|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy wybrał(a)byś szkołę katolicka dla dziecka? | |||
| Tak |
|
24 | 18,75% |
| Nie |
|
103 | 80,47% |
| Nie wiem |
|
1 | 0,78% |
| Głosujący: 128. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szkoła katolicka
Cytat:
Więc nie mierz wszystkich jedną miarą, jeden bedzie sie popisywał antykatolickim nastawieniem a inny wyraża po prostu swoje zdanie.
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
Ale o co chodzi? Szkół jest milion dwieście, zwłaszcza w dużych miastach. Są świetne publiczne, dobre publiczne i złe publiczne, są szkoły społeczne dobrze lub lepsze, są szkoły specjalne, szkoły niepubliczne i szkoły prywatne oraz szkoły katolickie czy plastyczne, skoro mam taki wybór to po co miałabym posyłać dziecko do szkoły o określonej religii skoro sama tej religii nie wyznaję? To nie ze strachu, to z powodu tego że mam wybór. Jakbym nie miała wyboru i mieszkała w mniejszej miejscowości to czemu miałabym nie posłać dziecka do takiej szkoły? Z tych które znam wszystkie katolickie są bardzo dobre i trzymają poziom, krzywda by się tam dziecku nie działa przecież nikt tego nie twierdzi.
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-03-05 o 14:29 |
|
|
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Facepalm. Nie przeczytałam nawet twojego posta, więc spokojnie, nie bierz tak wszystkiego do siebie moda na och modny antyklerykalizm jak najbardziej istnieje imho, zwłaszcza wśród młodych ludzi. A skoro masz opinię inną niż tradycyjna, to przygotuj się również na ataki, nie tylko to, że przeczytasz na jakimś forum posta osoby zauważającej jakieś zjawisko.Nawiasem mówiąc, nie chodzę do kościoła i nie miałam szczęścia do księży, co znacząco wpłynęło na moje obecne poglądy. Ale wbrew pozorom to nie ma wielkiego związku ze szkołą katolicką. |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
Znam parę osob, które chodzimy do katolickiego liceum. Lekcje byly normalne, ale oprócz tego modlili się przed zajęciami, jeden raz jakoś dluzej w ciagu dnia na przerwie plus chodzili do kosciola raz w tygodniu. Plus coś tam jeszcze, nie pamietam dokladnie.
Ja swojego dziecka nigdy w zyciu nie posłałabym do takiej szkoły, bo nie wyznaję jej zasad. Od Kościola, księży i właściwie wszystkich możliwych religii trzymam się z daleka. Nie mam zamiaru nawet chrzcić dzieci, wiec jasne jest, ze od takiej szkoly bede trzymac sie z daleka.
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Samo określenie " szkoła katolicka" jeszcze niczego nie determinuje. Jak juz wcześniej pisałyście, może to być szkoła dobra, może być taka sobie, może też zamykać wszystkie rankingi szkół w mieście.
Po pierwsze, ja bym zawęziła pytanie: do wyboru 2 szkoły, na podobnym poziomie, z podobną zdawalnością egzaminów końcowych. Różnią się tylko tym, że jedna jest katolicka, co dla mnie znaczy: nauczana jest religia, etyka, propagowane są wartości patriotyczne, że rodzice są informowani przez szkołę o tematyce takich zajęć, jak chociażby WDŻ (czy jak to tam się zwie ). No i mowa tutaj o podstawówce, max. gimnazjum, średnia szkoła to już chyba jednak decyzja dziecka![]() Ja w takim przypadku wybrałabym taką szkołę
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#68 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Swoja droga - w tym watku wyszlo, jak wiele osob wyznaje ograniczone poglady i jest ciezko zaslepionych nienawiscia do instytucji KK. Tolerancja pelna geba Szczere wyrazy wspolczucia z tego miejsca.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdziwiłbyś się . Skądś swoje poglądy wzięłam, sama sobie tego nie wymyśliłam.---------- Dopisano o 06:45 ---------- Poprzedni post napisano o 06:43 ---------- Ja to bardziej współczuję tym bezkrytycznie nastawionym do instytucji KK, że nierzadko dają się tak w bambuko robić... |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
mieszkałam rok w katolickiej bursie i oszczędzę swojemu dziecku doświadczeń z placówkami prowadzonymi przez duchownych
|
|
#73 |
|
BAN stały
|
u nas w małym mieście mają utworzyć taką szkolę i wysłałabym moją córkę, sama chciałabym do takiej chodzić
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzeniona
|
A czy nie-katolicy mogą studiować na KUL-u?
|
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście. Mam niewierzących znajomych, którzy tam studiują. Coś mi świta, że wypełniali jakiś papierek przy rekrutacji, który w zasadzie do niczego nie zobowiązuje, ale dokładnie nie wiem jak to wyglądało. No i akademiki są męskie i żeńskie.
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, ze nie. Po prostu w moim przypadku, po serii doświadczeń z księżmi- nauczycielami, księżmi na parafii itd. - przelało czarę.
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli to drugie, to oczywiście opieprz. A już szczytem wszystkiego było sprawdzanie, czy ktoś ma porządek w szafie.
|
|
|
|
|
|
#79 |
|
Lena
|
posłałabym tylko wtedy gdyby szkoła katolicka miała niezłą renomę; na równi z najlepszymi podstawówkami czy liceum w miescie... niestety u nas tak nie jest... a i opinie też nie rewelacyjne.
co do liceum katolickiego ; za moich czasów przedlicealnych też był dylemat czy posłać mnie do gastronoma katolickiego czy do zwykłego liceum.. o mały włos bym sie tam znalazła.. nie znalazłam sie tam tylko dlatego że jestem córką rodziców o pogladach lewicowych i drugim kryterium to było zezwolenie lekarza na uczestnictwo w takiej klasie- nie było w tym nic dziwnego , w każdej szkole licealnej tak jest (szczególnie zawodowej)- ale w tej katolickiej jeszcze chcieli zaświadczenie od ginekologa to zaważyło na nie! (były to lata 90). ciekawe jak teraz wygląda?
|
|
|
#80 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To, że w praktyce jest często inaczej to już inna bajka. Za paradoks uważam posyłanie do szkoły katolickiej dzieci przez osoby inno-wyznaniowe lub ateistów, bo akurat szkoła w którą celują oferuje wysoki poziom nauczania (torowanie uczniom drogi na UW nie jest jedynym zadaniem szkoły katolickiej). Po co z góry zakładać, że szkoła nie wypełni swojego szczególnego zadania jakim podobno jest ewangelizacja (lub ku przerażeniu niewierzących rodziców właśnie wypełni). Jest dużo dobrych szkół niewyznaniowych, jak ktoś już zauważył.
|
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to było na porządku dziennym. Nie miałyśmy kluczy do swoich pokoi (za które płaciłyśmy do cholery i to dużo!) i jak wracałam czasem ze szkoły to przecież widziałam, że moje rzeczy były przeszukiwane... No i u nas nie można było mieć swoich komputerów i telewizorów długo by opowiadac, po prostu bursę prowadziła banda ześwirowanych, zgorzkniałych starych panien, które na nas odreagowywały swoje "poświęcenie Bogu". Miały misję wychowawczą też, niestety. Organizowały czasem w świetlicy spotkania z panią siostrą- dyrektor ( ), która była fanką domoroslej psychologii i tam się dowiadywałyśmy jak w przyszłości usługiwac mężowi (głównie). No i mnóstwo "ciekawych" teorii dot. seksualności usłyszałam. A, szkoda gadać...edit: jeszzce a propos domorosłej psychologii. dziewczyna z naszego skrzydła miała atak w nocy, wyrostek, trzeba było szybko działać i dzwonić po pogotowie, bo się dziewczę zwijało z bólu. Nawiedziła nas wtedy ta świrnięta dyrektorka i przez dobrych kilkanaście minut rozmawiała z dziewczyną (a raczej- prowadziła monolog) czy ten "ból brzucha" jest na pewno prawdziwy, czy może związany z odejściem wychowawczyni naszego skrzydła (jedynej normalnej i fajnej zakonnicy, tak btw). Dopiero potem pozwoliła zadzwonić na pogotowie podwładnej. Wyobrażacie sobie 18-latkę symulująca ból brzuszka, bo jej ukochana 'Pani' odeszła? Ja nie. ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- ja pier****
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-03-09 o 12:57 |
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jeszcze lepsze miejsce. U nas przynajmniej można było mieć swój komputer Ale pogadanki raz w miesiącu były, a jakże! Istna terapia grupowa z przedstawianiem się, mówieniem podstawowych informacji o sobie, co lubimy, co nas interesuje... Było też ochrzanianie za to, że buty nie stoją równo w szeregu A co do pogotowia, kiedy trzeba było je wezwać, to też był ciekawy incydent, ale słów brakuje.
|
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Masakra. |
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akcja z wzywaniem pogotowa- chora moim zdaniem. Pewnie bym z sąsiedniego pokoju sama zadzwonila ale widze ze pewnie bym wyleciala za ten "występek". Przeszukiwanie rzeczy? A czy one nie wiedzą co to jest poszanowanie własnosci prywatnej? O ginekologu to sie nawet nie wypowiem.. ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Jesli nie moglyscie miec swoich komputerów to zamiast tego mialyscie jakąs salke wyposazoną w sprzet komputerowy czy cos?
|
|
|
#85 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
statusu, przynajmniej ja nie zauwazylam![]() JEsli sa chetni aby do takiej szkoly pojsc( nawet innego wyznania bo decyduja tez inne wzgledy) to czemu ma nie byc finansowana przez panstwo? W duzym uproszczeniu, nie bedzie chetnych to zamkna dana szkole Luna jakie ta szkola ma zaplecze i nauczycieli?
I'm looking for a husband... ![]() Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje, szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje Edytowane przez dzinek Czas edycji: 2012-03-09 o 21:31 |
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko wiesz, jak jest środek nocy, a ty masz 16 lat, to jeszcze się łudzisz, że Twój wychowawca (jakby nie było- z definicji odpowiedzialny za zdrowie życie dzieciaków) wie co robi ![]() A co do komputerów- miałyśmy małą kitkę, z jednym komputerem, który czasy mojej babci chyba pamiętał i internetem takim, że na onet się wchodziło 10 minut
|
|
|
#87 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dobrze, że nie trafiłaś do mojego internatu, bo bys uciekła w podskokach po kilku pierwszych dniach: budynek powstał w międzywojniu i niejedno pamiętał, kiepskie wyposażenie, baaardzo nieszczelne okna itd, komputer był jeden ogólnodostępny, na którym dało się najwyżej jakiś referat w Wordzie napisać, internetu nie było w ogóle (nawet nam wtedy przez myśl nie przeszło, że mógłby być ). Oczywiście płaciłam za to wszystko z własnej kieszeni i też wcale niemało. Dziś nie narzekam, pewnie dlatego, że spotkałam tam świetnych ludzi i żyło mi się jak z rodziną – mam na myśli znajomych ale też opiekunów, ciężko mi zwizualizować sobie, że mi któryś z nich grzebie w rzeczach
|
||
|
|
|
|
#88 |
|
Konto usunięte
|
wiesz 15 lat temu to chyba nikt by się nie spodziewał internetu, 10 lat temu nikt by się nie spodziewał że każdy ma swojego laptopa, 5 lat temu że każdy ma laptopa i internet bezprzewodowy ale dziś?
|
|
|
|
|
#89 |
|
Zadomowienie
|
15 lat temu?
). Liceum skończyłam niecałe 5 lat temu. Podejrzewam, że teraz są lepsze warunki i bardzo mnie to cieszy.Zresztą, Suvia pisze w czasie przeszłym więc wnioskuję, że ona też już od jakiegoś czasu nie mieszka w tej bursie... |
|
|
|
|
#90 |
|
Konto usunięte
|
Opanuj się
skąd mam wiedzieć ile masz lat, z avatara nie wróżę, jeszcze Stara, boże drogi, stara... naprawdę zanim coś powiesz warto się zastanowić |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.

) Jeśli miałby to być kołchoz w stylu pralni sióstr magdalenek (polecam film zresztą) - veto.

moda na och modny antyklerykalizm jak najbardziej istnieje imho, zwłaszcza wśród młodych ludzi. A skoro masz opinię inną niż tradycyjna, to przygotuj się również na ataki, nie tylko to, że przeczytasz na jakimś forum posta osoby zauważającej jakieś zjawisko.
). No i mowa tutaj o podstawówce, max. gimnazjum, średnia szkoła to już chyba jednak decyzja dziecka

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)