![]() |
#61 |
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Matura to bzdura, studia to...?
Ludzie nie widzą się w zawodówce, bo dla dużej częsci to "obciach
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Pewnie, ze czasami kurs bylby lepszy niż studia, ale powiedz to pracodawcom.
![]() Na studiach jednak ludzie się dzielą na rozne zawodowy i odlamy, moge probowac w zawodach, gdzie po skonczeniu liceum nie mozna aplikować. Także jak mowie, najpierw reforma. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2012-02-07 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
na przekór do celu
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;32127658]Na dzien dzisiejszy konczac lo nie opłaca sie nie studiować.[/QUOTE]
to jest racja. dlatego do LO nie powinni iść niezdecydowani myśląc że to takie przedłużenie gimnazjum i czas na namysły, bo później najczęściej kierunek wybierany jest pod przedmioty zdawane na maturze, a te z kolei warunkowane są przez prowadzących je miłych/niemiłych nauczycieli lub przez wybór profilu klasy, świadomy czy nieświadomy... ale znowu w wieku 15/16 lat trzeba wiedzieć czego się od życia chce - to też jest trudne, tak więc jak ktoś wyżej napisał, błędne koło...
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-02-07 o 11:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Ojesu, to nie studenci są winni a system.
I to jest chyba jasne jak słońce. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Dlatego moim zdaniem szkoda, że z liceami profilowanymi nie weszło - poszły do nich najgorsze osoby (nie mowie ze wszyscy, ale sporo...)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
zgadzam się... to taki twór, gorszy od liceum ogólnokształcącego, który nie daje takiego przygotowania jak technikum no i niestety patrząc na to faktycznie niewypał
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
matematyka nauczycielska a "techniczna" to tak naprawdę dwie różne matmy - jedynym czynnikiem wspólnym sa cyfry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
maszyna, nie człowiek
|
Na pierwszym roku? No tak, zapomniałam, przecież teoria różni się diametralnie, sa dwie różne analizy matematyczne, algebry, logiki, nie ma co porównywać. Jeszcze gdybym miała na myśli jakieś przedmioty typu programowanie nieliniowe to rozumiałabym Twój tok rozumowania, ale mam na myśli całkowite podstawy z pierwszego roku, a na pierwszym semestrze na AGH są dwa egzaminy, z logiki i z analizy, przy czym z analizy materiał obejmuje ciągi, szeregi, pochodne i wstęp do całek. Bardzo trudne, techniczne i niespotykane zapewne, skoro te elementy analizy mają nawet na finansach na Uniwersytecie Ekonomicznym (chyba tylko ze wstępu do całek zrezygnowano, ale nie jestem pewna jak w ciągu 5 lat zmienił się materiał). Nie wiem kogo uraziłam ale w liceum miałam styczność ze studentkami matematyki z UP i praktyki skończyły się niezbyt miło, bo poległy na pokazaniu łączności i przemienności działań oraz nie umiały pokazać dowodu nwp na niewymierność liczby pi bodajże, w końcu pokazał go nasz kolega z klasy. Materiał z analizy i logiki naprawdę - szczególnie na pierwszym semestrze na tych uczelniach się jakoś specjalnie nie różni, że różni się potem to już inna sprawa, bo ani na AGH (ani np. na PK) nie nastawiają sę na kształcenie nauczycieli.
W większości dobrych Krakowskich liceów bronią się jak tylko mogą przed niedouczonymi nauczycielami po UP. ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- PS. Akurat na samych cyfrach w matmie jako kierunku studiów się nie siedzi jakos specjalnie, bardziej w teorii, metodach zastosowania i wdrażaniu ich w życie za pomocą np. programowania czy modeli w finansach.
![]() |
#69 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zgadzam się, w stu procentach. Tak, to UG ![]() ![]() ![]() ![]() Znowu się zgadzam. My na literaturę powszechną do XVIII w. mieliśmy 10 h,, z czego pierwsze zajęcia (czyli 2h) to zajęcia organizacyjne. Już lepiej wypieprzyć niż taką siarę robić. To tak, jak u mnie. Jednak więcej tej beznadziei niż śmieszności. ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ---------- Mój facet studiował na Polibudzie. U nich było niemalże tak samo, jak tu piszesz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
maszyna, nie człowiek
|
O tak, u mnie też z tym, że spadają na 4 z 6
![]()
![]() |
#71 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;32127658]Kiedys, kiedys.. to kiedys nie ma teraz zupelnie znaczenia, bo sytuacja jest zupelnie inna. Dziwicie sie ludziom którzy studiuja? bo ja nie. Pracodowacy zazwyczaj wymagagaja wyzszego wykształcenia nawet w najprostszych zawodach. Owszem jest to paranoja, ale co zrobic? Ludziom po studiach jest ciezko z praca, a co dopiero takim ze srednim wykształceniem. ![]() Jasne, można iśc do zawodówki. Tylko ze nie kazdy się w niej widzi. Najpierw trzeba zmienic system edukacji, a potem dopiero ludziom pokazywać, ze nie trzeba iśc na studia. Na dzien dzisiejszy konczac lo nie opłaca sie nie studiować.[/QUOTE] Moim zdaniem jest dokładnie tak, jak piszesz. ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Czekaj... To jak nie do LO, to gdzie? Niestety, często jest właśnie tak. Niewielu idzie pod prąd - np.zdaje maturę z przedmiotu, z którego nauczyciel jest beznadziejny. I wcale się nie dziwię. W wieku 15 czy 16? Nieliczni. Wielu jest takich co w połowie studiów nadal nie wiedzą, co mają ze sobą zrobić. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
maszyna, nie człowiek
|
A studiujecie matematykę i macie porównanie między programami? Bo akurat podstawowy kurs analizy po ktorym wylatuje dużo osób jest taki sam na AGH, UJ, PK, UP i to nie tylko na matematyce
![]() ![]()
![]() |
#73 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Masz rację ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Wyluzuj, bo się bać zaczęłam
![]() To widać nie zrozumiałam, że chodzi o podstawy podstaw. No jakoś już tak jest, że jedna uczelnia będzie w czymś lepsza a w czymś gorsza. Podobno Wydział Prawa i Administracji na UG jest całkiem dobry. O filologicznym powiedzieć tego nie można (i to nie jest tylko moja opinia). I w sumie to dobry punkt zwrotny, bo założyłam wątek nie tylko dlatego, żeby się wyrzygać :rzyg: , ale zastanawiam się nad tym, jak są postrzegani absolwenci tych gorszych(?), prywatnych (płacę i mam) uczelni. Nawet tu w wątku pojawiały się niepochlebne opinie. Do czego zmierzam. W Trójmieście tak na dobrą sprawę wielkiego wyboru jeśli chodzi o te znane uczelnie to nie ma. Ale ogólnie uczelni jest sporo. I tak: mam złą opinię o UG a chcę studiować coś innego. I Waszym zdaniem, lepiej męczyć się na po☠☠☠anej uczelni (ale znanej, no i prof. Kaczyński doktorat tam robił) czy studiować w np. Ateneum i mieć szansę na zajęcia na poziomie? Bo przecież może się okazać, że zajęcia będą tam fajnie prowadzone itp.itd. Co Wy na to? ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
Rzecz w tym, że w gruncie rzeczy niewiele napisałaś, jak to wyglądać powinno ![]() Edytowane przez 201709071045 Czas edycji: 2012-02-07 o 19:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() a swoją drogą: skoro uczelnia Ci nie odpowiada, to nie szłabym tam tylko ze względu renomy ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-02-07 o 17:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
maszyna, nie człowiek
|
No bo ja widze, że się nie zrozumiałyśmy, stąd moje naciskanie na zrozumienie treści posta przed komentowaniem - jak ktoś ma problem z zaliczeniem pierwszego egzaminu na studiach i ląduje na warunku, egzaminu który materiałem obejmuje tyle co matematyczne podstawy na prawie każdym możliwym kierunku studiów, gdzie minimum matematyki jest, a potem dalej sobie nie radzi więc wylatuje, to jednak matematykiem dobrym nie będzie. I dlatego uważam, że ktoś taki to matematyk jak z koziej (...) same wiecie co dalej. Bo to, że nie pasuje mi w toku studiów dany przedmiot podchodzący pod specjalizację X i zmęczę go np. na 3 lub 3.5 ale za to uwielbiam przedmioty podchodzące pod specjalizację Y, to przecież jest zupełnie inna bajka
![]() Co do uczeni prywatnych - nie każda uczelnia prywatna=uczelnia gorsza, wszystko zależy od tego, co na takiej uczelni się dzieje. Niektórym uczelniom prywatnym (jak np KSW czyli Krakowska Akademia im. Frycza Modrzewskiego) złą opinię robią nie studenci, tylko dorabiający tam pracownicy np. UJ, którzy nie stronią od opowieści o tym, że np. naginają poziom nauczania tak, żeby sobie studenci KSW poradzili (prawo). Co nie zmienia faktu, że są też uczelnie prywatne, ale b. dobre, bo chociażby mają lepszy sprzęt na którym studenci muszą się uczyć.
![]() |
#77 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() Nie napisałam jak to wyglądać powinno, bo nie miałam zamiaru tego pisać. Zgodziłam się tylko z sytuacją powstawania "błędnego koła" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
.
|
na przyklad od znajomych, ktorzy sa rozrzuceni po polowie polski? nie dosc, ze rozne uczelnie to jeszcze rozne wydzialy
![]()
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
.
|
widze,ze nie zrozumialas sensu mojej wypowiedzi. w kolejnym poscie rozwinelam mysl.
![]() |
#81 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Filologie na UP są bardzo dobre. Też jestem z AGH ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
maszyna, nie człowiek
|
No i właśnie to jest dla mnie śmiech na sali, bo oni nie rozumieją podstaw, bez których wylecieliby z każdego kierunku studiów, na którym jest matma/fizyka. Dziękuję za zrozumienie mojego braku akceptacji wobec tak kuriozalnej sytuacji i produkcji takich nauczycieli, bo na szczęście w konkursie o posadę wygra matematyk stosowany z AGH/UJ, nie z UP
![]() ![]()
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
MUSIAŁAM
![]() Siłą naszej Alma Mater są jej pracownicy. Fakt, że jesteśmy największą i jak się powszechnie uważa, jedną z najlepszych uczelni na Pomorzu, zawdzięczamy pracy wielu pokoleń związanych z Uniwersytetem Gdańskim. http://www.ug.edu.pl/pl/?id_wyd=4620 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
ja ostatnio też natknęłam się na wypowiedź, którą chciałam tu zacytować, niech ją znajdę... Cytat:
kurcze, samo wykształcenie jest już GWARANCJĄ dobrobytu, tyłka ruszać do pracy już nie trzeba ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-03-21 o 22:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Czytając ten wątek, szczerze się zdziwiłam
![]() co prawda słyszałam o takich sytuacjach na studiach, ale nie spodziewałam się, że takie 'wybryki' są tak częste! Niewiarygodne! Ja także studiuję zaocznie i pracuję - jestem sekretarką w SPA. ![]() Ale wracając do studiów ... u mnie tak nie ma. Chyba mam szczęście, bo moja grupa (pomijając kilka 'perełek' ![]() ![]() Nie powiem, studia mi się podobają. ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
na przekór do celu
|
jedyną uczelnią która jest zwykłym uniwersytetem na pomorzu
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Moim skromnym zdaniem poziom i to dośc wysoki trzyma tylko uniwersytet medyczny i politechnika. Reszta uczelni wyzszych czy to ug czy prywatne się do nich nie umywają.
Juz nie wspominając, ze cześć kierunków na ug i na prywatnych, to wlasciwie podobny poziom. A niby ug takie dobre i elitarne, tiaaa. ![]() Pomijam Akademię Morską i Marynarki Wojennej, bo kompletnie nie mam pojęcia jaki tam jest poziom. Chociaz podejrzewam, ze na morskim wysoki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
Teraz zrozumiałam
![]() Ale tam nie było napisane uniwersytet, tylko uczelnia. Edytowane przez 201709071045 Czas edycji: 2012-05-09 o 22:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Referat profesor Ewy Nawrockiej na konferencji popularnonaukowej "Wściekłość i oburzenie. Obrazy rewolty w kulturze współczesnej", Uniwersytet Gdański, 18 kwietnia 2012
http://wyborcza.pl/1,75248,11644989,...estepcami.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:12.