Intercyza - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-09, 13:48   #61
A kuku
BAN stały

Dot.: Intercyza

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
przerazajace jest to ze forumowiczki sa pewne swoich TZ na 100%....
ludzie sie zmieniaja z dnia na dzien i to w taki bolesny sposob ze glowa mala...

jak to Pazura mowil "kiedys dalbym sobie uciac reke za kobiete, a teraz co? teraz bym ku**a reki nie mial"

Z PRZESTROGA DLA WSZYSTKICH bez względu na płeć
To nie ona się zmieniła. To Ty nie do końca widziałeś co bierzesz. No i utrzymać przy sobie nie umiałeś, więc nie przykładaj swojej miarki do wszystkich. A Pazura to wybacz, ale dla mnie autorytetem nie jest i niejedna przez nich obu nie tylko rękę by straciła, ale i obie nogi.
A kuku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 14:00   #62
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez A kuku Pokaż wiadomość
To nie ona się zmieniła. To Ty nie do końca widziałeś co bierzesz. No i utrzymać przy sobie nie umiałeś, więc nie przykładaj swojej miarki do wszystkich. A Pazura to wybacz, ale dla mnie autorytetem nie jest i niejedna przez nich obu nie tylko rękę by straciła, ale i obie nogi.
Nie spotkałam jeszcze osoby, która by wiedziała 'co bierze'.
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć co nas spotka w życiu, jak SAMI się zachowamy w danej sytuacji, a co dopiero polegać na zachowaniu drugiego człowieka?
Ludzie się zmieniają i to bardzo, z wielu względów.

Po co utrzymać coś czego się nie chce ? Bez sensu.

Zgadzam się, że porażająca jest naiwność ludzi na tym forum, ale chyba w życiu również...
Powodzenia dla wszystkich którzy chcą budować swoje życie tylko na miłości, która dzisiaj trwa, jutro jej nie ma.
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 14:16   #63
A kuku
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Joline Pokaż wiadomość
Nie spotkałam jeszcze osoby, która by wiedziała 'co bierze'.
To, że Ty nie spotkałaś, to żaden dowód.

Cytat:
Nie jesteśmy w stanie przewidzieć co nas spotka w życiu, jak SAMI się zachowamy w danej sytuacji, a co dopiero polegać na zachowaniu drugiego człowieka?
Zgoda i co z tego? To powód żeby związek zaczynać od zabezpieczenia własnego tyłka? Od tego jest okres poznawania się, narzeczeństwa, żeby sprawdzić wzdłuż i w poprzek przyszłego swojego partnera. Jeśli zrobisz do dobrze, to prawdopodobieństwo nigdy jeden wynosiło nie będzie, ale może być bardzo wysokie.

Cytat:
Ludzie się zmieniają i to bardzo, z wielu względów.
Nie, aż tak bardzo jak myślisz.

Cytat:
Po co utrzymać coś czego się nie chce ? Bez sensu.
Tu jak najbardziej zgoda. Jak tylko trafi się w pierwszym okresie na cechy, które nam nie odpowiadają nie należy brnąć dalej i liczyć, że się zmieni, tylko ciąć wrzód z całej siły.

Cytat:
Zgadzam się, że porażająca jest naiwność ludzi na tym forum, ale chyba w życiu również...
Naiwność? Naiwna to Ty będziesz, jeśli z takim nastawianiem będziesz planowała związek, co gorsza - ślub, albo co najgorsze - dziecko. Przecież i tak się zmieni, zdradzi Cię, ukradnie pieniądze i wykorzystaną porzuci samą z dzieckiem. Nie pakuj się w to!!!

Cytat:
Powodzenia dla wszystkich którzy chcą budować swoje życie tylko na miłości, która dzisiaj trwa, jutro jej nie ma.
Również powodzenia dla tych wszystkich, którzy wspólnotę jaką jest związek dwojga osób zaczynają od rozdziału majątku. Wam chyba bardziej się te życzenia przydadzą.
Stary 2011-05-09, 14:26   #64
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Hmm spróbuję jeszcze raz:

Po co się ludzie pobierają w takim razie, skoro nie chcą wspólnoty małżeńskiej? Co daje ślub tym osobom ? Poważnie pytam ...
Stary 2011-05-09, 14:35   #65
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość

Po co się ludzie pobierają w takim razie, skoro nie chcą wspólnoty małżeńskiej? Co daje ślub tym osobom ? Poważnie pytam ...
W wypadku chrześcijan np czyste sumienie?

A według Ciebie małżeństwo zawiera się po to by połączyć swoje majątki?

Ja nie wzięłabym ślubu z facetem,który zrobiłby mi awanturę o intercyzę(nie o to, że mu przykro ale o samą intercyzę), albo co gorsze powiedział, że jej nie podpisze.
Takiej osobie bym nie ufała.

Ja jestem zdania, że nikomu nie można ufać na 100%, bo można się przejechać.
W mojej rodzinie jest przypadek, że kuzynka przejechała się na swojej rodzonej matce, której ufała bardzo, więc mnie już nic nie zdziwi.

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 14:51   #66
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:

Np. to ze w świetle prawa są rodziną a z tym czasem prawo wiąże pewne uprawnienia
Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek Pokaż wiadomość
Akurat chrześcijanom nikt nie broni brać tylko ślubu kościelnego tak samo jak można wziąć tylko ślub cywilny tak samo można wziąć tylko kościelny

Akuku,a gdyby Twoja partnerka była "biedniejsza" od Ciebie i uparła się na podpisanie intercyzy, też byś ją pogonił?
Stary 2011-05-09, 14:53   #67
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:

Ja nie wzięłabym ślubu z facetem,który zrobiłby mi awanturę o intercyzę(nie o to, że mu przykro ale o samą intercyzę), albo co gorsze powiedział, że jej nie podpisze.
Takiej osobie bym nie ufała.

Ja jestem zdania, że nikomu nie można ufać na 100%, bo można się przejechać.
W mojej rodzinie jest przypadek, że kuzynka przejechała się na swojej rodzonej matce, której ufała bardzo, więc mnie już nic nie zdziwi.
Ślubu nie bierze się po to, by połączyć majątki, ale też nie bierze się po to, by wszystkie opłaty dzielić i żyć jak współlokatorzy na stancji. Nie mogłabym być z kimś, komu nie ufam i kogo nie jestem na 100% pewna. Jeśli ma się czarne wizje i się nie ufa, bo "każdym można się rozczarować", to się nie bierze ślubu i nie martwi o skutki rozwodu.

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Np. to ze w świetle prawa są rodziną
Mnie zawsze uczono, że rodzinie się ufa, ale tu widzę, że nie do końca
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 15:03   #68
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Np. to ze w świetle prawa są rodziną a z tym czasem prawo wiąże pewne uprawnienia
A nie można owych uprawnień, statusu rodziny, załatwić bez ślubu?

Cytat:
Akuku,a gdyby Twoja partnerka była "biedniejsza" od Ciebie i uparła się na podpisanie intercyzy, też byś ją pogonił?
A wiesz, kiedyś mi się zdarzyła taka sytuacja, byłam z gościem dużo gorzej ustawionym finansowo i powiedział, że w razie ślubu nalegałby na intercyzę. Nie zgodziłam się na jego propozycję, za co się na mnie obraził. Miał straszne parcie na udowodnienie mnie, sobie i całemu światu, że nie leci na moje pieniądze...strasznie to smutne było.
Stary 2011-05-09, 15:10   #69
prettysimple
Zadomowienie

Zaufanie można między bajki sobie włożyć, jak i małżeństwo.
prettysimple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 15:14   #70
A kuku
BAN stały

Cytat:
Nie pogoniłbym, bo odebrałbym to jako próbę udowodnienia za wszelką cenę, że nie leci na moje pieniądze. Gdyby postawiła taki warunek, to podpisałbym, ale nie miałoby to dla mnie żadnego znaczenia. Przecież zawsze i tak mogę zrobić darowiznę.
Ale jest taki jeden przypadek, gdybym się zgodził, a być może nawet nalegał na jej podpisanie. To sytuacja, w której moje interesy byłyby na tyle ryzykowne, że groziłyby partnerce, która i tak ma niewiele, całkowitą ruiną finansową. Wtedy być może dla jej dobra rozważałbym taką możliwość.

Cytat:
Napisane przez prettysimple Pokaż wiadomość
Musiał Cię nieźle zranić.
Stary 2011-05-09, 15:30   #71
Elfir
Zakorzenienie

invisibile - rodzinie sie ufa? No cóz, gratuluje rodziny
Są rodziny, które by się pozabijały z nienawiści do siebie. Które tylko myślą jak wyrolować ze spadku po babci kuzyna albo jak pozapożyczać się używając reszty naiwnej rodziny jako żyrantów, przehulać wszystko i zwiać.

Jest też takie powiedzenie - z rodziną dobrze wychodzi się jedynie na zdjęciu a nie w interesach.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2011-05-09 o 15:32
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 15:32   #72
Joline
BAN stały

Cytat:
Napisane przez A kuku Pokaż wiadomość
Nie pogoniłbym, bo odebrałbym to jako próbę udowodnienia za wszelką cenę, że nie leci na moje pieniądze. Gdyby postawiła taki warunek, to podpisałbym, ale nie miałoby to dla mnie żadnego znaczenia. Przecież zawsze i tak mogę zrobić darowiznę.
Ale jest taki jeden przypadek, gdybym się zgodził, a być może nawet nalegał na jej podpisanie. To sytuacja, w której moje interesy byłyby na tyle ryzykowne, że groziłyby partnerce, która i tak ma niewiele, całkowitą ruiną finansową. Wtedy być może dla jej dobra rozważałbym taką możliwość.
Czyli jednak wolałbyś być w osobą majętną, której proponuje się podpisanie intercyzy, zamiast osobą biedną, której sie to proponuje. Wygodne podejście Jeszcze niedawno mówiłeś, że byś wogóle nie podpisał.
Skoro możesz podpisać jako osoba majętna i nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia, to możesz i podpisać jako osoba uboga, czyż nie ? W końcu pieniądze nie są ważne
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 15:33   #73
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
invisibile - rodzinie sie ufa? No cóz, gratuluje rodziny
Są rodziny, które by się pozabijały z nienawiści do siebie. Które tylko myślą jak wyrolować ze spadku po babci kuzyna albo jak pozapożyczać się używając reszty naiwnej rodziny jako żyrantów, przehulać wszystko i zwiać.

Jest też takie powiedzenie - z rodziną dobrze wychodzi się jedynie na zdjęciu a nie w interesach.
No niestety są i takie rodziny... Ale jednak rodziny w sensie pokrewieństwa krwi się nie wybiera. Natomiast małżonka - tak. Po co stawać się z własnej woli rodziną z kimś, do kogo się nie ma zaufania i wobec kogo nie ma się pewności, że nas nie ograbi ze wszystkiego?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 15:44   #74
A kuku
BAN stały

Cytat:
Czyli jednak wolałbyś być w osobą majętną, której proponuje się podpisanie intercyzy, zamiast osobą biedną, której sie to proponuje. Wygodne podejście
Nie uważam, aby pieniądze przeszkadzały w życiu, jeśli ma się do nich dystans i oczywiście wolę być osobą majętną, niż biedną. Ale nie wolałbym być osobą ani proponującą intercyzę, ani zmuszoną do jej podpisania. Ten fragment dośpiewałaś sobie już sama.

Cytat:
Jeszcze niedawno mówiłeś, że byś wogóle nie podpisał.
Jedną z moich rozlicznych wad jest fakt, że jak coś czytam lub piszę, to czasami myślę. Takie hobby. W trakcie rozwoju wątku przemyślałem temat i doszedłem do wniosku, że jest jedna sytuacja, w której intercyza byłaby wskazana. Tyle, że w odróżnieniu od Ciebie ja chciałbym chronić d..ę mniej zamożnej partnerki, a nie swoją. Ot taki drobny niuans. Mnie by zależało na jej komforcie, a Tobie zależy na Twoim.

Cytat:
Skoro możesz podpisać jako osoba majętna i nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia, to możesz i podpisać jako osoba uboga, czyż nie ? W końcu pieniądze nie są ważne
Dla mnie ma to znaczenie, a pieniądze są ważne, ale nie są najważniejsze.
Stary 2011-05-09, 15:50   #75
Koan
Wtajemniczenie

Rozdzielnosc majatkowa, to swietna sprawa. Zabezpiecza malzonkow nie tylko przed "utrata majatku" w razie rozwodu, ale takze przed dlugami, jakich narobi wspolmalzonek.
Normalnie bez rozdzielnosci, kiedy np. maz narobi dlugow, to komornik zgodnie z prawem przyjdzie sciagac pieniadze z ZONY nawet jesli ona nic z dlugami meza nie miala wspolnego, nic nie podpisala i na nic sie nie zgodzila.
Rozdzielnosc jest tez dobra prz rozwodzie, poniewaz unika sie sytuacji, w ktorej szarpiemy sie o talerz po babci czy wazon po dziadku
To ulatwia zycie.
Koan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-09, 15:59   #76
Anabelle28
Raczkowanie

Kochane
Rozdzielność majątkowa przydaje się tylko w czasie rozwodu aby nie dzielić majątku zarobionego W CZASIE TRWANIA MAŁŻEŃSTWA.
Dobra posiadane przed ślubem, dobra dziedziczone, zapisane, nagrody, rzeczy osobiste lub użytkowane tylko przez jedną stronę nie wchodzą w majątek wspólny i nie podlegają podziałowi.

Intercyza tak naprawdę przydaje się tylko wtedy, jeśli małżonkowie zarabiają znacznie odmienne kwoty i przy rozwodzie (z założenia) nie będą mogli się dogadać co do tego jaka ilość wspólnych rzeczy zostaje u kogo.

Przypomnę także że po podpisaniu intercyzy, nie można się wspólnie rozliczać w urzędzie co jest bardzo korzystne dla małżonków w przypadku różnicy w dochodach, nie można brać wspólnie kredytów, co automatycznie zmniejsza zdolność kredytową.

Co do długów, to też intercyza nie zabezpiecza. Zgodnie z ustawą z 2006 roku, jeśli współmałżonek pisemnie nie wyrazi zgody na zadłużenie małżonka, to ten nie może zostać pociągnięty do odpowiedzialności finansowej w przypadku bankructwa firmy małżonka.

Dodatkowo dla mnie, intercyza jest zabójstwem dla małżeństwa, ponieważ małżeństwo jest na papierze a w świetle prawa bankowego małżonkowie są traktowani jak odrębne osoby, a sama para nie posiada wspólnego majątku czyli każdy sobie rzepkę skrobie.

Jeśli zostałabym poproszona o podpisanie intercyzy - odwołałabym ślub. Po co ślubować sobie wierność, miłość i uczciwość małżeńską oraz że Cię nie opuszczę aż do śmierci skoro już na początku zakładamy rozwód oraz nieczyste intencje partnera ?

Ślub to wspólna droga przez życie, a nieodłącznym elementem życia są pieniądze (choć nie najważniejszym!), o które dzięki wspólnemu majątkowi, partnerzy muszą decydować wspólnie i z nieuwzględnieniem dobra kochanej osoby.

Edytowane przez Anabelle28
Czas edycji: 2011-05-09 o 16:02
Anabelle28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 16:27   #77
himym
Zadomowienie

Po pierwsze,niektóre bez znaczące informację są zmienione,po drugie osoba o której mowa,była obok mnie i opisywała mi historię i jest to umieszczone za jej zgodą. Napisałam/śmy ten post z nadzieją,że ktoś w podobnej sytuacji mógłby się wypowiedzieć,dlatego nadal czekam na opinie owych ludzi.
P.S: Podziwiam Williama i Kate,chociaż czytając brytyjską intercyzę (fragmenty) zauważyłam,że jest surowa: matka traci prawo do wychowywania dzieci,ale może spędzać z nimi wakacje itd, chore...
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 16:36   #78
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
oo, naprawdę?Dleczegóż to?

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 16:38   #79
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez himym Pokaż wiadomość
P.S: Podziwiam Williama i Kate,chociaż czytając brytyjską intercyzę (fragmenty) zauważyłam,że jest surowa: matka traci prawo do wychowywania dzieci,ale może spędzać z nimi wakacje itd, chore...

Przecież oni nie podpisali intercyzy ,sorry ale jakim trzeba by być człowiekiem żeby zrzec się praw do nieistniejących dzieci ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-09, 16:56   #80
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A nie można owych uprawnień, statusu rodziny, załatwić bez ślubu?
Wiesz, teoretycznie częściowo na pewno można (np.w sprawach dziedziczenia), ale jest tez dużo takich których załatwienie inaczej byłoby trudne jesli nie nie możliwe (np. na gruncie prawa podatkowego), a także takie o których na codzień się "nie myśli" (np. gdy jden małżonek nie jest w stanie prowadzić swoich spraw (np. jest w śpiączce) to drugi ma ustawową legitymację o prowadzenia jego spraw)
Cytat:
Napisane przez himym Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Przecież oni nie podpisali intercyzy ,sorry ale jakim trzeba by być człowiekiem żeby zrzec się praw do nieistniejących dzieci ?
Wiecie ,to akurat są pozostałości z przeszłości, w końcu to rodzinka królewska, chodziło w takiej intercyzie o to aby również te dzieci oficjalnie wchodziły do rodziny królewskiej, dziedziczyły tron oraz aby uniknąć walk o przejęcie tronu (jak to często bywało)
Generalnie szczerze mówiąc uważam że ten argument jest niezbyt pasujący do sytuacji, bo w WB przede wszsytkim cały system prawa jest zupełnie inny

Edytowane przez viki1988
Czas edycji: 2011-05-09 o 16:58
viki1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 16:59   #81
prettysimple
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
oo, naprawdę?Dleczegóż to?
Lepiej nie brać ślubu, skoro mają być takie komplikacje później :P
Stary 2011-05-09, 17:02   #82
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Wiecie ,to akurat są pozostałości z przeszłości, w końcu to rodzinka królewska, chodziło w takiej intercyzie o to aby również te dzieci oficjalnie wchodziły do rodziny królewskiej, dziedziczyły tron oraz aby uniknąć walk o przejęcie tronu (jak to często bywało)
Generalnie szczerze mówiąc uważam że ten argument jest niezbyt pasujący do sytuacji, bo w WB przede wszsytkim cały system prawa jest zupełnie inny
Dzieci wchodza oficjalnie do rodziny bez względu na rozwód rodziców ,zreszta może to działało w zeszłym wieku .

Stary 2011-05-09, 17:06   #83
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
a mi sie wydaje ze urazenie swiadczy o tym ze ktos poluje na majatek
Też poczułabym się urażona, a pieniądze to naprawdę ostatnie na czym mi zależy- miałabym poczucie, że partner mi nie ufa.

Jestem osobą, która po rozstaniu nie domagałaby się Bóg wie czego od byłego partnera - w życiu nie pomyślałabym żeby odebrać mu jakieś dobra po dziadkach czy rzeczy na które zapracował zanim staliśmy się rodziną. Mój narzeczony patrzy na świat tak samo, jak ja.
Ufam mu i wierzę, że będziemy razem do końca życia.
Jednak nie jestem zaślepiona romantyczka i wiem, że w życiu dzieją się różne nieprzewidziane rzeczy - gdyby tak się kiedyś stało, to jestem przekonana, że on postąpiłby w tej sytuacji tak samo jak ja. A gdybym miała się całkowicie przejechać, to cóż... życie... najwyżej musiałabym zacząć żyć skromniej (w sytuacji gdy chodzi o duży majątek - a chyba głównie w takich przypadkach mowa o intercyzach - w ogóle nie widzę powodów do nie wiadomo jakich zmartwień, bo nawet to "skromniej", nie oznaczałoby "skromnie"). Nie widzę w tym wielkiego problemu, więc zastanawianie się nad rozwodem zanim wezmę ślub i kiedy wszystko między mną a partnerem jest w jak najlepszym porządku, uważam za głupie.

Cytat:
Napisane przez Anabelle28 Pokaż wiadomość
Po co ślubować sobie wierność, miłość i uczciwość małżeńską oraz że Cię nie opuszczę aż do śmierci skoro już na początku zakładamy rozwód oraz nieczyste intencje partnera ?
Dokładnie. Jeśli ktoś jeszcze przed ślubem martwi się o rozwód, to nie wiem jaki jest sens wypowiadania przez niego takiej przysięgi (i "przyjmowania" jej od partnera, skoro ma się obawy, ze kiedyś może zmienić się na gorsze).

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2011-05-09 o 17:10
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 17:09   #84
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
T

Dokładnie. Jeśli ktoś jeszcze przed ślubem martwi się o rozwód, to nie wiem jaki jest sens wypowiadania przez niego takiej przysięgi (i "przyjmowania" jej od partnera, skoro ma się obawy, ze kiedyś może zmienić się na gorsze).

Widać jakas dziwna jetem bo dla mnie myślenie ,nie rozmyślanie !kalkulowania itp o rozwodzie przemknęły mi przez głowę a słowa przysięgi ,no cóz jak mozna obiecywać miłość do końca życia komukolwiek ?
Chyba dorosly człowiek zdaje sobie sprawę z zmienności sytuacji i zmian okoliczności ,itp.
Nie ma na świecie nic pewnego oprócz śmierci .

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-05-09 o 17:10
Stary 2011-05-09, 17:30   #85
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
.
Czyste sumienie - wystarczy ślub kościelny poza tym, jakie czyste sumienie , skoro większość i tak przed ślubem grzeszy

Cytat:

.
Hmm nie, nie po to - zresztą było już pisane nie raz - to co moje przed ślubem moje pozostaje, tak samo to, co otrzymane w spadku itd. Więc nie o majątek chodzi ale o wspólne życie, wspólne finanse bieżące. Bo inaczej to jest życie jak lokatorzy a nie partnerzy ...

Cytat:
Jakie np? bo chyba nie wspólne rozliczanie z fiskusem, skoro mają odrębne finanse

Edytowane przez MarudexuS
Czas edycji: 2011-05-09 o 17:32
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 17:42   #86
normalnyFacet
Zakorzenienie

wlasnie otoz to...przykladowo... ksztalce sie ..droga jest ciezka..dostaje prace..robie kariere...zyje na poziomie... ale kosztem naprawde wielu wyrzeczen i wiecznym brakiem czasu....i chcac nie chcac to jest MOJE WLASNE OSIAGNIECIE dzieki pracy solidnej...i nawet przed pojawieniem sie kobiety...przed pojawieniem sie zaufania milosci itp myslalbym o intercyzie dosyc powaznie...bo nigdy nie powzolilbym sobie aby po X czasie jakas kobieta miala roszczenia wobec mnie przez swoje wybryki....

nie lacze podpisania (badz niepodpisania) intercyzy z zaufaniem...w ogole dla mnie zaufanie nie odnosci sie do pieniedzy...bardziej zaufanie odbieram to ze nie zdradzi nie opusci...nie zrobi glupstw...o tym mysle a na pewno nie mysle w kategorii zlodziejstwa itp...i teraz pomysl a kuku...+/- 1/3 zycia harujesz aby dojsc do pewnego poziomu a przychodzi jakas kobieta...Ty wielce zabujany po X czasie dostajesz kopa..a kobieta jest jak zmijka...cisnelaby tak jadem ze nawet bys sie nie pozbieral...poza tym... sfeminizowane sady..myslisz ze latwo z kobieta bys wygral w sadzie? a co moze jeszcze bys jej wszystko oddal w pozal sie Boze imie czego ? zaufania? milosci?... widzisz wolalbys stracic polowe (jak i nie wiecej) na co pracowales latami...kosztem czego? paru chwil? złudnych chwil... i co bys mial od tamtej kobiety..? bylaby warta Ciebie i Twojego zaufania oraz milosci? jeszcze smialaby Ci sie prosto w twarz...sa takie kobiety rozne sa historie....

i juz nie piszcie ze z gory zakladam porazke w zwiazku...bo ja rownie moge napisac ze na pewno istnialaby taka kobieta ktora bez wahania podpisalaby ten papierek. i kazdy bylby zadowolony

Edytowane przez normalnyFacet
Czas edycji: 2011-05-09 o 17:44
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 17:47   #87
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Lepiej nie brać ślubu, skoro mają być takie komplikacje później :P
a to świnta racja

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 17:54   #88
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
wlasnie otoz to...przykladowo... ksztalce sie ..droga jest ciezka..dostaje prace..robie kariere...zyje na poziomie... ale kosztem naprawde wielu wyrzeczen i wiecznym brakiem czasu....i chcac nie chcac to jest MOJE WLASNE OSIAGNIECIE dzieki pracy solidnej...i nawet przed pojawieniem sie kobiety...przed pojawieniem sie zaufania milosci itp myslalbym o intercyzie dosyc powaznie...bo nigdy nie powzolilbym sobie aby po X czasie jakas kobieta miala roszczenia wobec mnie przez swoje wybryki....

nie lacze podpisania (badz niepodpisania) intercyzy z zaufaniem...w ogole dla mnie zaufanie nie odnosci sie do pieniedzy...bardziej zaufanie odbieram to ze nie zdradzi nie opusci...nie zrobi glupstw...o tym mysle a na pewno nie mysle w kategorii zlodziejstwa itp...i teraz pomysl a kuku...+/- 1/3 zycia harujesz aby dojsc do pewnego poziomu a przychodzi jakas kobieta...Ty wielce zabujany po X czasie dostajesz kopa..a kobieta jest jak zmijka...cisnelaby tak jadem ze nawet bys sie nie pozbieral...poza tym... sfeminizowane sady..myslisz ze latwo z kobieta bys wygral w sadzie? a co moze jeszcze bys jej wszystko oddal w pozal sie Boze imie czego ? zaufania? milosci?... widzisz wolalbys stracic polowe (jak i nie wiecej) na co pracowales latami...kosztem czego? paru chwil? złudnych chwil... i co bys mial od tamtej kobiety..? bylaby warta Ciebie i Twojego zaufania oraz milosci? jeszcze smialaby Ci sie prosto w twarz...sa takie kobiety rozne sa historie....

i juz nie piszcie ze z gory zakladam porazke w zwiazku...bo ja rownie moge napisac ze na pewno istnialaby taka kobieta ktora bez wahania podpisalaby ten papierek. i kazdy bylby zadowolony
Mam rozumieć, że kobieta w tym czasie, kiedy Ty ciężko harujesz kosztem czasu wolnego nic nie robi, leży i pachnie, wydaje Twoją kasę, a dom się sam sprząta, obiad sam gotuje, dzieci wychowują krasnoludki? jeśli tak, to masz rację - nic się takiej nie należy. Ale wydaje mi się, że każdy w miarę rozumny facet tego typu baby omija szerokim łukiem ....
Stary 2011-05-09, 17:58   #89
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Mam rozumieć, że kobieta w tym czasie, kiedy Ty ciężko harujesz kosztem czasu wolnego nic nie robi, leży i pachnie, wydaje Twoją kasę, a dom się sam sprząta, obiad sam gotuje, dzieci wychowują krasnoludki? jeśli tak, to masz rację - nic się takiej nie należy. Ale wydaje mi się, że każdy w miarę rozumny facet tego typu baby omija szerokim łukiem ....
wiedzialem ze taki tekst sie pojawi otoz nie zle rozumiesz napisalem tak ogolnie... lecz powiem Ci ze dla mnie zakupy, sprzatanie, ugotowanie obiadu czy zajecie sie dzieckiem to zadna nowosc ani wyzwanie

aha odnosnie Twojego postu jakby jakas miala szalec za moja kase to sorki ale dziewczyny sponsorowanej bym nie szukal co do sprzatania i gotowania to hmmm malo kucharek na swiecie? dziecko ? hmm no z tym gorzej byloby...ale mysle ze cos by sie wymyslilo wychowanie dziecka ? umialbym rodzina tez pomoglaby z checia

Edytowane przez normalnyFacet
Czas edycji: 2011-05-09 o 18:02
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 18:00   #90
prettysimple
Zadomowienie

Cytat:
wiedzialem ze taki tekst sie pojawi otoz nie zle rozumiesz napisalem tak ogolnie... lecz powiem Ci ze dla mnie zakupy, sprzatanie, ugotowanie obiadu czy zajecie sie dzieckiem to zadna nowosc ani wyzwanie

Może i żadne, ale spróbuj robić te wszystkie rzeczy naraz. I codziennie gotować obiady ;P.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości