![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Francja/Paryż
Dziewczyny,wybieram się niedługo do Francji w związku z tym mam pytanie: Wiecie gdzie znajdują się (w Paryżu lub gdziekolwiek indziej) jakiekolwiek rynki hurtowe,hurtownie itp. typu nasz "Ptak","Głuchów","Tus zyn" ??? Chodzi oczywiście o ciuchy (w niezbyt dużych cenach
![]() Nie wiem czy będziecie w stanie mi pomóc ale zawsze warto zapytać ![]() Pozdrawiam!!
![]() |
![]() |
#2 |
Mrs Mrau
|
Dot.: Francja/Paryż
Przepraszam,ja nie na tematParyż to moje MARZENIE,ehhh może uda mi sie kiedys tam wybrac:/
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Hmm, ja byłam w Paryżu, a w zasadzie pod Paryżem, w Disneylandzie i mieszkałam na osiedlu pracowników Disneya. Z kosmetyków, to nie pamiętam, żeby ceny były nizsze, chyba są proporcjonalne do naszych albo nawet wyższe, tak samo perfumy, ale chodziłam po tych sklepach w centrum, więc gdzie indziej może byc inaczej. W centrum handlowym Val d'Europe jest mnóstwo sklepów, w samym auchan był taki wybór cieni do powiek, że niewiadomo było gdzie sie patrzeć
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem gdzie są takie rynki w PAryżu - a ściślej te, na które trafiałam miały i tak wysokie jak dla Polaka ceny.
Co warto zobaczyć - wszystkoooooooooooo. Najlepiej po prostu przejść Paryż na piechotę (oczywiście przewodnik niezbędny żeby wiedzieć coś niecoś np. o muzeach). Powiedz może co Cię interesuje najbardziej )muzea - jakie (bo mają tan nawet muzeum kanałów ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Oj szczęściara
![]() ![]() Niebardzo się orientuję co do hurtowni, bo właściwie to zwiedzałam miejsca odwiedzane głównie przez turystów. A tam, owszem, można zlaeżć ubranka, ale takie typowo pamiątkowe ![]() ![]() A co do zwiedzania- zwiedzaj wszystko, co tylko zapragniesz zobaczyć, muzea, parki, kościoły. Architektura tego miasta jest wspaniała!! JA mieszkałam właściwie 2 kroki od Wersalu, więc często spacerowaliśmy po prostu po ogrodach wersalskich ![]() Udanej podróży życzę!! ![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Zwiedzić chciałabym najważniejsze i najfajniesze miejsca bo na zwiedzenie wszystkiego to nie będę mieć czasu
![]() Loviso a to centrum o którym piszesz to pewnie coś takiego jak nasze centra typu "Galria Łódzka" itp z firmowymi sklepami??
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Sama nie umiałabym wybrać co zobaczyć tak na szybko ![]() A w Paryżu są jeszcze pchle targi - tam sa tanie ubrania ale niestety nie pamiętam gdzie- ja trafiałam zawsze przypadkiem ![]() Edytowane przez lucille Czas edycji: 2005-07-07 o 19:33 Powód: literówki :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam!pod koniec sierpnia wybieram sie do paryza na ok tydzien.bylam juz tam kiedys i w zasadzie glowne zabytki mam juz za soba (co nie wyklucza odswiezenia wspomnien oczywiscie).ale mam pytanie dotyczace tego co warto odwiedzic w tym pieknym miescie ale nie ze wzgledu na bogata historie i wartosc kulturowa ale po prostu na komercyjna atrakcje i zabawe...cos w stylu disneylandu (jestem juz duza dziewczynka ale to miejsce bawi mnie tak samo teraz jak w wieku dzieciecym kiedy tam bylam po raz pierwszy
![]() ![]() z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Drogie wizażanki ![]()
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam dla Ciebie info nati_xxx, jeżeli jedziesz do Paryża, to na przyczepę campingową najlepsze miejsce znajdziesz w Lasku bulońskim, ale musisz się sama dowiedzieć gdzie dokładnie, bo jest tam kilka miejsc. A jeżeli chodzi o jakieś tanie zakupy to proponuję Ci jechać metrem linią nr 2 na stację Belleville i gdy wysiądziesz z metra i wyjdziesz na powierzchnię to jieruj się w dół ulicą, po obu stronach masz masę sklepów. Następne miejsce to również metrlo nr 2 stacja Barbes Rochechouart, kiedy zejdziesz z wiaduktu, na którym mieści się przystanek linii 2 na północ nasz masę "tanich" sklepów. Polecam również Galerię La Fayette i centrum Chatelet les Halles - centrum Paryża linia np nr 1 oraz La Defense - koniec linii nr 1 Miłej zabawy w Paryżu ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Hej!
Ja właśnie wróciłam z Paryża. Ceny faktycznie są wysokie (mimo przecen na które trafiłam), zastanawiam sie czy w Paryżu, albo w Orleanie są jakieś second handy? Słyszałam, że można tam dostać super ciuszki, ale niestety ani jednego nie znalazłam ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Hmm.. ja też byłam ostatnio w prayżu (4.06-11.0608r.). Wrażenia niesamowite. Może opiszę to tak troszkę:
1) Lot. Leciałam EASYJETEM-wszystko planowo i sprawnie, przy powrocie to nawet bylismy 25min przed czasem ![]() ![]() 2)Nocleg i wyżywienie. No tutaj sie raczej nie wypowiem za wiele, ponieważ spałam u znajomych. Jedzenie kupowałam sobie sama-i najczęściej były to słynne francuskie BAGIETKI ![]() ![]() 3)Muzea Byłam w muzeum LUWR i zrobił on na mnie oszałamiające wrażenie, chociaż nie jestem pewna, czy te wszystkie wystawione prace to oryginały ![]() ![]() Do muzeum byłam także w PAŁACU INWALIDÓW-bardzo fajne mzeum z kryptą napoleona, w muzeum są eksponaty prezentujące wojsko od blaszanych rycerzy po bomby atomowe. Fajnie pokazane ![]() 4)Komunikacja miejska. Metro miałam obcykane i w jednym paluszku ![]() ![]() 5) Gdy tak wysiadłam z metra i szłam na piechiotę, dopieor wtedy zauważałam jaki Paryż jest wielki. Jeden duży minuus-mieszanka kulturowa. Ja gdy się zabłądziłam i trafiłam na jakąś dzielnicę murzynów to szłam z sercem w gardle. Oni tam nie są brązowi i tacy słodcy ![]() ![]() 6) IWEŻA Eiffla- polecam gorąco wjechać tam ok.21 i posiedziec juz do 23 czyli do konca i patrzec jak miatso przełącza sie w nocny tryb życia.. widok niezapomnieny,.. ![]() Rozpislam sie/.. ups! jak ktos bedzie chcial sie jeszcze czegos dowiedziec, to pisac na maila, chętnie odpowiem ![]() POZDRAIWAM PARYŻANSKO!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
to ja też może się wypowiem, otóż za 3 tygodnie po raz trzeci odwiedzę Paryż .
![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Szczerze mowiąc Paryż, jak i sama Francja nie urzekła mnie jakoś szczególnie. A co do zwiedzania:
- obowiązkowo wieża Eiffla - łuk triumfalny i in. zabytki - jeżeli masz poniżej 12 lat jeszcze Disneyland, w innym przypadku - odradzam.
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja w Disneylandzie się nudziłam. Kilka rzeczy mi się podobało - np. pokaz filmowy 3d. Dla mnie Disneyland faktycznie jest dal 12 latków.
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
czesc prosze jak ktos zna adresy ciucholandow tanich w paryzu to podajcie, bo ja jak do tej pory znalazlam tylko takie gdzie srednia cena ciuszka wynosi 100 euro
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja również poszukuję adresów lumpów w Paryżu! Jak ktoś zna niech koniecznie napisze!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
ja potrzebuję trochę innych informacji - ile kosztuje RER z lotniska Charles de Gaulle, które jest w 5 strefie do 1 strefy? Ponoć dużo, ale osoba która tak twierdzi nie potrafi sie okreslic ile to jest to "dużo"
![]() I jeszcze jedno - Ponoć turyści nie moga już kupowac Orange Card tylko takie specjalne dla turystów...Jak to jest? NA stronie komunikacji miejskiej Paryża nie ma info, że turysta nie moze kupić Orange CArd, a te turystyczne są max na 5 dni. Kiszka. Może ktoś na forum wie, a jak nie to sie przekonam na miejscu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
rer z charles de gaulle kosztuje 8 euro i kilka centow. karte mozesz kupic jaka chcesz, do mnie jak przyjezdzali z polski kupowali tygodniowy bilet a nie bilet turystyczny bo ten jest drozszy, tygodniowy kosztuje 16 euro plus 5 euro za pass, ktory jak sie raz kupi to ta sama osoba go juz tylko doladowywuje i placi za kolejne tygodnie 16 euro. lumpeksy w paryzu sa, ale nieliczne, i sa wielokrotnie drozsze niz normalne sklepy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Co warto zobaczyć ? Najlepiej pieszo zwiedzać Paryż ... Oczywiście wejść na Wieżę Eiffla - widok niezapomniany. Ale to tak wieczorkiem - fajnie wtedy zapalają się światełka na wieży... Na pewno warto zobaczyć Luwr ... Fajnie, bo można podejść blisko do każdej rzeźby, nawet dotknąć - nie tak jak w Polsce ... Niezapomniane są spacerki po wąskich uliczkach ... Takie romantyczne ... Ogólnie co do Francji, to polecałabym południe ... Np Lazurowe Wybrzeże ... Plaże są śliczne, woda czyściutka, cieplutko
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Achhh zapomniałam dodać... Sam Paryż (ten właściwy) ma jakieś 10 / 10 km ... Także nie jest taki duży... Wokoł niego jest duża aglomeracja ... Samochód najlepiej zostawić na jakimś parkingu, bo szukanie wolnego miejsca w środku dnia graniczy z cudem. Zresztą szkoda autka, bo jak inni parkują, to często nawet 'popychają' samochód xD Heh i jest później zarysowany ^^ Wiem z własnego doświadczenia. Fajne jest to,że większość parkingów w czasie wakacji jest bezpłatna. Ale nie wszystkie... Zauważyłam,że większość Francuzów udaje, że nie zna języka angielskiego. Częściej można się dogadać z ludźmi po 40-stce. Bo ci 20-latkowie mogą pomóc,ale jedynie w języku francuskim... Co do jezdzenia ... Hmmm najlepiej robić zakupy w marketach, bo w tych sklepikach w centrum jest sporo drożej ... Brakowało mi tam chleba ^^ Ale za to smakowały mi bagietki ^^ Warto podróżować metrem ... Można też się przejechać pociągiem TGV ... ![]() Wg mnie we Francji najpiękniejszy jest Paryż... To tam najbardziej inwestują ... Bardzo to widać ... Reszta Francji jest taka sobie.. Oczywiście nie liczę południa ... Aha i polecam udać się do jakiegoś teatru/kina ... Sama byłam na premierze filmu. Wrażenia niezapomniane ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
podbijam wątek. gdzie w paryzu sa sklepy z tanimi ciuszkami. moga byc lumpy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Cytat:
Byc moze uda sie ziscic to marzenie ,własnie w te wakacje http://www.astra.com.pl/Kawowa-Paczka-Nagrody.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
O! Ja też biorę udział w tym konkursie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
Jest Kawiarka, ekspres ciśnieniowy i kawa, dużo kawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
ja bym chciała sie wybrac do takiego parku pod Paryzem - cos jak cuda techniki czy cus - nazwa akurat wypadła mi z głowy
![]() ![]() Paryz jest piekny polecam!!! Bretania tez niczego sobie - piekne klify, krajobrazy, paluszki lizac
![]() |
![]() |
#29 |
in love with life
|
Czy ktos byl moze w Paryzu samochodem?? Chce jechac do Paryza za dwa tygodnie na kilka dni. Znalazlam juz hotel prawie w samym centrum. Problem w tym, ze parking jest na ulicy (wiadomo jak to sie moze skonczyc, np brakiem lusterek nastepnego dnia) a na dodatek kosztuje 18 euro za dzien. Czy ktos ma pomysl lub wie co moge zrobic z samochodem i mniej wiecej ile kosztuje ten parking??
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie Drogie Wizażanki!
Pod koniec kwietnia wyjeżdżam z mamą do Paryża. Podpowiedzcie mi, co powinnam ze sobą zabrać? Jakie ubrania? Może znacie jakieś sklepy, perfumerie, restauracje, które warto odwiedzić będąc w Paryżu? Wielkie dzięki za każdą pomoc! ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.