|
|
#61 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rzeczy, bez których dziecko może się obejść.
U Nas zbędne okazały się:
- rożek (młody gdy był w niego zawiniety strasznie sie złościł, generalnie to był ten typ niemowlaka co musiał sobie łapkami wywijać swobodnie) - leżaczek-bujaczek - syn wytrzymywał w nim dosłownie chwilkę - podgrzewacz do butelek - kupiłam okazyjnie i okazał się totalnym niewypałem. Dużo szybciej i sprawniej szło mi przygotowywanie mieszanki za pomocą termosu. - niania/monitor oddechu - chodzik - siatka na owoce - za chiny nie chcial z tego korzystać - kubek niekapek Obyłam się również bez tych ,,wynalazków'' http://dziecisawazne.pl/10-dziwnych-...amy-i-dziecka/
Edytowane przez Heksa Czas edycji: 2012-03-30 o 11:30 |
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
U nas do tej pory (6 miesięcy) zbędne okazały się:
- leżaczek/bujaczek (mam małe mieszkanie i jak dziecko leży na macie w środkowym pokoju to widzi mnie i w kuchni i w sypialni i to mu starcza) - wymyślne karuzelki (ma najprostszą i też się cieszy) - grające, świecące i co tam jeszcze zabawki (lubi się bawić czymkolwiek) - chusteczki nawilżane (mycie pod kranem, a na dworze rąk jeszcze nie brudzi) - rożek - śpiwór na zimę (lepszy był kombinezon, kocyki i klapa do wózka) - większość kosmetyków (używamy tylko środka do mycia, czasem emolientów, prostej oliwki i od wielkiego dzwona sudocremu) - pościel (śpi pod kocykiem lub bez niczego) - akcesoria wannowe - biustonosze do karmienia (nosiłam sportowy elastyczny top) - podgrzewacz, sterylizator, termos - niania, monitor oddechu Za to niezbędne dla nas: - tetry (ulewanie, a teraz jeszcze mega ślinienie, czym bym to wycierała) - butelki, laktator (okazały się potrzebne nagle i na wczoraj) - mata (syn ją bardzo lubi) - chusta (na wypad do lasu) - smoczek (nie umiem inaczej ukoić płaczu przy bólu dziąseł) - czajnik podgrzewający wodę do wskazanej temperatury
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2012-03-30 o 11:55 |
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
ojjj tetra to u nas swietosc... moje dziecko prawie wszedzie ja ze soba ciaga
karuzele mialam z FP z misiami... totalnie zbedna rzecz, mloda w ogole sie nia nie interesowala. o... a jeszcze bez czego nie mozemy sie obejsc to... pilka Blanka uwielbia, a do tego chodze z nia jeszcze na socatots to juz w ogole szal
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam taką, dostałam w prezencie http://www.smyk.com/mala-ksiezniczka...y-dla-dzieci-p teraz jak na nią patrzę to taka mało wyraźna mi się wydaję, ale młodej się podobało, nawet 1,5h potrafiła na to patrzeć, ale to chyba taki typ, lubi zabawki, długo się nimi bawi ale te "domki" od spodu są białe w czarne kropki
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co dziecko to inne zainteresowania.
|
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
A zauważyłyście, że piszemy tak naprawdę bez czego MY się obchodzimy?
|
|
|
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Reszta tak samo. Cytat:
Ja tam mieszalam wrzątek z zimna przegotowana woda. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33238286]A zauważyłyście, że piszemy tak naprawdę bez czego MY się obchodzimy? [/QUOTE]Dokładnie. Ja siatki na owoce i gabki/wkładu do kąpieli nie kupowałam bo dla mnie to niehigieniczne przyrządy. Kula do raczkowania z Vtecha tez okazala sie niewypalem. |
||
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Co to są te siatki na owoce, bo nie wiem, o co chodzi?
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
https://www.google.pl/search?q=siatk...LOHR4QTqj6GbDw
wkładasz owoc do srodka i dziecko ssie, jak nie umie jeszcze dobrze jesc to sie nie zadlawi tym
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Aha...czego to ludzie nie wymyślą
|
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
Wiesz co, to jest niezłe dla tych maluchów, które dłuugo się krztuszą albo nie mogą przekonać się do jedzenia kawałków czy choćby grudek
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33238286]A zauważyłyście, że piszemy tak naprawdę bez czego MY się obchodzimy?
[/QUOTE]Faktycznie ![]() Dziecko to chyba się nie obejdzie tylko bez rodziców i jedzenia, reszta mu radośnie zwisa Cytat:
![]() A kupy na dworze nie mieliśmy ani razu (tak się składa, że dziecko moje ma stałe pory na to, zaraz po obudzeniu i późnym popołudniem, wtedy akurat nie wybieramy się nigdzie)
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Moja córka najbardziej na świecie kocha swoją pieluszke tetrowa z która śpi, przytula sie, jest najlepszym pocieszeniem w cierpieniu i nadal służy jej do zabawy
pieluszek mam około 10 codziennie dostaje czysta żeby nie było ![]() A obeszło sie bez: - tony pluszowych miskow i maskotek, które co prawda dostała ale żadna absolutnie jej nie zainteresowala - siatki z owocami - sterylizator do butelek - ja gotuje po prostu wszystko we wrzatku. - rozka - huśtawki domowej - mamy super płac zabaw obok - kubka niekapka - pije ze zwykłego kubka lub przez slomke - sanki - jak na razie zupełnie zbędne bo mała nie chciała usiąść w samkach ani razu od kad je ma, woli kulac sie po śniegu Hmm nic wiecej nie przyszło mi do głowy, lezaczek używałam długo, mate edukacyjna używam do dziś , bez elektronicznej niani nie mogłabym spać spokojnie bo mała śpi sąma w pokoju a poza tym kiedy śpi w dzień ja muszę wyjść z psem i biorę nianke ze sobą. Zreszta słusznie zauwazylyscie, ze większość rzeczy nam ułatwia życie a nie dzieciom![]() Chusteczek już prawie nie używam, kupka ląduje w kibelku, wcześniej mylam pupe pod kranem, tylko poza domem czasem musiałam użyć chusteczek. Jedynie na spacerze do wycierania rak używam husteczek. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Zupełnie zbędne okazało się nosidło.
W sumie nosidło i tetra to 2 całkowicie zbędne zakupy, które zrobiłam. Z tym, że to pierwsze było drogie ![]() Bo choć bez leżaczka bym się obyła, to jak już go miałam to używałam. Cytat:
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
U nas duuzo rzeczy okazało sie zbednych a niektore bardzo przydatne:
Przydatne: - tetra to nr jeden (do ulewania, a teraz sluzy do spania tylko) - karuzela (jak byla mała to ja uwielbiała i spała tylko przy muzyce ) - rożek (usypialam ja w nim i jak chcialam przeniesc to nie bylo problemu zeby jej nie budzić) - butelka - butelka ze słomką (obecny hit ) - chusteczki nawilżane - hustawka na podwórku (jeszcze ma po mnie odnowioną ) Narazie tyle pamietam a zbedne: -kombinezon na zimę - moze z 3 razy byl ubierany - wszelkie zabawki grajace itd - woli garnki, mąkę, groch itd ![]() - łyżeczki plastikowe - krzeselko do karmienia (teraz uzywa jako osobno rozlozonego stoliczka i krzesełka) Ogolnie nie kupowałam masy pierdół niepotrzebnych i dziecko urosło i obylo sie bez wszystkich bajerów
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Słabo kombinujesz. zabawki fp i vtech to najlepsze i najbardziej edukacyjne wg mnie zabawki na rynku, poza tym mega bezpieczne dla dzieci. mam rozmowny telefonik vtech - bombowy, zebra skoczek fp - rewelacja do 19 kg, więc do 3 lat, skacze jak szalona, garnuszek? super. to najlepsze zabawki i masa innych. te duże i drogie kupiłam używane za ułamek ceny na allegro, inne dostała. zabawki w stanie jak nowe- odsprzedam pewnie w bardzo dobrym stanie za tą samą cenę, za jaką kupiłam. ile będzie mnie to kosztowało? dokładnie zero. a zabawki są naprawdę świetnej jakości i o wiele lepiej wykonane niż tania chinszczyzna w drogie cenie ze smyka.
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- dla nas zbędny był leżaczek, elektroniczna niania i ta mała wanienka na stojaku. ale wielu naszych znajomych używało wszystkich tych rzeczy z powodzeniem. a tetry nakupiłam na kilogramy, używałam do wszystkiego, chociaż już nie pamiętam. |
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
FP to tez china, drogie china
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoczek w ogole nie ejst zdrowym wynalazkiem ,tak btw...A edukacyjność tych zabawek tez jest dośc dyskusyjna
|
|
|
#83 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z FP (zaznaczam - jakość naprawdę ŚWIETNA i tu się zgadzam, choć i inne firmy mają taką samą) mamy: pociąg, garnuszek na klocuszek, kilka zwierzaków, kilka klocków. Pociąg o tyle fajny, że jest po angielsku i piosenki super (wersja polska wg mnie denna), ale tylko do słuchania służy, bo w sumie - czego ma uczyć , garnuszek - po polsku i mam dość, akurat dziecko się tego bało, a rozmieszczenie otworów na klocki po bokach jako sorter - średnio trafione, dziecku dużo łatwiej jest wrzucać klocki do otworów na wierzchu. Zwierzaki - olała. Klocki - genialne to memlania w paszczy były.I ok, to MOJE dziecko ma takie podejście, ale naprawdę ciężko mi znaleźć te szalone wartości edukacyjne w zabawkach FP Na punkcie zabawek mam totalnego fioła, więc zabawki tej najbardziej znanej firmy przejrzałam chyba wszystkie...Za to ogrom edukacyjnych ma firma TOMY czy SMOBY. Bo grające nie znaczy edukacyjne ![]() Cytat:
Ano
|
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zgodzę się, że zabawki FP to "chińszczyzna",
tzn. pomimo, ze produkowane w Chinach są bardzo dobre jakościowo. My mamy praktycznie tylko zabawki FP. Moja córka jest trzecim dzieckiem w naszej rodzinie, które je używa, z czego drugie zabawkami głównie rzuca ze schodów zamiast się nimi bawić. I żadnej zabawce nic się nie stało są tylko trochę porysowane, nic się nie urwało, nie połamało itp I nowy członek rodziny, który się niedługo pojawi też się nim będzie bawił. A co do "edukacyjności" to bawią mnie te ciągłe sugestie, że dzieci które bawią się miskami i grochem będą mądrzejsze od tych co bawią się zabawkami.
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale nie wierzę w zabawki "edukacyjne" ,szczegolnie takie,które nie zostawiaja pola wyobrażni i nie wymagają kreatywności
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja zabawki daję młodej, żeby się bawiła sama jej 2 zabawki kupiłam, wszystko mamy w spadku, i kilka prezentów ale dzisiaj mnie naszło na zakupy i mała lista mi się stworzyła
|
|
|
#87 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mam dwie z vtech, obydwie kupione w tym roku, obydwie juz nie dzialaja
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
A ja zaczęłam wierzyć, że kreatywność może zanikać, kiedy nie jest pobudzana. Ostatnio znajoma mi opowiadała, że zaprowadziła swoją 6 chyba letnią siostrzenicę do swojego starego "domku pod schodami" czyli czegoś, co nam wszystkim chyba zajmowało długie dni lat dziecięcych. Pokazywała jej niby kuchenkę z desek i herbatę z nasion, zastawę z puszek itp. Dziewczynka zupełnie nie rozumiała zabawy. Miała w domu kuchenkę świecąco piszcząco pachnącą z wszelkimi dodatkami i mówiła koleżance, że to przecież puszki, że tu deska. Nie potrafiła znaleźć sobie żadnej zabawy sama, bez wspierających ją dźwiękami zabawek.
Dodam tylko, że dziewczynka nie jest mało inteligentna ani nic. |
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tak trochę o tym mówię.. Nie o to chodzi,zeby dziecku odciąc dostęp do fp czy innych kombajnów,ale o to,zeby nie zarzucać go tym,bo te zabawki dają wszystko jak na tacy,nic z nimi juz nie trzeba robić,ot taki gotowiec
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
ilona może po prostu dziewczynka nie lubi się bawić w "dom", nie każde dziecko jest takie same
ja sama mam siostrzenicę która uwielbia się bawić w wymyślone zabawy, typu, że chodzimy po zoo i podziwiamy zwierzęta, a zabawek ma po sufit
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.

Zabki

Blanka uwielbia, a do tego chodze z nia jeszcze na socatots to juz w ogole szal