![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci - tak czy nie?????
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Jestem świeżo upieczoną żonką
![]() Nie mówię dzieciom - nie , ale nie mam parcia na to by zostać matką. Może gdzieś, kiedyś w dalekiej przyszłości .. PS. Odnośnie wątku, drażnią mnie trochę teksty typu, jeszcze zobaczysz zmieni Ci się, jeszcze przyjdzie pora na Ciebie itp i wtrynianie się komuś w życie.. Autorka chyba założyła wątek by dowiedzieć się jak temat wygląda u innych dziewczyn. Każdy ma swoje życie i może z nim robić co mu sie zywnie podoba....Jego sprawa. Tu się wypowiadamy na temat .Tyle ![]() Pozdrawiam
![]() |
#63 | ||
Żona Gargamel
|
Cytat:
Absolutnie sobie siebie nie wyobrażam z dzieckiem ani teraz, ani za 5 lat. Pewnie czwórka wiecznie chorych/marudnych/głośnych dzieci moich braci mi obrzydziła ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2012-10-16 o 12:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Na dzień dzisiejszy nie planuję dziecka i nie wiem, czy to sie kiedykolwiek zmieni. Wizja macierzyństwa jakoś nigdy nie wydawała mi się szczególnie pociągająca. Przerażają mnie wyrzeczenia i niedogodności z nim związane, spustoszenia, jakie ciąża może spowodować w ciele kobiety, trudy wychowania itp. Póki co nie chcę rezygnować z wygody, swobody manewru, świętego spokoju ani brać na siebie takiej totalnej odpowiedzialności za drugiego człowieka. Odpowiada mi życie jakie prowadzę, czuję się spełniona w wielu sferach życia i nie odczuwam potrzeby, aby spełnić się także jako matka. Jeśli kiedyś zmienię zdanie co do macierzyństwa, to na pewno poprzestanę na jednym dziecku. Wesoła gromadka maluchów biegająca po moim domu wykończyłaby mnie psychicznie.
![]()
![]() |
#65 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
A ja nie wiem, czy nie utworze jakiegos fanklubu prodzieciecego
![]() Ja sie tak bardzo ciesze, ze x lat temu urodzilam dzieci! Musze to w koncu napisac, dzieci to moje najwieksze szczescie i to, co mi (do tej pory) najlepiej w zyciu "wyszlo". One sprawdzily sie w jednym z najgorszych momentow w naszym zyciu, dostalam i dostaje od nich tyle wsparcia, milosci, ze potrafilam sobie poradzic z czyms, co byloby dla mnie bez dzieci, koncem swiata. Pomagaja mi jak moga, kiedy prawie rok spedzilam w szpitalu z ich tata radzily sobie same i to swietnie. Teraz pomagaja w opiece nad tata, gadaja z nim, przyjmuja takiego jaki jest i sa najfaniejszymi dzieciakami na swiecie ![]() Dlatego mowie: dzieci TAK! ![]()
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
No myślę że większość wizażanek w tym wątku jest na nie bo specyficzne miejsce. Jakbyście założyły temat "dzieci tak czy nie" np na podforum dla mam no to odpowiedzi by były w większości na tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
mi się instynkt również niedawno załączył, do niedawna byłam zdecydowanie na "nie". Instynkt do posiadania własnych dzieci, bo na cudze dalej patrzeć jakoś z wyrozumiałością jak bekną w towarzystwie nie mogę
![]()
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Gdy miałam 22 lata, co najmniej ze zdziwieniem patrzyłam na osoby, które chciałby mieć dzieci; nie ten czas. Sama mam 2, nigdy decyzji nie żałowałam, pierwsze urodziło się 5 lat po ślubie i może dlatego nie miałam poczucie, że dziecko coś mi zabiera.
Mam koleżanki i dzieciate, i niedzieciate; za to najbardziej "walnięta" na punkcie dzieci jest moja licealna koleżanka, która lata całe głośno krzyczała, jak to dzieci nienawidzi i mieć nie chce. W sumie w wieku 22 lat nie za bardzo da się to na 100% powiedzieć. Ba- pracowałam za to kiedyś z kobietą, która dzieci mieć nie chciała, związała się z takim samym facetem, któremu po 40 zachciało się przekazać geny, panią zostawił, zapładniając jakieś 25-letnie dziewczę. Dlatego wiem, że w życiu po prostu bywa różnie. Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-10-16 o 12:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Dużo zdrowia dla męża i sił dla Ciebie. Ja mam dwoje dzieci, bardzo chciałabym mieć jeszcze jedno. Marzy mi się córka ![]() Zna ktoś receptę na córkę? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tak samo i myślałam, że jestem dziwna
![]()
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Znam wiele osób, które mówiły zdecydowane nie, a są teraz żonami starającymi się o dzieci, matkami lub po prostu dziewczynami widzącymi siebie w roli matki. Ja również ponad rok temu byłam na nie - moje życie to była jedna wielka gonitwa, od uczelni, przez pracę, wyjazdy zagraniczne i wieczne imprezy w doborowym towarzystwie wszędobylskich znajomych. Fajnie tak - przez rok czy dwa czy trzy, w nowym mieście, nowych klubach, po studencku. Ale wspomniałaś, że masz chłopaka. Jeżeli to będzie ten właściwy mężczyzna zaczniesz się stabilizować, bo TEN właściwy mężczyzna potrafi przemienić dziewczynę w kobietę. Tak było w moim przypadku i myślę, że nie tylko w moim. Z obezwładniającym uczuciem zmieniają się priorytety, gubimy gdzieś nasz egoizm, myśli czasami stają się dwupasmowe, a w pewnym momencie trzypasmowe... ![]() Chcę mieć dzieci - pomimo, że wciąż gdzieś pędzę, nie mam własnego mieszkania ani nie stać mnie/nas na życie w wielkim mieście w swoim mieszkanku w modelu 2+1, często rozmawiamy o tym jak fajnie by było gdyby spał między nami taki mały Szkrabek albo biegał po pokoju.. ![]() Myślę, że w moim przypadku kulminacyjnym momentem było to jak po pół roku naszego związku powiedział mi z pełną szczerością "Chcę mieć z Tobą dziecko". Zaskoczyło mnie to bardzo, ale od tego czasu się nie zabezpieczamy. Co będzie to będzie, w każdej chwili w naszym niestabilnym życiu może pojawić się dzidzia ![]() I błagam Was, niech nikt mi nie mówi, że dziecko to wielka inwestycja... bo mam miliard argument ku temu, że tak nie jest gdy rodzice mają olej w głowie i trochę pomysłów na siebie i swoją rodzinę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Ja mam dwoje dzieci - bliźnięta, "pojawiły" się w moim życiu w najgorszym momencie jaki można sobie wyobrazić, gdy sie dowiedziałam o ciąży to byłam dosłownie o krok od szaleństwa ale jakoś się pozbierałam dla tego ziarenka we mnie, ale gdy dowiedziałam się ze to ciąża mnoga to znowu mi się wszystko w gruzy zawaliło ale dzięki życzliwości ludzkiej jakoś przetrwałam i wiem ze moje dzieci to najlepsze co mnie w życiu spotkało, są mi potrzebne, są moim powietrzem i trzymają mnie przy życiu, dla nich jestem gotowa na wszystko
niemniej rozumiem kobiety, które nie chcą mieć dzieci, przecież każdy ma swoje życie i swoje priorytety
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
mam znajomych którzy też pracują na maszynach w warunkach które przytoczyłaś i wielu z nich ma synów i to więcej niż jednego, na to chyba nie ma reguły ![]() Cytat:
![]() ja jak już spróbuję to tylko ten raz, już więcej nie, najwyżej będę mieć układ jak w serialu "Rodzinka.pl" ![]() trudno, będzie syn to będzie, jak córka - jeszcze lepiej ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#78 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Moja mama też czasem mówiła, że bez nas by nie dała rady. Ale też widzę jak dużo trudu sprawia jej wychowanie, łączenie pracy i zajmowanie się domem, jaką czasem potrafimy(ja raczej rzadko, bardziej moje rodzeństwo) jej wyrządzić przykrość...
![]() |
![]() |
#79 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi do szczęście nie jest potrzebne opiekowanie się kimś. Serio wystarczy mi myśl, że na starość będę miała do opieki siebie i TŻ-a i ewentualnie siostrzenicę (bo sis samotnie wychowuje i pewno trzeba będzie pomagać). Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- a ja znam parę, kiedy pani zrobiła się za stara na rodzenie, a pan poczuł zew rozmnażania, chociaż lata całe żyli bez dzieci i inaczej się umówili; i nie, nie będziesz ciągle taka , jak jesteś teraz- wbrew pozorom czas płynie dla każdego i zmienia nas- dojrzewamy, a nie tylko starzejemy się. Dlatego wiem, ze ludzie mają różnie, ja dzieci mam, moja siostra nie; każda z nas ze swoimi wyborami jest szczęśliwa , dlatego śmieszy mnie pewność własnych przekonań w wieku 20+. Po prostu w życiu może zmienić się tak dużo, że szok. Wiem, bo kilka mocnych zmian już przeżyłam. Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-10-16 o 13:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mogę się zgodzić z pogrubionym. Znalazłam już tego właściwego mężczyznę, który wkrótce będzie moim mężem, ale priorytety mi się nie poprzestawiały ani o jotę a moje myśli nie stały się trzypasmowe. ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzieci sa fajne do momentu jak nie sa moje ![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Kolor Bzu, trochę smutno mi się zrobiło czytając Twoją wypowiedź w której wszystko jest na nie. Skoro Twój TŻ kategorycznie nie chce dzieci to nie dziwie Ci się, że Ty siebie w roli matki też nie widzisz.
Dziwi mnie to, że większość kobiet piszę tu o tym jakie to plany ma na przyszłość, podróże, świat stoi otworem a dziecko traktują jako blokadę przed pełnią życia. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że dziecko może w jakikolwiek zahamować mój samorozwój :O Przykładem jest np moja mama, która mając pierwsze dziecko w wieku 20 lata, a 2 i 4 lata później dwoje kolejnych jest świetnym specjalistą w tym co robi, nigdy nie przerwała edukacji (nawet do teraz), i jakoś żadne z nas nie było dla niej problemem a każde z nas wyrosło na odpowiedzialną osobę z planami na życie i wizją przyszłości. Mam przyjaciółkę, która wychowała się w akademiku z rodzicami, którzy w tej chwilą mają świetnie prosperującą firmę, zwiedzili cały świat ( z nią malutką na stelażu przy plecaku) a ją wychowali na na prawdę dobrego człowieka i dbali o jej rozwój. A to była wpadka na 1 roku studiów.. No ale ok, moje historie raczej wpływu na stosunek pewnych kobiet do macierzyństwa raczej nie zmienią. Nigdy nie myślałam o dziecku jako opiekunie ale napisałaś, że na starość będziesz miała do opieki siebie i TZ, a co gdy Go zabraknie? Zostaniesz sama na tym świecie? Oddałabyś noworodka do adopcji? Twoje dziecko, Twoje geny, istotę które jest zależna tylko od Ciebie? Błagam Cie, albo żyj w celibacie albo poddaj swojego partnera sterylizacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak an chwilę obecną mam pewność, że nie chcę dzieci. Tak jak mam pewność, że chcę być ze swoim obecnym, że chcę prowadzić prace badawcze z zakresu moich studiów i że nie chcę mieszkać na wsi. Nie wiem czemu każdy wybór młodych się akceptuje, ale jak ktoś mówi otwarcie i dobitnie, że żadnych dzieci to od razu zlatuje się chmara krzyczących, że się odmieni, że zawsze każdy ewoluuje i że poglądy się z mienią jemu lub partnerowi. Ja nie zabraniam nikomu mieć dzieci. Ani nie mówię- zobaczysz facetowi się odmieni i czmychnie bo znam przypadki, że po porodzie zostawiali partnerki by się nie uwiązać. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem jednej rzeczy. Ja widzę mnóstwo minusów posiadania dzieci, na chwilę obecną zdecydowanie więcej niż plusów - w tym momencie biorę pod uwagę, że może mi się zmienić (kiedyś w ogóle nie dopuszczałam takiej opcji), ale też nie jestem przekonana, że tak się stanie. Gdybym zaszła teraz w ciążę, usunęłabym. A jednocześnie nie mam problemu z tym, że są kobiety, których głównym celem są dzieci, czy w ogóle które chcą mieć dzieci - bo co mnie to obchodzi, ich życie, ich sprawa. Czy w drugą stronę to nie mogłoby działać tak samo? ![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Faktycznie, trochę zgeneralizowałam. Wszystko zależy od mężczyzny, mój jest wyjątkowo ciepłą i rodzinna osobą dlatego sprawił, że wizja rodziny zrobiła mi się tak bliska. I nie sprowadzam do żony i matki, ale uważam, że kobieta w tej roli powinna umieć się też poczuć, może niekoniecznie spełnić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę jednak że mamy diametralnie inne spojrzenie na rolę dzieci i model rodziny. Ja mieć dzieci nie chcę, choć nie zapieram się rękami i nogami. Po prostu wiodę dość swobodne życie, mam faceta o którym jednak nie mogę powiedzieć że jest partnerem na stałe, nie sądzę że byłyby to dobre warunki do wychowywania dzieci - jest to moja świadoma decyzja. Ale jestem pewna jednego - gdyby nawet coś mi się odmieniło i urodziałabym dziecko to nigdy nie będę od niego oczekiwała rewanżu i jakiejkolwiek pomocy. Wprost przeciwnie, dążyłabym do tego by dziecko jak najwcześniej usamodzielniło się, najlepiej poszło do szkoły z internatem (jeżeli to możliwe za granicą), a potem wiodło własne, odrębne, samodzielne życie. A już zupełnie nie podoba mi się model "polskiej" wielopokoleniowej rodziny. Moim zdaniem człowiek powinien radzić sobie sam - owszem trzeba zapewnić potomstwu jak najlepszy start życiowy, pomagać w studiach, wspierać finansowo jeśli taka potrzeba ale nie karmić ptasim mleczkiem. Dzieciństwo kończy się w wieku 18 lat i nie przedłużajmy go na siłę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Nie pisałam, że w wieku 20+ nie wie się, czego się chce; pisałam, że trudno mieć pewność, czy tak jak zaplanujesz na bank będzie wyglądało twoje życie w wieku 30+, 40+ czy 50+. I tyle.
I nikt na ciebie "chmarą" ie naskakuje, że dzieci mieć nie chce; bo to twój wybór; moja siostra nie ma i ma się dobrze- więc niby dlaczego nagle posiadanie dzieci miałoby być jedyną opcją. Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-10-16 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Twoja prozba o zycie w celibacie lub kastracji faceta jest co najmniej nie na miejscu. Nie wiem kto dal Ci prawo zagladac komus pod koldre?
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.