Czemu lekarze brzydko piszą - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-12, 21:50   #1
Anisiaaa_
Przyczajenie

Czemu lekarze brzydko piszą

Wiem, że może nie w tej kategorii pytanie i może trochę głupie ale mnie to jakoś zainteresowało
Jak sądzicie? Są jakieś lekarki? Studentki medycyny?
Anisiaaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 21:55   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Czemu lekarze brzydko piszą

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:08   #3
normalnyFacet
Zakorzenienie

Piszą brzydko ponieważ trochę jest do wypełnienia a kolejka długa.

Analogicznie większość czepia się babek co w autobusie 5 minut nie wystoją a pod kościołem 2 godziny, nie wystoją w autobusie ponieważ staruszkowi trudno utrzymać się w tym zgiełku i przeciążeniach podczas hamowania i przyśpieszania.

Edytowane przez normalnyFacet
Czas edycji: 2012-10-12 o 22:10
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:10   #4
201803080934
Konto usunięte

201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:16   #5
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anisiaaa_ Pokaż wiadomość
Wiem, że może nie w tej kategorii pytanie i może trochę głupie ale mnie to jakoś zainteresowało

Nie jestem lekarzem, ale odpowiedź na Twoje pytanie jest dość banalna.
Lekarze tak robią, bo tak się przyjęło. To tak samo jak profesorowie pisza swoje prace językiem niezrozumiałym. To dodaje im powagi i wyjątkowości. Większość ludzi niestety nie reprezentuje merytorycznie sobą czegoś wyjątkowego. Dlatego duża część z nich ucieka się do tego typu wybiegów by podkreślić swoją odrębność lub przynależność do określonego środowiska.
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:19   #6
milka8686
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Nie jestem lekarzem, ale odpowiedź na Twoje pytanie jest dość banalna.
Lekarze tak robią, bo tak się przyjęło. To tak samo jak profesorowie pisza swoje prace językiem niezrozumiałym. To dodaje im powagi i wyjątkowości. Większość ludzi niestety nie reprezentuje merytorycznie sobą czegoś wyjątkowego. Dlatego duża część z nich ucieka się do tego typu wybiegów by podkreślić swoją odrębność lub przynależność do określonego środowiska.
że co?

ja nie jestem lekarzem, a też bazgrolę, im bardziej się spieszę, tym gorzej

Autorko, myślę, że wynika to z pośpiechu
milka8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:20   #7
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Gdyby każdy lekarz pisał ładnie, czytelnie, starannie, wizyta trwałaby pewnie ze 2 razy dłużej (a zauważ, że praktycznie przez 3/4 wizyty tylko pisze - karta, recepty, zwolnienia itp), i kolejki byłby jeszcze dłuższe. Chodzi o czas niestety
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-12, 22:23   #8
nadi111
Zakorzenienie

Mój lekarz, a także moja kuzynka która też jest lekarzem, wręcz kaligrafują te literki na receptach. Wyjątek od reguły?
Ja jak się staram to pięknie piszę, ale już notatek z wykładów to nikt ode mnie nie chciał

Edytowane przez nadi111
Czas edycji: 2012-10-12 o 22:24
nadi111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:26   #9
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milka8686 Pokaż wiadomość
że co?

ja nie jestem lekarzem, a też bazgrolę, im bardziej się spieszę, tym gorzej

Autorko, myślę, że wynika to z pośpiechu
Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Gdyby każdy lekarz pisał ładnie, czytelnie, starannie, wizyta trwałaby pewnie ze 2 razy dłużej (a zauważ, że praktycznie przez 3/4 wizyty tylko pisze - karta, recepty, zwolnienia itp), i kolejki byłby jeszcze dłuższe. Chodzi o czas niestety
Drogie koleżanki

Słyszałyście może o czymś takim jak stenotypia?

