Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-02-12, 10:47   #61
201605300930
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 63
Dot.: Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku

Cytat:
Napisane przez Chatul Poka¿ wiadomo¶æ
Moim zdaniem rok zwi±zku spokojnie mo¿e wystarczyæ do dobrego poznania drugiej osoby. Zw³aszcza, ¿e rok zwi±zku nie musi oznaczaæ, ¿e sama znajomo¶æ z drug± osob± trwa rok czy niewiele d³u¿ej.

Ja tak nie mia³am.
Za to zgadzam siê z tym, ¿e dopóki ma siê klapki na oczach i jest siê przekonanym, ¿e partner nie ma ¿adnych wad, to absolutnie nie nale¿y decydowaæ siê na ¶lub.
Oczywiscie widzimy swoje wady . Bynajmniej nie uwa¿am go chodz±cy idea³ bez wad . Ale te wady sa w miarê do zaakceptowania, jak co¶ nam nie pasuje to rozmawiamy otwarcie. Co do sta¿u to w³a¶nie ró¿nie bywa, by³am wczesniej z kims 3 lata i absolutnie nie chcialam siê chajtac itd., a teraz có¿... jest zupelnie inaczej.
201605300930 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 10:51   #62
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wiadomo¶ci: 33 873

Cytat:
Napisane przez agus wawa Poka¿ wiadomo¶æ
No u nas jest tak,¿e
- mamy 22 i 23 lata (liczac rocznikowo odpowiednio wiecej :P)
- pomieszkujemy u siebie, ale wiem ¿e to nie to samo, ale w³±¶nie mamy zamieszkaæ jakie¶ 3 mies. po tych zarêczynach, ja mieskzanie z facetem traktuje ju¿ powaznie i nie chcia³abym mieszkaæ z jakims ch³opakiem ot tak, tylko z kim¶ kto bêdzie moim me¿em
- nie chcemy ,,wiecznego" narzeczeñstwa,np w planie jest w rok po zarêczynach slub cywilny, po paru latach moze koscielny
oboje pracujemy ( i koñczymy juz studia, T¿ juz zaraz ja za rok)
Dziwne to.

Raz, ¿e w takim wieku to raczej szybko, zarêczyny po roku zwi±zku (chyba, ¿e wcze¶niej by³a d³u¿sza znajomo¶æ na gruncie przyjacielskim).
Dwa, ¿e wychodzi na to, ¿e zwi±zek przed pier¶cionkiem to jest ot taki ma³o powa¿ny, a pier¶cionek i wizja ¶lubu na horyzoncie majacz±ca to magicznie zmieni?
Trzy, ¿e takie "¶lub cywilny teraz, a za parê lat ko¶cielny" wygl±da jak zabezpieczanie siê: "bierzemy ¶lub, ale w sumie to nie jeste¶my ca³kiem pewni, wiêc we¼my na razie sam cywilny - ten zawsze da siê odkrêciæ"

No i to ¶wiêta racja, ¿e jak co¶ ma siê popsuæ, to i pier¶cionek nic nie pomo¿e Sama siê rozsta³am z facetem ju¿ po zarêczynach, gdy okaza³o siê ¿e jednak nie ca³kiem podobnie widzimy wspólne przysz³e ¿ycie Od razu dodam, ¿e nie wynik³o to z braku rozmów o tym wcze¶niej, tylko z, hm, powiedzmy, ¿e zmiany podej¶cia
Lexie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 10:55   #63
201605300930
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez lexie Poka¿ wiadomo¶æ
Dziwne to.

Raz, ¿e w takim wieku to raczej szybko, zarêczyny po roku zwi±zku (chyba, ¿e wcze¶niej by³a d³u¿sza znajomo¶æ na gruncie przyjacielskim).
Dwa, ¿e wychodzi na to, ¿e zwi±zek przed pier¶cionkiem to jest ot taki ma³o powa¿ny, a pier¶cionek i wizja ¶lubu na horyzoncie majacz±ca to magicznie zmieni?
Trzy, ¿e takie "¶lub cywilny teraz, a za parê lat ko¶cielny" wygl±da jak zabezpieczanie siê: "bierzemy ¶lub, ale w sumie to nie jeste¶my ca³kiem pewni, wiêc we¼my na razie sam cywilny - ten zawsze da siê odkrêciæ"

No i to ¶wiêta racja, ¿e jak co¶ ma siê popsuæ, to i pier¶cionek nic nie pomo¿e Sama siê rozsta³am z facetem ju¿ po zarêczynach, gdy okaza³o siê ¿e jednak nie ca³kiem podobnie widzimy wspólne przysz³e ¿ycie Od razu dodam, ¿e nie wynik³o to z braku rozmów o tym wcze¶niej, tylko z, hm, powiedzmy, ¿e zmiany podej¶cia
Ze ¶lubem to chodzi o to, ¿e T¯ szykuje siê naprawdê dobra praca (jak na kogo¶ od razu po studiach to tym bardziej) i mozliwe ¿e bedzie chcia³ wziaæ kredyt na mieszkanie i wtedy wzieliby¶my go juz jako ma³zenstwo. A jak bedzie wiecej kasy to wtedy ¶lub koscielny z impreza itd.

Nie uwa¿am slubu cywilnego za ,,gorszy" . Mozliwe ze w ogóle na nim poprzestane.
Stary 2014-02-12, 11:02   #64
Chatul
ma zielone pojêcie

Wiadomo¶ci: 40 401

Cytat:
Ze ¶lubem to chodzi o to, ¿e T¯ szykuje siê naprawdê dobra praca (jak na kogo¶ od razu po studiach to tym bardziej) i mozliwe ¿e bedzie chcia³ wziaæ kredyt na mieszkanie i wtedy wzieliby¶my go juz jako ma³zenstwo. A jak bedzie wiecej kasy to wtedy ¶lub koscielny z impreza itd.

Nie uwa¿am slubu cywilnego za ,,gorszy" . Mozliwe ze w ogóle na nim poprzestane.
Zastanówcie siê oboje, czy w ogóle tego ¶lubu ko¶cielnego chcecie. A jak tak, to dlaczego. Wspominam o tym, bo pisz±c, ¿e ¶lub ko¶cielny dopiero potem, ¿e mo¿e jednak w ogóle go nie bêdzie itp., nie przedstawiasz punktu widzenia katoliczki, która chce braæ ¶lub w ko¶ciele z powodu w³asnej wiary. (Za³o¿y³am, ¿e chodzi o ¶lub w ko¶ciele katolickim, ale jak sytuacja dotyczy innego ko¶cio³a, to moje zdanie w tej sprawie jest takie samo).
Stary 2014-02-12, 11:03   #65
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wiadomo¶ci: 33 873

Cytat:

Okej, mia³am napisaæ o dziwnym podej¶ciu do ko¶cielnego sakramentu jakim jest ko¶cielny ¶lub, ale w sumie to sobie darujê

Za to napiszê o kredycie - sto razy siê zastanów. Bo kredyt Was zwi±¿e bardzo skutecznie, niejednokrotnie skuteczniej ni¿ ¶lub Sama mam kredyt wziêty z ex-narzeczonym, wprawdzie nie sp³acam go, a on robi wszystko by mnie w tej imprezy "wypisaæ", no ale w³a¶nie, nie jest to takie proste.
Lexie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 11:06   #66
201605300930
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Chatul Poka¿ wiadomo¶æ
Zastanówcie siê oboje, czy w ogóle tego ¶lubu ko¶cielnego chcecie. A jak tak, to dlaczego. Wspominam o tym, bo pisz±c, ¿e ¶lub ko¶cielny dopiero potem, ¿e mo¿e jednak w ogóle go nie bêdzie itp., nie przedstawiasz punktu widzenia katoliczki, która chce braæ ¶lub w ko¶ciele z powodu w³asnej wiary. (Za³o¿y³am, ¿e chodzi o ¶lub w ko¶ciele katolickim, ale jak sytuacja dotyczy innego ko¶cio³a, to moje zdanie w tej sprawie jest takie samo).
Nie chcia³abym ¿eby znów powsta³a tu dyskusja typu ¶lub ko¶cielny vs ¶lub cywilny. Prawda jest trochê taka, ze je¶li on siê odbedzie to ze wzglêdu na ch³opaka, mnie on akurat nie jest koniecznie potrzebny.
Stary 2014-02-12, 13:07   #67
201607040940
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 562

zarêczyli¶my siê po 6 miesi±cach zwi±zku, w³a¶ciwie od pocz±tku mówili¶my te¿ o ¶lubie - bez wyznaczania konkretnego terminu.
201607040940 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 13:18   #68
Scio
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 985
GG do Scio

Zam parê, która wziê³a ¶lub po miesi±cu i s± razem 25 lat i wygl±daj± na normalne ma³¿eñstwo.
Znam te¿ parê, która chodzi³a ze sob± ponad 10 lat i po roku ma³¿eñstwa siê rozwiedli.
Ja zarêczy³am siê po 2 miesi±cach, po roku zamieszkali¶my, a po 2 latach o zareczyn wziêli¶my ¶lub. Jeste¶my razem 7 lat w tym roku bêdzie 5 rocznica ¶lubu. Nie rozwali³a naszego zwi±zku ani moja depresja, ai d³ugie i upokarzaj±ce starania o dziecko.
Kwestia szczê¶cia? przeznaczenia? nie wiem.
Ja wiem tylko, ¿e w ¿yciu nie wysz³abym za faceta, z którym nie mieszka³am

W Gagatkowym ¶wiecie Mamo, po³amig³ówkujemy? - Logico primo
Agatka jest ju¿ z nami
Scio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 13:33   #69
Dotka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 831

Cytat:
Napisane przez Scio Poka¿ wiadomo¶æ
Znam te¿ parê, która chodzi³a ze sob± ponad 10 lat i po roku ma³¿eñstwa siê rozwiedli.
Dla mnie to jest niewairygodne i nie wierzê,¿e u nich w zwi±zku wszystko by³o w porz±dku przed ¶lubem Bo jak mo¿na byæ ze sob± taki szmat czasu i ot tak po roku siê rozwie¶æ?

IMO problem tkwi w tym, ¿e wiele osób pakuje siê w ma³¿eñstwo, maj±c przed ¶lubem ju¿ wyra¼ne przes³anki, ¿e NIE jest ok. Ale klapki na oczach, mi³o¶æ i wiara, ¿e 'po ¶lubie siê zmieni' / 'jak urodzi siê dziecko, to siê zmieni', robi± swoje..
Cytat:
Ja wiem tylko, ¿e w ¿yciu nie wysz³abym za faceta, z którym nie mieszka³am
Ja te¿
Dotka90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 13:39   #70
Chatul
ma zielone pojêcie

Wiadomo¶ci: 40 401

Cytat:
Nie chcia³abym ¿eby znów powsta³a tu dyskusja typu ¶lub ko¶cielny vs ¶lub cywilny. Prawda jest trochê taka, ze je¶li on siê odbedzie to ze wzglêdu na ch³opaka, mnie on akurat nie jest koniecznie potrzebny.
Opisane przez Ciebie zachowanie Twojego ch³opaka te¿ nie jest zupe³nie zgodne z tym, co zaleca KK Dlatego, je¶li nie macie tej kwestii obgadanej, to koniecznie trzeba to zrobiæ. Bardzo wa¿ne s± powody, dla których kto¶, kto nie jest praktykuj±cym katolikiem chce braæ ¶lub w KK. Nie chodzi o sam ¶lub w KK, bo to uroczysto¶æ raz w ¿yciu, która ¿adnych zobowi±zañ prawnych nie nak³ada, ale ogólnie o podej¶cie do wiary, do ko¶cio³a, tradycji, rodziny, prawa innych do wp³ywania na ¿ycie osobiste, itd..

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Poka¿ wiadomo¶æ
Dla mnie to jest niewairygodne i nie wierzê,¿e u nich w zwi±zku wszystko by³o w porz±dku przed ¶lubem Bo jak mo¿na byæ ze sob± taki szmat czasu i ot tak po roku siê rozwie¶æ?

IMO problem tkwi w tym, ¿e wiele osób pakuje siê w ma³¿eñstwo, maj±c przed ¶lubem ju¿ wyra¼ne przes³anki, ¿e NIE jest ok. Ale klapki na oczach, mi³o¶æ i wiara, ¿e 'po ¶lubie siê zmieni' / 'jak urodzi siê dziecko, to siê zmieni', robi± swoje..
A w niektórych przypadkach jeszcze przekonanie, ¿e skoro zwi±zek trwa ile¶ lat, to trzeba wzi±æ ¶lub, i tyle. Nawet jak zwi±zek do najlepszych nie nale¿y, to „szkoda przecie¿ tylu lat razem”.
A potem ju¿ tylko szkoda albo niepotrzebnego ¶lubu, albo kolejnych mêcz±cych lat razem…
Stary 2014-02-12, 13:40   #71
Naomi21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 085

Cytat:
Dla mnie to jest niewairygodne i nie wierzê,¿e u nich w zwi±zku wszystko by³o w porz±dku przed ¶lubem
Ale to jest bardzo czêsty przypadek Moja ciocia zawsze mówi³a, ¿e to objaw przechodzenia zwi±zku Trochê siê z tym zgadzam, niedobrze jak para zbyt d³ugo pozostaje na jakim¶ etapie. Mam siostrê, która jest z facetem od 11 lat i wyra¼nie widaæ jak ich zwi±zek siê wypala, dzi¶ s± ju¿ praktycznie tylko przyjació³mi. Wcale bym siê nie zdziwi³a, gdyby jedno z nich siê szaleñczo zakocha³o i odesz³o, mimo tylu lat razem
Stary 2014-02-12, 13:40   #72
lilianaX
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 611

Cytat:
Napisane przez Varga Poka¿ wiadomo¶æ
Nie.
Ze swoim narzeczonym jestem nieca³y rok, zarêczyli¶my siê, ¶lub bierzemy w maju. Uwa¿am, ¿e to wcale nie jest za wcze¶nie. Wiem, ¿e to jest on.

A d³ugi zwi±zek przed ¶lubem wcale nie gwarantuje dobrego ma³¿eñstwa.
Krotki zwiazek tez nie. W zasadzie nic nie jest w stanie zagwarantowac Ci dobrego malzenstwa. Smieszy mnie jednak podejscie, ze skoro sa pary, ktore wziely slub po mies. znajomosci i zyja latami szczesliwie, a z drogiej strony sa i tacy, co mieszkali razem 5 lat przed slubem i sie rozwiedli po roku, to w zwiazku z tym w zyciu
nie ma zadnych regol.

Bo reguly sa. Brzmia one moim zdaniem tak: ludzie rozsadni nie podejmuja waznych, potencjalnie zmieniajacych zycie decyzji bez mozliwie najdokladniejszego rozeznania sytuacji. Pomylic sie mozna zawsze, ale im wiecej wiesz, tym bardziej swiadomie podejmujesz decyzje.

Tak wiec autorko watku, moim zdaniem rok znajomosci to za wczesnie na zareczyny. Nie oznacza to wcale, ze Wam nie wyjdzie, bo nie wykluczone, ze swietnie sie dobralisciei bedziecie bardzo szczesliwi. Oznacza to tylko tyle, ze zareczasz sie z kims, kogo sila
rzeczy jeszcze dobrze nie znasz.
Stary 2014-02-12, 13:45   #73
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

Cytat:
Nie traktuje, po prostu dla mnie to podwójne docenienie mojego ch³opaka, ¿e jest gotowy na taki krok przed zamieszkaniem. bo mieszkaæ z dziewczyna to by chcia³ nie jeden facet, ale ¿eby sie zadeklarowac to w ¿yciu, w koncu mozna pomieszkac pól roku z Krysi±, pó³ roku z Zosia i bedzie super .
o, no i tu mamy przyk³ad niedojrza³o¶ci - rok czy piêæ, jak siê gra w docenianie, i to podwójne, ch³opaka, jakie¶ nagrody, jakie¶ handelki (ty mi pier¶cionek, ja ciê wpuszczê do mieszkanka), nie znaczy kompletnie nic. Albo siê wie, jakie podej¶cie do zwi±zku ma nasz partner, bo siê go zna i bo umie siê oceniæ to, co dzieje siê w naszym zwi±zku, albo siê nadmierne znaczenie przypisuje do okoliczno¶ci zewnêtrznych, typu pie¶cionek czy obr±czka. Które, oczywi¶cie, niczego nie gwarantuj± ani niczego nie zmieniaj±.
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 13:49   #74
201607111040
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 10 541

Moim zdaniem wszystko zale¿y od wieku, tego jak czêsto siê widziano i od tego czy mieszka³o siê wcze¶niej razem. Mieszkanie razem bardzo otwiera oczy na temat drugiego cz³owieka. Mimo to uwa¿am ¿e to troche za wcze¶nie.

Edytowane przez 201607111040
Czas edycji: 2014-02-12 o 13:50
201607111040 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 13:50   #75
Bananalama
jestê wieszczê

Wiadomo¶ci: 12 581

Nie wyobra¿am sobie tego w moim wykonaniu, ale znam takie pary i s± szczê¶liwe

*poniewa¿ jestem nieprzeciêtna, nie obchodz± mnie tzw. powinno¶ci przeciêtnej kobiety
Bananalama jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 14:09   #76
Dotka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 831

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Poka¿ wiadomo¶æ
Ale to jest bardzo czêsty przypadek Moja ciocia zawsze mówi³a, ¿e to objaw przechodzenia zwi±zku Trochê siê z tym zgadzam, niedobrze jak para zbyt d³ugo pozostaje na jakim¶ etapie. Mam siostrê, która jest z facetem od 11 lat i wyra¼nie widaæ jak ich zwi±zek siê wypala, dzi¶ s± ju¿ praktycznie tylko przyjació³mi. Wcale bym siê nie zdziwi³a, gdyby jedno z nich siê szaleñczo zakocha³o i odesz³o, mimo tylu lat razem
Ale w³a¶nie chodzi o to, ¿e je¿eli wziêliby teraz ¶lub, to by³oby to g³upot±, bo rozwód po nied³ugim czasie bardzo mo¿liwy
Chyba, ¿e komu¶ taki zwi±zek (jak przyjaciele i nic wiêcej) pasuje, to co innego. Wiem, ¿e wiele osób ceni sobie tê stabilizacjê, spokój, szacunek etc.
Ja równie¿ Ale oprócz tego wa¿na jest jednak nuta namiêtno¶ci, co¶ wiêcej, a nie ¿e relacja z w³asnym facetem jest identyczna jak z moim przyajcielem.

Chodzi mi o to, ¿e wci±¿ zbyt wiele ludzi bierze ¶lub z my¶l±, ¿e 'jako¶ to bêdzie'.
Dotka90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 14:14   #77
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 29 331

Cytat:

eh widze, ze nie tylko mi sie Twoja wizja nie podoba. A nie lubie tak dolaczac do lawy krytykantow. Jednak napisze co dokladnie mnie razi - za duzo w tej historii jest pieniedzy - a liczylam na piekna historie o milosci. Prawie tak jakbyscie szli do US po pieniadze, a do kosciola z pieniedzmi.
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 14:15   #78
Fidare
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 69

Dla mnie to jest zdecydowanie za szybko. Cieszê siê, kiedy s³yszê, ¿e ludzie szybko wziêli ¶lub i s± (a przynajmniej mówi±, ¿e s±) szczê¶liwi, ale sama bym tak nie mog³a. Jaka¶ jestem wybitnie ostro¿na, je¶li chodzi o branie z kim¶ ¶lubu, najpierw muszê siê z dan± osob± doskonale poznaæ - i nie chodzi tutaj o to, ¿e nam siê doskonale rozmawia, ¿e seks jest super, chodzi o takie codzienne, czasami rutynowe ¿ycie, o jakie¶ g³upie drobnostki, które ludzie robi± i nawet sobie z tego nie zdaj± sprawy.
Fidare jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 14:18   #79
201605300930
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Rena Poka¿ wiadomo¶æ
eh widze, ze nie tylko mi sie Twoja wizja nie podoba. A nie lubie tak dolaczac do lawy krytykantow. Jednak napisze co dokladnie mnie razi - za duzo w tej historii jest pieniedzy - a liczylam na piekna historie o milosci. Prawie tak jakbyscie szli do US po pieniadze, a do kosciola z pieniedzmi.

No wlasnie zarêczaæ siê chcemy z mi³o¶ci, jesli bym tu wymieni³a wszystkie pieszczotliwe zwroty do mojego T¿ to by³oby jako¶ bardziej s³it . ?

A kto¶ tu wspomnia³ o tym, ¿e chcemy wzi±æ ¶lub cywilny, który jest ,,bezpiecziejszy", wiec wytlumaczy³am o co chodzi. Co do pienieêdzy to có¿, no z samej mi³o¶ci tez ciezko wyzyc, nieprawdaz ?

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 14:38   #80
Lady Audrey
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 656

Cytat:
Napisane przez Rena Poka¿ wiadomo¶æ
A co w tym z³ego? Autorka my¶li dojrzale. We¼my tak± sytuacjê: Dobra, bardzo siê kochaj±, i wezm± ¶lub. Ale co bêdzie z tego ¶lubu, samodzielno¶ci, wspólnego ¿ycia, niezale¿no¶ci, skoro oboje bêd± mieæ za³ó¿my pracê tylko sezonow±? Pójd± do rodziców i poprosz± o pieni±dze bo nie maj± na ¿ycie? To upokarzaj±ce (przynajmniej dla mnie takie by by³o). Mi³o¶ci± sobie chleba nie posmaruj± Lepiej ¿eby najpierw znale¼li dobr± pracê oboje. To samo je¶li chodzi o mieszkanie, jako ma³¿eñstwo maj± wiêksz± szansê na dostanie kredytu.
Wiêc ja rozumiem ca³kowicie sprawê finansow± Autorki bo jestem w podobnej.

Wczoraj, dzisiaj, zawsze.

Lady Audrey jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 14:42   #81
201605300930
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Lady Audrey Poka¿ wiadomo¶æ
A co w tym z³ego? Autorka my¶li dojrzale. We¼my tak± sytuacjê: Dobra, bardzo siê kochaj±, i wezm± ¶lub. Ale co bêdzie z tego ¶lubu, samodzielno¶ci, wspólnego ¿ycia, niezale¿no¶ci, skoro oboje bêd± mieæ za³ó¿my pracê tylko sezonow±? Pójd± do rodziców i poprosz± o pieni±dze bo nie maj± na ¿ycie? To upokarzaj±ce (przynajmniej dla mnie takie by by³o). Mi³o¶ci± sobie chleba nie posmaruj± Lepiej ¿eby najpierw znale¼li dobr± pracê oboje. To samo je¶li chodzi o mieszkanie, jako ma³¿eñstwo maj± wiêksz± szansê na dostanie kredytu.
Wiêc ja rozumiem ca³kowicie sprawê finansow± Autorki bo jestem w podobnej.
Cie¿ko dogodziæ . Jakbym nic o pieni±dzach/ mieszkaniu itp nie wspomnia³a to by pewnie siê odezwa³y g³osy, ¿e mam dalekosiêzne plany i to zapewne budowane na garnuszku rodziców .
Stary 2014-02-12, 15:32   #82
Lady Audrey
Zakorzenienie

Cytat:
Cie¿ko dogodziæ . Jakbym nic o pieni±dzach/ mieszkaniu itp nie wspomnia³a to by pewnie siê odezwa³y g³osy, ¿e mam dalekosiêzne plany i to zapewne budowane na garnuszku rodziców .
Nie oszukujmy siê, ¿yjemy w takich czasach, ¿e pieni±dze s± wa¿ne

Stary 2014-02-12, 15:37   #83
Scio
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 985
GG do Scio

Cytat:

Ja te¿
Z tego co wiem to ona kogo¶ pozna³a.
Dla mnie nie ma ¿adnych regu³, bo przysz³o¶ci nie da siê przewidzieæ, w ¿yciu ró¿ne rzeczy mog± siê staæ. Nie ma recepty na udane ma³¿eñstwo. Wa¿ne by siê poznaæ w ró¿nych sytuacjach, przegadaæ wa¿ne tematy typu gdzie mieszkaæ, za co ¿yæ, czy konto wspólne, osobne, dzieci, pogl±dy na wychowanie, na wolny czas, na wydawanie kasy...
z tego co zauwa¿am wiele zwi±zków rozpada siê przez to, ¿e niektóre sprawy nie by³y obgadane.
Do tego praca nad relacj±.

W Gagatkowym ¶wiecie Mamo, po³amig³ówkujemy? - Logico primo
Agatka jest ju¿ z nami
Scio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 15:42   #84
Lady Audrey
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem to ona kogo¶ pozna³a.
Dla mnie nie ma ¿adnych regu³, bo przysz³o¶ci nie da siê przewidzieæ, w ¿yciu ró¿ne rzeczy mog± siê staæ. Nie ma recepty na udane ma³¿eñstwo. Wa¿ne by siê poznaæ w ró¿nych sytuacjach, przegadaæ wa¿ne tematy typu gdzie mieszkaæ, za co ¿yæ, czy konto wspólne, osobne, dzieci, pogl±dy na wychowanie, na wolny czas, na wydawanie kasy...
z tego co zauwa¿am wiele zwi±zków rozpada siê przez to, ¿e niektóre sprawy nie by³y obgadane.
Do tego praca nad relacj±.

Stary 2014-02-12, 15:45   #85
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wiadomo¶ci: 41 748

Cytat:
Chodzi mi o to, ¿e wci±¿ zbyt wiele ludzi bierze ¶lub z my¶l±, ¿e 'jako¶ to bêdzie'.
Znam te¿ wiele par, które bra³y ¶luby w momencie, kiedy relacja zaczyna³a siê totalnie sypaæ "no i co¶ trzeba by³o, albo rozstanie albo ¶lub, no to wziêli¶my ¶lub".
Stary 2014-02-12, 16:01   #86
201609102148
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 330

Cytat:
Czesc,
jestem ciekawa waszych opinii. Uwa¿acie, ¿e zareczyny po nieca³ym roku zwi±zku to zbyt szybko ?
To zale¿y, np. od wieku.
Ale bardziej te¿ od tego, na ile para zna³a siê PRZED zwi±zkiem. Je¶li od pocz±tku "co¶ by³o na rzeczy" i w sumie relacja ca³y czas opiera³a siê na romantyzmie, to przez rok takiej znajomo¶ci mo¿na nie do koñca siê poznaæ i podj±æ z³± decyzjê.
Ja np. z moim T¯etem zna³am siê wcze¶niej, przez dwa lata przed wej¶ciem w zwi±zek siê przyja¼nili¶my. Czyli defacto to by³yby zarêczyny po 3 latach, nie po roku

A co do "szybkich ¶lubów"- ró¿nie w ¿yciu bywa, nie ma co generalizowaæ. Rodzice mojego T¯ zarêczyli siê po nieca³ym roku znajomo¶ci, pó³ roku od zarêczyn byli ju¿ po ¶lubie... Minê³o od tego czasu ponad 20 lat i s± najlepsz± par±, jak± znam. ¯artuj±, spêdzaj± ze sob± prawie ca³y wolny czas (wycieczki, narty, cuda na kiju), a jak id± na spacer, to trzymaj± siê za rêce. T¯ przez 18 lat mieszkania z nimi nigdy nie widzia³, ¿eby powa¿niej siê k³ócili- jakie¶ sprzeczki o pierdo³y to owszem (po godzinie koñcz±ce siê buziakiem), ale ¿adnych awantur czy cichych dni. Jestem pewna, ¿e naprawdê siê kochaj±, ¿e to nie na pokaz- dobrze to przecie¿ widaæ po tym, jak na siebie patrz±, jak siê do siebie zwracaj±
201609102148 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 16:22   #87
Harmonija
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 955

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Poka¿ wiadomo¶æ
Raczej w ich wypadku kwestia szczê¶cia lub tego, ¿e pokolenie naszych rodziców stara siê nie rozwodziæ Nie wierzê w to, ¿e mo¿na po 2 tygodniach poznaæ osobê wystarczaj±co aby wiedzieæ ¿e jest to kto¶ wart spêdzenia z nim ca³ego ¿ycia. I tak samo po roku jeszcze nie opadaj± parze hormony szczê¶cia, nie patrzy siê na drugiego cz³owieka obiektywnie, nie potrafi siê w³a¶ciwie pokonywaæ konfliktów.
Osobi¶cie u nas dojrzale zaczê³o siê robiæ w 3-4 roku zwi±zku, tak abym by³a pewna decyzji o ma³¿eñstwie.
Poznaæ wystarczajaco nie ale ja ju¿ po 15 minutach na pierwszym spotkaniu wiedzia³±m, ¿e za niego wyjdê
Oczywi¶cie piszê to z przymru¿eniem oka.
Narazie zyjemy jak w bajce a mi³o¶æ kwitnie.
Osobi¶cie nie widzê nic z³ego w braniu ¶lubu po roku czy pó³ roku znajomo¶ci.
Nie ma regu³y, jak widaæ przypadki s± SKRAJNIE ró¿ne. Z poprzednim partnerem od razu wiedzia³am, ¿e rodziny nie za³o¿ê. Z obecnym - powtarzam, wiem od pierwszego spotkania

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Poka¿ wiadomo¶æ
Po miesiacu znajomosci zamieszkalam z facetem a po nie calym roku bylismy malzenstwem. Za kilka miesiecy mija nam rok po slubie a czuje jak znamy sie cale zycie.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja zamieszka³am na 4 spotkaniu Te¿ jako¶ po miesi±cu.

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Poka¿ wiadomo¶æ
Zwiazek zawsze moze sie rozleciec .
amen

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Cytat:
Napisane przez cava Poka¿ wiadomo¶æ

Ale tak, te¿ uwa¿am ¿e nale¿y potencjalnego partnera zobaczyæ :
- po pijaku
- w k³ótni
- w ³ó¿ku
W ka¿dym przypadku sprawdzone

Ja dodam
- oceniæ zaopatrywanie na kwestie pieniêdzy/wiary/dzieci.

I na to na prawdê nie potrzeba 3 lat.

Nalej Serce, nalej...

Na pocz±tku bóg stworzy³ cz³owieka, ale widz±c go takim u³omnym, da³ mu kota.
Harmonija jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 16:32   #88
gabisun
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 659

Kto¶ tutaj wspomnia³ o wieku...
wiek wcale nie jest wyznacznikiem, bo jedna osoba maj±c te 22 lata chce ju¿ sobie ¿ycie pouk³adaæ inna osi±gnie taki stan dopiero po 30tce, a wcze¶niej chce siê wyszaleæ. Ludzie s± ró¿ni.

Ja siê zarêczy³am maj±c 22 lata, mimo lekkiego zaskoczenia nawet siê nie zastanawia³am nad odpowiedzi± rok pó¼niej by³ ¶lub. By³am ju¿ gotowa na stabilizacjê i tyle...

My¶lê, ¿e jak znajdzie siê odpowiedniego faceta to nie ma miejsca na w±tpliwo¶ci, nie roztrz±sa siê nad minusami czy plusami, po prostu jest siê pewnym i spokojnym, ¿e to jest to

gabisun jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 16:39   #89
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 29 331

Cytat:
tu akurat masz racje, ze by sie takie gadanie zaczelo. Chodzilo mi o to, ze jak odcinasz pepowine to i tak musisz pomyslec o srodkach na zycie, niezaleznie od stanu cywilnego. Zwyczajnie nie rozumiem czemu dopiero narzeczenstwo to moment na takie plany. Dla mnie to dwie rozne decyzje i nie sa w jednym worku.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2014-02-12 o 16:40
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 17:12   #90
paula78
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 34 839

Zarêczyny to nie podpisanie kredytu- mo¿na siê milion razy zareczaæ i zrywac zareczyny, poodbnie brac ¶luby- co wy takie "obrzêdy" traktujecie tak powa¿nie?

paula78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-02-15 19:38:20

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.