![]() |
#61 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Wątek dla tych, którzy źle wybrali studia
Cytat:
![]() Nie pisałam, że będzie łatwo, prosto i przyjemnie. Ale życie jest tylko jedno, szkoda marnować lata na coś, z czym nie wiążemy przyszłości. Swoją drogą, współczuć rodziców.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Ja też nie wiem, jakby zareagowali moi rodzice, gdyby się dowiedzieli, że tak psiocze na swoje studia i nie chcę z nimi wiązać przyszłości.
Mogę tylko domniemywać, że było by im przykro i czuli by złość, bo jednak trochę we mnie zainwestowali.
![]() |
#64 |
na przekór do celu
|
Jakby moje dziecko rzuciło studia też bym pewnie nie skakała z radości, jednak starałabym się je zrozumieć, w końcu sama nie chciałabym być do niczego przymuszana, to i ono nie powinno być przymuszane. A to, że część pieniędzy odeszłaby w zapomnienie - trudno, na tym polega rodzicielstwo, inwestuje się w dzieci bez oczekiwania na zwrot kosztów. Choć, tak jak pisałam - gdyby moje dziecko choć starało się oddać mi jakąkolwiek część tej kwoty, wspomóc jakoś, cieszyłabym się, że zna wartość pieniądza.
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Ja też w tym roku miałam zacząć studia, spędziłam na ich cały jeden dzień
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
.
|
a co masz innego robic, skoro sie nie uczysz?
![]()
![]() |
#67 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() poza tym są inne możliwości niż od razu rzucenie studiów, mi się mój obecny kierunek podoba, ale mogłam dojść do niego okrężną drogą (przez magisterkę/ podyplomówkę) nie zawiodłabym przy tym rodziców i nie musiałabym iść do śmieciowej pracy, żeby mieć ubezpieczenie ![]()
![]() |
![]() |
#68 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
jednak nie będzie niczym odkrywczym jak napiszę, że rodzic jest skłonny wydać pieniądze na dziecko, mimo, że okażą się one niewykorzystanymi pieniędzmi. i owszem, niesmak będzie ale są rzeczy ważniejsze od pieniędzy.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-11-28 o 21:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Teraz idę do szkoły policealnej na kierunek higienistka stomatologiczna. Planuję studia zaoczne, gdy skończę tę szkołę. Jeżeli chodzi o kierunek to myślę o kosmetologii albo zdrowiu publicznym, ale jeszcze nie jestem niczego pewna...
Edytowane przez _matryoshka_ Czas edycji: 2012-11-29 o 07:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez Lana Del Rey Czas edycji: 2012-11-29 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
.
|
w chwili obecnej dentysci niezbyt chetnie zatrudniaja pomoc. chyba, ze w ogromnych klinikach, a tego to jak na lekarstwo. mysle, ze duzo lepsze jest pojscie na techniki dentystyczne na studia.
-27,9 kg ![]() Edytowane przez skazana_na_bluesa Czas edycji: 2012-11-29 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Witam
![]() Również należę do osób, które żałują wyboru dotyczącego kierunku studiów. Żałuję, że nie pisałam matury z geografii i nie poszłam na tego typu studia z przygotowaniem pedagogicznym, bo chciałabym uczyć w gimnazjum czy szkole średniej, no cóż.... Po swoim kierunku też w sumie mogę ale muszę zrobić podyplomówkę uprawniającą do uczenia i kwestia, że tylko przedmioty specjalnościowe wchodzą w grę. W zasadzie, jeżeli miałabym wybrać coś bardziej w stronę mojego kierunku, to byłaby to administracja publiczna, bo zarówno pracę licencjacką jak i mgr piszę odnosząc się do administracji z tym, że łączę to z obecnym kierunkiem z przymusu. Swój błąd zrozumiałam, ale dosyć delikatnie, w sposób akceptowalny, pod koniec drugiego roku - tutaj pojawiła się wizja geografii, a już całkowicie pogrążyłam się idąc na magisterkę - już na pierwszym semestrze tłukłam się w łeb ![]() Bo za wszelką cenę chcą nam wbić rzeczy, które niby mamy wiedzieć a my pojęcia nie mamy, bo nikt nam tego nigdy nie przekazał a jak już coś nawiązującego było to jak zawsze -> na sucho, sama teoria, bez tłumaczenia sensowności... Strasznie żałuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() jak przeczytasz moje posty na spokojnie, to zobaczysz, że właśnie to napisałam. i napisałam też, że pieniądze są ważne, ale nie najważniejsze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
ja też żałuję wybranych studiów, teraz myślę, że albo rzucam w cholerę albo pójdę na podyplomówkę... zaocznie tylko i wyłącznie... tylko trzeba wybrać się do pracy, ale gdzie ją znaleźć jak trzeba mieć minimum 5 lat doświadczenia, super predyspozycje....
w każdym razie, nie polecam studiów na Politechnice Lubelskiej kierunku Edukacja techniczno - informatycznej... <sciana>
![]() |
#77 |
.
|
o mamusiu... a czego ucza na tym kierunku? szczerze mowiac wczesniej nie slyszalam o tym kierunku. przynajmniej nie na polibudzie...
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Witajcie, ja za to zaluje ze wybralam taka uczelnie nie inną. UP w POznaniu, jeden wielki syf, bałagan i beznadzieja=.=. Syytuacje ratują pojedyńczy wykłądowcy
![]()
To jest moje prywatne zdanie, zbudowane na moich subiektywnych doświaczeniach. Mogę się mylić. Edytowane przez kleo1991 Czas edycji: 2012-12-01 o 23:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
O, ja się przyłączam do watku! Chociaż u mnie to w zasadzie jest tak, że kierunek jako taki wybrałam dobry (MISH właśnie, ktoś już o nimk wspominał w tym wątku), ale w jego ramach zdecydowałam się na zły dyplom.. Ogólnie to studia, które robię, mimo że na UW, są zdecydowanie poniżej mojego poziomu intelektualnego (po prostu się tam nudzę), a przede wszystkim - nie interesują mnie. Ja najzwyczajniej w świecie nie wierzę w 3/4 przekazwanych mi tam informacji i nie traktuję ich jako nauki- jeden wielki bulszit
![]() Ale przez to, że jestem na MISHu robiłam wieeeeele rzeczy, studiowałam po troszę na wielu wydziałach i mam całkiem spore obycie w szeroko pojętej humanistyce... nie jest to KONKRETNY zawód, ale do tego, co chcę robić (albo doktorat albo dyplomacja) bardzo mi się to przyda. Co nie zmienia faktu, że gdybym 5 lat nie marnowała czasu robiąc mój główny dyplom, mogłabym mieć o wiele większe obycie + jakiś bardziej konkretny zawód. Ale ratuje mnie jedna rzecz - na 3 roku mojego pierwszego kierunku 9jest 5-letni więc nie mogłam zrezygnować po licencjacie) zaczęłam drugi kierunek - rzadką filologię. I go kocham i jestem z niego zadowolona - i to z nim wiążę przyszłość, która rysuje się całkiem nienajgorzej. I dzięki temu mam wrażenie, jakbym w ostatniej chwili złapała się jakiegoś koła ratunkowego... bo szczerze to nie wiem co by się stało, gdybym została tylko z dyplomem z pierwszego kierunku (zresztą - na tej filologii czeka mnie jeszcze magisterka 2-letnia - nie wiem co zrobię, jeśli się nie dostanę...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:46 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Ja poszłam na studia techniczne, pomimo tego że nie cierpię matematyki bo liczyłam na to, że mi się odmieni a to dość przyszłościowy kierunek.
I tak przebolałam 1 rok, teraz jestem na drugim i zabieram się za powtarzanie matury i rekrutacją na moje wymarzone prawo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
niczego nie uczą, niby specjalizacja grafika inż, a mam przedmioty pedagogiczne, niby informatyka a tyle jej jest....
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez mari9090 Czas edycji: 2012-12-02 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Ja też zaczynam żałować wyboru... inżynieria środowiska ze specjalizacją klimatyzacja i wentylacja... nie żeby kierunek mi się nie podobał, ale wszyscy w koło powtarzają że pracy po tym nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-12-02 o 17:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja studiuję w Wiedniu. Masz jakieś konkretne plany na drugi kierunek? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
No a ja wybrałam źle? sama nie wiem
![]() Studia swoje bardzo lubię, są ciekawe, praktyczne, inżynierskie. Wiedzy którą nabywam nie wyniosłabym z biblioteki. Uczelnia na wysokim poziomie, nowy sprzęt laboratoryjny i bardzo ciekawe analizy itp. ALE odkąd pamiętam zawsze, zawsze marzyłam o tyflo- i surdopedagogice ![]() Czemu nie poszłam na te studia? Z pewnych względów nie mogłam wybrać Wawy a tam APS. Nasłuchałam się o tym ile to jest pedagogów i ten wybór to porażka niezdecydowanych... Czasu nie cofnę, studia skończę bo to 3 rok, jestem samodzielna finansowo i wreszcie chcę odetchnąć i być po studiach na etacie a ne etat plus studia. Mało kto teraz pracuje w zawodzie. (swoją drogą wiele kierunków w sumie nie daje jako takiego zawodu a jedynie wiedzę) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak naprawdę wiem dość dużo na temat rolnictwa, chociaż od dziecka wiedziałam, że i tak gospodarstwa po rodzicach nigdy nie przejmę. Cytat:
![]() Też źle wybrałam 2,5 roku temu kierunek - elektronikę i telekomunikację. W tym roku zaczęłam informatykę, z elektroniki pojechałam na Erasmusa. Studia mi się nie podobają, jak tylko będę możliwość wyboru przedmiotów - będzie to telekomunikacja i typowa informatyka. Co mnie najbardziej denerwuje, to gdybym była na trzecim roku informatyki, to spokojnie już mogłabym mieć jakąś pracę na zlecenia, z elektroniki dopiero po inżynierze jest sens się za czymś rozglądać. Ale studiów nie przerwałam, dokończę z jak najlepszymi ocenami, rzucenie ich oznaczałoby dla mnie zmarnowane dwa lata, a przy okazji oczywiście - pieniądze rodziców na utrzymanie w innym mieście. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.