|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Do rodzicielstwa trzeba w pewien sposób dojrzeć, niektórym przychodzi z czasem, niektórym nigdy. W sumie nie widzę w tym niczego strasznego, w zasadzie to zjawisko uważam za pozytywne. Moim zdaniem o wiele gorzej jest gdy ktoś decyduje się na rodzicielstwo żeby "mieć spokój" lub jeszcze kiedyś usłyszałam "odbębnić swoje". To mnie dopiero załamuje, już widzę te dzieci wychowane na zasadzie spokoju i odbębniania
![]() Wolę ludzi, którzy mają świadomość, że czegoś nie chcą i się tego trzymają. Czy coś tracą nie mając dzieci? To zależy jak na to popatrzeć. Z punktu widzenia szczęśliwego rodzica, który wie czego doświadczył, to tracą, ale z punktu widzenia bezdzietnych już nie. Trudno czuć brak czegoś, czego się nigdy nie doświadczyło ![]() Natomiast całkiem serio nie rozumiem dlaczego tak wielu ludzi przejmuje się tym co o ich życiu myśli otoczenie. No pojąć tego nie mogę.
|
|
#62 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: nie chcę mieć dzieci
Cytat:
A czy ludzie bezdzietni coś tracą? Możliwe, że tak, choć myślę, że, gdyby mieli dzieci mimo swojej niechęci do nich, to wcale nie byliby szczęśliwi. Rodzice i dzieci.
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale prawda mozna porównywać tak i porównywać |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Zresztą, skoro 40-latki są niby dojrzałe i widzą, czego chcą, to dlaczego niektórym się odmienia po czterdziestce i nagle zaczynają marzyć o dziecku?
|
|
|
#66 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Potrzeba kochania i bycia kochanym jest silnie zakodowana w ludzkiej naturze, ale istnieje wiele rodzajów miłości, które mogą te potrzebę zaspokajać i nie widzę powodu, aby akurat miłość matki do dziecka idealizować i stawiać ponad innymi rodzajami miłości (tym bardziej, że jest to miłość bezwarunkowa tylko dlatego, że wynika przynajmniej na początku z instynktu, który nie uruchamia się automatycznie u każdej kobiety). Nie ma sensu wartościować i dokonywać porównań, bo każdy rodzaj miłości jest czymś wyjątkowym, jedynym w swoim rodzaju, niepowtarzalnym i nieporównywalnym z niczym innym. Życie pełnią życia nie zależy od posiadania potomstwa, bo nie dla każdego nadrzędnym celem życia jest rola rodzica. Można spełniać się na wielu płaszczyznach i wieść satysfakcjonujące bezpotomne życie. Dla mnie np. kobieta, która obiera sobie za jedyny cel życiowy rolę matki i nie chce spełniać się w żadnych innych rolach, żyje na pół gwizdka. Na razie nie odczuwam potrzeby posiadania potomstwa, ale jeśli kiedyś zmienię zdanie, to na pewno nie będę zawężać swojego życia do roli matki ale potraktuję ją jedynie jako jedną z życiowych ról nie przesądzającą bynajmniej o mojej wartości, celowości mojego życia ani przydatności dla społeczeństwa. Nie zależy mi na tym, aby kochano mnie bezwarunkowo tylko dlatego, że jestem. Wolę być kochana, za to jaka jestem. Na miłość przecież trzeba sobie zasłużyć, nie wystarczy po prostu być.
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2012-05-14 o 12:19 |
|
|
|
|
|
#67 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
Każda miłość jest inna do partnera, do rodzica, do dziecka. Cytat:
Wg ciebie nie trzeba być matką i to jest okej i nie przeszkadza w całkowitym spełnianiu się, ale dlaczego zabraniasz kobietom, które matkami są spełniać się tylko w ten sposób, dlaczego każesz im spełniać jeszcze inne role? Znam osoby, które świetnie sprawdzają się jako rodzice i tylko w tej roli, a jednocześnie całe otoczenie im wmawia, że muszą robić coś jeszcze. A dlaczego to muszą? To rodzicem być nie trzeba aby być szczęśliwym, ale jak już się nim jest, to trzeba koniecznie jeszcze coś robić dodatkowo bo inaczej żyje się na pół gwizdka? ![]() Cytat:
Dziwię się kobietom o takich przekonaniach jak twoje. No po prostu nie rozumiem, dlaczego same sobie karzecie robić po 50 rzeczy na raz, przy okazji tłumacząc otoczeniu, że tylko to może dać szczęście
|
|
|
#68 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I jeśli wg Ciebie tylko wiek decyduje o dojrzałości i gówniarstwie, to skoro 40 to dojrzała kobieta, a 20latka to smarkula, to kiedy Twoim zdaniem jest ta magiczna granica między smarkulstwem a dojrzałością? Kobietę w jakim wieku mówiącą "nie chcę dzieci" potraktujesz poważnie, a do jakiego wieku będzie to "smarkula"? |
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak urodzi dziecko? |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cenię ludzi, którzy świadomie podejmują samodzielną i przemyślaną decyzję o rodzicielstwie albo bezdzietności, nie oglądając się na presję rodziny, społeczeństwa itp. Ani jedni ani drudzy nic nie tracą, bo żyją zgodnie ze sobą a nie pod dyktando innych.
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o pięknie napisane Mam dopiero 22lata większość moich znjaomych już ma dzieci albo chodzą z brzuchami owszem żeby nie było ja też chce ale kiedyś nie teraz i oczywiście za każdym razem no a kiedy wy pora już na was... wiesz jakie dziecko to szczęście i radość itp... owszem szanuje jej zdanie i jej szczęście ale niech mi nie gada co ja trace czy żyje na pół gwizdka i zacznę się spełniać dopiero jako mama... ludzie dajcie żyć innym tak jak chcą a nie na siłe ich uszczęśliwiać
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jak ktoś mówi, że nie jest głodny, to chyba też wie, co mówi. Nawet jeśli jedynym jego argumentem może być „bo tak czuję” Poza tym, jakoś dziwnym trafem to zwykle kobiety męczy się tym, że powinny mieć dziecko, że dziecko to radość życia czy (o zgrozo!), prawdziwą kobietą będziesz dopiero jak urodzisz. Mężczyźni o wiele rzadziej słyszą, że mogliby już się zdecydować na maluszka Choć w sumie i to się zdarza, a bywa nawet, że ich męskość uzależniana jest o tego, czy mają już męskiego potomka.Tak jakby posiadanie żeńskich czy męskich narządów rozrodczych za mało świadczyło o prawdziwości płci danej osoby...
|
|
|
#73 | |||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Strasznie mi też wszystkich powyżej żal. Żal, że żyją pod dyktando innych, żal tych, którzy uważają osobę posiadającą dziecko za dojrzałą. Żal tych, którzy uważają, że z automatu 40-latka jest dojrzalsza od 20-latki. Są różne przypadki. A najbardziej ze wszystkiego żal mi dzieci, które się urodziły tym, którzy dzieci nie mieli z potrzeby serca, a z tego, że przecież "tak trzeba". ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
Cytat:
. I bardziej wzruszają mnie szczeniaki, niż niemowlęta. I ja i dzieciak stracilibyśmy na tym, że byłabym jego matką, więc dojrzale podejmuję decyzję, że miejsca na dziecko nie ma w moim życiu i nie sądzę, by było, bo dzieci unikam jak ognia.---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- A tak w ogóle na jednym z for internetowych przeczytałam, że społecznym obowiązkiem kobiety jest mieć dzieci, a jak nie ma, to ma płacić większe podatki
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|||
|
|
|
|
#74 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. Nikomu niczego nie zabraniam, ale uważam, że w życiu potrzebna jest zdrowa równowaga pomiędzy różnymi sferami życia. Poza tym, dzieci dorastają, z upływem czasu nie potrzebują już całodobowej opieki a w końcu wyfruwają z gniazda. I co wtedy pozostaje takiej matce, której całe życie kręciło się dotąd wokół latorośli? Rola nadopiekuńczej rodzicielki wiecznie wtrącającej się w życie dorosłych dzieci i teściowej z piekła rodem? Uściślając, o zawężaniu swojego życia do roli matki pisałam raczej w kontekście całkowitej rezygnacji kobiety ze swojego życia, pasji, zainteresowań na rzecz dziecka. Miałam na myśli wtłaczany kobietom do głów wzór Matki Polki, która zawsze stawia wszystkie potrzeby dziecka ponad swoje. Mądre rodzicielstwo nie jest rezygnacją z siebie i polega na zachowaniu zdrowej równowagi pomiędzy obowiązkami rodzica a innymi sferami życia. 2. Ależ ja nikomu, nawet sobie nie narzucam nadmiaru obowiązków. Staram się zachowywać zdrową równowagę pomiędzy moim życiem zawodowym, zainteresowaniami oraz związkami z innymi ludźmi. Po prostu obserwuję, że często kobiety, które stają się matkami, czują się w obowiązku traktować macierzyństwo jako jedyny punkt odniesienia. Częściowo wynika to z presji społecznej narzucającej ten męczeński model Matki Polki. Mężczyźni, na których społeczeństwo nie wywiera takiej presji, zwykle zdrowiej podchodzą do swojego rodzicielstwa, rolę ojca traktują jako jedną ze swoich ról i nie rezygnują z innych punktów odniesienia takich jak praca, hobby, przyjaciele itp.
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2012-05-14 o 13:11 |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#76 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Cytat:
![]()
|
|
|
|
#77 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
mamy takich znajomych ktorzy wpadli, odrazu slub i to chuczny bo co ludzie powiedzia. sami nie maja kasy i rodzice placa na slub. zgrzyty sa o slub bo kazda strona ma swoje racje i tesciowa cwaniusa ze mniej zaplaci no to sie druga postawila i nie ulegnie na swoim ze maja po rowno albo mlody sprosi wiecej gosci zeby sie wyrownalo co wiecej kloca sie, ci modzi, jest mloda ciaza I trymestr i nawet moze do tego slubu nie dojdzie bo zamiast ona byc z nim to obraca sie do swojej rodziny a on jest wkurzony o to i ja juz bluzga, miesza z blotem na calego i kasa z ewentualnego slubu ma byc dla niego a nie dla nich na wspolne zycie bo ona mu kwiatki wywija j/w |
||
|
|
|
|
#78 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio ciotka mojego TŻ zapytała go, czy przypadkiem nie chcemy mieć dzieci, bo ona by chciała mieć jakieś małe w rodzinie. Oboje studiujemy dziennie, nie pracujemy i mamy się hajtnąć (no bo bez ślubu to zbrodnia
), żebym sobie urodziła dziecko. Baba ponad 60 lat, a myślenie głupiutkiej nastolatki... Starsi ludzie sobie nie zdają sprawy, że teraz z jednej pensji raczej nie da się utrzymać rodziny i żyć normalnie.Poza tym ja nie znoszę dzieci... Wolę już nawet te maleńkie zapłakane i obsmarkane niż starsze i rozbrykane. Jak widzę takie dziecko biegające po chodniku i potrącające ludzi dokoła albo już starsze dzieci stojące na środku drogi, tak że samochód nie może przejechać, to aż mną telepie. Może ja też się nie nadaję na matkę? Edytowane przez Skierka001 Czas edycji: 2012-05-14 o 13:27 |
|
|
|
|
#79 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest powiedziane, że jak ktoś spędzi w domu np. 15 lat z dziećmi to stanie się bezmózgim debilem nie umiejącym już nic innego poza obieraniem ziemniaków. Niemniej jednak rozumiem o co ci chodzi. Ale wydaje mi się, że to bardziej kwestia charakteru jest. Cytat:
Cytat:
A znam różne kobiety - takie, które niby pracują ale tak na prawdę kompletnie niczym się nie interesują a ich samorozwój ogranicza się do przeglądania fejsbuka i takie, które "siedzą w domu" a tak na prawdę robią miliony fajnych rzeczy.Poza tym bycie dobrą mamą to na prawdę ciężka praca. Zdecydowanie cięższa niż siedzenie za biurkiem ![]() Co do mężczyzn to ciągle jeszcze większość z nich czy to z konieczności czy z ustaleń jest głównymi żywicielami rodziny, trudno więc żeby rzucali pracę z powodu narodzin dziecka i postanawiali zostać z nim w domu. Poza tym tak do końca nie jest to możliwe (chociażby wymóg aby matka co najmniej 14 tygodni spędziła na urlopie macierzyńskim, nawet jeśli nie chce na nim być).
|
|
|
#80 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Zgadzam się też z tym, że mężczyźni zwykle częściej przyjmują wiele ról, nie ograniczają się do roli ojca. Może to wynikać właśnie z tego, że kultura nie promuje wizerunku Ojca-Polaka. ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Cytat:
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż jestem ciekawa czy tak samo jest przy własnej działalności gospodarczej i kobieta po porodzie musi odbyć 14 tygodni obowiązkowego macierzyńskiego.
|
|
|
#82 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#83 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam dopiero 17 lat ale już bardzo silny instynkt macierzyński , kocham dzieci zajmowacc się nimi ,marze w przysłości o rodzinie . Idę na studia położnicze, ale wiem że muszę jeszcze troche poczekać,aż będe miałą warun ki na to by godnie wychować dziecko i niczego mu nei zabrakło. A co myśle o osobach ,które nie chcę mieć dzieci? no cóż każdy ma swoje zycie i urządza je jak chcę , nie potępiam tego .
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Wiedziałam,że mi się oberwie,bo tu są same 20-latki wszechwiedzące
![]() Dziewczyny,nie bierzcie tego tak do siebie
|
|
|
|
|
#85 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Może ustalimy nową granicę kiedy można o sobie decydować, skoro 20-latka nie może?
|
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Jako 20 latka wyszłam za mąż (mój mąż jest starszy ode mnie o rok) i kiedy rozdawaliśmy zaproszenia wszyscy mnie dotykali po brzuchu i gratulowali. O ile to na początku było do zniesienia, to później już było coraz gorzej... Mimo zapewnień, że ślub bierzemy z miłości, a nie z powodu ciąży, rodzina i znajomi nie wierzyli. Ile ja nocy przepłakałam przed ślubem, tak bardzo mnie ich mówienie krzywdziło. Ze stresu schudłam jeszcze bardziej (zawsze miałam niedowagę) i w sukni ślubnej mój brzuch wyglądał na zapadnięty. Więc reakcje ludzi i ich miny bezcenne. Bo skoro zaproszenie dostali jakieś ponad 4 miesiące wcześniej, to brzuch powinien być już chociaż odrobinę widoczny, a nie wklęsły.
Jesteśmy 2 lata po ślubie a ludzie dalej gadają o ciążach i dzieciach - tyle tylko, że teraz namawiają i pytają kiedy. Mam takie koleżanki, które na zdjęciach na portalach społecznościowych dopatrują się u mnie brzucha i pytają, czy dobrze widzą, że brzuch mi urósł a gadanie teściowej, że trzeba koniecznie zostawić wódkę z wesela na pępkowe... rodzice mówią, że kiedyś na pewno będziemy mieć dzieci, teraz nie, bo studia musimy skończyć. Gratuluję im tak dobrego planu Nie mówię, że nie będę mieć dzieci, bo nigdy nie mów nigdy. Ale nie chcemy mieć w najbliższej przyszłości, bo mamy swoje hobby, plany, zajęcia, z których być może musielibyśmy zrezygnować, kiedy pojawiłoby się dziecko,a tego byśmy nie chcieli. Wqrza mnie to, że ludzie się wtrącają do naszego życia, że sugerują, że dzieci TRZEBA mieć. Do takiej gadającej rodziny staram się nie jeździć, a znajomych doszukujących się za wszelką cenę u mnie brzucha omijam. Całe szczęście mam masę takich, którzy potrafią rozmawiać na inne tematy - nawet tacy, którzy dzieci mają. |
|
|
|
|
#87 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#88 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież pisałam,że ja to też przyjmuję do wiadomości,ech...
|
|
|
|
|
#90 |
|
zuy mod
|
ale uważasz życie bezdzietnych za gorsze ;-)
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

ale prawda mozna porównywać tak i porównywać 

pora już na was... wiesz jakie dziecko to szczęście i radość itp... owszem szanuje jej zdanie i jej szczęście ale niech mi nie gada co ja trace czy żyje na pół gwizdka i zacznę się spełniać dopiero jako mama... ludzie dajcie żyć innym tak jak chcą a nie na siłe ich uszczęśliwiać