![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Dot.: nowy, wyszperany diet coaching - damy radę?
Zadania są różne, mają na celu czegoś nauczyć, lub zwrócić na coś uwagę...
W tym tygodniu jest motyw śniadaniowy" "Jeśli twoim celem jest zmiana figury – zadbaj o jadanie ciepłych śniadań (przynajmniej 4- 5x w tygodniu)!" Zadanie Poniedziałek: ŚNIADANIE 1 Zjedz na śniadanie miseczkę kaszy jaglanej z owocami. Zaobserwuj po ilu godzinach poczujesz głód. Przepis: małe ilości kaszy wsypywać na sitko, płukać, odsączyć i wrzucać do garnka (porcja dla 1 osoby to 0,5 szklanki kaszy). Wlać zimną wodę tak, żeby poziom wody ponad powierzchnią kaszy wynosił 2 cm, dodać suszoną figę, garść rodzynek. Zagotować i 3 minuty gotować bez przykrywki, następnie przykryć, gotować na małym ogniu 15-20 minut. Nie należy mieszać, ewentualnie można uzupełnić wodę. Osobno uprażyć obrane i pokrojone jabłka, dodać do kaszy. Można przyprawić cynamonem, mielonym kardamonem, kurkumą i mieloną kolendrą. Na talerzu dodaj pół szklanki maślanki, kefiru, napoju sojowego lub zbożowego (ryżowego, owsianego, amarantusowego). Przepis alternatywny: Kasza na słodko z wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Składniki na 4 porcje: 200 g kaszy jaglanej 120 ml soku jabłkowego z ekologicznych jabłek 1 szklanka wody 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka posiekanych rodzynek 1 banan do przybrania Opłukaną kaszę, wsypać na gotującą się wodę z sokiem jabłkowym, zmniejszyć płomień, przykryć, gotować 40 minut na małym ogniu. Ugotowaną kaszę zmiksować z wiórkami i posiekanymi rodzynkami (można dodać jeszcze sok jabłkowy) do uzyskania konsystencji kremu. Posypać pokrojonym drobno bananem. Smacznego! Zadanie wtorek: ŚNIADANIE 2 Zjedz miseczkę płatków pełnoziarnistych z owocami. Zaobserwuj po ilu godzinach odczuwasz głód. Płatki (owsiane, orkiszowe, żytnie, jęczmienne) – przepis podstawowy: na gotującą wodę wrzucamy opłukane płatki (wody 2x więcej niż płatków), gotujemy 10-15 minut; dodajemy do gotowania suszone owoce, upróżone w małej ilości wody jabłka lub sos z suszonych owoców lub słodzimy: miodem lub syropem z agawy czy klonowym. Możesz też dodać pół szklanki maślanki, kefiru, napoju sojowego lub zbożowego (ryżowego, owsianego, amarantusowego) Przepis na sos z suszonych owoców: Taką samą ilość suszonych jabłek, śliwek, moreli i rodzynek moczymy przez 0,5 h i następnie gotujemy przez tyle samo czasu w tej samej wodzie, dodając szczyptę soli morskiej. Następnie miksujemy dodając ewentualnie wodę - w zależności czy chcemy otrzymać gęstą pastę czy bardziej płynny sos. Przepis na słodki sos: Taka samą ilość suszonych fig, śliwek i daktyli należy umyć, przelać wrzątkiem. Po odsączeniu zalać zimną wodą i gotować powoli przez 1h uzupełniając wodę do pożądanej konsystencji, dodać szczyptę soli morskiej. Po przestudzeniu zmiksować. Środa - zadanie z kiełkami Czwartek - Śniadanie 3 Zjedz kaszę jaglaną z jajkiem. Ugotuj kaszę tak jak w poniedziałek (bez owoców) dodając soli, wyłóż na talerz, zrób wgłębienie i włóż tam jajko ugotowane na miękko, posyp zieloną pietruszką i pikantnymi przyprawami jeśli lubisz. Jest to tylko propozycja modelu śniadania; warunki śniadania białkowo - tłuszczowego spełni też jajecznica. Można ją usmażyć z plastrami cukinii. Najważniejsze jest zaobserwowanie swojej reakcji na ten typ posiłku: kiedy odczuwam głód, czy mam dużo energii po takim śniadaniu, czy nie myślę o przekąskach? Piątek - Śniadanie 4 Ugotuj płatki zbożowe tak jak we wtorek tylko bez owoców, z dodatkiem: pestek z dyni i słonecznika, paroma orzechami; posyp po ugotowaniu sezamem, dodaj masła. Zaobserwuj, kiedy poczujesz głód po takim posiłku. Po przejściu tygodniowego doświadczenia i samoobserwacji możesz już wysnuć wnioski, jaki typ śniadania jest dla Ciebie najbardziej wskazany. Jeśli nie zauważasz różnicy i duża porcja jajecznicy jest dla Ciebie tak samo sycąca jak miska owsianki na słodko, to jesteś w doskonałej sytuacji – Twój organizm czerpie maksimum energii ze wszystkich głównych składników żywieniowych (białek, tłuszczów, węglowodanów). Jeśli odpowiada Ci tylko jeden typ śniadania, to również doskonale – skończy się podjadanie wynikające z niezadowalającego stopnia najedzenia!
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
.
"Jeśli nie odważysz się zrobić kroku, nigdy nie dowiesz się tego, do czego jesteś zdolny. Ufaj po prostu, że w nowej sytuacji dasz radę"! Edytowane przez Djapira Czas edycji: 2013-02-12 o 14:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Ciekawe dziś z tym jajkiem. Choć chyba zrobię to dopiero na kolację. Ale bardzo podoba mi się konsekwencja w zadaniach w tym tygodniu. Zawsze jadłam musli z jogurtem, ale zimą chyba faktycznie lepiej doenergtyzować sie czymś ciepłym. Na musli chyba daleko nie pociągnę...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Ja jadłam na śniadanie. Jak dla mnie więcej jajka, bo mimo, że pierwsze kęsy były względnie smaczne, to później było niezjadliwe trochę.... .
Ale myślę, że możnaby jakoś upgrade'owac tą wersję ![]() ![]()
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Hej! Jak Ci smakowało dzisiejsze śniadanie?
![]() ![]()
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
hej byłam trochę poza rzeczywistością ostatnio, ale wracam do świata i do programu. W tym tygodniu w ogóle cykl o śniadaniach. To jest ten posiłek, który ja muszę zreformować, bo często w pośpiechu wrzucam na ruszt byle co i potem bardzo szybko jestem głodna. Kolorowa kanapka na jutro jest pyszna - aż mi ślinka cieknie.
btw. fatass - jak w ogóle oceniasz program na "półmetku"? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
U mnie wiele się na razie nie zmieniło, bo ja drastyczny etap zmian mam za sobą
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
U mnie dość pozytywnie, choć czasem wyzwania wydają się nie do końca sprecyzowane. Ale chyba warto to polecić, moje 2 koleżanki już się do tego przekonały, więc mobilizujemy się też na żywo. Szczególnie te śniadania sa dla mnie dobrym rozwiązaniem, bo wcześniej jadłam za mało pożywnie.
Niestety czasem zapominam o wcielaniu w życie zadań, które były już wcześniej np. ruchu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
To jest fajna sprawa i nie taka prosta z tym wyrabianiem nawyków.
![]() ![]() Jak ktoś jest z Warszawy (albo ma chęć się wybrać do stolicy), to 22 lipca będzie organizowana konferencja z Diet Coachingi na Uczelni Korczaka. Z tego co rozumiem, to nie tylko dla specjalistów, tylko z przeznaczeniem dla ludzi. Edytowane przez Tici Czas edycji: 2013-07-10 o 11:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Super pomysł z taką konferencją, niby się sporo czyta na ten temat w różnych poradnikach, gazetach ale tak fachowo posłuchać, ludzi którzy się na tym znają na pewno będzie opłacalne. Jak to mówią jesteś tym co jesz
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | ||
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Oczywiście spotkanie jest bezpłatne, ma luźną oprawę. Miło jest siąść i porozmawiać z innymi ludźmi na tematy które nas interesują. Link do spotkania na Facebook https://www.facebook.com/MrSuccessCoaching/events
Jak odnieś sukces rozwijaj się. Zadbaj o rozwój osobisty. Osiągnij to o czym zawsze marzyłaś. Osiągnij sukces i pełne szczęście. Marketing na wesoło chcesz wiedzieć jak działa marketing. Pośmiać się z reklam. Wejdź na blog marketingowy i czytaj ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.