Zwierzęta a upał, upały, gorąco - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-12, 11:50   #61
Sonata_ona
Rozeznanie

Dot.: Karma dla Kici w puszkach i upały :-)

a po karmach suchych np pedigree, chapii, kitekat itp czyli marketowych uszkadzana jest watroba i trzustka !!!
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-12, 13:27   #62
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez psycha
Witam
Mam problem.. zwyklam kupowac karme dla kota w puszkach "na zapas"..
Mam w domu ok 20 puszek... i wszystkich zawartosc jest w stanie "ciekłym"..
A do lodowki ich nie zmieszcze Nie wiem gdzie je schowac.. czy cos stanie się z karmą przy tak wysokich temperaturach? Ktos wie moze ?
Bede wdzieczna na odpowiedz..

pozdrawiam

psych
a w sklepie gdzie stoja? na półce
vilandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-12, 15:08   #63
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Pozdrów kicię
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-12, 17:14   #64
esfira
Zakorzenienie

i tu widzimy wyższośc suchej karmy suchemu upał nie szkodzi

BTW ja zamawiam dla kota pięć puszek na miesiąc w animalii http://portal.animalia.pl/ (głównie żywi się suchym)- jakby ktoś nie wierzył, ż eanimonda carny jest wydajniejsza od whiskasa

Sonata ona, nie zapominaj o nerkach

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-12, 17:21   #65
bemolka
Zakorzenienie

jednemu szkodzi McDonald innemu nie, wiec może nie róbcie takiej antyreklamy.
kocur mojego Tż ma ponad 8 lat i od malego wcina whiskasa i kitketa i jest okazem zdrowia, z niczym nie ma zadnym problemów.
bemolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-12, 17:32   #66
venus in furs
Rozeznanie

Dot.: zwierzęta i upały :(

moja koteczka jest juz bardzo wiekowa i męczy sie w upał podwójnie
ja stosuję sposób z mokrym ręcznikiem i we wszystkich jej ulubionych miejscach rozstawilam miseczki z woda, zeby nie musiala sie fatygowac.\
no i dodatkowo, codziennie wieczorem dokładnie ją szczotkuję na balkonie-kicia ma swoja porcje pieszczot,a przy tym pozbywa sie niepotrzebnego,zimowego puchu. Zauwazylam tez ze przynosi jej ulge zwilzenie woda futra za uszami i łapek-tam biegna duze zyly, wiec krew sie troszke "chlodzi"

Moje włosowe patenty:
Prostowanie bez prostownicy i suszarki
"Metoda kubeczkowa" udoskonalona
venus in furs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-12, 19:23   #67
becia_leszno
Zadomowienie

GG do becia_leszno

Cytat:
Napisane przez bemolka
kocur mojego Tż ma ponad 8 lat i od malego wcina whiskasa i kitketa i jest okazem zdrowia, z niczym nie ma zadnym problemów.

Słusznie prawisz tez tak uważam i mam żywy przykład w domu rodziców. Leoś wcina whiskasa juz kilka lat, jest kastrowany, nie ma żadnych problemów jest okazem zdrowia
becia_leszno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-12, 22:53   #68
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira
BTW ja zamawiam dla kota pięć puszek na miesiąc w animalii http://portal.animalia.pl/ (głównie żywi się suchym)- jakby ktoś nie wierzył, ż eanimonda carny jest wydajniejsza od whiskasa
no tak, ale jak piszesz twoj kot glownie zywi sie suchym, wiec ciezko tu porownywac wydajnosc mokrego

tez znam przypadki leciwych juz wiekiem kotow (wysportowanych-wiejskich), ktore zywily sie cale zycie tymi tanimi karmami i takze sa okazami zdrowia, wiec sama juz nie wiem co mam o tym myslec...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 11:15   #69
vilandra
Zakorzenienie

koty są od wieków a karama sucha czy mokra od kiedy......
Stary 2006-07-13, 13:36   #70
agunia37
Rozeznanie

Witam
A ja mam biszkoptowa labradorke Kaje- 16 miesiecy, ktora strasznie kocham.
Ma w ogrodku basen w ktorym sobie siedzi, jak stwierdzam ,ze za duza tego dobrego, biore ja do domu i lezy sobie na kafelkach w kuchni.
Labradory to sa takie szczurki wodne, dlatego nie moge jej zalowac wody, ale wszystko oczywiscie z umiarem.
agunia37 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 14:34   #71
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Moja spanielka cały dzień przeleguje na kafelkach w przedpokoju A w planach jest zakup jakiegos malutkiego baseniku, żeby jej rozłożyć na ogródku i tam wpuścić do wody . Jak na razie to traktuję ją spryskiwaczem, baaardzooo to lubi, a miskę z wodą ma wiecznie napełnianą. Będę musiała sprawdzić, czy spodoba jej się sposób z jakimś ręcznikiem czy szmatką

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 18:51   #72
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Moja kotka to kot - dachowiec Czarna jak smola z bialymi lapkami, bialym krawatem i biala lampka na ogonie Niekiedy dziwne rzeczy przynosi do domu.. typu myszy.. ptaszki.. najzwyklejszy kot, ktory zamiast karmy z puszki czasem lubi zjesc sobie mysz Moim zdaniem wszelakie karmy w puszkach jak i te suche psuja zwierzetom zoladki i watroby - poniewaz zwierzaki nie takie rzeczy jesc powinne. Mam troche anty- nastawienie do hodowania zwierzątek w domu.. ich miejsce jest w naturze... pomagam kiedy trzeba, ale nie w nadmiarze..
Mam kota.. w zasadzie kilka, ale przychodza glownie cos zjesc jesli same nic nie zlapia... niekiedy ich kilka dni nie widze... czasem znajde mysz na tarasie, ktora widocznie przyniosly pokazac.. albo w prezencie - nie wiem
Karmy kupuje drozsze i tansze.. zalezy do czego mam dostęp...
Niekiedy jestem zmuszona wywalic puszke kitekat'a i otworzyc te tansza o 2 zl, poniewaz kot nie chce jesc... nie zwracam uwagi na skład..
Dbam o zwierzaki jedynie ..
Ktorej karmy podac sklad ? Jest duzo do pisania...

Edytowane przez psycha
Czas edycji: 2006-07-13 o 21:02
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-13, 23:02   #73
Sonata_ona
Rozeznanie

Cytat:
mojemu po 9 latach jedzenia pedigrre jako dodatek zaczely sie problemy :/
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-14, 00:39   #74
happygirl
Rozeznanie

A moja piesa wyleguje się na kafelkach. Chodzimy też na krótkie spacery w ciągu dnia, wieczorkiem dłuższe ganianie. Woda w misce cały czas i to jej zasadniczo wystaczy, bo futro ma wprawdzie długie, ale bez podszerstka
Stary 2006-07-14, 10:35   #75
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sonata_ona
mojemu po 9 latach jedzenia pedigrre jako dodatek zaczely sie problemy :/
a skąd ja mam teraz wiedzieć, gdy kot ma rok, czy za 10 lat sie rozchoruje, czy nie?
ryzykować nie będę.
zastanówcie się- whiskas naprawdę nie jest zdrowy, wystarczy porównać jego skład i skład jakichs dobrych puszek, np. animondy carny
to,że ma fajna reklamę, w której gadaja bzdury, to jeszcze nie powód, żeby kota tym karmić. A ze tańszy to nieprawda- bo o wiele mniej wydajny.
czasem sama nie wiem, co ludzi trzyma przy tej karmie. Kota można odzwyczaić, jak się chce. napewno wyjdzie mu to na zdrowie
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=579
no i polecam karmienie raczej suchym- jest lepiej zbilansowane niż puszki i tańsze, suche powinno byc podstawą diety (mówie o rc, acanie czy purinie pro plan, nie o kk==")

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-14, 12:15   #76
vilandra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira
a skąd ja mam teraz wiedzieć, gdy kot ma rok, czy za 10 lat sie rozchoruje, czy nie?
ryzykować nie będę.
zastanówcie się- whiskas naprawdę nie jest zdrowy, wystarczy porównać jego skład i skład jakichs dobrych puszek, np. animondy carny
to,że ma fajna reklamę, w której gadaja bzdury, to jeszcze nie powód, żeby kota tym karmić. A ze tańszy to nieprawda- bo o wiele mniej wydajny.
czasem sama nie wiem, co ludzi trzyma przy tej karmie. Kota można odzwyczaić, jak się chce. napewno wyjdzie mu to na zdrowie
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=579
no i polecam karmienie raczej suchym- jest lepiej zbilansowane niż puszki i tańsze, suche powinno byc podstawą diety (mówie o rc, acanie czy purinie pro plan, nie o kk==")
mój ma 10lat, więc chyba już mogę się wypowiedzieć, Friskis suchy mu nie szkodzi.
Ogólnie nie mam przekonania do karm zaeówno puszkowch jak i tych suchych. Kupuję bo to wygodne, ale przewagę stanowi czyste mięso: zrazówka, wołowe serca, wątróka, serduszka, twarożek, żółtko i owoce, które Pysiek b.lubi.
Nigdy nie czytała skaładu na puszkach, ostatnio poświęciłam trochę czasu.
Felix ( mój Irys b.lubi) 4% mięsa, to samo KK i Whiskas + warzywa, witaminy etc. Jeżli nie ma tam nic szkodliwego tylko chodzi o to , że mało mięsa to mnie to nie przeszkadza. Tak jak pisałam, moje koty jedzą więkoszości "czyste" mięso
Stary 2006-07-14, 19:26   #77
tyneczka
Wtajemniczenie

GG do tyneczka

Moja kotka jakoś sobie radzi, ale widzę po niej, że straaasznie się męczy. Pokłada się gdzie może, ledwo oddycha. Nawet nie bawię się z nią często, bo ucieka!
Ostatnio przez przypadek zamknęłam ją w szafie (sama tam wchodzi) i wyszłam z domu na 6 godz. Przez cały czas tam była!! Aż dziwię się, że wytrzymała... Gdyby coś się stało, to nigdy bym sobie tego nie darowała!!

tyneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-21, 11:53   #78
mika020
Przyczajenie

Mój kot w upały całymi dniami siedzi w domu, najczęściej śpi pod łóżkiem moich rodziców, bo tam chyba jest mu najchłodniej. Pies natomiast znalazł sobie sposób na ochłodę. Ja próbowałam go zraszać wodą, ale niezbyt mu to pasowało, wię wykopał z małego oródka mojej mamy wszystkie kwiatki, zrobił tam ogromny dół i wyleguje się w nim. Mama jakoś się pogodziłą ze stratą, a pies jest przeszczęśliwy. Jakie te zwierzęta mądre...
mika020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-21, 12:10   #79
Małgosia791
spin doctor

A mój maleńki chihuahua jest niezmordowany. Nawet w największe upały domaga się spaceru i szaleje ganiając za patykiem .A śpi oczywiście w mojej pościeli i jeszcze w nocy wpycha mi się pod kołdrę.Dziwny jakiś...
Małgosia791 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-21, 12:11   #80
wersta
Zakorzenienie

mam buldoga francuskiego, a raczej buldożkę. te psy wyjątkowo źle znoszą upały przez zbyt krótki pysk.
Tocha leży na podłodze (na szczęście terakota a nie parkiet) i ledwo żyje. kładę na nią od czasu do czasu mokrą ścierkę.
nie chce pić wody z własnej miski (nigdy!) tylko z bidetu lub z brodzika. a jak już jej wyjątkowo doskwiera upał, to bierze pingwina i wskakuje sama do wanny i tam oboje leżakują.
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-21, 12:29   #81
kirsza
Raczkowanie

mam kroliczka i swinke w te upaly jest im zle ja mam w domu 34 stopnie !!!!!! mam male mieszkanie wiec jest masakar wiec zamykm go do lazienki tam jest jakies 29...i tam lezy, strasznie ciezko. dodam ze dla krolisa najlepsza temperatura to 15-20 stopni!!!!

nieraz jak juz widze ze ledwo daje rade biore zamroznoe kostki lodu owiajam w recznik i na niego klade, i jak sie ochlodzi to zabieram.
i watrak na niego leci ale nie tak mocno i nie tak bezposrednio ..

MIŁOŚĆ JEST WTEDY GDY JEDNO SPADA W DÓŁ A DRUGIE CIĄGNIE GO KU GÓRZE....
kirsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-22, 15:17   #82
enda____
Rozeznanie

ja moja kotke polewam woda jak lezy... biore troche wody do szklanki, wylewam na rece i tak ja glaskam na poczatku jej sie to nie podobalo za bardzo bo nie przepada za woda, ale teraz nawet jak spi a ja ją chlodze to nie otwiera oczek

... hmm
enda____ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-22, 17:54   #83
Tusio
Wtajemniczenie

mam kotke i zolwika.kot po prostu siedzi w cieniu i pije wode,a z olwia kapie w chlodnej wodzie i jest ok
Stary 2006-07-28, 12:56   #84
Ally83
Zakorzenienie

A mój misio nie wytrzymał
Choć zawsze go chroniłam od słońca i nasłonecznionych pomieszczeń i stawiałam w cieniu i chłodzie...
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 13:17   #85
happygirl
Rozeznanie

Współczuję Ally
Stary 2006-07-28, 16:18   #86
201704240951
Konto usunięte

Maja Wena też juz nie wytrzymuje i wogóle nie chce jeść .;..
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 16:34   #87
kalioppe
Zadomowienie

wspolczuje ally

ja mam zolwia, zwierze z zasady cieplolubne, wiec upal m u raczej nie doskwiera... czasem jak chodzi po pokoju czy ogrodku specjalnie wybiera
najbardziej naslonecznione miejsca bo uwielbia sie wygrzewac na slonku

wylaczylam tylko grzalke, zeby woda nie byla zbyt ciepla i to wszystko...

tzrymam kciuki za wasze zwierzaczki, moze ten upal nie dlugo sie skonczy...
kalioppe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-28, 23:43   #88
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Mój piesuś też schudł przez upały. Wcale nie ma apetytu . Byłam z nim u veta, bo 3 dni nic nie jadł. Ale ten stwierdził, że to upał przede wszystkim jest przyczyną. Teraz je trochę, ale ciągle mało. Daję mu 3 - 4 porcyjki w ciągu dnia, no i oczywiście regularnie 3x dziennie zmieniam wode w misce.

Moja rada na upały:

1. zaciągnięgte rolety w oknach. Wprawdzie daje to półmrok, ale jest chłodniej.
2. Klimatyzator. Obniża temperaturę tylko o 4 - 5 stopni, ale razem z roletami efekt jest niezły.

3. Krótkie spacery. Tylko aby załatwić potrzeby. Na dłuższe jeżdżę nad jezioro by mógł sie wykąpać.

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-20, 14:09   #89
carolinascotties
Zakorzenienie

Exclamation UPAŁY- kilka przykazań dla właścicieli zwierzaków

Kopiuję Alert ze strony Fundacji Emir

Nigdy nie zostawiaj samego psa w samochodzie!!!!!

Nawet w umiarkowanie ciepłe dni może się on stać śmiertelną pułapką dla Twojego czworonoga !!!!!

Przy 21 stopniach na dworze, po 30 minutach temperatura w samochodzie osiąga ponad 32 stopnie, gdy samochód stoi w cieniu.

Otwarte okna niewiele pomagają - bierz ZAWSZE psa ze sobą !!!!!!
  • Zabezpiecz pupila przed kleszczami.
  • Nie baw się z psem w ciagu dnia, gdy jest upalnie, ale rano lub wieczorem, gdy jest chłodniej.
  • Asfalt szybko sie nagrzewa - stanie lub chodzenie po gorącym asfalcie grozi poparzeniem psich łap.
  • Nie bierz psa na plaże jesli nie jesteś w stanie zagwarantować mu cienia i wody do picia.
  • Zapewnij psom przebywającym na dworze dużo cienia i wody do picia.
  • Szczególnie zwróć uwagę na psy stare i z nadwagą - sa one najbardziej narażone na przegrzanie.
    Rasy takie jak buldog, terrier bostonski, lhasa apso i shih tzu, jak również psy z chorobami serca lub płuc powinny przebywać w chłodnych pomieszczeniach.

• Psy o długiej sierści należy strzyc, zostawiajac 2,5cm sierści, nigdy mniej. Chroni ona przed przegrzaniem.
  • Zabezpiecz okna żeby pies przez nie nie wyskoczył.
  • Nie pozwól psu wystawiać głowy przez otwarte okno w czasie jazdy samochodem. Grozi to uszkodzeniem, zapaleniem uszu lub płuc.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-22, 17:02   #90
Darus
Rozeznanie

Dot.: UPAŁY- kilka przykazań dla właścicieli zwierzaków

moja koleżanka niedawno zostawiła klatkę z chomikiem na parapecie, w słoneczny dzień. niestety, gdy sobie o chomiczku przypomniała on był już nieżywy. wprawdzie tu mowa o psach, ale uważajmy też na inne zwierzęta.

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości