![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Lingwistyka stosowana UW - ZBIORCZY
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki!
![]() W zeszłym roku zdawałam maturę i studiowałam pewien filologiczny kierunek na UAM-ie, ale zrozumiałam, że angielski i niemiecki zawsze były moimi językami priorytetowymi, z których i na które chciałabym w przyszłości tłumaczyć ustnie, dlatego w tym roku dokumenty składam na lingwistykę stosowaną, specjalność tłumaczenia specjalistyczne niemiecko-angielskie (IKLA). Nie ukrywam też, że miło byłoby znaleźć tutaj podobnych pasjonatów językowych i osoby planujące studiować ten kierunek;-) Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do dyskusji Edytowane przez Cynamonowa panienka Czas edycji: 2013-06-10 o 23:43 Powód: Uzupełnienie informacji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Lingwistyka stosowana UW 2013/2014
Cześć! Ja jestem zainteresowana lingwistyką stosowaną, angielski - niemiecki, chociaż nie ukrywam, że priorytetem dla mnie jest koreanistyka.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Życzę Wam powodzenia, bo sama chciałam składac papiery na ten kierunek (ang - hisz), jednak odległość, koszty utrzymania w Warszawie i praktycznie brak możliwości połączenia studiów z pracą (siatka godzin wygląda strasznie, zajęcia codziennie od 8 do 18-20) skutecznie mnie zniechęciły. Języki pozostaną moją pasją, ale niestety nie będę ich studiować, czego bardzo żałuję
![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny!
![]() ![]() Droga kimeni19, a składasz na ang.-niem. na ILS czy na IKLA? Oczywiście, trzymam mocno kciuki, żebyś dostała się na upragnioną koreanistykę ![]() Droga Callitus, faktycznie, jak sprawdzi się sam plan studiów na ILS-ie, to można ostensywnie wydedukować, że ciężko znaleźć czas na coś innego poza studiami, bo jest ogromny nawał zajęć (niekoniecznie potrzebny do zostania tłumaczem, dlatego m.in. zdecydowałam się na lingwistykę stosowaną IKLA). Byłam na Dniach Otwartych UW i byłam na spotkaniach z obu instytutów (niestety na spotkanie z IKLA trochę się spóźniłam), a potem wymęczyłam pytaniami studentów przy stoiskach obu instytutów. Zaciekawiło mnie to, że na ulotce IKLA pojawiła się lapidarna informacja, która brzmiała tak: "Nowość! Hiszpański". Więcej nie szczegółów niestety znam. Gdyby to była potwierdzona informacja i hiszpański byłby w ofercie edukacyjnej IKLA, to patrząc na plan, te studia można by jak najbardziej połączyć z pracą. Co do kosztów utrzymania to dobrym rozwiązaniem byłby akademik. Miałam okazję nocować w jednym z UW-oskich domów studenta parokrotnie i przyznam szczerze, że te było w nim ciszej (nawet podczas imprezy, która odbywała się w piwnicy) niż w mieszkaniu ze współlokatorem, który potrafił urządzać karaoke show z prawdziwego zdarzenia nawet o 1:00 nad ranem ![]() Nie warto rezygnować z marzeń. Chociaż w intensywnej nauce języka pomóc mogą nie tylko studia. Życzę Ci powodzenia w rozwijaniu języków obcych. Z takich ciekawostek jeszcze, to dowiedziałam się, że od przyszłego roku (czyli rekrutacji 2014/2015) najprawdopodobniej ruszy nabór na specjalizację z językiem japońskim w ILS-ie (tak przynajmniej usłyszałam na spotkaniu), ale nie jest to jeszcze zatwierdzone na 100% (ILS czeka na oficjalną odpowiedź "z góry"), a co za tym idzie japoński stanie się językiem C (co oznacza, że nie trzeba będzie legitymować się maturą z tego języka tylko z innego na poziomie rozszerzonym oraz nie będzie można pisać pracy licencjackiej po japońsku). Edytowane przez Cynamonowa panienka Czas edycji: 2013-06-12 o 22:08 Powód: Poprawki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Składam na IKLA. Zdawałam niemiecki na poziomie podstawowym i nie wiem, czy na ILS byłabym brana w ogóle pod uwagę. Natomiast koreanistykę chciałabym studiować na UW.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim!
![]() Jak miło natknąć się na językowych pasjonatów ![]() Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Witaj annitte!
![]() ![]() Na IKLA na pierwszym roku studiów wszystkich doprowadza się do jak najwyższego poziomu z obu języków (co do faktycznego poziomu, czy C1 czy C2 słyszałam sprzeczne opinie i nie potrafię się ustosunkować). Tłumaczenia zaczynają się już na drugim roku studiów, a na trzecim pojawiają się już tłumaczenia ustne, o czym na licencjacie innych filologii czy lingwistyk stosowanych można tylko pomarzyć. Z tego, co również było mi dane usłyszeć, to na IKLA zajęcia wyglądają bardziej praktycznie i na przedmioty niekierunkowe typu Wstęp do Językoznawstwa położony jest mniejszy nacisk, przez co wielu studentów ILS przenosi się właśnie na IKLA. Natomiast na ILS studenci zaczynają języki już od poziomu C2, co bardzo dobrze świadczy o tym kierunku. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w tym instytucie pełna nazwa kierunku brzmi: lingwistyka stosowana - glottodydaktyka i translatoryka, a to oznacza, że ma się w pakiecie obowiązkowo dwie specjalności - nauczycielską i tłumaczeniową. W praktyce przynajmniej na pierwszym stopniu duży nacisk jest położony na specjalność nauczycielską właśnie, a tłumaczenia pojawiają się dopiero na trzecim roku i nie ma ich zbyt wiele (jest to bardziej wstęp do wstępu do tłumaczeń). Natomiast na drugim stopniu jest już zgoła inaczej i wtedy naprawdę w planie pojawia się wiele zajęć tłumaczeniowych. Oprócz tego, na ILS jest wiele innych, teoretycznych przedmiotów, na które położony jest duży nacisk (Analiza dyskursu, itp.), przez co studia stają się naprawdę wymagające. Ponadto sam ILS ma zdecydowanie większy prestiż na IKLA. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, to postaram się jeszcze dopytać u studentów obu instytutów. Pozdrawiam serdecznie i również życzę powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
![]() Cytat:
![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Witaj Viivi!
![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Cynamonowa panienka Czas edycji: 2013-06-29 o 12:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Hej, ja wybieram się na LS niemiecki-angielski. W grę wchodzi Warszawa albo Lublin. Nie wiem czy z moimi wynikami mam szanse, bo nie wiem jakie były progi w zeszłych latach. Ang rozsz. - 92%, niem rozsz. - 87% i polski rozsz - 70%. Tak to wygląda, jest w ogóle sens rekrutować do Warszawy? Nie wiem na którą kombinację się łatwiej dostać, może mogłabym złożyć papiery na ang-niem, a na początku roku przenieść się na niem-ang...Chętnie popiszę z kimś kto też wybiera się na UW albo UMCS.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witajcie!
![]() Ja również składam w tym roku na ILS na UW z kombinacją hiszpański-angielski. Jacyś chętni na tę kombinację? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dzięki za informacje ![]() Znalazłam tu jeszcze na forum taki wpis: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=17 Tu jest napisane, że język wiodący zaczyna się od B2/C1 a drugi od B1/B2, tylko wpis jest sprzed roku i takiej informacji w katalogu studiów już nie ma... Edytowane przez Viivi Czas edycji: 2013-06-30 o 09:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim
![]() Alliannet, przeważnie łatwiej się dostać na niem-ang. Tutaj są progi z ubiegłego roku: http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd...we_2012-13.pdf Nie jestem pewna, ale podane progi dotyczą chyba tylko lingwistyki na IKLA, a nie na ILS ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do ILS i angielskiego jako języka B według informacji zawartych w USOS-ie (informacja dotyczy pierwszego semestru): "Założenia (opisowo): Dla semestru 1: student posiada umiejętność komunikowania się w języku obcym w stopniu określonym przez egzamin maturalny na poziomie rozszerzonym. Dla semestru 2: student posiada sprawność językową i świadomość komunikacyjną w zakresie opisanym w efektach uczenia się dla semestru 1 (i analogicznie dalej dla kolejnych semestrów) Skrócony opis: Ćwiczenia DKK pomagają studentom rozwijać ich kompetencje komunikacyjne w języku obcym, na poziomie bardzo zaawansowanym, w zakresach tradycyjnie nazywanych umiejętnościami mówienia, pisania, czytania oraz rozumienia ze słuchu. W odróżnieniu od typowych kursów językowych, których uczestnicy zwykle uczą się robić w języku obcym to, co już umieją zrobić w języku rodzimym, ćwiczenia DKK kierunkują rozwój komunikacyjny studentów w strony określone zakresem studiów w ILS i dotyczą przede wszystkim umiejętności komunikowania się w języku obcym dla potrzeb I) akademickich, II) glottodydaktycznych i III) translatorskich." Źródło: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKBA) Tutaj natomiast informacja odnośnie języka niemieckiego jako języka B na ILS według informacji zawartych w USOS-ie (informacja dotyczy pierwszego semestru): "Skrócony opis: Utrwalanie i poszerzanie zakresu receptywnych i produktywnych umiejętności i sprawności językowych oraz kompetencji komunikacyjnej przez dobór kompleksowych ćwiczeń oraz zadań ustnych i pisemnych; ukierunkowanie na umiejętne korzystanie z pomocy naukowych i źródeł informacji oraz na świadomy dobór językowych środków wyrazu; identyfikacja, uświadamianie i korekta braków i źródeł błędów typowych dla zaawansowanego stadium opanowywania języka; przygotowanie do samodzielnej kontynuacji nauki przez objaśnienia zadań, dokładną ewaluację wyników i precyzyjne wskazówki. Gramatyka: rzeczownik, przymiotnik, liczebnik, czasownik, przysłówek, wyrazy modalne; zdania pojedyncze i podrzędnie złożone, korelaty, mowa zależna. Teksty i tematy: doniesienia i publicystyka z obszaru języka niemieckiego, zagadnienia społeczno-ekonomiczne, kulturalne, psychologiczne, historyczne, religioznawcze, medyczne, ekologiczne i teksty literackie." Źródło: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKBN) Pojawia się też ta pozycja książkowa w literaturze --> "Übungsgrammatik DaF für Fortgeschrittene". To bardzo dobra książka na poziomie C2 (na germanistyce UAM korzysta się z niej na trzecim roku studiów licencjackich, a na warszawskim ILS już od początku studiów). Ponadto, pojawia się kolejna klasyczna pozycja z germanistyki, a mianowicie - "Deutsche Grammatik. Ein Handbuch für den Ausländerunterricht" Helbig, Buscha i tych samych autorów - "Übungsgrammatik Deutsch", a po przerobieniu tych książek jest to na pewno mocne C2. Oczywiście pojawia się też klasyka literatury, czyli "Der Kontrabass" Patricka Süskinda (autora słynnego "Pachnidła") i "Ein fliehendes Pferd" Martina Walsera, a to tylko pomaga rozwinąć kompetencje językowe na jak najwyższym poziomie, którym bliżej do C2 niż do C1. Co do ILS i angielskiego jako języka C według informacji zawartych w USOS-ie (informacja dotyczy pierwszego semestru): Te same informacje co do wymagań jak do języka angielskiego jako języka B specjalności. Źródło: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKCA) Co do ILS i niemieckiego jako języka C według informacji zawartych w USOS-ie (informacja dotyczy pierwszego semestru): Te same informacje co do wymagań i literatury jak do języka niemieckiego jako języka B specjalności. Źródło: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKCN) Cytat:
Edytowane przez Cynamonowa panienka Czas edycji: 2013-06-30 o 12:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Jak to jest z tym IKLA? Jeśli chcę tam rekrutować to loguję się na stronie UW? Jak patrzę na zakładkę Rekrutacja na stronie IKLA to pokazuje się ta strona http://rekrutacja.uw.edu.pl/index.ph...014&Itemid=105. Wiecie gdzie mogę znaleźć info o przelicznikach na IKLA, bo chcę sobie policzyć punkty, a póki co natrafiłam tylko na takie info o moim kierunku ale w ILS.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Cynamonowa Panienko, napracowałaś się bardzo z tym postem, ale myślę, że też sporo wyjaśnia, dzięki wielkie
![]() Idąc dalej tym tropem pozwoliłam sobie zerknąć na hiszpański jako język B: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKBH oraz jako C: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKCH i tutaj czytamy: Założenia (opisowo): Znajomość języka hiszpańskiego na poziomie B1-B2 ESOKJ. Przedmiot nie jest przeznaczony dla rodzimych użytkowników języka hiszpańskiego. Skrócony opis: Celem przedmiotu jest doskonalenie znajomości języka hiszpańskiego na poziomie zaawansowanym, odpowiadającym poziomowi C1 w skali biegłości językowej Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy. Kształcenie opiera się na metodach zgodnych z obecnymi zaleceniami Rady Europy i Instytutu Cervantesa. W procesie nauczania kładzie się nacisk na harmonijny i zintegrowany rozwój różnorodnych kompetencji komunikacji językowej - kompetencji lingwistycznej, socjolingwistycznej i pragmatycznej. Czyli z tego wynika, że hiszpański z założenia zaczyna się z niższego poziomu, niż inne języki, a potem w toku studiów nadgania do C1? Sorry, że tak dopytuję i drążę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cynamonowa Panienko, ja również dziękuję za ten post, przejrzałam sobie informacje o innych przedmiotach i dużo się dowiedziałam
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Mam nadzieję, że zobaczymy się w październiku! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Kurczę, mam jeszcze jedno pytanie. Mógłby mi ktoś wyjaśnić albo po prostu powiedzieć, czy bardziej opłaca się studiować na ILS czy na IKLA? Jakie są ogólnie różnice, gdzie jest "lepiej"? Ja złożyłam i tu i tu i w tym momencie w chwili, gdy dostałabym się na oba nie wiedziałabym co zrobić. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Witam!
Również jestem tegoroczną maturzystką. Zarejestrowałam się na uw na lingwistykę z kombinacją ang-ros, ale na IKLA. Czy jeśli dostanę się na ten kierunek będę mogła przenieść się na ILS? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny,
Jestem absolwentką ZLS w Lublinie. Studia na lingwistyce wspominam bardzo dobrze i uważam, że taki też jest mój poziom sprawności językowej z angielskiego i rosyjskiego. Było po prostu bardzo ciężko, bo z roku na rok dochodziły nowe zajęcia. Ktoś napisał, ze tłumaczenia ustne pojawiają sie dopiero na trzecim roku, co jest bzdurą, bo takie przedmioty z obu jezyków pojawiaja sie juz na drugim roku i zajmują pół siatki ![]() ![]() (Chętnie zamieszkam z kimś z lingwistyki, wiec jesli macie jakies pytania dotyczace ZLS UMCS albo oferty mieszkań to piszcie na likeyoucrying@gmail.com ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Cześć!
Właśnie dowiedziałam się, że dostałam się na UW na ILS i IKLA (ang + niem) i bardzo się cieszyłam, dopóki nie przeczytałam tego wątku. Problem w tym, że mój niemiecki, mimo dobrego wyniku na maturze, jest raczej słaby. Może przesadzam, bo porównuję do angielskiego, który znam dość dobrze (98% z rozszerzenia), ale i tak nie czuję się zbyt pewnie, szczególnie mówiąc po niemiecku (na maturze wymaga się głównie czytania i pisania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Witam pierwszą osobę, która się dostała na lingwistykę stosowaną UW
![]() A co do Twojego pytania, to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, iż nawet bardzo dobrze zdana matura z języka obcego na poziomie rozszerzonym (powyżej 80% wzwyż) wcale nie oznacza, że dana osoba poradzi sobie na studiach językowych, ponieważ matura (jak sama zresztą zauważyłaś) nie sprawdza zbytnio umiejętności językowych. Dla przykładu, gdy studiowałam jeszcze filologię duńską z niemieckim na UAM-ie, połowa grupy nie zdała egzaminu z PNJN-u w sesji letniej (a wśród tych osób, jak się potem okazało, znalazły się osoby po liceum dwujęzycznym i z certyfikatem C1 w kieszeni), czyli notabene osoby, które znały język o wiele lepiej niż tylko na poziomie tej nędznie prostej maturki rozszerzonej z niemieckiego, a i których wynik maturalny oscylował w granicy 80-90%. Tylko jak nazwa wskazuje, jest to filologia duńska z niemieckim, co oznacza, że niemiecki to dodatek w jakimś stopniu, a nie priorytet jak w przypadku lingwistyki stosowanej (obojętnie czy ILS czy IKLA). Ponadto, trzeba liczyć się z tym, że specjalistyczne przedmioty będą prowadzone po niemiecku, czyli w przypadku ILS (tutaj podaję link do planu zajęć --> http://www.ils.uw.edu.pl/fileadmin/d...-LSTG_2013.pdf ), np. Fonetyka i Fonologia Języka Niemieckiego --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....3201-1FONCN%29 czy Gramatyka Opisowa Języka Niemieckiego --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....:3201-1GRBN%29 Jeżeli przedtem nie interesowałaś się fonetyką i fonologią, czy morfologią oraz składnią (które tutaj składają się na Gramatykę Opisową), co oznacza, że nie posiadasz żadnej wiedzy na ten temat, to naprawdę może być ciężko (a wiem, co mówię, ponieważ poznałam parę osób z filologii germańskiej UAM, które nie zdały fonetyki i fonologii po pierwszym semestrze, która naturalnie cała była po niemiecku, a były to osoby, które się tym wcześniej nie interesowały). Są to bardzo teoretyczne przedmioty, w których niezwykle istotna jest wiedza o języku. A jak wiadomo, ciężko jest potem pisać kolokwia i egzaminy w języku obcym, gdy się go zbyt pewnie nie czuje. Co do IKLA to w pierwszym semestrze już pojawiają się takie zajęcia prowadzone po niemiecku jak: Historia-Społeczeństwo-Kultura obszaru niemieckojęzycznego --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....3223-1LHSKN%29 czy Fonetyka z elementami fonologii języka niemieckiego --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....d:3223-1LFN%29 Co oznacza, że wbrew pozorom na IKLA oba języki obce (nieistotne czy to język B czy C) trzeba znać minimum na poziomie matury rozszerzonej, co wynika między innymi z USOS-a --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....3223-1LHSKA%29 oraz --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....d:3223-1LFA%29 ). Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Cześć,
ja dostałam się na IKLA (niemiecki-włoski) z 94,7 punktami. Jest to pierwsza pozycja na liście. Ale chociaż cały proces rekrutacyjny dobiega już końca nadal nie wiem, czy w tej kombinacji będę się uczyć włoskiego od podstaw czy jako kontynuację. Czy ktoś z Was ma jakieś informacje na ten temat? Niestety informacje z Dni Otwartych nie pokrywają się z systemem IRK. Wyraźnie oddzielone były dwa kierunki: niemiecki-włoski (od podstaw) i niemiecki-włoski. Studenci IKLA twierdzili jednak, że profil niemiecki-włoski (kontynuacja) zwyczajnie nie istnieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Ja jestem 4 na liście rezerwowej na IKLA na ang-ros. Czy teoretycznie mam jakieś szanse na dostanie się?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Cynamonowa Panienko, dziękuję za odpowiedź! Czyli Twoim zdaniem nie powinnam w ogóle próbować lingwistyki? Na szczęście złożyłam też awaryjnie na anglistykę i chyba będę musiała przy tym zostać. Chociaż zawsze czułam, że jeden język to dla mnie za mało. Przepraszam za nawał pytań, ale co byś zrobiła na moim miejscu? ILS, IKLA czy anglistyka? A może myślisz, że mogłabym się jeszcze czegoś douczyć do końca wakacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To normalne, że Twój niemiecki jest słabszy w mówieniu niż angielski. Zazwyczaj tak jest, jako że niemiecki ma bardziej skomplikowaną gramatykę niż angielski i przez to jest większa blokada do przełamania podczas mówienia. Fonetyka niemiecka też nie jest łatwa, ale po to masz ten przedmiot na studiach, żeby ją opanować ![]() ![]() Nie panikuj, skoro się dostałaś (co nie jest łatwe) i skoro oba te języki Cię interesują, to nie rezygnuj z marzeń. Cytat:
(2) Na każdej filologii i lingwistyce przedmioty specjalistyczne są w języku obcym. Wprowadzane są nowe terminy i trzeba się ich nauczyć. I tyle. (3) Nie znam nikogo, kto przed studiami filologicznymi interesował się morfologią i fonetyką. Nie jest to wymagane, naucza się tego dopiero NA studiach. I też wiem, co mówię, bo mnie ani fonetyka ani morfologia ani w ogóle gramatyka opisowa nie interesują i nie interesowały, a studia filologiczne właśnie kończę i opanowanie tych zagadnień nie wymagało ode mnie nadludzkiego wysiłku intelektualnego. Zresztą na innym wątku odpowiedziałam Ci na pytanie o alofony głoski R w języku niemieckim. Przed rozpoczęciem studiów nie znałam słowa "alofon", ba, nikt z moich znajomych tego słowa nie znał i żaden wykładowca tego nie oczekiwał. Wiedzę o języku zazwyczaj ma tylko wykładowca i taki jest cel studiów - wykładowca przekazuje wiedzę studentom. Cytat:
Skoro na lingwistyce stosowanej kończysz studia z poziomem C2, to jaki byłby sens zaczynać je z tym poziomem? Przecież po to masz 3 lata zajęć z praktycznej nauki, języka specjalistycznego i tłumaczeń, żeby to C2 osiągnąć. A samo C2 na mnie wrażenia nie robi, bo to w dalszym ciągu nie jest wystarczający poziom, żeby swobodnie wykonywać tłumaczenia ustne w języku niemieckim. Po osiągnięciu poziomu C2 jest jeszcze długa droga, bo nigdy tak naprawdę nie opanujesz 100% słownictwa w danym języku, np. słowo "szybkowar" nie przyda Ci się na żadnym egzaminie C2, a u mnie przewinęło się w tekście do tłumaczenia. Dlatego nie zamierzam być tłumaczem - nie mam wystarczająco samozaparcia, żeby uczyć się takich słówek. Cieszę się, że są jeszcze ludzie, którzy są prawdziwymi pasjonatami danej dziedziny i życzę Ci na studiach jak najlepiej ![]() Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 Czas edycji: 2013-07-14 o 12:45 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Vanilde!
Wszyscy moi znajomi radzą mi, żebym nie rezygnowała ze swoich marzeń, ale nadal nie jestem pewna. Może brak mi trochę pewności siebie... Jednak na ILS jestem 11. na liście, a na IKLA 9., więc co mają powiedzieć osoby z końca listy? Jest jeszcze jedna opcja mojej przyszłości: anglistyka + nauka niemieckiego w szkole językowej. Muszę się szybko decydować - do środy muszę złożyć dokumenty. A czy ma może ktoś porównanie poziomu lingwistyki na UW i UMCS-ie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.