![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Święta ateisty
Cytat:
Zabronić bym nie mogła. Ale zrzędzić im nad uchem już tak. Strasznie czepliwa jesteś. Mam wrażenie, że nie tyle jesteś ateistką, ile przypadkiem osoby uczulonej na wszystko co może mieć nawet najmniejszy związek z religią. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Tak co do tego ślubu to jakoś bardzo mnie nie dziwi, kiedy ateiści biorą kościelny. Ja do kościoła nie chodzę, bierzmowana nie byłam, ale autentycznie babcia padłaby na zawał a przynajmniej obraziłaby się na mnie na bardzo długo i płakała nocami, gdybym jej powiedziała, że biorę tylko cywilny. Dla mnie jej zdrowie jest jednak ważniejsze niż to, że odbębnię fałszywie jakiś rytuał... No ale póki co tak sobie tylko rozważam, bo planów w tym względzie nie mam z kim robić
![]() Jak ktoś idzie przed ołtarz tylko żeby wskoczyć w białą kieckę to już trochę inna sytuacja. Sama bym sobie sprawiła jakąś szałową na cywilny, a co.
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Kolor Bzu - pani od geografii nie jest jedyną osobą przebywającą na sali. Ona NIE MOŻE narzucać innym swojej wiary jako jedynej słusznej. To jak z portretami Stalina za dawnych lat.
![]() nie jestem uczulona na inne religie. Nie wiem skąd to wytrzasnęłaś. Może z tego, że nie mam choinki i uważam, że w państwie świeckim nie powinny wisieć krzyże na ścianach? Niezła jesteś. Obracam się w kręgu ludzi o różnych wyznaniach. Cytat:
![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-22 o 22:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Obchodzę święta, dla mnie to nic innego jak okazja do spotkania z rodziną i najedzenia się, a to że elementy tradycji świątecznej są w wiekszości zaczerpnięte z religii chrześcijańskiej mam daleko w dupie i nie jest to dla mnie powód, żeby spędzać te dni samej w domu. No ale pewnie jestem pozerką, bo nie odcinam się ostentacyjnie od wszystkiego co ma związek z wiarą ![]()
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I taką właśnie modę na ateizm zauważam. Niby ateizm, ale sakramenty przyjmujemy, do Kościółka z babcią chodzimy i obwieszamy Polskę krzyżami. ![]()
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-22 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Piszesz o religiach tak, że aż mi się jeży włos na głowie. Krzyż wiszący to indoktrynacja, choinka u ateisty to zło. Nie znam Cię, ale piszę jakie wrażenie odnoszę z postów. ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zastanów się, czemu w większości budynków użyteczności publicznej NIE MA symboli religijnych (obojętnie jakich, już abstrahując od tego krzyża). wtedy pogadamy ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Powiedz mi a jak mam wystąpić z kościoła? Hm? Dokonać apostazji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
http://forumzn.katalogi.pl/Polska_ja...!_-t10034.html pierwszy z brzegu artykuł, bardzo trafny co do Polski. Polecam przeczytać, ateistki powinien zainteresować. Mniej więcej wyraża to, co chcę przekazać, więc powtarzać się więcej nie będę.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-22 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym wolałabym uniknąć tego, co mają we Francji, że symbole religijne są do tego stopnia zakazane, że zakrawa to o absurd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby pani od geografii nie pozwoliła uczniowi powiesić obok gwiazdy Dawida to wtedy dyskryminowałaby inne religie. Gdyby pani od geografii kazałaby się uczniom modlić przed lekcją wtedy narzucałaby im swoją religię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Cytat:
ale to nieco inna sytuacja niż te nieszczęsne krzyże.
![]() |
![]() |
#73 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic nie wisiałoby od początku. Moim zdaniem każdy powinien mieć prawo do wieszania swoich symboli gdzie chce. Więc pierwszy byłby taki symbol, który by został przez kogoś powieszony. Przykłada: -Pusta sala. Uczeń wiesza gwiazdę dawida, a następnego dnia drugi uczeń wiesza obok krzyż. Szkodziłoby to komuś> Coś by było z urzędu pierwsze? Nie. Ale wiem że jesteś jedyną prawdziwa ateistką i musisz dbać o to by inni nie zbłądzili i nie łamali kodeksu. ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- Cytat:
W moim idealnym świecie panuje prawdziwa wolność i każdy może sobie wieszać co chce, gdzie chce, byle by inni tez mogli sobie tam coś powiesić. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ponawiam pytanie: Powiedz mi a jak mam wystąpić z kościoła? Hm? Dokonać apostazji? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc masz, pierwsze z brzegu, tutaj przykład sejmowego krzyża: Cytat:
![]() Cytat:
istnieje takie coś jak wolność wyznania (której ponoć hołdujesz w swoim idealnym świecie). Przy czym, kultywując swoje wyznanie nie możesz narzucać komuś innemu swojego wyznania i sprawiać, że jego wolność będzie ograniczona. A takim narzuceniem komuś własnej religii jest wieszanie krzyża w sali w przypadku, gdy siedzi tam 30 osób i nie wszyscy są jednego wyznania. Możesz sobie ten krzyżyk powiesić na szyi, nie musisz go wieszać w sali, po co? ![]() natomiast zakaz noszenia burki jest tylko i wyłącznie zamachem na wolność tej jednej jednostki, dlatego wg mnie jest to niedopuszczalne. Tak samo bym uważała, gdyby ktoś komuś chciał ściągnąć naszyjnik z krzyżykiem. 1000days - google nie gryzie.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-22 o 22:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
WhiteCherry, ja pytam o twoje zdanie. Twoją opinię. Twojej opinii nie znajdę w googlach, najpierw musisz ją przedstawić. Więc zapytam inaczej, czy twoim zdaniem ludzie powinni dokonywać apostazji jeśli są ateistami/humanistami/agnostykami/cokolwiek co nie jest teistą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
BAN stały
|
zapominasz White Cherry, że dochodzi jeszcze kwestia komercjalizacji; zewsząd pojawiają się obrazki choinek, Mikołajów, uroczystych kolacyjek i prezentów, i część ludzi nawet jeśli odcina się od wierzeń/wymiaru duchowego ulega wlaśnie atmosferze. Niektórzy po prostu lubią specyfikę tego okresu.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() btw, kościół piszemy z małej litery ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-12-22 o 23:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() kościół jako budynek piszemy małą literą, w kontekście wspólnoty - wielką. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() niby człowiek zostaje ochrzczony na całe życie i niby o apostazji krążą różne info, ale tak, jeśli ktoś jest naprawdę zdecydowany na ten krok - dlaczego nie?
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-22 o 23:25 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chcąc się wypisać z kościoła w Polsce trzeba pójść z nim na noże do sądu a sądy są przychylne kościołowi ![]() A wracając do tematu. Jestem ateistką i jestem antyklerykalna. Dlatego cała moja rodzinka została przeze mnie uświadomiona czym jest opłatek, sianko, choinka, bombki, kiedy tak na prawdę urodził się Jezus jeśli się urodził, o co chodzi z pustym talerzem i ilością potraw oraz dlaczego potrawy takie a nie inne. Choinki nie mamy bo nikomu się nie chce. Opłatkiem się nie dzielę ale składam rodzinie życzenia ponieważ są wierzący. Niektórzy z nich już załapali, że mi lepiej ich nie składać. W wigilię jem mięso. Kupiłam rodzicom prezent i od nich też dostanę i nie widzę w tym nic złego. Dziś jadąc przez wsie i pola zobaczyłam śliczne świecące renifery do ogrodu, sam kicz ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czytając takie wypowiedzi nasuwa mi się jedno pytanie - czy są gdzieś jakieś przykazania ateistów? Czy jest tam napisane, że ateista ma absolutny zakaz powieszenia sobie kilku paczek światełek na choince albo skonsumowania np. kutii? Czy to czyni mnie gorszym? ![]() Idąc tym tokiem myślenia jeśli wypiekę sobie macę zostanę Żydówką! Jeśli zrobię sobie post w czasie ramadanu - bum - uwierzę w Allaha? Mnie jest blisko do hedonizmu i robię pewne rzeczy dla swojej przyjemności, w tym też celu ubieram choinkę w kolorowe bombki i światełka, nie przeszkadzają mi kolędy, kolędnicy, życzenia. Naprawdę ta religijna otoczka mnie nie dotyczy i nie czuję się przez to gorszą ateistką, bo ja wiem, że nie wierzę. I nie muszę tego manifestować rezygnacją ze swoich upodobań np. co do ubierania pachnącego drzewka. Ateizm nie polega na tym, że jak zobaczysz kościół to wypala oczy, a jak zawiesisz bombkę w domu to masz od razu masz "grzech" i nie jesteś prawdziwy ![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
wojującą ateistką byłabym wtedy, kiedy własnoręcznie ściągałabym wszelkie symbole ze ścian, a tego nie robię. Kiedy urządzałabym publiczne manifestacje wraz z paleniem na stosie wierzących. To raz.
dwa - rozumiem, że każdy, kto nie zgadza się z wieszaniem symboli religijnych w miejscach publicznych oraz uważa, że Polska powinna być państwem świeckim (w pełnym tego słowa znaczeniu) - jest wojującym ateistą? Ok, to w takim razie mamy ich w Polsce (i na wizażu) tysiące. I nawet parę w tym wątku się odezwało. Bo moje słowa ''niezła z Ciebie ateistka-nie mam pytań'' odnosiły się konkretnie do krzyży. ![]() no, ale w sumie... słynna afera GDZIE JEST KRZYŻ - również miała swoich zwolenników... w końcu Polska. no ale wtedy, obstawiam, większość spoglądała z zażenowaniem na moherowe kółko. A tutaj okazuje się, że ktoś jest wojującym ateistą, jeśli takich praktyk nie pochwala. Spoko ![]() Rozwala mnie też branie ślubów kościelnych przez niewierzących, chrzczenie dzieci, bo co ludzie powiedzą, itp. I ktoś cytuje takie słowa i kwituje tekstem ''bo Ty jesteś jedyna tru ateistka". No, ręce opadają.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-12-23 o 00:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Moje "tró" (o z kreską) odnosiło się do "ojej ubierasz choinkę, to takie nieateistyczne, feee".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:20.