|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Która herbatka lepsza: zielona czy czerwona?
No i kupiłam soie czerwoną herbatkę. chciałabym zrzucić chociaż te 2 kilo, zawsze lżej nie?? Kupiłam ją w zielarskim bo herbaciarni u mnie nie ma niestety. Tylkonie dokonca wiem jak ja parzyć itp. Pisałyście ale o takiej sypanej. Moja jest w kształcie kostki, każda kostka osobno pakowana. Pani w sklepie mówiła że zalewa się ją litrem wody, ale co dalej?? Ile czasu mam ją parzyć, czy jak sie zaparzy to mam oddzielić fusy tak jak wspominałyście, i kiedy mam ją pić, przed czy po jedzeniu?? Byłabym wam bardzo wdzięczna gdybyście zechciały odpowiedzieć mi na moje pytania. Pozdrawiam
|
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
a ja szukam bialej herbaty,czy ktos moze slyszal o takiej?
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
A jacha, że słyszał
![]() To jest taka sama herbata jak zielona (=niefermentowana) zbierana tylko z najmłodszych pędów (listki znaczy się) i do tego jest to jakiś speszal gatunek (chyba - ale tu już nie jestem na 100% pewna). Kolor naparu jest taki jak przy zielonej (czyli słomkowo-zielonkawy), a napój jest bardzo łagodny. Właściwości te same co u zielonej (ogólnie)PZDR Natalia
|
#64 |
|
Rozeznanie
|
Tyle znalazłam
HERBATA BIAŁA Odrębnym rodzajem herbaty jest herbata biała. Uzyskuje się ją wyłącznie z pąków liściowych. Jej ojczyzną i niemal jedynym od czasów dynastii Song (X-XIII w.) producentem są plantacje w chińskiej prowincji Fu-Tien. Produkcja jest limitowana, gdyż odbywa się według rygorystycznie przestrzeganej, tradycyjnej metody. Więdnięcie i schnięcie herbaty jest w tym procesie w pełni naturalne (bez użycia np. cieplejszego powietrza). Wpływa to na nieco inny wygląd i bukiet tej herbaty. Napar jest wyraźnie jaśniejszy niż herbat zielonych. Zawiera też najwięcej teiny ze wszystkich odmian, co sprawia, że ma bardzo silne właściwości orzeźwiające i pobudzające. Jej niewielkie domieszki wyraźnie poprawiają smak i bukiet herbat czarnych. Znane są trzy główne odmiany herbaty białej: Yin Zhen - Proces produkcji trwa jedynie dwa dni w roku i wybierane są do niego tylko najmłodsze i najzdrowsze pąki. Liście tej herbaty podobne są do igiełek pokrytych srebrnymi punktami. Dają klarowny, blado-mandarynkowy napar o subtelnym i świeżym aromacie pąków. Pai Mu Tan - Herbata ta produkowana jest na plantacji Fuding. Starannie wybrane listki koloru oliwkowego zmieszane są w odpowiednich proporcjach z "igiełkami" takimi, jak Yin Zhen. Napar jest krystaliczny, o kwiatowym, subtelnym i łagodnym bukiecie. Lin Yun White Downy - jest jedyną białą herbatą produkowaną poza prowincją Fu-Tien (w Guang Xi). Jest ostrzejsza w smaku od pozostałych dwóch, bardziej podobna do herbaty zielonej. Długie liście są koloru szarawo srebrnego i pokrywa je delikatny biały meszek. Działa bardzo orzeźwiająco. źródło http://herbatki.webpark.pl/strony/rodzaje.html
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
heh .. to już wiem czemu moja BIAŁA była bardziej ZIELONA
PZDR Natalia
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje pieknie za wyczerpujaca wiadomosc,jutro wybiore sie w poszukiwaniu tego specyfiku ponownie,tym razem podam kilka nazw,byc moze tym razem sprzedawcy nie beda mieli takiej zdziwionej miny.
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie zielona!
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
Piłam przez 6 miesięcy czerwona herbatke Pu-Erh efekt był mały, aczkolwiek był. Potem przestałam bo pojawiły się problemy z sercem właśnie przez nią (diagnoa lekarska), obecnie piję herbatkę zieloną. Może nie powala smakiem ale za to wyczytalałam, że po jej wypiciu spalamy 3x więcje kalorii. Poszperajcie w necie jest duzo info na ten temat. A swoja drogą uzywacie jakichs kremow na cellulit albo wyszczuplajaych?
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
A ja grzecznie po prawie każdym posiłku piję herbatkę czerwoną. Podobno przyspiesza przemianę materii, a na tym w sumie zależy mi najbardziej. Dodatkowo ćwiczę, więc trudno będzie mi powiedzieć, czy fakt że zaczynam gubić centymetry jest związany z herbatą
Ale na pewno jej picie mi nie zaszkodzi (szczęśliwie z sercem nigdy nie miałam kłopotów), a skoro może pomóc, to czemu nie
|
|
|
|
#70 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja ostatnio sie opuściłam w piciu herbaty i zielonej i czerwonej.Piję jedynie wodę mineralną.Nie chce mi sie po prostu zaparzać tych herbat,za dużo zachodu.Wole nalać do kubka wodę i co kilkanaście minut wypić po kilka łyków.Ale chyba zrobię sobie teraz właśnie czerwonej.Już sie przyzwyczaiłam do jej smaku,a teraz mam taką o zapachu cytrynowym.Jest naprawdę bardzo dobra.A o białej zapomniałam.No tak za dużo mam tych herbat(jeszcze zielona w saszetkach i owocowa oraz relaksująca)-nie wiem kiedy jaką pić.
|
|
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
A dla mnie i czerwona i zielona jest pyszna
a na odchudzanie polecam jednak cwiczenia biała herbata jest z bio-activ nazywa sie Pandino(czy jakos tak)
|
|
|
|
#72 |
|
Wtajemniczenie
|
Ta z bioactive ślicznie pachnie i jest bardzo dobra,a do tego biała herbata jest taka zdrowa!!!Muszę się w końcu przekonać i pic ją codziennie,podobnie jak inne herbatki(zielona i czerwona),tylko obawiam się,że będę za duzo pic(wyjdzie mi cos koło 3,5 litra).Ale teraz są upały to można.
|
|
|
|
#73 |
|
Raczkowanie
|
ja od lat pije zieloną herbatę.....uwielbiam ja.....natomiast...to czarna mi własnie śmierdzi i nie smakuje.....odkąd ją piję koleżanki zaczeł mi zazdroscić śwerzeg wyglądu< dodam że nie palę.,..więc jest większy efekt>..i same pić..czerwoną herbratę piję sporadycznie....więc nie moge nic powiedzć jej działanu.....ale wiadomo...największ efekt uzyska sie ćwicząc do tego wszyskiego....
zdecydownie nie polecam tzw expresówek...najlepsze są herbat liściaste....i to w dodatku te kupowane na wage w sklepach z herbatą bądź zielarskich ...tam można znaleźć różne kombinacje....różne smaki....z czerwonych polecam....pu-erh fantasia.....ma zupełni inny smak i zapach...ale dawno jej ne widziałam .....nie wiem czy jeszcze ją sprowadzają
|
|
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
a jakie znacie dobre herbaty białe oprócz Pandino z Bioactive? możecie cos polecić?
|
|
|
|
#75 |
|
Wtajemniczenie
|
W sklepie z herbatami na wagę widziałam czystą biała,a poza tym nie spotkałam się z białą innej firmy niz Bioactive.Naprawdę godna polecenia jest herbata tej firmy,ma zapach porzeczki.
|
|
|
|
#76 |
|
Raczkowanie
|
a ja mimo wszysko...stawiam na sklepy z herbatą...zazwyczaj są tam ludzie którzy się na tm znają...i doradzą odpowiednią herbate...czy kawe...no i jest oooogromy wybór....i na prawde dobre gaunkowo herbat...a nie sorki za słówko...shity ...masówki...
|
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
ja znalazłam takie coś o zielonej herbatce
http://sklep.fbb.pl/thermo_speed_ostre_spalanie_art_44 |
|
|
|
#78 |
|
Zadomowienie
|
Biał herbata jest też na wagę ale jest droga- to arystokratka wśród herbat
|
|
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
jeśli chodzi o te herbatki to piję obie w zależności od tego która akurat jest w domu
![]() od czasu gdy zaczęłam je pić nie smakuje mi zwykła herbata. bardziej smakuje mi czerwona, gdy zaczęłam ją pić miała zapach ziemi(przynajmniej tak mi się wydawało). teraz bej jej zapachu i smaku nie mogę żyć. aktualnie staram się odstawić kawę i zastępuję ją zieloną. ma na mnie działanie pobudzające. nie mogę jej pić wieczorem bo mam później problemy z zaśnięciem. |
|
|
|
#80 |
|
Zadomowienie
|
Herbata to podobno też narkotyk
i chyba jest w tym jakaś prawda bo uzależniamy się od niej
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chcesz schudnąć polecam czerwoną pu-erh firmy BIO-ACTIVE. Smak nie wszystkim może przypaść do gustu, za to efekty - widoczne. Czuje się po niej lekko, przyspiesza przemianę materii [delikatnie, żadnych biegunek!] a więc ułatwia też odchudzania.
Od niedawna piję herbatkę La Karnita tej samej firmy. Smak - pyszna! Podobno łączy w sobie zalety herbaty czerwonej i innych. Jak zauważę efekty, to dam znać Jak na razie czuję się po niej tak dobrze jak po Pu-erh a więc polecam!I naprawdę - są bardzo bardzo bardzo zdrowe! |
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
Ja piję obie herbatki
Piję ich duuużo dziennie !! Czerwona zwykła pu-erh w ogóle mi nie smakowała ale teraz mam czerwoną z aromatem cytrynowym.. jest PRZEPYSZNA Piję je na zmianę Odkąd zaczęłam pić tę czerwoną - jakiś tydzień temu- zauważyłam poprawę przemiany materii !!! Bardzo bardzo polecam !!!! OBIE ![]() |
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Coś w tym jest, też od tygodnia piję czerwoną herbatkę i zauważyłam, że organizm mi jakoś lepiej funkcjonuje
Żadnych idiotycznych problemów żołądkowych, wzdęć czy innych świństw. A że staram się też regularnie ćwiczyć, to wręcz czuję, że jelita mi lepiej funkcjonują. Wcześniej różnie bywało, chyba byłam trochę rozregulowana, a teraz jest coraz lepiej Szczególnie, że posiłki też staram się jadać o stałych porach, a to ponoć pomaga
|
|
|
|
#84 |
|
Przyczajenie
|
Ja bardzo lubię zieloną herbatę, ale piję jedynie liściastą. Natomiast co do czerwonej, podobnie jak Eddytek, słyszałam o jej skutakch ubocznych. Chodziło m.in. o serce i nerki. Czy to może przesadzone opinie
?
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś już drugi tydzień, jak piję czerwoną herbatę i chyba niestety zaczynam odczuwać te negatywne skutki. Może po prostu piłam tego za dużo w ciągu dnia? Jakoś dziwnie się czuję, ale mam nadzieję, że to nic groźnego i mi szybko przejdzie.
Wiecie może ile filiżanek dziennie czerwonej herbaty można pić bez obaw o stan serduszka? |
|
|
|
#86 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie co do ilości, to nie mam informacji w jakiej ilości czerwona herabata (podobno) jest szkodliwa, ale myślę, że jedna filiżanka dziennie jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ja pijam 3 filiżanki dziennie
|
|
|
|
#88 |
|
Zadomowienie
|
Najlepsza, jak wiadomo, jest każda, byle była z rumem
W warunkach górskich może być ze spirytusem.
|
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że zdania są podzielone
I najlepiej pić i czerwoną i zieloną Ale mam znowu pytanko Ile razy można zalewać te same "fusy" ?
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Ja piję od jakiegoś czasu zieloną-orginalną przywiezioną z Chin
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.

Ale na pewno jej picie mi nie zaszkodzi (szczęśliwie z sercem nigdy nie miałam kłopotów), a skoro może pomóc, to czemu nie
biała herbata jest z bio-activ nazywa sie Pandino(czy jakos tak)

.....nie wiem czy jeszcze ją sprowadzają

?