Wyprawka - najbardziej niepotrzebne rzeczy, których nigdy nie uzylyscie - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-22, 13:02   #61
malutka_24
Wtajemniczenie

Dot.: Wyprawka - najbardziej niepotrzebne rzeczy, których nigdy nie uzylyscie

przewijak – wolałam przewijać na tapczanie
nosidełko – użyte 2 razy
rożek – bardziej służył jako kocyk
szczotka do mycia butelek i sterylizator – myłam normalnie w gorącej wodzie, raz w tygodniu wyparzałam
leżaczek – użyty parę razy
łóżeczko turystyczne
gąbka do mycia
termometr do wody – sprawdzałam łokciem
śpiworek
zasypka – wystarczyły mokre chusteczki i Sudocrem

Za to moim must have był monitor oddechu i inhalator
Stary 2013-10-22, 16:39   #62
iizabelaa
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43374250]
Bez przewijaka nie wyobrażam sobie życia. I zawsze kładę na niego coś. Podkład albo tetre.
[/QUOTE]

Ja również,
tak około 8 miesięcy był w użyciu.
Stary 2013-10-22, 20:00   #63
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Ja na początku kładłam jednorazowe (u nas wielorazowe - do pierwszego siku ) podkłady babydream, później stwierdziłam, że to nieekologiczne i zaczęłam podkładać tetrę a teraz nic nie kładę
U nas też
do pierwszego siku, choć częściej fontanna leci na mnie niż na podkład :P

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Ja również,
tak około 8 miesięcy był w użyciu.
Wybaczcie głupie pytanie, ale moje dziecko jest pierwszym dzieckiem, z jakim mam do czynienia jak sie przewija takie starsze dzieci? Skoro już nie na przewijaku...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-22, 20:16   #64
Syl993
Zadomowienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43385121]

Wybaczcie głupie pytanie, ale moje dziecko jest pierwszym dzieckiem, z jakim mam do czynienia jak sie przewija takie starsze dzieci? Skoro już nie na przewijaku...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

Moj maz opowiadal mi kiedys jak jego ciocia mowila jak jej syn zmienial sobie sam pampersy, gdy zagladala czy ma mokrego pampersa czy nie, to zawsze byl suchy po jakims czasie zaczelo smierdziec w pokoju syna i zainteresowala sie tym, co sie okazalo maly zmienial sobie sam pampersy i wciskal je za szafe .
Tak na razie wyobrazam sobie na razie przewijanie starszego dziecka, choc tak patrzac na corke, ma 3 miesiace a juz tak mala nozkami, ze mam problem z pampersem, a co dopiero przy takim biegajacym dzieckiem. Biegac za nim z pampersem ?
Syl993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-22, 20:19   #65
misiula_88
Raczkowanie

Ja przewijam tam, gdzie złapię... Na łóżku, na podłodze, na stojąco, najczęściej w locie

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Syl993 Pokaż wiadomość
Moj maz opowiadal mi kiedys jak jego ciocia mowila jak jej syn zmienial sobie sam pampersy, gdy zagladala czy ma mokrego pampersa czy nie, to zawsze byl suchy po jakims czasie zaczelo smierdziec w pokoju syna i zainteresowala sie tym, co sie okazalo maly zmienial sobie sam pampersy i wciskal je za szafe .
Tak na razie wyobrazam sobie na razie przewijanie starszego dziecka, choc tak patrzac na corke, ma 3 miesiace a juz tak mala nozkami, ze mam problem z pampersem, a co dopiero przy takim biegajacym dzieckiem. Biegac za nim z pampersem ?
Dokładnie tak Z czasem refleks i przewijanie w pół sekundy się wyrabiają

[*] 3.12.13

cieszę się życiem!

Ninka!

misiula_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-22, 20:23   #66
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Syl993 Pokaż wiadomość
moja ma 1,5 roku i od kilku miesięcy zmiana pieluchy wygląda tak: "choć zmienię Ci pieluszkę!" "tak" (lub "dobja"). Kładzie się, sama podnosi pupę i nogi do góry

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-22, 20:57   #67
gosia261282
Gang Iren

[/QUOTE]

Eryk ma poltora roku i nadal przewijam go na przewijaku. Tak mi najwygodniej.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-23, 00:59   #68
Konto usunięte

No ja właśnie kupiłam taki dłuższy, 80 cm przewijak, przy tym mniejszym byłam cała skopana. Jest to dla mnie idealne rozwiązanie.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-23, 10:05   #69
katja_22
Zadomowienie

Akurat u nas rożek się sprawdził, mały był usypiany na rękach i dalej jest jeśli ma trudności z zaśnięciem i musi mieć ten becik koniecznie :P

Ale te podkładki gąbki do wanienki i termometr rzeczywiście można odpuścić, tak samo przewijak, obyliśmy się też bez podgrzewacza i sterylizatora do butelek (wiele miesięcy karmiłam butelką), karuzelka nad łóżeczko u nas niespecjalnie się sprawdziła, maty nie mieliśmy, ale za to hitem była zabawka gimnastyczna, którą mały dostał w prezencie - polecam no i koc i rozrzucone na nim zabawki Ciuszki faktycznie lepiej postawić na wygodę, czyli bodziaki, pajace, śpiochy, półśpiochy, kaftaniki na początek Dla mnie znowu do paznokci tylko nożyczki, żadne cążki Niedrapki i śpiworki użyte ze dwa razy w naszym przypadku były... Huśtawka - bujaczek (kuzynka mi przywiozła po swoich dzieciach) u nas bez szału, nosidła nie mieliśmy

Laktator to było moje wybawienie, ale TT nie polecam Canpol i Avent są w porządku

Persephone_ często w locie albo w biegu, chyba że tylko mój syn salta wywija albo ucieka przy przewijaniu

Edytowane przez katja_22
Czas edycji: 2013-10-23 o 10:07
katja_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-23, 11:23   #70
Debrah
Zakorzenienie

Niepotrzebne?
Hmmm

* Butelki - byłam nastawiona na kp a i tak kupiłam zestaw Aventu ze względu na zaoczne studia. Teraz kupiłabym JEDNĄ butlę w razie "w" a nie cały zestaw. Bo jesteśmy wyłącznie kp i w międzyczasie młoda odrzuciła wszelkie smoczki i butelki

* Rożek : zawijana była krótko, nosić w rożku jej nie lubiłam, bardziej służył jako kołderka albo kocyk na podłogę. Teraz bym chyba nie kupowała.

* Podgrzewacz - mam, nie używam.
* niedrapki : miałabym teraz może jedną parę, do szpitala, w domu nie używałam.

* smoczek (można dokupić, nie widzę już teraz sensu w kupowaniu przed narodzinami a kupiłam dwa )

* kaftaniki - sama nie kupowałam, dostałam trochę.
Nie lubię używać, jeśli już muszę bo są śpiochy (teraz już nie używamy, tylko pajac lub body + spodnie) to wolałam zakładać pod spód body z długim, przynajmniej się nie rolowało za plecami.

* wszelkie jeansiki, wyjściowe ubranka, strojne, w dużych ilościach. Warto coś mieć, to jasne, ale używałam bardzoo rzadko, dla wygody dziecka.

Tak na prawdę wszelkie spodnie jeansowe, ogrodniczki, dresy, sukienki, sweterki tuniki ietepe itede sprawdzały się od rozmiaru 68, wcześniej średnio. Dopiero teraz jest sens ubraniowo szaleć jakkolwiek
(córka 9mcy).

* ubranka zapinane na plecach, totalne nieporozumienie!

Obecnie....tam gdzie to możliwe, i w locie. Przewijak odszedł do lamusa bo mała od razu siada, chce wstawać i spadłaby mi z komody.
Przewijam z siku na swoich kolanach, z czegoś grubszego na przewijaku (dopóki nie zwieje) położonym na dużym sypialnianym łóżku. Aczkolwiek to wyzwanie, bo dziecko nie chce wcale leżeć tylko siedzieć albo stać, więc nie ma jak wytrzeć dupci i ucieka z brudną pupą.. Jest kolorowo!
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-23, 13:56   #71
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Ja przy pierwszym dziecku sterylizowałam 6 tygodni przy drugim wcale.Przelewałam wrzątkiem jak ciepłej wody nie miałam z powodu awarii.I nic im nie było.Raczkujące dzicko za stare na steryizacje

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Mój tak ulewa, że każde karmienie to 3 tetry do prania i przebieranie, bo zanim wsiąknie w tetre to zdąży wypłynąć.Nie poradziłabym sobie bez dużej ilości tetry i ubranek.
U nas dokładnie tak samo. Nie obylibyśmy się bez tetry i dużej ilości ubranek. Bo od urodzenia młodą przebieram czasem i 7 razy. Nie mówiąc o ilości prania.

zbędne
- gruszka
- nożyczki dla dzieci (obcinamy jej teraz nożyczkami dla dorosłych, ale nie swoimi, a kupiliśmy jej nowe)
- na szczęście mieliśmy tylko dwie pary półśpiochów i ani jednego kaftanika i tak jak dziewczyny piszą małe dorosłe ubranka średnio się sprawdzają na takim niemowlaczku
- becik jako becik się nie sprawdził kupiłam taki, który mi się marzył hand made i służył jako kołderka, ale po 3 msc TŻ go zgubił na spacerze
- przewijak, którego na szczęście nie kupiliśmy
- niedrapki

Reszta co zakupiłam jak najbardziej trafiona. Mata, karuzela, leżaczek - myślę, że można się obyć i bez, ale służą nam (choć mata juz coraz mniej, karuzela tylko do spania a leżaczek do karmienia, wiadomo przy takim dziecku nic nie jest na długo )

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-24, 08:02   #72
DaruLila
Przyczajenie

Elektryczna niania jak do tej pory nie używana ani razu, rożek, nakładki na sutki, puder do pupy, duża gąbka do wanienki, miniaturowe buciki...
DaruLila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-24, 08:32   #73
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DaruLila Pokaż wiadomość
Elektryczna niania jak do tej pory nie używana ani razu, rożek, nakładki na sutki, puder do pupy, duża gąbka do wanienki, miniaturowe buciki...
Elektroniczna

Wyobraziłam sobie taką elektryczną nianię, dziecko niegrzeczna a ona bzzz i prądem go

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-24, 08:53   #74
Ewik86
Zakorzenienie

Niepotrzebne:

* kołdra i poduszka + pościel - córcia ma 9 miesięcy i nadal tego nie używa

* karuzela FP z projektorem - krótko się interesowała, a ten projektor to w ogóle nie wypał, ani razu go nie włączyliśmy. Dobrze, że kupiliśmy używkę. Są inne i tańsze karuzele.

Dominika

Alicja
Ewik86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-24, 18:34   #75
iizabelaa
Zakorzenienie

[/QUOTE]

Ja miałam przewijak na łóżeczko, i po prostu w pewnym momencie zaczęłam się bać przewijać ją na takiej wysokości.
Rozkładałam podkład na podłodze.

Nie mówiąc o tym, że potem nadszedł czas, że młode nie dało się położyć na plecach i przewijałam siedząca na moich kolanach albo na stojąco.
Stary 2013-10-25, 11:45   #76
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Ja miałam przewijak na łóżeczko, i po prostu w pewnym momencie zaczęłam się bać przewijać ją na takiej wysokości.
Rozkładałam podkład na podłodze.

Nie mówiąc o tym, że potem nadszedł czas, że młode nie dało się położyć na plecach i przewijałam siedząca na moich kolanach albo na stojąco.
To tak jak ja
Był etap przewijania "w locie" , a teraz po włączeniu POLO TV Młody spokojnie leży na podłodze

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 12:01   #77
guuma
Raczkowanie

oslonki-niedrapki na raczki
plastikowe oslonki na sutki, dostalam od kumpeli, bo "trzeba to miec"
masc na sutki (oczywiscie tylko w moim przypadku, ogolnie swietna rzecz)
bluzy z kapturem, badz typu "kangurki" dla niemowlaka do 1mca (dostalam w prezencie)
ogolnie "wymyslne" ciuszki nie sa praktyczne wcale. ja malego ubieralam tak zeby mi bylo wygodnie, biorac pod uwage przebieranie go x razy dziennie, rozpinanie, zapinanie podczas zmieniania pieluszki.
Stary 2013-10-25, 12:12   #78
Czytak
Raczkowanie

Może nie tyle co niepotrzebny, ale nietrafiony prezent - kombinezon zimowy rozm. 62 dla dziecka urodzonego w czerwcu

Czytak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 12:18   #79
guuma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Elektroniczna

Wyobraziłam sobie taką elektryczną nianię, dziecko niegrzeczna a ona bzzz i prądem go
hahahah, dobre :P

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-25, 17:20   #80
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Elektroniczna

hahaha

to u nas:

Nie kupiłam i się obeszłam bez:
-sterylizator
-niania elektroniczna (mam mieszkanie jednopoziomowe, ale jakbym mieszkała dalej w rodzinnym domu, to pewnie bym kupiła bo dom piętrowy jest)
-wkład do wanienki
-chusta/nosidełko etc.
-poduszka do karmienia

z tych co kupiłam a nie użyłam:
-cążki do paznokci
-rożek okazał się świetny w szpitalu, natomiast po przyjściu do domu nie użyłam ani raz tak jak jego przeznaczenie, w łóżeczku bądź na łóżku małą na nim kładłam i sobie leżała.
Z pościelami można się wstrzymać, ja miałam kupione, a tak naprawdę pierwszy raz kołderkę wyciągnęłam jakoś w okolicy 8-10 miesiąca, podusię jakoś w okolicach roczku.

O ubrankach z zapięciami z tyłu już nie będę powtarzać.

Natomiast u mnie podgrzewacz okazał się bardzo przydatny, zwłaszcza na okres jesienno-zimowy.
Przewijak miałam przy łóżeczku, i zadowolona byłam z niego, bo wygodnie się przewijało.
Nieprzemakalne prześcieradełko pod prześcieradło do łóżeczka strzał w dziesiątkę. czy to jak się ulało, czy przesikało w nocy, czy jak było większe i się bawiło w łóżeczku, piło, jadło-uchroniło przed namoczeniem materacyka.
Laktator też się okazał bardzo przydatny. Mimo że chciałam karmić piersią, i karmiłam 3 miesiące bo dłużej się nie dało, pomagał przy nawale pokarmu, pomógł przy zastoju.

Edytowane przez Karo89
Czas edycji: 2013-10-25 o 17:23
Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-25, 19:07   #81
Konto usunięte

A u mnie akurat przydały sie i oslonki na sutki, jak przystawialam Małego na początku i laktator, który do dziś jest moim najlepszym przyjacielem - na razie 4 miesiące karmie wyłącznie odciagnietym mlekiem, a zamierzam tak dlugo, jak sie da. Ale obie rzeczy wyszły "w praniu", więc były kupowane podczas mojego pobytu w szpitalu. Zresztą tak jak i 3/4 wyprawki, ponieważ Artur jest wczesniakiem.
Jak już pisałam, przewijak to mój must have, bujaczek przydatny, pościeli nie używam jeszcze, chustę posiadam i czasami używam, karuzelka to absolutny hit.

Teraz sie czaje na nawilzacz powietrza do pokoju Małego.

Stary 2013-10-25, 20:24   #82
meta_morfoza
Raczkowanie

jak widać każdemu przydaje się coś innego

dla mnie np poduszka do karmienia to super sprawa, mimo że piersią karmiłam krótko, to używam jej nadal a syn ma prawie 1,5 roku
tak samo przewijak- mamy taki przewijak stojący i nadal używamy,syn jakoś tak jest przyzwyczajony, ze grzecznie lezy przy przewijaniu (miał taki okres,że chciał uciekać jak go przewijałam na podłodze czy kanapie ale na przewijaku zawsze spokojnie leży)

nam się nie przydały:
rożek
cążki do paznokci
niedrapki
poduszka do leżenia na boku
termometr do wody
meta_morfoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 08:45   #83
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez Czytak Pokaż wiadomość
Może nie tyle co niepotrzebny, ale nietrafiony prezent - kombinezon zimowy rozm. 62 dla dziecka urodzonego w czerwcu
To ja podostawałam krótkie spodenki w rozmiarze 56 na dziecko jesienne.

Do tych co twierdzą że niepotrzebne są bluzy i dżinsy.W co ubiearacie dziecko na spacer jak jest za zimno na samą bieliznę a za ciepło na kombunezon/kurtke? Albo jak w zimny dzień idziecie tylko z domu do auta (bo mi ztedy najlepiej ubrać właśnie tą bluze i wsadzić do śpiwora, a aucie piwór rozpinam)?Pytam z ciekawości.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 09:03   #84
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
To ja podostawałam krótkie spodenki w rozmiarze 56 na dziecko jesienne.

Do tych co twierdzą że niepotrzebne są bluzy i dżinsy.W co ubiearacie dziecko na spacer jak jest za zimno na samą bieliznę a za ciepło na kombunezon/kurtke? Albo jak w zimny dzień idziecie tylko z domu do auta (bo mi ztedy najlepiej ubrać właśnie tą bluze i wsadzić do śpiwora, a aucie piwór rozpinam)?Pytam z ciekawości.
w spodnie dresowe,takiego typu http://endo.pl/produkty/kategorie/dl..._N32K009_2.xml ,bluzy owszem ,kaptur się czasem przydawał ,pajace takie o http://archiwum.allegro.pl/oferta/ne...379232242.html albo grubsze półspiochy i jakis sweterek

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 10:08   #85
Konto usunięte

W welurowe spiochy lub pajace. A na górę faktycznie bluza rozpinana z kapturem. Teraz kupilam mu dzinsowe ogrodniczki z myślą o świętach na przykład.

Stary 2013-10-26, 10:15   #86
śliweńka
Zakorzenienie

ja bym nie kupiła

*rożek(miałam od bratowej, używałam jako kołderki)
*ubranka do 68cm typu spodnie jeansowe, miałam jedne i założyłam dziecku ze dwa razy, wygodniejsze były legginsy
*gruszka-szajs, lepsza frida
*niedrapki(też miałam w spadku, użyte 0 razy)
*podgrzewacz do butelek(też dostałam w spadku) nieużyty ani razu

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 11:37   #87
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

Ja bluzy używałam od urodzenia, choć jak komuś nie pasuję to może przecież je zastąpić swetrami czy cienkimi kurtkami.

Natomiast jeśli chodzi dżinsy to moja ma 2,5 roku i tylko jedną parę, którą rzadko zakłada. Jest sporo spodni czy leginsów, różnych grubości materiałów, nie koniecznie z dżinsu.

Także wg mnie bluza i dżinsy to na pewno nie must have
Stary 2013-10-26, 12:00   #88
śliweńka
Zakorzenienie

Co do nawilzacza u nas nic nie dał.jedynie inhalator działa cuda.

Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 12:15   #89
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
Co do nawilzacza u nas nic nie dał.jedynie inhalator działa cuda.

Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app
to tak jak u nas

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 12:25   #90
sublime
Zakorzenienie

Nie użyłam nigdy przewijaka (takiego styropianowego jakby obitego ceratą), za to z samej ceratki składanej i podkładów korzystam do dziś.

Niedrapki to porażka u nas. Lepiej sprawdzały się skarpetki

Termometr do wody - sprawdzam temperaturę łokciem.

Zasypka - używam linodermu.

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Persephone, super, że się nie poddajesz.
Też miałam problem z karmieniem i na początku ściągałam.. po kilku miesiącach walki z laktatorem i osłonkami mała w końcu nauczyła się stabilnie ssać i udało mi się ją przystawić bezpośrednio. Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Dobór moderatorów nie polega na ocenie ich stażu i zdolności - raczej na odporności na trolli
sublime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości