![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: co Was najbardziej irytuje w ciąży ?
-śpij teraz, bo potem to się nie wyśpisz
![]() -dziecko to da wam popalić, będziecie spać na stojąco ![]() -(na początku ciąży, gdy mówiąc krótko rzygałam jak kot i leciałam przez ręce ![]() ![]() -dziecko to Ci zniszczy zęby, będą Ci lecieć, włosy też, pryszcze będziesz mieć ![]() -a po co Ci to dziecko? ![]() -niszczysz sobie życie ![]() -dziecko to jest na całe życie ![]() ![]() ![]() i milion innych pierdół, którymi zdążyłam się nadenerwować. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Serio? O kurcze, ja myslalam, ze na chwile... znaczaco wplywa to teraz na moje plany.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
mnie takze najbardziej wkurzało zeby się wsypać na zapas! niestety tak sie nie dało! i mnie jeszcze denerwowaly moje humory i zmiany nastroju nad ktorymi nie moglam zapanowac! i czesto pie.rdoła mnie wyprowadzala z rownowagi! ach te hormony!
bylo mi tez przykro ze mojego brzuszka nie moglam glaskac, bo calutka ciaze mialam baaardzo zagrozona!i ze ludzie chcieli go dotykac a ja musialam uprzedzic ich ruch bo nawet ja tego robic nie moglam ![]()
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-10-08 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
właśnie! A już najbardziej mnie wkurza jak stara, obca baba dotyka moje dziecko po dłoniach i policzkach. I to nie jest dotknięcie a wymacanie!! Może mam uprzedzenia ale zawsze myślę o tych zarazkach i do tego moje dziecko nie ciekawie reaguje na starsze pomarszczone babcie, bo się ich boi.
Pochodzę ze wsi i jak jadę w odwiedziny to dopiero jest macanie ![]() ![]() a słyszałyście o takim zabobonie że podobno starsze babcie macają niemowlaki żeby im trochę młodości zabrać ![]() Irytowało mnie w ciąży to, że moja rodzina wogóle się nie ucieszyła. Moja mama stwierdziła że pcham się do pieluch; że co to mój tż zapomniał o gumce??, że będe mieć bachora... masakra poprostu, ale staram się ją zrozumieć. Uważała że jestem za młoda(21 l ). Ostatnio tłumaczyłam mojej sis metody antykoncepcji (ma 15 lat więc czas najwyższy). Doszłyśmy do skuteczności prezerwatyw i jej tłumaczę że są skuteczne jeżeli prawidłowo użyte itd, i że jak pęknie to wtedy może byc dzidzi a ona mi odpaliła - to wam pękła?? ![]() Wogóle nie rozumieją że chcieliśmy dziecka. No ale teraz wszyscy kochaja Zuzę a babcia szaleje więc nie będe narzekać. Nie lubiłam też pytań w stylu"Kiedy rodzisz" W końcu dałam opis na gg "Termin 24 grudnia. Jeszcze nie rodze" i było trochę spokoju. Albo wciskanie mi przez koleżanki jakichś mebli, karuzelek, huśtawek itp po ich dzieciach już w 13 tygodniu kiedy ja nawet o tym nie myślałam. Gadanina najbliższych że się roztyję i już nie schudne i że mam obciąć włosy bo po narodzinach nie będe miała czasu ich umyć. Trucie o mojej nieodpowiedzialności i o tym że dziecko kosztuje. Aha no i teściowa była wręcz pewna że nie poradzę sobie w byciu matką; że nawet na spacer nie będę potrafiła wyjść bo ja się nadaje tylko do tego żeby leżeć i pachnieć: Czwarta doba po porodzie. Naciągnęłam sobie szwy wracając ze szpitala, robiąc mega krok w śniegu wsiadając do auta. Ledwo siedziałam a chodziłam tylko pochylona do przodu. I jej tekst "Przy dziecku to się trzeba ruszać moja droga!! Edytowane przez gwiazdeczka89 Czas edycji: 2011-10-09 o 01:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale sie usmialam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ale ja w sumie, zeby uniknac wlasnie jakiegos marudzenia ze strony rodziny, wrecz zabronilam odwiedzin przez pierwsze 2 tygodnie... w celu oswojenia sie i doprowadzenia nowego zycia do jakiegos porzadku ![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
chyba wszystko juz zostalo napisane
ogolnie to wszystko jest bardzo irytujace,a najbardziej mnie wkurza ze mowia to czesto osoby bardzo nam bliskie. o zabobonach to juz wogole nie chce mi sie gadac bo jest tego cala masa.z tych gorszych to durna kokarda czerwona przy wozku-jakby to mialo ratowac przed nie wiem czym,i tekst w stylu: "tfu,tfu(plucie) na psa urok"-ze niby co?cos w zeby wlazlo czy co?? ![]() najlepsza byla moja mama przed moim porodem:"to ja przyjade,bede kapac malego,przebierac i pokaze ci jak sie karmi bo przeciez ty nie wiesz wiec musze ci pokazac" - wybilam jej wszystko z glowy,wlacznie z przyjazdem do mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To moje otoczenie przeciwnie - jak napomknęłam o pakowaniu torby to pytali "po co już?". Cytat:
![]() Irytują nas podobne rzeczy, ale z tych niewymienionych: - pytanie "jak się czuję" i oczekiwanie, że powiem że super (bo jak tylko powiedziałam, że coś nie tak - męczą mnie mdłości/coś mnie boli/spać nie umiem itp. to zaraz zdziwienie, bo przecież skoro planowane to powinnam się cieszyć z każdej niedogodności)
![]() |
![]() |
#69 |
Matka na full etat
|
łeee to naruszenie prywatności, osobistej przestrzeni, trzeba było jej powiedzieć,ze sobie nie życzysz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Irytują mnie wszelkie hałasy rano. Nie mogę spać w nocy więc odsypiam rano. Rozumiem, jest dzień i można hałasowac do woli. Wszyscy dookoła już wiedzą - łącznie z listonoszem, że przed 12 nie ma mnie dla nikogo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
aaaa przypomniala mi sie jeszcze jedna akcja w ciazy ktora wyprowadzila mnie totalnie z rownowagii :/
bylam juz chyba w 6 czy 7 miesiacu, nawpierniczalam sie marchewek co niestety odbilo sie na moim zoladku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
Ja jak byłam w ciązy to najbardziej mnie wkurzało zachowanie innych -ZERO litości.Nikt nie ustąpi miejsca czy to w kościele czy w autobusie.Wygladam młodo i miałam mały brzuch ale co z tego .Żadnego szacunku.Nie pamietaja jak to jet ciężko i słabo w ciąży.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
A mnie najbardziej wkurzają opowieści z porodówki. Ile ja się już nasłuchałam jak to jest ciężko i jaki to będzie hardcore urodzić. Normalnie kobiety opowiadają mi najgorsze historie... jakoś żadna nie wspomni o tym jaki wspaniały efekt te cierpienia przyniosły i że o tym właśnie trzeba myśleć przed porodem.
Wkurzają mnie też rady wszystkich na około np. co powinnam jeść, albo jakie ubranka kupić a jakich nie... no masakra.. Sam stan ciąży zupełnie mi nie przeszkadza, jedynie zachowanie ludzi na około.
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, mówią, że skurcze bolą, że męczą. Ale jak zaczyna się sam poród to "rach ciach" i po wszystkim. Łatwo się mówi, ale w bólach można chodzić bardzo długo. Traumatyczne opisy porodówki rodem z horrorów też już słyszałam. Wiecie co zaczyna mnie irytować - moja płaczliwość ![]() Luuudzie! Ciągle! Na wszystkim! Ostatnio mówiłam coś o Królu Lwie, i nawet mówiąc o tej bajce głos mi drżał ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tam porod piekna sprawa ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
ja tez w pracy nie mam lekko,mam prace fizyczna i nie mam nic lzej niz inni az mi sie czasami plakac chce ze caly dzien musze pracowac zgieta w pol i nikogo nie interesuje,ze jestem wykonczona po pracy....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ---------- A to z racji ciąży się jakiś szacunek należy? Bez przesady. Z reszta,ja jesli potrzebowałam miejsca siedzącego to pytałam ,jesli nikt nie był tak domyslny,zeby to sam zaproponować.
![]() |
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
przeciez sa wytyczne w jakich warunkach ciezarna moze pracowac, a w jakich nie. Jesli pracodawca nie chce zagwarantowac odpowiednich warunkow pracy, to powinnas udac sie albo do ginekologa po zwolnienie, albo porozmawiac z lekarzem medycyny pracy o warunkach pracy i tyle
![]() |
![]() |
#81 | |
Rozeznanie
|
Oczywiście ja ciąży nie traktuję jak choroby.. ale muszę bardzo często jeździć zatłoczonymi pociągami i niestety jest to bardzo uciążliwe dla mnie, gdyż od ponad 2 tygodni miewam często zawroty głowy, często mi się słabo robi i pojawiają mi się mroczki w oczach. Ciąży po mnie nie widać, bo dopiero 13 tydzień, ale czasem naprawdę jak stoję dłuższy czas to czuję, że zaraz odlecę, więc oddycham głęboko i kucam jak tylko mogę (jeśli nie ma miejsca siedzącego). Strasznie mnie to irytuje, lekarz powiedział, że tak bywa w ciąży i muszę to przemęczyć. Ale czasem się boję, że zemdleję i się przewrócę. A przecież nikt mi nie ustąpi miejsca, a nawet jak bym poprosiła to by się popukali w czoło, przecież po mnie nic nie widać.
---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Piszecie o idiotycznych pytaniach typu czy ciąża była planowana.
Mam dwóch synów - 10 i 7 lat i teraz jestem w trzeciej, wymarzonej ciąży. Zamurowało mnie jak znajoma - mama koleżanki młodszego syna, widujemy się tyle co w szkole, albo na urodzinach i to dopiero od pół roku beszczelnie zapytała: a to planowane, czy wpadka? No co ją to k....na obchodzi ![]() I nie lubię jak mi obcy dotykają brzuch, ale to widzę, że większość tak ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A nie można po prostu poprosić? Ja już wiem że na domyślność ludzi nie ma co liczyć. Skoro Ci słabo albo nie masz siły stać to przecież możesz zapytać kogoś czy nie ustąpiłby Ci miejsca, bo źle się czujesz. I nie musisz wcale tłumaczyć że w ciąży jesteś. Ja tak kiedyś zrobiłam jeszcze na studiach, jak w autobusie źle się poczułam. Spytałam młodego chłopaka i bez słowa wstał ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Poprosić można, ale różnie z tym bywa. Dwa razy poprosiłam i niestety nie ustąpiono mi miejsca, miałam nieprzyjemności wręcz. Więc w zasadzie przestałam prosić i próbuję w inny sposób sobie radzić. Ogólnie mam trochę wrażenie, że ludzie myślą, że jak nie widać brzucha to kobiecie wcale nie jest ciężko, a przecież początki ciąży bywają też bardzo trudne. Na szczęście z każdym dniem poprawia mi się samopoczucie i już tak bardzo nie słabnę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
mnie jeszcze do tego wszystkiego denerwuja lekarze i ich podejscie do ciezarnej. W Niemczech nie jest latwo o L4... no chyba, ze juz jest stan krytyczny i ciaza bardzo zagrozona.
W kazdym razie w tej ciazy czulam sie przez pierwsze tygodnie fatalnie, bylo mi caly czas slabo, ledwie trzymalam sie resztakmi przytomnosci, calymi dniami krecilo mi sie w glowie i mialam mdlosci. Lekarzowi powiedzialam oczywiscie o dolegliwosciach, ba, nawet przepisal mi jakies tabletki przeciw mdlosciom, ktore akurat g***no pomogly. Stwierdzil przy tym, ze musze przez to przejsc. A na pytanie, czy wystawilby mi chorobowe, powiedzial, ze da mi 2 dni zwolnienia ![]() Kobiete przechodzaca zle 1 trymestr maja w d***, ale jednemu marudnemu z drugim, bo go paluszek boli, to potrafia dac 6 tygodni chorobowego ![]()
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
głaskanie brzucha, ocena jego wielkości itp jakoś mnie nie wkurzają... gorzej rady odnośnie tego co powinnam jeść, wciskanie mi przez teścia dodatkowych porcji jedzenia z tekstem "jedz bo zagłodzisz dziecko" i pytania w stylu "jak tam mały? kopie", "jak się czuje dzidziuś?"
![]() Joga przy depilacji też jest irytująca ![]() Zanim poznałam płeć dziecka irytowały mnie teksty teścia w stylu "musi być chłopak" albo "to na pewno chłopak"... kurcze to tak jakby dziewczynka mu nie odpowiadała bo już jedną wnuczkę ma... o tak... tego się boję najbardziej... szczególnie rad natrętnej teściowej bo te mamy jakoś zniosę ![]() ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
![]() U mnie babcia się spytała czy to wpadka... kurcze jak w małżeństwie z dwuletnim stażem dziecko może być wpadką ? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
- u lekarza gdzie wyraźnie jest powiedziane że kobiety w ciąży mają pierwszeństwo, czekałam jednak cierpliwie na swoją kolejkę, mimo tragicznego samopoczucia, no ale co mi tam. Mimo to usłyszałam, jak siedząca na wprost pani zaczęła komentować jak to kobiety ciężarne się wpychają do kolejek, zabierają innym miejsca i oczekują specjalnego traktowania, a przecież to nie choroba, oczywiście patrzyła przy tym na mnie. Dla jasności jeszcze raz podkreślę że cierpliwie czekałam na moją kolej. - w kościele pewna staruszka rozglądała się po kościele kogo by tu wpuścić na wolne miejsce obok siebie, kilkanaście razy spojrzała na mnie, wyraźnie zauważając mój stan i to że nie czuję się zbyt dobrze (mam bardzo duże problemy z krążeniem), szybko szukała gdzie indziej, w końcu zauważyła panią której chciała udostępnić miejsce, jednak tamta nie chciała skorzystać. Starsza panie spojrzała jeszcze na mnie, po czym odwróciła się i już dalej nie suzkała ![]() - śmieszy mnie kiedy u lekarza czasem jakaś dobra dusza chce mnie wpuścić przed sobą i wzrok reszty osób zabijający mnie i tą osobę, wolę sobie poczekać ![]() Kiedyś nie wzbudzałam takich emocji w ludziach ![]() ![]() Cytat:
![]() Też mnie to denerwuje, mówię wtedy że nie wiem, nic nie mówił ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Dark lady, na szczęście moi znajomi jeszcze nie wpadli aby pytać się "jak czuje się dziecko", tylko pytają o moje samopoczucie. Tylko najgorsze jest jak wieczorem jestem "online" i wtedy wszyscy hurtem zasypują tymi samymi pytaniami
![]()
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
No moi wpadli, a najgorsze to to że mąż też na to wpadł, czasem to się go pytam czy ja jakimś medium jestem czy co, bo skąd mam to niby wiedzieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciaza to nie choroba i moze nie wolno mi w pracy skakac po meblach (pracuje w hotelu ani uzywac zracych srodkow) ale na tym koniec. Nie jestem przesunieta do innej pracy ani nie mam jej mniej od reszty pracownikow. Poszlam z przeziebieniem do lekarza to mnie wysmial i kazal przeczekac. Jak powiedzialam ze jutro ide do pracy (nie lekkiej) to wzruszyl ramionami.Zero litosci |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.