|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Prezenty na komunie w dobie kryzysu
Zbliża się maj. U mnie w rodzinie będą 2 komunie. Nie stać nas, żeby dać każdemu dziecku po 200 zł. To podobno honorowe minimum.
Wymyśliliśmy więc, że mogłabym zrobić na obu komuniach sesje zdjęciowe. Fotografią zajmowałam się profesjonalnie zanim poważnie zachorowałam. I tak, każde dziecko dostałoby sesję plenerową, reportaż z kościoła i imprezy, potem dvd i małą fotoksięgę. Plener z oświetleniem studyjnym, pełen profesjonalizm. I teraz pytanie do Was: czy to dobry prezent? Teść prawie zawału dostał jak o tym usłyszał; stwierdził, że zostaniemy obgadani i zmieszani z błotem jak tak zrobimy. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezenty na komunie w dobie kryzysu
Ja myślę, że to świetny pomysł
Sama bym chciała miec taka sesje
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
na bank dzieci mają już zamówionego fotografa i kamerzystę.. takie małe dzieci raczej nie docenią sesji zdjęciowej i będą zawiedzione..
moja mama zawsze mawiała że taniej jest coś kupić niż dać kopertę..
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Ja też uważam że to dobry pomysł
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Super sprawa! będą mieć trwały i praktyczny prezent od Ciebie!
uważam, że jeśli ktoś zarzuci ci brak "wkładu ' gotówkowego w prezent to oznaczać będzie to, że jest zwykłym materialistą i tyle.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, co miał na myśli teściu. Pewnie większość pomyśli, że takie darmowe fotki to powinien być dodatek do prezentu, a nie sam prezent w sobie. Przecież Was takie fotki nic nie kosztują (taki będzie tok myślenia, bo nikt nie zdaje sobie sprawy z tego, że potrzeba sprzętu, czasu i umiejętności na to wszystko).
Ja bym się nie przejmowała. Porozmawiajcie z rodzicami i tymi dziećmi, czy chcieliby taką pamiątkę.
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
Dokładnie. Byłabym zawiedziona takim prezentem. A samo pozowanie też by mnie wkurzało.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem świetny pomysł. Trwała pamiątka na lata, a pieniążków pewnie i tak na oczy by nie zobaczyły.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wszytskie dzieci są rozwydrzone finansowo, u mnie w rodzinie dziecko dostało chomiczka z klatką i zapasem karmy i się bardzo cieszyło. I to był prezent od chrzestego, który notabene stracił pracę . I nikt się nie burzył...
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Dużo zależy również od tego czy jest to chłopak czy dziewczyna- podejrzewam że dziewczynka napewno się ucieszy, oraz od wieku dziecka bo u nas dzieci idą w wieku 6-7 lat oraz 8-9 lat. Dzieci starsze a napewno dziewczynka bardzo się ucieszy z takiej sesji.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
każde dziecko by się ucieszyło z własnego zwierzątka.. za to zdjęcia.. no hmm ..
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Na pewno, ale to masówka jest, pamiątki z komunii też na słabym poziomie - przynajmniej tak było 2 lata temu jak pracowałam w branży. Wtedy za indywidualną komunię bogaci rodzice płacili od 500 do 700 zł. w zależności od wielkości księgi.
Cytat:
Dzieci to chyba będą zawiedzione wszystkim, co nie znajduje się na ich liście życzeń... Rodzice natomiast niekoniecznie. Kocham zwierzęta i wiem o co chodzi, ale niestety takich prezentów dawać nie wolno bez uprzedniej zgody rodziców... Edytowane przez 51e83afea3b91707dbf3887d008ce6a0f5de39ea_626dbf723f6b2 Czas edycji: 2013-04-08 o 16:26 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
ale dzieci na bank już mają fotografa i kamerzystę.. będą miały pamiątkę.. wg mnie lepiej coś kupić lub gdzieś je zabrać..
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- [1=51e83afea3b91707dbf3887 d008ce6a0f5de39ea_626dbf7 23f6b2;40199518] Rodzice natomiast niekoniecznie. Kocham zwierzęta i wiem o co chodzi, ale niestety takich prezentów dawać nie wolno bez uprzedniej zgody rodziców...[/QUOTE] przecież możesz porozmawiać z rodzicami i ustalić? nie przekreślaj od razu pomysłu, tylko dlatego ,że przypuszczasz że rodzice się nie zgodzą.
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzeba się zapytać rodziców- może mają już kogoś umówionego do zdjęć. Drugie- chłopiec raczej nie będzie zachwycony pozowaniem, ja sama nie lubiłam robienia mi zdjęć w wieku 8-9 lat, na kasecie z komunii mam minę jak dzieciak z horroru Omen. Nie lubiłam momentu jak kamerzysta podchodził do mnie. Szczerze w/w prezent typu chomik ująłby mnie bardziej niż sesja. Ja w wieku 8 lat wolałabym chomika/ świnke morską niż sesje zdjęciową. Ale to trzeba obgadac z rodzicami- ale taki chomik to nie jest pies nowofunland. ![]() Propozycja z wyjściem do ZOO moim zdaniem ciekawa. Zależy też gdzie mieszkacie- ale może gokarty? Edytowane przez bentkuff Czas edycji: 2013-04-08 o 16:32 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie pomysł fajny, ale to też będzie powód do obgadania nas - dzieci możemy zapraszać na wycieczki bez okazji.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
nie bardzo jestem w temacie ale byłam przekonana, że w 2013 roku komunii nie będzie.
http://www.ddwloclawek.pl/pl/11_wiad...i_swietej.html źródło bardziej "wiarygodne" http://www.archpoznan.pl/content/view/2243/103/ Edytowane przez lele4 Czas edycji: 2013-04-08 o 16:33 |
|
|
|
|
#19 |
|
BAN stały
|
Ale widzisz różnicę między chomiczkiem a sesją? Serio wolę nawet zwykłą hulajnogę od serii zdjęć. Ok, pamiątka świetna ale jako dziecko raczej się o tym nie myśli.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
[1=51e83afea3b91707dbf3887 d008ce6a0f5de39ea_626dbf7 23f6b2;40199518]
Dzieci to chcą kasę lub konkretne, drogie prezenty (rower, komórka, laptop, aparat)... Ale rzeczywiście zagadam z rodzicami. Jak odmówią, to kupię chyba biblie w obrazkach...[/QUOTE] ![]() to jak się już uparłaś na sesję zdjęciową to może lepiej jakąś inną i ciekawszą z przebierankami bańkami na dworze przy ładnej pogodzie.. nienawidzę oglądać zdjęć z komunii ani chrztów.. wolę takie zwykłe codzienne.. byłabym nawet po latach niezadowolona ze zdjęć z kościoła w brzydkiej albie ze złożonymi rękami w amen i rozdziawioną buzią jak śpiewam psalm.. a tak wgl to dla mnie to jest nietakt.. ja będąc fryzjerką mogłabym dać dziecku uczesanie na komunię i myślisz że to by było taktem?
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=51e83afea3b91707dbf3887 d008ce6a0f5de39ea_626dbf7 23f6b2;40199620]Dla mnie pomysł fajny, ale to też będzie powód do obgadania nas - dzieci możemy zapraszać na wycieczki bez okazji.[/QUOTE]
wiesz, temat do obrobienia tyłka zawsze jakiś ludzie znajdą . A pomysł z wycieczką czy innym prezentem o tyle jest ciekawy, że nie idziesz na łatwiznę , tylko chcesz poświęcić czas dziecku i go gdzieś zabrać. Masz kupić byle jaki zegarek , który się rozwali po miesiącu to bez sensu..
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Sama w wieku 7 lat marzyłam o chomiku, więc wiem o co chodzi, ale opcja zwierząt w ogóle nie wchodzi w grę. Przez takie prezenty pełno zwierzaków kończy w schroniskach (w najlepszej opcji). Bez wyraźnej i odpowiedzialnej zgody rodziców wiedzących co to będzie za problem - nie polecam nikomu.
|
|
|
|
|
#24 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to kiepska pamiątka zdjęcia z Komunii w ilości kilkuset sztuk. Sama swoje zdjęcia z Komunii pierdyknęłam w kąt i nikt ich nie ogląda, nawet moi rodzice. Jak nie stać Was, żeby dać każdemu dziecku po 200zł, to może jeśli są to dziewczyny, to kupić jakieś srebrne kolczyki? Fajna pamiątka, a do stówy też można coś ładnego znaleźć. Albo Encyklopedię :P
|
|
|
|
|
#26 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=51e83afea3b91707dbf3887 d008ce6a0f5de39ea_626dbf7 23f6b2;40199732]Sama w wieku 7 lat marzyłam o chomiku, więc wiem o co chodzi, ale opcja zwierząt w ogóle nie wchodzi w grę. Przez takie prezenty pełno zwierzaków kończy w schroniskach (w najlepszej opcji). Bez wyraźnej i odpowiedzialnej zgody rodziców wiedzących co to będzie za problem - nie polecam nikomu.[/QUOTE]
może najpierw zadzwoń i zapytaj rodziców o ten pomysł? park linowy jeszcze mi chodzi po głowie, dzieciaki lubią takie wspinaczki .
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z bańkami i przebierankami bardzo fajny pomysł. No i nie uparłam się wcale na sesję, szukam rozwiązania... Pewnie skończy się na bibliach w obrazkach. Albo na kolczykach - nie wpadłam prędzej na to. A dla chłopca można łańcuszek z krzyżykiem? Edytowane przez 51e83afea3b91707dbf3887d008ce6a0f5de39ea_626dbf723f6b2 Czas edycji: 2013-04-08 o 16:43 |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
a może pogadałabyś z rodzicami tych dzieci i na samą komunię przyniosła mały podarunek a taki gratis ta sesja zdjęciowa w inny dzień
żeby było tak bardziej normalnie i w ogóle na wesoło
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Zgadzam sie z isabelkaoo- zawsze sie znajdzie cos do obgadywania..a to kasy za mało, a to założyłaś nie taką sukienkę...
![]() 1) moim zdaniem wypad do zoo jest bardzo fajny bo jest to jakaś aktywność. Jeżeli ni uważasz to za jakiś dobry pomysł- to powiedz, kiedy ostatni raz byłas na jakiejś wycieczce z tymi dziećmi? Zabrałas je kiedyś gdzieś? 2) chomik to nie pies! Chomik nie zajmuje 20m kw. w domu, nie je tyle co człowiek, nie trzeb ago wyprowadzać. Chomik nie żyje 30 lat... Ja wiem, że rodzice mogą być na nie bo to przecież ich dom- ale warto o tym porozmawiać. Przecież w przypadku sesji i tak musisz to obgadać z rodzicami. 3) Wspomiałaś o honorowym minimum 200zł... to dajcie po 100zł dla każdego dziecka. Zamiast 400zł wydacie 200zł. Możecie zaprosić dzieci do zoo, albo pojść do jakiegoś ogrodu botanicznego/ palmiarni i tak zrobic małą sesję. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.

Sama bym chciała miec taka sesje