![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Francja/Paryż
pewnie warto, bo kolejki nie są zachęcające do czekania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedyne czego nie udało mi się zobaczyć, a bardzo chciałam to 'katakumby' i cmentarz Père-Lachaise z grobami Jimma Morrison'a, Chopina. http://www.catacombes-de-paris.fr/english.htm http://paryznagoraco.com/2009/05/kat...emiach-paryza/ Przynajmniej mam powód, żeby tam wrócić ![]() *** Jeśli chcecie przywieźć z Paryża coś dla bliskich, to gorąco polecam 'Macarons'. Pakowane są one w gustowne pudełeczka, także nie mają prawa się Wam pognieść w walizce ![]() Cytat: "Typowe paryskie, często absurdalnie kolorowe migdałowe ciasteczka, które są standardowym poczęstunkiem na każdym oficjalnym spotkaniu oraz obowiązkowym prezentem z Paryża bardziej snobistycznych turystów". Na pewno każdy znajdzie dla siebie ulubiony smak. Polecam. Ja byłam nimi zachwycona ![]() ![]()
* Piękna jest tylko prawda i tylko ona jest godna miłości * [Nicolas Boileau-Despréaux] * Nie ma drogi do pokoju, to pokój jest drogą * [Gandhi] ... Edytowane przez kwadrans_po Czas edycji: 2012-08-28 o 21:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Zarezerwowanie biletu na wieżę Eiffla to pewnie dobry pomysł, ale z tego co pamiętam latem i tak była kolejka do wejścia czyli tak naprawdę są dwie kolejki- do kupienia biletu i potem żeby wejść. Cóż, Paryż to jedno z najpopularniejszych miejsc turystycznych, więc według mnie trzeba się pogodzić ze staniem w kolejkach różnych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
kwadranspo dzieki
myslalam ze katakumby dalej sa zamkniete Malgos na D15 a Ty ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczerze mowiac to nie zachwycil mnie Paryz az tak, nie bylo "super wow", przy wiezy owszem, jak sie ja pierwszy raz zobaczy to az drescze przechodza i warto zobaczyc na pewno, ale o wiele bardziej mi sie podoba Londyn i Rzym.
![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Godziny otwarcia: 10.00 do 17.00. Nieczynne w poniedziałek. Ostatni turyści wpuszczani są o 16.00 (radzę przyjść odpowiednio wcześniej, bo z reguły są długie kolejki). I jeszcze osobista rada: nie zakładajcie swoich najlepszych butów, bo wapienny osad trudno potem wyczyścić!"
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
kwadrans po dzieki wielkie - dzieki Tobie mozna sie sporo dowiedziec
W Paryzu ( i bardziej okolicach ) jestesmy srednio 2 tyg w roku ale planujemy przeprowadzke w okolice za jakis czas wiec wiekszosc z tych atrakcji pewnie nadrobie jak juz tam bedziemy mieszkac Malgos - poszedl pw |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
ja jak byłam w Paryżu to też mi się nie spodobało - brzydko pachniało, czułam taki przepych i niepotrzebny lans. Ale dużo rzeczy nie widziałam, teraz jadę sama, nie z biurem podróży, więc zobaczę to co będę chciała i nikt nie będzie mi niczego dyktować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#72 | ||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czyli jak jadę tam z TŻ na sobotę od 9:00, niedzielę, poniedziałek i wt 6:00 powrót (czyli łącznie 3 dni pełne) to:
1. coś lepiej odpuscić, np Luwr? Słyszałam że szkoda tam isć bo trzeba całego dnia na zwiedzanie, i jeszcze z tą wieża nei wiem jak zrobić - bo podobno kolejki wielgaste? ![]() 2. A polecacie jak szukac noclegu, poza tą stroną: http://www.booking.com ? 3. Słyszałam że jest taka strona, gdzie np ludzie jadą na urlop a Tobie dają swój dom/mieszkanie. Moja znajoma opowiadała jak jej znajoma tak zrobiła i mieszkała w domu jakchś ludzi którzy pojechali na urlop. Osobiście jest dla mnei nie do pojęcia, bo gdyby tak zrobić w PL to Ci ludzie którzy udostępniają dom nie mieliby go w takim stanie po powrocie :P Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() I jeszcze pytanie: 6. polecacie jakąś kolejność zwiedzania w Paryżu? ![]() że najpierw wieża, potem kateda notredame, ogród luksemburski ... ? (ptyam osób które już były i mniej więcej orientują się co gdzie jest i jak zrobić tak by nie tracić czasu jeżdzić z jednego miejsca w drugie i potem te trzecie to powrót do tego obok pierwszego ![]()
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2012-08-30 o 10:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
portal airbnb co do wieży eiffel'a online- ja chciałam zamówić ale dawno temu nie było miejsca ![]() jeśli chodzi o przejazdówkę to zależy od ciebie jak wolisz zwiedzać - czy tylko dojechać z hotelu i bardziej na piechotkę, czy do każdego punktu dojeżdżać. Wydaje m isię ze T10 powinna działać na kilka osób, więc bardziej się opłaca co do zabytków to Notre Dame i Luwr są w okolicy, Wieża i Łuk Triumfalny też - mapy google są pomocne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
ja mam inne pytanie
ktora z was wie gdzie jest ta statua wolnosci w Paryzu? pytalam mojego ale nie bardzo wie gdzie najlepiej wysiasc z metra zeby bylo najblizej bedziemy pewnie niepredko ( najwczesniej pozna jesien jesli zdarzy sie cud ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
bilet na 10przejazdów, tak jest w Barcelonie, myślałam, że podobnie się nazywa w każdym mieście :P
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
dobra juz mniej wiecej wiem
jakies 3,5km od pol elizejskich bede musiala chyba naklamac tz-owi ze blizej i zrobic spacerek nastepnym razem ![]() gdzie on by chodzil tyle no chybaze obczaje jak sie przesiasc dogodnie w sumie z biletem jednodniowym wyjdzie lepiej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() http://img20.otofotki.pl/obrazki/zy149_mapa.jpg Ja niestety tam nie dotarłam ![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
polecę jeszcze Muzeum Morskie - bardzo fajne, z akwalungami i innym starym sprzętem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Zapomniałam wcześniej dodać
![]() Ja jeszcze byłam w takim bardzo przyjemnym miejscu ![]() http://www.wakacje-we-francji.pl/akwarium-cineaqua
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wybaczcie off top |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Juz nie wiem jak jest z ta wieza, my nie czekalismy ani chwili, mieszkalismy bardzo blisko, wiec przechodzilismy pod wieza kilka razy i nie byly te kolejki takie niesamowite. Rezerwujac bilet online idziesz do kolejki z rezerwacja, ale w sumie jej nie ma, bo kazdy ma zerezerwowany okreslony czas, wiec stalo moze 10 osob i od razu nas wpuscili, na winde czekalismy max 5 minut. Jesli chodzi o przejazdy to chyba zalezy gdzie bedziesz mieszkac, my bylismy 10 minut od wiezy, wiec wykorzystalismy 4 przejazdy (Montepiler i La Defense), cala reszte na nogach. Wiekszosc zabytkow jest w scislym centrum. W jeden dzien hotel-pola elizejskie-luwr-notre dame- okolice-most z klodkami-wieza-hotel. ALE ja lubie chodzic. Jesli chodzi o stronki to polecam porownywarke; http://www.trivago.co.uk/
Mozesz byc kim zechcesz, po prostu stan sie kims kim chcialabys byc... Edytowane przez 7sweety7 Czas edycji: 2012-08-30 o 21:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Macie może jakąś fajną stronkę z PARYŻEM?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2012-10-24 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Macie może jakąś fajną stronkę z PARYŻEM?
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przynajmniej mi starczalo ale pewnie chcesz wieksza mapke zeby miec ciagle przy sobie ( ja korzystalam z tej w tel jak bylo cos potrzebne ale nie pamietam czy wszystko bylo ale w kompie napewno) ceny biletow aktualne tez w necie pewnie na stronach muzeow itd ale z tego co wiem nieraz sa nieczynne w niektore dni a w niektore a za darmo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
cen nie pamiętam, na pewno do Luwru są zniżki studenckie...a ceny pewnie znajdziesz na stronie muzeum, w czasie letnim najlepiej wchodzić od strony metra bo nie ma tam prawie kolejek a przy piramidzie były olbrzymie... wszystko jest w miarę blisko, dobrze jednak podjechać metrem żeby zobaczyć bazylike Sacre Coeur i Moulin Rouge, fajne jest też muzeum marynarskie zaraz po drugiej stronie rzeki od wieży eiffla |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie chcialabym JUZ TERAZ zobaczyc gdzie co jest ale z liniami metra
![]() bo jak bede nam iejscu to nie chce na takim spontanie decydowac gdzie najpierw pojsc, jak zwiedzic, bo nie chce tracic czasu na przemieszczanie sie i potem wracanie i znow przemieszczanie sie wiec tteraz juz chcialam zaplanowac co chce zobaczyc ![]()
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
na linii metra napewno maja te mapki za darmo tak samo chyba na stacjach RER
a juz teraz to jak mowie wpisz w google maps i bedzie widoczne i metro i zabytki jakis czas temu szukalam dla znajomej dobrego dojazdu do jej hotelu i byly i metro i zabytki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
paryz mapa metro zabytki paryz metro zabytki Paris metro monuments i pokazuje mi same mapy paryza z metrem.... nic zabytkow. ewentualnie TYLKO WIEZA EIFFLA. Nie umiem znalezc ![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Ja wpisywalam nazwe ulicy czy stacji metra ktora mnie interesowala badz okolice I widac bylo gdzie sa jakie zabytki dookola + jakie przystanki metra.
Tyle ze nie w samym google a w Googlemaps |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:36.