|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bojowa pieśń tygrysicy
Powiem tylko tyle przesada w kazda strone nie jest dobra.
Nie popieram bezstresowego wychowywania dziecka ani tresury o ktorej mowa w książce (nie czytalam ale chyba zapoluje na nią)
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja myśle ,że po prostu wiele dzieci nie tylko wrażliwych czy nadwrażliwych. Czy swoje dzieci tez będziesz tyranizować ? Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
BAN stały
|
wiesz, ja odczuwam lekki dysonans bo piszesz, że nie pochwalasz metod tej pani, a w następnym zdaniu, że u Ciebie metoda odniosła bardzo dobry skutek i jesteś wdzięczna.
Przyjaźnie i koleżeństwa się wykruszają, czy spłycają ich intensywności, zawsze- mam wrażenie, że u Ciebie nastąpiło to wcześniej po prostu. Napisałam o spłycaniu i wykruszaniu mając na myśli to, że kiedy przychodzą np. głównie obowiązki zawodowe (nie każdy pracuje 8-16 i po 16 jest wolny jak ptak ;-)), do tego ma się rodzinę (czy związek), i jeszcze chciałoby się wpaść właśnie na basen czy iść pobiegać, to zwyczajnie nie ma czasu na to, by się spotykać i bawić; po drugie nie brak studentów, którzy zwyczajnie nie są typami imprezowiczów i też żyją. Dlatego prędzej rozumiałabym mówienie o poświęceniu, gdybyś np. miała 30 lat, pracowała po 16 godzin na dobę i np. nie miała kiedy i jak widywać dziecka czy się nim zajmować (czy mąż ma tyle roboty, że widuje żonę w przelocie), bo wg mnie to w przypadku tego typu sytuacji można mówić o poświęceniach (i tak samo nie uważam, że ktoś, kto nie chce mieć dzieci, rodziny i stawia na karierę zawodową, bo tak mu pasuje, się poświęca).
|
|
|
|
|
#65 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pochwalam, bo zdaję sobie sprawę że nie każdy jest taki jak ja. Wydaje mi się, że tego typu metody mogą wyrządzić wiele krzywdy - stwierdzam ten fakt obiektywnie. Nie upieram się, że to jedyna słuszna metoda wychowawcza. Cytat:
Życie to sztuka wyboru. Cytat:
. To raczej to, że mam teoretycznie wolny czas, który przeznaczam no coś co przybliża mnie do moich marzeń, mimo że mam ochotę na rozrywkę. To jest chyba poświęcenie? Świadoma rezygnacja z czegoś. Cytat:
![]() Widzisz, tylko że ja chciałam mieć dziecko, ale zrezygnowałam z tych planów, na rzecz innych planów. |
||||
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
blekitne_niebo nie zrozum mnie zle ale czasami piszesz jak jakas masochistka
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#68 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
wg moich kryteriów: nie, bo dokonujesz jak pisałaś wyborów, ale spodziewasz się za to określonej nagrody (sukcesów zawodowych) więc wg mnie jednak bardziej wolisz posiedzieć nad książką czy co tam robisz w swoim czasie niż wybrać się z koleżanką na pogaduchy. Nie umiem wytłumaczyć, że dla mnie ''poświęcenie'' mogłoby mieć miejsce wtedy, gdy siedzisz w cukierni, przed tobą piętrzą się torty z kremami (czy co tam kto lubi; ja tam tortów nie lubię ;-)), i człowiek sobie myśli, ach, ach, jak pragnę, ale nie, nie, och nie!,och, tak kusi, że aż swędzi , niż wtedy, kiedy sobie spokojnie ma w głowie: ach, mam ochotę na ciacho, no jasne, ale dużo bardziej kocham się mieścić w spodnie rozmiar 34 czy 36, więc kochany torcie, możesz mnie cmoknąć razem ze sowimi karmelowymi polewami. Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-03-27 o 21:38 |
||
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli coś czyni Cie szczęsliwą i spełnioną to nie jest żadnym poświęceniem ale normalnym dla każdego człowieka dążeniem do zadowolenia z życia. I naprawdę trochę śmiesznie brzmi w Twoich ustach mówienie o tym, że zrezygnowałaś z dziecka na rzecz innych celów... W tym wieku to trochę u większości taka poza, wiesz, nie przychodź i nie opowiadaj o tym jak Ci się wiedzie jak będziesz miała 30 lat. Przyjdz koło 60tki. Wtedy będziesz mogła powiedzieć, że tak, wybrałaś to i to i nie żałujesz, że życie miałaś dobre i jestes spełniona. Czego Ci oczywiście życzę bardzo.
|
|
|
#70 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale chyba za bardzo się rozgadałam na swój temat i już przynudzam, więc koniec wynurzeń z mojej strony
|
||
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
A najlepsze jest to, że tę książkę to czytałam chyba tylko ja i Luba, tak ? A reszta pisze "nie pochwalam metod z tej książki, ale ich nie czytałam"
To jest książka osoby, kóra najzwyczajniej w świecie metody sportowe z treningu sportowego przekuła na trening domowy. Nic ponad, nic poniżej, ona po prostu trenuje dzieci nie w sporcie, a w życiu. Gdybyście podpatrzyły trening profesjonalistów niejednokrotnie byłybyście ogromnie zdziwione i pewnie przerażone, w jaki sposób DOBRY trener motywuje do osiągnięcia sukcesu i celu. To nie jest kochanie, spróbuj tylko jazda na całego. Nie ma że siku, nie ma że boli, nie ma że skręciłaś kostkę, nie ma że jesteś głodna, bo dziś jesz tylko wydrążoną bułkę z sałatą. Albo chcesz coś mieć, albo nie chcesz. Można się oburzać, ale prawda jest jedna - pracujesz, masz, leżysz, nie masz. Można sobie żyć spokojnie, rekreacyjnie jeżdzić na rowerze, bo naszym celem jest spokojne życie. Ale niektórzy mają cel nie domek pod miastem i labrador i spokój Ktoś tu pytał, czy talent można wyćwiczyć, nie, pewnie nie można. Ale autorka książki jednak chyba miała rację w swoich metodach, skoro jej dzieci są tam, gdzie są, i są szczęśliwe. Zabić nikt się nie zabił (jeszcze) Ktoś jeszcze zauważył, że jest wiele dzieci, które z żalem wspominają swoje straszne dzieciństwo, jak musiały ćwiczyć gamy, a na dworze dzieci w piłkę pociskały. Ojej ojej. A ilu jest dorosłych, którzy mamroczą o tym, ze może gdyby rodzice ich przycisnęli, to teraz mieliby coś więcej niż to co mają ? ![]() Ale w sumie dopiero po takich wątkach widzę, ile sport mi dał. ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Tak samo śmiać mi się chce, jak oglądam tych rodziców przerażonych, że ich 6-latki mają pójść do 1 klasy, a nie do zerówki, bo zabiera im się dzieciństwo. Tak, wychowuje się dzieci w etosie wiecznej zabawy i rozrywki, a potem klops i wielkie zdziwko, bo po 24 latach lądujemy z niczym
|
|
|
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szugar ,masz racje nie czytałam ale ty nie masz dziecka więc rozmowa jest teoria kontra praktyka
|
|
|
|
|
|
#74 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Cytat:
Edit: TrenujĄ miało być
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2011-03-27 o 22:25 |
||
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko u nas zdaje się efektów brak
![]() nie wiem jak trenuja gimnastycy ,mogę tylko powiedzieć jak trenują pływacy i po tych doświadczeniach juz wiem dlaczego perły zdarzaja się raz na 100 lat. I znowu kwestie tradycji ,kultury się włączają. My polacy sie oburzamy dla nich norma. |
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Są są. Małysz, Stoch, Kowalczyk, Pyrek, Korzeniowski, pływaków pełno (nie tylko Otylia). To i tak cud, biorąc pod uwagę naszą organizację.
Cytat:
Ale akurat córkę jakbyś do Wrocławia wysłała, to miałaby ogromne pole do popisów Tu jest najlepsza kadra trenerska w kraju.
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak dla mnie to jest zwykła tresura. Może dla Ciebie jako sportowca, który dąży do celu było to motywacją, ale nie sądzę, żeby dziecko 7 czy 8 -letnie postrzegało to w taki sposób i ze skręconą kostką przebiegało kilkanaście km dziennie, bo MUSI, w innym przypadku nic nie osiągnie Ponadto zawsze mi się wydawało, że jak sportowiec ma kontuzję, to raczej nie przeciąża się, żeby nie zaszkodzić sobie bardziej, widocznie byłam w błędzie.I Ty masz szczęście, że byłaś taka "twarda", i to surowe wychowanie uczyniło z Ciebie tym kim jesteś dziś, bo w wielu przypadkach kończy się to inaczej. I szczerze przerażają mnie rodzice, którzy chyba próbują zrekompensować swoje braki kosztem swoich dzieci (mające spełniać ich niezrealizowane ambicje). Tak jak było to już tutaj pisane, przesada nie jest dobra w żadną stronę. Myślę, że da się wychować wartościowego i ambitnego małego człowieka bez głodzenia go, czy przywiązywania do fortepianu ![]() Co do 6-latków w pierwszej klasie, to ja jestem przeciwna i też uważam, że nie tyle odbiera im się dzieciństwo, co przymusza ich do czegoś, na co nie są mentalnie gotowi. Znajoma nauczycielka, u której w klasie jest dwóch 6-latków (rodzice się na to zdecydowali), stwierdziła, że ten niby niepozorny 1 rok różnicy ma jednak duże znaczenie. To są jeszcze takie maluchy, którym ciężko jest nawet wysiedzieć te 45-minut, nie mówiąc o pełnej koncentracji. No ale cóż, na to wpływu już nie ma, decyzja "z góry" została podjęta
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze na dwoje babka wróżyła, bo jak niedawno czytałam, te jej córki niby mówią, że są szczęśliwe a jedna kiedy juz się spod skrzydeł mamy wydostała, jak pirzgnęła grą na fortepianie to ino furczało I na instrument nawet nie spojrzy. Wybrała. I tak szczerze to ciekawa jestem czy jej nie żal tych godzin spędzonych przy pianinie. Bo może w tym czasie wolałaby np rysować mangi I też do czegoś dojść a przy okazji robić to co lubi.
|
|
|
#79 |
|
Rozeznanie
|
Ten film jest straszny. Ciężki trening ok, ale tam w niektórych momentach 'trenerzy' stosują zwyczajną przemoc. Jakoś nie mogę uwierzyć, ze w Polsce też to tak wygląda, że rodzice godzą się na przemoc wobec swoich dzieci.
|
|
#80 | ||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
I nie wiem jak Tobie ale mnie już dawno sport jako taki nie kojarzy się ze sportem. I niczego niestosownego bynajmniej nie zamierzam insynuować. Cytat:
Cytat:
Myślę, że znalazłoby się trochę biografii, gdzie ludzie za wielki sukces (osiągnięty również/ przede wszystkim wielką pracą, w stosownym czasie determinowani w danym kierunku działalnością rodziców) zapłacili określoną cenę. I już parę lat temu natykałam się w internecie na artykuły (być może oczywiście nieprawdziwe, a które wprowadziły mnie w błąd) traktujące o ludziach, którzy twierdzili, już jako dorośli, że dla ich psychiki nie wyszło to najlepiej i wcale nie są swoim rodzicom wdzięczni. Np. pojawiają się informacje o depresjach, zaniżonej samoocenie, schorzeniach takich jak CSF (jeśli dobrze kojarzę, o tej chorobie mówiło się kiedyś: plaga Yuppie ;-)), o hikikomori. Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-03-27 o 23:06 |
||||||||
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dzieci poszły i im nie zaszkodziło. Naprawde 6 latnie dziecko to nie jest maluch i moze z powodzeniem "wysiedzieć" na lekcji. Akurat uważam, że to jest dobra decyzja aby 6 latki poszły do 1 klasy, to w pewnym sensie wyrównuje ich szanse w stosunku do dzieci z innych krajów, które właśnie w tym wieku zaczynają edukację. A do tej pory polskie dzieci miały "rok w plecy". Uważam, że naprawdę 6 latek jest gotowy do pójścia do szkoły, tym bardziej, że przecież od lat 6 latki chodzą do "zerówki" na której zajęcia powinny wyglądać tak jak w szkole.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-03-27 o 23:08 |
|
|
|
|
|
#82 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Al co się nauczyła, to jej. Cytat:
(i o tym tez wcześniej pisałam, że trzeba wciąż pod uwagę, że to Stany środowisko; są takie, w których nie wypada i nie można nie umieć grać na fortepianie i tyle.).Cytat:
Bo wtedy wiedziałabyś, że to nie jest poradnik o tym, jak wychować dziecko ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Lepiej mieć, niż nie mieć, mimo wszystko. Cytat:
A czym to się różni od kary od trenera, np. zrobienia iluś tam przysiadów za źle postawioną stopę przy ruszaniu ? Niczym.
|
|||||||||
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie, wg Amy to albo pianino albo skrzypce, bo jak dziecko ma większy wybór to kończy na krzesle elektrycznym I nie chodziło jej o to, że w jej środowisku człowiek musi grać na pianinie ale o to, że dziecko nie powinno miec wyboru. Co innego nauczyć się grać a co innego ćwiczyć godzinami jakby od tego zależało życie.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-03-27 o 23:22 |
|
|
|
|
|
#84 | |||
|
Zakorzenienie
|
Powiem Ci tak: nocowanie u koleżanki to jak dla mnie idiotyczna fanaberia, zupełnie nie rozumiem, po co mam spać u kogoś, skoro mam łóżko u siebie ? Nocowałam u koleżanki raz, nie spałam całą noc, było tragicznie.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#85 | |||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
lub czy ma odpowiednio uszyte majtki czy kostium do pływania z określonej pianki i z odpowiednio ułożonymi szwami, a który się wkłada np. przez 2 godziny przy udziale 2 czy 3 osób, mnie nie kojarzy się już za bardzo ze sportem. (I nie deprecjonuję bynajmniej wartości wysiłku, jaki dana osoba musi włożyć by uzyskać swoje wyniki i pokonać rywali).Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-03-27 o 23:32 |
|||||
|
|
|
|
#86 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Bo co się nauczył, to jego.
|
||||
|
|
|
|
#87 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z wczesnego dzieciństwa (powiedzmy 4 latki, tak się zaczyna grać na czymkolwiek) nie pamiętamy wszystkiego, a jedynie połączone, lekko rozmazane obrazki. Człowiek po trzydziestu latach nie będzie pamiętał, że jak się gra na fortepianie to nie wolno sisi. On po prostu jak zauważy fortepian to mu się zachce. Tak działają mechanizmy obronne, instynktownie wybieramy to, co jest bezpieczne. Tresura działa jak niewidzialna smycz, to czy zwierzątko lubi dane zajęcia będzie się przekładało na jego reakcje. Dlatego Azjaci nie rządzą światową gospodarką, nie mają w rękach najbardziej liczących się firm - u nich działa smycz, a nie pomysł na życie. |
|
|
|
|
|
#88 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Mało tego, jak ktoś się uczy np. czegoś x czasu, zaleca się, by zrobił sobie przerwę. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nawet to chodzenie do kina. Gdyby odpowiednio dziecko ukierunkować to taki wielbiciel kina może przecież zostać wielkim aktorem czy reżyserem. Wiesz o co mi chodzi? Że Amy zamknęła swoim dzieciom wiele, bardzo wiele drzwi. Otwarła im te nieliczne, które ona sama uważała za odpowiednie. Jej córka bez picia i sikania ćwiczyła granie na pianinie i sa to dla niej stracone godziny. Stracone pod tym względem, że np gdyby uczyła się grać na instrumencie, który sama wybrała może by po uwolnieniu się od tyranii matki tego nie rzuciła i została wielką artystką. A przecież jej córki nie są jej klonami. Uważam, że dziecko można nauczyć ciężkiej pracy i dążenia do celu ale ma się w tym o wiele lepsze efekty, jesli dziecko robi to do czego ma talent, co lubi i co samo chce robić a nie to, do czego jest przymuszane przez mamę. Każdy ma jakiś talent, jak to mówi pewien pan, którego dośc lubię , jesli ma się kwadratowe kołki to się szuka kwadratowych otworów. Czyli wolę obserwować dziecko, sprawdzić do czego ma talent, co lubi robić i w tym kierunku zacząc z nim pracować. A nie decydować co ma lubic i co ma robić i wpychać okragły kołek w kwadratowy otwór. A na koniec jeszcze miec pretensje, że bachor nie przyniósł złotego medalu. ![]() Co do środowiska. Amy twierdzi, że zachód to lenistwo i zgnilizna a dzieciom tam wszytsko wolno. Czyli wolno też nie umiec grac na pianinie, nawet jeśli są z określonego środowiska Znaczy mit środowiska podtrzymuje własciwie tylko jedna Chinka, która na dodatek gardzi Ameryką i środowiskiem
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-03-27 o 23:58 |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Prezmoc nie przynosi nic dobrego.
Jesli chcemy wychowac poslusznego konformistę. To na pewno warto korzystać z niektórych metod opartych na przemocy. Jesli chcemy by dziecko odnosilo sukcesy i przy tym nie ponosiło szkód to można pracować z nim winny sposób. Tańczenie ze zwichnietą nogą, czy odmawianie załatwienia podstawowych potrzeb fizjologicznych jest kiepską metodą na wspieranie rozwoju małego człowieka. Prócz zwyciężania warto nauczyc dziecko tego, ze zdarzaja się porażki, które wcale go nie definiują.I taka porażka nie świadczy wcale o tym, że ono jest porazką.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:42.

. To raczej to, że mam teoretycznie wolny czas, który przeznaczam no coś co przybliża mnie do moich marzeń, mimo że mam ochotę na rozrywkę.

Ponadto zawsze mi się wydawało, że jak sportowiec ma kontuzję, to raczej nie przeciąża się, żeby nie zaszkodzić sobie bardziej, widocznie byłam w błędzie.
I na instrument nawet nie spojrzy.