![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Niedziela- wolna czy pracująca ?
Cytat:
Ja sobie zdawałam sprawę z czym wiąże się moja praca - ale nic mnie doprowadzało do większej pasji niż klienci którzy pomino tego że sklep czynny był w niedzielę do 21:00 wchodzili sobie na sklep 2 min przed zamknięciem i spacerowym krokiem przemierzając alejki zastanawiali się godzinami który wybrać papier toaletowy (przed zamknięciem to był standard) .... dostawałam wtedy szału .... rozumiem musicie zrobić zakupy w niedzielę to zróbcie jak nie macie innego wyjścia, ale szanujcie też czas i pracę ludzi tam pracujących ...
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Ja jestem za tym, zeby było tak jak jest,tak jak pisały wczesniej dziewczyny niedziela jest czasami jedynym dniem, kiedy mogę zrobic jakieś zakupy, bo w tygodniu cięzko u mnie z czasem.
Z drugiej strony nie dla wszystkich niedziela jest świętem i to też powinno być brane po uwagę. |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() pozdrawiam! Edytowane przez Marilyn Czas edycji: 2005-11-12 o 14:22 Powód: byk! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Jest też druga strona medalu - kiedyś, gdy chadzałam jeszcze od czasu do czasu do solarium zdarzyło mi się przyjść o 20:45, lokal był otwarty do 21...
Panienki obsługujące kazały mi się szybko ubierać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
ehhh, no i kazda strona ma racje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
dlatego ja zawsze uważałam że niektórym osobom przydało by się popracować w takich miejscach kilka dni za psie pieniądze i z takimi marudnymi klientami, którzy pomimo że doprowadza cię do szewskiej pasji musisz się do niego uśmiechać i być miła -wtedy może docenili by pracę innych (nie mówię tylko o marketach)
I co mnie na początku zawsze najbardziej zaskakiwało - to to, że im bardziej człowiek wydaje się na poziomie to tym większym okazuje się prostakiem i chamem - który traktuje cię jak śmiecia i lekceważy.... ale z czasem nauczyłam się jak z takimi "kulturalnymi inaczej" się obchodzić - i pomimo tego że się pieklili i wściekali nie załatwili ze mną nic - a wręcz przeciwnie .....
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
A ja uważam że powinny być zamknięte! Świat zaczyna przypominać jedną wielką konsumpcję a jedyną rozrywką dla ludzi jest niedzielna wyprawa do hipermarketu całą rodziną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2.Chyba można pogodzić spacer z zakupami w markecie ja to potrafie i myśle że większość ludzi też to potrafi więc dla mnie to żaden argument i nie rozumiem dlaczego pracownik marketu widząc kogoś na zakupach od razu myśli że to jest jedyna forma spędzania wolnego czasu przez dana osobe 3. Jeśli markety maja byc zamykane w interesie osób tam pracujących powinny zostać pozamykane kawiarnie , ludzie nie powinni chorowac w niedziele , jeśli ktoś przebywa w hotelu powinien w niedziele sie z niego wynieść bo np. recepcjonistka powinna mieć wolne, przykładów takich mozna mnożyc więcej (sama pracowałam w hotelu pracowałam w sylwestra świeta itp.) Dla mnie to było normalne Jak sie komuś nie podoba pracować nie musi takie jest moje zdanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Ja na moje szczescie niedziele mam wolna, ale wolalabym, aby np. moja Mama pracujaca w szpitalu tez ja miala. Wiem, ze jest w Polsce masa ludzi pracujaca w niedziele i w kazdy inny dzien tygodnia i jestem jak najbardziej przeciw czemus takiemu.
#72 |
Raczkowanie
|
Aaaa, ja pracowalam w restauracji przez wakacje zeby zarobic troche kasy...oczywiscie, świątek, piątek i niedziela...wiem jacy klienci potrafia byc bezczelni...naprawde bezczelni...w ndz bylo czynne do 21 (tylko, ale bylam tam juz o 10 rano) a niektorzy potrafili przyjsc o 20.55 zamowic wymyslne danie i błogo siedziec do 23
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
to nie jest jedyna forma spędzania wolnego czasu, ale wierz mi że pracując jakiś czas w takim miejscu można się wiele nauczyć o ludzkim zachowaniu (dużo by o tym pisać) a widząc zachowanie niektórych osób można podzielić ludzi na klientów robiących zakupy, klientów "promocyjnych" i tzw spacerowiczów dla których market to jedyna znana im forma spędzania wolnego czasu .... a po ostatnie oczywiście że jak komuś się nie podoba to może tam nie pracować - ale to dla mnie nie jest żaden argument
![]() |
#74 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym..reastauracja, knajpa, pub to miejsca rozrywki..poodba mi sie zwyczaj od np 10 czy 12 do ostatniego klienta ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A spacerowicze to rozmumiem Ci którzy niczego nie kupują więc nie ma z nimi "bezpośredniego kontaktu" czyli drażni Cię to że sobie chodzą po sklepie i oglądaja towary??? Może nie wszystkich jest stać aby sobie cos kupić i dlatego też kupują na promocjach w marketach zawsze jest taniej i są osoby które 10 razy sprawdzą cene porównają produkty zanim wydadzą pięniądze |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
To, że ze "spacerowiczem" nie ma kontaktu np. pani kasjerka nie zmienia faktu, ze ta kobieta musi siedziec przy kasie i tym samym pracowac w niedziele.
I nie chodzi tu tylko o problem cen, bo promocje sa tak samo w niedziele, jak w kazdy inny dzien tygodnia.
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie drażni mnie że oglądają sobie towary - bo nic takiego nie napisałam - chyba że mam jakąś zaćmę i nie wiem co piszę ....??! jak dla mnie mogą sobie oglądać, dotykać i porównywać ile wlezie .... ich prawo .... a spacerowicz to nie ten co godzinami się kręci po sklepie (niech się kręci jak nie ma nic lepszego do roboty) tylko taki typ klienta który przychodzi 2 min przed zamknięciem i zaczyna spacer między półkami godzinami zastanawiając się jaki parier toaletowy wybrać i niespiesznym krokiem kieruje się do kasy jakieś pół godziny (lub pózniej) po zamknięciu sklepu - wielec obrażony gdy zwraca mu się grzecznie uwagę żeby kończył zakupy i kierował się do kasy, gdyż sklep jest już zamknięty ....
![]() |
#78 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Od półtora roku każdą niedzielę mam pracującą. I nie widzę problemu.
Pracuję w handlu w dużym domu handlowym w Poznaniu i widzę, jak tylko w weekendy ludzie chodzą całymi rodzinami. Siedzą na kawie, śmieją się z dziećmi na placu zabaw, razem wybierają kurtkę i buty dla maluchów. I to jest piękne. Pozostałe dni tygodnia już nie są tak rodzinne. Chcąc, czy nie chcąc duże centra handlowe spełniać zaczynają ważną rolę społeczną, integrują rodziny, ludzi i intensyfikują więzi. A to dzieje się właśnie w weekend. Jestem za wolnym handlem, za pracą w niedzielę. Ludzie w niedziele się zmieniają, raz pracują, raz nie. A w tygodniu mają za to dzień wolny. Nie widzę problemu. Tymbardziej, że moja praca na rodzinie się nie odbija negatywnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
Zawsze można wybrać rozwiązanie pośrednie np. sklepy otwarte w co drugą niedziele, czyli 2 razy w miesiącu, a w którą niedziele który sklep miałby być otwarty to pozostawałoby w kwestii i decyzji samych sklepów.
Może to byłoby jakieś rozwiązanie np. w jedną niedziele Tesco zamknięte to ludzie idą do E,leclerka, a w nastepną niedziele odwrotnie. Może takie rozwiązanie zdowoliłoby klientów, bo sklepy otwarte zakupy można zrobić a też zadowoliłoby pracowników sklepów, bo któraś niedziela byłaby w miesiącu wolna. Ale co do zawodu np.lekarza to sytuacja jest zupełnie inna, trudno porównywać robienie w niedziele zakupów w sklepie z butami czy ciuchami a pójście do lekarza z powodu nagłego powodu. Jeśli ktoś wybierał taki zawód to napewno liczył się z tym, że niedziela w niektórych zawodach nie może być poprostu wolna. |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie powinna byc pracujaca
![]() ![]() poza tym to jakas paranoja decydowac za wlascicieli sklepow, czy maja byc one otwarte, czy tez zamkniete ![]() co do protestow pracownikow to juz dla mnie kompletny absurd ![]() ![]() Generalnie strasznie denerwuje mnie to sztuczne zjednywanie sobie prostych, ubogich ludzi przez polskich politykow tylko dlatego, ze stanowia wiekszosc spoleczenstwa i maja nadzieje, ze beda mogli w przyszlosci liczyc na ich glosy przy ich ewentualnym starcie w wyborach. |
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak w ogóle to z twojego postu podejrzewam, ze nie masz na utrzymaniu rodziny i nie jesteś w trudnej sytuacji materialnej, nie musisz robić opłat, a co za tym idzie masz małe pojecie na ten temat. Aha i jeszcze cos, w pewnym sensie cos ich trzyma w tej pracy, wyżej wymieniona przeze mnie sytuacja materialna. w twok |
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Z reszta nie interesuje mnie to za bardzo, czy pracownicy sklepow sa z tego faktu zadowoleni, tylko to, ze nie rzycze sobie, aby ktos ograniczal moja wolnosc osobista wprowadzajac zakaz handlu w niedziele. Wiekszosc wlascicieli sklepow majacych swoje siecie butikow w supermarketach na terenie calej polski (tak jak np moj tata) z pewnoscia straciliby znaczna czesc zyskow, poniewaz zdecydowanie najwiekszy utarg jest w weekendy i dni wolne od pracy, kiedy ludzie moga spokojnie pozwolic sobie na polazenie po sklepach bez nadmiernego pospiechu. W konsekwencji pewien procent prywatnych przedsiebiorcow zwyczajnie by sprajtowal, co z kolei z pewnoscia nie przyczyniloby sie do poprawy sytuacji materialnej Polski i jej mieszkancow. Wiadomo, ze duza ilosc prywatnych firm jest dla kraju bardzo korzystna: daja zatrudnienie wielu ludziom, przyczyniaja sie do poprawy sytuacji materialnej czesci spoleczenstwa. Jesli obrot bedzie duzy, pracodawca moze pozwolic sobie na zwiekszenie pensji swoim pracownikom, co z cala pewnoscia nie bedzie mialo prawa bytui, jesli wladze zarzadza o zamknieciu sklepow w dni najwiekszego obrotu ![]() ![]() nie chce tym podstem nikogo urazic ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Dorzuce swoje 3 grosze
![]() Pracuje w niedziele i to nie jest tak,ze kazda niedziela jest pracujaca...wiec na dobra sprawe nie wiem o co ta afera ![]() Za pracujaca niedziele jest zamiennie dzien wolny oddawany,a nawet jezeli zdarzaja sie nadgodziny to albo je odbieram lub sa zaplacone. Poza tym jes tyle innych grup zawodowych,ktore sa w gotowosci non stop,ze afera z niedziela o dzien handlowy staje sie dla mnie smieszna. Zgodze,ze w niedziele dominuja wycieczki ogladajacych ale....czy My idac na zakupy zachwoujemy sie inaczej?czy niedziele jest jakims dniem specjalnym? Jezeli mam ochote na relaks i dzien rodzinny to bez wzgledu na pore i dzien tygodnia jest on dobry,nie musze czekac z tym do niedzieli. Jedyna tendencje jaka zauwazylam to....ze niedziela jest specyficznym dniem dla wiekszosci ![]() Na zakonczenie dodam jedno-handel zawsze byl specyficzny i takim pozostanie,bedac klientem-chce miec dowolonosc wyboru dnia kiedy zrobie zakupy;podejmujac prace w handlu trzeba sie liczyc,ze trzeba sie otworzyc na klienta.
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Nic odkrywczego nie napiszę, ale nie wyobrażam sobie sytuacji że nagle sklepy zostają zamknięte w niedzielę. Po prostu sobie tego nie mogę wyobrazić. Wiem, że to nie po katolicku, ale ja przez kilka ostatnich lat harowałam bardzo bardzo ciężko po kilkanaście godzin na dobę w tygodniu i nawet jeśli kończyłam pracę szybciej nie miałam siły iść na zakupy w tygodniu. Po prostu nie miałam ani odrobiny energii. Nie spędzałam rodzinnych niedziel w supermarkecie - bardzo mi się nie podoba to zjawisko zresztą, kiedy to rodzice zabierają maleńkie dzieci do supermarketu zamiast pójść z nimi na spacer - ale czasem była to dla mnie jedyna okazja, żeby sobie zrobić jakiekolwiek zakupy (niebagatelny wpływ na to miał fakt, iż mój TŻ pracuje jeszcze więcej niż ja i tylko w niedzielę ma czas mnie gdzieś podrzucić).
Ja sama jestem wykładowcą i jeszcze do niedawna regularnie pracowałam w soboty i niedziele. Zresztą, nie narzekałam specjalnie, finanse mi to wynagradzały. I tak powinno być - za pracę w niedzielę powinny być wyższe stawki ![]()
#87 |
Zakorzenienie
|
Ciekawa jestem czy te które tak chcą aby w weekendy były otwarte sklepy i to do późna też pracują w te dni do późnych godzin.Wątpie.
Tez chciałabym aby banki,urządy,biura pracowały w weekendy.Bo czemu mają mieć niby wolne?Niestety sa one pozamykane co ogranicza moja wolność osobistą. Ja też moga przecież coś chcieć załawtić w niedzielę o godzinie 20... Tak naprawdę to nie ma żadnych powodów aby sklepy były pootwierane tak długo.To zwykłe wygodnictwo. Myślę że w sobotę do 17, a w niedzielę do 14 w zupełności by wystarczyło.To dla tych którzy długo pracują w tygodniu. Wątpie aby niedziele były zupełnie wolne.Przcież spacerowanie po sklepach(nie kupowanie) to ulubiona forma rozrwyki Polaków.Można się wtedy wystroić w odswiętny stój i pokazać się innym.Pracuje w sklpie więc ten temat znam aż za dobrze... Niezgadzam się z tym co napisała Hexxana.Wolny mam tylko jeden weekend w miesiącu.Nawet jak ma się wolne 2 dni w ciągu tygodnia,to nie oszukujmy się to nie to samo. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#89 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pracuję co drugą niedzielę i powiem szczerze, że już sie do tego przyzwyczaiłam...Ale dlaczego aby załatwić coś w urzedzie lub banku muszę brać dzień urlopu?? Skoro padają tu hasła, że niedziele maja byc pracujace to chyba ma to dotyczyc wszystkich??? Nie czarujmy się o wyższym wynagrodzeniu w święta i w niedzielę - praktycznie każdy pracownik w markecie ma podpisana umowę o pracę w ruchu ciągłym - w tym momencie niedziel i święta płacone są tak samo.. Dla mnie obecnie niedziela jest takim samym dniem roboczym jak i pozostałe dni ![]() Wkurza mnie maksymalnie tylko jedno: Czas przed świętami to okres wzmożonych zakupów i ruchu w takich sklepach - to jest chyba zrozumiałe...Ale dostaje "głupawki" jak dzwonią do mnie klienci i pytaja czy w Boże Narodzenie bedzie punkt otwarty ![]() Tylko nie mówicie mi, że nie było czasu wcześniej zrobić zakupów, czy pozałatwiać innych rzeczy...Dla mnie Święta to ta ostatnia, malutka cząstka, która jest dla mnie świętością i nie wyobrażam sobie w np Boże Narodzenie iśc do pracy (tutaj wielki ukłon dla pielęgniarek, strażaków, policjii itp), tylko po to, żeby klienci mogli sobie objedzeni po uszy pospacerować po sklepie... Możecie mnie zlinczować ![]()
![]() |
#90 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:07.