PIES - jak się do niego przekonać? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-30, 21:09   #61
inga21
Zakorzenienie

Dot.: PIES - jak się do niego przekonać?

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
No co Ty?! Mój to przez dwa miesiące obchodzi się z nią jak z jajkiem. Ale jak postanowi ją wykończyć bo np. przestanie chrumkać to 5min i strzępy.
Poważnie? Moje chyba miały dość chrumkania, bo wolały ją mordować jak im rzucałam (właściwie jeden pies, bo suczka nie lubi zabawek) a jak chciał ją zagryźć to mu sie zęby w gumę wbijały i takim sposobem przetrwała chyba pół roku Sama się dziwiłam, bo on potrafił wykończyć konewkę (plastikowa do kwiatków a nie jakaś psia zabawka ) w pięć minut a tu świnka tyle przetrwała
Może mu się nie podobała aż tak bardzo, bo w sumie plastikowe frisbee rozwalił w ciągu tygodnia Jedyne co przetrwało od szczeniaka i ma już 7 lat to taki okrąg do rzucania z pełnej gumy więc nie ma jak rozwalić

Edytowane przez inga21
Czas edycji: 2013-03-30 o 21:12
inga21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 21:13   #62
zakonna
Naczelna Nastolatka

co do efektywnej komunikacji to mój za szczeniaka nazywał się "eee" wypowiedziane karcącym tonem oraz "nie wolno!" ale już od dawna tak się nie nazywa
Stary 2013-03-30, 21:14   #63
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ciekawe jak szybko Roki popsuje zabaweczki, które mu z takim pietyzmem wybrałam
Może trochę wytrzymają, TŻ twierdzi, że on nie gryzie za bardzo. Chyba jedyną zabawką jaką widziałam, że zniszczył, był ten znaleziony pluszaczek. Ale i tak dość długo wytrzymał, kilka miesięcy zanim został rozszarpany, biedak
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 21:22   #64
inga21
Zakorzenienie

Z doświadczenia moich psów wynika że miśki są bardzo podatne na zniszczenia: wygryzienia nosa, oka.. Reszta już chyba mniej, a jak się okaże że wszystko psuje to wystarczy mu kupić piłkę do siatki, poza tym że ją przebije szybciej niż zdążysz o tym pomyśleć to porozrywać ją jest trudno a zabawa takim flakiem też jest super
Stary 2013-03-30, 21:26   #65
zakonna
Naczelna Nastolatka

oczy do obsesja suki, wszystkie pluszaki są brutalnie pozbawiane oczu poprzez memłanie. Poza tym wywlekania pluszakowych flaków i rozrzucanie po całej chałupie to super impreza jest... Owszem, piłka to dobra sprawa, małą piłkę (taką dla psa z litej gumy) trudno zepsuć (łatwiej zgubić) a taka piłka do nogi jest super zabawką nawet po przebiciu, w postaci flaka.
Stary 2013-03-30, 21:30   #66
inga21
Zakorzenienie

Mój psiak miał zaszczyt bawienia się piłką do nogi mojego kuzyna, jakaś nike czy z innej lepszej firmy i niestety ona też została brutalnie pozbawiona powietrza a pies mleczaków
Stary 2013-03-30, 21:33   #67
201604190949
Konto usunięte

Mój niszczy szwy i nitki. Odstaje nitka? Zabić. Czuć szew? Zabić.
Ja zainwestowałam w dobrą (i drogą ) skórzaną piłkę do nogi i o dziwo jest cała. Chyba jakoś ją szanuje Tylko łaty wygryza.

Dziewczyny, tak przy okazji, może wiecie coś o tej pani? http://smartdogs.pl/index.html Szukałam dystrybutora BARFowych mieszanek blisko mojego przyszłego miejsca zamieszkania i ona przy okazji jest szkoleniowcem / behawiorystą i zastanawiam się czy nie mieć 2w1

lexie, wrzuć zdjęcia jak będziesz dysponowała jakimiś ^^ Psiary kochają zdjęcia tak samo jak kociary.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-30, 21:58   #68
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Zdjęcia psa? Okej, powiem TŻtowi to pewnie jakieś mi przyśle
Stary 2013-03-30, 21:59   #69
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inga21 Pokaż wiadomość
Różowa świnia jest najlepsza I do tego (prawie) niezniszczalna, zostają tylko odbite zęby a dopiero po jakiś czasie moje owczarki dały sobie z nią radę.
U nas były 2 swinki.
Pierwsza = gdy w domu był tylko Bohun - wytrzymala pół roku. Do momentu aż do domu przywiezlismy Zuzę. Druga świnka wytrzymala całe 2 minuty (doslownie - od supermarketu pod granicą w cieszynie do przekroczenia tejże granicy). Nie wiem czy to pech, czy po prostu niszczycielska natura Zuzki obstawiam to drugie

