|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Witajcie, dziewczyna mam do Was pytanie może będziecie umiały mi odpowiedzieć na moje pytanie z doświadczenia albo swojej wiedzy na ten temat.
Mam niedoczynność tarczycy, właściwie nie wiem od kiedy, zdiagnozowano ją u mnie jak miałam 14 lat, ale patrząc na zdjęcia z dzieciństwa było już widać powiększoną tarczycę. Biorę Letrox50( połówkę). W swoim życiu byłam u trzech endokrynologów, teraz chodzę prywatnie i każdy potwierdzał niedoczynność. Jednak u mnie dzieje się coś dziwnego, mam 3/4 więcej objawów nadczynności niż niedoczynności. Mam małą niedowagę( właściwie całe życie miałam niską wagę), ale stawiam na geny.. moja mama też zawsze była drobinką. Wątpię abym niską wagę miała przez lek na tarczycę, bo jak już pisałam całe życie miałam małą niedowagę, a dopiero od kilka lat biorę lek. Ostatnio lekarka mi powiedziała, że na USG widać że mam bardzo małą tą niedoczynność i może będę mogła zrezygnować z lekarstwa na jakiś czas. Miałam rzucić tabletki na 3 miesiące a potem zrobić badanie TSH. Wyniki: 4,70 (norma 0,5-2,5). W sumie nie brałam leku 4 miesiące po czym powróciłam do niego. No i przez ten czas nie przytyłam ani grama. Przejdę w końcu do sedna. Boję się, że kiedyś w przyszłości, albo po ciąży przytyję tak, ze mnie nikt nie pozna, bo może się coś zmieni w moim organizmie, przestawi.. A wtedy nie będę potrafiła wrócić do normalnej wagi. Czy to możliwe? Wprawdzie endokrynolog powiedziała, że ja nie przytyję, ale jakoś i tak się boję. Wiem, że przy niedoczynności właśnie z tym ma się zazwyczaj największy problem.. I jeszcze jedno, dlaczego większość objawów pasuje mi do nadczynności skoro mam niedoczynność? Też tak macie? Edytowane przez NAasia91 Czas edycji: 2013-10-28 o 10:40 |
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czy te objawy nie są skutkiem jakichś innych zaburzeń w organizmie (np. niedobór/ nadmiar jakiegoś pierwiastka, witaminy)? Przykładowo nerwowość i drżenie mięśni występujące w nadczynności mogą być objawem niedoboru magnezu. |
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Napiszę, jakie mam objawy:
- problemy z zasypianiem - kołatanie serca ( niby przez Letrox) - nadmierna potliwość - zimne stopy (wręcz lodowate, to tego wiecznie wilgotne) - drżenie rąk (ale sporadycznie) - biegunki (niby jelito wrażliwe, ale kto wie) - nieregularne miesiączki + mocna krwotoczność, bardzo mocna.. - niedowaga - łamliwe i rozdwajające się włosy - bóle mięśni - uczucie zimna i gorąca na zmianę ( ciężko się dostosować) - bóle głowy od zawsze - zmęczenie, senność, apatia, nerwowość No dużo tego, może nawet czegoś nie dopisałam, nie wiem, myślałam, ze biorąc leki i mając unormowany poziom hormonów objawy powinny ustać? Badam regularnie krew, mocz wszystko ok. |
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zmęczenie, senność, apatia i nerwowość też są typowe dla niedoczynności, podobnie jak zimne dłonie i stopy kołatanie serca moja mama ma przy zbyt dużej dawce (ale kołatanie serca może być spowodowane właśnie rozchwianiem hormonów - niweluje je lek, nie pamiętam nazwy, mama dostała, normuje się praca serca, oczywiście są to słabe leki i na jakieś większe zaburzenia nie pomagają) co do drżenia rąk, robiłaś badania wapń i fosfor we krwi - ja miałam tężyczkę od niedoczynności przytarczy, mówisz, że krew w porządku ale robiłaś takie szczegółowe badania? Jeżeli masz możliwość to sprawdź wapń całkowity i fosfor. Wtedy bierze się dodatkowo do hormonu odpowiednią dawkę wit D i wapnia (calperos). do więcej nie potrafię się ustosunkować bo nie miałam takowych problemów.
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie kołatanie serca, drżenie rąk , bóle mięśni oraz nerwowość mogą sugerować niedobory magnezu i wapnia, warto by to sprawdzić
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#67 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślicie, że w przyszłości może się coś zmienić i naglę przytyję? Nie martwię się oczywiście kilkoma kg, chodzi mi o dosyć znaczne przytycie. Oglądałam kiedyś rozmowy w toku :-P I tam były babki, co były całe życie chudzinkami a potem przytyły tak, ze nie ledwo się ruszały ( fakt, nie wiedziały o chorej tarczycy i nie leczyły jej za wczasu) |
|
|
|
|
#70 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A z tym, że masz lekką niedowagę - moja kuzynka również będąc nastolatką leczyła się na niedoczynność, zawsze była i jest szczupła chociaż przestała brać lekarstwa parę lat temu a wyniki ma dobre.
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu jak nagle zaczniesz tyć (a jednocześnie często w niedoczynności tyje się pomimo zmniejszonego apetytu), mimo, że dobrze się odżywiasz, uprawiasz aktywność fizyczną itp., to wtedy skontroluj sobie badania hormonów tarczycy i tyle. Ja miałam kilka razy skoki TSH, gdzie musiałam mieć zwiększaną dawkę i wtedy raz tyłam, raz nie- loteria Ale nie było to kto wie ile kilogramów, przeważnie 2-3, które niestety potem było ciężko zrzucić
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Czy u was te objawy minęły po braniu tabletek? Jesli tak to po jakim czasie?
Ja leczę się od czerwca. Początkowy wynik tsh- 11,9 - Letrox 50 przez 3 miesiące. Po 3 miesiącach tsh 3,56 i dawka zwiększona do 75. Mam wrażenie, że po tych tabletkach włosy wypadają mi jeszcze bardziej, przy kazdym przejechaniu dłonią po włosach wyciągam garść włosów... to normalne? |
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
iinnkkaa - ja używam balsamu do włosów przeciw wypadaniu. Więc nie wiem czy to tego zasługa, czy brania hormonu (tsh mam teraz w okolicach 2,6)
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja myslałam, że to wypadanie ustąpi po tabletkach a jest jeszcze gorzej niedługo łysa zostane
|
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
balsam green pharmacy przeciwko wypadaniu włosów na bazie oleju z łopianu (ta firma ma bardzo dobre kosmetyki na pewno dobierzesz coś dla siebie) mi wypada kilka włosów na tydzień obecnie.
Tabletki biorę krótko bo mój endo mnie zaniedbywał sporo czasu. Nieco ponad rok 50tkę. ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Biorę letrox bo nie jest w żelatynowej kapsułce - im mniej badziewia się bierze to też istotne. W euthyroxie są 2 zbędne składniki więcej niż w letroxie.
|
#77 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
biorę euthyrox prawie miesiąc i widzę niewielką poprawę w kwestii fizycznej i psychicznej, ale ta niewielka poprawa jest dla mnie ogromną radochą |
|
|
|
|
#78 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skąd ja to znam. To cholerstwo potrafi nieźle uprzykrzać życie. Leczę się na niedoczynność od 4lat i od 4 lat co 3lub6 miechów zmieniam dawki euthyroxu, bo ciężko mi ją dobrać Powinnam mieć wynik najlepiej ok 1,0, góra 2,0 . Ostatnio znów źle się czułam, powróciła nadmierna potliwość, wahania nastrojów, ciągle lodowate ręce i stopy, kołatanie serca itd, o włosach, które wypadają garściami już nie wspomnę, no i oczywiście wynik troche mi skoczył do góry . Za tydzień idę do lekarza, jestem ciekawa co mi na to powie, jednak zmierzam do tego,żeby w ogóle zmienić endo, bo ostatnio coś mu się opinie skiepściły, ja też za bardzo nie jestem zadowolona z niego. Według mnie to ustalanie dawki trwa zbyt dlugo, a to nie jest ręka czy noga, bez ktorej da się żyć, tylko tarczyca, która pełni bardzo ważną funkcję w organizmie i tak jak wspomniałam, potrafi uprzykrzyć życie, o czym na pewno dobrze wiecie. ![]() Może ktoś poleci jakiegoś dobrego endokrynologa z Krakowa
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj zrobiłam pełny pakiet tarczycowy.
Co myślicie? Tyreotropina (TSH) 1,72 μIU/mL 0,270 — 4,200 FT3 3,32 pg/ml 2,00 — 4,40 FT4 1,20 ng/dl 0,93 — 1,71 P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 22,9 IU/ml 0,0 — 115,0 P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) < 5 U/ml < 34 Chyba wygląda to nieźle? Dla przypomnienia napiszę, że niedoczynność miałam wykrytą prawie 2 lata temu (22 miesiące ). Aktualnie jadę na euthyroxie 75 (sobota/niedziela - 100).Zastanawiam się czy nie zwiększyć 100-tki do 3 razy w tygodniu. I co "zżera" tarczycę, skoro przeciwciała nie wskazują (i nigdy nie wskazywały) na Hashimoto .
|
|
#80 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co do samego „zżerania”, to na forach ludzie czasem piszą o tzw. Hashimoto bez przeciwciał. Nie wiem, na czym dokładnie to polega, ale efekt jest taki, że badania nie wykazują występowania przeciwciał. Miałaś robione USG tarczycy?
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Otóż tak, miałam 2 razy USG i za pierwszym razem dowiedziałam się, że tarczyca wygląda okej, tylko jest mała. Za następnym, że jest jeszcze mniejsza, a w lewym płacie widać jakieś leciutkie zmiany, które mogą wskazywać na Hashi, ale nie muszą . Z powyższego wywodzę, że coś jest jednak nie tak. Ponadto biorę dawkę E 75/100, to już sporo, a "pierwsze zbadane" TSH wyniosło tylko 5,9 (nie np. ponad 10). Przeszłam też niezłe jego skoki. Stąd aktualna dawka, która wreszcie obniżyła poziom poniżej 2. O Hashi bez przeciwciał też czytałam i właśnie zastanawiam się czy to nie to. Swoją drogą, Hashimoto to stosunkowo niedawno sklasyfikowana jednostka chorobowa, może za jakiś czas okaże się, że ma różne postaci czy że to już coś innego .Muszę przycisnąć lekarkę (niech powie konkretnie co wie ), idę na wizytę za tydzień.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2013-11-09 o 17:39 |
|
|
|
|
#82 |
|
Rozeznanie
|
Witam Was serdecznie
Piszę tu, bo chciałam się poradzić osób, które są podczas leczenia. Mam TSH ok 4 (raz 3.9 raz 4,1, więc generalnie w takich granicach. Nie przekroczyłam 25 lat, ciąży na razie nie planuję. Moje objawy to generalnie trądzik (nie taki prawdziwy, ale raczej grudkowy, cera mieszana, natomiast jak na ten wiek raczej nie powinnam mieć tych zmian), bardzo ale to bardzo nieregularne miesiączki, czasem większe zmęczenie niż wynika to z faktycznej "pracy" organizmu w danym dniu Zastanawiam się czy to może być od tarczycy? Odkąd pamiętam miałam TSH w granicach 4, już jako nastolatka w wieku ok 15-16lat. Robiłam to badanie, ponieważ od mniej więcej 14 roku życia miałam bardzo nieregularne miesiączki, ginekolog zaś twierdził, że TSH jest w normie (bodajże do 4.0 była norma). W wieku 17lat zaczęłam współżycie więc dla "świętego" spokoju brałam tabletki antykoncepcyjne i tak brałam, brałam, brałam .... przez 7 lat. Nie chciało mi się już chodzić po lekarzach (a odwiedziłam ich mnóstwo) i słuchać, że taka moja uroda, że cykle są nieregularne, a ja się wiecznie męczyłam z plamieniami co tydzień, albo brakiem okresu przez 2 miesiące i PMSem. Jedna ginekolog nawet zdiagnozowała mi PCOS na podstawie wyłącznie USG i wywiadu, bez badań laboratoryjnych ... Teraz odstawiłam tabletki, po 7 latach bo wyniki, które robię co pół roku troszkę się pozmieniały (generalnie to układ krzepnięcia). I co ? I problem powrócił. Moja buzia znowu jest jak tarka już papier ścierny, miesiączki to jakaś paranoja... Raz są normalnie, raz nie mam NIC 2 miesiące, raz co tydzień plamienia. Zwariować można. Może ktoś zna lekarza endokrynologa w okolicach Lublina, który uznaje TSH 4 za niedoczynność? Niestety odwiedziłam za młodych lat wielu lekarzy, którzy uważali, że to jest dobry wynik Teraz chciałabym się jednak wziąć za leczenie tego, bo nie mogę brać tabletek anty, a stan mi się nie poprawił...
|
|
|
|
#83 |
|
Wtajemniczenie
|
Dawno nie pisałam, więc już nadrabiam zaległości
![]() U mnie właściwie bez zmian, chociaż zaczyna się dziać coś na rzeczy - zaczęły mi rosnąć włosy na nogach, pojedyncze brwi i dość sporo meszku na twarzy rzucającego się w oczy, a co najśmieszniejsze to na głowie rosną mi kręcone czarne grube włosy, i jasne baby hair Nic nie wcieram w skalp ...
|
|
|
|
#84 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jej!! To bardzo dobrze,że coś ruszyło z odrostem Skoro nic nie wcierasz w skalp to co samoistnie zaczęły włosy odrastać? Czy trafiłaś może do jakiegoś dobrego specjalisty, który jakoś leczy Cie ![]() U mnie nie dość ,że włosy lecą jak szalone.. To do tego są niesamowicie suche Daje na końcówki olej,szampon do suchych włosów.. I guzik. Muszę w tym tyg zbadać TSH bo minie 6tydzień odkąd zmieniona została dawka leku. Mam nadzieję ,że w końcu to zasrane tsh będzie w normie
|
|
#85 |
|
Wtajemniczenie
|
dzamatasi, jakoś we wrześniu kilka razy nałożyłam cygnolinę, a że wywołała paskudną wysypkę to przestałam stosować. nie robię zupełnie nic, myję głowę szamponem biovax med na odrost włosów i nic ponadto
|
|
|
|
#86 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy przyjmując euthyrox można zostać dawcą krwi?
|
#87 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że z Twoimi włosami będzie coraz lepiej Z tego, co wiem, to niestety nie.
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś na początku lata. Dzięki za zainteresowanie, pogadam z endo o braku przeciwciał i mimo wszystko podejrzeniu Hashimoto. Pewnie właśnie będzie chciała, żebym przed kolejną wizytą zrobiła usg.
|
|
#89 |
|
Wtajemniczenie
|
Chatul, też mam taką nadzieję
póki co, to zaczęłam odwiedzać regularnie panią dr immunolog co zleca mi sporo badań z wizyty na wizytę. i poszukuję dobrej opcji na plastykę górnych powiek, niestety przez hashi bardzo mi opadły i często mnie oczy bolą, najwidoczniej uciskają jakiś nerw ;/ |
|
|
|
#90 |
|
Zadomowienie
|
A jak to sprawdzą jeśli o tym nie powiem? Przecież na chłopski rozum obecnie mam hormony na idealnym poziomie, więc jak to wykryją?
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.

.

Po prostu jak nagle zaczniesz tyć (a jednocześnie często w niedoczynności tyje się pomimo zmniejszonego apetytu), mimo, że dobrze się odżywiasz, uprawiasz aktywność fizyczną itp., to wtedy skontroluj sobie badania hormonów tarczycy i tyle. 

czasem jestem bezsilna, wiem ze wydarlam sie na niego, obrazam sie, nie odzywam, ale jak dochodzi do mnie z jakiego powodu to wiem, ze moja reakcja nie kompletnie niedaekwatna. nie umiem tego juz kontrolowac, tych moich wybuchow. bardzo male rzevzy mnie doluja, wydaje mi sie ze zahaczam o nastroje depresyjne ( placze z byle powodu, nie mam energii na nic, rzucilam wszystjie moje hobby, jesli nie musze nigdzie isc to siedze w lozku calymi weekendami, nie jem, spie, albo nie spie i gapie sie w sufit.) jestem wiecznie smutna. Tz juz mysli, ze nie jestem z nim szczesliwa, oczywiscie on staje na rzesach dwoi sie i troi aby mnie uszczesliwic, a ja wynajduje najmniejsze rzeczy i sie zloszcze, smuce, raniac go tym. wiem o tym, zdaje sobie z tego sprawe, ale nie umiem sie kontrolowac. nie chodzi o to, ze go nie kocham, kocham bardzo...i dlatego to mnie tak marti...nie rozumiem swojego zachowania...
. Za tydzień idę do lekarza, jestem ciekawa co mi na to powie, jednak zmierzam do tego,żeby w ogóle zmienić endo, bo ostatnio coś mu się opinie skiepściły, ja też za bardzo nie jestem zadowolona z niego. Według mnie to ustalanie dawki trwa zbyt dlugo, a to nie jest ręka czy noga, bez ktorej da się żyć, tylko tarczyca, która pełni bardzo ważną funkcję w organizmie i tak jak wspomniałam, potrafi uprzykrzyć życie, o czym na pewno dobrze wiecie.