![]() |
#61 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy jest tu ktoś z dużego miasta w Polsce i wyjechał bo..?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
najlepiej aby nie urodzić się w Polsce tylko w Niemczech i UK .
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
To może ja się wypowiem.
![]() Co prawda mieszkam w Polsce,ale w dużym mieście i co chwilę moi znajomi wyjeżdżają w świat.Najczęściej do europejskich krajów-UK,Niemcy,Holandia.Norweg ia,Szwecja. Większość jest po studiach i zdążyła trochę popracować w Polsce.Narzekają na słabe zarobki,niemożność samodzielnego utrzymania,bycie jedną ręką na garnuszku rodziców. Ostatnio koleżanka wyjechała do Szkocji,w Polsce była kierowniczką w banku.Wcześniej nieźle zarabiała,ale drastycznie obniżono jej pensję,co miało związek z mniejszą ilością udzielanych kredytów.Teraz pracuje w hotelu i nie narzeka. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To akurat na chwile obecna bzdura, bo mozesz sie urodzic gdzie chcesz w UE, wyjechac gdzie chcesz na studia i pracowac gdzie chcesz.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam tak samo,co to za problem aby małżeństwo/para przeniosła się razem do innego kraju? ![]() Cytat:
Dokładnie,Polska to nie jest taki znowu najgorszy kraj.Co dopiero mają powiedzieć ludzi np. z Iraku albo Somalii.... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
Tak mówimy o małżonkach i wcale to nie zmienia sytuacji. Nawet jeśli żona dostanie wizę (co też nie jest pewne i wymaga stada papierków) może nie dostać pozwolenia o prace. Ameryknie obecnie coraz restrykcyjniej podchodzą do ludzi chcących przyjechać do USA na kilka lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim skromnym zdaniem trochę odbiegacie od tematu i zajmujecie się szczegółami,to są rzadkie przypadki,że ktoś robi doktorat w Stanach. Ten watek jest o ludziach,kórzy bardzo skromnie żyli w Polsce i postanowili odmienić swój los za granicą. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Akurat doktoranci to bardzo często ludzie mający ten dylemat: żyć skromnie w Polsce (często bardzo skromnie) czy odmienić swój los za granicą. Przynajmniej takie motywacje przyświecały wielu ludziom z mojego roku (dla 90% moich znajomych i mnie również właśnie różnice w wynagrodzeniu popchnęły do szukania doktoratu za granicą). W Polsce można znaleźć ośrodki gdzie poziom nauki jest porównywalny z oferowanym za granicą ale stypendia doktoranckie dalej są tak z 4 razy mniejsze co dla zaczynających samodzielne życie ludzi jest ważne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Świtezanka23
Ne zawsze doktorant to człowiek klepiący biedę.Zgadzam się,że stypendia są niskie,ale oprócz tego można normalnie pracować. Moja koleżanka robi doktorat w Polsce, w bardzo specyficznej dziedzinie,ma ogrom pracy z tym związanej,ale oprócz tego pracuje zawodowo i zarabia bardzo dobrze.Stypendium doktoranckie w wysokości 1.000 zł ma na przysłowiowe waciki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby nie dostala wizy, to maja rozwiazanie dylematu ![]() Do takich wiz - podejrzewam, ze to by byla F-1, badz J-1, w gre jeszcze wchodzi H-1B cap exempt, ale raczej nie - akurat nie podchodza zbyt restrykcyjnie, dopoki ktos ma papiery z danej placowki w porzadku, to praktycznie sie nie zdarzaja odmowy (przynajmniej na moj skromny stan wiedzy). To najlatwiejsza droga skubniecia mozliwosci pobytu w Stanach przy opcji legalnego utrzymania sie - F-1 albo J-1. Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Dot.: Praca-wyjazd za granicę
Witam, jestem tutaj zupelnie nowy i nie wiem czy to dobre miejsce na taki watek ale mam nadzieje ze mnie nikt nie skarci ;P.Prosze o wyrozumialosc.Wypowiadaja sie tutaj osoby mieszkajace i pracujace za ganica.W tym momencie przerwalem studia i planuje wyjazd za granice w te wakacje w celach zarobkowych i zatrzymac sie na dluzej.Chce jechac sam wiec mam sporo obaw przed wyjazdem i chcialem sie poradzic osob ktore maja juz jakies doswiadczenia w tego typu wyjazdach.Przegladam oferty pracy ale jest ich bardzo malo a ja nie mam specjalizacji wiec caly czas intensywnie szukam roznych ofert(glownie praca fizyczna-taka mnie interesuje i na taka tylko licze-przez kilka lat pracowalem fizycznie w kilku zakladach glownie jako pracownik produkcji nie mam ukonczonych zadnych dodatkowych kursow).Jezeli ktokolwiek moglby podzielic sie doswiadczeniami w tym zakresie polecic jakies linki z zaufanymi ofertami pracy czy biura posrednictwa pracy zarowno z Polski jak i z zagranicy to prosze o kontakt.Byc moze ktos podpowie mi co robic na poczatku jak i gdzie tej pracy szukac.Byc moze ktos planuje wyjazd w sezonie letnim i udzieli mi paru praktycznych wskazowek.Przyznam Wam sie szczerze ze juz troche zalamuje rece i boje sie wyjechac w ciemno a obecnie na rynku jest wiele agencji ktore przedstawiaja zupelnie inny obraz pracy na miejscu niz w rzeczywistosci.Licze na Wasze sugestie.Przepraszam za to odejscie od glownego watku ale wydaje mi sie ze temat jest pokrewny.Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Praca-wyjazd za granicę
Cytat:
Najbezpieczniejszą metodą jest tzn. zaplecze. Czyli ktoś, kogo już dobrze znasz, może załatwić Ci pracę sezonową w sprawdzonym miejscu. W ten sposób moja mama znalazła sezonową pracę trzem osobom ![]() Radzę poszukać wśród przyjaciół, jakiegoś punktu zaczepienia. Może zdażyć się, że wyjedziesz i będziesz pracował na bilet i nic więcej, więc radzę być ostrożnym. Taka moja rada, niestety w moim regionie (Norwegia) z pracą dla ludzi bez specjalizacji, znajomości i języka coraz gorzej. Plus, że trochę szczęścia też trzeba. Moja rodzina wyjechała z Trójmiasta, dokładnie Gdańska. Samotna matka nie dała rady utrzymać dwójki. Teraz jest dużo łatwiej, lepsza praca, plus to, że ja i siostra również pracujemy w weekendy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Tak pytam bo sama zastanawiam sie nad wyjazdem.. W Polsce ledwo co mi wystarcza na wszystkie podstawowe rzeczy..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak byłam dzieckiem to mi we Francji też pokazywano i czekoladę i telefon ![]() Teraz samej mi się zdarza doradzać Francuzowi np. "uważaj bo to Rumun,pilnuj czy będzie dobrze pracować" (Rumuni są tu znani z tego że nie lubią się narobić), podobnie z Arabem. Nie ma co brać tak tego do siebie. Trzeba na własne konto zarobić pochwały, ja po paru latach uczciwej pracy słyszę tylko za plecami "ale dobrze pracuje,dobrze że Polka bo młodym Francuzom jest za dobrze i robić się nic nie chce" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No ale czego sie spodziewac po osobie, ktora czesto wyskakiwala z perelkami jak np 'Czy to prawda, ze tylko krowy-Kobiety daja mleko?' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiele lat temu zdarzyło mi się znaleźć na lekcjach w liceum dla dzieci dyplomatów w Strasburgu. Nauczyciel j.francuskiego kazał wszystkim przywitać nową koleżankę, a następnie zaczął mówić: jest z Polski, no wiecie z tej republiki Związku Radzieckiego, tak jak i Czechosłowacja. Wtedy wstała uczennica, córka dyplomaty czeskiego, i zwróciła uwagę nauczycielowi że Związek Radziecki już się rozpadł, że Czechy i Słowacja też już są osobnymi krajami, a poza tym tak jak i Polska nigdy nie były republikami radzieckimi. ![]() Wiem że potem taki Rumun albo Polak może wbrew stereotypom dobrze pracować i niczego nie ukraść, i takie opinie wypowiada się żeby coś powiedzieć, zamiast np.o,może będzie padał dziś deszcz. Dlatego nie ma ich co brać do siebie, i dalej robić swoje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
Ja pracuję kursując między Polską - Niemcami - Szwajcarią i Austrią. W chwili obecnej mieszkam w Polsce (jestem tu już od dwóch lat).
Nie zarabiam w Polsce źle jednakże przez kilka lat mieszkałam w Niemczech z prostego powodu - tam jest się dużo łatwiej usamodzielnić. Wyjechałam po maturze, bo nie chciałam siedzieć na garnuszku rodziców a bez praktycznego doświadczenia mogłabym w Polsce np. pracować w sklepie i zarabiać około tysiąca złotych, przy czym koszty wynajmu mieszkania (nie mam nic własnościowego) to w moich okolicach (Katowice) właśnie tysiąc - dwa tysiące złotych. W Niemczech pracowałam jako pomoc biurowa, wieczorami pomagałam w barze, robiłam praktykę na lotnisku. Utrzymywałam się sama - z wypłaty opłacałam mieszkanie, bilet miesięczny na autobus-metro-tramwaj-pociąg regionalny, studia, kosmetyki i jedzenie, ciuchy kupowałam w sieciówkach na wyprzedażach. Nie szalałam i starczało od pierwszego do pierwszego ![]() A w Polsce niestety: mieszkanie to z reguły przynajmniej połowa wypłaty, bilet miesięczny jest bez sensu bo połączenia komunikacyjne mamy takie, że zostałam zmuszona do kupna samochodu lub zmiany profesji.. . A do tego: "Wszystko za pięć złotych" - benzyna, cukier, chleb, masło... Nie mówiąc o tym, że do lekarza można dostać sie praktycznie tylko prywatnie, zwłaszcza jeśli chce się jakichś badań specjalistycznych. Przedszkole dla dzieci - też prywatne lub zapisać się będąc w ciąży. chora sytuacja. W Niemczech nawet jeśli nie zarabiałam powyżej średniej krajowej, to potrafiłam żyć bez stresu nie martwiąc się, czy mi starczy do końca miesiąca. A w Polsce mam wrażenie, że trzeba zarabiać CO NAJMNIEJ średnią krajową żeby opłacić samodzielne wynajęte mieszkanie, samochód, studia, jedzenie, kosmetyki, ewentualne ciuchy etc. A warto zauważyć że w porównaniu z naszymi równolatkami na Zachodzie nie są to żadne fanaberie. Wróciłam do Polski bo co chwila mnie nosi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
"Generalnie" to to po prostu bzdura - a jak ktos trafi na jakis ograniczonych cwokow (co sie zdarza) i przez ich pryzmat ocenia kraj w ktorym sie znajduje, to wspolczuc szczerze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak juz pisalem wyzej, rozumiem, ze ktos ma negatywne doswiadczenia, ale szkoda, ze na tej podstawie buduje swoje opinie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Skoro twierdzisz, ze "baaardzo często wybiera się krajana a nie obcokrajowca", to ja poprosze o jakiekolwiek podstawy na takie twierdzenie ![]() Cytat:
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Więc dlaczego obcokrajowcy dostają pracę: bo są najlepsi wśród kandydatów (czyli nie było sytuacji, że ktoś o podobnych kwalifikacjach z danego kraju interesował się właśnie tą pracą). Nie jest tak, że skreślą Cię za to że jesteś obcokrajowcem ale ubiegając się o pracę masz trudniej niż we własnym kraju. Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A to, ze pracodawca wymaga od kandydata kwalifikacji, takich jak np. odpowiednia znajomosc jezyka, to normalne przeciez.
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:19.