![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Miłośnicy języka polskiego. Stwórzmy miejsce do dyskusji! :)
Kłuć i kuć, ojj tak, boli... A błąd działa w dwie strony, bo czytałam zarówno "róża jest kująca", jak i "kłułam na egzamin całą noc"
![]() Ktoś już wspominał o "z kąd", ojj tak, to przykre, podobnie jak twory typu "z kond", "z tąd" - aaaa! I sprawa źle odmienianych dat, no ludzie... Takie rzeczy są w podstawówce tłumaczone, w gimnazjum powtarzane, ale NIE! Na PLAKATACH, czyli w miejscach publicznych co rusz spotykam zaproszenia na piknik, koncert czy imprezę z datą... "18 maj"! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Chatul, nie wiem. Najlepiej jesli jakas polonistka sie wypowie w tej kwestii. Kiedys tak slyszalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Wrzućmy "grilla" na ruszt: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=12644
Ja bym tam dwa "l" zachowała. W końcu dwa "l" obok siebie są dla Polaka do wymówienia łatwe, nie ma problemów z fleksją etc., etc... Lubię spolszczać różne wyrazy, dostosowywać je do naszego alfabetu, do naszej fleksji i fonetyki, ale wtedy, gdy wymowa różni się od zapisu ortograficznego. Swoją drogą, jeśli chodzi o kwiatki typu "swetr", to kiedyś byłam bardzo, bardzo krytycznie nastawiona, dziś patrzę już nieco inaczej na to... Zakochałam się w dialektologii i uważam, że takie zróżnicowanie językowe jest cudowne, jesteśmy jednym z niewielu krajów, gdzie gwarę uważa się za coś złego, co należy czym prędzej wykorzenić. Owszem, jest to mowa ludności wiejskiej, co często wiąże się z brakiem wykształcenia (oczywiście wśród starszych pokoleń), ale jest urzekająca i miło ją pielęgnować. Oczywiście współcześnie tylko wtedy, kiedy jednocześnie potrafimy posługiwać się polszczyzną literacką. A czemu o tym mówię? Bo "swetr" należy do leksyki w niektórych gwarach ![]() Edytowane przez Lidia Paulina Czas edycji: 2012-06-19 o 17:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
ma zielone pojęcie
|
Kolejne perełki:
Naprawdę brakuje mi na Wizażu możliwości poprawiania błędów innych. Raz, że pisanie źle sformatowanych wiadomości z błędami językowymi świadczy o (moim zdaniem) o braku szacunku do rozmówcy, a dwa, że potem ludzie patrzą na takie wiadomości i choćby nie chcieli, zapamiętują to, co jest w nich napisane. Stąd potem wtórne problemy z ortografią, szykiem zdania... ![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#65 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem, że w jakiejś - nie wiem, w jakiej - gwarze z dialektu małopolskiego. O co chodzi z "używać odżywkę"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
ma zielone pojęcie
|
„Używać” łączy się z dopełniaczem, a nie biernikiem. Używamy zatem „odżywki”, a nie „odżywkę”
![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
Aaa, w tym rzecz! Racja, racja. Myślałam, że jest jakiś haczyk, że nie można w ogóle "używania" z "odżywką" łączyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Dołączę za przyzwoleniem
![]() Nie mam specjalistycznej wiedzy w temacie, ale wyjątkowo rażą mnie wszelkie błędy (jeśli jakiś popełnię, to poprawiajcie, przyjmę krytykę na klatę ![]() Aż mi lepiej, że nie jestem sama ![]() Coś okropnego... Przyznaję, że czasem odrzuca mnie przed wejściem na KWC czy niektóre wątki.
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
a... wracac z powrotem?
![]() http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11447 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Analogicznie: kontynuować dalej
![]() Ale już mniejsza o pleonazmy, mnie najbardziej dobijają: umię, rozumię, zrobim, itd. Nie znoszę też, np. siłe, walke, książke.
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Albo "bd" zamiast "będę", "będzie" etc. Masssakra.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I tak, jest to oficjalnie uznane. Jak ktoś mi głupie gadki wkręca, kiedy go poprawiam, to odsyłam go z żalami do RJP ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A te wątki słuchaj to jest skarbnica tekstów na wątek "Hity dnia- najlepsze taksty na Wizażu" ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() - rozdroże dróg - spadać w dół - schodzić w dół - okres czasu - cofać się do tyłu Póki co tyle przyszło mi na myśl ![]() I jeszcze "bd" w znaczeniu "będziesz", "będziemy". I oczywiście "cb" ![]()
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Witam,
Bardzo się cieszę, że powstał taki wątek. Od razu napiszę, nie jestem orłem jeśli chodzi o język polski, ale sama od jakiegoś czasu zaczęłam podchodzić krytycznie do wypowiedzi, dziennikarzy, polityków - którzy zwykle moim zdaniem powinni świecić przykładem i mówić ładnym polskim. Prosty przykład, przygotowujemy się do iwentu (event) przecież można to ładnie powiedzieć że przygotowujemy się do tego wydarzenia. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Wyrażam, zgodę byście mnie poprawiały w przypadku moich błędów stylistycznych, gramatycznych interpunkcyjnych. Ja w ten sposób się uczę. Druga sprawa, od 16 lat pracuję w amerykańsko-polskiej firmie co spowodowało, że mój język polski stał się zubożały, mam problem ze znalezieniem synonimów i nie tylko, dlatego brak kwiecistości w mojej wymowie. I jeszcze jedno, dlaczego tak bardzo zależy mi na ładnym języku polskim, mam pięcioletnią córkę, która wiadomo dopiero uczy się mówić ładnie i to my rodzice musimy dawać jej dobry przykład, używając stosownych form gramatycznych i nie tylko. Ostatnio walczymy z takimi słowami jak: wezłam, poszedłam i wiele innych kwaitków, ale podejrzewam, że to może być efekt bycia w grupie przedszkolaków a nie chce mi się wierzyć, że panie zwracają uwagę jakim językiem posługują się dzieci, zwłaszcza, że mieszkam w miasteczku gdzie dominuje gwara śląska plus mniejszość niemiecka. Przyznam, że z własnego domu rodzinnego właściwych form języka polskiego nie wyniosłam, bo moi rodzice są prostymi ludźmi, którzy przyjechali na Śląsk za pracą i chlebem. W liceum, bardzo odczułam te braki językowe i język polski był dla mnie ciężkim przedmiotem bo nie umiałam napisać pięknej rozprawki, a miałam wspaniałą polonistkę. Dzisiaj to doceniam i żałuję, że bardziej się nie przyłożyłam. Mimo tego przykrego faktu, wyszłam z założenia, że człowiek uczy się całe życie i mam szansę nadrobić te braki. :embarassed:
Klaudia - 27.10.2006 i Sonia - 29.08.2012 - moje dwa promyczki "Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"ks. Jan Twardowski Edytowane przez Bafi@Home Czas edycji: 2012-06-20 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem świetny, tylko z wiadomych względów rozwija się powoli
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
![]() I od razu przypomniało mi się, jak językoznawcy cierpią, widząc na początku mejli od czytelników "witam" ![]() Z ich reakcji wynikałoby, że to jakaś dość mocno niepoprawna forma- bo wita to gospodarz gości w swoim domu. Dobrze wiedzieć, bo ja tak pisałam do Urzędu Miasta czy Gminy ![]() ![]() Pogrubiłam Ci literowkę- nie razi mnie ona, ale wczoraj o tym fajną rzecz przeczytałam ![]() ![]() Jest to "błąd czeski"- czyli przestawienie liter w wyrazie, gdy szybko piszemy. Nazwa wzięła się stąd, że po czesku można powiedzieć 27: sedmdvacet i dvacetsedm (piszę z pamięci, mam nadzieję, że nie okaleczyłam czeskiego ![]() ![]() I bardzo popieram Twoją postawę wobec córki ![]() Ja pochodzę ze Śląska Cieszyńskiego. Brakuje mi tu naszej gwary, jednak jestem pewna, że tam języka literackiego ciężej byłoby mi się uczyć. Chciałabym wrócić ale teraz, z tym wglądem z perspektywy na sprawy językowe. Dodam jeszcze, że ja podpisuję się rękami i nogami pod spolszczaniem obcych wyrazów. To je Polska, a nie Hameryka ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem? W co drugim wątku na "intymnie" można zejść ze śmiechu
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2012-06-20 o 14:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zadomowienie
|
Czyli jednak za rzadko tam zaglądam
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Nie no a tak serio to kiedyś zwrot "Szanowny Panie" mi nie zgrzytał. Wydaje mi się, że w dzisiejszym świecie tak się powiela to nieszczęsne "witam", że już zatracamy pamięć o tym, co poprawne ![]() Tak to jest jak się zaczyna używać nowego słówka, które się podoba, bez uprzedniego zlustrowania go w słowniku ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Czy moze mi ktos wyjasnic, co znaczy skrot "wgl" ? Czy dobrze mysle, ze to skrot od "w ogole" ??
![]() Wpisalam w google "wgl" i pierwsza strona to Woda Gory Las ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak, to od "w ogóle" ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autentycznie serce mnie boli ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2012-06-20 o 19:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A w przytoczonym cytacie oprócz oczywistego "się siebie" (ale nazaimkozwracała, normalnie 360 stopni ![]() ![]() Oczywiście może chodzić o to, że nie jest jeszcze zorientowana na żaden dalszy kierunek zakupów, albo może kupiła i nie wie, co z tym teraz zrobić ![]() W każdym razie ja bym tu użyła "kupiłam i jestem zdezorientowana". Tylko- czy to nie jest to samo? ![]() W ogóle czytałam jakoś wczoraj czy dziś wątek mamusiowy, który przerodził się w istną wojnę, która lepiej dziecko chowa (pod względem ubierania, karmienia itp.). Tam to oczy bolały ![]() Pełno zdań w stylu właśnie "używać odżywkę", "nie pozwalam dziecku, by broił", "pozwalam mu bawić się sam" itp. Jezu ![]() Jakoś to się nazywa, niezgodność czegoś, formy?? Nie pamiętam, niestety ![]() Ale wracając do tematu - Pod względem językowym to wychowają kaleki... ![]()
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Olivvek ja mam uczulenie na "ubrać" i w zasadzie o to mi chodziło
![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
![]() To żem rozprawkę pyknął ![]() A nad tym też dopiero niedawno zaczęłam się zastanawiać, po przeczytaniu komentarza w poradniku. Jest to tak popularne, że nigdy nie słyszałam o innych możliwościach wyrażenia tego samego, a gdzie tu do poprawności ![]() Jednak w tej mojej książce było to skomentowane dość liberalnie, pewnie dlatego się tym mocniej nie przejęłam ![]() ![]()
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyznaje ze wstydem, że często mylę wyrazy, opowiadam coś, a dość szybko mówię i potem wychodzą: nieworodki, jupitery zamiast judaszy itd. ![]() Co do skrótów jak "bd" to używam w wiadomościach tekstowych na komórce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Olivvek
Zgadzam się, że często pisząc e-maile zastanawiam się jakiej formy użyć. Jednak gdy piszę do klientów z firm polskich to używam przestarzałego "Szanowany Panie/Pani" bo uważam, że nie znam tej osoby i nie jesteśmy ze sobą na Ty. Z takich ciekawostek, gdy rozpoczęłam swoją przygodę w firmie, która wcześniej była państwowa i oczywiście z powodów zmian gospodarczych w naszym kraju zamieniła się w spółkę, to przez co najmniej 3-4 lata używano takich form powitalnych: Dzień dobry Panie Inżynierze, Doktorze, Docencie, Dyrektorze, Prezesie bądź Pani Magister, Dyrektor, Inżynier, natomiast do pracowników z niższą rangą i bez dyplomu naukowego Dzień dobry Pani Basiu itp. Wiem, że Niemcy do dzisiaj to praktykują. Jednak gdy Amerykanie, coraz bardziej zapuszczali w niej korzenie, poprzez obsadzanie strategicznych stanowisk, to zaczęło zanikać bo oni nie lubią takich zwrotów. Ułatwili sobie zadanie, wprowadzając identyfikatory, dzięki temu taki delikwent mógł zwrócić się do ciebie na Ty, nawet jeśli widzieliście się po raz pierwszy. Pamiętam taką sytuację, mam koleżankę, trochę starszą ode mnie, która zrezygnowała z posady nauczyciela na rzecz stanowiska sekretarki (względy ekonomiczne). Tak się złożyło, że za szefa miała Holendra, który strasznie się irytował, że ona do niego mówi "Sir" , albo "Yes, Sir" i za każdym razem zwracał jej uwagę, że ma na imię Bert. Ona uważała, że musi tak się do niego zwracać bo zajmował kierownicze stanowisko ![]() A te moje kwaitki to często mi się zdarzają ![]() A co do mojej postawy wobec córki. Przemawiają za tym moje przykre doświadczenia. Nigdy nie zapomnę, jak zaczęłam spotykać się z moim mężem i wystrzeliłam -Cholerka, spodnie mi "spadują" ![]() ![]() ![]()
![]() |
#86 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() I ja rozumiem, że w SMSie jest tylko 160 znaków. Jak ktoś pisze dłuższą wiadomość, to niech sobie poskraca to „będę” na „bd” żeby za dwa SMS-y bez sensu nie płacił (chociaż jak ktoś ma pakiet „SMS za jeden grosz” to niech śle te dwa SMS-y ![]() Ale gdyby ktoś mi wysłał wiadomość o treści „zrz bd” to by mi już miło nie było. Napisanie „zaraz będę” chyba by go nie przemęczyło za bardzo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Z wielu powodów z własnego doświadczenia wiem, że druga część sms przychodzi później, albo jednocześnie robię coś i pisze 'zaraz bd', jak na przykład .... biegnę na autobus, wyszłam ze sklepu i jestem obładowana zakupami. Fakt, że używam telefonu z tradycyjną klawiaturą, a że mam opcję angielskiego t9 jedynie to nie używam go w ogóle. Teraz ponoć telefony mają większe możliwości
![]() Bez sensowny lincz na używanie skrótów w smsach, po to on jest by krótko i szybko coś zakomunikować ![]() Dobrze wiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja takich skrótów nie lubię. Nie podobają mi się po prostu. A inna sprawa, że lubię dbać o polszczyznę, używać wyrazów, których moi rówieśnicy już się boją, bo znają tylko z książek albo od starszych profesorów ![]() Nie lubię pisać niepoprawnie - nieważne, czy to "dr.", "kłuć żelazo puki goronce", czy "bd". Inną sprawą są oczywiście żarty językowe, gry itp. Podczas gdy jedna osoba domaga się "bd", druga chce sztucznego uproszczenia ortografii i poziom tych postulatów nie jest taki sam, ale podobny, bo bierze się z wygodnictwa... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Za to jak z kimś sobie piszę w celach towarzyskich, czas nikogo nie goni, SMS-y nie mają po 159 znaków... To po co pisać „bd” zamiast „będę”? ![]() ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Nie mówię już o pisaniu „bd” na forach... Tutaj już w ogóle czasu jest pełno, można napisać ładną wiadomość ![]() Ajak kTOś pisze tak,ze mnie aż oczy bolom od tego ,coon pisze, to już mi zwykle przechodzi ochota na dalszą rozmowę ![]()
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
sam sms jest stworzony by było wygodniej, internet, fora i komórki
![]() ![]() Cytat:
Na forach ogólnie jest pewna niepotrzebne rozluźnienie, można rozmawiać normalnie zgodnie ze standardami, a nawet przeglądarki ułatwiają nam pisanie poprawnie dzięki aplikacjom, które same poprawiają nasze błędy, albo chociaż je podkreślają, to czemu z tego nie korzystać? Nikt nie karze nam przecież siedzieć obładowanymi ze słownikami, pisanie poprawne zrobiło się dużo łatwiejsze, razem z łatwiejszym dostępem do wiedzy. Choć... jest jeden slangowy wyjątek tego forum: TŻ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:06.