![]() |
#61 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 63
|
Dot.: Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Cytat:
Raz, ¿e w takim wieku to raczej szybko, zarêczyny po roku zwi±zku (chyba, ¿e wcze¶niej by³a d³u¿sza znajomo¶æ na gruncie przyjacielskim). Dwa, ¿e wychodzi na to, ¿e zwi±zek przed pier¶cionkiem to jest ot taki ma³o powa¿ny, a pier¶cionek i wizja ¶lubu na horyzoncie majacz±ca to magicznie zmieni? Trzy, ¿e takie "¶lub cywilny teraz, a za parê lat ko¶cielny" wygl±da jak zabezpieczanie siê: "bierzemy ¶lub, ale w sumie to nie jeste¶my ca³kiem pewni, wiêc we¼my na razie sam cywilny - ten zawsze da siê odkrêciæ" ![]() No i to ¶wiêta racja, ¿e jak co¶ ma siê popsuæ, to i pier¶cionek nic nie pomo¿e ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Nie uwa¿am slubu cywilnego za ,,gorszy" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 401
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#65 | |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Cytat:
![]() Za to napiszê o kredycie - sto razy siê zastanów. Bo kredyt Was zwi±¿e bardzo skutecznie, niejednokrotnie skuteczniej ni¿ ¶lub ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 562
|
zarêczyli¶my siê po 6 miesi±cach zwi±zku, w³a¶ciwie od pocz±tku mówili¶my te¿ o ¶lubie - bez wyznaczania konkretnego terminu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Zam parê, która wziê³a ¶lub po miesi±cu i s± razem 25 lat i wygl±daj± na normalne ma³¿eñstwo.
Znam te¿ parê, która chodzi³a ze sob± ponad 10 lat i po roku ma³¿eñstwa siê rozwiedli. Ja zarêczy³am siê po 2 miesi±cach, po roku zamieszkali¶my, a po 2 latach o zareczyn wziêli¶my ¶lub. Jeste¶my razem 7 lat w tym roku bêdzie 5 rocznica ¶lubu. Nie rozwali³a naszego zwi±zku ani moja depresja, ai d³ugie i upokarzaj±ce starania o dziecko. Kwestia szczê¶cia? przeznaczenia? nie wiem. Ja wiem tylko, ¿e w ¿yciu nie wysz³abym za faceta, z którym nie mieszka³am ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 36 831
|
Cytat:
![]() IMO problem tkwi w tym, ¿e wiele osób pakuje siê w ma³¿eñstwo, maj±c przed ¶lubem ju¿ wyra¼ne przes³anki, ¿e NIE jest ok. Ale klapki na oczach, mi³o¶æ i wiara, ¿e 'po ¶lubie siê zmieni' / 'jak urodzi siê dziecko, to siê zmieni', robi± swoje.. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 401
|
Cytat:
![]() Cytat:
A potem ju¿ tylko szkoda albo niepotrzebnego ¶lubu, albo kolejnych mêcz±cych lat razem…
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 085
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#72 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 611
|
Cytat:
nie ma zadnych regol. Bo reguly sa. Brzmia one moim zdaniem tak: ludzie rozsadni nie podejmuja waznych, potencjalnie zmieniajacych zycie decyzji bez mozliwie najdokladniejszego rozeznania sytuacji. Pomylic sie mozna zawsze, ale im wiecej wiesz, tym bardziej swiadomie podejmujesz decyzje. Tak wiec autorko watku, moim zdaniem rok znajomosci to za wczesnie na zareczyny. Nie oznacza to wcale, ze Wam nie wyjdzie, bo nie wykluczone, ze swietnie sie dobralisciei bedziecie bardzo szczesliwi. Oznacza to tylko tyle, ze zareczasz sie z kims, kogo sila rzeczy jeszcze dobrze nie znasz.
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 392
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 10 541
|
Moim zdaniem wszystko zale¿y od wieku, tego jak czêsto siê widziano i od tego czy mieszka³o siê wcze¶niej razem. Mieszkanie razem bardzo otwiera oczy na temat drugiego cz³owieka. Mimo to uwa¿am ¿e to troche za wcze¶nie.
Edytowane przez 201607111040 Czas edycji: 2014-02-12 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
jestê wieszczê
Wiadomo¶ci: 12 581
|
Nie wyobra¿am sobie tego w moim wykonaniu, ale znam takie pary i s± szczê¶liwe
![]()
Do³±cz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za ka¿dy zdobyty szczyt wp³acamy po 10 z³ na ukoñczenie budowy domu ca³odobowej opieki dla osób z niepe³nosprawno¶ci± intelektualn± ![]() Do³±cz do nas! *poniewa¿ jestem nieprzeciêtna, nie obchodz± mnie tzw. powinno¶ci przeciêtnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 36 831
|
Cytat:
![]() Chyba, ¿e komu¶ taki zwi±zek (jak przyjaciele i nic wiêcej) pasuje, to co innego. Wiem, ¿e wiele osób ceni sobie tê stabilizacjê, spokój, szacunek etc. Ja równie¿ ![]() Chodzi mi o to, ¿e wci±¿ zbyt wiele ludzi bierze ¶lub z my¶l±, ¿e 'jako¶ to bêdzie'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 69
|
Dla mnie to jest zdecydowanie za szybko. Cieszê siê, kiedy s³yszê, ¿e ludzie szybko wziêli ¶lub i s± (a przynajmniej mówi±, ¿e s±) szczê¶liwi, ale sama bym tak nie mog³a. Jaka¶ jestem wybitnie ostro¿na, je¶li chodzi o branie z kim¶ ¶lubu, najpierw muszê siê z dan± osob± doskonale poznaæ - i nie chodzi tutaj o to, ¿e nam siê doskonale rozmawia, ¿e seks jest super, chodzi o takie codzienne, czasami rutynowe ¿ycie, o jakie¶ g³upie drobnostki, które ludzie robi± i nawet sobie z tego nie zdaj± sprawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() No wlasnie zarêczaæ siê chcemy z mi³o¶ci, jesli bym tu wymieni³a wszystkie pieszczotliwe zwroty do mojego T¿ to by³oby jako¶ bardziej s³it ![]() A kto¶ tu wspomnia³ o tym, ¿e chcemy wzi±æ ¶lub cywilny, który jest ,,bezpiecziejszy", wiec wytlumaczy³am o co chodzi. Co do pienieêdzy to có¿, no z samej mi³o¶ci tez ciezko wyzyc, nieprawdaz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 656
|
Cytat:
![]() Wiêc ja rozumiem ca³kowicie sprawê finansow± Autorki bo jestem w podobnej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie nie ma ¿adnych regu³, bo przysz³o¶ci nie da siê przewidzieæ, w ¿yciu ró¿ne rzeczy mog± siê staæ. Nie ma recepty na udane ma³¿eñstwo. Wa¿ne by siê poznaæ w ró¿nych sytuacjach, przegadaæ wa¿ne tematy typu gdzie mieszkaæ, za co ¿yæ, czy konto wspólne, osobne, dzieci, pogl±dy na wychowanie, na wolny czas, na wydawanie kasy... z tego co zauwa¿am wiele zwi±zków rozpada siê przez to, ¿e niektóre sprawy nie by³y obgadane. Do tego praca nad relacj±. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Znam te¿ wiele par, które bra³y ¶luby w momencie, kiedy relacja zaczyna³a siê totalnie sypaæ "no i co¶ trzeba by³o, albo rozstanie albo ¶lub, no to wziêli¶my ¶lub".
![]() |
#86 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 330
|
Cytat:
Ale bardziej te¿ od tego, na ile para zna³a siê PRZED zwi±zkiem. Je¶li od pocz±tku "co¶ by³o na rzeczy" i w sumie relacja ca³y czas opiera³a siê na romantyzmie, to przez rok takiej znajomo¶ci mo¿na nie do koñca siê poznaæ i podj±æ z³± decyzjê. Ja np. z moim T¯etem zna³am siê wcze¶niej, przez dwa lata przed wej¶ciem w zwi±zek siê przyja¼nili¶my. Czyli defacto to by³yby zarêczyny po 3 latach, nie po roku ![]() A co do "szybkich ¶lubów"- ró¿nie w ¿yciu bywa, nie ma co generalizowaæ. Rodzice mojego T¯ zarêczyli siê po nieca³ym roku znajomo¶ci, pó³ roku od zarêczyn byli ju¿ po ¶lubie... Minê³o od tego czasu ponad 20 lat i s± najlepsz± par±, jak± znam. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 955
|
Cytat:
![]() Oczywi¶cie piszê to z przymru¿eniem oka. Narazie zyjemy jak w bajce a mi³o¶æ kwitnie. Osobi¶cie nie widzê nic z³ego w braniu ¶lubu po roku czy pó³ roku znajomo¶ci. Nie ma regu³y, jak widaæ przypadki s± SKRAJNIE ró¿ne. Z poprzednim partnerem od razu wiedzia³am, ¿e rodziny nie za³o¿ê. Z obecnym - powtarzam, wiem od pierwszego spotkania ![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- amen ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
![]() Ja dodam - oceniæ zaopatrywanie na kwestie pieniêdzy/wiary/dzieci. I na to na prawdê nie potrzeba 3 lat.
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 659
|
Kto¶ tutaj wspomnia³ o wieku...
wiek wcale nie jest wyznacznikiem, bo jedna osoba maj±c te 22 lata chce ju¿ sobie ¿ycie pouk³adaæ inna osi±gnie taki stan dopiero po 30tce, a wcze¶niej chce siê wyszaleæ. Ludzie s± ró¿ni. Ja siê zarêczy³am maj±c 22 lata, mimo lekkiego zaskoczenia nawet siê nie zastanawia³am nad odpowiedzi± ![]() My¶lê, ¿e jak znajdzie siê odpowiedniego faceta to nie ma miejsca na w±tpliwo¶ci, nie roztrz±sa siê nad minusami czy plusami, po prostu jest siê pewnym i spokojnym, ¿e to jest to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
tu akurat masz racje, ze by sie takie gadanie zaczelo. Chodzilo mi o to, ze jak odcinasz pepowine to i tak musisz pomyslec o srodkach na zycie, niezaleznie od stanu cywilnego. Zwyczajnie nie rozumiem czemu dopiero narzeczenstwo to moment na takie plany. Dla mnie to dwie rozne decyzje i nie sa w jednym worku.
Edytowane przez Rena Czas edycji: 2014-02-12 o 16:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 839
|
Zarêczyny to nie podpisanie kredytu- mo¿na siê milion razy zareczaæ i zrywac zareczyny, poodbnie brac ¶luby- co wy takie "obrzêdy" traktujecie tak powa¿nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.