|
|
#61 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Przyjaciółka wychodzi za mąż - ile w kopertę? :)
Cytat:
Moja Mama opowiadała mi, że w czasach, kiedy ona wychodziła za mąż (25 lat temu), zdecydowanie popularniejsze były prezenty ślubne. I faktycznie, odpowiednio dobrany upominek, to naprawdę piękna pamiątka, która zwiększa swą wartość po latach, np. u mnie w domu mamy srebrną cukiernicę, która cały czas jest używana- ja nie wyobrażam sobie słodzić kawy z innego naczynia Prezent był od cioci i wujka, którzy mają już po 80 lat i często nas odwiedzają. Często wspominają to wesele widząc prezent od nich, jest to naprawdę bardzo miłe Niestety obecnie "koperty" zdecydowanie dominują, a szkoda. Ja o wiele bardziej wolałabym dostać gustowny prezent (przynajmniej od najbliższej rodziny czy przyjaciółki) niż pospiesznie wrzucone kilka stówek gdy jedynym wysiłkiem jest zastanawianie się, czy to aby przypadkiem nie za mało. Żyjemy dziś szybko, wszystko w pośpiechu, często ludziom nawet wygodniej jest dać tą kopertę, niż poszukać prezentu, bo zwyczajnie nie mają na to czasu. Też zresztą sama często jestem tą ofiarą. Jednak mimo to, jestem zwolenniczką obdarowywania prezentami najbliższe osoby.
|
|
|
#62 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Można to nazywać zwrotem kosztów, ale no kurcze, nie wypada przyjść tak z niczym, jeśli to nie jest jakaś wyjątkowa sytuacja. A jeszcze co do prezentów... Są takie wesela, gdzie balujemy np. u kuzynki, którą średnio pamiętamy, bo nie widzieliśmy jej naście lat. Są też takie, gdzie świętujemy ślub przyjaciół czy bliskiej rodziny i tutaj można się naprawdę popisać kreatywnością w prezentach. Całkiem za darmo można przecież stworzyć w programie prezentację ze zdjęciami, ulubioną muzyką, która będzie świetną pamiątką, a często wzruszy do łez. Kiedy znamy parę młodą, ich gusta i potrzeby, to prezent jest dużo fajniejszym wyjściem niż koperta lub po prostu ciekawym dodatkiem. |
|
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem powinnaś dać tyle na ile Cię stać, ale z tego co czytam to jesteście sobie bardzo bliskie, może jako dodatek dałabyś jej jakąś prezentację młodych jak się poznali zdjęcia z dzieciństwa i wyświetliła przez rzutnik. Miesiąc temu moja siostra była własnie na weselu i mówiła mi że najbliższa przyjaciółka panny młodej zrobiła jej taki prezent i jak się trochę ściemniło to rzutnikiem na ścianie wyświetliła to.
O... już mnie ktoś ubiegł
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie chcialabym dac komus czegos co mu sie nie podoba, bo i sama nie chcialabym czegos takeigo dostac-ale podoba mi sie jak w stanach maja jakies listy prezentow(nie wiem do konca jak to dziala ale sklepy cos takiego prowadza) i mozna kupic cos z listy na co nas stac a co i mlodym sie podoba ![]() a co do wesel to i smieszne jest takie wartosciowanie,ze sie dostalo od kogos malo/duzo bo ktos tez tych wesel moze miec malo /duzo w roku . I jak jakas kuzynka jest 5 weselem w przeciagu 3 miesiecy to juz ciezko czasem wyrobic na preznt .
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do kopert - autorko daj tyle na ile Cię stać. To w końcu Twoja przyjaciółka. I jako dodatek pomyśl o jakimś osobistym drobiazgu, prezencie.
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A w kopercie dajemy tyle na ile nas stac, bez względu czy to siostra, przyjaciółka czy kuzynka Zosia.
|
|
|
#67 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-09-14 o 13:30 |
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#68 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
. Ja jestem studentka dorabiajaca na pol etatu i nie wrzucilabym mimo to do koperty tych 200 zl za mnie + osobe towarzyszaca. Mam troszke inne podejscie niz wiekszosc Wizazanek wypowiadajacych sie. Jestem szczesliwa, ze zostalam zaproszona i przez te miesiace mocno oszczedzam, odmawiam sobie wielu rzeczy, zeby tylko dac Parze Mlodej jak najwiekszy prezent na te wyjatkowa okazje . Raz mialam naprawde bardzo zla sytuacje finansowa, ze na rachunki ledwo starczalo. Wtedy kupilam naprawde fajny prezent, pewnie za mniej niz przyslowiowy "talerzyk". No ale tak jak mowie, to byla naprawde wyjatkowa sytuacja, a nie zwykle "nie odmowie sobie piatej szminki czy dziesiatych szpilek, bo przeciez w weselu nie chodzi o to, aby sie zwrocilo". Ale tak jak mowie, ja akurat chce tyle dawac. Warto kierowac sie przede wszystkim wlasnym pogladem w tej sprawie i tyle.
|
|
|
#69 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Większość osób zupełnie nie rozumie idei wesela ( nie mówiąc o samym ślubie ), bierze jakieś kredyty, które spłaca przez kolejne 5 lat, oszczędza , zapożycza się bóg wie u kogo, a wszystko z założeniem , że przecież się zwróci. Nie zwróci, bo wcale nie musi. I najczęściej się nie zwraca.
|
|
|
#70 |
|
Rozeznanie
|
ale po co brać druga osobę jak was nie stać?! idź sama.
niby nie powinno się zapraszac dla kasy, to takie szlachetne. ale młodzi rozpoczynają nową drogę życia i coś dać trzeba, przepraszam bardzo ale jakby młodzi robili gorsze wesele, małe, mało jedzenia itd. to wszyscy obgadujecie. Jak idziecie na urodziny to idziecie bez prezentu bo przecież to idea wspólnego świętowania?Często rodzice sponsorują wesele a młodzi to co dostaną od gości maja na remont mieszkania, kupno czegoś potrzebnego itd, a tu co zbierze się tyle osób co pójdzie z 200 zł i co ? średnio. U mojej siostry była para która dała 100 zł ok. ale powiedzieli że za tydzień dadza prezent. i to było ok. jeśli ktoś ma trudną sytuację materialną i zna to rodzina, to wątpie ze znajdzie sie ktoś kto narzeka (para młoda) ale jesli mam do czynienia ze SKĄPYMI ludźmi, którzy przychodza w sukienkach po 400 zł butach po 200 it, od kosmetyczki i fryzjera i podjadą nowiutkim autem a w kopercie 200 zł to jak mówię chamstwo z ich strony . powtórzę fajnie za czyjeś się pobawić... osoby czesto zapraszane są na wesela z 2-3 miesięcznym zaproszeniem, więc spokojnie mozna odłożyć.
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2013-09-14 o 13:53 |
|
|
|
|
#71 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Myślę, że 500 złotych będzie taką kwotą która w tej kopercie się znajdzie - chcę dać kasę zamiast prezentu ponieważ wiem że jest im ona potrzebna (młodzi się budują). A idę ogólnie z kolegą żeby mieć z kim tańczyć żeby starych dziadków nie musieć odpychać
Tak więc myślę, że postawię na pieniądze, kwiaty i jakieś dobre wino.
04.07.2013 - jestem kierowcą! "To chyba żart. Do nieba ktoś Cię wezwał. Fatalny błąd w niebiańskich kartotekach" 17.10.2013 ![]() _________________________ __________ Odchudzam się z Wizażem! luty 2013: 83,7 kg--> 83,2kg--> 82,0kg CEL: 75 kg!! |
|
|
|
|
#72 | |
|
sissy that walk
|
barbarossan my się chyba po prostu różnimy definicją wesela, albo imprezy okazjonalnej w ogóle. Dla mnie wesele robi się, żeby świętować z gośćmi swój ślub, do tego na mojej planecie robi się takie imprezy, na jakie ma się kasę, a nie oczekuje od gości że ją w całości spłacą. Definicję prezentu również mam chyba kontrowersyjną - to taka rzecz lub kwota pieniędzy, jaką się może i ma ochotę komuś podarować. Dla innych może wesele to po prostu zbieranie kasiory na nową drogę życia (pomijając już fakt, że niemal wszystkie pary jakie znam mieszkały i żyły ze sobą na długo przed ślubem) pod płaszczykiem imprezy z biletami wstępu - nie mój biznes, ale według mnie to durne.
Idzie się tak, jak jest się zaproszonym. Jak mnie ktoś zaprasza z osobą towarzyszącą to widocznie jego stać, mnie nie musi. Może mnie nie być stać na imprezę biletowaną.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-09-14 o 14:01 |
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam sie, zwlaszcza z pogrubionym
|
|
|
#74 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
Też mnie rozbawiło to 500 zł jako minimum
. Autorko, zobacz na ile Cię stać, jeśli stać Cię na 200zł, to akurat tak w sam raz jak na moje oko. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
BAN stały
|
ok,
część osób traktuje wesela jako zastaw się a postaw się, , część jako nie wypada dać za mało , a część jako to nieważne, liczy się, że będziesz. Jak idziesz na wesele, gdzie patrzą na kasę, i dajesz symbolicznie pościel za 4 dychy, bo jesteś taki niezależny i wolny od drobnomieszczaństwa, to mogą Ci centralnie tyłek obrobić i tyle. Można to olać, albo można nie iść.
|
|
|
|
|
#77 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że takie szacowanie, za ile ktoś się odstawił, ile zarabia i ile wobec tego powinien podarować, jest porównywalnie obciachowe z próbą zaoszczędzenia na rzeczonej kopercie przez drugą stronę.
Nie wiem, może mam skrajnie naiwniackie podejście, ale najlepiej wyjść od tego, że zaprasza się tych, których się zwyczajnie lubi i chce miło ugościć, choćby to było naprawdę 20 osób. Jak ktoś mnie lubi i ja go lubię, to nikt na nikim nie będzie chciał zaoszczędzić/zarobić, a wyjątkowe sytuacje jak dołek finansowy, będą potraktowane z wyrozumiałością. Bo takie próby przyoszczędzenia/roszczenia to się chyba stosuje wobec kogoś, kto jest w najlepszym wypadku totalnie obojętny i zwyczajnie robi za tłum na weselu.
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym sie zgadzam, ale takie sytuacje są naprawdę rzadkie, dużo częściej zdarza się myślenie typu "zastaw się na postaw się". Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-09-14 o 14:26 |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
super impreza - siedzisz sama jak kołek przy stole bo wszyscy bawią się w parach i mało kogo znasz. nic tylko się radować. świetny pomysł, to chyba w ramach jakiejś pokuty?
Dla większości ludzi niestety zaproszenie na wesele to nie jest wielka przyjemność tylko przykry obowiązek przez właśnie takie nastawienie młodych: nie dasz dość dużo to przyjdź sam albo wcale; przyjdziesz w dobrych butach a dasz 100 toś wieśniak; opłać swój talerzyk; wesele powinno się w większości zwrócić; chcemy mieć hajs na start. W tyłkach się niektórym parkom przewraca. |
|
|
|
|
#81 | |
|
... choć nie Westwood
|
To chyba odwrotnie? Jak państwa młodych nie stać to nie zapraszają osób towarzyszących, proste.
Cytat:
Zresztą nie wiem po co się udzielam, jak ten wątek na wizażu był przerabiany milion razy. Jakby ktoś odmówił przyjścia na moje wesele ze względu na brak kasy to naprawdę bym się czuła urażona...
|
|
|
|
#82 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko dla mnie jeszcze brak logiki w tym - chcę mieć hajs na start, to po co to całe wesele w takim razie? Równie dobrze mogę sobie wesela nie zrobić i kasę od rodziców/uzbieraną przeznaczyć na ten start. A tak zapomniałam o jednym - niektórzy lubią się popisywać przed ludźmi i pokazywać jaka to z nich burżuazja i że zrobią najlepsze wesele we wsi i jeszcze cicia Stasia z Władysławowa - siostra cioteczna siostry ciotecznej kuzyna szwagra, której się nigdy na oczy nie widzialo, się obrazi i będzie gadać jak zaproszenia nie dostanie. |
|
|
|
|
|
#84 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy może żona sama ma przyjść, bo jako kobieta zapewne mniej zje i wypije od męża?Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- [1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;42802369]Tak abstrahując od tego skąpstwa. Nieraz przecież nie wiadomo kto ma jaką sytuację materialną. Może być tak, że nieraz buty i sukienka drogie, samochód markowy, ale został z lepszych czasów. (Nieraz czesze i maluje jakaś zdolna siostra/kuzynka - za darmo). W sensie komuś jeszcze całkiem niedawno powodziło się bardzo dobrze, a teraz już nie - stracił pracę, firma zawiodła itd. Przecież nie zawsze wszystko wiadomo, a takie ocenianie może być krzywdzące. I łatwo można kogoś skrzywdzić taką opinią.[/QUOTE] Właśnie
|
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
To może być dla niektórych szok, ale ktoś z mojej rodziny ostatnio brał ślub, i na ok. 50 gościu jakieś trzy osoby dały koperty. Słownie - trzy. Były kwiaty dla panny młodej, i upominki drobne dla dziecka młodych, i nikt nie miał pretensji o to, że ktoś nie dał koperty - i tak kasa z kopert poszła dla rodziców młodych.
Nie rozumiem tego przeliczania, kto ile da, i czy się zwróci. Zawsze myślałam, że ślb robi się po to, by dzielić się radością z tego dnia z najbliższymi,a nie po to, żeby zarobić... |
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
Haha, no nie wierzę
Jeśli moja przyjaciółka przyszłaby na moje wesele sama, by nie obciążać mnie kosztami, których nie może mi zwrócić w kopercie... chyba bym się na nią obraziła, że ma o mnie tak złe zdanie. Ma przyjść sama, źle się z tym czuć, bo nie wypada dać za mało? Kuriozalne. A co do tego, że są ludzie, którzy nie oszczędzają na sobie, sukienkach, biżuterii i samochodzie, a dają mało w kopercie to powiem tylko, że nie zawsze można trafnie ocenić czyjąś zamożność. Ta sukienka może mieć 5 lat i pochodzić z lepszych dla danej rodziny czasów. Chociaż, jak już wspomniałam, byłoby mi przykro, gdyby mój bardzo zamożny krewny dał mi skromny prezent. Nie dlatego, że nie mogę się doczekać jego kasy ale dlatego, że wiem, że to Wasze minimalne 500zł to dla niego nic i nawet by nie zauważył jakby mu to zniknęło z konta albo wypadło z kieszeni, a 200zł daje wnukowi na colę
|
|
#87 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem poniżej 200 zł nie wypada dawać w kopercie, jeśli ktoś ma 100-130 zł budżet to lepiej kupić prezent. Może coś do domu co się przyda jeśli znacie gust i potrzeby pary, albo dobre wino. Ja tak robię, raz mieliśmy niecałe 200 zeta to kupiliśmy parowar - wiedzieliśmy że się przyda i przydał. Po prostu się spytaliśmy co mniej więcej by się im przydało no i na tej podstawie wybieraliśmy najlepszy możliwy sprzęt ;-p
|
|
|
|
|
#88 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Można np dać 200 zł w 10 tkach, też będzie dobrze wyglądać taki pliczek banknotów ![]() A daje się tyle na ile nas stać.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
5 stów za 2 osoby w sytuacji kiedy wiadomo, że kasa jest potrzebna, jest dobrym wyjściem. I nie chodzi tu o jakieś ''pokazanie się'', ale np. ja cieszyłabym się, że mogę wspomóc finansowo moją przyjaciółkę. Bo przypominam, że to wesele przyjaciółki ''od pieluchy'', a nie jakiejś koleżanki z pracy.I jak gość nie ma kasy, to niech coś kupi/zrobi nawet za 20 zł i będzie super. Ale raczej dziwnie wyglądałoby to 20 złotych w kopercie...
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to, o czym mówicie jest chore. Na całym świecie upominki ślubne - poza może tym, co robi najbliższa rodzina w miarę możliwości - są dość skromne, z droższych rzeczy może komplet sztućcy etc, ale nikt nie uważa za normalną sytuację, żeby się zastawiać, oszczędzać nie wiadomo ile, by wrzucić 500 zł do koperty. W Polsce nie ma dużych zarobków w porównaniu z zachodem, a prezenty weselne są drogie i jeszcze oburza się, że ktoś się bawi "za cudze". OCZYWIŚCIE, ŻE BAWI SIĘ ZA CUDZE, taka jest definicja IMPREZY, że ktoś nas na nią zaprasza, a my jesteśmy gośćmi i nasze upominki nie są zapłatą za wstęp. W ogóle nasze ogromne całonocne wesela też nie są światową normą.
Ja dałam 300 zł od pary na weselu (ja płaciłam za nas oboje) dla mojej bliskiej znajomej i nie uważam tego za faux pas. Od siebie samej raz dałam 150 zł - ale państwo młodzi byli super i zrobili listę prezentów - cegiełek finansowych (50zł - 300 zł) i zrobiłam im ręcznie talony na poszczególne rzeczy w podróży poślubnej, jak "kosz piknikowy" czy "butelka wina". Ja sama nie mam dużo pieniędzy, wręcz rzekłabym, że bardzo mało, ale pochodzę z zamożnej rodziny, mimo to nigdy nie widziałam takiego zastaw się a postaw.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:25.

Prezent był od cioci i wujka, którzy mają już po 80 lat i często nas odwiedzają. Często wspominają to wesele widząc prezent od nich, jest to naprawdę bardzo miłe 

5 stów za 2 osoby w sytuacji kiedy wiadomo, że kasa jest potrzebna, jest dobrym wyjściem. I nie chodzi tu o jakieś ''pokazanie się'', ale np. ja cieszyłabym się, że mogę wspomóc finansowo moją przyjaciółkę. Bo przypominam, że to wesele przyjaciółki ''od pieluchy'', a nie jakiejś koleżanki z pracy.