Miłośniczki Francji i języka francuskiego - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-24, 19:48   #61
carmelle124
Raczkowanie

Dot.: Miłośniczki Francji i języka francuskiego

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
Do dziewczyn, ktore chcialyby nauczyc sie francuskiego a maja jakies obawy-naprawde nie bojcie sie, to nie jest o wiele trudniejszy jezyk od innych, a juz szczegolnie od polskiego wiec sek w tym zeby trafic tylko na dobrego nauczyciela, ktory wyjasni co i jak. Wymowa wprawdzie jest inna niz pisownia, ale juz po bardzo krotkim czasie-pare tygodni, kazdy pamieta jak co wymowic i w ogole nie trzeba sie nad tym rozwodzic. Mowi Wam to osoba bez talentu do jezykow, ktora w dwa lata nauczyla sie poprawnie pisac i mowic po francusku, w duzej mierze dzieki dobrej nauczycielce, i w zwiazku z tym zaczela studiowac romanistyke
Aaa i zobaczycie jakie bedziecie z siebie dumne i szczesliwe, jak juz opanujecie jezyk, nawet w nieduzym stopniu. To Wam wynagrodzi kazda godzine spedzona nad slownikiem
Masz całkowitą rację! Ja mam beznadziejną nauczycielkę. Nie potrafi wytłumaczyc niczego, a wymaga niewiadomo czego... Dlatego zaczynam się sama uczyc francuskiegoNie mam narazie czasu, ale jakoś muszę go wygospodarowac. Będzie trudno no ale - chciec to móc! Ale jeśli chodzi i wymowę to mogę powiedziec szczerze, że jestem z tego bardzo dobra. Z angielskiego i francuskiego idzie mi wymowa jak po maśle.
Stary 2011-10-24, 20:53   #62
Bukka
Przyczajenie

Do tych co znają francuski: uczyłyście się w szkole czy na własną rękę? Czytacie książki w tym języku lub oglądacie filmy? Przy niemieckim uważam, że francuski jest o wiele trudniejszy, ale to może dlatego, że niemiecki znam Co do podróży do Paryża: czym najlepiej tam się udać i jakie są mniej więcej tego koszty?
Bukka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-24, 20:59   #63
asioollka
Zakorzenienie

ja się francuskiego zaczęłam uczyć na własną rękę, potem miałam 5 lat w szkole, ale gdyby nie nauka w domu z nauczycielem to bym chyba niewiele umiała ; p

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

asioollka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-24, 21:00   #64
Undercia
Imperatorowa Undi I

ja zaczęłam od intensywnego kursu wakacyjnego w szkole językowej (wstydziłam się poprosić męża o pomoc ), a teraz już na własną rękę.

Do Paryża to lepiej samolotem (koszt zależy od tego jak trafisz, można naprawdę tanio polecieć), autokaru nie polecam... Jak jechałam autobusem to wyszło mnie to prawie 400 zł ze zniżką (w jedną stronę). Ale ogólnie to teraz jeżdżę wyłącznie samochodem i nie wyobrażam sobie inaczej

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Undercia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-24, 22:24   #65
miucciaable
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Undercia Pokaż wiadomość
ja zaczęłam od intensywnego kursu wakacyjnego w szkole językowej (wstydziłam się poprosić męża o pomoc ), a teraz już na własną rękę.

Do Paryża to lepiej samolotem (koszt zależy od tego jak trafisz, można naprawdę tanio polecieć), autokaru nie polecam... Jak jechałam autobusem to wyszło mnie to prawie 400 zł ze zniżką (w jedną stronę). Ale ogólnie to teraz jeżdżę wyłącznie samochodem i nie wyobrażam sobie inaczej
Undercia, mysle, ze cena zalezy (mysle o autokarach) od pory. Moj brat przyjezdza do mnie w polowie listopada, takze malo atrakcyjny wakacyjnie czas i placi za bilet w dwie strony nieco ponad 400 zl.

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Bukka Pokaż wiadomość
Do tych co znają francuski: uczyłyście się w szkole czy na własną rękę? Czytacie książki w tym języku lub oglądacie filmy? Przy niemieckim uważam, że francuski jest o wiele trudniejszy, ale to może dlatego, że niemiecki znam Co do podróży do Paryża: czym najlepiej tam się udać i jakie są mniej więcej tego koszty?
Nie moge pochwalic sie biegloscia we francuskim, ale z doswiadczenia widze, ze nauczyciel to podstawa. Mysle, ze to tak nawet mentalnie. Bo kazdy z nas bedzie sie lepiej uczyl przy nauczycielu, zeby sie zwyczajnie nie zblaznic.
Poza tym, najlepiej ogladac francuska telewizje, nawet jakies glupkowate programy.
Sluchac piosenek (dla tych ktorzy, nie mieszkaja we Francji) i probowac je sobie tlumaczyc. Tlumaczyc przez np. google translator i analizowac, ze to znaczy to itp. Mnie to pomoglo.

Wiadomo, najwiecej nauczysz sie od obserwujac Francuza w jego naturalnym srodowisku do zerowania Zartuje. Dobrze osluchac sie jak miedzy soba sobie gadaja.
Duzo mi to pomoglo.
Stary 2011-10-25, 16:56   #66
carmelle124
Raczkowanie

Ja uczę się od ponad dwóch lat. I nic nie umiem

Dlatego zaczynam się sama uczyc.
Stary 2011-10-25, 18:05   #67
cornflake girl
Raczkowanie

Zdecydowanie najbardziej w nauce pomaga kontakt z Francuzami W połowie V semestru nauki pojechałam na 3 dni do Strasbourga i największą frajdą była dla mnie możliwość porozumienia się po francusku w hotelu czy knajpach A oni naprawdę to doceniają! Pierwszego dnia w Paryżu poszłyśmy do knajpki na Montmartrze-kelner widząc, że ma do czynienia z obcokrajowcami, zapytał czy życzymy sobie menu po angielsku... jakże się ucieszył ("Bravo!"), gdy powiedziałyśmy, że może być po francusku Trochę mnie jednak denerwowało, gdy usilnie próbowali przejść na angielski-nie wiem czy chcieli się pochwalić umiejętnościami (najczęściej niestety marnymi ;P) czy ułatwić mi komunikację, ale ja twardo obstawałam przy francuskim ;P
Teraz jestem na VIII semestrze (jeden przeskoczyłam, a właściwie częściowo przeskoczyłam, bo trochę się jednak nauczyłam przez ten tydzień w Paryżu; kolejny zaliczyłam w miesiąc) i niestety wylądowałam w grupie, gdzie Francuz prowadzi tylko część zajęć, więc ciężko mi się przestawić ;P (mimo iż polska lektorka jest bardzo dobra) Poza tym większość grupy ma kiepską wymowę (bez francuskiego 'r' na VIII semestrze, no jakże to tak? ), postanowiłam więc zadziałać poza szkołą językową i znalazłam w Warszawie coś takiego:
http://varso-vie.net/
Spotkania są co tydzień, za każdym razem w innym miejscu, dobra okazja do zmierzenia się z językiem w naturalnym środowisku
Zatem pytanie do Warszawianek (o ile jakieś tu są ):
czy któraś miałaby ochotę wybrać się pojutrze na takie spotkanie?
cornflake girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-25, 20:14   #68
Bukka
Przyczajenie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Z tego wynika, że najlepiej chyba mieć indywidualne lekcje, tym bardziej jak się zaczyna. Wiadomo, najlepiej mieć kontakt z codziennym językiem, w jego "naturalnym" środowisku, ale nie zawsze jest to możliwe Undercia podróży autokarem nie polecasz ze względu na długość jazdy czy niemiłe doświadczenia? A może zrobimy zlot i wybierzemy się do Francji? Żartuję, ale mogłoby to być niezłym przeżyciem
Bukka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-25, 20:37   #69
Undercia
Imperatorowa Undi I

Ze względu na długość (chyba, że ktoś potrafi spać w autobusie, ja jechałam w nocy, ale nie zmrużyłam oka, więc strasznie się ciągnęło), do tego trafiłam na nie do końca fajne towarzystwo, także podróży nie wspominam dobrze

"In three words I can sum up everything I've learned about life: it goes on" - R.Frost
Stary 2011-10-25, 20:50   #70
miucciaable
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cornflake girl Pokaż wiadomość
Zdecydowanie najbardziej w nauce pomaga kontakt z Francuzami W połowie V semestru nauki pojechałam na 3 dni do Strasbourga i największą frajdą była dla mnie możliwość porozumienia się po francusku w hotelu czy knajpach A oni naprawdę to doceniają! Pierwszego dnia w Paryżu poszłyśmy do knajpki na Montmartrze-kelner widząc, że ma do czynienia z obcokrajowcami, zapytał czy życzymy sobie menu po angielsku... jakże się ucieszył ("Bravo!"), gdy powiedziałyśmy, że może być po francusku Trochę mnie jednak denerwowało, gdy usilnie próbowali przejść na angielski-nie wiem czy chcieli się pochwalić umiejętnościami (najczęściej niestety marnymi ;P) czy ułatwić mi komunikację, ale ja twardo obstawałam przy francuskim ;P
Teraz jestem na VIII semestrze (jeden przeskoczyłam, a właściwie częściowo przeskoczyłam, bo trochę się jednak nauczyłam przez ten tydzień w Paryżu; kolejny zaliczyłam w miesiąc) i niestety wylądowałam w grupie, gdzie Francuz prowadzi tylko część zajęć, więc ciężko mi się przestawić ;P (mimo iż polska lektorka jest bardzo dobra) Poza tym większość grupy ma kiepską wymowę (bez francuskiego 'r' na VIII semestrze, no jakże to tak? ), postanowiłam więc zadziałać poza szkołą językową i znalazłam w Warszawie coś takiego:
http://varso-vie.net/
Spotkania są co tydzień, za każdym razem w innym miejscu, dobra okazja do zmierzenia się z językiem w naturalnym środowisku
Zatem pytanie do Warszawianek (o ile jakieś tu są ):
czy któraś miałaby ochotę wybrać się pojutrze na takie spotkanie?

Oj jak mnie to wkurza! Jak przekonuja cie, ze mowia po angielsku i okazuje sie, ze pierwsze dwa slowa sa po angielsku, a potem przechodza na francuski.....
Stary 2011-10-25, 21:02   #71
cornflake girl
Raczkowanie

Rozśmieszyło mnie gdy w Wersalu strażnik próbował coś po angielsku wytłumaczyć parze turystów, wyglądało to mniej więcej tak: "you... you must... go... ehhhhh! do you speak French?!"
Przypomina mi się też scena z "Midnight in Paris" i bodajże Gauguin (albo Degas?) mówiący po angielsku ;P
Stary 2011-10-25, 21:20   #72
miucciaable
Raczkowanie

Ostatnio w Sephorze we Francji. Gosc zarzekal sie, zebym mowila po angielsku, nie po francusku.
I mowie, ze chce wode micelarna. A on, do makijazu? Mowie trzy razy, ze to do pielegnacji skory, nie do makijazu. A on do makijazu Yves Saint Laurent?
Myslalam, ze go zabije..... Oczywiscie jedo angielski to bylo "Je ne comprends pas".....
Stary 2011-10-26, 09:56   #73
Y a s m i n e
Rozeznanie

Co do komunikacji ang- fr, to niestety jest tak, jak mówicie- zaczynają parę słów po angielsku i magicznie przeistacza się to we francuski . Ale turystów i tak traktują z przymrużeniem oka, więc tragedii nie ma, zawsze na koniec jest miło i z uśmiechem .

Mam do Was pytanie odnośnie nauki języka. Znacie jakieś sprawdzone programy? Głównie chodzi mi o mp3- które mogłabym sobie wsadzić na playera i uczyć się w mieście np. (lub wrzucić na kompa i słuchać gotując obiad)- tekst po polsku i odpowiednia wymowa po francusku. ..kurcze nie wiem, czy jasno się sprecyzowałam, bo niedawno wstałam .
Y a s m i n e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 10:53   #74
irenkaaa
Zakorzenienie

mozna sie przylaczyc?
mi sie kiedys marzyl wyjazd do Francji ale ... wyladowalam na wyspach
zmienilo sie cos jednak i od prawie 3 lat jestem w zwiazku z Francuzem ( z tym ze rozmawiamy po ang. bo moj francuski jest na poziomie ,, trzeba zaczac od zera " )
Francja mi sie bardzo podoba . Jezdzimy tam na pare tygodni w roku do rodziny mojego tz-a . bylam 7 razy puki co w ciagu ostatnich 2 lat

wybaczcie ale watek doczytam pozniej bo dopiero go znalazlam a do pracy trzeba zaraz isc
milego dnia
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 11:47   #75
miucciaable
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Y a s m i n e Pokaż wiadomość
Co do komunikacji ang- fr, to niestety jest tak, jak mówicie- zaczynają parę słów po angielsku i magicznie przeistacza się to we francuski . Ale turystów i tak traktują z przymrużeniem oka, więc tragedii nie ma, zawsze na koniec jest miło i z uśmiechem .

Mam do Was pytanie odnośnie nauki języka. Znacie jakieś sprawdzone programy? Głównie chodzi mi o mp3- które mogłabym sobie wsadzić na playera i uczyć się w mieście np. (lub wrzucić na kompa i słuchać gotując obiad)- tekst po polsku i odpowiednia wymowa po francusku. ..kurcze nie wiem, czy jasno się sprecyzowałam, bo niedawno wstałam .
Ja kupilam przed rokiem program w Empiku "Francais? Pas de problem".
Ksiazka, naprawde merytoryczna, plyta z zadaniami i mozna zgrac na telefon dialogi z wymowa ito.
Stary 2011-10-26, 14:00   #76
Y a s m i n e
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez miucciaable Pokaż wiadomość
Ja kupilam przed rokiem program w Empiku "Francais? Pas de problem".
Ksiazka, naprawde merytoryczna, plyta z zadaniami i mozna zgrac na telefon dialogi z wymowa ito.
Ooo... Dobre. Ja kupiłam wiosną zestawik z książeczką z zadaniami, ale durna w pośpiechu zauważyłam, że to audio.. i co najwyżej mogę sobie wyłącznie na kompie odtworzyć .
A i tak P.S.- w podpisie mam linka do bloga, którego dziś założyłam- ogólnie tematyka świąteczna, ale na pierwszy rzut poszły zdjęcia z witryn świątecznych LaFayette z 2008 roku . Jakbyście chciały pooglądać
Stary 2011-10-26, 23:05   #77
miucciaable
Raczkowanie

Och, wlasnie czytalam o Waszych ulubionych piosenkach. Pamietam, jak moj TZ tlumaczyl mi te piosenke
http://www.youtube.com/watch?v=hm7z_NCCZWk&ob=av2e

I ta.... bardzo romantica
http://www.youtube.com/watch?v=6qpvDY6PYx4

Ten jezyk francuski ma cos w sobie, nawet te MERDE!! Brzmi jakos tak uroczo
Stary 2011-10-26, 23:11   #78
cornflake girl
Raczkowanie

A ja uwielbiam to: http://www.youtube.com/watch?v=liG2cXiBs5k
Stary 2011-10-27, 00:09   #79
irenkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miucciaable Pokaż wiadomość
Och, wlasnie czytalam o Waszych ulubionych piosenkach. Pamietam, jak moj TZ tlumaczyl mi te piosenke
http://www.youtube.com/watch?v=hm7z_NCCZWk&ob=av2e

I ta.... bardzo romantica
http://www.youtube.com/watch?v=6qpvDY6PYx4

Ten jezyk francuski ma cos w sobie, nawet te MERDE!! Brzmi jakos tak uroczo
dokladnie

yasmine swietnie blog sie zapowiada dzieki
Stary 2011-10-27, 16:00   #80
Undercia
Imperatorowa Undi I

Ja uwielbiam:
http://www.youtube.com/watch?v=R1sv6VLLLxs

http://www.youtube.com/watch?v=zWdwg5njw7g

i http://www.youtube.com/watch?v=kosJqxShHlw

Kojarzą mi się z najfajniejszymi chwilami w Paryżu

Stary 2011-10-27, 16:12   #81
Y a s m i n e
Rozeznanie

No i moje . Nie kojarzy mi się z chwilami w Paris, ale jak to słyszę- od razu widzę nocną panoramę miasta
http://www.youtube.com/watch?v=HDbbP...eature=related

Dorzuciłam na bloga krótki filmik z galerii . Rozbraja mnie za każdym razem- dodam, że głównymi obserwatorami byli dorośli i w każdym z osobna budziło się dziecko .
Stary 2011-10-28, 09:36   #82
miucciaable
Raczkowanie

I oczywiscie musi byc ta!!! Piekne slowa. Warto zobaczyc i przetlumaczyc. Madra piosenka
http://www.youtube.com/watch?v=d00o1_zUync&ob=av2n
Stary 2011-10-28, 12:11   #83
kaarooo
Zakorzenienie

Ja sobie kupiłam blondynkę na językach, pobieżnie przejrzałam, ale wydaje się być całkiem, całkiem.
Mam zamiar w końcu na poważnie wziąć się za naukę języka. Choruję to i mam chwilkę czasu. Przypomnieć sobie gramatykę, odmiany, no i słówka, słówka przede wszystkim.

Co do słówek - Yasmine - zmień sobie w ostatniej notce to "bynajmniej ja" na "przynajmniej ja" [Bo to wyszło, że ty wcale, w żadnym razie etc, a z kontekstu wynika coś całkiem innego]

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 14:09   #84
Y a s m i n e
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Ja sobie kupiłam blondynkę na językach, pobieżnie przejrzałam, ale wydaje się być całkiem, całkiem.
Mam zamiar w końcu na poważnie wziąć się za naukę języka. Choruję to i mam chwilkę czasu. Przypomnieć sobie gramatykę, odmiany, no i słówka, słówka przede wszystkim.

Co do słówek - Yasmine - zmień sobie w ostatniej notce to "bynajmniej ja" na "przynajmniej ja" [Bo to wyszło, że ty wcale, w żadnym razie etc, a z kontekstu wynika coś całkiem innego]
O matko . Chyba faktycznie niedowład miałam... Dzięki za wyłapanie!
Stary 2011-10-28, 14:18   #85
kaarooo
Zakorzenienie

A nie ma za co
Wlazłam tak wiesz, fajna czcionka tylko polskich znaków nie obsługuje

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 14:15   #86
Catalina7
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o mnie, może nie jestem jakoś wielką wielbicielką Francji (bardziej Hiszpanii jeśli już), ale kiedyś chciałabym tam pojechać, pozwiedzać etc. Francuskiego uczę się dopiero od 2 miesięcy, ale ze względu na to, że w lo mam rozszerzony, idziemy szybko z materiałem, więc już trochę umiem Czasami mam już go szczerze dość, głównie dlatego, że muszę uczyć się i pisowni, i wymowy, ale jeżeli zna się podstawowe zasady (np. oi czyta się jak ła itd.), to już nie jest tak strasznie trudno. Chciałabym kiedyś mówić tak płynnie po francusku jak moja nauczycielka Nie żałuję, że nie poszłam na niemiecki, tylko na francuski )
Poza tym ubóstwiam francuskie filmy (Amelie, Gamines )
Stary 2011-11-03, 14:08   #87
201703061208
Konto usunięte

Nie chce robic bezczelnej reklamy, ale jako ze to forum Francemaniaczek i wszelkich rzeczy z nia zwiazanych, to polecam Wam odwiedzenie na Wizazu forum o kosmetykach Yves Rocher, bo teraz na swieta wychodza zarabiste produkty i wcale niedrogie-ja wlasnie robie liste must haveod rana ja rozkminiam i postanowilam ze i Was poinformuje jak ktoras jeszcze nie zna marki, bo przypuszczam ze czesc milosniczek Francji to juz stale klientki
albo lepiej-zerknijcie na yves-rocher.de

Edytowane przez 201703061208
Czas edycji: 2011-11-04 o 20:08
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-03, 14:26   #88
Nealinne
Zakorzenienie

Hej, mogę dołączyć?

Uwielbiam Francję, francuskie filmy, muzykę... Język! Uczyłam się francuskiego ponad 8 lat, ostatnio złapałam się na tym, że dużo już zapomniałam, mam nadzieję, że ten wątek mnie zmotywuje, żeby wrócić do nauki...
Stary 2011-11-07, 20:17   #89
MsMary
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do MsMary Send a message via Skype™ to MsMary

Bążur!
Mam pytanie związane z podróżą do Paryża...Mianowicie chodzi mi o shuttle service z lotniska Beauvais-Tille do Paryża.Wiem że jeździ 20 minut po przylocie samolotu i wiem że kosztuje 15Euro ALE po wyjściu z 2 terminala gdzie się idzie?gdzie kupić ten cholerny bilet?Jestem życiowo tak zdolna że przez te 20 minut jestem w stanie obejść całe lotnisko i przegapić przystanek,okienko z biletami itp.Czy może mi ktoś pomóc w tej materii?Raz już leciałam ale gospodarze po mnie przyjechali specjalnie,nie chcę więcej im problemu robić.
Jakiś link do planu lotniska?Proszę proszę!
MsMary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 20:36   #90
irenkaaa
Zakorzenienie

naprawde niemasz sie co przejmowac busy jezdza i sa przy samym wyjsciu z lotniska
i nigdy po 20 minutach nie odjezdzal
zawsze zdazylismy wziasc torby , tz zapalic, kupic bilety, i postac jeszcze chwile
a bilety sa albo po prawej stronie przy wyjsciu z lotniska ( budka) albo kiedys byly jeszcze w jednym punkcie ( zaraz za kontrola paszportow kolo toalet ) wiec znajdziesz spokojnie
to nie jest duze lotnisko

tylko na 100% nie jestem pewna czy to byl terminal 1 czy 2 ale bylo jeszcze cos w budowie i powiekszali lotnisko
w kazdym razie uwazam ze znajdziesz busy na 100% bo zawsze maja je przy wyjsciu
skad lecisz i czym?
ah bilet mozesz kupic przez net i wydrukowac
ulatwi ci to
mniej stania w kolejkach
zgubic sie nie zgubisz

Edit\; juz sprawdzilam
my zawsze latamy na T1 bo nie latamy z Polski ale widzialam filmik i widac busiki kolo wyjscia beda napewno
kup bilet przez nea na bus , wydrukuj , unikniesz kolejki a busa znajdziejsz napewno

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2011-11-07 o 20:59
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości