|
|||||||
| Notka |
|
| Moje wakacyjne przygody Konkurs z nagrodami! Chcemy abyście troszkę powspominały i opisały swoje najlepsze w życiu wakacje, albo najciekawszą, najśmieszniejszą przygodę wakacyjną. Mile widziana oprawa zdjęciowa lub graficzna ;) |
|
|
Narzędzia |
|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jedziemy na wycieczkę, bierzemy misia w teczkę...
Zabieram Was na wycieczkę po stereotypach o Rosjanach
![]() Polacy mają na ich temat wiele utartych poglądów, często zdecydowanie odbiegających od rzeczywistości. Pierwszym z nich jest chyba postrzeganie Rosjanina jako gorliwego wyznawcę wiary prawosławnej. W obrazach filmowych rzadko zdarza się dom bez ikony i ołtarzyka, przed którym odprawia się specyficzne ceremonie modlitewne. Kolejny stereotyp to przypisywane Rosjanom pijaństwo. Każdy chyba zna określenie "ruska wódka", które dotyczy alkoholu o dużej wartości procentowej. Polacy uważają, że prawdziwy Rosjanin nie schodzi poniżej 60-70% no i oczywiście "nie zakąsza po pierwszym". Jest to związane z rozległymi terenami Syberii i wieczną zimą, która wręcz skłania do rozgrzewania się alkoholem. Pędzenie samogonu jest jakby sportem narodowym, a prawdziwy mężczyzna, silny, dobrze zbudowany, mocarny syberyjski chłop bez szklanki samogonu nie wychodzi z domu. Na ten temat krąży nawet wiele dowcipów i choć w rzeczywistości Rosjanie piją tak samo jak Polacy i wbrew przyjętym poglądom są nauczeni zagryzania wódki, to w stereotypie są uznawani za naród pijaków. ![]() Następny stereotyp to przekonanie, że każdy Rosjanin jest skorumpowanym przestępcą należącym do mafii lub przynajmniej złodziejem. Ten stereotyp jest bardzo skrajny i krzywdzący, a związany jest zapewne z rozpadem ZSRR i panującym za wschodnimi granicami bałaganem. Taki pogląd utrwalają dodatkowo filmy fabularne, które ukazują naszego wschodniego sąsiada, jako sprawcę wszelkiego zła, a zwłaszcza źródło nielegalnej broni, w tym nuklearnej. Rosjanie to naród wojowniczy i tego im odebrać nie można, ale również Polacy są znani z tego, że wszczynają bójki i wdają się w konflikty z byle powodu. ![]() Do tego dochodzi kolejny stereotyp, czyli zacofanie i bieda. Faktem jest, że z racji ogromnych przestrzeni i wielkich odległości zdarzają się jeszcze w Rosji wioski czy osiedla bez prądu czy szkół, ale większa część kraju niekiedy wyprzedza niektóre państwa centralnej Europy w nowinkach technicznych czy bogactwie. Czasy wiejskich babek z bajki o złotej rybce dawno odeszły w przeszłość, choć pogląd nadal pozostał żywy. ![]() Do pozytywnych stereotypów można zaliczyć gościnność i otwartość. W przekonaniu Polaków Rosjanin zawsze przyjmie gościa z otwartymi ramionami, zawsze znajdzie dla niego butelkę wódki i czas, aby zabawić się i pośmiać. Inny stereotyp to naród rozśpiewany. Każdy Rosjanin potrafi zaśpiewać Dumkę na głosy, a podczas spotkań śpiewanie jest obowiązkowe. Przeciętny Rosjanin z reguły nie okazuje trosk i zawsze znajduje okazję do zabawy. Analizując stereotypy negatywne warto wziąć pod uwagę, że Rosja to kraj wielonarodowościowy i nie każdy jej mieszkaniec to rodowity Rosjanin. Wiele stereotypów pozostaje jeszcze z czasów ZSRR, a dziś to kilka zupełnie odmiennych narodów. Poza tym to, co uważamy za negatywne w odniesieniu do innych wcale takie nie jest. Przykładem może być chociażby pijaństwo. Uważając Rosjan za królów picia warto spojrzeć na statystyki, w których prym wiodą państwa zachodnioeuropejskie, uważane za te z wyższej półki kulturalnej. Z dedykacją dla mishka85 ![]() ![]() |
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Zabieram Was dzisiaj na ostatnią wycieczkę po Rosji
![]() Kolej transsyberyjska to ewenement na skalę światową, a to z tej przyczyny, że bije światowy rekord długości, dochodzący do 9 tysięcy kilometrów. Ta niezwykła sieć linii kolejowych powstała na przełomie XIX i XX wieku głównie w azjatyckiej części Rosji, początkowo obsługując jedynie pociągi z lokomotywą na parę, a dziś całkowicie zelektryfikowana. ![]() Trasy Składa się z trzech linii: linii transsyberyjskiej, prowadzącej z Moskwy do Władywostoku, najdłuższej i obsługującej około 1/3 rosyjskiego transportu kolejowego. linii transmandżurskiej, pokrywającej się częściowo z pierwszą a prowadzącej do Pekinu oraz linii transmongolskiej, również do Pekinu, ale przez Ułan Bator. Szczególną cechą kolei transsyberyjskiej jest to, że mija ona aż 8 stref czasowych, a całkowitą trasę z Moskwy do Władywostoku pokonuje w czasie 6 dni i 4 godzin. ![]() Krajobrazy Kolej transsyberyjska to niezwykle interesująca podróż przez różne światy i kultury. Tereny na trasie są niezmierzone i niekiedy całymi godzinami nie widać ani jednego ludzkiego osiedla. Po gęsto zaludnionych okolicach Moskwy i europejskiej części trasy tereny za Uralem jawią się jak stepowa pustynia. Niekiedy pojawia się tez lasostep a później tajga. Góry też są różne. Począwszy od łagodnych i malowniczych szczytów Uralu po Góry Stanowe czy Bajkalskie. Na trasie jest też wielki i leniwy Jenisej oraz Jezioro Bajkał. Pociąg przejeżdża przez góry blisko 2-kilometrowym tunelem, a strefy klimatyczne związane sa z dużymi różnicami temperatur. ![]() Pasażerowie Sama jazda pociągiem to fantastyczna podróż. Tydzień wspólnej jazdy sprawia, że pasażerowie tworzą swoistą rodzinę. Wspólnie spędzają czas, zapraszają się na posiłki, a nawet opiekują dziećmi. Nad całością czuwa konduktor. Większość z nich połowę swojego życia spędza w pociągach, a swoją funkcję pełnią z wyjątkowym zaangażowaniem. Pasażerowie mogą spokojnie spać w nocy bez obawy o swój bagaż. Niekiedy konduktorzy opiekują się nawet dziećmi, które rodzice wysyłają w podróż pociągiem do rodziny. Dziećmi takimi opiekuje sie cały wagon. Wszyscy są tu przyjaźni i życzliwi. Panuje specyficzna atmosfera. Nie ma też problemu z jedzeniem, gdyż na wszystkich dworcach gromadzą się sprzedawcy oferujący ze swoich straganów domowe wyroby, zarówno ciepłe potrawy jak i podstawowe produkty żywnościowe. Podróż Podróż koleją transsyberyjską nie oznacza jazdy non stop przez 6 dni. Codziennie na trasie pociąg ma przynajmniej jeden dłuższy przystanek. Zatrzymuje się na dworcach w większych miastach a postój trwa około 30-40 minut. Można wtedy wysiąść, przespacerować się po mieście albo wejść do baru na ciepły posiłek. Trzeba jednak zwracać uwagę na odjazd pociągu, gdyż z reguły rusza on bez zapowiedzi i można zostać na dworcu. W podróży można sobie tez robić przerwy, korzystając z różnych ofert wycieczek, w tym na przykład rejsu po Jeziorze Bajkał. ![]() Pociągi Pociągi posiadają w składzie trzy klasy wagonów, wszystkie wyposażone w miejsca sypialne, z tym że im niższa klasa tym mniejszy komfort. Przykładowo wagony trzeciej klasy, tzw płackarty nie posiadają oddzielonych przedziałów a jedynie sześcioosobowe boksy z miejscami do spania. Luksusowe wagony pierwszej klasy posiadają tylko dwa miejsca sypialne i rozkładany stolik, a także radio oraz nocną lampkę. ![]() Moje wakacje były naprawdę niezapomniane i mam nadzieję, że kiedyś jeszcze raz je powtórzę ![]() PS To wszystko, co tutaj pisałam było jedynie....snem , który mam nadzieję, że kiedyś się ziści. Bo tak naprawdę, to wycieczka do Rosji byłaby spełnieniem moich marzeń
Edytowane przez katryn Czas edycji: 2011-06-27 o 13:29 |
|
|
|
#65 |
|
Wtajemniczenie
|
pieknie
)
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Jej aż w głowie się nie mieści ile w Rosji jest miejsc godnych polecenia i jakich cudownych. Ja dotąd uważałam ten kraj za dość egzotyczny. Do tej chwili nigdy nie pomyślałam by móc spędzić tam urlop ale dzięki twojej prezentacji chyba się skuszę!!!
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Te stereotypy trochę podobne jak te które krążą o nas
Nigdy jakoś nie marzyłam o podrózy do Rosji ale nie miałam pojęcia, że tam są takie piękne miejsca do zobaczenia Świetny wątek
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
Niektóre stereotypy sę naprawdę bardzo krzywdzące. Media ukazują tylko tą zła stronę Rosji, rzadko się słyszy, żeby mówili o tych pięknych miejscach, ale i też dobrych Rosjanach, których można spotkać. A przecież to są ludzie, jak my. Również i w Polsce spotyka się kryminalistów, pijaństwo itp. Bardzo mi się podobał twój wątek, przybliżyłaś Rosje, pokzałaś co w niej dobrego i pięknego i bardzo dobrze
pozdrawiam
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.

Ale życzę Ci ich spełnienia