Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-19, 16:24   #61
Lidia Paulina
Rozeznanie

Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)

Kłuć i kuć, ojj tak, boli... A błąd działa w dwie strony, bo czytałam zarówno "róża jest kująca", jak i "kłułam na egzamin całą noc"

Ktoś już wspominał o "z kąd", ojj tak, to przykre, podobnie jak twory typu "z kond", "z tąd" - aaaa!

I sprawa źle odmienianych dat, no ludzie... Takie rzeczy są w podstawówce tłumaczone, w gimnazjum powtarzane, ale NIE! Na PLAKATACH, czyli w miejscach publicznych co rusz spotykam zaproszenia na piknik, koncert czy imprezę z datą... "18 maj"!
Stary 2012-06-19, 16:41   #62
heart_shaped_box
Zadomowienie

Chatul, nie wiem. Najlepiej jesli jakas polonistka sie wypowie w tej kwestii. Kiedys tak slyszalam moge sie mylic.
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 17:30   #63
Lidia Paulina
Rozeznanie

Wrzućmy "grilla" na ruszt: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=12644

Ja bym tam dwa "l" zachowała. W końcu dwa "l" obok siebie są dla Polaka do wymówienia łatwe, nie ma problemów z fleksją etc., etc... Lubię spolszczać różne wyrazy, dostosowywać je do naszego alfabetu, do naszej fleksji i fonetyki, ale wtedy, gdy wymowa różni się od zapisu ortograficznego.

Swoją drogą, jeśli chodzi o kwiatki typu "swetr", to kiedyś byłam bardzo, bardzo krytycznie nastawiona, dziś patrzę już nieco inaczej na to... Zakochałam się w dialektologii i uważam, że takie zróżnicowanie językowe jest cudowne, jesteśmy jednym z niewielu krajów, gdzie gwarę uważa się za coś złego, co należy czym prędzej wykorzenić. Owszem, jest to mowa ludności wiejskiej, co często wiąże się z brakiem wykształcenia (oczywiście wśród starszych pokoleń), ale jest urzekająca i miło ją pielęgnować. Oczywiście współcześnie tylko wtedy, kiedy jednocześnie potrafimy posługiwać się polszczyzną literacką. A czemu o tym mówię? Bo "swetr" należy do leksyki w niektórych gwarach Jeśli więc ktoś, kto ma ten "swetr" w swojej gwarze, którą - lub chociaż elementami której - się posługuje, to niech tak mówi, jeśli znajduje się w zasięgu swojej gwary, wśród ludzi, którzy też się nią porozumiewają, ale niech ma świadomość, że w polszczyźnie ogólnej, literackiej - jest to błąd i na salonach już tak mówić nie wypada ;-)

Edytowane przez Lidia Paulina
Czas edycji: 2012-06-19 o 17:36
Lidia Paulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 18:21   #64
Chatul
ma zielone pojęcie

Kolejne perełki:
  • nie rozumię
  • używać odżywkę
  • jak ta przysłowiowa sardynka
  • (nie ma) jakiś mężczyzn
  • Policja tam była. Przyszli po podejrzanego.

Naprawdę brakuje mi na Wizażu możliwości poprawiania błędów innych. Raz, że pisanie źle sformatowanych wiadomości z błędami językowymi świadczy o (moim zdaniem) o braku szacunku do rozmówcy, a dwa, że potem ludzie patrzą na takie wiadomości i choćby nie chcieli, zapamiętują to, co jest w nich napisane. Stąd potem wtórne problemy z ortografią, szykiem zdania...

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
Swoją drogą, jeśli chodzi o kwiatki typu "swetr", to kiedyś byłam bardzo, bardzo krytycznie nastawiona, dziś patrzę już nieco inaczej na to... Zakochałam się w dialektologii i uważam, że takie zróżnicowanie językowe jest cudowne, jesteśmy jednym z niewielu krajów, gdzie gwarę uważa się za coś złego, co należy czym prędzej wykorzenić. Owszem, jest to mowa ludności wiejskiej, co często wiąże się z brakiem wykształcenia (oczywiście wśród starszych pokoleń), ale jest urzekająca i miło ją pielęgnować. Oczywiście współcześnie tylko wtedy, kiedy jednocześnie potrafimy posługiwać się polszczyzną literacką. A czemu o tym mówię? Bo "swetr" należy do leksyki w niektórych gwarach Jeśli więc ktoś, kto ma ten "swetr" w swojej gwarze, którą - lub chociaż elementami której - się posługuje, to niech tak mówi, jeśli znajduje się w zasięgu swojej gwary, wśród ludzi, którzy też się nią porozumiewają, ale niech ma świadomość, że w polszczyźnie ogólnej, literackiej - jest to błąd i na salonach już tak mówić nie wypada ;-)
W jakiej gwarze jest „swetr”?
Stary 2012-06-19, 19:10   #65
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Kolejne perełki:
  • nie rozumię
  • używać odżywkę

Naprawdę brakuje mi na Wizażu możliwości poprawiania błędów innych. Raz, że pisanie źle sformatowanych wiadomości z błędami językowymi świadczy o (moim zdaniem) o braku szacunku do rozmówcy, a dwa, że potem ludzie patrzą na takie wiadomości i choćby nie chcieli, zapamiętują to, co jest w nich napisane. Stąd potem wtórne problemy z ortografią, szykiem zdania...

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

W jakiej gwarze jest „swetr”?

Wiem, że w jakiejś - nie wiem, w jakiej - gwarze z dialektu małopolskiego.

O co chodzi z "używać odżywkę"?
Stary 2012-06-19, 19:26   #66
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
O co chodzi z "używać odżywkę"?
„Używać” łączy się z dopełniaczem, a nie biernikiem. Używamy zatem „odżywki”, a nie „odżywkę”

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
Wiem, że w jakiejś - nie wiem, w jakiej - gwarze z dialektu małopolskiego.
Hmmm, dziwne... Słowo „sweter” zostało przecież zapożyczone w XX wieku Chyba, że do gwary przeszło na zasadzie upodobnienia się do innych wyrazów, które w podobny sposób tracą „e” ruchome znane z polszczyzny ogólnej.
Stary 2012-06-19, 19:27   #67
Lidia Paulina
Rozeznanie

Aaa, w tym rzecz! Racja, racja. Myślałam, że jest jakiś haczyk, że nie można w ogóle "używania" z "odżywką" łączyć

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 20:03   #68
--Olka--
Zakorzenienie

Dołączę za przyzwoleniem.
Nie mam specjalistycznej wiedzy w temacie, ale wyjątkowo rażą mnie wszelkie błędy (jeśli jakiś popełnię, to poprawiajcie, przyjmę krytykę na klatę).
Aż mi lepiej, że nie jestem sama

Cytat:
Kolejne perełki:
  • nie rozumię
  • używać odżywkę
Coś okropnego... Przyznaję, że czasem odrzuca mnie przed wejściem na KWC czy niektóre wątki.
Stary 2012-06-19, 20:09   #69
heart_shaped_box
Zadomowienie

a... wracac z powrotem?

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11447
Stary 2012-06-19, 20:42   #70
--Olka--
Zakorzenienie

Analogicznie: kontynuować dalej.
Ale już mniejsza o pleonazmy, mnie najbardziej dobijają: umię, rozumię, zrobim, itd. Nie znoszę też, np. siłe, walke, książke.
Stary 2012-06-19, 21:49   #71
Lidia Paulina
Rozeznanie

Albo "bd" zamiast "będę", "będzie" etc. Masssakra.
Stary 2012-06-20, 02:20   #72
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Z sędziną to trochę już w kwestie genderowe wchodzimy
Bo owszem, żona, może i utrzymuje współcześnie takie znaczenie, ale do tego doszło znaczenie drugie, czyli sędzia-kobieta (wcześniej nie było takiego znaczenia, bo nie było kobiet na tym stanowisku); "sędziny" w pierwszym znaczeniu raczej mało kto używa, ponieważ kobiety się wyzwoliły, walczą o prawa etc., etc. i niewiele z nas chciałoby nosić nazwę męża z sufiksem wykazującym niejako przynależność, podleganie facetowi.
Tak starościna była kiedyś żoną starosty, dziś - mówimy tak na dziewczyny, które na roku pełnią funkcję starosty.
Nic do "sędziny" nie mam Jak już tworzymy żeńskie formy, róbmy to konsekwentnie, bo wychodzi na to, że połowę odrzucamy, bo głupio brzmią. A przecież wiele jest wyrazów, które brzmią głupio, na przykład "żyrandol", a nikt mu nazwy nie zmienia
Czytałam o tym jeszcze raz I u mnie napisane jest tak: Jeżeli z tą panią łączą nas dość poufałe stosunki, to można powiedzieć "sędzinę", w oficjalnym języku jest to niedopuszczalne.

Cytat:
(...)
Nie
Znak „-”, który masz na klawiaturze, to minus. A pauza, półpauza, dywiz i myślnik to osobne znaki typograficzne.
Zwyczajowo jednak używa się w internecie minusa, bo tylko on jest na klawiaturze Z tego samego powodu coraz częściej stosowany jest angielski cudzysłów ("") zamiast polskiego („”).
Patrzyłam u siebie w słownikach, ale nie wszystko znalazłam. W każdym razie dywiz i myślnik były wyjaśnione tak jak wcześniej pisałam, przy pauzie był odsyłacz- "p. myślnik". Nie wiem tylko, co z tą półpauzą

Cytat:
Napisane przez anibiaa Pokaż wiadomość
Z tym "wziąć" i "wziąść" to jest już oficjalnie powiedziane, że -ąć jest poprawne? Bo ja i owszem, zawsze używam -ąć, ale tyle razy mnie poprawiano, że potrzebuję silnego argumentu do obrony

Chłopaką i dziewczyną polecam wziąść to sobie do serca.
-Wzięłem! - odpowiedział chłopak.
tak mi się skojarzyło.
Hehe świetne
I tak, jest to oficjalnie uznane. Jak ktoś mi głupie gadki wkręca, kiedy go poprawiam, to odsyłam go z żalami do RJP

Cytat:
Kolejne perełki:
  • nie rozumię
  • używać odżywkę

Naprawdę brakuje mi na Wizażu możliwości poprawiania błędów innych. Raz, że pisanie źle sformatowanych wiadomości z błędami językowymi świadczy o (moim zdaniem) o braku szacunku do rozmówcy, a dwa, że potem ludzie patrzą na takie wiadomości i choćby nie chcieli, zapamiętują to, co jest w nich napisane. Stąd potem wtórne problemy z ortografią, szykiem zdania... [COLOR="Silver"]

(...)
Mnie też tego brakuje. Na pewno pojawiłyby się argumenty typu "masz błąd w poście, nie odzywaj się" i nowa fala mody na "ciemnogród", ale... Przecież teraz też tak jest

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Dołączę za przyzwoleniem.
Nie mam specjalistycznej wiedzy w temacie, ale wyjątkowo rażą mnie wszelkie błędy (jeśli jakiś popełnię, to poprawiajcie, przyjmę krytykę na klatę).
Aż mi lepiej, że nie jestem sama

Coś okropnego... Przyznaję, że czasem odrzuca mnie przed wejściem na KWC czy niektóre wątki.

A te wątki słuchaj to jest skarbnica tekstów na wątek "Hity dnia- najlepsze taksty na Wizażu" więc już wchodzę

Cytat:
Napisane przez heart_shaped_box Pokaż wiadomość
Pleonazmy! uwielbiam, zawsze się uśmieję
- rozdroże dróg
- spadać w dół
- schodzić w dół
- okres czasu
- cofać się do tyłu
Póki co tyle przyszło mi na myśl

Cytat:
Albo "bd" zamiast "będę", "będzie" etc. Masssakra.
I jeszcze "bd" w znaczeniu "będziesz", "będziemy". I oczywiście "cb"
Stary 2012-06-20, 09:20   #73
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
A te wątki słuchaj to jest skarbnica tekstów na wątek "Hity dnia- najlepsze taksty na Wizażu" więc już wchodzę
O ja. Nie wiedziałam, że jest taki wątek. Zasubskrybuję.
Stary 2012-06-20, 09:54   #74
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Witam,

Bardzo się cieszę, że powstał taki wątek. Od razu napiszę, nie jestem orłem jeśli chodzi o język polski, ale sama od jakiegoś czasu zaczęłam podchodzić krytycznie do wypowiedzi, dziennikarzy, polityków - którzy zwykle moim zdaniem powinni świecić przykładem i mówić ładnym polskim.

Prosty przykład, przygotowujemy się do iwentu (event) przecież można to ładnie powiedzieć że przygotowujemy się do tego wydarzenia.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Wyrażam, zgodę byście mnie poprawiały w przypadku moich błędów stylistycznych, gramatycznych interpunkcyjnych. Ja w ten sposób się uczę.

Druga sprawa, od 16 lat pracuję w amerykańsko-polskiej firmie co spowodowało, że mój język polski stał się zubożały, mam problem ze znalezieniem synonimów i nie tylko, dlatego brak kwiecistości w mojej wymowie.

I jeszcze jedno, dlaczego tak bardzo zależy mi na ładnym języku polskim, mam pięcioletnią córkę, która wiadomo dopiero uczy się mówić ładnie i to my rodzice musimy dawać jej dobry przykład, używając stosownych form gramatycznych i nie tylko.

Ostatnio walczymy z takimi słowami jak: wezłam, poszedłam i wiele innych kwaitków, ale podejrzewam, że to może być efekt bycia w grupie przedszkolaków a nie chce mi się wierzyć, że panie zwracają uwagę jakim językiem posługują się dzieci, zwłaszcza, że mieszkam w miasteczku gdzie dominuje gwara śląska plus mniejszość niemiecka.

Przyznam, że z własnego domu rodzinnego właściwych form języka polskiego nie wyniosłam, bo moi rodzice są prostymi ludźmi, którzy przyjechali na Śląsk za pracą i chlebem. W liceum, bardzo odczułam te braki językowe i język polski był dla mnie ciężkim przedmiotem bo nie umiałam napisać pięknej rozprawki, a miałam wspaniałą polonistkę. Dzisiaj to doceniam i żałuję, że bardziej się nie przyłożyłam. Mimo tego przykrego faktu, wyszłam z założenia, że człowiek uczy się całe życie i mam szansę nadrobić te braki.

:embarassed:

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski

Edytowane przez Bafi@Home
Czas edycji: 2012-06-20 o 10:03
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 12:31   #75
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
O ja. Nie wiedziałam, że jest taki wątek. Zasubskrybuję.
Moim zdaniem świetny, tylko z wiadomych względów rozwija się powoli jednak trzeba się naszukać

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość
Witam,

Bardzo się cieszę, że powstał taki wątek. Od razu napiszę, nie jestem orłem jeśli chodzi o język polski, ale sama od jakiegoś czasu zaczęłam podchodzić krytycznie do wypowiedzi, dziennikarzy, polityków - którzy zwykle moim zdaniem powinni świecić przykładem i mówić ładnym polskim.

Prosty przykład, przygotowujemy się do iwentu (event) przecież można to ładnie powiedzieć że przygotowujemy się do tego wydarzenia.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Wyrażam, zgodę byście mnie poprawiały w przypadku moich błędów stylistycznych, gramatycznych interpunkcyjnych. Ja w ten sposób się uczę.

Druga sprawa, od 16 lat pracuję w amerykańsko-polskiej firmie co spowodowało, że mój język polski stał się zubożały, mam problem ze znalezieniem synonimów i nie tylko, dlatego brak kwiecistości w mojej wymowie.

I jeszcze jedno, dlaczego tak bardzo zależy mi na ładnym języku polskim, mam pięcioletnią córkę, która wiadomo dopiero uczy się mówić ładnie i to my rodzice musimy dawać jej dobry przykład, używając stosownych form gramatycznych i nie tylko.

Ostatnio walczymy z takimi słowami jak: wezłam, poszedłam i wiele innych kwaitków, ale podejrzewam, że to może być efekt bycia w grupie przedszkolaków a nie chce mi się wierzyć, że panie zwracają uwagę jakim językiem posługują się dzieci, zwłaszcza, że mieszkam w miasteczku gdzie dominuje gwara śląska plus mniejszość niemiecka.

Przyznam, że z własnego domu rodzinnego właściwych form języka polskiego nie wyniosłam, bo moi rodzice są prostymi ludźmi, którzy przyjechali na Śląsk za pracą i chlebem. W liceum, bardzo odczułam te braki językowe i język polski był dla mnie ciężkim przedmiotem bo nie umiałam napisać pięknej rozprawki, a miałam wspaniałą polonistkę. Dzisiaj to doceniam i żałuję, że bardziej się nie przyłożyłam. Mimo tego przykrego faktu, wyszłam z założenia, że człowiek uczy się całe życie i mam szansę nadrobić te braki.

:embarassed:
Witamy

I od razu przypomniało mi się, jak językoznawcy cierpią, widząc na początku mejli od czytelników "witam"
Z ich reakcji wynikałoby, że to jakaś dość mocno niepoprawna forma- bo wita to gospodarz gości w swoim domu. Dobrze wiedzieć, bo ja tak pisałam do Urzędu Miasta czy Gminy nadal uważam to słowo za ładniejsze niż "dzień dobry" czy "Szanowny Panie" itp. ale cóż, trzeba będzie zacząć się przestawiać

Pogrubiłam Ci literowkę- nie razi mnie ona, ale wczoraj o tym fajną rzecz przeczytałam otóż ma to swoją nazwę!
Jest to "błąd czeski"- czyli przestawienie liter w wyrazie, gdy szybko piszemy. Nazwa wzięła się stąd, że po czesku można powiedzieć 27: sedmdvacet i dvacetsedm (piszę z pamięci, mam nadzieję, że nie okaleczyłam czeskiego ). Jakoś mnie to rozbawiło

I bardzo popieram Twoją postawę wobec córki życzyłabym sobie więcej takich starannych rodziców.
Ja pochodzę ze Śląska Cieszyńskiego. Brakuje mi tu naszej gwary, jednak jestem pewna, że tam języka literackiego ciężej byłoby mi się uczyć. Chciałabym wrócić ale teraz, z tym wglądem z perspektywy na sprawy językowe.

Dodam jeszcze, że ja podpisuję się rękami i nogami pod spolszczaniem obcych wyrazów. To je Polska, a nie Hameryka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 14:48   #76
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
jednak trzeba się naszukać
Czy ja wiem? W co drugim wątku na "intymnie" można zejść ze śmiechu.

Cytat:
Witamy

I od razu przypomniało mi się, jak językoznawcy cierpią, widząc na początku mejli od czytelników "witam"
Z ich reakcji wynikałoby, że to jakaś dość mocno niepoprawna forma- bo wita to gospodarz gości w swoim domu. Dobrze wiedzieć, bo ja tak pisałam do Urzędu Miasta czy Gminy nadal uważam to słowo za ładniejsze niż "dzień dobry" czy "Szanowny Panie" itp. ale cóż, trzeba będzie zacząć się przestawiać
Heh. Odkryłam to jakieś pół roku temu, gdy musiałam napisać wiadomość do promotora. Od tego czasu staram się nie używać "Witam" w formalnych wypowiedziach, ale właśnie inne jakoś nie bardzo mi podchodzą. "Dzień dobry"? Co jeśli ktoś czyta wiadomość w nocy? Promotor zawsze odpisywał "Szanowna Pani".

Cytat:
Pogrubiłam Ci literowkę- nie razi mnie ona, ale wczoraj o tym fajną rzecz przeczytałam otóż ma to swoją nazwę!
Jest to "błąd czeski"- czyli przestawienie liter w wyrazie, gdy szybko piszemy. Nazwa wzięła się stąd, że po czesku można powiedzieć 27: sedmdvacet i dvacetsedm (piszę z pamięci, mam nadzieję, że nie okaleczyłam czeskiego ). Jakoś mnie to rozbawiło
Określenie "czeski błąd" znam od dawna, ale nie dociekałam nigdy genezy. Dobrze wiedzieć.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2012-06-20 o 14:50
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 15:00   #77
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Czy ja wiem? W co drugim wątku na "intymnie" można zejść ze śmiechu.
Czyli jednak za rzadko tam zaglądam w sumie trudno, na Plotkowym ciekawiej

Cytat:
Heh. Odkryłam to jakieś pół roku temu, gdy musiałam napisać wiadomość do promotora. Od tego czasu staram się nie używać "Witam" w formalnych wypowiedziach, ale właśnie inne jakoś nie bardzo mi podchodzą. "Dzień dobry"? Co jeśli ktoś czyta wiadomość w nocy? Promotor zawsze odpisywał "Szanowna Pani".
I ja się staram daję sobie luz zakładając nowy wątek, bo mówię to jest mój wątek, to mogę witać
Nie no a tak serio to kiedyś zwrot "Szanowny Panie" mi nie zgrzytał. Wydaje mi się, że w dzisiejszym świecie tak się powiela to nieszczęsne "witam", że już zatracamy pamięć o tym, co poprawne
Tak to jest jak się zaczyna używać nowego słówka, które się podoba, bez uprzedniego zlustrowania go w słowniku

Cytat:
Określenie "czeski błąd" znam od dawna, ale nie dociekałam nigdy genezy. Dobrze wiedzieć.
Ja znałam tylko "czeski film"
Stary 2012-06-20, 15:12   #78
heart_shaped_box
Zadomowienie

Czy moze mi ktos wyjasnic, co znaczy skrot "wgl" ? Czy dobrze mysle, ze to skrot od "w ogole" ?? Czesto spotykany na intymnym.
Wpisalam w google "wgl" i pierwsza strona to Woda Gory Las
Stary 2012-06-20, 15:42   #79
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez heart_shaped_box Pokaż wiadomość
Czy moze mi ktos wyjasnic, co znaczy skrot "wgl" ? Czy dobrze mysle, ze to skrot od "w ogole" ?? Czesto spotykany na intymnym.
Wpisalam w google "wgl" i pierwsza strona to Woda Gory Las

Tak, to od "w ogóle" chyba nawet go używałam kiedyś na podobnej zasadzie jest też "jbc"- jakby co (tego też używałam, ale w innym znaczeniu ).
Stary 2012-06-20, 19:14   #80
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:

Tak, to od "w ogóle" chyba nawet go używałam kiedyś na podobnej zasadzie jest też "jbc"- jakby co (tego też używałam, ale w innym znaczeniu ).
O ile znaczenie "wgl" jeszcze zrozumiałam (chociaż początkowo zastanawiałam się czy nie chodzi o "wygląd"), to "jbc"przywołuje na myśl zupełnie inne skojarzenia niż "jakby co".

Autentycznie serce mnie boli:
Cytat:
Kupiłam sobie sukienkę... i dalej już nie jestem zorientowana. Proszę, doradźcie, co mam ubrać jeszcze na siebie, jakie dodatki.
Myślałam, żeby ubrać do tego jakieś ciemne rajstopy, ale nie jestem pewna, bo nie potrafię się siebie w tym wyobrazić.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2012-06-20 o 19:23
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 20:04   #81
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
O ile znaczenie "wgl" jeszcze zrozumiałam (chociaż początkowo zastanawiałam się czy nie chodzi o "wygląd"), to "jbc"przywołuje na myśl zupełnie inne skojarzenia niż "jakby co".

Autentycznie serce mnie boli:
O, to chyba używamy go w tym samym znaczeniu

A w przytoczonym cytacie oprócz oczywistego "się siebie" (ale nazaimkozwracała, normalnie 360 stopni ), zastanawiam się, o co chodzi z "dalej nie jestem zorientowana"
Oczywiście może chodzić o to, że nie jest jeszcze zorientowana na żaden dalszy kierunek zakupów, albo może kupiła i nie wie, co z tym teraz zrobić
W każdym razie ja bym tu użyła "kupiłam i jestem zdezorientowana". Tylko- czy to nie jest to samo?

W ogóle czytałam jakoś wczoraj czy dziś wątek mamusiowy, który przerodził się w istną wojnę, która lepiej dziecko chowa (pod względem ubierania, karmienia itp.). Tam to oczy bolały
Pełno zdań w stylu właśnie "używać odżywkę", "nie pozwalam dziecku, by broił", "pozwalam mu bawić się sam" itp.
Jezu

Jakoś to się nazywa, niezgodność czegoś, formy?? Nie pamiętam, niestety

Ale wracając do tematu - Pod względem językowym to wychowają kaleki...
Stary 2012-06-20, 20:34   #82
--Olka--
Zakorzenienie

Olivvek ja mam uczulenie na "ubrać" i w zasadzie o to mi chodziło
Stary 2012-06-20, 20:49   #83
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Olivvek ja mam uczulenie na "ubrać" i w zasadzie o to mi chodziło

To żem rozprawkę pyknął
A nad tym też dopiero niedawno zaczęłam się zastanawiać, po przeczytaniu komentarza w poradniku. Jest to tak popularne, że nigdy nie słyszałam o innych możliwościach wyrażenia tego samego, a gdzie tu do poprawności
Jednak w tej mojej książce było to skomentowane dość liberalnie, pewnie dlatego się tym mocniej nie przejęłam sprawdzę jednak jeszcze raz bo głupio mi tak błądzić w temacie
Stary 2012-06-21, 02:20   #84
Nerchie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotek88 Pokaż wiadomość
To i ja się dołączam Ale raczej będę tylko podczytywać wątek w celu edukacyjnym, bo sama za specjalistkę w temacie się nie uważam
Bardzo podobnie Fajny wątek.

Przyznaje ze wstydem, że często mylę wyrazy, opowiadam coś, a dość szybko mówię i potem wychodzą: nieworodki, jupitery zamiast judaszy itd. 'Przyszłem' też mi się zdarza.

Co do skrótów jak "bd" to używam w wiadomościach tekstowych na komórce Sama nazwa "sms" jest skrótem. Nie wiem czemu w miejscach, gdzie liczba znaków jest ograniczona nie korzystać z takiej możliwości skrócenia zdania i napisania go w jednej wiadomości.

„Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.”
Nerchie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 06:23   #85
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Olivvek

Zgadzam się, że często pisząc e-maile zastanawiam się jakiej formy użyć. Jednak gdy piszę do klientów z firm polskich to używam przestarzałego "Szanowany Panie/Pani" bo uważam, że nie znam tej osoby i nie jesteśmy ze sobą na Ty.

Z takich ciekawostek, gdy rozpoczęłam swoją przygodę w firmie, która wcześniej była państwowa i oczywiście z powodów zmian gospodarczych w naszym kraju zamieniła się w spółkę, to przez co najmniej 3-4 lata używano takich form powitalnych: Dzień dobry Panie Inżynierze, Doktorze, Docencie, Dyrektorze, Prezesie bądź Pani Magister, Dyrektor, Inżynier, natomiast do pracowników z niższą rangą i bez dyplomu naukowego Dzień dobry Pani Basiu itp. Wiem, że Niemcy do dzisiaj to praktykują.

Jednak gdy Amerykanie, coraz bardziej zapuszczali w niej korzenie, poprzez obsadzanie strategicznych stanowisk, to zaczęło zanikać bo oni nie lubią takich zwrotów. Ułatwili sobie zadanie, wprowadzając identyfikatory, dzięki temu taki delikwent mógł zwrócić się do ciebie na Ty, nawet jeśli widzieliście się po raz pierwszy.

Pamiętam taką sytuację, mam koleżankę, trochę starszą ode mnie, która zrezygnowała z posady nauczyciela na rzecz stanowiska sekretarki (względy ekonomiczne). Tak się złożyło, że za szefa miała Holendra, który strasznie się irytował, że ona do niego mówi "Sir" , albo "Yes, Sir" i za każdym razem zwracał jej uwagę, że ma na imię Bert. Ona uważała, że musi tak się do niego zwracać bo zajmował kierownicze stanowisko .

A te moje kwaitki to często mi się zdarzają .

A co do mojej postawy wobec córki. Przemawiają za tym moje przykre doświadczenia. Nigdy nie zapomnę, jak zaczęłam spotykać się z moim mężem i wystrzeliłam -Cholerka, spodnie mi "spadują" niestety forma wyniesiona z domu . A on do mnie - No wiesz, co dziewczyna, która chodzi do liceum mówi spaduje. Nie ukrywam, zrobiło mi się bardzo głupio zwłaszcza, że już byłam w czwartej klasie i powinnam być choć troszkę obeznana z tym językiem.

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 09:03   #86
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Nerchie Pokaż wiadomość
Co do skrótów jak "bd" to używam w wiadomościach tekstowych na komórce Sama nazwa "sms" jest skrótem. Nie wiem czemu w miejscach, gdzie liczba znaków jest ograniczona nie korzystać z takiej możliwości skrócenia zdania i napisania go w jednej wiadomości.
Nazwa „SMS” jest skrótowcem, a „bd” skrótem

I ja rozumiem, że w SMSie jest tylko 160 znaków. Jak ktoś pisze dłuższą wiadomość, to niech sobie poskraca to „będę” na „bd” żeby za dwa SMS-y bez sensu nie płacił (chociaż jak ktoś ma pakiet „SMS za jeden grosz” to niech śle te dwa SMS-y ).
Ale gdyby ktoś mi wysłał wiadomość o treści „zrz bd” to by mi już miło nie było. Napisanie „zaraz będę” chyba by go nie przemęczyło za bardzo
Stary 2012-06-21, 12:15   #87
Nerchie
Zakorzenienie

Z wielu powodów z własnego doświadczenia wiem, że druga część sms przychodzi później, albo jednocześnie robię coś i pisze 'zaraz bd', jak na przykład .... biegnę na autobus, wyszłam ze sklepu i jestem obładowana zakupami. Fakt, że używam telefonu z tradycyjną klawiaturą, a że mam opcję angielskiego t9 jedynie to nie używam go w ogóle. Teraz ponoć telefony mają większe możliwości

Bez sensowny lincz na używanie skrótów w smsach, po to on jest by krótko i szybko coś zakomunikować

Cytat:
Nazwa „SMS” jest skrótowcem, a „bd” skrótem
Dobrze wiedzieć

„Prawdopodobnie nie powiedziałbym wszystkiego, o czym myślę, ale na pewno przemyślałbym wszystko, co powiedziałem.”
Stary 2012-06-21, 13:52   #88
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Z wielu powodów z własnego doświadczenia wiem, że druga część sms przychodzi później, albo jednocześnie robię coś i pisze 'zaraz bd', jak na przykład .... biegnę na autobus, wyszłam ze sklepu i jestem obładowana zakupami. Fakt, że używam telefonu z tradycyjną klawiaturą, a że mam opcję angielskiego t9 jedynie to nie używam go w ogóle. Teraz ponoć telefony mają większe możliwości

Bez sensowny lincz na używanie skrótów w smsach, po to on jest by krótko i szybko coś zakomunikować
Oj, nie przesadzaj z tym linczem ;-)

Ja takich skrótów nie lubię. Nie podobają mi się po prostu.
A inna sprawa, że lubię dbać o polszczyznę, używać wyrazów, których moi rówieśnicy już się boją, bo znają tylko z książek albo od starszych profesorów
Nie lubię pisać niepoprawnie - nieważne, czy to "dr.", "kłuć żelazo puki goronce", czy "bd". Inną sprawą są oczywiście żarty językowe, gry itp.
Podczas gdy jedna osoba domaga się "bd", druga chce sztucznego uproszczenia ortografii i poziom tych postulatów nie jest taki sam, ale podobny, bo bierze się z wygodnictwa...
Stary 2012-06-21, 13:57   #89
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:

Wszystko zależy od okoliczności. Akurat w SMSie pisanym na szybko jestem w stanie wiele rzeczy zaakceptować, bo tutaj najistotniejsze bywa możliwie najszybsze przekazanie informacji.
Za to jak z kimś sobie piszę w celach towarzyskich, czas nikogo nie goni, SMS-y nie mają po 159 znaków... To po co pisać „bd” zamiast „będę”?

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Nie mówię już o pisaniu „bd” na forach... Tutaj już w ogóle czasu jest pełno, można napisać ładną wiadomość
Ajak kTOś pisze tak,ze mnie aż oczy bolom od tego ,coon pisze, to już mi zwykle przechodzi ochota na dalszą rozmowę
Stary 2012-06-21, 14:58   #90
Nerchie
Zakorzenienie

Cytat:
bierze się z wygodnictwa...
sam sms jest stworzony by było wygodniej, internet, fora i komórki Warto pisać do siebie listy, co na pewno nie jest wygodne i stosowanie ich na sto procent nie bierze się z wygodnictwa

Cytat:
Wszystko zależy od okoliczności. Akurat w SMSie pisanym na szybko jestem w stanie wiele rzeczy zaakceptować, bo tutaj najistotniejsze bywa możliwie najszybsze przekazanie informacji.
Za to jak z kimś sobie piszę w celach towarzyskich, czas nikogo nie goni, SMS-y nie mają po 159 znaków... To po co pisać „bd” zamiast „będę”? Nie mówię już o pisaniu „bd” na forach... Tutaj już w ogóle czasu jest pełno, można napisać ładną wiadomość

A jak kTOś pisze tak,ze mnie aż oczy bolom od tego ,coon pisze, to już mi zwykle przechodzi ochota na dalszą rozmowę
No i o to chodzi, jeśli co ma być szybko i tanio, to nie może być dobrze. Bo, jak mówią panowie, pracujący w pomarańczach: tanio, szybko i dobrze to jest tylko z prostytutką za lasem.

Na forach ogólnie jest pewna niepotrzebne rozluźnienie, można rozmawiać normalnie zgodnie ze standardami, a nawet przeglądarki ułatwiają nam pisanie poprawnie dzięki aplikacjom, które same poprawiają nasze błędy, albo chociaż je podkreślają, to czemu z tego nie korzystać? Nikt nie karze nam przecież siedzieć obładowanymi ze słownikami, pisanie poprawne zrobiło się dużo łatwiejsze, razem z łatwiejszym dostępem do wiedzy.

Choć... jest jeden slangowy wyjątek tego forum: TŻ.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości