|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
#62 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Jaki tort bezowy??
Macie przepis? W ogóle można by było te przepisy jakoś na 1 stronę, bo ja niektóre zapisuję a nieraz nie mam czasu, zapomnę a potem bym chętnie coś zrobiła. Jutro chyba pyknę jakieś ciasto, ale nie wiem co, nastawiałam się na to podane przez niunię (??) czekoladowe, ale nie wiem, bo ja za bardzo nie lubię czekoladowych. Co innego polecacie? |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |||
Wtajemniczenie
|
Dziękujemy, dziękujemy!
![]() ![]() Cytat:
![]() Zwykłe kubeczki, hm... Nie wiem czym miałby się różnić zwykły kubek dla niemowlęcia od zwykłego kubka dla 2-3 latka ![]() ![]() Na temat doidy cup nie wiem nic poza tym, że widziałam zdjęcia w necie. Wydawało mi się, że on ma służyć małemu niemowlęciu do picia w taki sposób, że przykłada się do dolnej wargi i zlizuje picie językiem, ale może faktycznie do normalnego picia też. Cytat:
![]() Widzisz, ja miałam taki drugi przepis, budyń na ciasto i na to masę serową i to mnie zmyliło ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
dzięki kism
![]() Mały zasnął właśnie, może z pół godziny pośpi. Byliśmy z M na cmentarzu, z 1,5 godz nam zeszło, Adaś został z rodzicami. Zapaliliśmy znicze i prędko do domu , bo tak strasznie padało. Ale pogoda dzisiaj, w ogóle to święto nie ma uroku jak tak leje. |
![]() ![]() |
![]() |
#66 | ||||
Wtajemniczenie
|
Witam się i ja!
Dziękujemy ślicznie za komplemenciki ![]() Cytat:
![]() Ale coś w tym dniu jest dziwnego... bylismy u Babci męża, na grobie Dziadka. Małęj nie braliśmy ze sobą. Ale... cały czas była w okropnym humorze, dała tak popalic i tak płakała, że ciężko było ją uspokoic. I tak od 12 w południe do 18 ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ale już się przyzwyczaiła i nawet ładnie je - dziś wypiła 180ml ![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
Co do kubeczków - onething - to ja kupiłam, ale jeszcze nie uzywałam.
![]() |
#67 | ||||
Wtajemniczenie
|
Witam.
Nie bardzo lubię ten dzień... ![]() Za to bardzo lubię jutrzejszy dzień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() kism, do sernika dodaje się budyń w proszku ![]() |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Witajcie
![]() kism czy w tapatalk jest wielocytowanie? Doris ja cieeeeeee ale czupryna.... W życiu takiej nie widziałam u tak małego dzieciaka. |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maciek od początku miał suszone włosy po basenie i nie protestował. Tylko z dużej odległości i po troszku. Trwa to dobrych kilka minut ale mam pewność, że włoski, skóra i uszy ma suche. Cytat:
![]() Cieszę się, że sałatka smakowała ![]() Przepis co prawda nie mój autorski, ale sałatka faktycznie pyszna ![]() Cytat:
U nas po tygodniu ćwiczeń jest lepiej, a może to siła sugestii... nie wiem. W każdym bądź razie Maciek chętniej już odwraca głowę w tę "nielubianą" stronę, więc może coś w tym jest. Za 2 tygodnie kontrola, zobaczymy co dalej. Cytat:
![]() No i teraz doszły w kąpieli zabawki, takie najzwyklejsze gumowe: kaczuszka, biedronka, jakiś krab... ![]() ![]() Wody lejemy sporo, tak że można całą dłoń aż po nadgarstek zanurzyć pionowo postawioną, dzięki temu Maciek nie chlapie tak jak wcześniej, jak wody było mniej. Ale i tak chlapie okrutnie. Dobrze, że mamy łazienkę na tyle dużą, że można swobodnie zorganizować kąpiel, bo gdybym miała parkiet wycierać... ![]() Cytat:
![]() Sernik pracochłonny? Toż to jedno z najszybszych do zrobienia ciast. ![]() Nie więcej niż 20 minut roboty ![]() A budyń wsypuje się do surowej masy, zamiast mąki ziemniaczanej. Najważniejsze, że Ci się udał ![]() Maciej też robi glonojada... jak jest głodny i nie złapie sutka tylko przyssie się gdziekolwiek do piersi. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
Niunia, gdybyś mogła wrzucić na pierwszą... ![]() Dodaj jeszcze może do nazwy linku nazwy sałatek ![]() Cytat:
Fajnie, że smakowało ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#70 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wymyśliłam, że spytam się ortopedy jak będziemy za tydzień na USG, może coś się wypowie na ten temat albo przynajmniej czy jest się czym przejmować. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Krystianek dziś pierwszy raz wyją z buzi smoczek obejrzał go dokładnie i włożył z powrotem do buzi i to dobrą stroną ![]() ![]() Podnosi się jak szalony, nóżki bierze do góry rączkami chwyta za kolanka i się buja.. narazie chyba bardziej tylko na lewą stronę... ale paniki nie robię .. czasem go pobujam i przekręcam na boczek i ma radochę jak się położy sam na plecach .. ale nie wiem czy powinnam mu tak pomagać ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
Tak, sody łyżeczkę dałam, chociaż też miałam opory
![]() Następnym razem dodam proszku do pieczenia, bo teraz wyszło dobre ciasto, ale niewyjściowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
izotropia, to ja Ci będę gotować!
![]() Gaabbi, dodaj ten proszek, przecież garściami się go nie je. Ja, tak jak pisałam, ograniczam i nie daję tam gdzie nie trzeba, ale jak trzeba to daję i już ![]()
![]() |
#74 |
Wtajemniczenie
|
Co polecacie na zrzucenie brzucha? Mój nadal wygląda, jakbym była w ciąży
![]() ![]() I jeszcze druga sprawa - mam taki ciąg na słodycze, że masakra. Wstyd się przyznać ile ciastek pożeram w ciągu dnia (stąd pewnie też ten brzuch). Czy też tak macie? Bo nie wiem czy to przez karmienie czy po prostu się uzależniłam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
O właśnie, niunia, gdybyś jeszcxze tę książkę kucharską wrzuciła
![]()
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
kocham Cię!! no naprawdę nie mam nic przeciwko
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ja tam lubię jak goście przychodzą i mogę coś zrobić. Bo dla mnie i chłopa to już mi się nie chce
![]() Dzisiaj koleżanka była to walnęłam na szybko makaron z sosem serowym, kurczakiem i brokułami. Wszystko robiło się dosłownie tyle ile zagotowanie wody na makaron i gotowanie makaronu... ![]()
![]() |
#78 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A to który teraz mam dać? ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Kilka miesięcy temu już miałam zainstalowanego, ale jak sprawdziłam, że nie ma wielocytowania, to olałam, bo jakże tu na wizażu bez tego pisać? ![]() Cytat:
![]() ![]() Dzięki! Właśnie pisałam w jakimś późniejszym chyba poście niż zacytowałaś, że rzadko biorę się za coś, co robi się więcej niż 10 min ![]() Tak jest, zapamiętam do końca życia! ![]() Cytat:
![]() Troszeczkę panikujesz ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
chyba się domyślam dlaczego go lubisz ![]() kism wszystkiego najlepszego _agata czekam na odp odnośnie mascarpone, słodzić czy nie ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Coś mi umknęło z cytowania.
Nie słodzić! Absolutnie. Beza jest obrzydliwie słodka,krem ma być niesłodki. On sam nie jest jakoś szczególnie smaczny, ale jak się wgryziesz w kawałek tortu przebijając bezę i nabierając krem, to poczujesz...! ![]() A, jeszcze miałam napisać, że ja daję dużo więcej pieprzu do tej wykwintnej. Ale koniecznie świeżo mielony z młynka. Ten pieprz cudownie równoważy się ze słodkim sosem, z winogronami, no pycha! Gościom ta smakuje najbardziej. Dalej brokułowa, a na końcu warstwowa. Odwrotnie niż Tobie ![]() Ale tę warstwową lubię za to, że szybko się robi i na duże posiedzenie jest w sam raz, bo duża ![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-11-01 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Witam się i ja w nowej części
![]() przede wszystkim dziękuję wszystkim za gratulacje "raczkowania" = ale jak Kism napisała, to powinnam to sprostować - moje dziecko nie raczkuje a czworakuj ![]() Podziwiam wszystkie gotujące, u mnie goście nie dostaliby nic do jedzenia oprócz ciasta i ciasteczek, bo tak jak uwielbiam piec - tak od 5 lat strajkuje i nie gotuje nic, z tego powodu R musi też gotować dla Adasia ![]() W sobotę zaczynamy zabawę jedzeniem - postanowiłam spróbować BLW - bo choć Adamo już nie wywala wszystkiego a jego miejsce po jedzeniu jest czyste to i tak mi się nie chce wpychać mu łyżeczki ![]() co do budyniu - to już odpowiedziały dziewczyny, ja tylko dorzucę, że budyń w proszku ma powodować bardziej delikatną konsystencję sernika, ma być bardziej puszyst mi zostało tylko 13 dni do WAkacji!! jej ja już się nie mogę doczekać, zaczynam pakować torbę jutro to poczuję się jakbym zaraz miała lecieć |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja generalnie uwielbiam jego smak ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
co do jedzenia słodkiego to nic mi nie mówcie, zrobiłam się łasa na słodycze, 7 kg na plusie od porodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Nie no, jak się spodziewam, że ktoś przyjdzie to się zaopatruję odpowiednio.
![]() Kurczak zawsze w zamrażalniku jest, brokuł był, tylko śmietankę i ser trzeba było dokupić, to chłop był na zakupach i kupił. ![]() A makaronu ze 20 paczek zawsze jest, bo my makaroniarze. ![]() Odkąd mamy spiżarnię to w ogóle jakoś tak więcej zapasów. No i odkąd jest Maciek to nauczyłam się, że w domu zawsze na obiad coś być musi bo może być tak, że nie będę mogła wyjść akurat jak będę czegoś potrzebowała. A jak miał za 2-3 tygodnie to mi mleka do kawy zabrakło, od tego czasu zawsze podstawowe artykuły w domu są. ![]()
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
![]() hehe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki jeszcze raz dziewczyny!
Gabbii no rzeczywiście nie wygląda na tym zdjeciu na kruszynkę, ma małe oponki na nóżkach ![]() Co do robienia zapasów to ja staram sie je ograniczac. Duzo kupowalismy na zapas, niewiele jemy i często gęsto coś lądowało w koszu ![]() ![]() U mnie permanentnie przeterminowane są jogurty, maślanki, sery białe, drożdże ![]() Aha - mam właśnie serek mascarpone ![]() ![]()
#90 |
Zadomowienie
|
Skoro tak się rozrzucacie z przepisami to i ja wam coś podrzucę
![]() Pani Walewska inaczej zwana pychotką- u mnie robi furorę za każdym razem. Składniki na kruche ciasto:
Składniki na bezę:
Ponadto:
Masa kremowa:
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce. Smacznego ![]() Robi się je brew pozorom bardzo szybko i jest przepyszne ![]() Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-11-02 o 07:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:26.