![]() |
#61 |
BAN stały
|
Dot.: Za co Waszym zdaniem mężczyźni powinni podziękować feministkom?
Po pierwsze primo, jak zresztą już tu zauważono, feminizm nie służył i nie służy temu, ale męzczyznom przynosić korzyści, tylko wyrównywać możliwości ludzi ograniczane sztucznym podziałem jakim jest/był podział na płeć, więc dla mnie osobiście ten wątek kojarzy się z pytaniem - np. - kierowcy autobusu ''co zyskał z tego, że inni też mogą prowadzić auta?''.
![]() Po 2 primo, co faceci zyskali, i co też już zostało powiedziane, paradoksalnie niezależność finansową, bo nie muszą się martwić w pojedynkę kwestiami utrzymania dzieci, partnera i siebie oczywiście, dalej, nie muszą żenić się z kobietą chcąc pouprawiać sobie seks (ani korzystać z tzw. lunaparów ;-), np.) i po trzecie , wyszło również i w ten sposób, że mają możliwość zatrudniania pracownika nierzadko nie gorszego lub wprost lepszego niż mężczyzna, za to za mniejsze wynagrodzenie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z resztą już nie. Nie wszystko jest czarne albo białe. Chłop do kielni, baba do patelni? Istnieją kobiety, które pralki załączyć nie potrafią, ale za to studiują budowlankę, czy znają się świetnie na samochodach. Takich jest mniejszość, ale są. I nie lubię takiego gadania, że coś jest dla kobiet, a coś dla facetów, bo to samoograniczanie się. Jak ktoś bardzo chcę się czegoś nauczyć, to płeć jest nieistotna.
Jestem tu od 2009r. ![]() Edytowane przez klaustynka Czas edycji: 2011-12-09 o 22:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() Mów za siebie. Ja od tego nie jestem.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tolerancja jak równouprawnienie działa w jedną i drugą stronę. A kto powiedział że kobiety nie naprawiają aut, że Ty akurat się na tym nie znasz no to nie pójdziesz mu grzebać pod maską, ale już inna kobieta jak najbardziej ![]() Nie wspomnę o tym, że uważam że kobiety, które namiętnie krytykują feministki same strzelają sobie jakby w piętę, poglądy się zmieniają może kiedyś kobieta która na razie chce tylko wychowywać dzieci będzie chciała pójść do pracy i dostawać za nią takie samo wynagrodzenie jak za taką samą pracę otrzyma mężczyzna-a o to właśnie między innymi walczą feministki. Problemy wynikają z tego, że feminizm jest często uważany za jakieś takie bardzo negatywne określenie, wydaje mi się że prawdziwe(lub może nie maksymalnie radykalne) feministki nie pragną zagłady mężczyzn i wciśnięcia ich na siłę do domu, a jedynie nie tworzenia żadnych podziałów ze względu na płeć, równego traktowania jednej i drugiej strony. I zgadzam się ze stwierdzeniem że feministki czy też kiedyś sufrażystki nie robiły tego co robiły dla przyjemności facetów bo zasadniczo oni już mieli przyjemnie we wszystkich kwestiach. Mniej przyjemnie miały kobiety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Szczerze czekałam na lincz, dziewczyny wyluzujecie! I uwierzcie nie jestem kurą domową, jestem spełnioną kobietą po studiach, pracującą ![]() Każdy ma inny wyznacznik szczęścia, było już o tym pisane. Edytowane przez sweil Czas edycji: 2011-12-09 o 22:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdybym ja napisała: uważam że kobieta musi iść do pracy, nie może wychowywać dzieci całe życie, prać, sprzątać, gotować bo to głupie a ona jest wtedy zwykłą kurą domową i już.Tak musi być. Zgodziłabyś się ze mną? a linczu tu nie widzę, luźno sobie dyskutujemy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak się nie znasz na naprawie samochodów - to faktycznie się za to nie bierz. Zostaw to innym kobietom i mężczyznom |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Z całym szacunkiem dziewczyny, ja się wyłączam z tej dyskusji, bo mnie zakraczecie, macie większość
![]() Ja swoje, Wy swoje - to nie ma sensu, ale szanuje zdanie każdej z osobna! Edytowane przez sweil Czas edycji: 2011-12-09 o 23:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
jestę wieszczę
|
kraaa kraaa
![]() Spokojnie. Skoro masz swoją wytyczoną rolę w związku, to się jej trzymam. Ja mam w życiu inną i też się tego trzymam ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Jakbyś była pewna tego co napisałaś i nasz większość by Cię nie przekrzyczała. Widocznie trochę pomyślałaś nad tym co napisałaś, ot co.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Swoją drogą, jakbyś tak mniej musiała prać np., a więcej czasu spędziła na główkowaniu to może by Cie oświeciło, że do prania czy sprzątania są potrzebne głównie ręce a nie pochwa. :P ![]() ---------- Dopisano o 01:59 ---------- Poprzedni post napisano o 01:40 ---------- w ogóle to jesli chodzi o moje zdanie to ogromne brawa dla facetów, którym (moim zdaniem, którym) udało się znakomicie sprowadzić wizję feministki do ''pyskatej agresywnej baby z wąsem'', której nie ma za bardzo kto przelecieć więc szaleje na innym polu ![]() ![]() A moim osobistym zdaniem drogie panie, to gdyby nie feministki, to byście własnie np. rolady peklowały przed nadchodzacymi świętami, i na wizazu to sobie mogły popisac, jakby tak pan mąż pozwolił dotykać kompiutra, nie mowiąc o tym, że tatusiowie by wam szukali/znajdowali męzów ledwo po wejściu w wiek rozpłodowy. 'Ha ha'. ![]() ---------- Dopisano o 02:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:59 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-12-10 o 00:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
stary jednooki dachowiec
|
Feminizm nie był skierowany na zaspokajanie męskich potrzeb. To, czy na skutek działań feministek sytuacja panów w jakimkolwiek stopniu się pogorszyła, polepszyła czy pozostała niezmieniona, jest zupełnie drugorzędną kwestią. Dla mnie ważne jest, że KOBIETY przestały być skazane na podążanie odgórnie wybraną drogą, zyskały możliwość decydowania o sobie w znacznym stopniu, edukacji i - najważniejsze - niezależność finansową, dzięki której kobieta nie musi wisieć na ramieniu męża (jakiegokolwiek, byle był), aby utrzymać dom i zapewnić sobie minimum socjalne.
Mężczyźni, paradoksalnie, zyskali możliwość podzielenia się kosztami życia z wybranką, zamiast poddawania się presji bycia jedynym żywicielem rodziny. A jeśli za tym idzie konieczność podzielenia się władzą i traktowania kobiety jak partnerki? Cóż. Widzisz, ja Ciebie odbieram jako kogoś, kto wrzuca kobiety do jednego worka (bezbronne, słodkie istotki, potrzebujące silnego ramienia i kogoś mądrego, kto nimi pokieruje) i twierdzi, że podstawowe potrzeby każdej z nas to poczucie bezpieczeństwa i stabilizacja, a to przecież zapewni mądry pater familias. Tylko, że to wnioskowanie jest oparte na piekielnie wąskich fundamentach. Zwłaszcza dorozumianej płochości i nieumiejętności podejmowania samodzielnych - racjonalnych i przemyślanych - decyzji przez kobiety oraz automatycznym przypisaniu przeciwnych przymiotów mężczyznom, też jako ogółowi. Dlatego ta uproszczona, polukrowana wersja życia, którą wg mnie lansujesz, nie wywołuje entuzjazmu. Zwłaszcza wśród kobiet podejmujących śmiałe, ambitne decyzje i potrafiących pokierować swoim życiem tak samo dobrze, jak mądry mężczyzna.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Kobieta jest od sprzątania... Ta, no przecież kobieta to wielofunkcyjny odkurzacz, wsyśnie wszystko co stanie na jej drodze... Od paprochów, po penisa.
Aż żal czytać, że są jeszcze kobiety, które mają takie poglądy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
BAN stały
|
Większość mężczyzn, za nic nie dziękuje feministkom. Raczej myślą - co jelj głupiego do głowy te media nawrzucały, że już nie chce prasować mojej koszuli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
To, że siedzimy tu na tym forum i możemy odpisać, to zasługa feministek.. bo raczej nie facetów, którzy całe wieki pokazywali kobietom, gdzie jest ich miejsce- i nie byly to "pierdoły" takie jak rozrywki, tylko gotowanie pranie sprzątanie i opieka nad szóstką dzieci(fakt, że na ilość potomstwa mamy wpływ, to też feministki, w latach 60. idąc do ginekologa po antykoncepcję-owszem, istniała, spirala i pigułka- należało udowodnic, ze jest się mężatką). To że(podejrzewam) każda z nas ma za sobą jakiś szczebel edukacji,i nie musiala pytać swojego pana i władcy czy moze się kształcić.. oraz fakt, że mamy wstęp na wyższe uczelnie, to też zasługa feministek, bo raczej nie panów, ktorzy przez wieki próbowali kobiety stamtąd wykurzyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
ma zielone pojęcie
|
Zawsze jakiś podział jest, bo nigdy dwie osoby w związku nie wykonują dokładnie tej samej pracy. Ale w partnerskich ziązkach dzielenie się obowiązkami przebiega na zasadzie „ty umiesz zrobić to, a ja umiem zrobić tamto, więc ja się wezmę za tamto, a ty za to”, a nie na zasadzie „ty jesteś kobietą, więc musisz robić to, a ja jestem mężczyzną, więc muszę robić tamto”
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są przeciez też związki, gdzie facet ma ogromny talent kulinarny, ona mniej i to on częściej sprząta. Nie cierpię takiego generalizowania. Brr. Na pewno są faceci, którzy są niepocieszeni, że kobiety już nie są tak uległe i nie zrobią wszystkiego za nich. Tacy pewnie siedzą z mamusią, jeżeli mamusia wszystko za nich zrobi ![]() Ale są też tacy, którzy umieją sami wokół siebie zrobić ![]() aby zobaczyć kiepskie traktowanie kobiet polecam "Komedię małżeńską". To niby komedia, ale świetnie pokazane jak kobieta najpierw źle traktowana, buntuje się ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-12-10 o 17:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
A tam jesteś pewna, nie masz żadnych argumentów więc uciekasz
![]() Ja tam się zgadzam, może i jesteś od sprzątania i gotowania, ty sama znasz siebie najlepiej ![]()
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:57.