|
|
#61 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Intercyza
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć co nas spotka w życiu, jak SAMI się zachowamy w danej sytuacji, a co dopiero polegać na zachowaniu drugiego człowieka? Ludzie się zmieniają i to bardzo, z wielu względów. Po co utrzymać coś czego się nie chce ? Bez sensu. Zgadzam się, że porażająca jest naiwność ludzi na tym forum, ale chyba w życiu również... Powodzenia dla wszystkich którzy chcą budować swoje życie tylko na miłości, która dzisiaj trwa, jutro jej nie ma. |
|
|
|
|
|
#63 | ||
|
BAN stały
|
To, że Ty nie spotkałaś, to żaden dowód.
Cytat:
Nie, aż tak bardzo jak myślisz. Tu jak najbardziej zgoda. Jak tylko trafi się w pierwszym okresie na cechy, które nam nie odpowiadają nie należy brnąć dalej i liczyć, że się zmieni, tylko ciąć wrzód z całej siły. Cytat:
Również powodzenia dla tych wszystkich, którzy wspólnotę jaką jest związek dwojga osób zaczynają od rozdziału majątku. Wam chyba bardziej się te życzenia przydadzą. |
||
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm spróbuję jeszcze raz:
Po co się ludzie pobierają w takim razie, skoro nie chcą wspólnoty małżeńskiej? Co daje ślub tym osobom ? Poważnie pytam ...
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A według Ciebie małżeństwo zawiera się po to by połączyć swoje majątki? ![]() Ja nie wzięłabym ślubu z facetem,który zrobiłby mi awanturę o intercyzę(nie o to, że mu przykro ale o samą intercyzę), albo co gorsze powiedział, że jej nie podpisze. Takiej osobie bym nie ufała. Ja jestem zdania, że nikomu nie można ufać na 100%, bo można się przejechać. W mojej rodzinie jest przypadek, że kuzynka przejechała się na swojej rodzonej matce, której ufała bardzo, więc mnie już nic nie zdziwi.
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z tym czasem prawo wiąże pewne uprawnienia Akurat chrześcijanom nikt nie broni brać tylko ślubu kościelnego tak samo jak można wziąć tylko ślub cywilny tak samo można wziąć tylko kościelnyAkuku,a gdyby Twoja partnerka była "biedniejsza" od Ciebie i uparła się na podpisanie intercyzy, też byś ją pogonił?
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Mnie zawsze uczono, że rodzinie się ufa, ale tu widzę, że nie do końca
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
A wiesz, kiedyś mi się zdarzyła taka sytuacja, byłam z gościem dużo gorzej ustawionym finansowo i powiedział, że w razie ślubu nalegałby na intercyzę. Nie zgodziłam się na jego propozycję, za co się na mnie obraził. Miał straszne parcie na udowodnienie mnie, sobie i całemu światu, że nie leci na moje pieniądze...strasznie to smutne było.
|
|
|
|
#69 |
|
Zadomowienie
|
Zaufanie można między bajki sobie włożyć, jak i małżeństwo.
|
|
|
|
|
#70 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale jest taki jeden przypadek, gdybym się zgodził, a być może nawet nalegał na jej podpisanie. To sytuacja, w której moje interesy byłyby na tyle ryzykowne, że groziłyby partnerce, która i tak ma niewiele, całkowitą ruiną finansową. Wtedy być może dla jej dobra rozważałbym taką możliwość. Musiał Cię nieźle zranić. |
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
invisibile - rodzinie sie ufa? No cóz, gratuluje rodziny
![]() Są rodziny, które by się pozabijały z nienawiści do siebie. Które tylko myślą jak wyrolować ze spadku po babci kuzyna albo jak pozapożyczać się używając reszty naiwnej rodziny jako żyrantów, przehulać wszystko i zwiać. Jest też takie powiedzenie - z rodziną dobrze wychodzi się jedynie na zdjęciu a nie w interesach.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-05-09 o 15:32 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jeszcze niedawno mówiłeś, że byś wogóle nie podpisał. Skoro możesz podpisać jako osoba majętna i nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia, to możesz i podpisać jako osoba uboga, czyż nie ? W końcu pieniądze nie są ważne
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jedną z moich rozlicznych wad jest fakt, że jak coś czytam lub piszę, to czasami myślę. Takie hobby. W trakcie rozwoju wątku przemyślałem temat i doszedłem do wniosku, że jest jedna sytuacja, w której intercyza byłaby wskazana. Tyle, że w odróżnieniu od Ciebie ja chciałbym chronić d..ę mniej zamożnej partnerki, a nie swoją. Ot taki drobny niuans. Mnie by zależało na jej komforcie, a Tobie zależy na Twoim. Dla mnie ma to znaczenie, a pieniądze są ważne, ale nie są najważniejsze. |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Wtajemniczenie
|
Rozdzielnosc majatkowa, to swietna sprawa. Zabezpiecza malzonkow nie tylko przed "utrata majatku" w razie rozwodu, ale takze przed dlugami, jakich narobi wspolmalzonek.
Normalnie bez rozdzielnosci, kiedy np. maz narobi dlugow, to komornik zgodnie z prawem przyjdzie sciagac pieniadze z ZONY nawet jesli ona nic z dlugami meza nie miala wspolnego, nic nie podpisala i na nic sie nie zgodzila. Rozdzielnosc jest tez dobra prz rozwodzie, poniewaz unika sie sytuacji, w ktorej szarpiemy sie o talerz po babci czy wazon po dziadku ![]() To ulatwia zycie. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
Raczkowanie
|
Kochane
![]() Rozdzielność majątkowa przydaje się tylko w czasie rozwodu aby nie dzielić majątku zarobionego W CZASIE TRWANIA MAŁŻEŃSTWA. Dobra posiadane przed ślubem, dobra dziedziczone, zapisane, nagrody, rzeczy osobiste lub użytkowane tylko przez jedną stronę nie wchodzą w majątek wspólny i nie podlegają podziałowi. Intercyza tak naprawdę przydaje się tylko wtedy, jeśli małżonkowie zarabiają znacznie odmienne kwoty i przy rozwodzie (z założenia) nie będą mogli się dogadać co do tego jaka ilość wspólnych rzeczy zostaje u kogo. Przypomnę także że po podpisaniu intercyzy, nie można się wspólnie rozliczać w urzędzie co jest bardzo korzystne dla małżonków w przypadku różnicy w dochodach, nie można brać wspólnie kredytów, co automatycznie zmniejsza zdolność kredytową. Co do długów, to też intercyza nie zabezpiecza. Zgodnie z ustawą z 2006 roku, jeśli współmałżonek pisemnie nie wyrazi zgody na zadłużenie małżonka, to ten nie może zostać pociągnięty do odpowiedzialności finansowej w przypadku bankructwa firmy małżonka. Dodatkowo dla mnie, intercyza jest zabójstwem dla małżeństwa, ponieważ małżeństwo jest na papierze a w świetle prawa bankowego małżonkowie są traktowani jak odrębne osoby, a sama para nie posiada wspólnego majątku czyli każdy sobie rzepkę skrobie. Jeśli zostałabym poproszona o podpisanie intercyzy - odwołałabym ślub. Po co ślubować sobie wierność, miłość i uczciwość małżeńską oraz że Cię nie opuszczę aż do śmierci skoro już na początku zakładamy rozwód oraz nieczyste intencje partnera ? Ślub to wspólna droga przez życie, a nieodłącznym elementem życia są pieniądze (choć nie najważniejszym!), o które dzięki wspólnemu majątkowi, partnerzy muszą decydować wspólnie i z nieuwzględnieniem dobra kochanej osoby. Edytowane przez Anabelle28 Czas edycji: 2011-05-09 o 16:02 |
|
|
|
|
#77 |
|
Zadomowienie
|
Po pierwsze,niektóre bez znaczące informację są zmienione,po drugie osoba o której mowa,była obok mnie i opisywała mi historię i jest to umieszczone za jej zgodą. Napisałam/śmy ten post z nadzieją,że ktoś w podobnej sytuacji mógłby się wypowiedzieć,dlatego nadal czekam na opinie owych ludzi.
P.S: Podziwiam Williama i Kate,chociaż czytając brytyjską intercyzę (fragmenty) zauważyłam,że jest surowa: matka traci prawo do wychowywania dzieci,ale może spędzać z nimi wakacje itd, chore... |
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
oo, naprawdę?Dleczegóż to?
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież oni nie podpisali intercyzy ,sorry ale jakim trzeba by być człowiekiem żeby zrzec się praw do nieistniejących dzieci ? |
|
|
|
|
|
#80 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, teoretycznie częściowo na pewno można (np.w sprawach dziedziczenia), ale jest tez dużo takich których załatwienie inaczej byłoby trudne jesli nie nie możliwe (np. na gruncie prawa podatkowego), a także takie o których na codzień się "nie myśli" (np. gdy jden małżonek nie jest w stanie prowadzić swoich spraw (np. jest w śpiączce) to drugi ma ustawową legitymację o prowadzenia jego spraw)
Cytat:
Cytat:
Generalnie szczerze mówiąc uważam że ten argument jest niezbyt pasujący do sytuacji, bo w WB przede wszsytkim cały system prawa jest zupełnie inny
21.06.2014r.Edytowane przez viki1988 Czas edycji: 2011-05-09 o 16:58 |
||
|
|
|
|
#81 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem osobą, która po rozstaniu nie domagałaby się Bóg wie czego od byłego partnera - w życiu nie pomyślałabym żeby odebrać mu jakieś dobra po dziadkach czy rzeczy na które zapracował zanim staliśmy się rodziną. Mój narzeczony patrzy na świat tak samo, jak ja. Ufam mu i wierzę, że będziemy razem do końca życia. Jednak nie jestem zaślepiona romantyczka i wiem, że w życiu dzieją się różne nieprzewidziane rzeczy - gdyby tak się kiedyś stało, to jestem przekonana, że on postąpiłby w tej sytuacji tak samo jak ja. A gdybym miała się całkowicie przejechać, to cóż... życie... najwyżej musiałabym zacząć żyć skromniej (w sytuacji gdy chodzi o duży majątek - a chyba głównie w takich przypadkach mowa o intercyzach - w ogóle nie widzę powodów do nie wiadomo jakich zmartwień, bo nawet to "skromniej", nie oznaczałoby "skromnie"). Nie widzę w tym wielkiego problemu, więc zastanawianie się nad rozwodem zanim wezmę ślub i kiedy wszystko między mną a partnerem jest w jak najlepszym porządku, uważam za głupie. Dokładnie. Jeśli ktoś jeszcze przed ślubem martwi się o rozwód, to nie wiem jaki jest sens wypowiadania przez niego takiej przysięgi (i "przyjmowania" jej od partnera, skoro ma się obawy, ze kiedyś może zmienić się na gorsze).
Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-05-09 o 17:10 |
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widać jakas dziwna jetem bo dla mnie myślenie ,nie rozmyślanie !kalkulowania itp o rozwodzie przemknęły mi przez głowę a słowa przysięgi ,no cóz jak mozna obiecywać miłość do końca życia komukolwiek ? ![]() Chyba dorosly człowiek zdaje sobie sprawę z zmienności sytuacji i zmian okoliczności ,itp. Nie ma na świecie nic pewnego oprócz śmierci . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-05-09 o 17:10 |
|
|
|
|
|
#85 | ||
|
Zakorzenienie
|
Czyste sumienie - wystarczy ślub kościelny
poza tym, jakie czyste sumienie , skoro większość i tak przed ślubem grzeszy ![]() Cytat:
Cytat:
bo chyba nie wspólne rozliczanie z fiskusem, skoro mają odrębne finanse
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2011-05-09 o 17:32 |
||
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie otoz to...przykladowo... ksztalce sie ..droga jest ciezka..dostaje prace..robie kariere...zyje na poziomie... ale kosztem naprawde wielu wyrzeczen i wiecznym brakiem czasu....i chcac nie chcac to jest MOJE WLASNE OSIAGNIECIE dzieki pracy solidnej...i nawet przed pojawieniem sie kobiety...przed pojawieniem sie zaufania milosci itp myslalbym o intercyzie dosyc powaznie...bo nigdy nie powzolilbym sobie aby po X czasie jakas kobieta miala roszczenia wobec mnie przez swoje wybryki....
nie lacze podpisania (badz niepodpisania) intercyzy z zaufaniem...w ogole dla mnie zaufanie nie odnosci sie do pieniedzy...bardziej zaufanie odbieram to ze nie zdradzi nie opusci...nie zrobi glupstw...o tym mysle a na pewno nie mysle w kategorii zlodziejstwa itp...i teraz pomysl a kuku...+/- 1/3 zycia harujesz aby dojsc do pewnego poziomu a przychodzi jakas kobieta...Ty wielce zabujany po X czasie dostajesz kopa..a kobieta jest jak zmijka...cisnelaby tak jadem ze nawet bys sie nie pozbieral...poza tym... sfeminizowane sady..myslisz ze latwo z kobieta bys wygral w sadzie? a co moze jeszcze bys jej wszystko oddal w pozal sie Boze imie czego ? zaufania? milosci?... widzisz wolalbys stracic polowe (jak i nie wiecej) na co pracowales latami...kosztem czego? paru chwil? złudnych chwil... i co bys mial od tamtej kobiety..? bylaby warta Ciebie i Twojego zaufania oraz milosci? jeszcze smialaby Ci sie prosto w twarz...sa takie kobiety rozne sa historie.... i juz nie piszcie ze z gory zakladam porazke w zwiazku...bo ja rownie moge napisac ze na pewno istnialaby taka kobieta ktora bez wahania podpisalaby ten papierek. i kazdy bylby zadowolony Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-05-09 o 17:44 |
|
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
otoz nie zle rozumiesz napisalem tak ogolnie... lecz powiem Ci ze dla mnie zakupy, sprzatanie, ugotowanie obiadu czy zajecie sie dzieckiem to zadna nowosc ani wyzwanie ![]() aha odnosnie Twojego postu jakby jakas miala szalec za moja kase to sorki ale dziewczyny sponsorowanej bym nie szukal co do sprzatania i gotowania to hmmm malo kucharek na swiecie? dziecko ? hmm no z tym gorzej byloby...ale mysle ze cos by sie wymyslilo wychowanie dziecka ? umialbym rodzina tez pomoglaby z checia
Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-05-09 o 18:02 |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może i żadne, ale spróbuj robić te wszystkie rzeczy naraz. I codziennie gotować obiady ;P. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.

tak samo jak można wziąć tylko ślub cywilny tak samo można wziąć tylko kościelny
21.06.2014r.