![]() |
#61 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Klauzula sumienia dla farmaceutów.
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisalem wyraznie - ze taka klauzula to absurd. Natomiast asortyment sobie kazdy moze miec jaki tylko chce i nikomu nic do tego, co prywatny przedsiebiorca sprzedaje a co nie ![]() Apteki to, czy sie tam sprzedaje czy nie hormony nie czyni. Widzisz, wlasnie o to chodzi, ze to Twoje teksty tu nie pomoga, bo oczywiscie, ze ktos moze sobie otworzyc apteke i nie miec w niej tabletek hormonalnych i gumek, tyle tej dyskusji ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2011-02-27 o 13:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
przypuszczam ze byla zestresowana sama sytuacja ze musi isc po te tabletki(ona nadal była dziewica'fizycznie') ze wcięło ja poprostu slyszac takie epitety, nie mniej jednak ja bym tego tak nie zostawiła.
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Trudno mi jest tolerować coś, co nie zakłada tolerancji wobec mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
DOMator
|
Cytat:
Pomysł uważam za absurdalny. Jeśli farmaceuta ma potrzebę nawracania ludzi niech zostanie księdzem. Do apteki idę po leki, a nie poradę duszpasterską ![]() Jeszcze trochę a będziemy mieć apteki dla katolików, muzułmanów, buddystów, a może jeszcze odrębne koszerne apteki dla wyznawców judaizmu? W dalszej kolejności proponuję apteki dla prawdziwych Polaków i dla kosmopolitów ![]() Oczywiście w ten sam sposób podzielmy szpitale, lekarzy, szkoły, sklepy, restauracje itd. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Już widzę siebie, jak wchodzę do apteki z receptą, a pani mi mówi, że sprzedaż kłóci się z jej poglądami religijnymi:
![]() A kiedy mnie jej twarz kłóci się z poczuciem estetyki, to będę miała prawo coś jej zrobić lub czegoś jej nie zrobić ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
ale wiesz to by nawet dobre było jakby katoliccy lekarze i farmaceuci byli jakos oznakowani-przynajmniej bym wiedziała których omijać szerokim łukiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
U mnie pod ośrodkiem zdrowia jest taka właśnie apteka, świętego kogośtam, w której właśnie środków antykoncepcyjnych nie sprzedają. Mnie to narazie lata gdyż nie potrzebuję, ale to taka troche żenada
![]()
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech ktoś wykształcony kierunkowo się wypowie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
przychylam się do prośby szugarbejb.
i denerwuje mnie to że przepisy są wiecznie niejasne, w sensie czy lekarz musi czy nie musi przepisać escapelle. czy to gdzies jest jasno opisane?! to samo miałam z wyrabianiem książeczki sanepidowskiej. poszłam prywatnie poprosiłam o komplet badań - krew mocz rentgen (badania sanepidowskie miałam zrobione wcześniej) no i tak mi powiedział lekarz pierwszego kontaktu że właśnie to muszę zrobić. W klinice to samo powiedzieli. Idę do lekarza pracy a ona się drze że bez sensownie się napromieniowałam bo rentgen niepotrzebny. Do jasnej anielki, co z tą polską, czemu ta służba zdrowia działa w tak niejasny dla mnie sposób? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Prezerwatyw chyba nie musi mieć, bo to rzecz, którą można kupić w wielu innych miejscach, ale środki hormonalne to leki na receptę, i stosowane nie tylko w celach antykoncepcyjnych, więc chyba muszą być w każdej aptece.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
Dowiem się dokładniej czy są tam tabletki anty, ale z tego co mówiła koleżanka to nie(a to apteka jej dalekiej rodziny- oczywiscie nawiedzonej)
![]()
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
a ja się zdziwiłam że w super pharm sprzedają te takie wibratorki napalcowe....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Muszy do TV !!!
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Dobrze, że sprzedają. Szczerze nie mam pojęcia gdzie indziej możnaby było to sprzedawać, tymbardziej ze sprzedaja tez pewnie żele intymne, etc.
---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Apteka, apteka, tuż obok ośrodka zdrowia, dowiem się ![]()
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
Wypowiem się i ja - chyba jedyny farmaceuta w tym gronie. Nigdy ale to przenigdy nie przyszło by mi do głowy żeby powiedzieć pacjentce że ja jej nie wydam leku bo to jest niezgodne z moimi poglądami. Zresztą moje poglądy tu nie mają najmniejszego znaczenia. Mogę jej przedstawić za i przeciw - ponieważ tak - mam wykształcenie medyczne porównywalne z lekarskim(może nie potrafię diagnozować chorób, przeprowadzać operacji ale na lekach się znam i to doskonale) z czego część osób nie zdaje sobie sprawy pisząc że "oni są tylko od sprzedawania leków" lub że farmaceuta mniej wie od lekarza, ale decyzja zawsze należy do osoby która ten czy inny lek będzie przyjmować(i nie dotyczy to tylko antykoncepcji).W każdym zawodzie w którym pojawiają się takie wybory znajdzie się ktoś za i przeciw - wśród lekarzy też są tacy którzy nie wypiszą antykoncepcji.
Co do asortymentu apteki nie jest tak że apteka musi mieć wszystko bo nie będzie apteką - kierownik zamawia to co uważa za sensowne w danym punkcie mieć ciągle - pozostałe leki są zamawiane pod indywidualnego pacjenta i dostarczane tego samego dnia. Nie ma szans nawet żeby apteka miała każdy zarejestrowany preparat gdyż ich są tysiące. Edytowane przez farmamozg Czas edycji: 2011-02-27 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
wprowadzenie dwóch typów placówek: aptek ("aptek ogólnych"), w których właściciel apteki powinien mieć wszystkie wymagane obecnie przez polskie prawo medykamenty (i farmaceuta, który zgadza się pracować w takiej placówce ma obowiązek sprzedaż każdy dostępny w niej produkt) oraz utworzenie "aptek wybiórczych" lub po prostu punktów farmaceutycznych, w których będą dostępne tylko takie lekarstwa, które właściciel punktu farmaceutycznego uzna za stosowne. Czyli jak właścicielem punktu farmaceutycznego będzie katolik, to będzie on mógł nie sprzedawać w swojej placówce środków antykoncepcyjnych.
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
farmamozg jeżeli jesteś po studiach farmaceutycznych z prawdziwego zdarzenia to owszem, ale zauważ że starsze panie aptekarki są po studium z tego co mi wiadomo. no i one faktycznie mają kompetencje ograniczone do wydawania leków
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Za to niemedycznych środków antykoncepcyjnych (takich jak np. prezerwatywy) w aptece może w ogóle nigdy nie być? I nie muszą być sprowadzane na zamówienie klienta?
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Chyba lepszą propozycją jest stworzenie aptek przykościelnych, w których to jednolicie obowiązuje klauzula sumienia, niż apteki z farmaceutami o różnej ideologii.
Druga bardzo istotna dla mnie rzecz, to fakt, że ogół farmaceutów naukowców tworzy medykamenty, które mają na celu polepszyć jakość życia. Nie wiążą z tym żadnego życiowego credo. Naukowcy tworzą, ideologie przyjmują lub nie odbiorcy, a aptekarze powinni udostępniać farmaceutyki. Aptekarze i farmaceuci naukowcy są tak samo wykształceni, różni ich tylko miejsce zatrudnienia, dlatego uważam, że tak samo jak nie może istnieć naukowiec-katolik, tak samo aptekarz-katolik jest nie do przyjęcia.
1+1+1+1 Edytowane przez Varicella Czas edycji: 2011-02-27 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak, ja skończyłam studia z prawdziwego zdarzenia więc nie cieszy mnie porównywanie do sprzedawcy który ma tylko wydać lek ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
ma zielone pojęcie
|
A co z tabletkami hormonalnymi (antykoncepcyjnymi)? Jeżeli nie ma ich aktualnie w aptece, to klient ma prawo zażądać sprowadzenia ich czy nie?
![]() |
#85 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
W ogóle tego nie rozumiem, bo jeśli apteka sobie może wybrać asortyment i nie musi zamawiać, to niech w ogóle nie posiada środków antykoncepcyjnych. Tylko że właściciel nie zawsze musi być im przeciwny, czyli co, może zadać na rozmowie kwalifikacyjnej prywatne pytanie, czy farmaceuta sprzeda antykoncepcję? W końcu to by była to ważna sprawa, odmowa czegoś, co jest na stanie prawdopodobnie zniechęci do zakupu czegokolwiek klientów, którzy chcieli kupić gumki, które stoją na półeczce, ale niestety.
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
DOMator
|
No właśnie prezerwatyw w aptece nie musi być, podobnie może nie być w niej kosmetyków czy mogą być pasty do zębów tylko jednej marki. Wolna wola właściciela. Ale o ile się orientuję prawo farmaceutyczne określa jakiś kanon leków, które apteka musi mieć. Teraz dokładnie tego nie pamiętam, ale rozmawiałam o tym z koleżanką lepiej zorientowaną w temacie i coś takiego pamiętam z tej rozmowy.
Może ktoś jest w stanie podać podstawę prawną? W domu nie mam LEXa, więc od ręki tego nie sprawdzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
" Apteki ogólnodostępne są obowiązane do posiadania produktów leczniczych i wyrobów medycznych w asortymencie i ilości niezbędnym do zaspokojenia potrzeb zdrowotnych miejscowej ludności ze szczególnym uwzględnieniem leków refundowanych na które ustalono limit ceny(...)" oraz : "Jeżeli w aptece ogólnodostępnej brak poszukiwanego produktu leczniczego w tym również leku recepturowego farmaceuta powinien zapewnić jego nabycie w tej aptece w terminie uzgodnionym z pacjentem." Większość antykoncepcji jest lekiem pełnopłatnym(są wyjątki nieliczne). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.