|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: usg nt (przezierność karkowa)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Ja badania robiłam, ale nie przeceniam znaczenia usg. Uważam że w 12 tyg, 20 tc. i 30 tc. - dokładne pomiary wystarczą. Plus ew. usg wedle potrzeb i wskazań.
Usg nie jest receptą na całe zło. nadużywanie usg to poważny problem, dostrzegalny w krajach zachodnich, u nas raczej nie bieganie na usg bez wskazań, w prawidłowej ciązy co 2 lub 3 tyg. uważam za totalną bezmyślność |
|
|
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
przy każdej wizycie i tylko się zastanawiam, po cholerę?
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35152439]Dla mnie raczej totalną bezmyślnością jest badanie fotelowe co 3 tygodnie bez powodu. A są tacy lekarze, co pchają łapska
przy każdej wizycie i tylko się zastanawiam, po cholerę?[/QUOTE]wg mnie tak samo konieczne i pożyteczne jak usg co 2 tyg. ![]() tu rozsądnie piszą: http://www.rodzicpoludzku.pl/Ciaza/B...sie-ciazy.html |
|
|
|
|
#65 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
raczej nie.Natomiast nie jest to dziwne na patologii ciąży, że jest tam zdecydowanie częściej niż co 2 tygodnie. |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35152439]Dla mnie raczej totalną bezmyślnością jest badanie fotelowe co 3 tygodnie bez powodu. A są tacy lekarze, co pchają łapska
przy każdej wizycie i tylko się zastanawiam, po cholerę?[/QUOTE]Jak to po co? Teraz to mnie zabiłaś tym pytaniem... ![]() No to chyba logiczne - żeby zbadać szyjkę? ![]() Szyjka to chyba ważny element w czasie ciąży, warto mieć ją pod kontrolą. |
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35152701]A czy ktoś tu napisał, że ot tak miał co 2 tygodnie usg?
raczej nie.Natomiast nie jest to dziwne na patologii ciąży, że jest tam zdecydowanie częściej niż co 2 tygodnie.[/QUOTE] ad.1 nie, ale napisał, że czeste usg bez wyraźnych wskazań medycznych jest nadużyciem i nieodpowiedzialnością ad.2 o patologiach nie piszę, to inna inszość ![]() znam mnóstwo przypadków zdrowych ciąż, bez żadnych powikłań i zadnych podejrzeń nieprawidłowości i usg robionych co 3 tyg - i o tym piszę i że coś sie dzieje w szpitalu to nie znaczy, ze koniecznie ma sens w szpitalach (nie wszystkich) rutynowo podają oksytocynę, nacinają krocze itp.
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zyjemy w takim srodowisku, a nie innym. Jemy chemie, ktora przyprawiamy i gdzies to jednak musi oddziaływac. Miałam USG robione czesto w ciazy, moe za czesto. GDyby nie nowoczesne USG badajace przeplywy pewnie zrobiono by mi CC miesiac przed terminem bo miałam stare łozysko i lekarz w szpitalu spyatł sie czy pale Dlateo potem miałąm USG co dwa tygodnie czy plod przybiera.
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
a w usg np. w 20 tc. wielkosć płodu była odpowiednia dla wieku ciążowego? to samo w 30 tc.? kiedy dziecko przestało rosnąć?
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
I tu tez było tak,że jeden lekarz od USG drugi od prowadzenia ciązy. Pytanie, ktory zawiodł? Bo obydwaj twierdzili,ze skoro matka mała dziecko będzie małe.
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale ja rozumiem w późniejszej ciąży, ale do połowy - co lekarz zrobi? Nic. Za to może pięknie zaszkodzić. Jeżeli nic się nie dzieje, żadnych upławów, bóli, pieczenia czy czego tam, na usg ładnie wszystko to wg i mnie, i mojego gina każdorazowe badanie palpacyjne jest zbędną ingerencją. |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zadomowienie
|
Haha, przepraszałam wcześniej za offtopa dotyczącego mojej ciążowej historii, a tu widzę, że rozwinął się temat częstotliwości wykonywanych badań USG i na samolocie. Proponuję założyć nowy wątek na ten temat
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35154775]
Ale ja rozumiem w późniejszej ciąży, ale do połowy - co lekarz zrobi? Nic. Za to może pięknie zaszkodzić. Jeżeli nic się nie dzieje, żadnych upławów, bóli, pieczenia czy czego tam, na usg ładnie wszystko to wg i mnie, i mojego gina każdorazowe badanie palpacyjne jest zbędną ingerencją.[/QUOTE] Tak samo do połowy ciąży szyjka sie może otwierac ![]() To jest dosłownie 3 sekundowe badanie, od początku mnie gin bada i dzięki temu wiem, że ma wszystko pod kontrolą. Wie jak wyglądała moja szyjka na początku, a jak wygląda teraz. Nie widze w tym nic złego W jaki sposób lekarz może zaszkodzić badając szyjkę? Pytam z ciekawości? |
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
problem nie w usg a w niekompetencji lekarzy |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 30 tc to właśnie 7/8 miesiąc U mnie wyszo stare łozysko w 36 tc i gdyby nie dopples pewnie byłaby cesarka. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie tak drogo
Ja płaciłam 250 zł, a robiłam badania genetyczne w każdym trymestrze. A to i tak nie było drogo, bo widziałam ceny za te badania w wysokości 300-400 zł Aaa i nie chodzi tylko o przezierność, ale o całościową ocenę anatomii płodu, przepływy, stan łożyska. Moim zdaniem warto wydać pieniądze na tego typu badania, bo wiele rzeczy można od razu "naprawić"[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35154775] Ale ja rozumiem w późniejszej ciąży, ale do połowy - co lekarz zrobi? Nic. Za to może pięknie zaszkodzić. Jeżeli nic się nie dzieje, żadnych upławów, bóli, pieczenia czy czego tam, na usg ładnie wszystko to wg i mnie, i mojego gina każdorazowe badanie palpacyjne jest zbędną ingerencją.[/QUOTE] Przepisze leki, da zalecenia co do postępowania. Też nie rozumiem w jaki sposób takie badanie może zaszkodzić Wiele infekcji przebiega bezobjawowo, to samo dotyczy skracania się szyjki.Cytat:
|
|
|
#77 |
|
Zadomowienie
|
witam,
dla mnie nie odpowiedzialnym jest mówienie że jakiegoś badania w ciązy robić nie warto! wiadomo że nie można się nastawiać na wszelkie choroby ale podstawowe parametry należy sprawdzic. ja bym chyba spać nie poszła gdybym tego nie zrobiła! co do usg w ciązy, miałam ich conajmniej 10. od 5tyg ciaza zagrozona , leżąca . łożysko stare , poród zakończył się w 36 tyg. i to też był cud że poszłam prwyatnie zapytać jak mmoje łożysko a lekarz mnie oświecił i powiedział że jest tak zwapniałe że wytrzyma góra 4 dni a ja dopiero zaczynałam 36tydz. także chodziłam wystraszona. i za te 4 dni poród sam się rozpoczął ! matka natura wie co robi! dziecko wagowo i wzrostowo było donoszne, jedyne wcześniacze oznaki to była bardzo gruba warstwa tej mazi białej i brak odruchu ssania
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Podepnę się z pytaniem
Do ginekologa chodzę na NFZ, aktualnie (licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) jestem w 14 tc. Patrząc na zdjęcie USG- w 13 tc. Własnie dziś tj. dokładnie w 13 tc miałam robione badanie dot. przezierności karkowej. I teraz nie rozumiem. Lekarz mówi, że wynik wynosi: 0,25, a później, na innym ujęciu:''O, nawet mniej, 1,8'' Pytam czy to dobry wynik, mogę być spokojna? (mam naturę panikary ) Na co słyszę odpowiedź:''Norma jest od 2-4''. Uspokojona wychodzę z gabinetu. W domu- standard- rzucam się w internet, ''nieocenione'' źródło wiedzy [U]Norma: do 3 A ja mam niby: 0,25. Czy to to samo co 2,5? Czy wynik: raz 0,25, później 1,8 to nie za duża rozbieżność? Nic już nie wiem...i zaczynam schizować W internecie najniższe wyniki to ok. 0,8 Od czego zależą normy? Od jakości sprzętu? Od praktyki... ? Przecież są chyba jakieś ujednolicone standardy? W piątek wybieram się na badanie prywatne, 3D (150 zł, miasto ok. 60000 mieszkańców) żeby się uspokoić.
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro powiedział,że jest ok to po co szukasz problemów na siłę? gdyby miał jakiekolwiek wątpliwości dał by Ci skierowanie na inne badania w kierunku wad genetycznych a nie kazał szukać rewelacji od Dr Google mam nadzieję,że nie weźmiesz tego osobiście i się nie obrazisz oczywiśćie jak jesteś niespokojna mozesz dodatkowo zrobić amniopunkcje tylko pytanie po co skoro lekarz zaznaczył,że jest w normie
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że się nie gniewam
Nie neguję wiedzy lekarza, odrobinę tylko ją ''podważam'' ) facet ma ponoć tylko 3D... Mam czas do piątku, albo pójdę, albo się przekwalifikuje na optymistkę, że naprawdę szklanka jest do połowy pełna
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
no to cieszę się z Twojego podejścia
![]() oczywiście to,że dziś ma się ograniczone zaufanie do lekarzy jest zrozumiałe ale w przypadku diagnostyki prentalnej lekarze naprawdę przy niewielkich odchyleniach zalecają dodatkowe badania- testy pappa a potem ewentualnie amniopunkcje czasem przezierność się powtarza na lekarza życzenie albo kiedy maluch tak się ułoży,że jest ciężko życzę Ci spokojnej ciąży i naprawdę nie ma co szukać problemu tak gdzie go nie ma
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zadomowienie
|
Sovilo, w Polsce norma NT jest do 2,5mm, w UK natomiast do 3,5. Więc spokojnie, nie masz się czym martwić.
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
jeden wynik mogl podac w cm a drugi w mm. 0,25cm to 2,5. Wg mnie twoj wynik jest dobry i nie powinnas sie martwic.
|
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma jak Wizaż
Podniosłyście mnie trochę na duchu, dziękuję... Jednak wiadomo, nikt nie chce być ''na granicy'' normy...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:18.

Do ginekologa chodzę na NFZ, aktualnie (licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki) jestem w 14 tc. Patrząc na zdjęcie USG- w 13 tc. Własnie dziś tj. dokładnie w 13 tc miałam robione badanie dot. przezierności karkowej. I teraz nie rozumiem. Lekarz mówi, że wynik wynosi: 0,25, a później, na innym ujęciu:''O, nawet mniej, 1,8''
) Na co słyszę odpowiedź:''Norma jest od 2-4''. Uspokojona wychodzę z gabinetu. W domu- standard- rzucam się w internet, ''nieocenione'' źródło wiedzy
[U]Norma: do 3
A ja mam niby: 0,25. Czy to to samo co 2,5? Czy wynik: raz 0,25, później 1,8 to nie za duża rozbieżność? Nic już nie wiem...i zaczynam schizować
Od czego zależą normy? Od jakości sprzętu? Od praktyki... ? Przecież są chyba jakieś ujednolicone standardy? W piątek wybieram się na badanie prywatne, 3D (150 zł, miasto ok. 60000 mieszkańców) żeby się uspokoić.