![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka
Dla mnie to makabryczne i spokojna melodyjka i uśmiechy tego nie zmienią.
Dla mnie celebrowanie choroby i śmierci dziecka, w dodatku nie wiadomo, czy te dziecko tak naprawdę nie cierpi, a trzyma się je przy życiu tyle czasu... Nie wszystko, co związane z narodzinami, jest piękne, magiczne i warte pokazania. Mam bardzo, bardzo mieszane uczucia co do robienia szopki z narodzin i śmierci okaleczonego dziecka bez szans... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||||||
BAN stały
|
Cytat:
Naprawdę, ludzie idą na pogrzeb np. kogoś z rodziny niekiedy widzą nie tylko nagrobek i ceremonię w kościele czy domu pogrzebowym, ale także jakieś przygotowania, bieganinę; kiedyś umierający był w domu, i o ile nie pokazywano wszystkim jego mycia o tyle mógł podejść i pożegnać się, teraz głównie każdy widzi zamknięte wieko trumny albo urnę, ale to nie znaczy, że to co było kiedyś to był ekshibicjonizm, albo, że otwarta trumna, do której można podejść, to już ekshicjonizm. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A tymczasem kiedy np. umiera osoba publiczna to się o tym powiadamia opinię publiczną i taki pogrzeb może iść każdy. Oni zrobili w 2 stronę, ich dziecko było ważne, i chcieli tym filmem prawdopodobnie coś przekazać, Ty natomiast decydujesz, czy chcesz obejrzec i zrozumieć ten przekaz czy nie. Cytat:
![]() Dlatego ona np. się umalowała, choć ta twarz i tak nie wygląda jak z żurnala, bo widać podkrążone oczy i smutek; bo nie musi pokazywać całemu światu, że bez szczotki też jest rozczochrana, jak każdy. ![]() ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-11-30 o 12:35 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
Nie ogarniam tego.
Po pierwsze, to dla mnie było sztuczne, wyreżyserowane, np. to jak ojciec całuje to dziecko. Po drugie nie wiem jak można filmować śmierć swojego dziecka, zajmować się nim jak lalką kiedy ono właśnie umiera. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Moi rodzice też mają zdjęcia mojej siostry itd, oczywiście nie są w albumie zwykłym na wierzchu w salonie tylko gdzieś tam są.
Temat kontrowersyjny, ale tak naprawdę nikogo to nie uraża. Chcieli wrzucić do neta no to wrzucili, ja osobiście w sumie nie wiem po co i dlaczego, ale nie boli mnie to, na swój sposób rozumiem i nie mam zamiaru oglądać. ![]() Nie no fakt lepiej w ostatnich i jedynych chwilach życia swojego dziecka łkać nad nim i dostawać ataków szlochu. Kiedy ludzie pojmą, że naprawdę jesteśmy skrajnie różni i mamy skrajnie różne reakcje nie tylko dwie podstawowe jak większość. To, że czegoś nei rozumiemy sami nie znaczy, że to mega dziwne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jest z rozmysłem nakręcony do udostępniania i takie mieli intencje tworząc go - stąd takie dobre przygotowania - makijaż matki, misie w łóżeczku itd. zadbano i wyreżyserowano każdy szczegół, nawet jeśli nie zrobili tego rodzice tylko "obsługa filmowa" to jednak nie da się tego nie dostrzec. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
Cytat:
Potraktowali swoje umierające, bezmózgowe dziecko jak traktowali te zdrowe poprzednie. Otrzymało od nich to co miały tamte: szacunek, miłość,ciepło rodzinne, zainteresowanie dalszej rodziny,dotyk, przytulenie. I tak jak tamte ma swoje zdjęcia, film, jest uwiecznione na zawsze. Nie pomyśleli:''Nic nie czujesz, nic nie rozumiesz , nie przeżyjesz to i nie będziemy się wysilać.Leż spokojnie, my spokojnie poczekamy aż umrzesz." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Może cieszyli się, że się urodziło i żyło? A nie umarło jeszcze w wodach płodowych. Dramat dramatem, ale jeśli miała możliwość spędzenia z nim tych 5 min czy 8 h to jednak uwierz że mogła się cieszyć. To tak jak z dziećmi które również umrą, ale żyją kilka lat, matka ma się nie cieszyć tylko czekać na dramat który nastąpi w jakimś momencie życia? No pomyśl... Dziecko umarło fakt, ale śmierć nie jest przedstawiona, kto wie co matka wtedy czuła.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-11-30 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że tutaj wcale nie chodzi o dziecko, i właśnie może dlatego taki budzi to we mnie sprzeciw wewnętrzny. Bo jakoś czuję, że dziecko tutaj nie było istotne.
![]() |
![]() |
#70 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i czy chcą za parę lat przeczytać "co się z nimi działo", o swoim przyjściu na świat, rozwoju, zachowaniach, wyglądzie w tym strasznym internecie?? Cytat:
![]() Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2013-11-30 o 12:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja widzę różnicę, ty oczywiście nie musisz jeśli nie chcesz. Cytat:
Nie zrobili tego dla dziecka, zrobili to dla siebie.
![]() |
![]() |
#75 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nic więcej nie mogli zrobić rodzice aby te ostatnie godziny dziecka przebiegały lepiej dla dziecka bo nikt nie był w stanie im powiedzieć czego dziecko w tym momencie najbardziej potrzebuje. Nawet jeśli to było "pod publikę" to dziecku krzywdy nikt nie wyrządził. Filmowanie fizycznie nie boli. Zbezczeszczenia zwłok też nie było. Rodzice pokazali, że nie wstydzą się swojego kalekiego dziecka. Jeśli film spowodował, że ktoś z oglądających szydził z kalectwa dziecka to nie jest to wina rodziców , że udostępnili film. ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Naprawdę serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ty widzisz różnice a skąd wiesz, że Twoje dzieci je zobaczą? i pytanie czy w ogóle będą szansę i wiedzę o tym, bo pytane jak mniemam nie były. i to jest właśnie ten "znak czasu". a poza tym niekończące się rozmowy, dokładne opisy, rozkładanie na czynniki pierwsze każdego problemu na forum może dla Ciebie są "lepsze" niż pokazanie zdjęcia i mają "ogromną" różnicę, nie znaczy że dla każdego. wszak w sieci przecież nikt nie może czuć się anonimowy. a różnica polega na tym, że na Ciebie pośmiertelne zdjęcia i opisy których się tak boisz nie miałyby żadnego wpływu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ale wytłumacz co w tym złego? Oczywiście, że zrobili dla siebie. Pożegnali dziecko, na które czekali, tak jak chcieli, przygotowali się do tego, mają film z jego życia. Spędzili z nim czas, który wykorzystali do granic możliwości. Pewnie chcieli się nim nacieszyć. Maluszkowi na pewno krzywdy nie zrobili. Nie wiadomo, czuł coś, nie czuł, ale jeśli czuł, to poczuł ciepło, miłość, ogrom uczuć i bliskości. Także jeśli czuł, to zrobili to dla niego i siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
kur..dę...czy ktoś zadał sobie trud aby przeczytać kto stoi za tym filmem? Wątpię.
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
O ile dobrze pamiętam to właśnie pisałam o czymś odwrotnym - o zachowaniu umiaru w tym, co się pokazuje w sieci.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
nie do końca tak jest...ale dla pewności trzeba przeszukać bloga rodziców albo fundację która pomogła zrealizować filmik.
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
no fundacja i co w związku z tym?
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale pewnie jest to lepsze pożegnanie niż takie coś: http://www.wykop.pl/link/1528307/dzi...okujacy-widok/ I tak to ktoś skomentował, że ryby, płazy i gady dysponują bardziej skomplikowanym układem nerwowym, bo to, co nas czyni ludzmi to kora mózgowa, która umożliwia świadomą ingerencję w odruchy. To są takie trudne sprawy, że sama nie wiem, co o tym myśleć. Musiałby się jakiś etyk z prawdziwego zdarzenia wypowiedzieć. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2013-11-30 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Konto usunięte
|
Z bloga matki
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wypowiedzi etyka - co ona da? Przecież ile osób tyle opinii. Wypowiedź nawet największego autorytetu nie zmieni podejścia ludzi. On tylko wypowie swoje zdanie, tak samo jak Ty czy ja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:11.