![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rosół idealny
Również nie daję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
Odp: Rosół idealny
Ja dalam te pol zabka na sam koniec gotowania na jakies 3 l rosolu. Jest fajny, bardzo min posmak.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
kobieta za ladą
|
2 ćwiartki kurczaka lub porcja rosołowa ze skrzydełkami i szyjką(sztuk 2)
zalewam zimną wodą i gotuje ,zbieram szumy ![]() dodaje--3-4 marchwie(obranej i pociętej na małe kawaleczki) ,2 pietruszki(obrane pocięte) ,seler,( obrany ,zazwyczaj pól bo go nie lubie) cały por( ciachnięty w pó)l ,pól pęczka natki pietruszki( w całosci)--w sezonie dodaje nać z marchwi i selera---,2-3 ząbki czosnku,cebulę w łupinie( pół cebuli jaram nad ogniem ![]() gotuje mi sie do miękkości jarzyn ,jak gotowe dopiero solę--rosól jest taki ze ![]() patent na złoty rosół---ociupinka...kurkumy na koniec gotowania ba nawet po wyłączeniu palnika ![]()
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Ja tez daje kurkume ale szczypte, pieprz ziolowy, nac pietruchy i selera. O naci z marchwi nawet nie pomyslalam
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Rosół idealny
Moj TZ robi rosol najlepszy swiecie i jedyne co do niego dodaje to resztki kurczaka, troche wolowiny z koscia i sama marchewke... Wszystko, na koniec soli i pieprzy i powiem Wam, ze nic wiecej nie potrzeba, no moze lane kluseczki:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
To teraz z madrosci mojej mamy i babci:
Jak sie uczylam gotowac rosol to powiedzialy mi ze: mieso na rosol ma byc mieszane, troche kury, troche indyka,troche swini, troche wolowego- potwierdzam, duzo zyskuje na smaku jesli mam rozne rodzaje miesa, Dalej, najpierw trzeba zagotowac wode i do wrzacej wrzucic dokladnie umyte( do jesli jedt niedokladnie umyte mieso to rosol bedzie metny) mieso. Jak zacznie sie gotowac to mozna dodac warzywa i skrecic grzanie tak zeby tylko pyrkal. Minimum minimum 2h. Absolutnie nie przykrywac bo zmetnieje. Warzywa daje obrane, marchew, pietruszka,seler, czosnek(pozniej bo krocej sie gotuje) cebule opalona w ogniu i z wetknietym gozdzikiem po opaleniu-nie pamietam co to daje, nie moge sobie przypomniec; pieprz caly, sol, lisc laurowy, ziele angielskie. Najbardziej lubie dodac zielenine tj pietruszke i seler. Aaa jeszcze pytanko mam: czy Twoj rosol po schlodzeniu staje sie galareta?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Naczelna Nastolatka
|
jest taka zasada, że aby mieć dobry wywar wrzuca się mięso do zimnej wody, a żeby mieć dobre mięso to do wrzątku. wrzątek zamyka pory w mięsie i jego smak w nim zostaje.
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Akceptuje taka zasade, jednakze tak jak napisalam wyzej tak przekazala mi mama
![]()
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
Mi jak wystygnie robi sie galareta. O czym to swiadczy?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Ze to dobry rosol jest
![]()
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
No to sie ciesze
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Kwestia galarety to nie kwestia dobrego rosołu tylko odparowanej wody
![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- dodatkowo google mówi że Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
Rosół ma pyrkac delikatnie, nie może się gotować, a jak robi to za szybko to podobno trzeba podlać go wodą odrobinę, żeby zwolnił tempa. Ja dodaję kapustę, włoską oczywiście, moim zdaniem daje fajny smak rosołowi, ale nie zauważyłam, żeby miała wpływ na klarowność czy kolorystykę. ![]() O to to - mieszane mięsa (drób + wołowe z kością) lub kura. ![]() Ja nie i nie pasuje mi to, ale w jakiejś książce kucharskiej też tak widziałam. ![]() Ja ostatnio osiągnęłam 100% zadowolenia z mojego rosołu biorąc wypadkową tego co robiła moja mama i babcia i tego co usłyszałam u Kasi Bosackiej ![]() - mięso mieszane drobiowe + wołowina z kością - kawałek wołowiny, do tego najlepiej dodać pół kury, ale ja z braku kur ![]() - mięso zalewam zimną wodą, tylko tyle wody, żeby przykryć mięso, szumuję tylko jak puści mi wyjątkowo dużo szumów - warzywa: 1/4 kapusty włoskiej, 1 nieduży por, 1 duża cebula, 1 seler (lub pół dużego), 1 pietruszka, 4 marchewki - mniej więcej takie proporcje, w zależności od rozmiaru warzyw; dobrze dodać zieleninę: liście selera i pietruszki, rosół jest wtedy bardziej aromatyczny - warzywa wrzucam od razu do mięsa, w miarę obierania, nie opalam cebuli, bo zawsze brakuje mi cierpliwości - przyprawy: pół garści ziela angielskiego zmieszanego z pieprzem ziarnistym, 1 liść laurowy (moja mama uważa za zbrodnię dodanie liścia laurowego, ale przekonałam się, że pasuje), lubczyk - kilka gałązek, ja mam podsuszony z działki, ale wiadomo najlepiej świeży - sól dodajemy na koniec, dlatego że wtedy podobno trzeba jej mniej i jest zdrowiej, bo w miare gotowania przestajemy ją czuć próbując i i tak dosalamy na koniec - jak się mięso i warzywa zagotują to zmniejszam gaz maksymalnie właśnie po to, żeby rosół pyrkał sobie powoli i tak jak pisałam - jak się rozpędza mimo małego gazu to podlewam odrobiną wody aż zwolni, powtarzam kilka razy w miare potrzeby, ale tej wody musi być naprawdę mało, żeby nie rozwodnić go - gotuję ok. 2h - następnie zajadam się, bo rosół to moja ulubiona zupa ![]()
nienormalną sytuacją nauczymy się kochać przestaniemy się bać życie stanie się muzyką i stanie się to co ma się stać Edytowane przez iceflower Czas edycji: 2013-08-19 o 13:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam kiedyś "przyjemność" taki jeść - jedyny smak, który było czuć, to sama słodycz marchewki, a gdzie aromat selera, cebuli, pietruszki, pora... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
przede wszystkim warzywa muszą być obrane, przekrojone, dodane już na początku. Najlepiej dawać kurczaka lub kurę w całości, tzn. nie kupione nogi, skrzydełka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
To ja podzielę się z Wami moim przepisem na rosół. Nieskromnie powiem, że nie było jeszcze nikogo, komu bu nie smakowal.
Więc tak biorę: 0,5 kg. wołowiny rosołowej - 0,5 kg. wieprzowiny z kością(np. żeberka) - 2 udka ( lub 4 pałeczki ) z kurczaka - 30 dkg. żołądków - 1 szyja indycza - 2 kawałki wołowej kości szpikowej-KONIECZNIE - 1 duży por - pęczek natki pietruszki - 2 liście selera - duży kawałek selera - korzenia - 5 - 6 marchwi - 1 duża " stara " cebula - 10 - 12 ziarenek czarnego pieprzu - 4 ziarenka ziela angielskiego - 2 ząbki czosnku Poprzedniego dnia wieczorem można : -przygotować produkty , obrać włoszczyznę - por, liście selera i łodygi natki owinąć nitką. 2 największe liście pora sparzyć, i dokładnie zawinąć w nie kości szpikowe - owinąć nitką i zawiązać. ( by szpik nie wypłynął podczas gotowania ) Ziarenka i kawałki czosnku wkładam do sitka ( takiego jak do zaparzania herbaty , nie lubimy jak coś pływa w talerzu nie potrzebnego) Nastawiamy rosół : Mięso - bez kości szpikowej - wkładam do średniego garnka, by swobodnie sie mieściło i całkowicie było przykryte wodą. Włączam duży gaz, - gdy się zagotuje, nie zmniejszam gazu - tak się gotuje 1 minutę, aż przykrywka " chodzi ". Wyłączam gaz. Całą zawartość garnka wylewam do zlewu ! Puszczam zimną wodę Mięso - cały czas pod zimną bieżącą wodą płukam płukam, płukam... w każdym jego zakamarku. Przekładam do " właściwego " - dużego garnka, w którym rosół będzie gotowany. Jeszcze zamieszam ręką, - jeśli jeszcze pływają jakieś " drobinki - paproszki " - wylewam wodę, wlewam czystą..... ( cały czas zimną ) Wreszcie woda jest krystalicznie czysta - i garnek stawiam na ogniu Sitko z ziarenkami i czosnkiem przywiązane jest do uchwytu garnka tak, by tylko jego " główka " była zanurzona. Dwie połowki cebuli obranej tylko z pierwszych - suchych łusek przypiekam na blaszce na jasny - brąz. Rosół się zagotował, wrzucam cebulę, włoszczyznę i 2 " pakieciki " z kości szpikowej. Może się pojawić odrobina białej pianki, ale nie jest konieczne jej zebranie. Ona zaraz zniknie - to nie są szumowiny Koniec pracy. Teraz rosół na malutkim ogniu Tak sobie "mruga" 2 godziny. Minęły 2 godziny, rosół gotowy. ![]() Polecam pychota
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kilkakrotne zmienianie wody, płukanie aż do zdarcia skóry z mięsa ![]() No nie wiem, ja wolę bardziej wyrazisty smak rosołu - ten Twój z opisu mi przypomina rosołek z kostki ![]() A co robi ta krystalicznie czysta woda, że aż tak ją często zmieniasz i szorujesz? Przecież bez tego rosół również jest klarowny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do wyrazistości smaku, nie zgodzę się z Tobą. Zapraszam do mnie rosołek, spróbujesz i jeśli nie będzie smakował to trudno,ale może akurat zmienisz zdanie ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zasiedzenie
|
Mnie tez tak nauczono w domu, jak na początku zbierze się za dużo szumowin by je wybrać - wylać wodę, przepłukać zimną, wlać nową i dalej gotować. Mięso w pierwszych minutach nie puszcza całego aromatu.
Btw rosołek z kostki jest aż za wyrazisty w smaku :p
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Rosół idealny
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Odp: Dot.: Rosół idealny
ja jestem z frakcji, która nie szumuje. czy osoba, która napisała, że uwalnia się syf z mięsa może napisać dokładnie jakiż to syf się z mięsa uwalnia? Bo wg mnie to właśnie po prostu białko się ścina, po odpowiednio długim gotowaniu szumowiny same znikają.
Rozśmieszyła mnie wizja płukania mięsa w każdym jego zakamarku, jeżeli ktoś ma taki problem z mięsem to chyba nie powinien gotować rzeczy mięsnych
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2013-08-20 o 07:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Trik mojej mamy - od samego początku gotować na małym, najmniejszym możliwym ogniu zaraz po zagotowaniu wody. Mięso dokładnie umyć (ja gotuję na ćwiartkach, mama na porcji rosołowej). Włoszczyzna i inne warzywa dokładnie umyte i obrane (ja dodaję liście laurowe, mama ich nie lubi, dodaję też czosnek, 2 ząbki na 6 itrów wywaru).
Co jakiś czas dolewa zimną wodę, ale trochę i ostrożnie aby nie "zburzyć" spokoju w garnku. Im więcej marchwi i im dłużej się "gotuje", tym słodszy smak i ciemniejszy kolor (ale nei czarny czy siny, taki żółto-pomarańczowy). Przyprawy w połowie lub pod koniec gotowania. Im dłuzej się tak "pyrtoli" na małym ogniu tym wyraźniejszy smak. Przepis pavett jest ciekawy ale kurka, trochę dużo roboty, nie lubię tak ![]()
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Przepis pavett jest ciekawy ale kurka, trochę dużo roboty, nie lubię tak
![]() W sumie aż tak dużo pracy nie ma to tylko ja się tak rozpisałam ![]() Schodzi się z 15 minut więcej, tyle co płukanie mięsa i tyle ![]()
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie aż tak dużo pracy nie ma to tylko ja się tak rozpisałam ![]() Schodzi się z 15 minut więcej, tyle co płukanie mięsa i tyle ![]() no nie wiem, u mnie obrać warzywa, umyć, umyć mięso, wrzucić do gara i prawie gotowe. dolewać troszkę zimnej wody, przyprawić... a u ciebie zawijać, płukać, dodać, wyjąć... nie, to nie dla mnie ![]()
![]() |
![]() |
#87 | |
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja bardzo lubię rosół, mój TŻ także (on nie je mętnego rosołu, więc trzeba się starać ![]() ![]()
Kiedy się rodzimy potrafimy tylko żyć... Edytowane przez Ryska88 Czas edycji: 2013-08-21 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Z mięsa biorę pół tuszki kurczaka, parę żołądków indyczych i kilkadziesiąt deko wołowiny (im więcej wołowiny tym wyraźniejszy smak).
Mięso zalewam zimną wodą, dodaję od razu liście laurowe, ziele angielskie i pieprz (wszystko nie mielone) i sól. Szybko doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez ok półtorej godziny. Zdejmuję szumowiny Potem dodaję warzywa w całości- marchewka, pietruszka, seler, cebula, kapusta włoska Gotuję kolejne półtorej godziny, przy czym po 30 minutach sprawdzam czy nie trzeba dodać przypraw. U mnie się ten przepis sprawdza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Dzisiaj robię rosół na... drobiu, wołowinie i gęsinie
![]() ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- jestem uzbrojona również w obraną włoszczyznę i kapustę włoską ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.