![]() |
#61 | ||
Podróżniczka
|
Dot.: Zaręczyny
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2011-06-30 o 11:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#63 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
We wszytkich wypowiedziach nie chodziło mi o ogół ludzi którzy się zaręczają w młodym wieku, tylko o autorke która na forum pyta czy ma się zaręczyć. No ręce opadają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
[QUOTE]To dużo zależy nie od wieku tylko od doświadczeń życiowych.
![]() ![]() moim to samo też byli bardzo młodzi i przestańcie pierniczyć o innych czasach... kiedyś było tak samo tylko nie było o tym mówione nie było takiego przekazu?? moja babcia mówiła że teraz to niby dzieci rodzą dzieci ludzie twierdzą że to koniec świata a ona mówi że jak była młoda to takie rzeczy też się działy tylko że nikt o tym głośno nie mówił. QUOTE] Pisałam to samo kilka postów wyżej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie pytam czy mam się zaręczać... tylko co o tym wszystkim myślą inni ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- ja już decyzje podjęłam dawno.... chciałam tylko znać zdanie innych |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Do autorki wątku: Moja droga, uważam że zaręczyn się nie planuje (jak wyżej ![]() ![]() ---------- Dopisano o 02:21 ---------- Poprzedni post napisano o 02:16 ---------- Aha ![]() ![]() ![]() Mimo rozterek życzę Wam szczęścia! ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Uważam (jak kilka wizażanek powyżej) że jest za wcześnie. I to nie dlatego że jesteście razem tylko 2 lata (mój TŻ oświadczył mi się po niecałych 11 miesiącach- ślub we wrześniu 2012- po 2,5 r bycia razem). Nie dlatego że młodziutka jesteś. Ale przede wszystkim dlatego że pytasz nas o zdanie. Jeśli byłabyś tego pewna- po prostu byście się zaręczyli.
Na początek uporządkuj sobie życie, nabierz troszkę niezależności a przede wszystkim PEWNOŚCI że tego chcesz. A i może jestem po trochu tradycjonalistką, ale uważam za totalną głupotę wspólne planowanie (a moze i nawet organizowanie?:P) zaręczyn. U mnie nie było może aż za bardzo tradycyjnie (nie prosił moich rodziców o rękę), ale było to z totalnego zaskoczenia, w bardzo romantycznym otoczeniu i wszystko było perfekcyjnie ![]()
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Duniaaaa moje zaręczyny też były totalnym zaskoczeniem, w romantycznym otoczeniu i było wprost idealnie - nigdy nie zapomnę tego widoku, kiedy TŻ klęknął przede mną i poprosił mnie o rękę... nigdy w życiu nie wirowało mi tak w głowie z emocji i szczęścia ![]() ![]()
Edytowane przez sztuczka_magiczka Czas edycji: 2011-07-01 o 11:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() i też nie wiem w jaką "dojrzalszą fazę" wchodzi związek po zaręczynach ![]() mój związek był tak samo dojrzały przed zaręczynami jak i po ![]() ![]()
Edytowane przez Stysik Czas edycji: 2011-07-02 o 13:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Kurde, ja jestem wieczną narzeczoną... ; < zaręczyny były ponad rok temu, a jestem tak samo blisko ślubu jak byłam wtedy, czyli daleko
![]() ![]() I z całą pewnością mogę powiedzieć, że oprócz błyskotki na palcu sam fakt zaręczyn nic w moim związku nie zmienił, bo i bez zaręczyn wiedziałam, że to facet na całe życie, chciałam z nim je spędzić i on o tym wiedział, otoczenie traktowało nas powaznie i generalnie wszystkie te tutaj podane argumenty występowały przed magicznymi słowami "wyjdziesz za mnie?". I ja bym wolała się zaręczyć mając już na oku wizję ślubu, ale cóż zrobić, wtedy też była trochę inna sytuacja życiowa, która się następnie pokomplikowała... A teraz to ja juz żywcem nie wiem, kiedy do tego dojdzie. No, tak więc generalnie ja nie wiem, czemu ten "okres narzeczeństwa" jest tak gloryfikowany i taki "lepszy" od normalnego związku, ja tam różnicy nie widzę, no ale może to dlatego, że mi do wspaniałego związku pierścionek niepotrzebny ![]()
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Nie nie jesteś gotowa na te zaręczyny bo obcych ludzi o to pytasz. Po prostu. Byś była pewna, to byś nie pytała.
I tak zupełnie subiektywnie: zaręczyny= wybranie daty, początek przygotowań ślubnych (wcale nie krótkich bo u mnie np to są prawie 2 lata, bo potem terminów nie ma). Ktoś pyta: czy będziesz moją żoną, a nie: czy będziesz narzeczoną x czasu, bo fajnie pierścionkiem szpanować, a o ślubie to sie kiedyś tam pomyśli.
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() bo o tym, że chcę zostać jego żoną wie i bez pierścionka ![]() Cytat:
Ale sądzę, że Autorka jest tego świadoma, tylko jak widać wybrała złe miejsce na takie rozterki ![]() Kochasz go? Chcesz z nim spędzić całe życie? Złe i dobre chwile? Jeśli takie pytania nie przerażają, to według mnie znaczy to, że można powiedzieć Tak ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() poza tym facet, który ma 19 lat... nie wiem, może przez wiek mojego, ale dla mnie dziewiętnastolatek jeszcze za młody na zareczyny się wydaje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Racja. Patrząc na moich rówieśników, którzy mają po 19 lat a na mojego TŻ, który ma lat 22 widać wielką różnicę... Mimo, że to tylko 3 lata.
A z tą dojrzałością jest tak, że i owszem jako 26 latek ktoś może myśleć "jaki jak byłem głupi i niedojrzały, kiedy miałem 19 lat", ale tak samo myśli 30latek wspominając, jaki był mając te 26lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;27828196]Myślę, że jeśli ktoś zakłada wątek, żeby zapytać innych o opinię na temat swoich zaręczyn, to jest dla niego na te zaręczyny ZA WCZEŚNIE
![]() Dokładnie ![]() Ja się zaręczyłam po 3 miesiącach związku, ślub będzie mniej więcej rok później - więc wiem coś o wczesnych zaręczynach ![]() ![]() Nie dziw się, że z boku wygląda to na chęć zaszpanowania. Skoro pytasz obcych ludzi o swoje zaręczyny, to znaczy, że za bardzo przejmujesz się tym, co inni powiedzą - i wygląda jakbyś bardziej dla tych innych się zaręczała, a nie dla siebie. Zresztą sama to potwierdziłaś pisząc, że w narzeczeństwie wiele się zmienia pod względem traktowania związku przez otoczenie (że po zaręczynach będą go odbierać jako poważny; to dla Was ma być poważny, a nie dla innych - a czy taki jest, to chyba i bez zaręczyn wiecie ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 | |
Przyczajenie
|
Pewnego słonecznego dnia kobieta spotyka "mężczyznę".
- Ile masz lat? - pyta kobieta. - 23,5. - odpowiada m. - Yyy, przepraszam, ale nie rozmawiam z niedojrzałymi mężczyznami. The End ![]() Dojrzałość wynika z czegoś innego - na pewno nie jest to wiek. Wychowanie, doświadczenie życiowe, to w jaki sposób traktuje kobietę - swoją wybrankę, najlepiej świadczy o dojrzałości. Wyznaczanie granicy wieku jest dla mnie śmieszne. ![]() Pozdrawiam ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Autorka sama powinna wiedziec czy ma sie zaręczyc czy nie... a przede wszystkim powinna się zastanawoić dlaczego chce się zaręczyc. Powiem szczerze, że jak miałam 19 lat miałam chłopaka o którym myślałam że jest najwspanialszy, najcudowniejszy i, ze bedzie moim meżem - życie pokazało, ze był niedojrzałym gówniarzem. Teraz jestem zaręczona od 2 lat (mam 25 lat), we wrześniu się pobieramy. Będę żoną meżczyzny przy którym czuje się bezpiecznie, który mnie wspiera, jest odpowiedzialny, zarabia razem ze mną na nasze wspólne życie.Gdybym zaręczyła się w wieku 19 lat - popełniłabym największą głupotę swojego życia - ale może Twój przypadek jest inny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
Moje skromne zdanie jest takie: we wczesnym zaręczaniu się nie widzę nic złego, aczkolwiek ja osobiście nie chciałabym sie zaręczyć i być taka przez x lat narzeczoną bez planów na przyszłość. Za to znam osoby, które po roku znajomości się zaręczyły po to, by być 4 lata w narzeczenstwie. Ja i mój TŻ jesteśmy 2 lata i w krótce ponoć chce paść na kolana
![]() Wydaje mi się ale, że Ty jeszcze nie jesteś na to gotowa - bo nie pytałabyś się obcych Ci ludzi, czy "możesz się zaręczyć" tylk twój padł by na kolana i tyle - gdyby to była potrzeba serca, a tak, to wyglada mi - jak już wcześniej dziewczyny pisały na takie patrzenie na kuzunkę - bo skoro ona, to ja też, a tu nie w tym rzecz. Zastanó się czego właściwie Ci potrzeba, czego chcesz dla siebie, dla niego - dla WAS, a nie dla innych.
![]() |
![]() |
#84 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moim zdanie takie zaręczyny to bardziej "zabawa w narzeczeństwo" a nie poważne plany. To tylko moja opinia ![]() Zawsze się zastanawiałam jak to jest jak para jest ze sobą w narzeczeństwie kilka lat bez zobowiązań i np. narzeczony nie porusza faktu ślubu, to po co te zaręczyny i jak później poruszyć ten temat skoro zaręczyny już się odbyły? Ja rozumiem tak, że okres narzeczeński jest przygotowaniem do życia w małżeństwie, które niebawem ma nastąpić. A nie w stylu "pokażemy wszystkim, że nasz związek jest poważny"- bardzo szczeniackie podejście moim zdaniem.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.