To jeszcze szybsze i dość łatwe do nauki

Większośc lekarzy ma generalnie w d.... diagnozę
Wypisują z automatu 1 antybiotyk (ten z aktóry firmy farmaceutyczne najlepiej płacą. mam na myśli lekarzy ogólnych) Co do specjalistów to oni również bazgrzą, choć neiktórzy wcale nie wypisują recept
tutaj chodzi nie o czas tylko o zwyczaj
gdybyśmy zrobili eksperyment to okazało by się że wielu ludzi potrafi napisać szyvciej i czytelniej
Stary 2012-10-12, 22:30   #10
201604181004
Konto usunięte

U mnie od lat nie ma tego problemu bo recepty są drukowane ^-^

Myślę że też zmęczenie robi swoje, stresująca praca po godzinach setny pacjent ostry dyżur dwunasta godzina no to napisze rutinoscorbin po gruzińsku, grunt że farmaceuci się rozczytują
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:31   #11
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Anisiaaa_ Pokaż wiadomość
Ja to sobie zawsze tłumaczyłam tak, że na wykładach na medycynie trzeba szybko notować wiele ważnych informacji, więc czasu na ładne i czytelne pisanie nie ma. A po latach studiowania już człowiekowi trudno wrócić do ładnego charakteru pisma.

Swoją drogą, skoro już ten temat powstał – nie ciekawi mnie dlaczego lekarze brzydko piszą. Mnie ciekawi dlaczego wielu z nich w XXI wieku nadal pisze ręcznie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-12, 22:33   #12
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja to sobie zawsze tłumaczyłam tak, że na wykładach na medycynie trzeba szybko notować wiele ważnych informacji, więc czasu na ładne i czytelne pisanie nie ma. A po latach studiowania już człowiekowi trudno wrócić do ładnego charakteru pisma.

Swoją drogą, skoro już ten temat powstał – nie ciekawi mnie dlaczego lekarze brzydko piszą. Mnie ciekawi dlaczego wielu z nich w XXI wieku nadal pisze ręcznie

Bo to taki rytuał
Stary 2012-10-12, 22:37   #13
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
też tak sobie tłumaczę. A nie tym, że spieszą się wypisując recepty

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:40   #14
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość

Ale niektórzy w ogóle nie chodza na wykłady bo mają dobre układy.
Poza tym jak się uczyć z czegoś co jest tak napisane: ) raczej wątpię.

Sam bazgrolę i nie bylem w stanie się z tego uczyć (zawsze kserowałem od kujonów) więc nie wierzę w tą tezę
Stary 2012-10-12, 22:46   #15
karolca
Zakorzenienie

Nie interesują mnie "niektórzy". To tylko moja "hipoteza" nie musisz się ze mną zgadzać.
Mój mąż nie jest lekarzem a też brzydko pisze, jak lekarz

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-12, 22:49   #16
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Nie interesują mnie "niektórzy". To tylko moja "hipoteza" nie musisz się ze mną zgadzać.
Mój mąż nie jest lekarzem a też brzydko pisze, jak lekarz

może chciałbyć zawsze lekarzem albo ma kompleksy

Edytowane przez leuwen
Czas edycji: 2012-10-12 o 22:50 Powód: niezrozumieałem :) kilka piwek za dużo :)
Stary 2012-10-12, 22:51   #17
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez nadi111 Pokaż wiadomość
Mój lekarz, a także moja kuzynka która też jest lekarzem, wręcz kaligrafują te literki na receptach. Wyjątek od reguły?
Nie, ogromne kary za niewyraźne pisanie. Coraz częściej lekarze muszą uważać na to jak piszą.

Cytat:
Bo wciąż przychodnie z kartami chipowymi dla pacjentów są w mniejszości.

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ----------

Cytat:
Pośpiech też jest, zwłaszcza w przychodniach państwowych, gdzie zostały zlikwidowane stanowiska sekretarek - wszystkie papiery teraz wypełniają lekarze, czas przyjmowania ograniczony, a pacjentów duuuuuuużo.
Stary 2012-10-12, 22:56   #18
Narrhien
Zakorzenienie

Powiem szczerze, że tez mnie ostatnio nurtowało to pytanie, a jeszcze bardziej nurtowało mnie drugie - jak panie w aptece są w stanie te recepty odczytać?

Bo ja, szczerze, czasami to gdybym nie wiedziała, jaki lek mam przepisany, to w życiu bym tego na recepcie nie wyczytała.

---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ----------

Co do pośpiechu - ja chodze do prywatnej przychodni, gdzie tego pośpiechu nie ma, jeszcze czasem sobie z lekarzem ucinam pogawędkę, coby wypełnić ten przeznaczony na mnie czas a i tak receptę dostaję niewyraźną.

Więc tu chyba nie do końca o ten pośpiech chodzi.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 22:58   #19
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Powiem szczerze, że tez mnie ostatnio nurtowało to pytanie, a jeszcze bardziej nurtowało mnie drugie - jak panie w aptece są w stanie te recepty odczytać?
Bardzo często po prostu znają charaktery pisma danych lekarzy I czasem dopasowują lek widząc specjalizację danego lekarza, dawkę leku itd

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-12, 22:58   #20
leuwen
Zadomowienie

[QUOTE=Narrhien;37046346]Powiem szczerze, że tez mnie ostatnio nurtowało to pytanie, a jeszcze bardziej nurtowało mnie drugie - jak panie w aptece są w stanie te recepty odczytać?

QUOTE]

To proste Żyją ze sprzedaży leków, więc jak trzeba to nawet hierogifów się nauczą poza tym zazwyczaj znaja pismo tych lekarzy bo recepty są przeważnie od tych samych Jak nie wierzysz zrób eksperyment. Weź receptę i porównaj czas odczytania w aptece pry przychodni w której byłaś i na drugim końcu miasta
Założę się że będą się mocno różnić
Stary 2012-10-12, 23:01   #21
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Więc tu chyba nie do końca o ten pośpiech chodzi.
Nie do końca, ale też. Wiadomo że charakter pisma się wyrabia, jeśli ktoś pracuje w poradni szpitalnej ileś tam razy w tygodniu, to mu potem podczas praktyki prywatnej ręka leci tym samym trybem

No a wyrobienie charakteru pisma podczas studiów to też jeden z powodów, sama czasem nie mogę odczytać swoich notatek z niektórych zajęć
Stary 2012-10-12, 23:04   #22
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:

To proste Żyją ze sprzedaży leków, więc jak trzeba to nawet hierogifów się nauczą poza tym zazwyczaj znaja pismo tych lekarzy bo recepty są przeważnie od tych samych Jak nie wierzysz zrób eksperyment. Weź receptę i porównaj czas odczytania w aptece pry przychodni w której byłaś i na drugim końcu miasta
Założę się że będą się mocno różnić
Akurat ja nie potrzebuje tych eksperymentów, bo tylko jeden raz zdarzyło mi się kupić leki w aptece obok przychodni - zwykle kupuję w różnych innych, oddalonych od tej przychodni znacznie i jakoś nigdy nikt nie miał większych problemów z odczytaniem

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ----------

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Bardzo często po prostu znają charaktery pisma danych lekarzy I czasem dopasowują lek widząc specjalizację danego lekarza, dawkę leku itd
W to znanie charakterów to ciężko mi uwierzyć (jak już wyżej pisałam, nie kupuję leków w aptece przy mojej przychodni), natomiast już dopasowanie leku do specjalizacji, dawki itd. to całkiem rozsądna argumentacja i chyba faktycznie coś w tym jest

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 23:06   #23
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Bo wciąż przychodnie z kartami chipowymi dla pacjentów są w mniejszości.

Pośpiech też jest, zwłaszcza w przychodniach państwowych, gdzie zostały zlikwidowane stanowiska sekretarek - wszystkie papiery teraz wypełniają lekarze, czas przyjmowania ograniczony, a pacjentów duuuuuuużo.
w mojej przychodni lekarze recepty wypisuja na komputerze. a dyrekcja z nadmiarem pacjentów poradziła sobie bardzo dobrze - ograniczyła ilość rejestracji na dzień do danego lekarza i takim sposobem jak jestem chora na wizytę u mojego lekarza rodzinnego średni czas oczekiwania to tydzień do dwóch

---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

Cytat:
W to znanie charakterów to ciężko mi uwierzyć (jak już wyżej pisałam, nie kupuję leków w aptece przy mojej przychodni), natomiast już dopasowanie leku do specjalizacji, dawki itd. to całkiem rozsądna argumentacja i chyba faktycznie coś w tym jest
a moim zdaniem nie, bo lekarz internista może wypisać na podstawie kartoteki kontynuację leku lekarza innej specjalizacji. Moja mama tak dostaje leki na cukrzycę i nadciśnienie, brat na padaczkę. Bo skoro mają czekać pół roku na wizytę u specjalisty po receptę...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-12, 23:07   #24
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
w mojej przychodni lekarze recepty wypisuja na komputerze. a dyrekcja z nadmiarem pacjentów poradziła sobie bardzo dobrze - ograniczyła ilość rejestracji na dzień do danego lekarza i takim sposobem jak jestem chora na wizytę u mojego lekarza rodzinnego średni czas oczekiwania to tydzień do dwóch

Czyli za ten czas wyzdrowiejesz, nie weźmiesz antybiotyku, cwaniaki nie zarobią bardzo dobrze, tak powinno być
Stary 2012-10-12, 23:09   #25
Neyve
Raczkowanie

.

Edytowane przez Neyve
Czas edycji: 2014-08-12 o 13:17
Neyve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 23:09   #26
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli za ten czas wyzdrowiejesz, nie weźmiesz antybiotyku, cwaniaki nie zarobią bardzo dobrze, tak powinno być
antybiotyków nie trzeba brać na wszystkie choroby na migrenę nie dostanę antybiotyku a np. skierowanie do szpitala do neurologa a tam odpowiedni lek (bo bez skierowania w szpitalu mnie nie przyjmą, bo przebież migrena nie zagraża życiu )

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-10-12, 23:13   #27
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:

A w mojej przychodni nie ma komputerów :P A jak są, to nie ma oprogramowania A jak jest oprogramowanie, to się okazuje że jest nieaktualne

Cytat:
a moim zdaniem nie, bo lekarz internista może wypisać na podstawie kartoteki kontynuację leku lekarza innej specjalizacji. Moja mama tak dostaje leki na cukrzycę i nadciśnienie, brat na padaczkę. Bo skoro mają czekać pół roku na wizytę u specjalisty po receptę...
Nie wiem czy robią tak wszyscy lekarze, ale jak receptę wypisuje mi lekarz innej specjalizacji, to zaznacza jaka to grupa leków.

Edit: właśnie mi się przypomniało jak jakiś czas temu stałam w kolejce w aptece i farmaceutka pytała klienta na co ma być dany lek, hy hy. I potem "aaa" i poleciała po pudełko.

Nie ma chyba konkretnych, jednoznacznych odpowiedzi na pytania postawione w wątku Lekarze piszą brzydko z różnych powodów, farmaceuci odcyfrowują leki różnymi sposobami

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2012-10-12 o 23:27
elvegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 08:01   #28
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Dlaczego?Żeby pacjent nie mógł odczytać co tam jest napisane,taka wiedza nie jest mu potrzeba, i tak jej nie pojmie

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 08:41   #29
katarzyniak
Rozeznanie

lekarze to chyba jeden z najgorszych i mętnych części naszego społeczeństwa, niestety... dlatego , że większość z nich na prawdę nie potrafi za wiele, (nie na darmo wśród osiedli akademickich mówi się, że "medyk" baluje i pije najwięcej) , a chcąc się dowartościować piszą receptę po hebrajsku , tak, żeby pacjent miał pewność , że lekarz to święta osoba i nawet innym językiem pisze.

Neyve, to mnie się czasem odechciewa jak patrzę na tych wszystkich lekarzy, co oni wyprawiają. Najpierw wyuczą się za państwowe pieniądze (na które wszyscy płacimy), a później z łaską przyjmą na 5 minut pacjenta, bo spieszą się prywatne wizyty, gdzie za 10 minut najczęściej biorą od 100do 300 zł. I Ty nie mów, że Tobie robi się nie dobrze... błagam Cię.

A w ogóle to wiele osób pisze, że brzydkie pismo jest spowodowane pośpiechem. MHM, tylko czemu taki pośpiech jest? Jakby lekarz nie brał 3 etatów zamiast jednego i nie przyjmować jeszcze po nocach prywatnie, to pewnie nie musiałby się spieszyć. No ale jak w oczach ma się złotówki, to pacjent musi być przyjmowany na szybko w 5 minut , a w 30 sekund musi być napisana recepta.

Tyle na ten temat.
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 08:47   #30
n a d i a
Raczkowanie

Nam na studiach powiedzieli, że lekarze tak piszą bo nie znają łacińskich końcówek A sporo jest nazw łacińskich leków, więc jak lekarz nie pamięta to pisze tylko pierwsze literki a potem robi szlaczek. Teoria pani od łaciny
Swoją drogą biedni ci farmaceuci...

Edytowane przez n a d i a
Czas edycji: 2012-10-13 o 08:49
n a d i a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości