Rasizm na wizażu. I nic. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-10, 19:15   #61
***luna
Zakorzenienie

Dot.: Rasizm na wizażu. I nic.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość

a myślałam, że tylko ja to zauważyłam
cieszę się, ze nie mam urojeń
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 19:28   #62
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez mmm3m Pokaż wiadomość
ja się bardzo często wypowiadam o islamie, arabach, oriencie, a to dlatego, że jest to w zakresie moich naukowych zaintersowań. Nie mogę? Mogę.
One też mogą i pewnie dlatego z tego korzystają... tylko by robiły to kulturalnie.

Co innego krag zainteresowań kulturowych a co innego wciskanie na siłę innym swoich przekonań.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 19:54   #63
Narrhien
Zakorzenienie

Ja się powoli zaczynam bać, że gdy powiem "Nie lubię Żydów" to zostanę oskarżona o rasizm...

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 19:59   #64
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Ja się powoli zaczynam bać, że gdy powiem "Nie lubię Żydów" to zostanę oskarżona o rasizm...
Pojawia się kwestia,dlaczeo nie lubisz Zydów. Wsensie jak to motywujeszJesli tylko tym, że saŻydami, to czego oczekujesz?
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-10, 20:15   #65
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Pojawia się kwestia,dlaczeo nie lubisz Zydów. Wsensie jak to motywujeszJesli tylko tym, że saŻydami, to czego oczekujesz?
Nie mam zamiaru tego motywować. Nie lubię i koniec. Nie lubię większości nacji na tym świecie i mam do tego święte prawo, póki to nielubienie jest tylko w mojej głowie.
Nie ubliżam nikomu, nie wyzywam, nie dyskryminuję, tylko zwyczajnie nie czuję do nich sympatii w moim małym serduszku i nie widzę powodu, dla którego miałabym się z tego tłumaczyć.

I nie, to nie jest rasizm I oczekuję, że ludzie to jakoś ogarną.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2012-05-10 o 20:16
Stary 2012-05-10, 20:17   #66
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:

A dlaczego niby ich nie lubisz?
Znasz wszystkich, że żadnego nie lubisz?

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

Cytat:
Nie mam zamiaru tego motywować. Nie lubię i koniec. Nie lubię większości nacji na tym świecie i mam do tego święte prawo, póki to nielubienie jest tylko w mojej głowie.
Nie ubliżam nikomu, nie wyzywam, nie dyskryminuję, tylko zwyczajnie nie czuję do nich sympatii w moim małym serduszku i nie widzę powodu, dla którego miałabym się z tego tłumaczyć.

To kwestia różnicy zdań...
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 20:24   #67
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
A dlaczego niby ich nie lubisz?
Znasz wszystkich, że żadnego nie lubisz?

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

To kwestia różnicy zdań...
Sorry, ale stwierdzenie, że kogoś nie lubię nie jest dyskryminacją, tylko moim świętym prawem do lokowania uczuć tak, jak mi się podoba i wcale nie muszę się z tego nikomu tłumaczyć, tak samo jak nie muszę nikomu mówić, dlaczego kogoś lubię bądź kocham.

Uważam, że powoli ta "walka z rasizmem" wkracza w krainę absurdu, gdzie zabrania się człowiekowi jego własnych, prywatnych odczuć, a to jest trochę chore, nie sądzicie?

Wolno mi nie lubić kogo mi się żywnie podoba - Żydów, Amerykanów, Warszawiaków, Ślązaków, studentów UJotu i kasjerek w supermarketach co nie znaczy, ze jak ich spotkam, to im pluję pod nogi.

Generalnie nazywanie twierdzenia "Nie lubię [dowolna grupa osób]" rasizmem to jak dla mnie naprawdę gruba przesada.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2012-05-10 o 20:25
Stary 2012-05-10, 20:28   #68
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

Przeciez sama jakby rozwiązałaś tę kwestię.Nie stoisz na ulicy wrzeszcząc haseł antysemickich czy innych podobnego typu.

Jasne, ze mozesz powiedziec, ze nie lubisz nacji X.
Nie komentując przyczyn itd.
Wg mnie nielubienie kogos ot tak, bezkonkretnej przyczyny jest dziwne; ale jasne dopuszczalne.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-10, 20:29   #69
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

no ok, nie lubisz ich i tyle.

ale nie piszesz o tym na każdym nadarzającym sie wątku

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 20:32   #70
Narrhien
Zakorzenienie

No ale właśnie problem polega na tym, że dla niektórych moje nielubienie już jest przejawem rasizmu. I to mnie przeraża.

Stary 2012-05-10, 20:39   #71
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
czyzby? a moze ignorowanie faktow i nie przyznawanie sie do pewnych sytuacji ze strony takich 'historycznych' optymistow
O czym Ty w ogole wypisujesz ? Fakty to Ty ignorujesz wypisujac jakies bzdury o rzekomych nietolerancyjnych tendencjach Polakow

Naprawde, zeby o kraju, ktory praktycznie do wybuchu IIWS schronienie znajdowali zydzi z Rzeszy, w momencie gdy Stany, Wielka Brytania i cala reszta cywilizowanego swiata sie na nich wypiela, tak jak bylo przez lata z zydami jak i innymi nacjami, pisac o tendencjach do nietolerancji, to paranoja jakas

Np. teraz, pomimo, ze odsetek ludzi pochodzacych z Afryki to pewnie ulamek promila, jest w PL dwoch czarnych parlamentarzystow, to ten przejaw dzikiej nietolerancji i rasizmu?

Litosci, polecam zajrzenie do ksiazki z historii, szczegolnie w konteskie porownania tolerancji wszystkich innych

Cytat:
Napisane przez Bakteryika Pokaż wiadomość
Potepianie przestepstw to jedno, gnebienie ze wzgledu na kulture i pochodzenie to drugie
Nazywanie "kultura i pochodzeniem", tego, ze sie takie france wlocza, kradna, zebrza, to absurd. Jakos o dziwo nie slyszalem, zeby ktokolwiek mial cos przeciwko normalnie osiadlym, pracujacym Romom

Cytat:
Chodziłam na zajęcia z języka arabskiego, prowadzone przez native speaker'a. Pewnego dnia temat zszedł na kwestie dorobku kultury i rozwoju cywilizacji.
Prowaadzący powiedział jasno: kultura arabska osiągnęła wiele pod względem rozwoju jezyka poezji... od tamtej pory; niewiele więcej.

Nie w tym jednak rzecz
Wg mnie wlasnie w tym - ze przyjezdzaja do wyzszego kregu kulturowego, nieasymiluja sie i jeszcze mniej lub bardziej otwarcie probuja zaprowadzic swoje porzadki.

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
dużo też zależy od miejsca urodzenia i wychowania, bo zupełnie inne podejście do swojej religii będzie mieć muzułmanin wychowany w typowo islamskim kraju takim jak Arabia Saudyjska czy Egipt a zupełnie inne gdy urodził się np. w Stanach.
Zacznijmy od tego, ze Arabia i Egipt to juz jest przepasc Arabia to wahabicki totalitaryzm, Egipt byl zdecydowanie bardziej "do przodu" pod wzgledem swobod.

Cytat:

Cytat:
Sorry, ale stwierdzenie, że kogoś nie lubię nie jest dyskryminacją, tylko moim świętym prawem do lokowania uczuć tak, jak mi się podoba i wcale nie muszę się z tego nikomu tłumaczyć, tak samo jak nie muszę nikomu mówić, dlaczego kogoś lubię bądź kocham.

Uważam, że powoli ta "walka z rasizmem" wkracza w krainę absurdu, gdzie zabrania się człowiekowi jego własnych, prywatnych odczuć, a to jest trochę chore, nie sądzicie?

Wolno mi nie lubić kogo mi się żywnie podoba - Żydów, Amerykanów, Warszawiaków, Ślązaków, studentów UJotu i kasjerek w supermarketach co nie znaczy, ze jak ich spotkam, to im pluję pod nogi.

Generalnie nazywanie twierdzenia "Nie lubię [dowolna grupa osób]" rasizmem to jak dla mnie naprawdę gruba przesada.
Z tego wynika, ze jestes rasistka (tudziez ksenofobka), skoro nie lubisz kogos za pochodzenie rasowe/etniczne/narodowe ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 20:41   #72
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
No ale właśnie problem polega na tym, że dla niektórych moje nielubienie już jest przejawem rasizmu. I to mnie przeraża.
Kwestia jest taka, że kazdy ma jakies uprzedzenia. Ważne to, co z nimi robi.

Wątek dotyczy raczej sytuacji, gdy wypowiedzi publiczne mogą zostać uznane za nawoływanie do nienawiści.
Takie, które udowadniają, ze inni ludzie sa gorsi: bo innej, rasy,pochodzenia, religii.

Sama wywołalam mimowolnie burzę stwierdzając, ze Amerykanie nie są narodem lubiacym naukę i pracowitym. BTW wg opinii mojej szwagirki, rodowitej Amrykanki. Moja wypowiedź została uznana za rasistowską.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-10, 21:18   #73
201604181004
Konto usunięte

Boże co za jałowa dyskusja... A JA MAM COŚ DO CYGANÓW, mam i koniec. Naoglądałam się, widziałam, doświadczyłam, jestem bogata w doświadczenie i mam własne zdanie koniec kropka. Rasizm? Nie wiem. Mnie też nikt nie musi lubić tak jak blondynek, ateistów, wielkobiuściastych, polaków czy innej grupy w którą się wpisuję.

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:

Zgadzam się ;d nie można nic powiedzieć, trzeba wszystkich LUBIĆ, bo jak powiesz że NIE LUBISZ np cyganów czy żydów to łolaboga z choinki rasistowskiej się urwałaś.

Nie lubię pewnej grupy etnicznej. Za postawy zasady charakter styl bycia wypowiedzi działania i tak dalej. Można? Można.
Czy ich dyskryminuję? Ciekawe jak...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 21:24   #74
jadziad525
Raczkowanie

Bardzo przykre to jest... Jak z tym walczyć?
Stary 2012-05-10, 21:35   #75
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Boże co za jałowa dyskusja... A JA MAM COŚ DO CYGANÓW, mam i koniec. Naoglądałam się, widziałam, doświadczyłam, jestem bogata w doświadczenie i mam własne zdanie koniec kropka. Rasizm? Nie wiem. Mnie też nikt nie musi lubić tak jak blondynek, ateistów, wielkobiuściastych, polaków czy innej grupy w którą się wpisuję.

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Zgadzam się ;d nie można nic powiedzieć, trzeba wszystkich LUBIĆ, bo jak powiesz że NIE LUBISZ np cyganów czy żydów to łolaboga z choinki rasistowskiej się urwałaś.

Nie lubię pewnej grupy etnicznej. Za postawy zasady charakter styl bycia wypowiedzi działania i tak dalej. Można? Można.
Czy ich dyskryminuję? Ciekawe jak...
Jałowa czy nie...
zapewniam, że usłyszenie pod swoim adresem: nie lubię Polaków,czy obrażanie imigrantów wszelkiej maści jako darmozjadów i złodziei, czy również bardziej dyplomatyczne zachowania związane z dyskrymianacją nie są już takie jalowe, gdy czlowiek staje się ich obiektem.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-10, 21:37   #76
201604181004
Konto usunięte

Ale myslisz ze ja nigdy nie slyszalam od kogos ze nie lubi polakow? Ze sie z tym nie spotkalam? Nigdy z zadnym rasismem ageizmem itp? Spotkalam sie nie raz i wiem że generalnie coś takiego jak cechy narodowe chcąc nie chcąc istnieją i zamiast strzelać focha powinno sie .. a z resztą. Nie muszę wszystkich lubić i tyle. To nie jest tak że nie lubię kogoś za to skąd pochodzi, nie lubię go za cechy jego grupy etnicznej które przejawia.
Stary 2012-05-10, 21:43   #77
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Jałowa czy nie...
zapewniam, że usłyszenie pod swoim adresem: nie lubię Polaków,czy obrażanie imigrantów wszelkiej maści jako darmozjadów i złodziei, czy również bardziej dyplomatyczne zachowania związane z dyskrymianacją nie są już takie jalowe, gdy czlowiek staje się ich obiektem.
Uderzyłaś w samo sedno sprawy, luna

Co innego mieć uprzedzenia, a co innego być ich ofiarą.

Uprzedzenia powodują, że postrzegamy ludzi jako gorszych, często traktujemy ich inaczej, nawet tego nie zauważając.
No bo nikt mi nie powie, że czyjeś uprzedzenia co do np. Arabów nie wpłyną na to, w jaki sposób będzie sie z nimi rozmawiało, postrzegało, a w efekcie traktowało.
piją!

Stary 2012-05-10, 21:44   #78
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Ale myslisz ze ja nigdy nie slyszalam od kogos ze nie lubi polakow? Ze sie z tym nie spotkalam? Nigdy z zadnym rasismem ageizmem itp? Spotkalam sie nie raz i wiem że generalnie coś takiego jak cechy narodowe chcąc nie chcąc istnieją i zamiast strzelać focha powinno sie .. a z resztą. Nie muszę wszystkich lubić i tyle. To nie jest tak że nie lubię kogoś za to skąd pochodzi, nie lubię go za cechy jego grupy etnicznej które przejawia.
jakiego focha?

I jakie cechy narodowe przejawia ktoś, kogostrona komentująca wcale, w ogóle nie zna?
Bo się Kowalski czy Ahmed nazywa?

Sugerujesz, że co ? olać ? zobojetnieć ? bo na idiotycznych rasistów nie ma co zwracać uwagi ?
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-10, 21:45   #79
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, że jesteś specjalistką w tej dziedzinie?
piją!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-10, 22:00   #80
mmm3m
BAN stały

Bijcie się! Na gołe klaty!!
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 22:05   #81
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Bijcie się! Na gołe klaty!!
Szczerze... to nie ma się z czego śmiać, jak przychodzi dziecko niespelna 10letnie dziecko do domu. I mówi, że kolega stwierdził, że on musi być gejem, bo wszyscy Polacy, przyjeżdżający do danego kraju sa homoseksualni.

Powiedziane w sposób przesmiewczy szyderczy, do dziecka które nie ma pojęcia o homoseksualizmie.

No, ale można powiedzieć, że kolega tylko komentował, bo Polaków,nie lubi.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-10, 22:20   #82
asia8400
Raczkowanie

Cytat:
Rasizm na wizazu się pojawia bardzo często.
Taka czysta zacięta nienawiść w stosunku do ludzi o innym kolorze skóry, pochodzeniu, wynawanej religii.

Nie jestem wierną fanką poprawności politycznej- jesli chciałby ktoś zarzucić.

Nie ogarniam jednak jak na forum publicznym, tak obleganym takie postawy po prostu kwitną i mają się dobrze.

Baniki owszem pojawiają się raz na jakiś czas, a mdzy czasie dochodzi do obrzucania ludzi błotem: ludzi, których nikt włąściwie nie zna; często nie ma nawet bladego pojecia o tym, o czym mówi; powtarzając jak mantrę teksty na poziomie Faktu czy innego ustrojstwa.

Jestem na emigracji i zdarza się, że dyskryminacja ze względu na pochodzenie dotyka mnie tutaj. Nic przyjemnego. Myślę, że nawet w świecie wirtualnym trasistowskie uwagi powinny być tępione.

Nie jestem pewna czy szerzenie nienawiści w Polsce jest przestępstwem.
W wielu krajach Europy jest, i bardzo dobrze.

Ciekawa jestem waszych opinii.
problem sa bardziej takie osoby jak ty, to dzieki takim osobom we Francji jest np. zakaz publikowania narodowosci przestepcow itp. po prostu masz bledny tok rozumowania. masz fobie, i wszedzie widzisz rasizm. statystyki to nie rasizm, a fakty. tak sama tendencje kulturowe.

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Ja tam nie zauważyłam rasizmu na wizażu
ja tez.

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Mi się zdecydowanie rzuca w oczy jedno - najazd na wierzących (głównie na katolików). Non stop powstają nowe wątki na ten temat, już widzę jak zakładam wątek pod tytułem "seksualne problemy ateistów", chyba by mnie zjedzono żywcem a ten "drugi" wątek spokojnie sobie żyje dalej.

Przykładów jest mnóstwo
a to takie "odpadki" tylko ujada, cale szczescie Palikot nie ma wiecej niz 10%, czyli to mniejszosc. nie jest to obraz polskiego spoleczenstwa.

mozna miec swoje preferencje, opinie co do narodowosci, pochodzenia. to nie rasizm
asia8400 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 22:25   #83
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Rozumiem, że jesteś specjalistką w tej dziedzinie?
No.

Zdziwiłaś się?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-10, 22:27   #84
mmm3m
BAN stały

O nie...wróciła...... to się zrobi dyskusja....
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 22:28   #85
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia8400 Pokaż wiadomość
problem sa bardziej takie osoby jak ty, to dzieki takim osobom we Francji jest np. zakaz publikowania narodowosci przestepcow itp. po prostu masz bledny tok rozumowania. masz fobie, i wszedzie widzisz rasizm. statystyki to nie rasizm, a fakty. tak sama tendencje kulturowe.

ja tez.

a to takie "odpadki" tylko ujada, cale szczescie Palikot nie ma wiecej niz 10%, czyli to mniejszosc. nie jest to obraz polskiego spoleczenstwa.

mozna miec swoje preferencje, opinie co do narodowosci, pochodzenia. to nie rasizm

Nie mam fobii.
Mogę nawet spokojnie powiedzieć, że mam określone dośc mocno poglady na tematmigracji, integracji itd. Mało tego, w wielu sprawach zgadzam się z Orianą Fallaci, która miała dość radykalne podejście między innymi do kwestii islamu.
Nie zmienia to faktu, że nie zmieszam z błotem człowieka, który obok mnie stoi, bo wyglada na muzułmanina albo pochodzi z Afryki.

Rasizm to równiez glupota: bezmyślne powtarzanie zasłyszeń, przyjmowanie metody zdartej płyty. I to w niektórych wątkach na wizazu pojawia się dośc często.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-10, 22:29   #86
CremaCatalana
Rozeznanie

Niesamowite są sytuacje, w których moi znajomi Hiszpanie przez godzinę debatują o tym, jak imigranci zniszczyli kraj (mając na myśli tych z Ameryki Południowej, dla nich to synonim imigranta bo większość przyjezdnych jest stamtąd, nie nazywają więc konkretnie), przechodząc od faktów, zresztą często prawdziwych, do wypowiedzi już mniej kulturalnych a bardziej prześmiewczych i obraźliwych. I teraz uwaga: to wszystko w mojej obecności. Na co kiedy nieśmiało zwracam im uwagę, mówią "ale Ty to co innego", "Polacy nie robią zadym". Jaki z tego wniosek? Oceniamy na podstawie tego, co znamy. Ja i moi polscy znajomi jesteśmy grzeczni, więc na tej podstawie wyrobili sobie opinię "dobrych imigrantów". Za to Południowoamerykanie mają przerąbane krótko mówiąc, bo to "źli imigranci". Generalnie współczuję porządnym ludziom z tej znienawidzonej grupy, bo są prześladowani z winy a) swoich rodaków, którzy im taką opinię robią b) tutejszych władz, które otaczają imigrantów opieką niekiedy większą niż tubylców, przez co działa zazdrość, kiedy imigrant ma więcej praw, więcej mu wolno itd.
Stary 2012-05-10, 22:50   #87
asia8400
Raczkowanie

Cytat:
Nie mam fobii.
Mogę nawet spokojnie powiedzieć, że mam określone dośc mocno poglady na tematmigracji, integracji itd. Mało tego, w wielu sprawach zgadzam się z Orianą Fallaci, która miała dość radykalne podejście między innymi do kwestii islamu.
Nie zmienia to faktu, że nie zmieszam z błotem człowieka, który obok mnie stoi, bo wyglada na muzułmanina albo pochodzi z Afryki.

Rasizm to równiez glupota: bezmyślne powtarzanie zasłyszeń, przyjmowanie metody zdartej płyty. I to w niektórych wątkach na wizazu pojawia się dośc często.
moze fobii nie masz, ale problemy z logicznym mysleniem, interpretacja opinii - juz tak. wyzywania kogos za kolor skory to rasizm, ale juz podawanie statystyk na temat czarnych, juz nie. tak samo jak odmowienie randki, ze wzgledu na kolor skory,wyznanie, czy brak wyznania. to preferencje.

Cytat:
O nie...wróciła...... to się zrobi dyskusja....
jakos tak sobie kliklam i obczailam, ze ktos mi tu cos zarzuca

Cytat:
Napisane przez CremaCatalana Pokaż wiadomość
Niesamowite są sytuacje, w których moi znajomi Hiszpanie przez godzinę debatują o tym, jak imigranci zniszczyli kraj (mając na myśli tych z Ameryki Południowej, dla nich to synonim imigranta bo większość przyjezdnych jest stamtąd, nie nazywają więc konkretnie), przechodząc od faktów, zresztą często prawdziwych, do wypowiedzi już mniej kulturalnych a bardziej prześmiewczych i obraźliwych. I teraz uwaga: to wszystko w mojej obecności. Na co kiedy nieśmiało zwracam im uwagę, mówią "ale Ty to co innego", "Polacy nie robią zadym". Jaki z tego wniosek? Oceniamy na podstawie tego, co znamy. Ja i moi polscy znajomi jesteśmy grzeczni, więc na tej podstawie wyrobili sobie opinię "dobrych imigrantów". Za to Południowoamerykanie mają przerąbane krótko mówiąc, bo to "źli imigranci". Generalnie współczuję porządnym ludziom z tej znienawidzonej grupy, bo są prześladowani z winy a) swoich rodaków, którzy im taką opinię robią b) tutejszych władz, które otaczają imigrantów opieką niekiedy większą niż tubylców, przez co działa zazdrość, kiedy imigrant ma więcej praw, więcej mu wolno itd.
to prawda, ale niestety to wina politykow, tych zakazow wypowiedzi, oklamywania ludzi przez lata. gdyby nie ta poprawnosc polityczna, dzis byloby inaczej. atak zaczyna sie boj o takie kraje jak Francja, gdzie mamy juz prawdziwy rasizm, ale czesciej emigrantow do miejscowych, np. Arabowie sa juz wystarczajaco silni, maja lepszy przyrost naturalny. zaczynaja zmieniac kulture, co budzi sie z reakcja obronna, czyli nacjonalizmem (patrz wybory we Francji, Nacjonaliści prawie 20%).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-10, 22:58   #88
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
moze fobii nie masz, ale problemy z logicznym mysleniem, interpretacja opinii - juz tak. wyzywania kogos za kolor skory to rasizm, ale juz podawanie statystyk na temat czarnych, juz nie. tak samo jak odmowienie randki, ze wzgledu na kolor skory,wyznanie, czy brak wyznania. to preferencje.

jakos tak sobie kliklam i obczailam, ze ktos mi tu cos zarzuca

to prawda, ale niestety to wina politykow, tych zakazow wypowiedzi, oklamywania ludzi przez lata. gdyby nie ta poprawnosc polityczna, dzis byloby inaczej. atak zaczyna sie boj o takie kraje jak Francja, gdzie mamy juz prawdziwy rasizm, ale czesciej emigrantow do miejscowych, np. Arabowie sa juz wystarczajaco silni, maja lepszy przyrost naturalny. zaczynaja zmieniac kulture, co budzi sie z reakcja obronna, czyli nacjonalizmem (patrz wybory we Francji, Nacjonaliści prawie 20%).
Z łaski swojej ogranicz wycieczki osobiste.
I zrozum, że statystki są tworzone w okreslony sposób, jak rowniez mogą byc interpretowane w rózny sposób.
Nie sa niepodważalne, ani nei można ich traktować jak prawd objawionej.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-10, 23:10   #89
asia8400
Raczkowanie

statystyki sa tworzone w prosty logiczny sposob, i z nich sie wyciaga wnioski. tego nie bylo, dlatego nie nastapila korekta masowej emigracji np. we Francji. sa niepodwazalne, obrazuja tendecje grup, nacji itd.
Stary 2012-05-10, 23:17   #90
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
statystyki sa tworzone w prosty logiczny sposob, i z nich sie wyciaga wnioski. tego nie bylo, dlatego nie nastapila korekta masowej emigracji np. we Francji. sa niepodwazalne, obrazuja tendecje grup, nacji itd.
No ale co z tego, że są jakieś tendencje? Nie wszyscy muszą przejawiać te same tendencje, nie wszyscy jesteśmy tacy sami.
piją!

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości