Lingwistyka stosowana UW - ZBIORCZY - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-14, 07:44   #61
paulina2906
Przyczajenie

Dot.: Lingwistyka stosowana UW 2013/2014

Cytat:
Napisane przez msredhead Pokaż wiadomość
Cześć!
Narazie nurtuje mnie pare rzeczy: jeśli chodzi o UW - lepszy jest ILS czy IKLA? I czym to się właściwie różni? Jest jakaś różnica w łatwości dostania się? Znalazłam na UW na ILS-ie kierunek z kombinacją językową niem-jap (z tego co widziałam, na IKLA nie będzie prowadzony, a przynajmniej nie zauważyłam takiej wzmianki) i szczerze mówiąc bardzo mnie tam ciągnie ze względu na ten japoński (uczę się tylko niemieckiego i angielskiego, więc nie mam możliwości startu na innych kombinacjach bez wcześniejszego kursu, a nie chcę studiować angielskiego). Czy są jakieś egzaminy wstępne? Wydaje mi się, że w zeszłym roku znalazłam taki wpis na stronie tego kierunku (nie jestem pewna), ale teraz już nic takiego nie ma. Ponadto jeżeli taki egzamin będzie to tylko pisemny czy też ustny? A jeżeli jest ustny to czy uczelnia udostępnia jakąś listę obowiązujących zagadnień? Poza tym muszę znaleźć jakąś alternatywę, gdybym się tam nie dostała. Znacie inne uczelnie, gdzie ten kierunek jest dobrze prowadzony? Co powiecie o UMCS-ie? Szukałam informacji na stronie ale niewiele znalazłam, jedynie tyle, że z niemieckim wiodącym mogę studiować angielski (to ostateczneść, bo chcę nauczyć się nowego języka).
ILS i IKLA to po prostu dwa różne instytuty, moim zdaniem nie ma za bardzo sensu porównywać pod względem tego 'który jest lepszy'. IKLA to bardziej praktyka, więcej nauki języka jako takiego (cały blok przedmiotów pt. Praktyczna Nauka Języka), ILS stawia na teorię. Na ILS od razu jest specjalność nauczycielsko-tłumaczeniowa, na IKLA pierwszy rok to po prostu lingwistyka stosowana, specjalizację (tłumaczenia specjalistyczne, komunikacja międzykulturowa lub nauczanie języków obcych) wybiera się pod koniec pierwszego roku.

Co do 'łatwości dostania się' - co roku inni ludzie piszą maturę i tworzą progi, trudno mówić o łatwości/trudności dostania się. Oczywiście trzeba mieć w miarę dobre wyniki na maturze.

Nie ma egzaminów wstępnych, nie ma też japońskiego na ILS. Tego języka (i wielu innych) możesz nauczyć się na lektoracie, tj. dodatkowych zajęciach, na które mogą uczęszczać studenci wszystkich wydziałów.
Na ILS możesz wybierać między angielskim, francuskim, niemieckim, rosyjskim i hiszpańskim, na IKLA między angielskim, niemieckim, rosyjskim i włoskim.

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam sytuację. W razie pytań odnośnie studiowania na IKLA polecam pisać na adres infoikla@gmail.com.

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
Napisane przez ewa_95 Pokaż wiadomość
Ja mam z kolei trochę inne pytanie, ale w zasadzie dotyczące lingwistyki... Bo trochę się zgubiłam. Teraz IKLA będzie dalej na Mokotowie, a ILS na Dobrej? Może trochę głupie pytanie, ale wolałabym się upewnić, bo będzie to dosyć ważne przy szukaniu mieszkania, jeśli uda się dostać, więc jeśli któraś z Was coś wie, byłabym wdzięczna za informację
IKLA nadal znajduje się przy ul. Szturmowej (Służew) i na razie nigdzie się nie przenosi. ILS na Dobrej, na przeciwko BUW.
paulina2906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-14, 13:32   #62
savva
Raczkowanie

.

Edytowane przez savva
Czas edycji: 2014-08-12 o 18:05
savva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-14, 19:00   #63
paulina2906
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez savva Pokaż wiadomość
.

Jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Japoński jest. https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op...-JA&kategoria= Polecam przeczytać.
Ojejku, jak szorstko, jak niemiło
Widocznie i ja i strona ILSu (https://www.ils.uw.edu.pl/677.html) jesteśmy do tyłu. Całe szczęście, że jesteś na bieżąco! Może administratorzy zdążą ujednolicić dane przed rekrutacją.

Aha, tak na marginesie dla wszystkich kandydatów - 26 kwietnia odbędzie się dzień otwarty w Bibliotece Uniwersyteckiej, zarówno ILS jak i IKLA będą miały tam swoje stanowiska.
paulina2906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-30, 10:28   #64
snitchbitch
Raczkowanie

Lingwistyka stosowana UMCS vs. UW

Hej!
jestem tegoroczną maturzystka i marzy mi się studiowanie lingwistyki stosowanej profil ang-niem. Jest mały szkopuł mianowicie,który uniwersytet wybrać. Chodzi mi o to gdzie jest się trudniej dostać na UMCS czy na UW. Interesują mnie progi punktowe.
Byłabym wdzięczna za informacje!
Pozdrawiam
snitchbitch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-30, 11:00   #65
P0m
Rozeznanie

Dot.: Lingwistyka stosowana UMCS vs. UW

Wiadomo, że trudniej na UW. Progów nie mam ale to oczywiste.
P0m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-30, 15:37   #66
alex24112
Zadomowienie

J/w, ale wiadomo, że na UW zupełnie inaczej patrzą pracodawcy, UMCS, z tego co czytałam, nie ma aż tak wysokiego poziomu lingwistyki.

Walczę z pcos, nt i io. Walczę o siebie!
alex24112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-30, 18:23   #67
snitchbitch
Raczkowanie

A znacie może kogoś kto studiuje lingwistykę, na któryms z tych uniwerków?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-02, 21:56   #68
deszczowypies
Zakorzenienie

Moja koleżanka na uw, lingwa angielsko-rosyjska. Matura 2011, z obu języków 95%, przyjęli chyba około 15 osób. Zadowolona, chociaż studia ciężkie.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 12:03   #69
evvve01_
Przyczajenie

moja starsza siostra dostala się na UW na lingwistykę ang-fr
miala po 92 % i 95 % przyjęli ją w liscie rezerwowej .
evvve01_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 15:16   #70
snitchbitch
Raczkowanie

Czyli jednak ciężki kawałek chleba na tym UW. Będę próbować zarówno tu i tu, chociaż większe szanse mam chyba na UMCS
Stary 2014-05-03, 15:56   #71
Hurricane_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez evvve01_ Pokaż wiadomość
moja starsza siostra dostala się na UW na lingwistykę ang-fr
miala po 92 % i 95 % przyjęli ją w liscie rezerwowej .

z rozszerzen, tak?
Hurricane_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-04, 15:07   #72
snitchbitch
Raczkowanie

Smile Dot.: Lingwistyka stosowana UMCS vs. UW

A czy ktoś w ogóle z Was wybiera się na lingwi?
Stary 2014-05-08, 07:40   #73
PannaJoannaOO
Przyczajenie

Hmm, próg zależy od kombinacji na którą się wybieracie . Jestem na II roku LS na UW, jeśli ktoś z was ma jakieś konkretniejsze pytania to w miarę możliwości chętnie odpowiem
PannaJoannaOO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-27, 13:03   #74
Nataliajagoda
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez PannaJoannaOO Pokaż wiadomość
Hmm, próg zależy od kombinacji na którą się wybieracie . Jestem na II roku LS na UW, jeśli ktoś z was ma jakieś konkretniejsze pytania to w miarę możliwości chętnie odpowiem

Cześć, może znasz mniej więcej jaki był zeszłoroczny próg na ang-hiszp albo hiszp-ang na ILS UW?
Nataliajagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-26, 19:27   #75
Little Lola
Raczkowanie

Ja chciałabym na Umcs, ang-ros. Ang.rozszerzony 89%,ros.podst.100 %. Myslicie,ze mam szanse sie dostac?

niektórzy ludzie nigdy nie tracą rozumu.
jakże prawdziwie okropne życie
muszą prowadzić.

~C. Bukowski
Little Lola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 21:42   #76
Wiktoria90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nataliajagoda Pokaż wiadomość
Cześć, może znasz mniej więcej jaki był zeszłoroczny próg na ang-hiszp albo hiszp-ang na ILS UW?
81 pkt. Mam rozpiskę z dni otwartych UW
Wiktoria90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 08:42   #77
paula796132
Raczkowanie

Rozmawiałam kiedyś z dziewczyną, która studiowała na UMCS, a potem przeniosła się na UW. Na UW bardzo cięzko, nie miala czasu na nic innego, a jednak trzeba trochę pracować, robić jakieś kursy, bo potem ciężko... Sam UW pracy nie załatwi
paula796132 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 09:58   #78
NieRoza
Przyczajenie

Ja też się w tym roku wybieram na UW na lingwistykę stosowaną ang-niem. Mam 93% z rozsz ang i niem. Z tego co wiem, to progi były około 83 punktów. Mam 90, ale nigdy nic nie wiadomo.
NieRoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 12:21   #79
kainis
Przyczajenie

Heej wszystkim Też w tym roku wybieram się na LS na UMSC z kombinacją ang+fr. Zdawałam tylko ang rozsz a fr na podstawie.. Wie ktoś czy są jakieś szanse żeby się dostać tylko z jednym rozszerzeniem?
kainis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-30, 12:37   #80
Nataliajagoda
Przyczajenie

Wiktoria90 dziękuje za odpowiedź! 81 to był próg na lingwę z wiodącym hiszpańskim?
Stary 2014-06-30, 15:09   #81
Wiktoria90
Raczkowanie

tak, z wiodącym angielskim chyba 85. Mowa oczywiście o UW ILS a nie instytutucie kulturologii... Zwróć na to uwagę!
Jak poszły matury ? Liczysz na pierwszą rekrtuację (albo napisz na prywatny ?
Wiktoria90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-30, 16:21   #82
Nataliajagoda
Przyczajenie

Wiktoria, wysłałam Ci wiadomość na priv, mam nadzieje, ze doszła!
Stary 2014-07-01, 22:14   #83
basiaa6786
Przyczajenie

Czy może ktoś z was się orientuje jak wyglądają progi na UW na francuski-angielski?
czy mając 79 z francuskiego rozsz. i 95 z ang rozsz., łącznie z matematykąwyjdzie na pewno powyżej 80pkt, czy mam szansę się dostać?
basiaa6786 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-09, 11:15   #84
emily20
Przyczajenie

Post Lingwistyka stosowana UW 2014/2015

Witam! Wątek tworzę z myślą o kandydatach na UW na ILS lub IKLĘ, pojutrze wyniki I tury rekrutacji, jak się czujecie? Jak Wam poszły matury, na jakie kombinacje składaliście etc

Edytowane przez emily20
Czas edycji: 2014-07-09 o 14:02
emily20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 12:51   #85
NieRoza
Przyczajenie

Dot.: Lingwistyka stosowana UW 2014/2015

Hej, wybieram się na lingwistyke stosowaną, ale ciągle nie wiem czy wybrać ILS czy IKLA. Moje języki to ang-niem i maturę rozszerzoną z obu tych języków napisałam na 93%, więc mam duże szanse, ale wciąz zastanawiam się co wybrać. Na co Ty idziesz i co zadecydowało o Twojej decyzji, że wybrałas ILS lub IKLE?
Stary 2014-07-09, 12:57   #86
emily20
Przyczajenie

Cześć! ja niestety wyniki mam trochę słabsze plus polski roz. 70%, wybieramm sie na ros-ang ale moje wyniki to 90 i 80, więc alternatywnnie złożyłam na rosyjski-japoński i rosyjski-włoski od podstaw, chociaż priorytetem jest drugi angielski, może dostanę się z kolejnej rekrutacji zawsze pasjonowałam się językami, a rosyjski jest moim ojczystym. Progi na IKLI i na ILSie i wiekszosc opinii przemawiaja na ich korzysc wiec zdecydowalam sie sprobowac. A u Ciebie co zdecydowało?

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

A zdecyduję się chyba na IKLĘ (chyba ze dostane sie na rosyjski-japonsk, to bede mala problem ), ze wzgledu na te tłumaczenia specjalistyczne... kusząca specjalizacja no i zajecia głownie dotyczace samego jezyka, bardziej prakyczne niz na ILSie gdzie jest tez historia, geografia etc... wydaje mi sie ze IKLA lepiej przygotowuje to zawodu tłumacza :P
Stary 2014-07-09, 13:18   #87
NieRoza
Przyczajenie

Właśnie u mnie zawsze priorytetem były tlumaczenia, ale przez cały rok marzylam o ILS. Jednak tam, po 3 latach, są dwie specjalizacje: tlumaczenia ustne i pisemne i jak się ostatnio dowiedziałam, to nie student wybiera specjalizacje, ale przydzielany jest na podstawie egzaminów. Dlatego coraz bardziej zastanawiam się właśnie nad IKLĄ, choć tam bedzie o wiele gorszy dla mnie dojazd.
Stary 2014-07-09, 14:02   #88
emily20
Przyczajenie

Tez bardziej jestem nastawiona na IKLĘ, prawda jest taka, że ILS jedzie na renomie, sporo stuentów mówiło, że studia przygotowują bardziej do zawodu tłumacza niż nauczyciela... a na IKLI mam siostrę, któa bardzo chwali poziom studiów i praktyczne zajęcia. A skąd dokładnie jesteś? Ja wynajmę chyba mieszkanie w poblizu

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

poprawka, bardziej do zawodu nauczyciela niż tłumacza :P
Stary 2014-07-09, 17:25   #89
NieRoza
Przyczajenie

Coraz bardziej się przekonuję do tej IKLI. Jestem spod Warszawy, 20 minut jazdy pociągiem. I jakby zrobili już tę II linię metra, a podobno ma ruszyć we wrześniu, to z dojazdem byłoby znacznie lepiej =)
Stary 2014-07-10, 00:49   #90
emily20
Przyczajenie

Ja też, trzymam za Ciebie kciuki! no dla mnie tez byloby o wiele lepiej, bo ja niestety 100 km roznicy :P
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości