![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Nie ta, to następna!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
To się chyba wszystko rozbija o zwykłe bycie fair wobec drugiej osoby - o ile prostsze byłoby życie, gdyby ludzie (obu płci) nie deklarowali (słowem i zachowaniem) tego, czego tak naprawdę nie mają na myśli/nie są pewni.
Nie wiem, jak u innych, ale w moim przypadku zwykłe "Słuchaj, doszedłem to wniosku, że to nie to" znacznie skróciłoby cierpienie i pozwoliłoby pójść naprzód, a tak to dalej mam momenty na rozmyślenia typu "może jeszcze nie wszystko stracone", chociaż zdroworozsądkowo doskonale wiem, że stracone. Ech, faceci. Z nimi źle, bez nich jeszcze gorzej ![]()
Edytowane przez Melisa_ Czas edycji: 2012-09-19 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Ale czasami sa po prostu baby głupie i tyle. Można ją kopać, popychać, wyzywać, traktować jak śmiecia a ona nadal będzie miała nadzieję, że to jest związek i zaciągnie misia do ołtarza.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy to, że cierpię po związku i nie mam serca z kamienia, czyni mnie głupią? Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-09-19 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Hrodebert
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
sama sobie to cierpienie zadajesz. oddziel grubą kreską i zacznij na nowo. a tak ciągle rozpamiętujesz, analizujesz i babrzesz się w przeszłości. on Cię nie kochał i już. nie ma co gdybać ani interesować się tym co on teraz robi.
i nie, nie pisze mi się łatwo bo też miałam serce złamane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Poczytałam trochę wątków na wizażu, przypomniałam sobie poprzednie moje wątki i Wasze wypowiedzi w tym i doszłam do wniosku, że... dobrze, że ten "związek" się skończył!
![]() ![]() ![]() Pierwsze miesiące nie był sobą... później wyszło szydło z worka. ![]() ![]() Jak on genialnie się ukrywał przez kilka miesięcy, żeby tylko mnie zdobyć. ![]() ![]() ![]() W którymś z wątku ema napisała: z Chińczyka Murzyna nie zrobisz, choćbyś nie wiem jak się starała . Także niech sobie znajdzie jakąś średnio kumatą, która to wszystko będzie znosić i krzyżyk na drogę. ![]() Także dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi... ![]() ![]() Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-09-19 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
High Quality Since 2007
|
I brawo, z tym wnioskiem pozostań
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Szkoda. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pewnie, że dobrze. Szkoda tylko, że tak długo zwlekałaś z dojściem do tego wniosku i wprowadzeniem go w czyn. Ale lepiej późno, niż wcale, bo to było tylko pół związku. Twoje pół, a nie jego!!! |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() I nie rozumiem podejścia "on się zmieni". Na świecie jest tyle typów ludzkich, że można sobie coś znaleźć wśród tych normalnych dla nas.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Cześć!
![]() Minął ponad miesiąc od rozstania i tamtych wydarzeń, więc postanowiłam zreferować, jak sobie radzę. ![]() Otóż wróciłam do miasta akademickiego, chodzę sobie na zajęcia, imprezuję, chodzę na fitness, dużo się uśmiecham, zawsze mam perfekcyjny makijaż, planuję w końcu schudnać tych moich kilka kg, doceniam to, że mogę się rozwijać, że mogę czerpać z życia garściami, że... w końcu jestem taka, jaka zawsze chciałam być - aktywna i otwarta! ![]() ![]() A propos eks - z tego co wiem bajeruje od miesiąca jakąś biedną dziewczynę, zaznajamia się z jej rodziną itd. - typowe dla niego. ![]() ![]() ![]() ![]() Także sprawa wygląda tak, że mimo iż czasami jeszcze boli, tęsknię itd. (ale nie przejmuję się tym bardzo, bo to przecież normalne, w końcu to wciąż świeża sprawa), to w ostatecznym rozrachunku to ja więcej zyskałam. ![]() ![]() Dzięki Wam bardzo za podtrzymywanie mnie w tamtym momencie! ![]() ![]() Pozdrawiam, Willy. ![]() Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-10-14 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Szczerze gratuluje i zazdroszcze, bo mi jeszcze brakuje by osiagnac ten etap.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Własne dziecko namawiałabym do takiego "przebierania" kontrolowanego, z nastawieniem na wykształcenie, realizację zawodową a nie zabawę w dom. Samej sobie bym to przypisała, gdybym mogła cofnąć czas o ok.10 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja w swoim akurat mam oparcie, motywację, kompana, towarzysza. Będąc w związku nie wyłączam swojego rozumu, zdolności obserwacji i wyciągania wniosków. Nie siedzę w domu, nie odcinam się od świata i znajomych. To, że mam 21 lat i o swoim facecie myślę poważnie, nie znaczy, że planuję ślub i dzieci tuż po studiach czy w ich trakcie. Zdrowy związek NIE ogranicza. Nawet jeśli nam nie wyjdzie, to nie będę żałowała- bo niby czego? Podaj jakiś konkretny argument. Bo świat można poznawać razem, dzielić się wnioskami, dyskutować, możemy poznać inne spojrzenie. Obcowanie z ludźmi też nas uczy, rozwija. Jest też czas, żeby sobie pomyśleć, pomarzyć w ciszy i samotności. Nawet jak byłam w kiepskim, toksycznym związku, to dzięki niemu wiele zrozumiałam, wyciągnęłam wnioski. Dzięki temu jestem silniejsza, szczęśliwsza. Nie ma tego złego... Partner, związek, wspólne plany w niczym nie przeszkadzają i nie ograniczają. A już na pewno nie przeszkadzają w kształtowaniu siebie. Będąc w związku, traktowanym poważnie, też można żyć i być otwartym na świat. Jedno drugiego nie wyklucza.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-10-15 o 21:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie po to "widziały gały co brały" żeby potem w taki chamski sposób zamienić na rzekomy lepszy model! A przepraszam ktoś ideału szuka czy co? Bezsensu. Bierzesz partnera to widzisz jaki jest i czy da się razem coś z tego poskładać.Nie to idziesz w drugą stronę a jak tak to walczysz o to. Człowiek to nie jest guma do żucia,którą pomiętolisz w buzi a jak smak się skończy to wyrzucasz do śmieci !
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
2. Nikt tutaj nie zapierał się, że to będzie na całe życie, bo po tak krótkim czasie takie myślenie byloby irracjonalne. Chodzi o poszanowanie uczuć drugiego człowieka i odpowiedzialność za słowa, które się wypowiedziało. 3. To on obiecywał gruszki na wierzbie, ja byłam powściągliwa, bo to dla mnie były zbyt szybko wypowiadane deklaracje. 4. Jeśli chodzi o małżeństwo i dzieci to nie musiał się obawiać, bo planuję za 10 lat. Pod warunkiem, że spotkam odpowiedniego człowieka. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez willy_nilly Czas edycji: 2012-10-15 o 22:18 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Mam wrażenie, że ostatnie pare wypowiedzi było kompletnie nie na temat tego co napisała Willy :P
Też nie sądze, by robiła dramat z tego, że jej związek nie trwał wiecznie, bardziej z tego, że ktoś tak łatwo się pociesza. Ale wydaje mi się, że tu zachodzi taki schemat,że po prostu taki facet musi się w ten sposób dowartościować, bo jest za slaby na to, żeby sobie poradzić kompletnie bez czyjegoś towarzystwa. Świetnie sobie poradziłaś i naprawdę lepiej dla Ciebie będzie, ze nic już was nie łączy... Totalny głąb, skoro taką fajną dziewczyne wypuścił z rąk...Ale ostatnio przekonuje się, że faceci to jakiś inny gatunek, którego zupełnie nie rozumiem..
![]() |
#82 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Większość ludzi w wieku dwudziestu lat dopiero wchodzi w dorosłe życie. Jest to czas najbardziej intensywnego kształtowania się osobowości, poszukiwania własnego ja i dynamicznych zmian. Właśnie z tego powodu wiele licealnych czy wczesnostudenckich związków nie wytrzymuje próby czasu i rozpada się. Ludzie zmieniają się, przewartościowują swoje potrzeby i często nie jest im już po drodze z dotychczasową sympatią. Nie chciałabym zabrzmieć zbyt cynicznie, ale nierzadko bywa tak, że z młodzieńczej miłości po prostu się wyrasta jak ze starej sukienki. ![]()
![]() |
![]() |
#84 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Ponieważ zadałem pytania, to winien jestem wyjaśnienie dlaczego to zrobiłem. Otóż Pani Małgorzata Walewska mając 17 lat zakochała się miłością od pierwszego wejrzenia w 16 letnim chłopaku. Z tego co wiem są ze sobą do dzisiaj czyli (nie wypominając jej broń boże wieku) jakieś trzydzieści lat. Jak widać mężczyzna nie zawsze przeszkadza kobiecie i śmiem twierdzić, że gdyby wtedy, w młodości posłuchała takich rad jakie dają New woman in town i Tacyta to nie byłaby tam gdzie jest dziś ani w sferze zawodowej, ani prywatnej i z dużym prawdopodobieństwem żałowałaby swojej przepuszczonej szansy. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
podobno faceci tak odreagowują. Kobiety zwykle, płaczą i mają ochotę uciec przed światem a faceci wrecz przeciwnie zaczynaja chodzic na imprezy i upijac sie do nieprzytomnosci zeby zapomniec. I przelatywac inne laski. Tak niestety. Częste zjawisko.
"Mężczyźni są jak alkohol: wyrzekanie się ich jest ascezą, która niesie ze sobą rozgoryczenie, rozkoszowanie się nimi jest sposobem na życie, który rozjaśnia dzień powszedni, uzależnianie się od nich jest... głupotą." co Cię ujęło/ujmuje w TŻ? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się związek rozpadnie- trudno, pozostają miłe wspomnienia, a jak związek nie był taki przyjemny, to sie wyciąga wnioski i na przyszłość uważniej dobiera partnera. Ja skończyłam taki toksyczny związek mając niecałe 19lat i bardzo mnie on ukształtował. W tą lepszą stronę. No i kto pisze o zobowiązaniach, ślubie, dzieciach, kredycie na mieszkanie w wieku 20-25? To, że mam TŻ i myślę o nim poważnie, mogłabym z nim założyć rodzinę nie znaczy, że już biegnę rezerwować salę czy szukać suknię ślubną. Jak się studenci kochają, to nie znaczy, że cały świat kończy się na partnerze, że nie ma ambicji, planów co do wykształcenia, pracy, że zamykamy się w domu i stronimy od znajomych, i korzystania z młodości. A tak to zawsze raźniej poznawać wspólnie świat, zdobywać doświadczenia, wspierać się, motywować, pomagać. Jak nie wyjdzie, zmienią się nasze priorytety, poróżnimy się w najważniejszych kwestiach- trudno. Ale nic nie tracimy. Związek uczy. Nawet z tego toksycznego można wiele wynieść, jak było w moim przypadku. Nie żałuję, że to przeżyłam, bo dzięki temu teraz jestem kim jestem. O wiele lepsza, mądrzejsza i silniejsza. Kwestia podejścia.
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
Zrobiłyście generalnie niezły offtop autorce :P Lepiej jej pogratulować sukcesu w walce o siebie a nie roztrząsać się nad swoimi dobrymi związkami, zwłaszcza ze niczego nie można być pewnym, a szczególnie drugiego człowieka.
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
No tak, lepiej sie zadręczać, wymyślać czarne scenariusze, zamiast cieszyć sie chwilą, tym, ze jest dobrze.
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam faceta, z którym planuję swoją przyszłość i wątpię, bym żałowała, gdyby nawet tfu, tfu się rozpadło. Nie dla mnie podejście, jak nie ten, to tamten. Co nie oznacza oczywiście, żeby dawać źle traktować się w związku. Chyba, że mówisz o kredytach/dzieciach/ślubach, to faktycznie, czasem lepiej poczekać, ja np nie jestem jeszcze stabilna finansowa, więc będę musiała. No, ale co do autorki- świetnie, że realizujesz się, dajesz sobie radę. To normalne, że czasem jeszcze tęsknisz za byłym. Jednak świetnie sobie dajesz radę i to jest najważniejsze ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-10-16 o 23:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.