Ale chrumkają cudownie uroczo i wolę to niz piszczenie

Jedyne czego nie mają szans zjeść to piłga do rugby (bo w ryja zmiescic sie nie da ) i.... malutka kostka którą Bohun dostał od hodowczyni jak go zabieralismy do domu. Ale pilnuje jej jak oka w głowie i nie pozwala Zuzce ciamkać, to chyba klucz do całej sprawy

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 22:03   #70
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Klempaa, a Ty masz berneńczyka? Bo masz w podpisie taki dyskretny link...

Edit: Już się dopatrzyłam, że to Twoje psy Strasznie fajne, bardzo mi się podoba ta rasa.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-03-30 o 22:33
Stary 2013-03-31, 05:41   #71
klempaa
Zakorzenienie

Ano mam, 2 póki co
Wredoty

Stary 2013-03-31, 13:25   #72
_Juliette_
Wtajemniczenie

Bardzo ciekawy wątek Lexie, masz dobre serducho. Fajnie, że bierzecie psa, tworzycie dla niego prawdziwy dom, gdzie będzie żył w rytmie swoich opiekunów, tak, jak pies powinien żyć, a nie jak jakiś chomik, hodowany tylko. Gratuluję odwagi, super postawy i nowego członka rodziny wkrótce

Wrócę jeszcze na sekundę do Milana:
Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

błagam, serio dla Ciebie to są FAJNE rady? od faceta, ktory psy kopie, szarpie i bije, a do tego opiera się na bzdurne teorii dominacji, z której sam jej twórca się wycofał? dla mnie nie i w życiu bym ich nie poleciła komuś, kto kompletnie żadnego doświadczenia z psami nie ma (nawet w programach tego pana jest wyraźnie napisane, ze nie radzi stosowac tych metod widzom samym).
Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość
Nie mów, że nie widziałaś, jak Cesar uczy psy chodzenia na smyczy - szarpiąc ostro w bok, żeby psa "wybić z rytmu". Tym to tylko krzywdę mozna zrobić.
Zgadzam się, niestety też widziałam te odcinki, kiedy ów pan układał psy siłą i odradzam korzystanie z jego rad. Jedyne, co muszę mu przyznać, to to, że ma bardzo wyraźny i czytelny język ciała. Kiedy pokazuje psu 'stop' to pies naprawdę się zatrzymuje i rozumie, o co chodzi. Ale to paplanie o 'energii' itp. to dla mnie kpina. No i w kilku odcinkach (widziałam 2 takie) pies został odebrany właścicielom i dołączony do 'sfory' Milana, bo ponoć energia państwa i psów się nie zgadzała, więc nigdy by się nie dogadali. Żenada.
Lexie już wspomniała o Victorii Stillwell i ja również jestem fanką Victorii. Bardzo proste metody, skuteczne, jasne, tylko pozytywne. Sama zastosowałam 2 i sprawdziły się bardzo szybko.

Nie wiem, czy kupiłaś już legowisko, ale podobno bardzo fajne są takie z eko skóry. Nie brudzą się, kłaki się ich nie czepiają, łatwo się je czyści, nie łapią zapachu psa, pies może w nich 'mamlać' różne smakołyki i nie oblepi takiego posłanka papką ze śliny i jedzonka. Sama planuję taki zakup dla mojego psiaka. Na allegro jest ich całe mnóstwo.

Dziewczyny powiedziały już bardzo dużo o zabawie, wychowaniu, aktywnościach itp., a ja zalogowałam się specjalnie żeby powiedzieć, że warto mieć psa dla samej więzi z psem. Też kiedyś miałam kota i byłam kociarą (mimo że tamten kot był bardzo dziwny i miał swoje wewnętrzne demony), nadal lubię koty, ale pies to zupełnie inny rodzaj zwierzęcia. Kot może lubić człowieka, nawet kochać, być przywiązany do niego, ale jednak żyje własnym życiem. Pies żyje życiem swoich opiekunów, nie jest w tak dużym stopniu odrębnym, niezależnym osobnikiem.
Ja byłam w sytuacji bardzo podobnej do Twojej- pies przyjechał do nas z domu mojego TŻ, został uratowany z bardzo złych warunków przez rodzinę TŻa, ale jego rodzice nie mogli go zatrzymać, bo mieli już sporo zwierząt, a psiak miał problemy ze zdrowiem. Tak więc psina znała mojego TŻ, mnie nie. I powiem Ci, że kiedy okazujesz psu serce, on okazuje Ci swoje. Budowanie więzi z psem jest naprawdę świetnym uczuciem i nigdy nie zapomnę chwil, kiedy mój psiak po raz pierwszy okazywał mi, że jestem jego 'panią'- cieszył się, kiedy wróciłam do domu, wykonywał moje polecenia, sam przychodził na pieszczoty, pierwszy raz przyszedł spać ze mną w łóżku (u nas to dozwolone, ale kanapa jest zabroniona ). Do tej pory rozczulam się, kiedy myślę o tym, jak psiak pierwszy raz wskoczył na łóżko, ostrożnie przyszedł do mnie, przytulił się, oparł pyszczek na mojej dłoni i zasnął- to jest magiczne i nawet, jeśli nie uważasz się za 'psiarę', to na pewno więź z psiakiem wiele w tej kwestii zmieni.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-31, 16:23   #73
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Szczerze mówiąc sądziłam, że raczej zostanę objechana kiedy miłośniczki psów zobaczą wątek, w którym ktoś usiłuje się do psa "przekonać". Miło czytać takie posty, dziękuję _Juliette_ (i pozostałym dziewczynom oczywiście też). To też mnie jakoś wzmacnia i utwierdza, że dobrze robię.

Legowiska jeszcze nie kupiłam, pies nie pojawi się tu od razu więc mam czas żeby się zastanowić jakie wziąć. Zastanawiamy się też czy nie poszukać czegoś na wymiar, a TŻ ma w domu rodziców poszukać w piwnicy legowiska, które, jak sobie przypomniał, kupili psu kiedy był młody, ale wtedy on namiętnie wyciągał z niego dno i pod nie właził Więc zmienili mu na materacyk. Mówił że jest gdzieś schowane, poszuka i zobaczy jak ono wygląda i czy może nadaje się do użytku.

Nie mam teraz dostępu do większej ilości zdjęć, więc tak na szybko
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg roki2.jpg (158,1 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg roki1.jpg (66,4 KB, 59 załadowań)
Stary 2013-03-31, 16:43   #74
zakonna
Naczelna Nastolatka

o matko i córko jaki słodziak, a zdjęcie z tą maskotką po prostu słodziutkie. Miziałabym co do legowiska to ja sobie w brodę pluję, że kupiłam takie z materiału, sierść się tego czepia jak wściekła, trudno doprać w pralce. Ja bym brała takie z eko skóry bo to proste w utrzymaniu w czystości. jako drugie miejsce do spania moje psy mają zwykłą kołdrę kupioną w szmateksie, zakładam na nią poszewki też kupione na szmatach i nie bawię się w pranie tylko co jakiś czas wyrzucam i zakładam kolejną używaną.
Stary 2013-03-31, 17:15   #75
_Juliette_
Wtajemniczenie

Śliczny jest!
Stary 2013-03-31, 17:53   #76
inga21
Zakorzenienie

Jaki kochany, można się w chłopaku zakochać od pierwszego wejrzenia

Żeby każdy miał takie podejście jak Ty to świat stawałby się lepszy, serio Ludzie jak nie lubią psów to nawet nie próbują tego zmienić, nie starają się a już na pewno nie mają do tego chęci. A tyle chęci ile jest u Ciebie (nawet przez to szukanie dla niego zabawek, behawiorysty) może pozazdrościć niejeden 'właściciel'. Jak chęci nie przejdą do momentu przybycia psa do domu to powinniście szybko się ze sobą zaprzyjaźnić.
Stary 2013-03-31, 17:56   #77
201604190949
Konto usunięte

Jest cudowny I jak siedzi na tym fotelu, nie mogę
Ale monitor to mu włączcie, przecież jemu trudno
Stary 2013-03-31, 19:17   #78
burtonistka
Zakorzenienie

U psa wszystko da się wyplenić konsekwencją i dobrym podejściem do sprawy
Jeśli pies jest łasuchem znacznie ułatwi to pracę z nim, tzw. pozytywne szkolenie. Nic na siłę. Dużo też da wymęczenie psa fizycznie i psychicznie, wtedy w domu nie będzie kradł, tylko będzie sobie spokojnie spał
W internecie jest dużo przeróżnych stron odnośnie tresury, poczytaj to na pewno ułatwi sprawę. Ja też mam nawet dobre doświadczenie w szkoleniu psów więc jeśli masz jakieś pytania mogę pomóc
burtonistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-31, 20:45   #79
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ta maskotka na zdjęciu to chyba ten miś, którego gdzieś znalazł - tak mi się wydaje, bo ja tego misia widziałam kiedy już... hm... zmienił kolor na brudoszary od wymemlania A na krzesła włazi, a owszem. Przy jadalnym stole również I potem, ciapa, zejść nie umie i go trzeba zdejmować
Stary 2013-03-31, 20:51   #80
zakonna
Naczelna Nastolatka

he he he, coraz bardziej mi się ten pies podoba z Twoich opisów.
Stary 2013-03-31, 21:27   #81
inga21
Zakorzenienie

Mam nadzieję że będziesz nam też kiedyś pisała o jego postępach u was, bo jest cudny i może być z nim ciekawie jak taki rozpieszczony
Stary 2013-04-05, 11:03   #82
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Może mały update

Szykujemy się na przybycie psa, kupujemy cały "sprzęt" którego nie ma (przywieziemy jego zabawki, miski, kocyk itp), a ja dzielnie czytam o szkoleniu pozytywnym Muszę przyznać, że pies może być nim zaskoczony, bo teraz wciąż czegoś mu się zabrania albo na niego krzyczy Podejrzewam, że będziemy zaczynać od podstaw, żeby udoskonalić podstawowe komendy, przede wszystkim chcę go nauczyć przychodzenia na komendę, wypuszczania czegoś z pyska i zostawiania czegoś co leży na ziemi. No i chodzenia na smyczy.

Powiem Wam, że tak się wkręciłam, że błysnęła mi taka malutka, podstępna myśl, że może gdybyśmy się tu dobrze dogadywali to moglibyśmy mieć drugiego psa kiedyś... Koty miałam w liczbie mnogiej i uważam, że ogólnie zwierzętom służy drugi osobnik w domu. Roki to zwierzak towarzyski, lubi inne psy bardzo, chce się bawić. Więc, może kiedyś...
Chociaż na pewno działa na mnie też ogłoszenie o cocker spanielu szukającym domu, i on, och, był taki śliczny!
Stary 2013-04-05, 13:31   #83
zakonna
Naczelna Nastolatka

he he he ja ciebie doskonale rozumiem, ja mam dwa psy i trzy koty, im więcej tym weselej. a poza tym, drugi pies to stały towarzysz zabaw i możliwość wyszalenia się na spacerach bez zbytniego angażowania człowieków
Stary 2013-04-05, 13:34   #84
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

http://tablica.pl/oferta/kochajacy-d...7358;r:2;s:287 no sama zobacz, jak można takiego nie chcieć
Stary 2013-04-05, 13:44   #85
zakonna
Naczelna Nastolatka

a weź Ty przestań , ja przestałam na dogomanię wchodzić bo tam pies na psie do adopcji od zaraz. i przez to miałam mega fazę na trzeciego psa (poroniony pomysł bo mieszkam w bloku i mam tylko dwie ręce )
Stary 2013-04-05, 14:01   #86
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja chyba też nie powinnam wchodzić, bo nie dość, że mi się nasila faza na dwa psy, to jeszcze mnie te biedne zwierzaki rozczulają do łez!
Stary 2013-04-05, 16:59   #87
_Juliette_
Wtajemniczenie

Rzeczywiście śliczny ten spanielek, te oczy...
Stary 2013-04-05, 17:28   #88
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Powiem Wam, że tak się wkręciłam, że błysnęła mi taka malutka, podstępna myśl, że może gdybyśmy się tu dobrze dogadywali to moglibyśmy mieć drugiego psa kiedyś...

muahahaha, no to pięknie może tytuł wątku zmień?
Ja Ci powiem, że mam parkę... i jest mnóstwo plusow takiego rozwiązania tak wiele, ze jesienią pewnie bedzie futer trójka (jak tylko szczeniory odchowamy ). Naprawdę, zupelnie inaczej niz z jednym psem

Więc moim zdaniem - jak juz sie ogarniecie - to czemu nie

Stary 2013-04-05, 21:01   #89
201604190949
Konto usunięte

Pytała jak się przekonać do psa a zostanie psiarą
Stary 2013-04-05, 22:46   #90
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Zobaczymy
Na razie spróbuję z jednym psem, a potem... No, taki spanielek mnie kusi bardzo TŻta za to ciągnie do beagli

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-04-05 o 22:57
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości