Lingwistyka stosowana UW - ZBIORCZY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-10, 23:42   #1
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Lingwistyka stosowana UW - ZBIORCZY

Witam serdecznie wszystkie Wizażanki! Czy są wśród Was osoby, które wybierają się w tym roku na lingwistykę stosowaną na Uniwersytecie Warszawskim? Do dyskusji zachęcam zainteresowanych, którzy składają dokumenty zarówno do Instytutu Lingwistyki Stosowanej (ILS), jak i tych, którzy zdecydowali się na Instytut Kulturologii i Lingwistyki Antropocentrycznej (IKLA).
W zeszłym roku zdawałam maturę i studiowałam pewien filologiczny kierunek na UAM-ie, ale zrozumiałam, że angielski i niemiecki zawsze były moimi językami priorytetowymi, z których i na które chciałabym w przyszłości tłumaczyć ustnie, dlatego w tym roku dokumenty składam na lingwistykę stosowaną, specjalność tłumaczenia specjalistyczne niemiecko-angielskie (IKLA).
Nie ukrywam też, że miło byłoby znaleźć tutaj podobnych pasjonatów językowych i osoby planujące studiować ten kierunek;-)

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do dyskusji

Edytowane przez Cynamonowa panienka
Czas edycji: 2013-06-10 o 23:43 Powód: Uzupełnienie informacji
Cynamonowa panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-11, 18:23   #2
kimeni19
Przyczajenie

Dot.: Lingwistyka stosowana UW 2013/2014

Cześć! Ja jestem zainteresowana lingwistyką stosowaną, angielski - niemiecki, chociaż nie ukrywam, że priorytetem dla mnie jest koreanistyka. Jestem tegoroczną maturzystką
kimeni19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-12, 11:01   #3
Callitus
Zakorzenienie

Życzę Wam powodzenia, bo sama chciałam składac papiery na ten kierunek (ang - hisz), jednak odległość, koszty utrzymania w Warszawie i praktycznie brak możliwości połączenia studiów z pracą (siatka godzin wygląda strasznie, zajęcia codziennie od 8 do 18-20) skutecznie mnie zniechęciły. Języki pozostaną moją pasją, ale niestety nie będę ich studiować, czego bardzo żałuję
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-12, 21:34   #4
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Witajcie dziewczyny! Miło mi, że jest jakiś odzew w tym temacie Myślałam, że prawie wszyscy siedzą teraz w tematach dotyczących politechnik, finansów i rachunkowości oraz prawa ;-) Notabene, w tym roku obserwuję znaczny spadek zainteresowania wszelakimi kierunkami językowymi.

Droga kimeni19, a składasz na ang.-niem. na ILS czy na IKLA? Oczywiście, trzymam mocno kciuki, żebyś dostała się na upragnioną koreanistykę (A możesz uchylić rąbek tajemnicy i powiedzieć, gdzie planujesz studiować koreanistykę? Na UW czy na UAM-ie?).

Droga Callitus, faktycznie, jak sprawdzi się sam plan studiów na ILS-ie, to można ostensywnie wydedukować, że ciężko znaleźć czas na coś innego poza studiami, bo jest ogromny nawał zajęć (niekoniecznie potrzebny do zostania tłumaczem, dlatego m.in. zdecydowałam się na lingwistykę stosowaną IKLA). Byłam na Dniach Otwartych UW i byłam na spotkaniach z obu instytutów (niestety na spotkanie z IKLA trochę się spóźniłam), a potem wymęczyłam pytaniami studentów przy stoiskach obu instytutów. Zaciekawiło mnie to, że na ulotce IKLA pojawiła się lapidarna informacja, która brzmiała tak: "Nowość! Hiszpański". Więcej nie szczegółów niestety znam. Gdyby to była potwierdzona informacja i hiszpański byłby w ofercie edukacyjnej IKLA, to patrząc na plan, te studia można by jak najbardziej połączyć z pracą.
Co do kosztów utrzymania to dobrym rozwiązaniem byłby akademik. Miałam okazję nocować w jednym z UW-oskich domów studenta parokrotnie i przyznam szczerze, że te było w nim ciszej (nawet podczas imprezy, która odbywała się w piwnicy) niż w mieszkaniu ze współlokatorem, który potrafił urządzać karaoke show z prawdziwego zdarzenia nawet o 1:00 nad ranem
Nie warto rezygnować z marzeń. Chociaż w intensywnej nauce języka pomóc mogą nie tylko studia. Życzę Ci powodzenia w rozwijaniu języków obcych.

Z takich ciekawostek jeszcze, to dowiedziałam się, że od przyszłego roku (czyli rekrutacji 2014/2015) najprawdopodobniej ruszy nabór na specjalizację z językiem japońskim w ILS-ie (tak przynajmniej usłyszałam na spotkaniu), ale nie jest to jeszcze zatwierdzone na 100% (ILS czeka na oficjalną odpowiedź "z góry"), a co za tym idzie japoński stanie się językiem C (co oznacza, że nie trzeba będzie legitymować się maturą z tego języka tylko z innego na poziomie rozszerzonym oraz nie będzie można pisać pracy licencjackiej po japońsku).

Czas edycji: 2013-06-12 o 22:08 Powód: Poprawki
Stary 2013-06-17, 15:39   #5
kimeni19
Przyczajenie

Składam na IKLA. Zdawałam niemiecki na poziomie podstawowym i nie wiem, czy na ILS byłabym brana w ogóle pod uwagę. Natomiast koreanistykę chciałabym studiować na UW.
kimeni19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 21:28   #6
annitte
Przyczajenie

Hej wszystkim!
Jak miło natknąć się na językowych pasjonatów Jestem tegoroczną maturzystką i też wybieram się na lingwistykę stosowaną (kombinacja: ang z niem). Języki od zawsze były moją pasją, dlatego zdecydowałam się na ten kierunek. Myślę, że najbardziej mi odpowiada. Z tego, co wiem, lingwistyka opiera się przede wszystkim na praktycznej stronie języków, a na tym mi zależy. Głównie interesują mnie tłumaczenia (ustne i pisemne). Póki co, czekam na wyniki matur. Będę składać na UW (ILS i IKLA) i UG. Fajnie byłoby poczytać też opinie osób, które studiują/studiowały ten kierunek w Warszawie albo Gdańsku.
Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia
annitte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 23:01   #7
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Witaj annitte! Jak miło spotkać językowego pasjonata Widzę, że uderzamy w prawie taką samą kombinację językową (z tą małą różnicą, że język B i C zamieniają się u nas kolejnością). Języki obce również od najmłodszych lat były tym, co mnie fascynowało najbardziej. Półtora roku temu poprzez moją pasję związaną z językiem angielskim i niemieckim zainteresowałam się językami skandynawskimi i zdecydowałam się na filologię duńską UAM. W praktyce okazało się, że słynna poznańska skandynawistyka straciła wiele na jakości (brak odpowiedniej kadry, przestarzałe metody dydaktyczne, mniejsza koncentracja na językach a dużo literaturoznawstwa, lektur, itp.) i studia bardzo mnie rozczarowały (wręcz czułam, że jeśli dłużej na nich zostanę, to zacznę cofać się intelektualnie). Zrozumiałam też, że angielski i niemiecki zawsze były moimi językami priorytetowymi oraz że filologia w moim mniemaniu to wydłużanie sobie czasu do zostania tłumaczem. Zrobiłam też porządny research (przepytałam wielu studentów z obu instytutów, jak również ich absolwentów o to, jak wygląda studiowanie tych kierunków, kiedy zaczynają się tłumaczenia, itd.), jeżeli chodzi o to, jak w praktyce wygląda lingwistyka stosowana na IKLA i na ILS.
Na IKLA na pierwszym roku studiów wszystkich doprowadza się do jak najwyższego poziomu z obu języków (co do faktycznego poziomu, czy C1 czy C2 słyszałam sprzeczne opinie i nie potrafię się ustosunkować). Tłumaczenia zaczynają się już na drugim roku studiów, a na trzecim pojawiają się już tłumaczenia ustne, o czym na licencjacie innych filologii czy lingwistyk stosowanych można tylko pomarzyć. Z tego, co również było mi dane usłyszeć, to na IKLA zajęcia wyglądają bardziej praktycznie i na przedmioty niekierunkowe typu Wstęp do Językoznawstwa położony jest mniejszy nacisk, przez co wielu studentów ILS przenosi się właśnie na IKLA.
Natomiast na ILS studenci zaczynają języki już od poziomu C2, co bardzo dobrze świadczy o tym kierunku. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w tym instytucie pełna nazwa kierunku brzmi: lingwistyka stosowana - glottodydaktyka i translatoryka, a to oznacza, że ma się w pakiecie obowiązkowo dwie specjalności - nauczycielską i tłumaczeniową. W praktyce przynajmniej na pierwszym stopniu duży nacisk jest położony na specjalność nauczycielską właśnie, a tłumaczenia pojawiają się dopiero na trzecim roku i nie ma ich zbyt wiele (jest to bardziej wstęp do wstępu do tłumaczeń). Natomiast na drugim stopniu jest już zgoła inaczej i wtedy naprawdę w planie pojawia się wiele zajęć tłumaczeniowych. Oprócz tego, na ILS jest wiele innych, teoretycznych przedmiotów, na które położony jest duży nacisk (Analiza dyskursu, itp.), przez co studia stają się naprawdę wymagające. Ponadto sam ILS ma zdecydowanie większy prestiż na IKLA.
Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, to postaram się jeszcze dopytać u studentów obu instytutów.

Pozdrawiam serdecznie i również życzę powodzenia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-28, 19:27   #8
Viivi
Przyczajenie

Witam serdecznie
Cytat:
Napisane przez Cynamonowa panienka Pokaż wiadomość
Natomiast na ILS studenci zaczynają języki już od poziomu C2, co bardzo dobrze świadczy o tym kierunku.
Naprawdę? Wydaje mi się to trochę nieprawdopodobne, skoro na studia przyjmuje się na podstawie wyników z matur, a matura rozszerzona jest na poziomie B2? Czy może być aż taki przeskok? Może chodzi o to, że absolwent studiów ma znajomość języków na poziomie C2, a nie że od niego się zaczyna? Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam!
Viivi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-29, 12:31   #9
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Witaj Viivi! Wiem, że wydaje się to nieprawdopodobne. Jednak dobrze zdana matura (gdzieś od ok. 80% wzwyż to jest to już jednak poziom C1, a nawet jeśli maturzyści z takim wynikiem nie czuliby się jeszcze pewnie na tym poziomie, to naprawdę niedaleka stąd już droga do C1). Pamiętam, że na Dniach Otwartych UW podano informację, że po skończeniu licencjatu na ILS ma się poziom C2 (i tam wtedy też zasugerowano, że takim poziomem zaczyna się studia, co mnie bardzo zaintrygowało). Jednak ta informacja, żeby materiał zaczynać na poziomie C1/C2 (krótkie przypomnienie i utrwalenie wiedzy na poziomie C1 + lekkie poszerzenie materiału przez semestr) wydaje mi się bardzo sensowna, ponieważ gdy jeszcze studiowałam filologię duńską z językiem niemieckim na UAM-ie poziom od razu zaczynał się od powyżej wspomnianego właśnie C1/C2, a egzamin z PNJN na końcu roku był na poziomie C2. Pondato parę osób z kierunku z certyfikatem C1 (zrobionym w liceum) lub po liceum dwujęzycznym (ogólnie po takim liceum ma się poziom języka C1/C2) mówiły, że nigdy nie pisały nic tak trudnego i niewiele zrozumiały (w ogóle pół grupy czeka wrzesień). Dlatego uważam, że tym bardziej na tak prestiżowej lingwistyce stosowanej taki poziom jest jak najbardziej możliwy. Aczkolwiek miło byłoby usłyszeć potwierdzenie od jeszcze jakiegoś studenta/studentki ILS-u co do tego poziomu.
Pozdrawiam

Czas edycji: 2013-06-29 o 12:39
Stary 2013-06-29, 13:33   #10
Aliannet
Przyczajenie

Hej, ja wybieram się na LS niemiecki-angielski. W grę wchodzi Warszawa albo Lublin. Nie wiem czy z moimi wynikami mam szanse, bo nie wiem jakie były progi w zeszłych latach. Ang rozsz. - 92%, niem rozsz. - 87% i polski rozsz - 70%. Tak to wygląda, jest w ogóle sens rekrutować do Warszawy? Nie wiem na którą kombinację się łatwiej dostać, może mogłabym złożyć papiery na ang-niem, a na początku roku przenieść się na niem-ang...Chętnie popiszę z kimś kto też wybiera się na UW albo UMCS.
Aliannet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-29, 15:51   #11
bebcia
Przyczajenie

Witajcie!
Ja również składam w tym roku na ILS na UW z kombinacją hiszpański-angielski. Jacyś chętni na tę kombinację? Wiecie może jakie były zeszłoroczne progi?
bebcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 09:00   #12
Viivi
Przyczajenie

Cytat:
Pamiętam, że na Dniach Otwartych UW podano informację, że po skończeniu licencjatu na ILS ma się poziom C2 (i tam wtedy też zasugerowano, że takim poziomem zaczyna się studia, co mnie bardzo zaintrygowało).
A wiesz może, czy to dotyczy obu języków, czy tylko wiodącego? Ten drugi też zaczyna się od razu tak ambitnie?
Dzięki za informacje

Znalazłam tu jeszcze na forum taki wpis:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=17

Tu jest napisane, że język wiodący zaczyna się od B2/C1 a drugi od B1/B2, tylko wpis jest sprzed roku i takiej informacji w katalogu studiów już nie ma...

Edytowane przez Viivi
Czas edycji: 2013-06-30 o 09:07
Stary 2013-06-30, 11:07   #13
Nachtigall
Przyczajenie

Hej wszystkim Dobrze, że powstał taki wątek, bo ciężko znaleźć jakieś praktyczne informacje o lingwistyce. Ja wybieram się na UW na ILS, kombinacja angielski-niemiecki, ale papiery składam też na IKLA.

Alliannet, przeważnie łatwiej się dostać na niem-ang. Tutaj są progi z ubiegłego roku: http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd...we_2012-13.pdf
Nie jestem pewna, ale podane progi dotyczą chyba tylko lingwistyki na IKLA, a nie na ILS
Nachtigall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 12:02   #14
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Viivi Pokaż wiadomość
A wiesz może, czy to dotyczy obu języków, czy tylko wiodącego? Ten drugi też zaczyna się od razu tak ambitnie?
Dzięki za informacje

Znalazłam tu jeszcze na forum taki wpis:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=17

Tu jest napisane, że język wiodący zaczyna się od B2/C1 a drugi od B1/B2, tylko wpis jest sprzed roku i takiej informacji w katalogu studiów już nie ma...
Viivi, ta informacja dotyczy obu języków (bardzo to podkreślali na tym spotkaniu podczas Dni Otwartych). A podana informacja wydaje się dotyczyć IKLA, a nie ILS. Chociaż w trudno mi w to uwierzyć, bo z tego, co się dowiedziałam od studentów, oba języki na IKLA zaczynają się od poziomu C1 (jakieś przedawnione te informacje na wizażu).
Co do ILS i angielskiego jako języka B według informacji zawartych w USOS-ie (informacja dotyczy pierwszego semestru):

"Założenia (opisowo): Dla semestru 1: student posiada umiejętność komunikowania się w języku obcym w stopniu określonym przez egzamin maturalny na poziomie rozszerzonym.
Dla semestru 2: student posiada sprawność językową i świadomość komunikacyjną w zakresie opisanym w efektach uczenia się dla semestru 1 (i analogicznie dalej dla kolejnych semestrów)

Skrócony opis:
Ćwiczenia DKK pomagają studentom rozwijać ich kompetencje komunikacyjne w języku obcym, na poziomie bardzo zaawansowanym, w zakresach tradycyjnie nazywanych umiejętnościami mówienia, pisania, czytania oraz rozumienia ze słuchu. W odróżnieniu od typowych kursów językowych, których uczestnicy zwykle uczą się robić w języku obcym to, co już umieją zrobić w języku rodzimym, ćwiczenia DKK kierunkują rozwój komunikacyjny studentów w strony określone zakresem studiów w ILS i dotyczą przede wszystkim umiejętności komunikowania się w języku obcym dla potrzeb I) akademickich, II) glottodydaktycznych i III) translatorskich."

Źródło: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKBA)

Tutaj natomiast informacja odnośnie języka niemieckiego jako języka B na ILS według informacji zawartych w USOS-ie (informacja dotyczy pierwszego semestru):

"Skrócony opis:
Utrwalanie i poszerzanie zakresu receptywnych i produktywnych umiejętności i sprawności językowych oraz kompetencji komunikacyjnej przez dobór kompleksowych ćwiczeń oraz zadań ustnych i pisemnych; ukierunkowanie na umiejętne korzystanie z pomocy naukowych i źródeł informacji oraz na świadomy dobór językowych środków wyrazu; identyfikacja, uświadamianie i korekta braków i źródeł błędów typowych dla zaawansowanego stadium opanowywania języka; przygotowanie do samodzielnej kontynuacji nauki przez objaśnienia zadań, dokładną ewaluację wyników i precyzyjne wskazówki.

Gramatyka: rzeczownik, przymiotnik, liczebnik, czasownik, przysłówek, wyrazy modalne; zdania pojedyncze i podrzędnie złożone, korelaty, mowa zależna.

Teksty i tematy: doniesienia i publicystyka z obszaru języka niemieckiego, zagadnienia społeczno-ekonomiczne, kulturalne, psychologiczne, historyczne, religioznawcze, medyczne, ekologiczne i teksty literackie."

Źródło: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKBN)

Pojawia się też ta pozycja książkowa w literaturze --> "Übungsgrammatik DaF für Fortgeschrittene". To bardzo dobra książka na poziomie C2 (na germanistyce UAM korzysta się z niej na trzecim roku studiów licencjackich, a na warszawskim ILS już od początku studiów).
Ponadto, pojawia się kolejna klasyczna pozycja z germanistyki, a mianowicie - "Deutsche Grammatik. Ein Handbuch für den Ausländerunterricht" Helbig, Buscha i tych samych autorów - "Übungsgrammatik Deutsch", a po przerobieniu tych książek jest to na pewno mocne C2. Oczywiście pojawia się też klasyka literatury, czyli "Der Kontrabass" Patricka Süskinda (autora słynnego "Pachnidła") i "Ein fliehendes Pferd" Martina Walsera, a to tylko pomaga rozwinąć kompetencje językowe na jak najwyższym poziomie, którym bliżej do C2 niż do C1.

Co do ILS i angielskiego jako języka C według informacji zawartych w USOS-ie (informacja dotyczy pierwszego semestru): Te same informacje co do wymagań jak do języka angielskiego jako języka B specjalności.

Źródło: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKCA)

Co do ILS i niemieckiego jako języka C według informacji zawartych w USOS-ie (informacja dotyczy pierwszego semestru): Te same informacje co do wymagań i literatury jak do języka niemieckiego jako języka B specjalności.

Źródło: https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKCN)

Cytat:
Napisane przez Nachtigall
Alliannet, przeważnie łatwiej się dostać na niem-ang. Tutaj są progi z ubiegłego roku: http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pd...we_2012-13.pdf
Nie jestem pewna, ale podane progi dotyczą chyba tylko lingwistyki na IKLA, a nie na ILS
Tak, powyższe progi dotyczą wyłącznie tylko lingwistyki na IKLA. Natomiast na Dniach Otwartych dowiedziałam się, że progi na lingwistykę na ILS dla osób z językiem angielskim jako językiem B specjalności wyniosły ok. 85, natomiast na język niemiecki jako język B specjalności wyniosły ok. 82.

Czas edycji: 2013-06-30 o 12:06
Stary 2013-06-30, 23:46   #15
Aliannet
Przyczajenie

Jak to jest z tym IKLA? Jeśli chcę tam rekrutować to loguję się na stronie UW? Jak patrzę na zakładkę Rekrutacja na stronie IKLA to pokazuje się ta strona http://rekrutacja.uw.edu.pl/index.ph...014&Itemid=105. Wiecie gdzie mogę znaleźć info o przelicznikach na IKLA, bo chcę sobie policzyć punkty, a póki co natrafiłam tylko na takie info o moim kierunku ale w ILS.
Aliannet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 08:32   #16
Viivi
Przyczajenie

Cynamonowa Panienko, napracowałaś się bardzo z tym postem, ale myślę, że też sporo wyjaśnia, dzięki wielkie

Idąc dalej tym tropem pozwoliłam sobie zerknąć na hiszpański jako język B:
https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKBH

oraz jako C:
https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....od:3201-1DKKCH

i tutaj czytamy:

Założenia (opisowo):
Znajomość języka hiszpańskiego na poziomie B1-B2 ESOKJ.
Przedmiot nie jest przeznaczony dla rodzimych użytkowników języka hiszpańskiego.

Skrócony opis:
Celem przedmiotu jest doskonalenie znajomości języka hiszpańskiego na poziomie zaawansowanym, odpowiadającym poziomowi C1 w skali biegłości językowej Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy. Kształcenie opiera się na metodach zgodnych z obecnymi zaleceniami Rady Europy i Instytutu Cervantesa. W procesie nauczania kładzie się nacisk na harmonijny i zintegrowany rozwój różnorodnych kompetencji komunikacji językowej - kompetencji lingwistycznej, socjolingwistycznej i pragmatycznej.

Czyli z tego wynika, że hiszpański z założenia zaczyna się z niższego poziomu, niż inne języki, a potem w toku studiów nadgania do C1?

Sorry, że tak dopytuję i drążę
Stary 2013-07-01, 21:08   #17
Nachtigall
Przyczajenie

Cynamonowa Panienko, ja również dziękuję za ten post, przejrzałam sobie informacje o innych przedmiotach i dużo się dowiedziałam

Cytat:
Napisane przez Aliannet Pokaż wiadomość
Jak to jest z tym IKLA? Jeśli chcę tam rekrutować to loguję się na stronie UW? Jak patrzę na zakładkę Rekrutacja na stronie IKLA to pokazuje się ta strona http://rekrutacja.uw.edu.pl/index.ph...014&Itemid=105. Wiecie gdzie mogę znaleźć info o przelicznikach na IKLA, bo chcę sobie policzyć punkty, a póki co natrafiłam tylko na takie info o moim kierunku ale w ILS.
tutaj są przeliczniki na IKLA: https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?op...lifikacja_opis
Nachtigall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 11:56   #18
antixx
Przyczajenie

Hej ! Ja także w tym roku rekrutuję się na lingwistykę, dokładniej na kombinację ang-niem, UW i UG. Praktycznie od zawsze wiedziałam, czego chcę, lingwistyka marzy mi się już od dawna.
Mam nadzieję, że zobaczymy się w październiku!
antixx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 10:58   #19
antixx
Przyczajenie

Kurczę, mam jeszcze jedno pytanie. Mógłby mi ktoś wyjaśnić albo po prostu powiedzieć, czy bardziej opłaca się studiować na ILS czy na IKLA? Jakie są ogólnie różnice, gdzie jest "lepiej"? Ja złożyłam i tu i tu i w tym momencie w chwili, gdy dostałabym się na oba nie wiedziałabym co zrobić. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
antixx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-09, 07:13   #20
moris324
Przyczajenie

Witam!
Również jestem tegoroczną maturzystką. Zarejestrowałam się na uw na lingwistykę z kombinacją ang-ros, ale na IKLA. Czy jeśli dostanę się na ten kierunek będę mogła przenieść się na ILS?
moris324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-11, 10:22   #21
MaxaLingwistka
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny,

Jestem absolwentką ZLS w Lublinie. Studia na lingwistyce wspominam bardzo dobrze i uważam, że taki też jest mój poziom sprawności językowej z angielskiego i rosyjskiego. Było po prostu bardzo ciężko, bo z roku na rok dochodziły nowe zajęcia. Ktoś napisał, ze tłumaczenia ustne pojawiają sie dopiero na trzecim roku, co jest bzdurą, bo takie przedmioty z obu jezyków pojawiaja sie juz na drugim roku i zajmują pół siatki Najpierw tłumaczenie avista, potem konsekutywne i symultaniczne. Skupiłam sie na nauce i studiach, wiec udało mi się zakończyc studia z 4,5 na dyplomie. Lingwistki i Pasjonatki! Proszę się nie bac, bo poziom nauczania w Lublinie jest świetny. Wystarczy praca i zaangażowanie, aby uzyskać dobre wyniki ZLS UMCS dysponuje profesjonalnym laboratorium symultanicznym i bardzo dobrze wykwalifikowana kadrą prowadzących. Wybieram się na studia magisterskie na ILS UW z ciekawosci i ze wzgledu na to, że pomimo świetnego przygotowania do zawodu tłumacza i nauczyciela... w Lublinie o prace ciężko.
(Chętnie zamieszkam z kimś z lingwistyki, wiec jesli macie jakies pytania dotyczace ZLS UMCS albo oferty mieszkań to piszcie na likeyoucrying@gmail.com )
MaxaLingwistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-12, 17:25   #22
nadiee
Raczkowanie

Cześć!
Właśnie dowiedziałam się, że dostałam się na UW na ILS i IKLA (ang + niem) i bardzo się cieszyłam, dopóki nie przeczytałam tego wątku. Problem w tym, że mój niemiecki, mimo dobrego wyniku na maturze, jest raczej słaby. Może przesadzam, bo porównuję do angielskiego, który znam dość dobrze (98% z rozszerzenia), ale i tak nie czuję się zbyt pewnie, szczególnie mówiąc po niemiecku (na maturze wymaga się głównie czytania i pisania ). Dlatego chciałabym się zapytać, na który kierunek lepiej się zdecydować, biorąc pod uwagę mój kulejący niemiecki? A może w ogóle powinnam sobie odpuścić lingwistykę? Chociaż zrobiłabym to z ciężkim sercem. Jestem pracowitą osobą i sądzę, że mogłabym nadrobić zaległości, ale boję się, że pierwsze miesiące studiów będą koszmarem. Proszę, pomóżcie!
nadiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-12, 19:24   #23
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Witam pierwszą osobę, która się dostała na lingwistykę stosowaną UW Ja również dostałam się na IKLA (niem.-ang.) i mam nadzieję, że poznam na studiach prawdziwych pasjonatów, a nie ludzi, którzy idą na ten kierunek z braku laku lub na zasadzie: "Lubię angielski/niemiecki, to będę go studiował", a tego trochę się obawiam, bo w tym roku matury rozszerzone z języków były wyjątkowo banalne i naprawdę słabi ludzie mogą przyjść na te studia. Sama pasjonuję się językiem angielskim i niemieckim praktycznie od zawsze. Jak przystało na typowego samouka, już w czasach liceum zaczęłam korzystać z materiałów językowych z angielskiego i niemieckiego, z których korzysta się na anglistyce i germanistyce, co bardzo pogłębiło moją wiedzę i doprowadziło mnie do wielu sukcesów (m.in. III etap Międzynarodowej Olimpiady z Języka Niemieckiego). Przez to wszystko zafascynowałam się fonetyką (bardziej teoretyczną) i fonologią oraz językoznawstwem. Mam nadzieję, że studia trochę pomogą mi w uporządkowaniu tej wiedzy, którą zdobyłam oraz że dadzą mi solidne podstawy do wykonywania tłumaczeń z dziedzin specjalistycznych (pisemnych i ustnych).
A co do Twojego pytania, to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, iż nawet bardzo dobrze zdana matura z języka obcego na poziomie rozszerzonym (powyżej 80% wzwyż) wcale nie oznacza, że dana osoba poradzi sobie na studiach językowych, ponieważ matura (jak sama zresztą zauważyłaś) nie sprawdza zbytnio umiejętności językowych. Dla przykładu, gdy studiowałam jeszcze filologię duńską z niemieckim na UAM-ie, połowa grupy nie zdała egzaminu z PNJN-u w sesji letniej (a wśród tych osób, jak się potem okazało, znalazły się osoby po liceum dwujęzycznym i z certyfikatem C1 w kieszeni), czyli notabene osoby, które znały język o wiele lepiej niż tylko na poziomie tej nędznie prostej maturki rozszerzonej z niemieckiego, a i których wynik maturalny oscylował w granicy 80-90%. Tylko jak nazwa wskazuje, jest to filologia duńska z niemieckim, co oznacza, że niemiecki to dodatek w jakimś stopniu, a nie priorytet jak w przypadku lingwistyki stosowanej (obojętnie czy ILS czy IKLA). Ponadto, trzeba liczyć się z tym, że specjalistyczne przedmioty będą prowadzone po niemiecku, czyli w przypadku ILS (tutaj podaję link do planu zajęć --> http://www.ils.uw.edu.pl/fileadmin/d...-LSTG_2013.pdf ), np. Fonetyka i Fonologia Języka Niemieckiego --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....3201-1FONCN%29

czy Gramatyka Opisowa Języka Niemieckiego --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....:3201-1GRBN%29

Jeżeli przedtem nie interesowałaś się fonetyką i fonologią, czy morfologią oraz składnią (które tutaj składają się na Gramatykę Opisową), co oznacza, że nie posiadasz żadnej wiedzy na ten temat, to naprawdę może być ciężko (a wiem, co mówię, ponieważ poznałam parę osób z filologii germańskiej UAM, które nie zdały fonetyki i fonologii po pierwszym semestrze, która naturalnie cała była po niemiecku, a były to osoby, które się tym wcześniej nie interesowały). Są to bardzo teoretyczne przedmioty, w których niezwykle istotna jest wiedza o języku. A jak wiadomo, ciężko jest potem pisać kolokwia i egzaminy w języku obcym, gdy się go zbyt pewnie nie czuje.

Co do IKLA to w pierwszym semestrze już pojawiają się takie zajęcia prowadzone po niemiecku jak: Historia-Społeczeństwo-Kultura obszaru niemieckojęzycznego --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....3223-1LHSKN%29

czy Fonetyka z elementami fonologii języka niemieckiego --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....d:3223-1LFN%29

Co oznacza, że wbrew pozorom na IKLA oba języki obce (nieistotne czy to język B czy C) trzeba znać minimum na poziomie matury rozszerzonej, co wynika między innymi z USOS-a --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....3223-1LHSKA%29 oraz --> https://usosweb.uw.edu.pl/kontroler....d:3223-1LFA%29 ).
Pozdrawiam
Stary 2013-07-12, 20:17   #24
Yogiras
Przyczajenie

Cześć Mi niestety nie udało się dostać na IKLA-ę. Dziewczyny, mogłybyście napisać mi na której pozycji byłyście na liście na poszczególnych kombinacjach językowych i ile miałyście punktów? Mam nadzieję, że uda mi się dostać na listę przyjętych w drugiej turze (na kombinacji niemiecki-włoski jestem na osiemnastej pozycji na liście rezerwowej z 80,12 punktów, jeśli chodzi o niemiecki-angielski jest niestety trochę gorzej).
Yogiras jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-12, 20:43   #25
paulina2906
Przyczajenie

Cześć,
ja dostałam się na IKLA (niemiecki-włoski) z 94,7 punktami. Jest to pierwsza pozycja na liście. Ale chociaż cały proces rekrutacyjny dobiega już końca nadal nie wiem, czy w tej kombinacji będę się uczyć włoskiego od podstaw czy jako kontynuację. Czy ktoś z Was ma jakieś informacje na ten temat? Niestety informacje z Dni Otwartych nie pokrywają się z systemem IRK. Wyraźnie oddzielone były dwa kierunki: niemiecki-włoski (od podstaw) i niemiecki-włoski. Studenci IKLA twierdzili jednak, że profil niemiecki-włoski (kontynuacja) zwyczajnie nie istnieje.
paulina2906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-13, 09:28   #26
moris324
Przyczajenie

Ja jestem 4 na liście rezerwowej na IKLA na ang-ros. Czy teoretycznie mam jakieś szanse na dostanie się?
moris324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-13, 14:13   #27
nadiee
Raczkowanie

Cynamonowa Panienko, dziękuję za odpowiedź! Czyli Twoim zdaniem nie powinnam w ogóle próbować lingwistyki? Na szczęście złożyłam też awaryjnie na anglistykę i chyba będę musiała przy tym zostać. Chociaż zawsze czułam, że jeden język to dla mnie za mało. Przepraszam za nawał pytań, ale co byś zrobiła na moim miejscu? ILS, IKLA czy anglistyka? A może myślisz, że mogłabym się jeszcze czegoś douczyć do końca wakacji?
Stary 2013-07-13, 14:33   #28
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nadiee Pokaż wiadomość
Cynamonowa Panienko, dziękuję za odpowiedź! Czyli Twoim zdaniem nie powinnam w ogóle próbować lingwistyki? Na szczęście złożyłam też awaryjnie na anglistykę i chyba będę musiała przy tym zostać. Chociaż zawsze czułam, że jeden język to dla mnie za mało. Przepraszam za nawał pytań, ale co byś zrobiła na moim miejscu? ILS, IKLA czy anglistyka? A może myślisz, że mogłabym się jeszcze czegoś douczyć do końca wakacji?
Pytanie nie do mnie, ale nie mogę się powstrzymać, żeby nie odpisać. Oczywiście, że idź na lingwistykę, skoro się dostałaś. Na studiach będziesz mieć przecież zajęcia z praktycznej nauki języka i jeśli się do nich przyłożysz, to nie będziesz mieć problemów. Lingwistyka stosowana to nie jest jakiś mistyczny kierunek dla geniuszy z samymi 100% na maturze

To normalne, że Twój niemiecki jest słabszy w mówieniu niż angielski. Zazwyczaj tak jest, jako że niemiecki ma bardziej skomplikowaną gramatykę niż angielski i przez to jest większa blokada do przełamania podczas mówienia. Fonetyka niemiecka też nie jest łatwa, ale po to masz ten przedmiot na studiach, żeby ją opanować Na studiach nie oczekują od Ciebie nie wiadomo jakiej wiedzy wstępnej. Matura rozszerzona wystarcza, żeby sobie radzić na przedmiotach prowadzonych w języku niemieckim, mimo słownictwa specjalistycznego

Nie panikuj, skoro się dostałaś (co nie jest łatwe) i skoro oba te języki Cię interesują, to nie rezygnuj z marzeń.

Cytat:
(1) A co do Twojego pytania, to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, iż nawet bardzo dobrze zdana matura z języka obcego na poziomie rozszerzonym (powyżej 80% wzwyż) wcale nie oznacza, że dana osoba poradzi sobie na studiach językowych, ponieważ matura (jak sama zresztą zauważyłaś) nie sprawdza zbytnio umiejętności językowych.

(2) Ponadto, trzeba liczyć się z tym, że specjalistyczne przedmioty będą prowadzone po niemiecku.

(3) Jeżeli przedtem nie interesowałaś się fonetyką i fonologią, czy morfologią oraz składnią (które tutaj składają się na Gramatykę Opisową), co oznacza, że nie posiadasz żadnej wiedzy na ten temat, to naprawdę może być ciężko (a wiem, co mówię, ponieważ poznałam parę osób z filologii germańskiej UAM, które nie zdały fonetyki i fonologii po pierwszym semestrze, która naturalnie cała była po niemiecku, a były to osoby, które się tym wcześniej nie interesowały). Są to bardzo teoretyczne przedmioty, w których niezwykle istotna jest wiedza o języku. A jak wiadomo, ciężko jest potem pisać kolokwia i egzaminy w języku obcym, gdy się go zbyt pewnie nie czuje.
(1) Oczywiście, że bardzo dobrze zdana matura nie wystarcza, bo przecież na studiach masz nowy materiał i nie dostajesz zaliczenia na zasadzie "zdałaś maturę na 90%? zaliczamy Ci PNJN"...

(2) Na każdej filologii i lingwistyce przedmioty specjalistyczne są w języku obcym. Wprowadzane są nowe terminy i trzeba się ich nauczyć. I tyle.

(3) Nie znam nikogo, kto przed studiami filologicznymi interesował się morfologią i fonetyką. Nie jest to wymagane, naucza się tego dopiero NA studiach. I też wiem, co mówię, bo mnie ani fonetyka ani morfologia ani w ogóle gramatyka opisowa nie interesują i nie interesowały, a studia filologiczne właśnie kończę i opanowanie tych zagadnień nie wymagało ode mnie nadludzkiego wysiłku intelektualnego. Zresztą na innym wątku odpowiedziałam Ci na pytanie o alofony głoski R w języku niemieckim. Przed rozpoczęciem studiów nie znałam słowa "alofon", ba, nikt z moich znajomych tego słowa nie znał i żaden wykładowca tego nie oczekiwał.

Wiedzę o języku zazwyczaj ma tylko wykładowca i taki jest cel studiów - wykładowca przekazuje wiedzę studentom.

Cytat:
Pamiętam, że na Dniach Otwartych UW podano informację, że po skończeniu licencjatu na ILS ma się poziom C2 (i tam wtedy też zasugerowano, że takim poziomem zaczyna się studia, co mnie bardzo zaintrygowało). Jednak ta informacja, żeby materiał zaczynać na poziomie C1/C2 (krótkie przypomnienie i utrwalenie wiedzy na poziomie C1 + lekkie poszerzenie materiału przez semestr) wydaje mi się bardzo sensowna, ponieważ gdy jeszcze studiowałam filologię duńską z językiem niemieckim na UAM-ie poziom od razu zaczynał się od powyżej wspomnianego właśnie C1/C2, a egzamin z PNJN na końcu roku był na poziomie C2. Pondato parę osób z kierunku z certyfikatem C1 (zrobionym w liceum) lub po liceum dwujęzycznym (ogólnie po takim liceum ma się poziom języka C1/C2) mówiły, że nigdy nie pisały nic tak trudnego i niewiele zrozumiały (w ogóle pół grupy czeka wrzesień). Dlatego uważam, że tym bardziej na tak prestiżowej lingwistyce stosowanej taki poziom jest jak najbardziej możliwy. Aczkolwiek miło byłoby usłyszeć potwierdzenie od jeszcze jakiegoś studenta/studentki ILS-u co do tego poziomu.
Po liceum dwujęzycznym poziom języka to NIE jest C1/C2, tylko B2/C1 i na takim poziomie jest certyfikat językowy zdawany przez uczniów klas dwujęzycznych. Matura dwujęzyczna jest na poziomie C1, ale jej poziom jest bardzo różny w różnych rocznikach.

Skoro na lingwistyce stosowanej kończysz studia z poziomem C2, to jaki byłby sens zaczynać je z tym poziomem? Przecież po to masz 3 lata zajęć z praktycznej nauki, języka specjalistycznego i tłumaczeń, żeby to C2 osiągnąć. A samo C2 na mnie wrażenia nie robi, bo to w dalszym ciągu nie jest wystarczający poziom, żeby swobodnie wykonywać tłumaczenia ustne w języku niemieckim. Po osiągnięciu poziomu C2 jest jeszcze długa droga, bo nigdy tak naprawdę nie opanujesz 100% słownictwa w danym języku, np. słowo "szybkowar" nie przyda Ci się na żadnym egzaminie C2, a u mnie przewinęło się w tekście do tłumaczenia. Dlatego nie zamierzam być tłumaczem - nie mam wystarczająco samozaparcia, żeby uczyć się takich słówek.

Cieszę się, że są jeszcze ludzie, którzy są prawdziwymi pasjonatami danej dziedziny i życzę Ci na studiach jak najlepiej Skoro znasz już tak świetnie oba języki specjalistyczne i zagadnienia gramatyki opisowej - tym lepiej dla Ciebie. Ale nie strasz dziewczyn na forum, że jest to konieczne na studiach, bo nie jest.

Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Czas edycji: 2013-07-14 o 12:45
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-13, 21:08   #29
lovecrook
Przyczajenie

Hej wszystkim Gratuluję tym, którzy się dostali w pierwszej turze Ja niestety wylądowałam na liście rezerwowej na miejscu 14 na ang-fr na ILS. Myślicie, że jest jeszcze jakakolwiek szansa, ze lista się o tyle przesunie? Może ktoś słyszał albo wie jak było mniej więcej w poprzednich latach? A i może jest ktoś z wydziału ILS ang-fr i mógłby trochę napisać o poziomie, atmosferze i ogólnie o kierunku? Bardzo się stresuję, że nawet jeśli by się udało (w co wątpię), to zwyczajnie mogę sobie nie poradzić.. Angielski to angielski, gorzej z francuskim.. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc
lovecrook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-14, 12:41   #30
nadiee
Raczkowanie

Dziękuję Vanilde!
Wszyscy moi znajomi radzą mi, żebym nie rezygnowała ze swoich marzeń, ale nadal nie jestem pewna. Może brak mi trochę pewności siebie...
Jednak na ILS jestem 11. na liście, a na IKLA 9., więc co mają powiedzieć osoby z końca listy? Jest jeszcze jedna opcja mojej przyszłości: anglistyka + nauka niemieckiego w szkole językowej. Muszę się szybko decydować - do środy muszę złożyć dokumenty.
A czy ma może ktoś porównanie poziomu lingwistyki na UW i UMCS-ie?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości