Prezenty na komunie w dobie kryzysu - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-08, 17:40   #61
opl
BAN stały

Dot.: Prezenty na komunie w dobie kryzysu

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
ja ostatnio byłam na chrzcinach u szwagra, daliśmy małemu w kopercie 100zł (za 2 osoby), bo mieliśmy ciężki finansowo miesiąc. Wydawało nam się, że nie będzie źle, bo po pierwsze - Tż był z 15 minut i zdążył tylko chlapnąć kielicha, dwa - ja byłam 2 godziny, bo musiałam pomóc siostrze w przygotowaniach do roczku, który był następnego dnia. Moja teściowa strzeliła focha, że za mało daliśmy, bo oni wykosztowali się za osobę 70zł. Ok, wszystko rozumiem, ale co mieliśmy zrobić, jak kasy brak, i tak nic nie zjedliśmy, więc organizatorzy kupę jedzenia mieli jeszcze na świeta (akurat takie menu świąteczne było ), i tak małemu później dokupilismy jakieś prezenty, a po za tym to co mnie interesować ma, gdzie kto robi uroczystość, równie dobrze mogli w pałacu zrobić za 150zł/osobę, to znaczyłoby, że mamy dać 300zł, to jakaś paranoja
Naprawdę, z okazji chrzcin jakaś impreza w restauracji i wyrzygiwanie kto ile dał do koperty? Szczyt bezczelności i braku skromności.
opl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 17:45   #62
Ettienette
Raczkowanie

Dla mnie pomysł z sesją kompletnie odpada , bo wszyscy pomyślą :
,, poszli na łatwiznę , nic nie stracą " itd . [ chociaż wiemy że tak nie będzie ]

Ja bym dała każdemu dziecku po 100 zł , lub kupiła prezenty , zawszę wyjdzie taniej , może jakieś mp3 ? teraz za taniochę się kupi a dzieciaki lubią gadżety ?

hmm , możesz pendrive jakiegoś kupić - zawszę się przyda , biżuteria - kolczyki , zegarek na białym pasku koniecznie , łańcuszek to mi mama kupiła ale jak chcesz

biblia to zły pomysł , dziecko przecież nie będzie tego czytać : <

i wypady do zoo , palmiarni , na dmuchane zamki - nie nie nie , daj prezent i z głowy a nie wymyślanie na siłę żeby było ;/
Stary 2013-04-08, 17:49   #63
Pilar1899
keep calm and contour on

nie kupuj biblii, krzyży na łańcuszku ani nic takiego-większość dzieci ma w dupie takie przedmioty i woli dostać chomika. Lepiej jakieś srebrne,ładne kolczyki-można kupić do stówy spokojnie,czy wisiorek. Pierścionków i bransoletek nie polecam,bo dziewczynka nie będzie nosić pewnie ,a za parę lat będą za małe. Na chłopcach się nie znam,co tam teraz modne, ale jakieś pokemony go na pewno bardziej ucieszą niż zdjęcia. Ja na moich zdjęciach z komunii mam wściekłą minę,że muszę tam stać i się nudzić, więc raczej mało fajna pamiątka

Oh, screw beautiful. I'm brilliant.
If you want to appease me, compliment my brain.
Pilar1899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 17:49   #64
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Myślę, że autorka ma teraz jeszcze gorzej niż przed zadaniem pytania, bo każdy pisze inaczej Ewentualnie można by podzielić ludzi według poglądów na kilka grup.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 17:53   #65
Ettienette
Raczkowanie

to mp3 jest pożyteczne , naprawdę i tanie teraz <3
Stary 2013-04-08, 17:57   #66
dacn
Zakorzenienie

Też jestem zdania że sesja to niekoniecznie. Dziecko będzie nieszczęśliwe bo zamiast wcinać ciasto czy bawić sie nowymi gadzetami jaką ciotka każe mu pozować do zdjęć. Ośmiolatek myśli trochę inaczej i inne rzeczy są ważne.
Raczej skłaniałabym sie do prezentu niż koperty, ale sesja na pewno nie.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 18:01   #67
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ettienette Pokaż wiadomość
Dla mnie pomysł z sesją kompletnie odpada , bo wszyscy pomyślą :
,, poszli na łatwiznę , nic nie stracą " itd . [ chociaż wiemy że tak nie będzie ]

Ja bym dała każdemu dziecku po 100 zł , lub kupiła prezenty , zawszę wyjdzie taniej , może jakieś mp3 ? teraz za taniochę się kupi a dzieciaki lubią gadżety ?

hmm , możesz pendrive jakiegoś kupić - zawszę się przyda , biżuteria - kolczyki , zegarek na białym pasku koniecznie , łańcuszek to mi mama kupiła ale jak chcesz

biblia to zły pomysł , dziecko przecież nie będzie tego czytać : <

i wypady do zoo , palmiarni , na dmuchane zamki - nie nie nie , daj prezent i z głowy a nie wymyślanie na siłę żeby było ;/
Wypad do zoo moim zdaniem jest ciekawy- akurat kuzyni mojego faceta byli w oceanarium (mają po 9 i 10 lat) i strasznie sie im podobało- a byli tam jako prezent na komunię + urodziny jednego z nich.
Moim zdaniem spedzenie czasu z dzieciakami może być bardzo fajne- tylko pytanie jakie są relacje między 'komunistami' () a autorką wątku- bo jak to jakaś ciocia co ją widzieli raz w życiu to mogą czuć sie dziwnie. Ale taki wypad rodzice + dzieci moim zdaniem byłby udanym pomysłem- szczególnie, że pogoda powinna dopisywać.

Kurczę wychodzi na to, że ja jestem mniejszą materialistką niż 8- latka. Ja tam uwielbiam zoo, wystawy psów, oceanaria itp. i zawsze jak jestem gdzieś w podróży to idę do zoo

gonzinka- jaka jest płeć dzieci i czy ty jesteś chrzestną czy to jakaś dalsza rodzina?
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 18:10   #68
_Juliette_
Wtajemniczenie

Dzieci bywają nieśmiałe, dzieci też mogą mieć jakieś tam swoje kompleksy, niektórych fotografowanie peszy... Gdyby ktoś w dniu dla mnie tak wyjątkowym, jakim jest dla dzieciaka komunia, kazał przez godzinę czy półtorej pozować, to uznałabym to za karę, a nie prezent. Ponadto jeśli dziecko nie lubi być w centrum uwagi, uśmiechać się do fotek itp., a będzie musiało to robić, to raczej taka ciocia sympatii sobie nie zaskarbi. Może nie wszyscy tak mają, ale ja na przykład z osobami, których nie lubiłam w dzieciństwie nie utrzymuję kontaktu jako młoda dorosła osoba, bo mam 'zadrę' i tyle.

Uważam, że para małych, ładnych srebrnych kolczyków za ok 60 zł to wystarczający prezent, fajna pamiątka. Swoich zdjęć z komunii nawet nigdy w życiu nie widziałam
Inny dobry pomysł to hulajnoga, dla chłopca jakaś dobra piłka do piłki nożnej (mój TŻ taką dostał na komunię i wspomina do tej pory chociaż to raczej ok 100-200 zł obecnie kosztuje), dla dziewczynki i chłopca dobrym pomysłem jest odtwarzacz mp3, jeśli jeszcze nie ma (do 100 zł można kupić naprawdę fajne).
Prezent nie musi być przecież ani biżuteryjny, ani nadęty, ani uduchowiony- moja siostra dostała od cioci kolorowy opiekacz do kanapek i ten prezent podobał jej się najbardziej, przez pół roku co rano jadła sobie tosta, opiekacz działa do tej pory i wszyscy zadowoleni

A co do zwierzaka... ja kiedyś dostałam od kuzynek na urodziny chomiczka razem z potrzebnymi mu akcesoriami. Kuzynki zapytały wcześniej o zgodę moich rodziców, zgodzili się i spełniło się moje wielkie marzenie o zwierzątku. Nauczyłam się odpowiedzialności, opiekując się futrzakiem, z kieszonkowego odkładałam na jego wiórki, karmę, przysmaki, zakupiłam dla niego domek do klatki, miseczki, dokupowałam mu różne akcesoria. Miałam potem jeszcze kilka chomików, nauczyłam się w ten sposób miłości do zwierzaków, teraz pomagam bezdomniakom jak mogę, sama adoptowałam rok temu psiaka. Zwierzak w prezencie nie musi być katastrofą, pod warunkiem, że trafia do odpowiedzialnych ludzi, którzy chcą się nim opiekować.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 18:15   #69
paula78
Zakorzenienie

Nie rozumiem skąd pomysł jakiejkolwiek sumy przymusowej- skąd to bierzecie?
Daje się tyle na ile ludzi stać a jesli ktos ma z tym problem to powinnien sie leczyć.

Nie wiem czy dziecko bedzie zadowolone z sesji bo jednak maluchy nie rozumieją sensu "pamiątki" itp wolą rzeczy, które im sie podobaja i przydadzą tu i teraz.

Ja bym kupiła płytę z muzą/ filmem jakims kultowym dla dzieci teraz.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 18:19   #70
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Naprawdę na komunię daje się teraz średnio 200 zł? Pytam poważnie, bo wybieram się na jedną w maju. Muszę przyznać, że kwota wydaje się całkiem spora, biorąc pod uwagę, że na wesela ludzie dają często maksymalnie 300 zł
Stary 2013-04-08, 18:40   #71
Natuś-77
Zakorzenienie

Uważam, że sesja zdjęciowa to niekoniecznie dobry prezent zwłaszcza dla chłopca. W tym wieku raczej nie cierpią pozować, wręcz wykręcają głowy, patrzą spode łba albo strzelają focha itp.

Sesja zdjęciowa wypali np. w trakcie pikniku i to z rodzicami dziecka. Dodatkowo powinny być atrakcje typu malowanie twarzy itp.

Swoim chrześniakom kupiłam prezenty, które pamiętają do dziś. Jeden wybierał się na zieloną szkołę zaraz po komunii więc dostał kolorową walizę na kółkach. Po domu chodził z ta walizką do wieczora i nie interesował go laptop, bo przecież ma komputer ;P Drugie dostało wypasiony materac do pływania a dziewczynkę zaprosiłam do prawdziwej restauracji. Oczywiście był to hicior, bo pan kelner chodził koło delikwentki, jak koło samej królowej. Skończyło się na frytkach i mega deserze lodowym, ale pamięta to do dziś.
Natuś-77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 18:56   #72
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Daje się tyle na ile ludzi stać a jesli ktos ma z tym problem to powinnien sie leczyć.

Nie wiem czy dziecko bedzie zadowolone z sesji bo jednak maluchy nie rozumieją sensu "pamiątki" itp wolą rzeczy, które im sie podobaja i przydadzą tu i teraz.

Ja bym kupiła płytę z muzą/ filmem jakims kultowym dla dzieci teraz.
Podzielam Twoje nierozumienie.

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
(...)
Swoim chrześniakom kupiłam prezenty, które pamiętają do dziś. Jeden wybierał się na zieloną szkołę zaraz po komunii więc dostał kolorową walizę na kółkach. Po domu chodził z ta walizką do wieczora i nie interesował go laptop, bo przecież ma komputer ;P Drugie dostało wypasiony materac do pływania a dziewczynkę zaprosiłam do prawdziwej restauracji. Oczywiście był to hicior, bo pan kelner chodził koło delikwentki, jak koło samej królowej. Skończyło się na frytkach i mega deserze lodowym, ale pamięta to do dziś.
Fajne.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:00   #73
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez gazowane lody Pokaż wiadomość
na bank dzieci mają już zamówionego fotografa i kamerzystę.. takie małe dzieci raczej nie docenią sesji zdjęciowej i będą zawiedzione..

moja mama zawsze mawiała że taniej jest coś kupić niż dać kopertę..
czemu jesteś pewna tego "na bank"? nie każde dziecko ma taką sesję -_-

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:02   #74
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
może jakieś mp3 ? teraz za taniochę się kupi a dzieciaki lubią gadżety ?
Cytat:
to mp3 jest pożyteczne , naprawdę i tanie teraz <3
my też w maju na komunię siostrzenicy męża się wybieramy (on jest chrzestnym) i młoda zażyczyła sobie mp4 - więc dostanie

zainspirował mnie ten toster

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:04   #75
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
??? Na większości Komunii jest kamerzysta/fotograf. Nie specjalnie dla jednego dziecka, ale robi zdjęcia wszystkim. Nie było nic powiedziane o sesji, tylko zawsze jest zdjęcie grupowe i jak dziecko przystępuje do Komunii.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:22   #76
ewcia1980
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bentkuff Pokaż wiadomość
LOL...6-latki do komunii? Naprawdę? Myślałam, że teraz 1 rok nie będzie komunii bo dzieci za małe i przesunięto komunię św. do 3 klasy.
Tak u nas jest, że dzieci idą do komunii z zerówki w wieku 6,7 lat. Mała garstka dzieci idzie z drugiej klasy czyli 8,9 latki i są to dzieci rodziców rozwiedzionych, żyjących w konkubinacie, nie uczęszczających do kościoła lub nie przystępujących do Komunii św.

Ja osobiście wysłałam córkę w drugiej klasie(a nie należę do żadnej z tych grup ) tylko dlatego aby moja córka sama chciała do tej komunii iść i aby zrozumiała po co do niej przystępuje. Moim zdaniem 5,6,7 to jeszcze za mało aby dzieci były świadome.
ewcia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:25   #77
eewelinaa92
Zakorzenienie

Pomysł jest fajny. Ale wiem z wlasnego doświadczenia, że może byhc różnie odebrany. Sama zajmuje się fotografią i zrobiłam na urodziny kuzynki rok temu prezent w postaci sesji. Jak poszłam na jej urodziny i ludzie pytali co dałam powiedziałam że sesja i czekoladki wyśmiali mnie- i to nie byli ludzie w wieku naście, ale dzieścia i dzieści. Wieć sama nie wiem. Jak by to było wesele i dogadała byś się z młodymi-tak jak ja w tym roku, że robie im reportaż jako prezent- przy czym oni zaoszczędzają sporo kasy a ja nie martwie się prezentem było by okej, a dzieci i rodzina róźnie może na to patrzeć, szczególnie że fotograf jest załatwiany na pewno z kościoła , czy przez szkołę.

-30kg

eewelinaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:30   #78
ewcia1980
Raczkowanie

Dziewczynce jakieś kolczyki lub zegarek a dla chłopaka jakąś fajną encyklopedię, książkę o dinozaurach, albo kosmosie, albo jakis taki fajny zegarek.
Dla obojga fajny pomysł z mp3 lub mp4 ale ta ostatnia to powyżej 100 zł.
ewcia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:31   #79
magrat16
Zakorzenienie

[1=51e83afea3b91707dbf3887 d008ce6a0f5de39ea_626dbf7 23f6b2;40200480]

choć dzieci się też rozczarują.
[/QUOTE]

Dlaczego rozczarują? Ja od dziadków dostałam książkę i jakąś biżuterię. W wieku 8-9 lat dałabym się pokroić za kolejny tom losów Ani Shirley

Szczerze? Z Komunii pamiętam, że największą udręką była sesja zdjęciowa, ale może to ja byłam dziwnym dzieckiem.
Moim zdaniem najlepsze prezenty to:
- jakaś zabawka
-wycieczka z dzieckiem, do zoo, parku rozrywki czy kina
-ładnie wydana książka
-jak wcześniej dziewczyny wspominały mp-3
-kolczyki
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:34   #80
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Ja komunię miałam 20 lat temu- były robione zdjęcia w kościele, tj. film, potem zdjęcie wspólne. Z całej uroczystości mam film, mam kilka zdjeć z koscioła, podczas jakichś czytań, spiewów i przyjmowania hostii. Do tego zdjęcie wspólne z innymi dzieciakami. Po obiedzie w domu pojechałam na "sesję" do fotografa- kilkadziesiąt zdjęć z rodzicami, chrzestnymi, dziadkami. Jak pamiętam zdecydowana większość miała takie "sesje" u fotografa. Teraz pewnie dużo sob robi zdjecia cyfrówką podczas uroczystości albo ktoś im robi w restauracji/ po kościele.
Stary 2013-04-08, 19:34   #81
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
??? Na większości Komunii jest kamerzysta/fotograf. Nie specjalnie dla jednego dziecka, ale robi zdjęcia wszystkim. Nie było nic powiedziane o sesji, tylko zawsze jest zdjęcie grupowe i jak dziecko przystępuje do Komunii.
ale w pierwszym poście jest mowa o bawieniu się w fotografa na części oficjalnej i "na imprezie". Więc gazowane chyba założyła, ze teraz każdy dzieciak ma wynajętego kamerzystę też na czas tej imprezy rodzinnej, więc pomysł autorki wątku jest niewypałem, bo będzie tam zawadzać wynajętemu i tak profesjonaliście... No przynajmniej ja tak zrozumiałam.
No, i też nie wydaje mi się, żeby to był taki pewnik...

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:34   #82
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ewcia1980 Pokaż wiadomość
Dziewczynce jakieś kolczyki lub zegarek a dla chłopaka jakąś fajną encyklopedię, książkę o dinozaurach, albo kosmosie, albo jakis taki fajny zegarek.
Dla obojga fajny pomysł z mp3 lub mp4 ale ta ostatnia to powyżej 100 zł.
Mp3 na spokojnie poniżej 100 zł, natomiast fajne mp4 rzeczywiście powyżej - ale za około 150 zł da się.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 19:41   #83
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Mp3 na spokojnie poniżej 100 zł, natomiast fajne mp4 rzeczywiście powyżej - ale za około 150 zł da się.
Problemem jest dac 200zł a kupienie mp4 za 150zł juz nie?
Ja bym gdzieś zabrała dzieciaki + dała jakiś gadżet/ biżuterię. Można też iść z dzieciakami do kina, do IMAX-u, na jakiś seans 3D albo do aquaparku
Stary 2013-04-08, 20:28   #84
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez Annaluka Pokaż wiadomość

Ja bym się nie przejmowała. Porozmawiajcie z rodzicami i tymi dziećmi, czy chcieliby taką pamiątkę.

Cytat:
Napisane przez opl Pokaż wiadomość
Dokładnie. Byłabym zawiedziona takim prezentem. A samo pozowanie też by mnie wkurzało.
Zależy od dziecka. Ja lubiłam pozować do zdjęć, a jeszcze bardziej je oglądać.
Po prezentach komunijnych nie został żaden ślad, a zdjęcia dalej mam...

Cytat:
Napisane przez gazowane lody Pokaż wiadomość
każde dziecko by się ucieszyło z własnego zwierzątka.. za to zdjęcia.. no hmm ..
Jak już mnie uprzedzono: dziecko być może, rodzice niekoniecznie.

Podejrzewam, że większość dzieci wolałaby psa lub kota niż chomika, który przesypia cały dzień No i wiedza też pewnie przed posiadaniem by się przydała ...

Wygłaszam stanowczy sprzeciw, chociaż marzyłam o psie odkąd skończyłam chyba z rok.

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Dla mnie to kiepska pamiątka zdjęcia z Komunii w ilości kilkuset sztuk. Sama swoje zdjęcia z Komunii pierdyknęłam w kąt i nikt ich nie ogląda, nawet moi rodzice. Jak nie stać Was, żeby dać każdemu dziecku po 200zł, to może jeśli są to dziewczyny, to kupić jakieś srebrne kolczyki? Fajna pamiątka, a do stówy też można coś ładnego znaleźć. Albo Encyklopedię :P
Tak, kolczyki. Świetny pomysł, szczególnie, kiedy dziecko nie ma przebitych uszu...

Ze zdjęć dziecko się nie ucieszy, ale z encyklopedii- Faktycznie, super pomysł

[1=51e83afea3b91707dbf3887 d008ce6a0f5de39ea_626dbf7 23f6b2;40199835]

No i nie uparłam się wcale na sesję, szukam rozwiązania... Pewnie skończy się na bibliach w obrazkach. Albo na kolczykach - nie wpadłam prędzej na to. A dla chłopca można łańcuszek z krzyżykiem?[/QUOTE]

Nie powiem, ja tam Biblię czytałam w wieku 5 lat, ale ja wiem... O kolczykach napisałam wyżej .

Ja robię bardzo dużo zdjęć. Teraz wywołałam foty rodziny sprzed kilku lat. Może od razu ich się nie docenia, ale po kilku- pamiątka bezcenna.

Sama jak oglądam zdjęcia robione przeze mnie nie mogę się napatrzeć.

Dobry pomysł z robieniem zdjęć właśnie w trakcie przygotowań do Komunii, po, i podczas zabaw dzieci, ale tak znienacka.

Cytat:
2) chomik to nie pies! Chomik nie zajmuje 20m kw. w domu, nie je tyle co człowiek, nie trzeb ago wyprowadzać. Chomik nie żyje 30 lat... Ja wiem, że rodzice mogą być na nie bo to przecież ich dom- ale warto o tym porozmawiać. Przecież w przypadku sesji i tak musisz to obgadać z rodzicami.
Ale chomik przesypia większą część dnia, to zwierzę nocne! A spróbuj zabronić takiemu dziecku pochwalić się nim. Myślisz, że będzie rówieśników zapraszało po nocach, jak chomik się wyśpi?

Własnie dużo osób kupuje chomika nie zdając sobie sprawy, że to tak naprawdę zwierzę nie dla dzieci.

I klatkę też powinien mieć odpowiednio dużą. I klatkę, a nie akwarium. Do tego odpowiedni pokarm, ściółkę, akcesoria i przede wszystkim- wiedzę. W postaci książki np.

I jak słusznie zauważyłaś: żyje do 3 lat. Ja miałam 13 lat jak mój chomik zdechł i ryczałam jak bóbr.

Podsumowując: chomik wcale taki tani nie jest, jeśli się nie ma dla niego nic.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 20:31   #85
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A ja bym sesji nie skreślała od razu. Siostrzenica męża co prawda już ciut starsza, ale na Komunię pewna jestem, że byłaby zachwycona profesjonalną sesją - więc dziewczynce czemu nie? tyle, że może raczej zaproponowałabym pokomunijną, w trakcie uroczystości pewnie kilka fotek, ale żeby to była sesja - zabawa dla niej.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 20:33   #86
opl
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Pilar1899 Pokaż wiadomość
Pierścionków i bransoletek nie polecam,bo dziewczynka nie będzie nosić pewnie ,a za parę lat będą za małe.
Byś się zdziwiła Ja do tej pory noszę swój komunijny pierścionek. Ale faktycznie lepiej nie ryzykować. Z tym nieczytaniem biblii to też nigdy nic nie wiadomo, ja swoją bardzo lubiłam czytać ale to pewnie zasługa tych ładnych ilustracji.
Stary 2013-04-08, 20:37   #87
agniesikk
Zakorzenienie

Nimfa20, nie rozwalaj mnie Już dawno nie widziałam 9-letniego dziecka bez przekłutych uszu. A encyklopedia zawsze się przydaje, ja tam się cieszyłam z takich prezentów, ale zawsze lubiłam dostawać książki. Jak nie masz nic sensownego do powiedzenia, to chociaż daruj sobie cytowanie innych postów.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2013-04-08 o 20:39

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-08, 20:48   #88
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
niestety, dziś większość robi imprezy tylko dla kasy, tylko kasa się liczy, nie ważne czy chrzciny, komunia czy wesele, przekonuję się o tym na każdym kroku, dżisas skoro na chrzciny, gdzie żadne z nas nie było chrzestnymi 100 to według rodziny było mało, to na komunię czy wesele, żeby iść się bawić, to mnie nie stać zwyczajnie trza zacząć odmawiać

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Problemem jest dac 200zł a kupienie mp4 za 150zł juz nie?
problemem może być wręczenie 200zł, żeby nie powiedział nikt po komunii przy rodzinnej kawce/herbatce życzliwych ciotek, że "dało się tak mało" bo kasę daje się w kopercie razem z życzeniami więc będzie wiadomo ile się dało a ile kosztował dany prezent - może to być mp3 i za 50zł, i za 150zł, ale nikt nie będzie dokładnie wiedział ile się zapłaciło
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 20:52   #89
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość

problemem może być wręczenie 200zł, żeby nie powiedział nikt po komunii przy rodzinnej kawce/herbatce życzliwych ciotek, że "dało się tak mało" bo kasę daje się w kopercie razem z życzeniami więc będzie wiadomo ile się dało a ile kosztował dany prezent - może to być mp3 i za 50zł, i za 150zł, ale nikt nie będzie dokładnie wiedział ile się zapłaciło
Mnie się wydaje, że to zależy od rodziny i konkretnie od człowieka. To już autorka wie, czy idzie na Komunię do pazernej rodziny, czy takiej, dla której jest to przeżycie religijne.

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
ale w pierwszym poście jest mowa o bawieniu się w fotografa na części oficjalnej i "na imprezie". Więc gazowane chyba założyła, ze teraz każdy dzieciak ma wynajętego kamerzystę też na czas tej imprezy rodzinnej, więc pomysł autorki wątku jest niewypałem, bo będzie tam zawadzać wynajętemu i tak profesjonaliście... No przynajmniej ja tak zrozumiałam.
No, i też nie wydaje mi się, żeby to był taki pewnik...
Ja post gazowanych lodów :P zrozumiałam tak, że na Komunii już będzie fotograf i kamerzysta wynajęty przez rodziców, który będzie robił zdjęcie grupowe i każdemu cyknie fotkę jak przystępuje do Komunii.
Stary 2013-04-08, 20:55   #90
opl
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ewcia1980 Pokaż wiadomość
Tak u nas jest, że dzieci idą do komunii z zerówki w wieku 6,7 lat. Mała garstka dzieci idzie z drugiej klasy czyli 8,9 latki i są to dzieci rodziców rozwiedzionych, żyjących w konkubinacie, nie uczęszczających do kościoła lub nie przystępujących do Komunii św.

Ja osobiście wysłałam córkę w drugiej klasie(a nie należę do żadnej z tych grup ) tylko dlatego aby moja córka sama chciała do tej komunii iść i aby zrozumiała po co do niej przystępuje. Moim zdaniem 5,6,7 to jeszcze za mało aby dzieci były świadome.
Ja miałam 9. Nic nie rozumiałam, a jedyne o czym marzyłam to żeby skończyło się już odpytywanie z przykazań i modlitw. No i oczywiście prezentu i biała kiecka Moja mama miała chyba 12 lat i myślę, że to lepszy wiek.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości