![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Czemu lekarze brzydko piszą
Cytat:
to tylko moje doświadczenie,nie reguła ![]() ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Jeśli chodzi o ścisłość co do zabiegów, to nie wszystkie są wykonywane przez znanych profesorów ![]()
![]() |
![]() |
#63 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
Edytowane przez TheKey Czas edycji: 2012-10-13 o 17:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Oj temat pisma lekarzy działa na mnie jak płachta na byka
![]() W mojej przychodni mimo niebotycznych kolejek, każdy pacjent przyjmowany jest ok 15 min. W ciągu godziny daje to 4 pacjentów ( nawet chyba numerki wypisywane są 4/1h lub 5/h). Recepta, nawet jeśli znajduje się na niej sporo leków, nie zawiera za dużo treści. Nazwa leków + dawka. Napisanie tego ciut ładniejszym pismem nie zajęłoby więcej czasu. Nie mam zielonego pojęcia co kieruje ludźmi, którzy namalują ślaczek i każą się męczyć innym. Ja w ciągu 45 min wykładu potrafię zapisać 10 stron A4 dużo ładniejszym pismem i jakoś żyję, ręka mi jeszcze nie odpadła ![]() Z receptami mam NOTORYCZNE kłopoty. Nagminne jest to, że farmacuta nie chce mi wydać leku, gdyż nie jest w stanie się odczytać, więc czekanie 3 dni na numerek, plus parę godzin w przychodzi idzie na marne. W dodatku parę razy wydano mi zły lek przez niemożliwość odczytania się recepty. Raz gdybym się sama nie doczytała, że dostałam zły lek pewnie wąchałabym już kwiatki od spodu bo okazało się, że byłam uczulona na składnik leku wydany mi omyłkowo. Dodam jedynie, że za ewentualne powikłania winiłabym nie farmaceutę, lecz lekarza.
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Za to pielegniarki i połozne pilnowały aby dokumentacja była estetyczna i czytelna, trochę w myśl zasady, że świadczy to o ja tworzącym człowieku i że jest ona także dla innych przejmujacych dyżur więc należy brac pod uwage to czy uda ja sie przeczytac. no i piel.i poł pewnie tak sie nie boja oskarżeń, bo pacjenci nie tak często kieruja swe roszczenia do nich jak do lekarzy. Ale tak na prawde to pewnie powodów jest wiele: dużo notowania, pośpiech, zmęczenie, indywidualne skłonności, przekonanie,że farmaceuta czy inny lekarz przeczyta a pozostałe osoby nie muszą. No i podobnie jak Drabineczka myśle,że nie mamy porównania z wieloma grupami zawodowymi i nie wiadomo czy znaczna częśc z nich też nie bazgroli... Edytowane przez fankapsychiatrii Czas edycji: 2012-10-13 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Uważam, że powinien być obowiązek pisania recept i tworzenia dokumentacji na komputerze. Ewentualnie na maszynie do pisania. Tylko to gwarantowałoby, że wszystko będzie czytelne (jeszcze powinna być odgórnie wybrana jedna czcionka, żeby sobie lekarz nie wybrał żadnej w stylu pismo runiczne od tyłu ![]()
![]() |
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A niektórzy nie umieją ładnie pisać, choćby się nie wiem jak starali mają mało czytelne pismo.
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja wiem, że nie każdy ŁADNIE pisze, no ale chociaż wyraźniej by można, bo oni nawet już nie piszą, oni mazną jakaś falkę i już.
![]() |
![]() |
#69 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#70 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#71 |
.
|
pamietam, jak pisalo sie na maszynach, wkurzajace jest chociazby przesuwanie z linijki do linijki. poza tym w przypadku jakiegokolwiek bledu trzeba by napisac recepte od nowa
![]() wydaje mi sie, ze NFZ powinien zainwestowac w wieksze kontrakty, bo to bardziej pilna potrzeba. pomijajac fakt, ze nfz chelpi sie tym, ze ma oszczednosci, chociaz kasa wpompowana powinna isc na leczenie -_-
-27,9 kg ![]() Edytowane przez skazana_na_bluesa Czas edycji: 2012-10-13 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Nie chciało mi się wszystkiego czytać, ale odpowiadam ze strony (już prawie) farmaceutki:
Bardzo często nie jestem w stanie odczytać recepty i wtedy ratuje się specjalizacją lekarza, stężeniem i dawką leku. Dużo nazw wychwytuje się też automatycznie, problem pojawia się w przypadku leków rzadko kupowanych. Kilka razy zdarzyło się, że nie byłam w stanie odczytać recepty, wtedy niestety pacjent musiał czekać, aż uzgodnimy treść z lekarzem wypisującym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
![]()
[QUOTE=Chatul;37046150]Ja to sobie zawsze tłumaczyłam tak, że na wykładach na medycynie trzeba szybko notować wiele ważnych informacji, więc czasu na ładne i czytelne pisanie nie ma. A po latach studiowania już człowiekowi trudno wrócić do ładnego charakteru pisma. /QUOTE]
To akurat prawda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taka własna interpretacja moja. Studentka medycyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Natomiast recepty/karty zleceń/skierowania/historie choroby staram sie jednak wypisywać w miare czytelnie i nie widze w tym jakiegos problemu. Po co mam utrudniać komu innemu życie i marnować jego czas na rozczytywaniu mojego pisma. Podobnie nie lubie kiedy mi ktoś w taki sposob utrudnia życie i musze kilku lekarzy dookoła pytać co dana osoba miała na myśli. Przypomniała mi sie sytuacja z ostatnich praktyk na kardiologii. Przepisywałam najważniejsze dane z papierowej historii pacjenta do komputerowej epikryzy. Zapytałam kolege-praktykanta co lekarz konsultujacy miał na myśli w zdaniu, w którym połowa słów była napisana niewyraźnie. W odpowiedzi usłyszałam: - A nie wiem. Napisz szlaczkiem. ![]() A co do komputerowych recept: pomyślałyście o starszych lekarkach? W mojej przychodni ostatnio kupili komputery dla lekarzy i mojej rodzinnej wypisanie pojedynczej recepty i uzupelnienie kilku zdań w karcie zajmuje całe wieki, bo nie potrafi plynnie pisac na klawiaturze. Takze przez takie wydluzanie wizyt bylam umowiona na 11, a weszłam jakos po 12. Jednak juz wolałam jej niewyrazne recepty ![]() Edytowane przez neia Czas edycji: 2012-10-13 o 22:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Bojgu znajoma lekarka ma pismo jak drukowaną czcionkę z worda. Wszystkie litery duże pękate oddzielone równiótkie. ale zdarza się zjeść jakąś literę czy inne zmienić miejscami. To jest też tak ze lekarz często musi mieć duża podzielność uwagi. Wypisując receptę często słucha pacjenta, zadaje mu pytania, tłumaczy coś, łatwo wtedy o pomyłkę czy szybkie bazgroły. (Notabene córka tej lekarki bazgrze gorzej niż niejeden lekarz
![]() Cytat:
Jak mnie denerwuje ta hipokryzja ludzi Lekarze to idioci, pazerni chciwcy, nieuki i pasożyty. Ale potem jak na zajęciach się nie było to pierwsze co lecą do lekarza bo zwolnienie potrzebne, jak noga złamana to od razu do lekarza na NFZ i zero wdzięczności, zero szacunku. Pielęgniarki traktuje się równo z paniami sprzątającymi np ulice mimo masakrycznie ciężkiej nieraz pracy. Jak ludzie tacy mądrzy to niech się poducza i leczą sami.. Podejście jak gimnazjalistów co to JP na 100% dopóki im roweru nie ukradną.. I pomyśleć że kiedyś lekarz to był najbardziej szanowany zawód ![]() ![]()
Fenris ![]() Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych Edytowane przez Irisfeal Czas edycji: 2012-10-13 o 22:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Mój lekarz rodzinny wypisuje recepty na komputerze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym - ja do tej pory nigdy nie miałam wiekszych problemow z odczytywaniem recept moich lekarzy. A od kiedy sama znam nazwy lekow, problemu nie mam już żadnego nigdy. Także z jakims specjalnym bazgraniem w życiu sie nie spotkałam. Może mam po prostu szczescie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możliwe, że tak- mnie wkurza, jak lekarz nawet nie informuje co przepisze, tylko cyk cyk, walnie pieczątkę i na razie. Dopiero w aptece widzę, co mi przepisano. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Rany, w społeczeństwie jest tyle złości w stronę lekarzy, że nawet niewyraźne pismo wzbudza taka frustrację i jakieś dziwne domysły (pierwsza strona wątku),a co trzecia na Wizażu pcha się na medycynę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc nie ma co porównywać ilości materiału, którą musi zanotować student na wykładach a lekarz podczas wizyty. Wzięłam właśnie receptę do ręki. Odręcznie jest na niej dokładnie 8 słów zapisane. Oczywiście ślaczek. Serio napisanie tego wyraźniej to taki wysiłek? Piszę dużo. Mam dużo zajęć, studiuję kierunek inżynierski i poza obszernym materiałem mam też dużo schematów i rysunków technicznych do przerysowywania. Jakoś trzeba sobie radzić. My w grupie często dzielimy się i później uzupełniam od siebie. Ja rozumiem, że ktoś pisząc podczas zajęć notuje brzydko, ale gabinet to nie wykład. Nikogo pół minuty nie zbawi. Zresztą sama piszesz, że starasz się ładnie zapisać. Czyli jednak jak się chce to się da ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#86 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
![]() Mnie się wydaje że to działa w drugą stronę.. powstał taki stereotyp i teraz jak jeden na 5 lekarzy bazgrze to od razu że on potwierdza regułę a ta reszta to jakieś nieliczne wyjątki..
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
z ciekawosci wpisalam w google recepta lekarska
czegos takiego nie widzialam i nie rozczytałabym ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
![]() ale słowo "tabletki" rozszyfrwałam
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() O dziwo weterynarz do którego chodzę z psem, mimo nawału pacjentów pisze bardzo ładnie i czytelnie, choć często dostaję od niej po kilka recept. To jest jeszcze całkiem niezłe, miewałam dużo lepsze kwiatki ![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
dobra to rozszyfrowuję
![]() xeomar 0,25 mg 1 opakowanie 30 szt? ![]() tybkijec tabletki 9x1 xan lol blisko??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.