![]() |
#61 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 1o lat związku bez zaręczyn i wspólnego mieszkania
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34405841]Też tak myślałam, ale okazuje się nie wszędzie tak jest. Jakieś dwa lata temu, gdy stałam w USC w kolejce po swój akt urodzenia, chłopak przede mną sam zarezerwował termin ślubu, był bez narzeczonej. To chyba zależy od uprzejmości urzędnika, chociaż w tej chwili strzelam, bo nie wiem
![]() Nawet w "przepisie na życie" Żabcia sam rezerwował termin ślubu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
ot i argument ![]() przepisy mówią jasno: muszą byc obecni oboje narzeczeni
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34406594]Rozwaliłaś mnie
![]() Oj tam oj tam ![]() Ważne, że zrozumiałaś żart, niektórzy nie zrozumieli niestety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Życie mnie nauczyło, że przepisy przepisami, a w praktyce okazuje się, że wystarczy ładny uśmiech albo butelka dobrego trunku, żeby przestały tak ściśle obowiązywać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
a dokładnie który przepis? bo w k.r.o. narzeczeni czyli nupturienci muszą być obecni oboje owszem, ale w trakcie ceremonii, a nie ustalania daty ślubu. Z ciekawości pytam, bo się z takim przepisem nie spotkałam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Jestem po rozmowie i postawieniu swojego ultimatum... Usłyszałam to co zwykle, że mu bardzo zależy i bla bla bla, nie wiem, czy dotarło do niego, że nie żartuję...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Czyli 0 zmian? Nie za dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
BAN stały
|
Cytat:
Padły jakieś konkrety ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, numerka Ci dokładnie tak z marszu nie podam, ale czytałam o tym w internecie jak zabieralismy się za przygotowania. Jesli bardzo chcesz to mogę poszukać jeszcze raz ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
stawianie ultimatum to nie jest dobrym pomysłem, wtedy druga strona ma dwa wyjścia - ulec i wtedy mieszkanie oraz zaręczyny są rzeczywiście wymuszone - lub nie ulec i wówczas następuje koniec związku, mimo, że wcale obie strony tego nie chcą (no, ale honorowe podejście, nerwy, zniecierpliwienie robią swoje). Do rozmowy z TŻ przygotuj się jak do rozmowy biznesowej. Daj również szansę, żeby i on się mógł przygotować. Zadzwoń, powiedz, że źle się czujesz z tym, że związek od lat się nie rozwija i że chcesz porozmawiać o przyszłości. Następnie zapytaj, na kiedy moglibyście się umówić? Na wstępie rozmowy powiedz o swoich oczekiwaniach - że pragniesz wspólnego mieszkania i ślubu. Pomyśl wcześniej, na jakie ustępstwa możesz się zgodzić (np. jeszcze przez rok mieszkacie osobno, albo ślub jeszcze nie teraz, a samo mieszkanie), a na jakie się nie zgodzisz (np. wspólny kredyt na mieszkanie bez ślubu). Pomyśl nad jego ewentualnymi odpowiedziami, jeśli zacznie mówić o tym, że dzieci, tak owszem, mydlić oczy - pytaj o konkrety - kiedy, jak. Jeśli powie, że wynajem mieszkania nie, bo to strata kasy, zapytaj o to jak wyobraża sobie zakup od strony formalnej. Rozmawiajcie racjonalnie, nie daj się zbywać, zacznijcie ustalać różne kwestie i terminy. No, a jeśli twój TŻ nie wykaże żadnej chęci do negocjacji, będzie cały czas na nie, zlekceważy twoje potrzeby, to wówczas trzeba się rozstać, bo wasze oczekiwania odnośnie przyszłości są inne. ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- czyli nic nie ustaliłaś, nie odpuszczaj, tylko porozmawiaj z nim jeszcze raz, jw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
dokładnie.
nie daj się zbyć. ustalcie, jakie mieszkanie was obojga (oboje?) satysfakcjonuje,w jakiej lokalizacji, do jakiej kwoty. no i kwestia ślubu.niestety tego tak łatwo nie przeskoczysz. zastanów się,czy dla Ciebie jest ważny ten papierek,czy też dasz radę żyć w związku na kocią łapę. no i on niech poważnie odpowie,czy nie chce się żenić nigdy czy co? bo jeśli tego nie rozwiążecie,to wspólne mieszkanie jest bez sensu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Usłyszałam wszystko, co teoretycznie chciałam usłyszeć, łącznie z tym, że rzekomo miał już zaplanowane zaręczyny, problem w tym, że mu nie wierzę, bo słyszałam już to wiele razy... Żadne jego słowa mnie teraz nie przekonają, przekonać mnie może tylko czyn: pierścionek, wynajęte mieszkanie, sama nie wiem co...
Zrobię tak jak radzisz XZORA, zapytam o dokładne terminy i kroki, bo rzeczywiście nasze rozmowy były zawsze mało konkretne i rozmyte... Kwestie mieszkania (i do wynajęcia i do kupna) mamy dobrze obgadaną, zabrakło tylko determinacji w szukaniu... Edytowane przez PrivateMember Czas edycji: 2012-05-30 o 15:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) mam nieco inne zdanie na ten temat; 3) ciekawe co napisałam okropnego ![]() Autorko - mam nadzieję że rozmowa odniesie jakiś skutek; jeśli nawet nie do końca taki, jak byś chciała, to przynajmniej będziesz wiedziała, na czym stoisz. Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brałam ślub konkordatowy, więc się nie interesowałam, ale podejrzewam, że przy ślubie USC datę ustala się zapewne od razu przy składaniu oświadczeń, stąd konieczność jednoczesnej obecności. Myślę, że przynajmniej hipotetycznie jest możliwa sytuacja, aby najpierw złożyć oświadczenia, a następnie np. kilka dni później zaklepać termin, więc do tej drugiej czynności teoretycznie wystarczy obecność jednego przyszłego małżonka.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2012-05-30 o 16:42 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O właśnie, to miałam na myśli ![]() Co do tej sytuacji hipotetycznej - nie wiem, nie pytalismy o to. Zresztą - po co się tak rozdrabniać? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No faktycznie, o takiej opcji nie pomyślalam ![]() Niestety taki rozwój wypadków nie ma nic wspólnego z opisywaną historią do której się odnosiłam - bo tam podobno facet nie wiedział nic na temat ślubu i nie chodziło o zmianę daty ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
BAN stały
|
Cytat:
Bynajmniej nie chcę go bronić, tym bardziej, że sama zainteresowana też go nie broni. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-05-30 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
[1=a298662d510bb0f537bc3b0 c2466fe273199e5e8_64a898f 2369c4;34410715]A możeeee w tamtej historii dziewczyna tylko się wywiedziała o najbliższy możliwy termin, a potem poszła z facetem go zaklepać? Możliwości jest dużo
![]() Oczywiście, ze to jest możliwe. Tylko trochę zmienia to wydźwięk ![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Nie wypowiedziałam się w wątku wczoraj, bo temat mnie zaszokował
![]() ![]() 10 lat to trochę dużo czasu, wystarczająco na rozmowę pt "kiedy ślub" - dziwię się, że nie zapytałaś wcześniej, po 5, albo chociaż wcześniej hipotetycznie nie zakładaliście, co będzie dalej, czy w ogóle jedno i drugie chcą tego ślubu - bo trochę nie do ogarnięcia jest dla mnie opcja, że przez całe 10 lat nie znałaś jego poglądów na tą sprawę... Ale trudno, mleko się rozlało, szkoda tylko, że po takim czasie, toż to 1/8 życia... ![]() ![]() Przez te 10 lat nie pomieszkiwaliście nawet razem, nie wiesz, jaki jest na co dzień?
CZERWCOWE NOWOŚCI KOSMETYCZNE KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK! Biżu i ciuchy M, L, XL "Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..." Edytowane przez ulicznica Czas edycji: 2012-05-30 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
BAN stały
|
Cytat:
Na moje oko, to oni oboje jacyś tacy mało konkretni i ogarnięci są ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-05-30 o 17:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() koniec offtopa |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I przez całe 10 lat on był przeciwko ślubom, dzieciom, a ona cały czas miała nadzieję, że mu się nagle odmieni, że go przekona? (pytanie chyba do autorki). No bo nie rozumiem tego, w jaki sposób i kiedy oni zaczęli się rozmijać w oczekiwaniach - a u niego takiego przestoju przez tyle lat, braku chęci głębszego zaangażowania, które coś by realnie oznaczało, miało konsekwencje - jakichś nowe więzi, braku chęci powołania na świat potomka, budowy domu etc. ![]() Dwa różne dość mocno osadzone i ugruntowane poglądy, gdzie kompromis jest ciężki do wypracowania.
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Takie historie kończą się zwykle w smutny sposób.
Bo nagle pan/pani co byli niezdecydowani poznają kogoś innego, i nagle są po roku, dwóch (a czasami i wcześniej) gotowi na wszystko to, z czym z poprzednią partnerką zwlekali latami. I to nie jest premedytacja najczęściej z strony tych osób. Po prostu niepewnośc, którą się rozumie dopiero, gdy się spotka tą właściwą osobę. Może jestem dziwna, ale nie czekałabym na nikogo 10 lat. Szkoda życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
przez 10 lat to można wiele razy zmienić pogląd na ślub Cytat:
związek bez planów, rozmów o przyszłości może trwać szczęśliwie do końca życia partnerów. Dopóki obojgu taki stan rzeczy odpowiada, nie uważam, żeby była potrzeba planowania i konkretyzowania celów. Cytat:
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
nie wszyscy są tacy, dla jednych celem związku jest ślub, dzieci, a dla innych związek jest celem samym w sobie |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.