bierze czynny udział w gorszących scenach spod Pałacu Prezydenckiego, to co się dziwić, że taki to ma finał
Mnie juz nic w tym wzgledzie nie dziwi . Wspolczuje temu czlowiekowi, bo pozostal soba i wierny swoim przekonaniom, a tutaj zonk i znowu do podziemia. Mogl wybrac droge ksiedza Sowy na przyklad, pewnie doczekalby sie zaszczytow, bo jednak to jest postac, ktora wpisala sie w historie naszego kraju.
Stary 2011-02-25, 14:22   #44
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie juz nic w tym wzgledzie nie dziwi . Wspolczuje temu czlowiekowi, bo pozostal soba i wierny swoim przekonaniom, a tutaj zonk i znowu do podziemia. Mogl wybrac droge ksiedza Sowy na przyklad, pewnie doczekalby sie zaszczytow, bo jednak to jest postac, ktora wpisala sie w historie naszego kraju.
Tylko dlaczego ludzie, potencjalnie z autorytetem, tak go trwonią w snuciu teorii spiskowych i kręceniu karygodnych zadym?
To czego później oczekują? Szacunku i pokazywania wygadywanych przez nich głupot w mainstreamowych mediach, bo ileś lat temu faktycznie byli zasłużeni i godni podziwu?
Niestety, ale wiele takich osób na własne zyczenie marnotrawi swój autorytet.
Stary 2011-02-25, 14:25   #45
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Musi, wlasnie dlatego, co przytoczylas. Kazdy ksiadz ma prawo do wlasnego zdania i roznych zaszczytow, pod warunkiem, ze jego zdanie jest poprawne . Ot, taki mamy ukladzik w naszym KK.

agusiajnw - Cos Ci stanelo na przeszkodzie, zeby mnie zglosic do moderacji? Droga wolna
nie no, aż taka mściwa nie jestem
Stary 2011-02-25, 14:27   #46
GosienkaC
Rozeznanie

Pamiętam jednego księdza, który uczył młodzież religii w szkole. Chodził ubrany w granatowe dżinsy i marynarkę szarą, nosił koloratkę, palił papierosy, przeklinał i obgadywał ludzi
GosienkaC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 14:28   #47
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
No i jeszcze jedno.
Czy wszystkich mających własne zdanie, to trzeba zaraz koniecznie w telewizji pokazywać i pozwalać im wygłaszać te niekiedy skandaliczne farmazony? Jaki pożytek był z filmu "Solidarni 2010", kiedy to własne zdanie wypowiadają niektórzy rodacy?
Ja wolę, żeby swoje zdanie wypowiadały osoby stonowane, odpowiedzialne za własne słowa, żeby wypowiadały sądy przemyślane, a nie każdy, kto tylko jakieś tam swoje zdanie posiada.
Stary 2011-02-25, 14:31   #48
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Zawsze mnie bawiło, jak to ludzie do kościółka co niedziela dreptali ( przynajmniej za czasów, gdy i ja dreptałam), modlitwa, taca, ochy i achy, a po powrocie obrabiali 4 litery ksieży, prawie tak dobrze, jak niektórzy w tym wątku.

No i zawsze, gdy ktoś mówi, że przez księży oddala się od Kościoła, to przychodzi mi na mysl powiedzenie "kiepskiej baletnicy..." Jakby ktoś naprawdę chciał wierzyć i należeć do Kościoła, to by mu ksiądz nie przeszkadzał.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 14:34   #49
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko dlaczego ludzie, potencjalnie z autorytetem, tak go trwonią w snuciu teorii spiskowych i kręceniu karygodnych zadym?
To czego później oczekują? Szacunku i pokazywania wygadywanych przez nich głupot w mainstreamowych mediach, bo ileś lat temu faktycznie byli zasłużeni i godni podziwu?
Niestety, ale wiele takich osób na własne zyczenie marnotrawi swój autorytet.
Uwazam, ze zbyt surowo z nim postapiono. Niebezpieczny jest dlatego, ze ma charyzme i wlasne zdanie. Nie skacze wokol kurii i awansu jak ksiadz Zieba na ten przyklad. No, ale to moja opinia.

Jeszcze dopisze. Dzieki za info, ze z Hospicjum tez go wyrzucili (w ramach ukarania go). Nie wiedzialam. Mam nadzieje, ze sobie jakos radzi. Codziennie z tego Hospicjum jezdzil autobusem na Wolke Weglowa, w Hospicjum mial cieply posilek. To juz starszy czlowiek, ale niezle sie trzyma jak na swoje lata. Ja mam do niego szacunek, on nigdy nie narzeka i o nic nie prosi.

Edytowane przez Hvid
Czas edycji: 2011-02-25 o 14:55

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 14:36   #50
mhm0808
Obcy 8 pasażer Nostromo

Cytat:
Kiedyś lubiłam oglądać serial "Siódme niebo".
Gdyby tacy byli w Polsce księża jak tamten pastor, to pewnie ludzie by tak przestali gadać. Tyle, że u nas łapczywość na kasę jest ogromna, więc pewnie dzieci księdza by szpanowały Ray Banami w szkole
Też uważam,że takich mamy księży,jak społeczeństwo... w końcu ze społeczeństwa się wywodzą,nie są z nieba zsyłani (a szkoda

Kiedyś mi się zawsze zdawało,że jak się coś żle mówi o księdzu,to prawie jak Bogu ubliżać;ale teraz myślę,że to normalni ludzie,jak wszyscy inni; życie maja z jednej strony łatwiejsze,z drugiej pewnie trudniejsze niż większość parafian. Normalnie,jak to w życiu,są plusy i minusy każdej sytuacji... Ale nam jednego bardzo fajnego księdza,mądry to i pożądny człowiek i jakaś aura prawdziwego powołania bije od niego - zawsze mówi,że fajnie byłoby,aby ludzie - zamiast narzekać na księży - się za nich modlili;byłby większy pożytek na pewno

mhm0808 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 14:38   #51
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 14:43   #52
GosienkaC
Rozeznanie

Z tego co wiem to zmienić parafię można tylko w przypadku zmiany adresu zamieszkania więc nie można łatwo się przenieść bo istnieje coś jakby rejonizacja
Stary 2011-02-25, 14:50   #53
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 15:02   #54
Libra2
Zadomowienie

Dopóki swoim zachowaniem nie krzywdzą innych ludzi niech sobie robią co chcą, nie jestem wierząca nie chodzę do kościoła toteż nie interesuje mnie ich żywot.Dla mojej przyjemności "po godzinach pracy" mogą sobie odprawiać czarne msze jeśli mają na to ochotę.

W lecie pracowałam w dość popularnym lokalu jako kelnerka , młodzi księża z pobliskiej parafii byli tam częstymi gości i czego jak czego ale alkoholu i towarzystwa dziewcząt sobie nie żałowali.
Libra2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 15:12   #55
muszynianka
Zakorzenienie

Mój ksiądz od religii w gimnazjum był takim ograniczonym seksistą rzeźnikiem, zadawał nam pytania czy się samogwałcimy i twierdził że jak ktoś zgwałci kobietę to dlatego że kusi nęci i biega nago.
Moja mama wielka katoliczka (naprawdę) zdeklarowana która co niedziele wysyłała mnie do kościoła, zgodziła się by wypisać mnie z religii bo rodzice zrobili to masowo. Potem księdza przenieśli i wywalili z parafii z tego co mi wiadomo.
W liceum był normalny sympatyczny i inteligentny ksiądz, nie chodziłam na religię ale myślę że gdyby zamiast wykładania religii katolickiej prowadził religioznawstwo to bym chętnie przychodziła. Naprawdę fajny był.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 15:14   #56
panierrka
Zadomowienie

Mnie to ani ziębi, ani grzeje.

Za moje pieniądze się nie bawią, tylko albo naiwnych albo młodych, co to odeszli od kościoła, ale ślub w pozłacanej sali chcą mieć, albo młodych naiwnych. Taka instytucja finansowa i taka jej polityka.

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 15:17   #57
GosienkaC
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Toeretycznie nie musisz mieć nic wspólnego z parafią, ale mogą zrobić problemy w przypadku przyjęcia sakramentu np. były przypadki ludzi, którzy mieli problemy przy organizacji ślubu czy chrztu, bo chodzili gdzieś indziej a formalnie należeli do innej parafii i ksiądz się upierał, że nie zna parafianina więc nie udzieli ślubu
Stary 2011-02-25, 15:24   #58
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GosienkaC Pokaż wiadomość
Toeretycznie nie musisz mieć nic wspólnego z parafią, ale mogą zrobić problemy w przypadku przyjęcia sakramentu np. były przypadki ludzi, którzy mieli problemy przy organizacji ślubu czy chrztu, bo chodzili gdzieś indziej a formalnie należeli do innej parafii i ksiądz się upierał, że nie zna parafianina więc nie udzieli ślubu
teraz to wymyśliłaś
Stary 2011-02-25, 15:27   #59
bridgeta
Zadomowienie

Polecam książkę "Byłem księdzem" Romana Jonasza. Otwiera oczy. Ja pochłonęłam ją w jeden wieczór. Do ściągnięcia w pdfie np z chomika.

Książka napisana przez człowieka bardzo wierzącego, którego wiara, z powodu prawdy o kościele katolickim, została poważnie zachwiana.
bridgeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 15:31   #60
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2011-02-25 o 15:32
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości