![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Miłośniczki Francji i języka francuskiego
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Do tych co znają francuski: uczyłyście się w szkole czy na własną rękę? Czytacie książki w tym języku lub oglądacie filmy? Przy niemieckim uważam, że francuski jest o wiele trudniejszy, ale to może dlatego, że niemiecki znam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
ja się francuskiego zaczęłam uczyć na własną rękę, potem miałam 5 lat w szkole, ale gdyby nie nauka w domu z nauczycielem to bym chyba niewiele umiała ; p
![]() |
#64 |
Imperatorowa Undi I
|
ja zaczęłam od intensywnego kursu wakacyjnego w szkole językowej (wstydziłam się poprosić męża o pomoc
![]() Do Paryża to lepiej samolotem (koszt zależy od tego jak trafisz, można naprawdę tanio polecieć), autokaru nie polecam... Jak jechałam autobusem to wyszło mnie to prawie 400 zł ze zniżką (w jedną stronę). Ale ogólnie to teraz jeżdżę wyłącznie samochodem i nie wyobrażam sobie inaczej ![]()
![]() |
#65 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Cytat:
Poza tym, najlepiej ogladac francuska telewizje, nawet jakies glupkowate programy. Sluchac piosenek (dla tych ktorzy, nie mieszkaja we Francji) i probowac je sobie tlumaczyc. Tlumaczyc przez np. google translator i analizowac, ze to znaczy to itp. Mnie to pomoglo. Wiadomo, najwiecej nauczysz sie od obserwujac Francuza w jego naturalnym srodowisku do zerowania ![]() Duzo mi to pomoglo.
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Ja uczę się od ponad dwóch lat. I nic nie umiem
![]() Dlatego zaczynam się sama uczyc.
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie najbardziej w nauce pomaga kontakt z Francuzami
![]() ![]() ![]() Teraz jestem na VIII semestrze (jeden przeskoczyłam, a właściwie częściowo przeskoczyłam, bo trochę się jednak nauczyłam przez ten tydzień w Paryżu; kolejny zaliczyłam w miesiąc) i niestety wylądowałam w grupie, gdzie Francuz prowadzi tylko część zajęć, więc ciężko mi się przestawić ;P (mimo iż polska lektorka jest bardzo dobra) Poza tym większość grupy ma kiepską wymowę (bez francuskiego 'r' na VIII semestrze, no jakże to tak? ![]() http://varso-vie.net/ Spotkania są co tydzień, za każdym razem w innym miejscu, dobra okazja do zmierzenia się z językiem w naturalnym środowisku ![]() Zatem pytanie do Warszawianek (o ile jakieś tu są ![]() czy któraś miałaby ochotę wybrać się pojutrze na takie spotkanie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Imperatorowa Undi I
|
Ze względu na długość (chyba, że ktoś potrafi spać w autobusie, ja jechałam w nocy, ale nie zmrużyłam oka, więc strasznie się ciągnęło), do tego trafiłam na nie do końca fajne towarzystwo, także podróży nie wspominam dobrze
![]()
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj jak mnie to wkurza! Jak przekonuja cie, ze mowia po angielsku i okazuje sie, ze pierwsze dwa slowa sa po angielsku, a potem przechodza na francuski.....
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Rozśmieszyło mnie gdy w Wersalu strażnik próbował coś po angielsku wytłumaczyć parze turystów, wyglądało to mniej więcej tak: "you... you must... go... ehhhhh! do you speak French?!"
![]() Przypomina mi się też scena z "Midnight in Paris" i bodajże Gauguin (albo Degas?) mówiący po angielsku ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Ostatnio w Sephorze we Francji. Gosc zarzekal sie, zebym mowila po angielsku, nie po francusku.
I mowie, ze chce wode micelarna. A on, do makijazu? Mowie trzy razy, ze to do pielegnacji skory, nie do makijazu. A on do makijazu Yves Saint Laurent? Myslalam, ze go zabije..... Oczywiscie jedo angielski to bylo "Je ne comprends pas".....
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Co do komunikacji ang- fr, to niestety jest tak, jak mówicie- zaczynają parę słów po angielsku i magicznie przeistacza się to we francuski
![]() ![]() Mam do Was pytanie odnośnie nauki języka. Znacie jakieś sprawdzone programy? Głównie chodzi mi o mp3- które mogłabym sobie wsadzić na playera i uczyć się w mieście np. (lub wrzucić na kompa i słuchać gotując obiad)- tekst po polsku i odpowiednia wymowa po francusku. ..kurcze nie wiem, czy jasno się sprecyzowałam, bo niedawno wstałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
mozna sie przylaczyc?
mi sie kiedys marzyl wyjazd do Francji ale ... wyladowalam na wyspach ![]() zmienilo sie cos jednak i od prawie 3 lat jestem w zwiazku z Francuzem ( z tym ze rozmawiamy po ang. bo moj francuski jest na poziomie ,, trzeba zaczac od zera " ) Francja mi sie bardzo podoba . Jezdzimy tam na pare tygodni w roku do rodziny mojego tz-a . bylam 7 razy puki co w ciagu ostatnich 2 lat wybaczcie ale watek doczytam pozniej bo dopiero go znalazlam a do pracy trzeba zaraz isc milego dnia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ksiazka, naprawde merytoryczna, plyta z zadaniami i mozna zgrac na telefon dialogi z wymowa ito.
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A i tak P.S.- w podpisie mam linka do bloga, którego dziś założyłam- ogólnie tematyka świąteczna, ale na pierwszy rzut poszły zdjęcia z witryn świątecznych LaFayette z 2008 roku ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Och, wlasnie czytalam o Waszych ulubionych piosenkach. Pamietam, jak moj TZ tlumaczyl mi te piosenke
http://www.youtube.com/watch?v=hm7z_NCCZWk&ob=av2e I ta.... bardzo romantica ![]() http://www.youtube.com/watch?v=6qpvDY6PYx4 Ten jezyk francuski ma cos w sobie, nawet te MERDE!! Brzmi jakos tak uroczo ![]()
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
A ja uwielbiam to: http://www.youtube.com/watch?v=liG2cXiBs5k
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() yasmine swietnie blog sie zapowiada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Imperatorowa Undi I
|
Ja uwielbiam:
http://www.youtube.com/watch?v=R1sv6VLLLxs http://www.youtube.com/watch?v=zWdwg5njw7g i http://www.youtube.com/watch?v=kosJqxShHlw Kojarzą mi się z najfajniejszymi chwilami w Paryżu ![]()
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
No i moje
![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=HDbbP...eature=related Dorzuciłam na bloga krótki filmik z galerii ![]() ![]()
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
I oczywiscie musi byc ta!!! Piekne slowa. Warto zobaczyc i przetlumaczyc. Madra piosenka
![]() http://www.youtube.com/watch?v=d00o1_zUync&ob=av2n
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie kupiłam blondynkę na językach, pobieżnie przejrzałam, ale wydaje się być całkiem, całkiem.
Mam zamiar w końcu na poważnie wziąć się za naukę języka. Choruję to i mam chwilkę czasu. Przypomnieć sobie gramatykę, odmiany, no i słówka, słówka przede wszystkim. Co do słówek - Yasmine - zmień sobie w ostatniej notce to "bynajmniej ja" na "przynajmniej ja" ![]() ![]()
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
A nie ma za co
![]() Wlazłam tak wiesz, fajna czcionka ![]() ![]()
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o mnie, może nie jestem jakoś wielką wielbicielką Francji (bardziej Hiszpanii jeśli już), ale kiedyś chciałabym tam pojechać, pozwiedzać etc. Francuskiego uczę się dopiero od 2 miesięcy, ale ze względu na to, że w lo mam rozszerzony, idziemy szybko z materiałem, więc już trochę umiem
![]() ![]() ![]() Poza tym ubóstwiam francuskie filmy (Amelie, Gamines ![]() ![]() ![]()
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
Nie chce robic bezczelnej reklamy, ale jako ze to forum Francemaniaczek i wszelkich rzeczy z nia zwiazanych, to polecam Wam odwiedzenie na Wizazu forum o kosmetykach Yves Rocher, bo teraz na swieta wychodza zarabiste produkty i wcale niedrogie-ja wlasnie robie liste must have
![]() ![]() ![]() albo lepiej-zerknijcie na yves-rocher.de Edytowane przez 201703061208 Czas edycji: 2011-11-04 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Hej, mogę dołączyć?
![]() Uwielbiam Francję, francuskie filmy, muzykę... Język! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Bążur!
Mam pytanie związane z podróżą do Paryża...Mianowicie chodzi mi o shuttle service z lotniska Beauvais-Tille do Paryża.Wiem że jeździ 20 minut po przylocie samolotu i wiem że kosztuje 15Euro ALE po wyjściu z 2 terminala gdzie się idzie?gdzie kupić ten cholerny bilet?Jestem życiowo tak zdolna że przez te 20 minut jestem w stanie obejść całe lotnisko i przegapić przystanek,okienko z biletami itp.Czy może mi ktoś pomóc w tej materii?Raz już leciałam ale gospodarze po mnie przyjechali specjalnie,nie chcę więcej im problemu robić. Jakiś link do planu lotniska?Proszę proszę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
naprawde niemasz sie co przejmowac busy jezdza i sa przy samym wyjsciu z lotniska
i nigdy po 20 minutach nie odjezdzal zawsze zdazylismy wziasc torby , tz zapalic, kupic bilety, i postac jeszcze chwile a bilety sa albo po prawej stronie przy wyjsciu z lotniska ( budka) albo kiedys byly jeszcze w jednym punkcie ( zaraz za kontrola paszportow kolo toalet ) wiec znajdziesz spokojnie to nie jest duze lotnisko tylko na 100% nie jestem pewna czy to byl terminal 1 czy 2 ale bylo jeszcze cos w budowie i powiekszali lotnisko w kazdym razie uwazam ze znajdziesz busy na 100% bo zawsze maja je przy wyjsciu skad lecisz i czym? ah bilet mozesz kupic przez net i wydrukowac ulatwi ci to mniej stania w kolejkach zgubic sie nie zgubisz Edit\; juz sprawdzilam my zawsze latamy na T1 bo nie latamy z Polski ale widzialam filmik i widac busiki kolo wyjscia beda napewno kup bilet przez nea na bus , wydrukuj , unikniesz kolejki a busa znajdziejsz napewno Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2011-11-07 o 20:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:39.