Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-01, 15:21   #61
ladybird_1987
Rozeznanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość

no i się pochwalę, że mamy już pierwszy ząbek
Super! Gratulacje!
Stary 2012-11-01, 15:25   #62
8ewus8
Zadomowienie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Jaki tort bezowy??
Macie przepis?
W ogóle można by było te przepisy jakoś na 1 stronę, bo ja niektóre zapisuję a nieraz nie mam czasu, zapomnę a potem bym chętnie coś zrobiła.
Jutro chyba pyknę jakieś ciasto, ale nie wiem co, nastawiałam się na to podane przez niunię (??) czekoladowe, ale nie wiem, bo ja za bardzo nie lubię czekoladowych. Co innego polecacie?
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 16:08   #63
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Wszystkiego naj z okazji roczniczy!
Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Za rocznicę
Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Kism, gratuluję rocznicy, wszystkiego najlepszego.
Dziękujemy, dziękujemy! Nie trzeba

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Kochana każda okazja jest dobra żeby coś upichcić.
Ja tam piekę 2 razy w tygodniu bez okazji

Kism a ja myślałam, że są też zwykłe kubeczki dla niemowlaków, tzn. takie bez ustnika Myślisz, że skoro Szymoneiro nie chcę pić z niekapka to będzie chciał z plastikowego dziubka?
Ja różnie. Czasem jak zacznę, to piekę na okrągło, a czasem nic nie upiekę przez kilka miesięcy. Poza tym większość prostych ciast, które robię, omiatamy tylko we dwójkę z Maksem, tż ma kilka swoich ulubionych i innych nie jada. A ze mnie przeciętna kucharka, więc rzadko mam wenę na ciasto, które więcej niż 10 min zajmuje
Zwykłe kubeczki, hm... Nie wiem czym miałby się różnić zwykły kubek dla niemowlęcia od zwykłego kubka dla 2-3 latka Zaproponowałam taki kubeczek, bo nie jest drogi, służy jako zwykły (najzwyklejszy ) kubeczek, a może do tego dzióbka się przekona. Maks też nie pił z takich typowych niekapków (np. takiego z Aventu). Nie umiał z nich zassać, a jak ja sama próbowałam, to wydaje mi się, że to dość mocno trzeba pociągnąć i kurczę, nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że było tak, że dość długo pił ze smoczków (rok z kawałkiem), a potem w domu już z kubka, a na spacery mieliśmy taką butelkę z rurką.
Na temat doidy cup nie wiem nic poza tym, że widziałam zdjęcia w necie. Wydawało mi się, że on ma służyć małemu niemowlęciu do picia w taki sposób, że przykłada się do dolnej wargi i zlizuje picie językiem, ale może faktycznie do normalnego picia też.

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Co do budyniu, moja mama zawsze robiłą sernik z budyniem waniliowym dosypywanym zamiast mąki. Generalnie chodzi o mąkę ziemniaczaną. Nie spotkałam się, żeby w jakimś serniku budyń był oddzielną warstwą (co nie znaczy że takich nie ma )
O, widzisz, a to jednak Dzięki!
Widzisz, ja miałam taki drugi przepis, budyń na ciasto i na to masę serową i to mnie zmyliło Ciekawe, że mi ten sernik wyszedł Ale może właśnie dlatego jest taki mokry, taki jak lubimy

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Jaki tort bezowy??
Macie przepis?
W ogóle można by było te przepisy jakoś na 1 stronę, bo ja niektóre zapisuję a nieraz nie mam czasu, zapomnę a potem bym chętnie coś zrobiła.
Jutro chyba pyknę jakieś ciasto, ale nie wiem co, nastawiałam się na to podane przez niunię (??) czekoladowe, ale nie wiem, bo ja za bardzo nie lubię czekoladowych. Co innego polecacie?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post37170310
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 17:01   #64
8ewus8
Zadomowienie

dzięki kism
Mały zasnął właśnie, może z pół godziny pośpi.
Byliśmy z M na cmentarzu, z 1,5 godz nam zeszło, Adaś został z rodzicami. Zapaliliśmy znicze i prędko do domu , bo tak strasznie padało. Ale pogoda dzisiaj, w ogóle to święto nie ma uroku jak tak leje.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 18:46   #65
niunia32
Zakorzenienie

tort bezowy juz na pierwszej stronie

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 19:49   #66
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam się i ja!

Dziękujemy ślicznie za komplemenciki
Cytat:
Napisane przez nasteczka83 Pokaż wiadomość
Dzień dobry,
Ja się przywitam w nowej części Postanowienie mam więcej się udzielać :P w tej części. Jedziecie z dziećmi na cmentarz? Jest taki przesąd, że się nie powinno. My jedziemy.
Nie wiedziałam, że są takie przesądy

Ale coś w tym dniu jest dziwnego... bylismy u Babci męża, na grobie Dziadka. Małęj nie braliśmy ze sobą. Ale... cały czas była w okropnym humorze, dała tak popalic i tak płakała, że ciężko było ją uspokoic. I tak od 12 w południe do 18 wszyscy mieli już dośc. Myśleliśmy, że to ząbki. Ale jak tylko wyjechalismy do domu to dziecko inne o 180st. Śmiała się i bawiła, no inne dziecko!!! Wiadomo, że u siebie czuje sie najlepiej, ale tam też często bywamy inigdy takich akcji z nią nie było

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Bo mnie lubisz a co
Mnie jakos rano slonce obudzilo jak maz odslonil rolete i wtedy pisalam, teraz tez ☠☠☠☠zi rowno i Filip chyba jednak zostanie w domu. Mielismy sie zaraz zbierac a ta bestia mala zasnela przy jedzeniu jak zwykle nie wiem dlaczego zrezygnowal z mi z pierwszej drzemki, tej okolo 9:30. Dzisiaj w sumie sie przykladal, ale nie usnal. Dopiero teraz.
Wszystkiego naj z okazji roczniczy! Ja tez jestem wielbicielka sernikow wiec przepisem nie pogardze. Sama za to pieklam wczoraj cynamonowe jogurtowe z mw. Pyyyycha

Na dzisiaj znikam, chyba odczepiam malego glonojada i trzeba sie ubrac bo ja dalej w pizamie
też lubię seniki, byle nie na zimno

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Ale mieszasz to póki co z dotychczasowym mlekiem? Tak dziewczyny zwykle pisały, że robią...
Skoro ma uczulenie na zwykłe mleko to uważam, że to trochę bez sensu, no chyba,ze tylko na chwilę, aby dac dziecku sie przyzwyczaic do nowego smaku
Ale już się przyzwyczaiła i nawet ładnie je - dziś wypiła 180ml

---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Cytat:
Nonono... Toż to odmiana niesamowita
Trzymam kciuki, żeby wszystko się ułożyło

A spoko, spoko, rozumiem. Nie pamiętam, co dokładnie pisałaś

Pięknie! To mamy już jeden przykład takiego dziecia, co pije z kubeczka
Wiesz, ja nie mam doświadczenia z normalnym kubkiem dla takiego maluszka, ale myślę generalnie, że obojętnie jaki. Dobry będzie najzwykleszy kubek dziecięcy z melaminy czy jak jej tam, żeby się nie rozbił.
A polecić mogę coś takiego: (pierwsza aukcja ma wg mnie pomylony opis, ale najlepsze zdjęcie)
http://allegro.pl/kubek-treningowy-d...724198617.html
http://allegro.pl/canpol-kubek-treni...727415025.html
http://allegro.pl/canpol-kubek-treni...753682174.html
To taki zwykły kubeczek, który ja pamiętam z mojego dzieciństwa Na ustniku 3 dziurki i jedna po drugiej stronie, żeby powietrze wchodziło Można odkręcić górę i będzie normalnym kubkiem lub z takim ustnikiem, który chociaż troszkę zabezpieczy przed wylaniem. Maksiu miał ten niebieski i jeszcze do niedawna z niego korzystał, tzn. z samego kubeczka

Dzięki! Ja to jak zawsze mam milion zastrzeżeń do tego mojego sernika Robiłam pierwszy raz od daaawna z jakiegoś nowego przepisu i tam był budyń w składzie, a w treści przepisu nie było napisane czy ten budyń ma być zrobiony czy taki w proszku mam dać W innym przepisie było coś o zrobieniu budyniu, więc ja też zrobiłam, a później w tamtym doczytałam, że ten budyń był jako osobna wartstwa A ten mój mi się nie zmieścił do dzbanka (a to był przepis do thermo mixu, więc powinien się zmieścić), to dałam tylko kilka łyżek. Efekt w każdym razie przeszedł i tak moje oczekiwania Potem mogę wrzucić przepis, a jakieś kuchenne specjalistki (agata? ) może się wypowiedzą, co sądzą o budyniu.

Mój tż też mówi o Kaju glonojad Jak leży łobuz na podłodze i zrobi taki swój dzióbek, i smyra po podłodze.

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Dawaj przepis!!!

Co do kubeczków - onething - to ja kupiłam, ale jeszcze nie uzywałam.
Stary 2012-11-01, 19:51   #67
Gaabbi
Wtajemniczenie

Witam.

Nie bardzo lubię ten dzień...
Za to bardzo lubię jutrzejszy dzień

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Ostatnio pytałas o album do wyklejania - ja mam taki
http://allegro.pl/duuuzy-tradycyjny-...696973559.html
dzięki

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
kism, jeszcze co do tego proszku do pieczenia
Ograniczam gdzie się da. Ale nie zawsze się da. To cynamonowe to dość ciężkie wilgotne ciasto więc trzeba proszku. Hmmm... chyba nie pisałam, że nie używam, tylko że ograniczam właśnie.
Nie daję do biszkoptów i do kruchego. Bo biszkopt z proszkiem to dla mnie nie biszkopt, a kruche to nie kruche
ja zrobiłam to cynamonowe ciasto bez proszku do pieczenia Wyszło strasznie niskie, bo na około 1 cm, ale smaczne. Wczoraj na wieczór zrobiłam, dzisiaj już popołudniu nie było A P się domaga, żebym i jutro takie ciasto upiekła

Cytat:
Oto mój łobuz - jak ma byc gruba jak non stop są wygibasy i piruety?
Super Dziewczynka I wcale nie wygląda na chudzinkę. Nózie ma niczego sobie Akrobatka jedna

Cytat:
Dzień dobry,
Ja się przywitam w nowej części Postanowienie mam więcej się udzielać :P w tej części. Jedziecie z dziećmi na cmentarz? Jest taki przesąd, że się nie powinno. My jedziemy.
Ja nie słyszałam o takim "przesądzie" My jednak odpuściliśmy Hani odwiedzanie grobów. Po pierwsze dlatego, że za dużo skupisko ludzi, którzy prychają, kichają, a po drugie, alejki między grobami są tak wąskie, że nie bardzo wiem, jakbyśmy mieli się tam wózkiem zmieścić przy tej ilości narodu. Postanowiliśmy, że odwiedzimy groby w którąś niedzielę, a dzisiaj ja tylko pojechałam z Tatą na grób do Mamy, a Paweł siedział z Haneczką w domku

kism, do sernika dodaje się budyń w proszku Ale najważniejsze, że Ci ciasto wyszło i Wam smakowało.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 20:00   #68
_millena
Zadomowienie

Witajcie

kism czy w tapatalk jest wielocytowanie?

Doris ja cieeeeeee ale czupryna.... W życiu takiej nie widziałam u tak małego dzieciaka.

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 20:10   #69
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
zrobiłam już przegląd tych dwóch basenów . zobaczymy. na tej jasnej właśnie trochę późno te zajęcia.... myślałam właśnie tez o Morawicy bo często jeździmy w tamta stronę do moich rodziców- sama trochę tam chodziłam i było ok. szkoda że na barwinku nie ma, byłoby rzut beretem
a co do Waszego systemu opuszczania basenu to właśnie tylko tak sobie to wyobrażam, muszę jutro spróbować co Agata powie na suszarkę w życiu bym od razu z dzieciakiem nie wyszła na dwór...
A w soboty na 9 Wam nie pasuje? My w niedziele chodzimy na 9 i jest rewelacyjnie. Co prawda musimy Maćka obudzić około 8 bo śpioch śpi, ale jest wypoczęty, radosny. Po południu jednak już czasami marudny, zwłąszcza teraz jak ciemno się robi wcześnie.
Maciek od początku miał suszone włosy po basenie i nie protestował. Tylko z dużej odległości i po troszku. Trwa to dobrych kilka minut ale mam pewność, że włoski, skóra i uszy ma suche.

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
w sobotę mieliśmy małą imprezkę. zrobiłam sałatkę agaty z brokułów - pycha. dzięki Agata
w niedzielę znów family day i w pon było tutaj święto i znów razem spędziliśmy cały dzień. wziełam sobie też na abonament nowy samsung galaxy s3 i pochłonął mnie na kilka dni. i oto jestem w środę ale nadrobiłam Was
Impreza za imprezą
Cieszę się, że sałatka smakowała
Przepis co prawda nie mój autorski, ale sałatka faktycznie pyszna

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
_agata dziś byliśmy się zapisać do fizjoterapeuty na 14 ale powiedzieli, że prawdopodobnie wizyta będzie o tydzień wcześniej.
Maciek fajnie wygląda Maks też pije wodę z basenu ale jeszcze lepiej wygląda jak myję mu przed kąpielą buzię mokrym wacikiem a on wywala język i za wszelką cenę chce polizać ten wacik zawsze się z tego śmiejemy.
W takim razie trzymam kciuki żeby fizjoterapeuta zalecił jakieś ćwiczenia, które szybko pomogą.
U nas po tygodniu ćwiczeń jest lepiej, a może to siła sugestii... nie wiem. W każdym bądź razie Maciek chętniej już odwraca głowę w tę "nielubianą" stronę, więc może coś w tym jest. Za 2 tygodnie kontrola, zobaczymy co dalej.

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Seba jeszcze ani razu nie chlapał. Leży jak książę, ziewa i czeka aż go łaskawie opłukamy Natomiast dziś zaczął wyłazić z wanienki - złapał się ręką i nogą brzegu i tak wisiał

_agata zrobiłam przed chwilą tą Twoją sałatkę brokułową - pycha!!! Co prawda brokuły mi się trochę rozciaptały, bo za długo gotowałam, ale w smaku rewelka
U nas podczas kąpieli woda jest wszędzie! Na ścianach, na suficie. Maciek aż piszczy jak idziemy do łazienki na kąpiel! Ale co się dziwić... na basenie tatuś mówi "chlap synku" to co ma nie chlapać w wanience.
No i teraz doszły w kąpieli zabawki, takie najzwyklejsze gumowe: kaczuszka, biedronka, jakiś krab... więc jest więcej fanu
Wody lejemy sporo, tak że można całą dłoń aż po nadgarstek zanurzyć pionowo postawioną, dzięki temu Maciek nie chlapie tak jak wcześniej, jak wody było mniej. Ale i tak chlapie okrutnie. Dobrze, że mamy łazienkę na tyle dużą, że można swobodnie zorganizować kąpiel, bo gdybym miała parkiet wycierać...

Cytat:
Hej!
Jak fajnie, 4-dniowy weekend, tż ma jutro wolne
Wczoraj jak już nabrałam kulinarnego rozpędu, to zrobiłam pysznego sernika a rzadko robię takie trudne i czasochłonne ciasta Ale się postarałam, bo tż jest wielbicielem serników, choć słodyczy nie lubi w ogóle, tylko niektóre ciasta domowe. A mieliśmy małą okazję - 8-mą rocznicę związku, właściwie jej nie obchodzimy, tylko rocznicę ślubu, ale sernik dobra rzecz

Mój tż też mówi o Kaju glonojad Jak leży łobuz na podłodze i zrobi taki swój dzióbek, i smyra po podłodze.[COLOR="Silver"]
Sto lat!

Sernik pracochłonny? Toż to jedno z najszybszych do zrobienia ciast. Zobacz
Nie więcej niż 20 minut roboty

A budyń wsypuje się do surowej masy, zamiast mąki ziemniaczanej. Najważniejsze, że Ci się udał

Maciej też robi glonojada... jak jest głodny i nie złapie sutka tylko przyssie się gdziekolwiek do piersi.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

Cytat:
Jaki tort bezowy??
Macie przepis?
Ja też podawałam czekoladowe, z serem i malinami. O tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post37251242

Niunia, gdybyś mogła wrzucić na pierwszą...

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
tort bezowy juz na pierwszej stronie
Dodaj jeszcze może do nazwy linku nazwy sałatek

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość

ja zrobiłam to cynamonowe ciasto bez proszku do pieczenia Wyszło strasznie niskie, bo na około 1 cm, ale smaczne. Wczoraj na wieczór zrobiłam, dzisiaj już popołudniu nie było A P się domaga, żebym i jutro takie ciasto upiekła
A sodę dawałaś?
Fajnie, że smakowało

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 20:12   #70
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Oto mój łobuz - jak ma byc gruba jak non stop są wygibasy i piruety?
Jaka wysportowana! Śliczna

Cytat:
Jedziecie z dziećmi na cmentarz? Jest taki przesąd, że się nie powinno. My jedziemy.
My byliśmy rano na chwilę, ale my mamy blisko, więc to było w ramach spaceru. Przesądu nie znam.

Cytat:
Napisane przez she_87 Pokaż wiadomość
ja dopiero zaczynam wprowadzać stale pokarmy ale znalazłam taką strone z przepisami moze coś się zainspiruje http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html
Przeglądnęłam już tą stronę. Problem jest taki, że tam jest lista produktów, które można po 5 miesiącu przy karmieniu sztucznym (parę podstawowych typu marchewka), a potem znacznie rozszerzona lista po 6 miesiącu. I teraz nie wiem, bo ja zaczęłam wprowadzać po 4 miesiącu to, co tam jest po 5 miesiącu, a teraz jak Seba skończył 5 miesiąc to nie wiem czy mogę mu wprowadzać już te rzeczy z listy po 6 miesiącu? Np. por? Czy to za wcześnie?

Cytat:
Troszeczkę
Ale jak Cię to niepokoi, to dla spokoju pójdźcie do por. rehabilitacyjnej. Ja jestem dość zadowolona z dr Kaczmarczyka na Mostowej. Właśnie w tym tyg. byliśmy na kontroli w związku z tym wyginaniem się Kaja na jedną stronę. Poprzedni raz byliśmy 2 mies. i dr zastanawiał się ćwiczeniami, ale jednak uznał, że powinno samo się naprostować i miał rację, zaraz po wizycie stopniowo przestał się Kaj wyginać Ale mieliśmy przyjść do kontroli i poszliśmy (mamy się już więcej nie pokazywać ), i zmierzam do tego, że jednym z badań, które dr robił, było sprawdzenie podnoszenia się do siadu tak jakby na boki trochę, raz bardziej za jedną rękę, raz za drugą
Troszeczkę napięcie czy troszeczkę panikuję?
Wymyśliłam, że spytam się ortopedy jak będziemy za tydzień na USG, może coś się wypowie na ten temat albo przynajmniej czy jest się czym przejmować.
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 20:17   #71
izotropia
Rozeznanie

Cytat:
Ja różnie. Czasem jak zacznę, to piekę na okrągło, a czasem nic nie upiekę przez kilka miesięcy. Poza tym większość prostych ciast, które robię, omiatamy tylko we dwójkę z Maksem, tż ma kilka swoich ulubionych i innych nie jada. A ze mnie przeciętna kucharka, więc rzadko mam wenę na ciasto, które więcej niż 10 min zajmuje
Zwykłe kubeczki, hm...
to tak jak ze mnie, w kuchni jestem za karę :/ no nie lubię/nie potrafię gotować i pieczenie wychodzi mi średnio.. a już nic nie wychodzi jak mamy mieć gości i "wypada" coś upiec no to jest koszmar :P noo jak nie mam natchnienia i ochoty to nic nie wyjdzie ale Kism zainteresowana jestem przepisami na coś dobrego i szybkiego ostatnio robiłam ciasto "salceson z jabłkami" i znikał błyskawicznie... ale już się przejadł... )

Krystianek dziś pierwszy raz wyją z buzi smoczek obejrzał go dokładnie i włożył z powrotem do buzi i to dobrą stroną no w szoku byłam bo zwykle trafiał w policzek/czoło/brodę/nos ... a dziś idealnie w buzię
Podnosi się jak szalony, nóżki bierze do góry rączkami chwyta za kolanka i się buja.. narazie chyba bardziej tylko na lewą stronę... ale paniki nie robię .. czasem go pobujam i przekręcam na boczek i ma radochę jak się położy sam na plecach .. ale nie wiem czy powinnam mu tak pomagać jak leży na brzuchu to czasem opiera się tylko jedną ręką i pada na boczek, a ja go za kolanko i odwracamy się na plecy kochany jest jak się śmieje na głos i budzi mnie gadanie z łóżeczka
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 20:17   #72
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
A sodę dawałaś?
Fajnie, że smakowało
Tak, sody łyżeczkę dałam, chociaż też miałam opory
Następnym razem dodam proszku do pieczenia, bo teraz wyszło dobre ciasto, ale niewyjściowe Dla domowników super, ale gdyby ktoś przyszedł w gości, to zastanowiłabym się, czy poczęstować
Stary 2012-11-01, 20:27   #73
_agata
Zakorzenienie

izotropia, to ja Ci będę gotować!

Gaabbi, dodaj ten proszek, przecież garściami się go nie je. Ja, tak jak pisałam, ograniczam i nie daję tam gdzie nie trzeba, ale jak trzeba to daję i już

o
Stary 2012-11-01, 20:28   #74
rinco
Wtajemniczenie

Co polecacie na zrzucenie brzucha? Mój nadal wygląda, jakbym była w ciąży Cała reszta jest OK, ale ten brzuchol - porażka... Wylewa się ze spodni (tych nielicznych, w których się dopinam). Czy przy karmieniu można stosować jakieś diety, czy lepiej sobie póki co odpuścić? Myślałam o South Beach, ale nie wiem czy podołam Tak w ogóle to nienawidzę diet...

I jeszcze druga sprawa - mam taki ciąg na słodycze, że masakra. Wstyd się przyznać ile ciastek pożeram w ciągu dnia (stąd pewnie też ten brzuch). Czy też tak macie? Bo nie wiem czy to przez karmienie czy po prostu się uzależniłam?
Stary 2012-11-01, 20:33   #75
_agata
Zakorzenienie

O właśnie, niunia, gdybyś jeszcxze tę książkę kucharską wrzuciła http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html

o
Stary 2012-11-01, 20:40   #76
izotropia
Rozeznanie

Cytat:
izotropia, to ja Ci będę gotować!
kocham Cię!! no naprawdę nie mam nic przeciwko ja nie mam nigdy pomysłu co ugotować żeby szybko/dobrze i smacznie bo ja leniwiec jestem... i nie lubię w kuchni siedzieć :P z bratem jak byliśmy młodsi i zostawaliśmy sami to on coś tworzył do jedzenia a ja wolałam zmywać jego żona jest szczęśliwa... mój mąż czasem narzeka
Cytat:
Co polecacie na zrzucenie brzucha? Mój nadal wygląda, jakbym była w ciąży Cała reszta jest OK, ale ten brzuchol - porażka... Wylewa się ze spodni (tych nielicznych, w których się dopinam). Czy przy karmieniu można stosować jakieś diety, czy lepiej sobie póki co odpuścić? Myślałam o South Beach, ale nie wiem czy podołam Tak w ogóle to nienawidzę diet...

I jeszcze druga sprawa - mam taki ciąg na słodycze, że masakra. Wstyd się przyznać ile ciastek pożeram w ciągu dnia (stąd pewnie też ten brzuch). Czy też tak macie? Bo nie wiem czy to przez karmienie czy po prostu się uzależniłam?
ja z dietą nie dam rady.. bo dla jednej mnie nie opłaca/nie chce mi się robić specjalnego jedzenia, znalazłam zestawy ćwiczeń, nawet polubiłam na fb Ewę Ch. i nie mam czasu..zastanawiam się czy te zdjęcia są prawdziwe, że w 3 miesiące można aż tyle stracić, ale ja pewnie się nie przekonam.. bo jak nie zacznę ćwiczyć to nic się nie zmieni, a dodatkowe 10kg i cm same nie chcą zejść więc trzeba się zabrać za siebie bo choć nigdy najszczuplejsza nie byłam, ale teraz czuję się okropnie i źle sama ze sobą... a jak mi źle to do słodkiego mnie ciągnie więc staram się coś piec bo wiadomo ma mniej cukru niż kupne i łudzę się, że mniej tyję.. no i tak w kółko...
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 20:43   #77
_agata
Zakorzenienie

Ja tam lubię jak goście przychodzą i mogę coś zrobić. Bo dla mnie i chłopa to już mi się nie chce
Dzisiaj koleżanka była to walnęłam na szybko makaron z sosem serowym, kurczakiem i brokułami. Wszystko robiło się dosłownie tyle ile zagotowanie wody na makaron i gotowanie makaronu...

o
Stary 2012-11-01, 20:49   #78
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Skoro ma uczulenie na zwykłe mleko to uważam, że to trochę bez sensu, no chyba,ze tylko na chwilę, aby dac dziecku sie przyzwyczaic do nowego smaku
Ale już się przyzwyczaiła i nawet ładnie je - dziś wypiła 180ml

Dawaj przepis!!!
Tak, chodziło mi oczywiście o mieszanie tylko na początku, żeby dziecko przyzwyczaiło się do smaku, ale chyba już teraz nie ma u Was takiej potrzeby
A to który teraz mam dać? Taki jak zrobiłam czy taki jak w przepisie? Dobra, wrzucę oryginalny, ale to już chyba jutro, bo tż robi kolację i zaraz Was opuszczam

Cytat:
kism, do sernika dodaje się budyń w proszku Ale najważniejsze, że Ci ciasto wyszło i Wam smakowało.
Tak, tak, dzięki

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
kism czy w tapatalk jest wielocytowanie?

Kilka miesięcy temu już miałam zainstalowanego, ale jak sprawdziłam, że nie ma wielocytowania, to olałam, bo jakże tu na wizażu bez tego pisać? Ale teraz sprawdziłam znowu i jest. Musieli to widocznie wprowadzić w aktualizacji.

Cytat:
U nas po tygodniu ćwiczeń jest lepiej

Sto lat!

Sernik pracochłonny? Toż to jedno z najszybszych do zrobienia ciast. Zobacz
Nie więcej niż 20 minut roboty

A budyń wsypuje się do surowej masy, zamiast mąki ziemniaczanej. Najważniejsze, że Ci się udał
Specjalnie na początku tylko jedno zdanie cytuję bez źadnych tam sugestii Oby tak dalej
Dzięki!
Właśnie pisałam w jakimś późniejszym chyba poście niż zacytowałaś, że rzadko biorę się za coś, co robi się więcej niż 10 min
Tak jest, zapamiętam do końca życia! Budyń w proszku do surowej masy!

Cytat:
Przeglądnęłam już tą stronę. Problem jest taki, że tam jest lista produktów, które można po 5 miesiącu przy karmieniu sztucznym (parę podstawowych typu marchewka), a potem znacznie rozszerzona lista po 6 miesiącu. I teraz nie wiem, bo ja zaczęłam wprowadzać po 4 miesiącu to, co tam jest po 5 miesiącu, a teraz jak Seba skończył 5 miesiąc to nie wiem czy mogę mu wprowadzać już te rzeczy z listy po 6 miesiącu? Np. por? Czy to za wcześnie?

Troszeczkę napięcie czy troszeczkę panikuję?
Wymyśliłam, że spytam się ortopedy jak będziemy za tydzień na USG, może coś się wypowie na ten temat albo przynajmniej czy jest się czym przejmować.
Dawaj mu na zdrowie! Np. cukinię, pietruszkę, brokuła, groszek. Tam są jakieś ogólne wytyczne, nie trzeba tak od a do z się tego trzymać, zwłaszcza jak Seba tak ładnie wcina zupy, to przynajmniej jedno nowe warzywo na tydzień bym wprowadzała. Już szukam w jakiej kolejności Maks miał, już sobie tą karteczkę wyciągnęłam kiedyś, żeby mieć pod ręką ściągawkę. Więc było to tak, że zaczęłam kilka dni przed ukończeniem 5 mies. i co kilka dni była nowa rzecz w takiej kolejności: marchewka, jabłko, ziemniak, winogrono i dzika róża razem, dynia, pietruszka i seler razem, kukurydza i indyk razem, zielony groszek, maliny, królik, cebula, banan, kurczak. To oczywiście tak dla przykładu Ci tylko piszę
Troszeczkę panikujesz Jak większość mam Zapytaj
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 20:57   #79
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Jaki tort bezowy??
Macie przepis?
stary wątek strona 152 lub 153
Cytat:
Za to bardzo lubię jutrzejszy dzień

chyba się domyślam dlaczego go lubisz
kism wszystkiego najlepszego

_agata

czekam na odp odnośnie mascarpone, słodzić czy nie ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-01, 21:01   #80
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
_agata

czekam na odp odnośnie mascarpone, słodzić czy nie ?
Coś mi umknęło z cytowania.

Nie słodzić! Absolutnie.
Beza jest obrzydliwie słodka,krem ma być niesłodki. On sam nie jest jakoś szczególnie smaczny, ale jak się wgryziesz w kawałek tortu przebijając bezę i nabierając krem, to poczujesz...!

A, jeszcze miałam napisać, że ja daję dużo więcej pieprzu do tej wykwintnej. Ale koniecznie świeżo mielony z młynka. Ten pieprz cudownie równoważy się ze słodkim sosem, z winogronami, no pycha! Gościom ta smakuje najbardziej. Dalej brokułowa, a na końcu warstwowa. Odwrotnie niż Tobie
Ale tę warstwową lubię za to, że szybko się robi i na duże posiedzenie jest w sam raz, bo duża

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2012-11-01 o 21:04
Stary 2012-11-01, 21:06   #81
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Dawaj mu na zdrowie! Np. cukinię, pietruszkę, brokuła, groszek. Tam są jakieś ogólne wytyczne, nie trzeba tak od a do z się tego trzymać, zwłaszcza jak Seba tak ładnie wcina zupy, to przynajmniej jedno nowe warzywo na tydzień bym wprowadzała. Już szukam w jakiej kolejności Maks miał, już sobie tą karteczkę wyciągnęłam kiedyś, żeby mieć pod ręką ściągawkę. Więc było to tak, że zaczęłam kilka dni przed ukończeniem 5 mies. i co kilka dni była nowa rzecz w takiej kolejności: marchewka, jabłko, ziemniak, winogrono i dzika róża razem, dynia, pietruszka i seler razem, kukurydza i indyk razem, zielony groszek, maliny, królik, cebula, banan, kurczak. To oczywiście tak dla przykładu Ci tylko piszę
Troszeczkę panikujesz Jak większość mam Zapytaj
Dzięki za porady Będę wprowadzać tak jak piszesz
Stary 2012-11-01, 21:06   #82
kapukat
Zakorzenienie

Witam się i ja w nowej części
przede wszystkim dziękuję wszystkim za gratulacje "raczkowania" = ale jak Kism napisała, to powinnam to sprostować - moje dziecko nie raczkuje a czworakuj

Podziwiam wszystkie gotujące, u mnie goście nie dostaliby nic do jedzenia oprócz ciasta i ciasteczek, bo tak jak uwielbiam piec - tak od 5 lat strajkuje i nie gotuje nic, z tego powodu R musi też gotować dla Adasia
W sobotę zaczynamy zabawę jedzeniem - postanowiłam spróbować BLW - bo choć Adamo już nie wywala wszystkiego a jego miejsce po jedzeniu jest czyste to i tak mi się nie chce wpychać mu łyżeczki taka leniwa matka jestem, że chciałabym żeby moje dziecko obsługiwało się już samo

co do budyniu - to już odpowiedziały dziewczyny, ja tylko dorzucę, że budyń w proszku ma powodować bardziej delikatną konsystencję sernika, ma być bardziej puszyst

mi zostało tylko 13 dni do WAkacji!! jej ja już się nie mogę doczekać, zaczynam pakować torbę jutro to poczuję się jakbym zaraz miała lecieć
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-01, 21:07   #83
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

Przed ciążą słodycze mogły dla mnie nie istnieć, a teraz... Wpierniczam słodkie aż brzydko Dlatego m.in. dosyć często piekę jakieś ciasto, bo wolę wciągnąć pół blachy ciasta, w którym wiem co jest, niż paczkę ciastek niewiadomego pochodzenia

Cytat:
Ja tam lubię jak goście przychodzą i mogę coś zrobić. Bo dla mnie i chłopa to już mi się nie chce
Dzisiaj koleżanka była to walnęłam na szybko makaron z sosem serowym, kurczakiem i brokułami. Wszystko robiło się dosłownie tyle ile zagotowanie wody na makaron i gotowanie makaronu...
A jak Ty to robisz, że masz akurat składniki w domu? Bo dla mnie to największy problem. Czasami coś być zrobiła, ale nie mam z czego, a do sklepu średnio mam jak iść, bo z wózkiem do osiedlowego się nie zmieszczę, a do większego sklepu mam kawałek
Stary 2012-11-01, 21:08   #84
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Coś mi umknęło z cytowania.

Nie słodzić! Absolutnie.
Beza jest obrzydliwie słodka,krem ma być niesłodki. On sam nie jest jakoś szczególnie smaczny, ale jak się wgryziesz w kawałek tortu przebijając bezę i nabierając krem, to poczujesz...!

A, jeszcze miałam napisać, że ja daję dużo więcej pieprzu do tej wykwintnej. Ale koniecznie świeżo mielony z młynka. Ten pieprz cudownie równoważy się ze słodkim sosem, z winogronami, no pycha! Gościom ta smakuje najbardziej. Dalej brokułowa, a na końcu warstwowa. Odwrotnie niż Tobie
Ale tę warstwową lubię za to, że szybko się robi i na duże posiedzenie jest w sam raz, bo duża
dzięki

ja generalnie uwielbiam jego smak teściowa robi też taki standardowy tort z mascarpone i bitą śmietaną, owocami - no po prostu uwielbiam, ten bezowy też palce lizać
Stary 2012-11-01, 21:10   #85
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
chyba się domyślam dlaczego go lubisz

ale z roku na rok lubię coraz mniej
pewnie też się domyślasz dlaczego
Stary 2012-11-01, 21:11   #86
blueelektron
Rozeznanie

co do jedzenia słodkiego to nic mi nie mówcie, zrobiłam się łasa na słodycze, 7 kg na plusie od porodu brzuch jak w 4 miesiącu ciąży- porażka
Stary 2012-11-01, 21:12   #87
_agata
Zakorzenienie

Nie no, jak się spodziewam, że ktoś przyjdzie to się zaopatruję odpowiednio.
Kurczak zawsze w zamrażalniku jest, brokuł był, tylko śmietankę i ser trzeba było dokupić, to chłop był na zakupach i kupił.
A makaronu ze 20 paczek zawsze jest, bo my makaroniarze.
Odkąd mamy spiżarnię to w ogóle jakoś tak więcej zapasów. No i odkąd jest Maciek to nauczyłam się, że w domu zawsze na obiad coś być musi bo może być tak, że nie będę mogła wyjść akurat jak będę czegoś potrzebowała.
A jak miał za 2-3 tygodnie to mi mleka do kawy zabrakło, od tego czasu zawsze podstawowe artykuły w domu są.

o
Stary 2012-11-01, 21:12   #88
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:

ale z roku na rok lubię coraz mniej
pewnie też się domyślasz dlaczego

hehe no ja też coraz mniej lubię pewien dzień z kwietnia
Stary 2012-11-01, 23:33   #89
moniczka1302
Wtajemniczenie

Dzięki jeszcze raz dziewczyny!

Gabbii no rzeczywiście nie wygląda na tym zdjeciu na kruszynkę, ma małe oponki na nóżkach

Co do robienia zapasów to ja staram sie je ograniczac. Duzo kupowalismy na zapas, niewiele jemy i często gęsto coś lądowało w koszu przykre to. Jeszcze wczoraj usłyszałam, że w UE wyrzuca się rocznie 180kg żywności na osobę!!! To już mnie rozłożyło. Wcześniej troszkę podśmiewałam się z koleżanki, co na cały miesiąc prezygotowywała listę co będą jedli na konkretne posiłki itp. ale teraz zwracam jej honor, bo dzięki temu sporo zaoszczędzi

U mnie permanentnie przeterminowane są jogurty, maślanki, sery białe, drożdże Po prostu lubię miec w lodówce nabiał, chociaz duzo nie spożywamy,
Aha - mam właśnie serek mascarpone i dorżdże z niebezpiecznie bliskim "best before" więc machnę dzis cynamon rolsy bo w sobotę mamy najazd teściów i siostry męża z mężem.
Stary 2012-11-02, 06:57   #90
onething
Zadomowienie

Skoro tak się rozrzucacie z przepisami to i ja wam coś podrzucę
Pani Walewska inaczej zwana pychotką- u mnie robi furorę za każdym razem.

Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
  • 8 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
  • 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 120 g płatków migdałowych
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego ewentualnie wanilinowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego, a jeśli któraś ma to likieru amaretto
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego

Robi się je brew pozorom bardzo szybko i jest przepyszne
2013/2014

Edytowane przez onething
Czas edycji: 2012-11-02 o 07:18
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości